Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

A tudósok az új migránsok!

2018. június 21. 15:10 - harmadikszem

fc79fb28999d99597e956c188cd2ebda.jpg

 

Már az egész ország arról beszél, hogy az MTA-n nagy átszerveződések várhatók. Ezen mi, akik nagyjából ezen a területen dolgozunk nem vagyunk meglepve egy csöppet sem, ráadásul a kommunikációs sablon is ismerős számunkra. Ebben a bejegyzésben megmutatom, miért és hogyan nyúlt a hatalom ismét a jól bevált stratégiához.

A migránsokhoz, iszlámhoz hasonlóan a társadalom nagy része nem tud szinte semmit a tudományos akadémia működéséről, úgy általában, a tudomány működéséről. Ez az információs vákuum tökéletesen alkalmas arra, hogy – ha eleget beszélünk bele – bármivel ki lehessen tölteni. Azt nehéz lenne persze átverekedni – noha sajnos félő, hogy nem lenne lehetetlen – hogy a tudósok, ha kiszabadulnak az MTA székházból, akkor megesznek bennünket. Az sem lenne eléggé félelmetes, hogy mindenkit áttérítenek a szuperhúrelméletre, s mivel többségükben nem annyira fiatal emberek, ezúttal tán a nemi erőszakkal sem lehet riogatni. Azt viszont – információhiányos térben – egészen könnyű elhitetni, hogy felesleges sőt veszedelmes dolgokkal foglalkoznak ráadásul roppant drágán, ezért a hatalomnak kötelessége megvédeni minket tőlük – mint lassan szinte mindenkitől.

Így került sor először arra, általában az akadémiai források lenyúlását legitimálják, majd pedig elindult a szokásos lejárató gépezet, immár konkrét intézetek konkrét munkatársai ellen, fényképpel, életrajzzal. Ha elég sok ilyet fogunk hallani – és az Akadémiai illetve az értelmiség továbbra is Lord Surrey stílusában előadott válaszokat posztol – akkor elérhető lesz, hogy a nép azt gondolja, a tudósok tényleg teljesen feleslegesek, nem dolgoznak, hülyeségekkel foglalkoznak, sőt néhány veszélyes nézetet terjesztenek az adófizetők pénzén. Már látom a következő nemzeti konzultációt, mely szerint „ugye Ön sem ért egyet azzal, hogy bizonyos személyek nemváltó teknősök udvarlási szokásait kutassák milliárdokért?” Látom az ezt követő „Magyarország NEM-et mondott a liberális ideológia állami propagálására” plakátkampányt. És igen, ez mind meg fog valósulni, és mindenki nagyon fog csodálkozni, aki most azt gondolja, hogy csak nem. Csak de.

Az évi 40 milliárd az sok pénz. Azért még a mészáros lőrinc is lehajol, de itt már nem csak erről van szó. A nemzeti dohányboltok, nemzeti filmiroda, nemzeti sportbüszkeségek, nemzeti professzorok, művészeti akadémikusok után a hatalom szeretne nemzeti (vagyis fideszes, vagyis orbán viktor által szentesített) tudományt is. Itt már rangokról is van szó, nem csak pénzről. Könyvekről, folyóiratokról, tudományos osztályokról, kitüntetésekről. Az eddigiek sem voltak vicces dolgok épp, de itt most egészen nagy bajt lehet csinálni.

84 komment

A NER tudománya, avagy az MTA ostroma

2018. június 14. 21:41 - harmadikszem

mta2.jpg

orbán viktor megint mert nagyot álmodni: olyan Magyarországot, ahol azt is ő mondhatja meg, hogy ki, hol, mennyiből és mit kutathat. 

Igen drasztikus lépésre szánta el magát ismét Magyarország kormánya: elkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia bevétele. S noha hűséges olvasóim, ha vannak ilyenek, észrevehették, hogy újévi fogadalmamnak megfelelően igyekszem távol tartani magam a magyar politika ügyes-bajos dolgaitól, most mégis billentyűzethez kellett kapjak.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) valódi demokratikus szimbólum, no nem azért, mintha tökéletes lenne. Mert nem az. Az MTA bizonyos értelemben egy eléggé kivénhedt struktúra hordozója, mellyel szemben magam is igen kritikusan szoktam megnyilatkozni. Szóval hozzá kellene nyúlni, kétségteleneül – na de nem mindegy hogy kiknek és hogyan.

