Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Magyarország feltámadása

2017. április 14. 22:45 - harmadikszem

medium-food-healthy-man-person.jpgÍgy a Húsvét kellős közepén az ember elmereng a feltámadás jelentőségén, akár vallásos, akár nem. Noha a Feltámadás így nagybetűvel elsősorban a kereszténységet komolyan vevők körében számít igen nagy jelentőségű ügynek (ha épp nem a legnagyobbnak), a kis és közepes feltámadások is vannak annyira jelentőségteljesek, hogy pár sort odaszenteljünk nekik.

Hiszen ebben a kultúrkörben minden feltámadásnak tekinthető, amikor valami régi, már nem életszerű vagy egyenesen káros dolgot elhagyunk, és egy új szokást alakítunk ki. A sorrend nagyon fontos, hiszen addig nem lehet az új szokást kialakítani, amíg a régit le nem vetettük – újbor új tömlőkbe való, mondá a Mester. Időről időre tehát a legtöbben igyekszünk kis vagy közepes, olykor nagy változásokat indukálni a saját életvitelünkön, és ez okból elhagyunk haszontalan viselkedésmintákat, majd szűzi helyükre újakat és gyümölcsözőket ültetünk.

Nincs ez másként a (legalábbis számszerűen) nagyobb horderejű ügyek, például a nemzet sorsa ügyében. És én most ez ünnepi alkalomból is azt gondolom, hogy ha valamire, akkor Magyarországra nagyon ráférne egy nagyon nagy feltámadás. Egy olyan majdnem nagybetűs.

A posztszocialista Magyarország lassan krisztusi korba ér, közel harminc éves. Azok, akiknek – minden kudarc ellenére – hálásak lehetünk érte, már többségükben vagy nem élnek, vagy nincsenek a hatalom közelében, vagy pályát módosítottak. Vagy pedig teljesen kicsavarodtak önmagukból, szinte vagy konkrétan megbolondultak. Meg is látszik rajtunk: a kis zöld rügyecske, ami a rendszerváltás után fejlődésnek indult, lassan száradni kezdett. A mai Magyarország politikai kultúráját, kommunikációs mintáit, bazális ideológiáit és demokráciafelfogását tekintve alig valamivel jobb, mint harminc éve volt, ha ugyan nem rosszabb. Újra az orosz blokk felé fordultunk, szidjuk és gyalázzuk a fejlett nyugatot, a média szinte teljesen állami kézben van és propagandaanyagokat sugároz, kialakult egy stabil egypártrendszer oligarchákkal, funkcionáriusokkal, megfigyelő emberekkel, az intézmények nyakára ültetett besúgókkal. A félelem kultúrája vert gyökeret, és ilyen gyökerek nem fejlesztenek szabad és boldog ágakat.  

_ba_2673_1_focuspoint_926x504.jpg

És akkor, - mert nem csak az égben, de a világban is létezik az örök tavasz – megindult valami. Felfakadt az újbor, vörös, életerős, illatos bor, és nem kér a régi tömlőkből. Ha mégis beletöltik, szét fogja szakítani, belülről repeszti szét, robbantja szét, emészti fel az elaggott szöveteket és árad szét a világban korlátlanul. Fiatalok tömegei vonulnak az utcákra, és humorral, kreativitással, életörömmel küzdenek a besavanyodott, áporodott, skizofrén és elaggott hatalom ellen. Kiröhögik őket az ócska koncepciós pereken, szemtelenül a képükbe mondják az igazságot, megmutatják nekik, hogy milyen a fiatalság, a romlatlanság, a szépség. És ezzel elmondanak mindent a kivénhedtségről (ami nem azonos a tisztes éltességgel, amely mindig az élet pártján áll), a romlott aljasságról és az ezzel szükségszerűen együtt járó ocsmányságról is.  

magy.JPG

És mint mindig, az életnek győzni kell a halál felett. Ezt gyakrabban ki kellene mondanunk – de legalább egyszer egy évben, ilyenkor Húsvét táján, egyenesen kötelességünk. Nyissuk meg az újbort, és ürítsük poharainkat Magyarország feltámadására.

kepkivagas_2.JPG

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr4912427487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

J. Mutzenbacher 2017.04.15. 21:02:27

Szabadnaposak a bérkommentelők? Na, akkor majd kedden jönnek. Falkában, ahogy szoktak.
Amúgy meg hiánycikk az EU- s zászló, a múlt héten mi is az utolsó darabot hoztuk el az egyik üzletből. :)

Untermensch4 2017.04.16. 09:16:45

@J. Mutzenbacher: @harmadikszem: A zászlórúdról kiderülhet hogy "közbiztonságra különösen veszélyes eszköz" :)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.04.16. 10:01:10

@Untermensch4: főleg ha kihegyezi az ember a végét, hmm, nem is rossz ötlet.

J. Mutzenbacher 2017.04.16. 13:33:04

@Untermensch4: hát, ja, bár ez is csak addig vicces amíg tényleg meg nem történik. :)

Untermensch4 2017.04.16. 17:47:55

@harmadikszem: Igazából a jogi definíciójában olyasmi is van hogy "az ütés erejének megnövelésére alkalmas" ami nagyjából bármi szilárd lehet fél kg felett... de a "teleszkóposan vagy lánccal összekötött botok, rudak" a legviccesebb, jó hogy nem horgászok... :)

Jakab.gipsz 2017.04.16. 22:07:14

@harmadikszem: Sajnálattal közlöm önökkel, hogy a felvázolt társadalmi gondolkodást átalakító metódusok, "jöjjenek a romlatlan fiatalok" mint ötlet ugyan sokaknak vonzó, ámde a morfológiai lényegét tekintve a rovarok világából ismert átalakulási folyamat, ( pete, báb, hernyó, báb, kifejelt rovar, és ismét pete rakó rovar, lásd sáskák, stb.) és mint ilyen az emlősök társadalom szervezési módszertanára kevésbé alkalmazható.
Talán mert az emberszabásúak többsége tanulás útján sajátítja el a kultúrát.

Magyarország feltámadása kultúra megtanulás nélkül nem megy.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.04.16. 22:36:38

@Jakab.gipsz: örömmel közlöm uraságoddal, hogy ezek a fiatalok többségükben máris sokkal kulturáltabbak, mint a jelenleg regnáló agyhalott tahókból álló hatalom, akik most már az utolsókat rúgják.

Untermensch4 2017.04.17. 22:49:13

@Jakab.gipsz: " Sajnálattal közlöm önökkel, hogy a felvázolt társadalmi gondolkodást átalakító metódusok, "jöjjenek a romlatlan fiatalok" mint ötlet ugyan sokaknak vonzó, ámde a morfológiai lényegét tekintve...
...az emlősök társadalom szervezési módszertanára kevésbé alkalmazható."
Viktor a fiatalkori önmagához képest már két átalakuláson ment át... és fiatalként kezdte a politikai pályán.