Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

10 dolog, ami tényleg nem volt még Magyarországon - Jelentés a Kisgömböc gyomrából

2017. január 25. 15:02 - harmadikszem

evil_pacman_deviantart_net_kicsi.jpgLassan harminc éve, hogy új korszak köszöntött Magyarországra: kimentek az oroszok, megszűnt a pártállam és stabil demokráciát építettünk ki. Mindehhez rengeteg munkára, felelős vezetőkre és természetesen uniós forrásokra volt szükség. Nézzünk meg most közelebbről néhány dolgot, amit eddig elértünk, és amiről büszkén állíthatjuk: ilyen még nem volt a rendszerváltás óra Magyarországon!

1.       Az állami tájékoztatás minden képzeletet felülmúl. Valószínűleg mi, magyarok vagyunk a legjobban informált nép a világon, hiszen mi saját zsebünkből fizetünk nagyon durva milliárdokat arra, hogy a kormány most már hónapról hónapra újabb médiakampányokat szerkesszen nekünk. Értjük? Fizetünk egy csomó pénzt azért, hogy megtudjuk, milyen jó nekünk. Érezni persze lehetne mindezt ingyen is, de úgy látszik, az nem akar összejönni.

2.       Olyan egységes a sajtónk, mint még soha. Szinte bármilyen lapot kinyithatunk, garantáltan ugyanazt fogjuk olvasni benne. S mivel egységben az erő: erősek is vagyunk általa, mint a mamut. Csak ki ne haljunk.20130321131432_kisgomboc01.jpg

3.       Az állam gondoskodik arról, hogy az adófizetők pénzéből folyamatos ellenkampány alatt tartsa az ellenzéket, illetve bárkit, aki az ellenzékiség látszatát kelti. A CÖFpozitív kormánypropaganda-újság, a milliárdokért vécépapírra nyomott  Lokál például egész oldalas hirdetésben közli a gagyin fotosoppolt Gyurcsány-Vona viccet, amivel egyébként az ország népe óriásplakátokon is könnyen találkozhat (ezek bekerülési költsége helytől függetlenül havi 1 millió forint is lehet).  Ugyanitt vettünk egy fél oldalt arra is, hogy a baloldal alvilági kapcsolatairól tájékozódjunk.

4.       A kampány állandósult, nincsenek kitüntetett kampányidőszakok. A propagandaújságok (amelyek a 2. pont értelmében immár a teljes médiagalaxis minimum négyötödét lefedik) folyamatosan és gátlástalanul támadnak mindenkit, aki nem a kormány közeli embere. Minél veszélyesebb valaki, annál inkább. Nem véletlen, hogy Vona Gábor és a Jobbik mellett immár a Momentum Mozgalom is állandó téma, persze általunk fizetett politikai hirdetések formájában. a-kis-gomboc.jpg

5.       Nagyon durva dolgokért sem kér senki bocsánatot, aki a háta mögött érzi a vezér testmelegét. Következmények nélkül lehet alázni a nőket, alázni a daganatos betegeket, vagy szóviccet csinálni tizenévesek halálából. Valaha még gyengébb dolgokért is lemondtak nálunk, például Plagi bácsi, de Semjén már ugyanazért csak vállat vont. És azóta mindig, mindenki – mármint akiknek szabad.

6.       A hatalom egészen frekventált pozícióiban jelennek meg olyan arcok, akiket korábban csak disznóvágás környékén láttunk. A tahóság, műveletlenség és gátlástalanság sikk lett, nem rejtegetni való dolog.images_3.jpg

7.        Az értelem-ellenesség a nyugatellenességgel együtt folyamatosan nő. Minden olyan dolgot támogatunk, amihez nem kell ész: sportok, főleg a foci, hadsereg, határvadászat. Az értelem hagyományos fellegvárait – kutatóintézetek, egyetemek, oktatás – úgy leromboltuk, hogy már nyomokban sem látszanak.