Mert azt még én sem tagadhatom, hogy az MTA – hibáival együtt is – egy többé-kevésbé meritokratikus, vagyis a kiválóságot legalább részben figyelembe vevő intézmény. És mint ilyen, lassan az egyetlen példánnyá válik hazánkban. Ez azt jelenti, hogy ha kiváló teljesítményt mutatsz egy adott tudományterületen, akkor anélkül is megkaphatod az MTA anyagi és erkölcsi támogatását, hogy valakinek a valakije lennél, például orbán viktoré. Ezt egészen könnyen tudom igazolni, hiszen én magam is nyertem rangos MTA díjat, és ha valakiről, akkor magamról tudom, hogy egyáltalán nem volt se szószólóm, se támogatóm, nem vagyok sem rokona sem ismerőse senkinek a döntnökök közül. Ha már akkor is a Palkovics tehát a fidesz tehát orbán viktor döntött volna a díjak odaítéléséről, akkor én egészen biztos vagyok benne, hogy nem kapom meg. Az egy nagyon-nagy egészségtelen, sőt, kifejezetten nagybeteg dolog, ha a tudomány legmagasabb fórumát párközponti irányításnak vetik alá. Erről nekem kifejezetten a román kommunizmus rettenetes évei jutnak eszembe, ahol a tanulatlan diktátor gyakorlatilag analfabéta felesége irányította a tudományos akadémiát. A tudomány intézményét demokratikus viszonyok között természetesen folyamatosan reformálni kell, de ezek a reformok szigorúan belülről, szakmai alapról indulhatnak el.

A fidesz természetesen nem ma kezdte a tudomány pártállamivé tételét. Első körben a kancellária intézménye által az egyetemekkel alakított ki függőségi viszonyt, majd hozzákezdett az alternatív magyar tudományosság megszervezéséhez. Különféle, szakmailag röhögséges ún. kutatóintézeteket és think tank-eket alapított és tömött ki mérhetetlen pénzzel. De ez úgy látszik nem nagyon jött be. Az ilyen helyekre azért tipikusan a vagy nagyon kezdő, vagy másod és harmadvonalbeliek jelentkeztek pozícióért. Egy valamire való tudósnak amúgy se nagyon lehet (és ami még fontosabb: nem is érdemes) megmondani, hogy mit kutasson, márpedig a fideszes alternatív „kutatóintézeteknél” ez pont így működik. A kis gömböcnek ez kevés: működő, már kialakult intézményeket akar bekebelezni. Vagy, ha más nem sikerült, akkor legalább tönkretenni.

Meglájuk sikerül – e. Ha igen, akkor itt hosszú ideig nem terem kövön kő.

67 komment

5 dolog amit nem köszönsz meg, ha elmúltál 15

2018. május 23. 16:13 - harmadikszem

cimkep.JPG

 

Mivel én kétszer 15 is simán elmúltam, ezért az e cikkben bemutatott jelenségek teljesen rejtve lennének előttem, ha nem dolgoznék alapvetően fiatalok között. Mivel viszont igen, ezért eljut hozzám sok minden, aminek nagyon nem kéne. Itt arról van szó, hogy bizony létezik generációs szakadék, és nekem például nagyon nehéz nem minősíteni az alant bemutatott produkciókat. Fontos tudni azonban, hogy a fiatalok nagy része számára ezek igényes, vicces, tanulságos, vagy ki tudja milyen, de nézett cuccok. Még akkor is, ha nekünk, akik nem vagyunk már 15 évesek, ezek ratyifos dolgoknak tűnnek, és tényleg.

kozepsuli.JPG

1.       Középsuli című szemét

Ebben a filmsorozatban amit százezrek néznek és közel 80 részt vetítettek eddig, mindenféle hülyegyerekek bohóckodnak házi videós szintű felvételeken. Mondom én, mert őszerintük viszont ez tök jó.

holnaptali.JPG

2.       A holnap tali című iszonyat

Ezt a szintén alacsony költségvetésű és színvonalú cuccot, melynek már a címe miatt ölni tudnék,  szintén rengetegen nézik, és, Uram irgalmazz, már vagy 240 részt vetítettek. De kinek? Hát, ha elmúltál 15, akkor biztosan nem neked.

kepkivagasmindenalmod.JPG

3.       A Minden álmod a fentiek roma kisebbségi verziója, nem kommentálnám.

 

musically.JPG

4.       Ha eddig bírtad, akkor a Musical.ly nevű, mondjuk úgy, dologtól garantáltan megüt a guta. Rólam egyszerűen szakad a víz az égéstől, valahányszor belenézek 1-1 ilyen produkcióba, de szerintük ez teljesen rendben van. Szerinted?

youtuber.JPG

 

5.       Örök kedvenceim a végére: az influencerek és youtuberek! Fogadjunk, hogy ha elmúltál 15 akkor kurvára egyikről sem fogod tudni hogy ki a büdös franc, de ez csak azt mutatja, hogy öreg vagy. Ahogy én is, mivel a vicces influencereken (a többség afféle komikus szerű szeretne lenni) soha de soha nem tudok röhögni, a többit (mondjuk akik kifestik a szemüket és 300 ezren nézik közben, vagy akik az ún. kicsomagolós videókat csinálják, tehát mondjuk kivesznek egy új cipőt (cipőt bazdmeg, jó? cipőt!) egy dobozból és álmélkodnak felette), na a többit viszont már nem is értem.

 

Nézzétek meg őket, és engedjétek el. Ez nekünk már nem fog menni!

 

 

 

10 komment

Zombiegyetemek - ez van ha szíven szúrjuk az oktatást

2018. április 24. 12:25 - harmadikszem

zombie2_jpg_gallery.jpg

 

Az elmúlt napokban két érdekes írás is napvilágot látott az oktatással kapcsolatban. Az egyikben Schmidt Mária jobb napokat látott egyetemnek nevezi a Princeton-t, a másikban pedig az Index beszámol az ELTE egy kutatásáról, melyből kiderül, hogy az egyetemi oktatók leginkább a megalázóan alacsony bérükkel elégedetlenek. Ugyanitt kiderül az is, hogy az egyetemi tanároknál nem csak az ALDI pénztárosai keresnek jobban (a boltvezetőkről már nem is beszélve) de a BKK sofőrjei is. Na de fasza.

Ezekről a cikkekről jutott eszembe, hogy megnézzem, tényleg, hogyan is állnak a magyar egyetemeink éppen, hová vezet a kutatásokban is kifogásolt minősíthetetlen állami dotáció?

Elöljáróban: az egyetemi rangsorok nem a hiúságról szólnak. A nemzetközi hallgatók ez alapján választanak egyetemet, márpedig minden egyetem alapvető érdeke, hogy legyenek nemzetközi hallgatók, minél nagyobb számban. Ezek mindig fizetnek tandíjat, illetve az egyetemi városban költik el a pénzüket lakbérre, szórakozásra, ételre és hát igen, italra is. Sok nemzetközi hallgató = jó egyetem, kevés nemzetközi hallgató = nem jó egyetem. Emellett természetesen vannak felmérhetetlen intellektuális előnyei is a nemzetköziségnek, szóval az anyagiakat csak a közérthetőség kedvéért hangsúlyoztam.

A jobb napokat látott Princeton (akárhányszor leírom, alig hiszem, hogy ez bírta mondani) jelenleg a világ 13. legjobb egyeteme. princeton.JPG

 

Látjuk az ábrán, hogy hol jobb, hol rosszabb helyen van (kis megjegyzés: a top 100-ban lenni ebben a mezőnyben, ahol több 10.000 egyetem versenyez, eszméletlen nagy eredmény, egyáltalán semmit nem számít, hogy 9. vagy 12. helyen van-e egy adott egyetem). 2012-ben például jobb napokat látott, mint 2014-ben, 2015-ben ismét jobbakat, mint 2017-ben, és most is épp rosszabb napokat lát, mint tavaly. A logikai menetet nézve jövőre megint jobb napokat fog látni. De nem lehet nem észrevenni, hogy itt a jobb és rosszabb napok azt jelentik, hogy épp benne van-e a top 10-ben, vagy csak a top 15-ben.

Nézzük meg ezzel szemben Schmidt Mária egyetemét, ahonnan a lángeleme e sorokat írta. Ja nem, nem tudjuk megnézni, mivel a PPKE nincs benne a top 1000 (!) egyetem rangsorán, tehát nem tudjuk megnézni, hogy épp milyen napokat lát.