8.       Minél tovább regnál egy hatalom, annál jobban érzi úgy, hogy hatalma transzcendens. Soha ennyi ideig nem volt még magyar miniszterelnök hatalmon, mint Orbán Viktor (normális körülmények között erre nem is lenne lehetőség, hiszen jobb helyeken csak egyszer lehet valakit újraválasztani. Pont azért, hogy a személyi kultuszt, annak minden totalitárius vonásával együtt, elkerüljük). Ennek megfelelően soha nem költöttünk még ennyit a Vezért személyes (és tök felesleges – lásd budavári erkély) mániáira – de még sokkal többet fogunk. kis_gomboc_masolata.jpg

9.       Ezzel párhuzamosan teljesen eltűnik a kormánypárti értelmiség. Mármint nem a kilóra megvett jelentéktelen emberekről van szó, akik még két napja senkik voltak, hanem a valódi, hagyományos értelemben vett értelmiségiekről. A hatalom, példátlan módon, pénzzel és tapssal teremti meg egyről a kettőre a maga ’elitjét’, melynek nincs szerves identitása. Ez csak egy patyomkin-elit: egyre durvábban ciki arcok jelennek meg népfilozófusi szerepkörben.

10.   Végül de nem utolsó sorban: egyre szűkül azok köre, akik politikával merészelnek foglalkozni, és nem idomulnak a sztenderdhez (ez utóbbiak sem politizálnak: ők főként csak remélnek valami koncot, de egyre kevesebb esélyük lesz kapni, mert a kisgömböc azért kisgömböc, mert sose lakik jól). Aki teheti, az vagy külföldre megy, vagy olyan helyen dolgozik, ami kulturálisan és anyagi vetületét tekintve is multinacionális. Így a hazai politikai kultúra(latlanság) nem ér el hozzá: ha nem fogyaszt médiát, akkor tud egy kényelmes burkot teremteni. A közélet elmegy mellette persze, de legalább nyugta van. untitled_9.png

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

 

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr6412155147

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megváltás stornózva 2017.01.26. 09:53:59

ZombiJézus egy ókori zsidó mesében "meghalt érted". Majd "feltámadt" és ezzel, azt azt megelőző "kijelentését" STORNÓZTA.  - IGe

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

TothJanJ 2017.01.25. 18:23:58

"egyre szűkül azok köre, akik politikával merészelnek foglalkozni" a politikával való nem-foglalkozás is politikai cselekvés. Mmint a tudatos nemrészvétel, nem arról beszélek aki mellett elmegy a közélet.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.01.25. 19:59:13

@TothJanJ: ez csak akkor igaz ha elfogadjuk, hogy lehetetlen nem(politikai)cselekedni. Én ezt nem vallom, de tudom h létezik ilyen argumentáció.

Tamáspatrik 2017.01.25. 21:44:18

A kisgömböc jellemzője, hogy mivel csak egy gömbhéj, előbb vagy utóbb kipukkad.
Az ilyen vezetés sorsa sem lesz más, viszont ami sajnálatos, hogy egy olyan rendszert épít, amelynek célja az azonnali haszonmaximalizálás, és LEOSZTOGATÁS annak, aki megérdemli, - az egész rendszer megbukhat ettől. Venezuela, Kuba, Argentína és alapvetően az olajhatalmak tartoznak ebbe a körbe, és haladtak szépen előre ott, ahol most mi, "a tudományos szocializmus építésének lenini útján". Nagyon sokáig stabilnak és erősnek látszottak, látszanak az ilyen országok.

Járadékvadászat van (leosztogatás), kevésbé cél a hosszú távú tervezés, nincs megfelelő teljesítményérdekeltség (az állami szférában) sem pozitív szelekció, a vezérelvűség pedig azt jelenti, hogy úgyis mindent a vezérkarban találnak ki, ergó a kreativitás luxus, önkormányzatiság nem létezik. A kormányzat "emlőin" éldegél a gyermeteg társadalom. A média folytonosan gügyög neki: engem ez igencsak idegesít...

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.01.25. 21:50:50

@Tamáspatrik: de nem mindegy hogy előbb vagy utóbb. Nagyon nem. Viszont minden jel szerint még van benne anyag elég akár egy évtizedhez is.