Lapozzunk, íme az ELTE.elte.JPG

Ez itten kérem egy úgynevezett folyamatos ereszkedés, az Orbán kormány évei alatt az ELTE 100-nál is több helyet zuhant hátra a rangsorban. Nézzük a híres Műegyetemet!             bme.JPG                 Same shit. Debrecen?debrecen.JPG

 

 

Egy lépés előre, 20 kilométer hátra. A Debreceni Egyetem 2016 és 2017 között 100 helyet zuhant hátra. De mi a helyzet a magát az ország legrégebbi egyetemének hívó Péccsel?pecs.JPG

 

 

Csúnya! Végül tekintsük meg a legszebb ábrát, a rezsim-egyetemmé tett Corvinust, ahol személyesen Lánczi rektor úr őrködik a felett, hogy minden a NER szerint működjék. Tudják, Lánczi volt az az ember (Orbán személyes ideológusa hosszú évek óta) akire megmondta a Viktor hogy ő lesz a rektor márpedig, és akkor mindenki más vissza is vonta a pályázatát. És bazdmeg, tényleg ő lett. Na így néz ki a Corvinus rangsora azóta:corvinus.JPG

 

 

Itt világosan látszik, hogy a NER vezetés következtében (a többi tényezővel, tehát a folyamatos alacsony dotációval együtt) a Corvinus még a többi magyar egyetemet is túlszárnyalva zuhan alá a semmibe, 6 év alatt egy laza 350 helyet sikerült visszaesnie.

Ugye emlékszünk még Schmidt Mária szavaira? A jobb napokat látott Princetonra?

Ez a mai Magyarország: rezsimszolgák, tehetségtelen félhülyék hadoválnak jobb napokat látott nyugati egyetemekről, miközben a mi valaha volt elit egyetemeink úgy ugrálnak hátra 100, néha 300 helyeket a nemzetközi rangsorokon, mint a vöcsök. A nyugat haláláról hazudoznak közpénzen, miközben itthon az egyetemi tanárok közül már csak az marad itt, aki vagy teljesen alkalmatlan, vagy félvállról veszi a tanítást (a hősökről most nem szólva). Úgy rohad majd rájuk az egész ország, hogy észre sem veszik.

 De a romok alatt majd igen nagyon fog csodálkozni mindenki, azt garantálom. És megmaradt hazaszeretetem minden morzsájával kívánom, hogy ne legyen már késő.

53 komment

A fiatalok esete a csalókkal és töketlenekkel

2018. április 10. 16:06 - harmadikszem

tunti1.PNGAz erdő fái csendben várják, hogy a tél legyalulja róluk az elhalt ágakat. Aztán tavasszal mégis hangos az erdő, ezt hívja a népnyelv rügyfakadásnak. Állítólag tényleg hallani, ahogy a kis rügyek átpattintják a kemény gallyak legfelső rétegét, és a növekedésnek indulnak. Ilyenkor már nincs megállás.

A mostani választásokon egy egyre inkább elöregedett rezsim nyerte magát halálra, melynek támogatottsága épp a fiatalok körében a legalacsonyabb. Nem véletlen tehát, hogy ők azok, akik legkevésbé elégedettek az eredményekkel. Az, hogy a vén komcsik csalással nyertek még csak valószínű, de hogy a tömegeket félretájékoztatták, magyarul, lerabolták és becsapták az egészen bizonyos.

A fiatalok által szervezett tüntetésre én biztosan el fogok menni. Ezt tanácsolom mindenkinek, aki most csodálkozik, hallgat vagy épp hőzöng. Ezt tanácsolom nem csak azoknak, akik az orbán rezsim ellen szavaztak, de azoknak a fideszes szavazóknak is, akik végre rájöttek, hogy valami nagyon nem stimmel.

Az ország napok óta néma. Suttognak és találgatnak mindkét oldalon. Egyedül a rügyek ropogása hallatszik. Most nekik kell segítenünk, hiszen a gyökereknek sincs más céljuk, mint az, hogy a fa végül gyümölcsöt teremjen.

Talpra magyar!

tunci2.PNG

333 komment

Életemet az ellenzékért!

2018. április 09. 20:34 - harmadikszem

Ha azt talán nem is, de most megvédem őket, akármennyire is utálom egyiket-másikat. Nyugi, akikre én szavaztam azok nem kerültek be, szóval nem fogok kampányolni senki mellett most épp.

Viszont a szokásos liberális tempó szerint ma – velem ellentétben – minden szomorkodó kurvára intelligens volt, és mindenki keresztényebb, mint Semjén Zsolt a Kossuth Lajos azt üzente éneklése közben (hú bazdmeg, na az beégett örökre).

Általában kétféle reakciót láttam: az egyik a fejre hamut szóró, szemében a szálkát-gerendát megtaláló meaculpa ellenzéki, aki azt gondolta, hogy mindez az ellenzék hibája, sőt az övé. Az enyém. Én nem is tudom, hogy illik-e ilyet írni egy mégiscsak látogatott blogon, de lónak a faszát.

A másik a minden megy tovább rezzenéstelen apátiájával vette tudomásul hogy a fidesz – és, ahogy azt mostanában a Tv2-n mondani szokás: személyesen orbán viktor – nagyobbat nyert mint valaha. Dolgozni tovább, tenni a dolgunkat, mintha mi sem történt volna. Megint csak lófaszt, hisz nagyon is történt, de még mennyire, hogy történt valami. Kiderült, hogy egy olyan országban élünk, ahol vagy választási csalást lehet elkövetni, vagy a legsötétebb ostoba kampánnyal tényleg meg lehet győzni a lakosság szavazóinak döntő többségét. Hahó, negyedszer ültettünk a miniszterelnöki székbe egy korrupt, hazug, tolvaj és valószínűleg súlyosan elmeháborodott bűnöző csalót, ébresztő. Mint ha mi sem történt volna, mi?

Szóval szerintem egyikre sincs szükség a fentiek közül, ki kell mondani a tényeket. A tények pedig azok, amelyeket az EBES választás megfigyelő csoportja is kijelentett: a teljes kampány során folyamatosan sérültek a kommunikációs jogok. Itt évek óta durva propaganda folyik, amely teljesen ellentétes a demokrácia szellemével. Amíg ez nem változik meg, amíg ezt nem változtatjuk meg – ellenzékiek és fideszesek közösen! – addig a helyzet nem fog változni. A propagandát ugyanis pont erre találták ki: ostoba üzenetekkel való elárasztásra. És ez működött akkor is, most is. Ezzel kell most foglalkozni, nem a hülyeséggel.

13 komment

5 ok amiért vasárnap a szavazófülkében a helyed!

2018. április 05. 19:13 - harmadikszem

És nem, ez nem számít kampánynak, mert nem kérem, hogy kire szavazz csak azt hogy menj el és dönts a szíved szerint.

 1. Mert azt kérte a miniszterelnök bácsi. Ha szereted őtet akkor azért mész el, ha meg nem, akkor azért, hogy megbuktasd őtet és be lehessen takarítani a börtön mélyére. Őtet.orbi.PNG
 2. Mert azt kérte a Bayer Zsolt bácsi, aki mondjuk nem ingyen kérte, de legalább nem neked kellett érte fizetni. Na jó, úgy értem nem közvetlenül neked.byer.PNG
 3. Mert azt kérte ez a szakállas fasz, akiről nem tudom ki de nagyon megijesztett azzal, hogy mindenki, ismétlem, mindenki a Soros zsebében van, aki nem Fideszes. Nebazdmeg, hogy én is?! Ez sok mindent megmagyaráz.szaki.PNG
 4. Mert tétként az asztalra van rakva a jövő…izé…a feltét az asztalon van. Vagyis a jövő, feltétlenül, ott van. Az asztalon. Mármint feltéve, hogy most a jövő van feltéve, tehát akkor jövő most az asztalon van…vagyis most a jövő van az asztalon. Nem úgy, mint általában, amikor inkább a múlt vagy a jelen van az asztalon, vagy rárakva, most a jövő. Hát úgy vigyázzatok.tetkent.PNG
 5. és végül: mert ha elmész szavazni akkor lehet, hogy Kelemen Annácska elmegy veled vacsorázni. Nem tudom ki fizeti de kurvára remélem, hogy ő, mivel ha celebeskedünk, akkor már csináljuk rendesen, ugye.kelemen.PNGÚgyhogy hajrá fiatalok és idősek, mindenki menjen szavazni, döntsön szabadon a szíve szerint, én nem is mondok semmit csak hogy váltsuk le ezt a tetű tolvaj bandát és hintsük be a helyüket sóval.
34 komment

Az igazi rendszerváltás

2018. március 02. 20:42 - harmadikszem

images_7.jpg

Van mitől tartania a mostani rezsimnek, és ez már nagyon erősen látszik a kommunikáción. Még csak nem is kormánykommunikáción, bár ők is elkezdtek vicces dolgokat művelni. A legjobban mégis azoknak a kétségbeesett nyüszítése hallatszik, akik elkezdtek fehéredni és remegni, mert tudják, hogy orbán nélkül ők szó szerint senkik. Megszűnnek, és ami még rosszabb: kiderül, hogy eddig sem léteztek. Pont.