TothJanJ 2017.01.25. 22:09:57

@harmadikszem: na ez érdekes lesz mert én sem gondolom így; hogy lehetetlen nem(politikai)cselekedni. Van sok történelmi példa a passzív ellenállásra, mindegyiknek része, hogy a gyakorlója nem vesz részt a közéletben, politikai vagy közfeladatot nem vállal. Nem azért mert egyébként ne akarna közéletet alakítani, hanem mert a fennálló rendszer közéletét nem akarja alakítani, sehogy, és helyette valami mást akar aminek a megvalósítására reális esély nincs ezért csak az elvhűség marad neki. Aki mondjuk nem megy el népszavazni vagy választani mert buli lesz vagy van jobb dolga is vagy mittomén az cselekvés, van is politikai hatása de alapvetően a maga javát nézi nem a közét amikor ezt cselekszi. Aki viszont pl. azért nem megy el népszavazni vagy választani mert nem ért egyet általában a demokratikus politikai berendezkedéssel vagy épp azzal ahogy most működik, hanem helyette menne királyt választani a Dunára, visszahívná a Habsburgokat vagy teokráciát szeretne, az tényleg nem tudja mással ezt az óhaját kifejezni, mint a demokratikus intézményektől, lehetőségektől stb. való elhatárolódással, a közösségnemvállalás gyakorlásával. Nekem az utóbbi politikai cselekvés, az előbbi nem, hiába az a vége mindkettőnek, hogy egy szavazattal kevesebbet számolnak majd az összesítéskor.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.01.25. 22:31:56

@TothJanJ: az egyén szempontjából ez egy teljesen jogos és szerintem helyes levezetés, így igaz.

Ha mármost a politikai cselekvés alatt valami tényleges (a társ. számára ténylegesen releváns) dolgot értünk, akkor már szűkül s cluster és csak azok fognak beletartozni, akik egyáltalán képesek lennének arra, hogy politikai tevékenységet folytassanak. Mondjuk egy befolyásos üzletember, médiamogul, rektor. Viktor. A pápa. Vagy legalább egy bíboros. Igen, ha Erdő Péter azt nyilatkozná, hogy nem megy el szavazni (never gonna happen) mert nincs a jelöltek között olyan, akit szeretne legitimálni, na az politikai cselekvés lenne.

VaradiJanos 2017.01.26. 07:48:12

Mit kerestél te disznóvágáson? Mit szólna ehhez a rabbid?

VaradiJanos 2017.01.26. 08:25:05

@harmadikszem: akkor biztosan csak interkultúrális tanulmányúton voltál.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.01.26. 09:15:41

@VaradiJanos: kulturális, interkulturális: két kis u, ha már kultúra

ogli dzsí 2017.01.26. 09:29:35

'Olyan egységes a sajtónk, mint még soha. Szinte bármilyen lapot kinyithatunk, garantáltan ugyanazt fogjuk olvasni benne.'

A ballib médiatúlsúly valóban aránytalan, de ez várhatóan csökkenni fog, amikor 2018ban kipottyannak a parlamentből. Más, nem ballib ellenzéki média a ballib médiának a 10%-a körülbelül.

ogli dzsí 2017.01.26. 09:32:31

'Minél tovább regnál egy hatalom, annál jobban érzi úgy, hogy hatalma transzcendens. Soha ennyi ideig nem volt még magyar miniszterelnök hatalmon, mint Orbán Viktor (normális körülmények között erre nem is lenne lehetőség, hiszen jobb helyeken csak egyszer lehet valakit újraválasztani. '

- A szomszéd Fico már harmadszor miniszterelnök, zsinórban. Orbánnal is ez lesz a helyzet.

ogli dzsí 2017.01.26. 09:37:14

'Végül de nem utolsó sorban: egyre szűkül azok köre, akik politikával merészelnek foglalkozni, és nem idomulnak a sztenderdhez (ez utóbbiak sem politizálnak: ők főként csak remélnek valami koncot, de egyre kevesebb esélyük lesz kapni, mert a kisgömböc azért kisgömböc, mert sose lakik jól).'

- csak az MSZP, Együtt, DK, PM, Liberálisok, MoMa, MoMo és úgy 200 ballib érdekérvényesítő civilszervezet merészel már politikával foglalkozni. Igaz, tagjaik sokszor ugyanazok.

ogli dzsí 2017.01.26. 09:40:26

@harmadikszem: Így van, Orbán megdönti a regionális rekordot, de ő nem volt még 3x zsinórban, mint Fico mester.