Nem tudom emlékszünk –e még a Nézőpont Intézet botránya című bejegyzésemre, amelyben megmutattam, hogy lehet egy tudományos értelemben teljesen észrevehetetlen senkiből kutatási (bazdmeg) igazgatót csinálni 2 milliós fizetéssel, mármint ha szigorúan azt kutatja (és pláne: azzal az eredménnyel) amit elvárnak tőle.

mraz_1.JPG

De nem lesz ez mindig így. Ugyanaz a Mráz Ágoston Sámuel, aki jelenleg is kutatási igazgat (épp azt kutatták sokért, hogy mennyire retteg Európa a migránsoktól akik ugye azonnal elözönlik, mihelyst nem a fidesz vezeti az országot, és hát az a helyzet hogy azt találták hogy nagyon retteg, de tényleg rohadtul). Na mármost a hódmezővásárhelyi fidesz vereség után ezt bírta a saját nyilvános profiljára fosni: :

A hódmezővásárhelyieknek nem volt fontos a működőképesség.

„Hódmezővásárhelyen nem országos parlamenti választás volt. A történtek öt gyors tanulsága:

 1. Tét nélkül van esélye a proteszt-szavazásnak Magyarországon: másfél évig Márky-Zay Péter béna kacsaként fogja irányítani a 70 százalékos fideszes többségű közgyűlést. A hódmezővásárhelyieknek nem volt fontos a működőképesség sem.
 2. Érdekes, hogy Orbán Viktor kimaradt a helyi kampányból. Így elmondható, hogy helyben nem ellene szavaztak. Hat hét múlva viszont az ő miniszterelnöksége lesz a tét: vagy ő folytathatja, vagy Vona Gábor, Szél Bernadett, esetleg Karácsony Gergely lesz a kormányfő…
 3. Hegedűs Zoltán, a Fidesz jelöltje el tudta vinni a 2014-es szavazókat, de nem volt további tartaléka. Az országos politikában azonban más a helyzet: a migráció kapcsán az ellenzéki szavazók közel fele is egyetért a kormánnyal.
 4. Az országos ellenzék egy napig örömünnepet fog tartani, a következő nap viszont vezetői várhatóan összevesznek azon, mi következik a vásárhelyi eredményekből. Logikusan minden ellenzéki jelöltnek vissza kellene lépnie, s a maradék néhány napban szimpatikus független jelölteket kellene állítani 106 vk-ban. A koordináció megoldásához ma egy lépéssel sem került közelebb az ellenzék.
 5. A kormányoldalon pont fordított hatás várható: egy napig keserűség, utána ösztönzés a még elszántabb küzdelemre. A Fidesz legnagyobb ellensége saját szavazói közömbössége, a vásárhelyi vereség talán felrázhatja őket is.”

index.jpg

Nem tudom világos-e mi történik. Egy úgynevezett független kutató mintegy leb@ssza a választópolgárokat, hogy kire szavaztak má’, majd víziókat fest le arra vonatkozóan, hogy na mindegy, úgyis a fidesz fog nyerni, aki csak erősebb lett ettől a vereségtől.

Kutatóként persze a dolog értelmezhetetlen, teljesen szakmaiatlan, etikátlan, stb. De pszichésen teljesen érthető a dolog.

fresh-start_1.jpg

Igen, a valódi rendszerváltáshoz nem elég, ha ez a csürhe eltakarodik. Mennie kell(ene) mindazoknak a pénzzel kitömött tehetségtelen senkiknek, akik kutatót, művészt, professzort, újságírót, reklámszakembert, tanácsadót játszanak a pénzért. Ugye nem gondoljuk, hogy ezek a kutatóintézetek (melyeknek már se szeri se száma, viszont annyi közös van bennük, hogy kizárólag kormánypropagandát lehet bennük művelni, azt viszont gátlástalanul, és az MTA kutatóintézeti pénzek 3-4 szereséért) fennmaradhatnak? A következő hatalomnak el kell söpörni ezeket, nem a saját oldalára állítani őket (amit egészen biztosan megtennének persze).