S más tekintetben is hasonló a sorsuk. Fico ma már koala kormányt irányít, sok kompromisszummal. Orbánnál is ez a valószínü forgatókönyv, nem lesz már képes a 2010es, 2014es bravúrra újra, meg kell majd elégednie egy szerényebb többséggel.

VaradiJanos 2017.01.26. 09:49:21

@harmadikszem: igazad van, rosszul emlékeztem rá. Ettől viszont még egy hazug senkiházi vagy.

VaradiJanos 2017.01.26. 12:03:31

@harmadikszem: nem, cuncika, erre nem emlékszem rosszul. Tele van a cikkecskéd csúsztatásokk ésvan közte olyan aljas, gennyes is ami miatt megérdemelnél egy parasztos (az indokolatlan felsobbrendűségi érzésed segítségével fogalmazva: disznóvágásos) pofánverést.

J. Mutzenbacher 2017.01.26. 12:34:18

@VaradiJanos: csúnyán hat az ember kedélyére a nőhiány, mi?

VaradiJanos 2017.01.26. 12:42:03

@harmadikszem: Kiválasztottkám! Hol hagytad azt az s-t? Csak úgy kultúra-ügyileg kérdezem.

VaradiJanos 2017.01.26. 12:42:48

@J. Mutzenbacher: Nem tudom, nincs erre vonatkozó tapasztalatom.

kirasnow 2017.01.26. 21:47:21

@VaradiJanos: szörnyű ez, ugye? Már a rabbik is Soros-bérencek lettek! Le mernék fogadni, hogy a Harmadik Szem már táncolt Gyurcsány tyúkszemén is. Ez a sok ellenség, és mindenhol ott vannak, ugye, Jancsikám! Nincs annyi boszorkány az égen, amennyi ezeket eltakaríthatná! Nagyon együttérzek veled!

gmihaly621 2017.01.28. 10:43:50

Nyugat-Mucsa és propagandistái kart karba öltve sokat tettek azért, hogy kiszeressünk belőlük. A "globális" média most gárgyult bele saját hoaxaiba, dezinformációba, Clintonné buktája után a vesztesek az "álhírekről" pampognak és a muszkákra mutogatnak. Itthon az eredeti tőkefelhalmozás korát éljük, újra, meg újra, az az "eredeti" korszakában sem zajlott le 3 évtized alatt. A haszonélvezőit hívhatjuk strómanoknak, lakájmédiának, akárminek, de az általuk "eredetien" (uram bocsá' "kreatívan") felhalmozott tőke már nem közpénz, vagyis az adófizetőnek az már coki. Ezt a technikát sem ma találták ki, hanem a "királyok, hercegek, grófok, sznobok, "úrhatnám polgárok" korában, csak hát a "múlt köde" és a csúnyaságokat állandóan kiradírozni szándékozó "nyugat-mucsaias" történelemszemlélet, a de facto "jogállamiság" , illetve a hatalom montesquieu-i felosztásának és elfajulásainak eme káros vadhajtása...Ez még sok baj forrása lesz, ha nem változtatunk rajta és első teendőként nem valljuk be kölcsönösen azokat. A kezdő lépést Nyugat-Mucsának kell megtennie, minket már baxogattak eleget.

gmihaly621 2017.01.28. 21:52:42

@harmadikszem: A pökhendi baromállatok annyiszor ostorozzák a magyarokat úgy en bloc, "mucsaiságuk" miatt. Ehhez képest a Juncker-banda által vezetett, agyonfényezett Európa a Nyugat-Mucsa.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.01.29. 20:44:56

@gmihaly621: de nem értem az mitől Mucsa. A magyar Mucsa világos a nemzetközi, de már az európai középmezőnyből is egyre leszakadó intellektuális és művészi produktumaival, rothadó infrastruktúrájával, kínos egészségügyi ellátásával, de a Nyugat mucsaisága nem világos, akik kutatásban, fejlesztésben és művészetben is egyértelműen ott vannak a csúcson. Ehhez kérnék segítséget.

gmihaly621 2017.01.31. 22:27:00

@harmadikszem: Az baj, ha még mindig nem érted te önjelölt médiamunkás entellektulok.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.01.31. 23:45:43

@gmihaly621: ezért kértem, hogy magyarázd meg bosszankodás helyett.