Ugye azt sem gondoljuk, hogy azok az újságírók (dolgozzanak bár a legacy médiában vagy az új médiumokban) helyükön maradhatnak, akik ma, az újságírói etika és professzió teljes figyelmen kívül hagyásával a leggátlástalanabb szemét propagandát nyomják? Álljanak át az új hatalom oldalára, vagy alkalmatlanként takarodjanak? Remélem, ez a kérdés is költői.

És így tovább, mindazok, akikről objektíve bizonyítható, hogy politikai (= fideszes) kapcsolati hálójukon kívül semmit de semmit nem tudnak felmutatni, takarodjanak a közélet minden területéről. Nem szabadna megengedni, hogy átmentsék a rugalmas gerincüket egy következő hatalom számára (most is ezt nyögjük).

Ez lenne az igazi rendszerváltás.

117 komment

Hogyan csinálják ki az idősek a fiatalokat?

2018. február 19. 19:36 - harmadikszem

oldvsyoung.jpg

 

A Brexit kapcsán egy igen érdekes elemzés volt olvasható még 2016 nyarán, amelyben Lord Aschroft világosan megmutatta, hogy az angol nép mely része szavazott a Brexitre, és kik szerették volna ha Anglia az EU-ban marad. A teljes elemzés igénye nélkül azt mondhatjuk, hogy

 1. minél öregebb volt valaki, annál nagyobb eséllyel szavazott a kiválásra;
 2. leginkább azok látták ostobának a Brexitet, akik egyetemi végzettségűek voltak, illetve még most is tanulnak, a leginkább harcos kilépők pedig azok voltak, akik maximum középiskolát végeztek.
 3. emellett azt is láttuk, hogy a munkanélküliek, nyugdíjasok és leszázalékoltak sokkal nagyobb arányban szerettek volna kilépni mint azok, akik a munkaerőpiacon elhelyezkedtek.

Azóta néhány más politikai kommunikációs folyamat – tipikusan Trump győzelme illetve a magyar migráns és Sorosellenes kampány – dinamikája megmutatta, hogy a Brexit-kampány eredményei sikerrel alkalmazhatók általában a jobboldali populista kampányokra is. Ugyanazt látjuk tehát a Trump és az Orbán kampányánál is: ezek a gyűlöletre, tudatlanságra és félelemre építő üzenetek elsősorban az iskolázatlan, munkanélküli és/vagy idős embereket tudják sikerrel megszólítani. Nem szabad elfelejteni, hogy a Brexit-kampány is elsősorban a brüsszeli bürokraták mítoszára illetve a felkorbácsolt idegengyűlöletre épült, tulajdonképpen ezt vette át a Trump és az Orbán kabinet is.

Egyre gyakrabban vetődik fel ugyanakkor az a gondolat, mely szerint itt alapvetően generációs szakadék tátong a jobboldali populista szlogeneket bekajáló idősek nagy tábora, illetve az ezekre kritikailag tekintő fiatalok között. Ráadásul többen is érvelnek amellett, hogy az idősek itt voltaképpen olyan dolgokba szólnak bele, melyeknek gyümölcseit már nem fogják élvezni, legalábbis nem annyi ideig, mint a fiatalok. A Brexit következményeivel ugyanis egy hetvenes éveiben járónak jó esetben pár évtizedig kell szembenéznie, de egy húsz éves egyetemistának még hetven évig: egész felnőtt életében.

Hazai viszonyok között úgy vélem hasonló, szintén életbevágó különbség a generációk között az, hogy sok idős ember egyszerűen nem tudja elképzelni, mivel kell szembenéznie egy mai fiatalnak. Többször hallok idősektől elképesztő adatokat és fantazmagóriákat arra nézve, hogy mennyiből lehet megélni Magyarországon. Azt gondolják, aki külföldre megy az pénzéhes, vagy rosszabb esetben hazaáruló, pedig nagyon sokak számára ez az egyetlen lehetőség reménytelen helyzetükben. Az alábbiakban egy kis kalkulációval azt igyekszem megmutatni, hogy a helyzet valóban kétségbeejtő, és bizonyos értelemben ma Magyarországon fiatalnak lenni egyenlő az éhhalállal.

Nézetem szerint a bérek radikális emelése nélkül lehetetlen a fiatalok itthon tartása, és ha a politikai hatalom számára ez fontos cél, akkor mindent ennek kellene alárendelni. A választások sorsát rendre eldöntő idősebb generációkat pedig tájékoztatni kell arról, hogy ezek az életfeltételek alaphangon szükségesek ahhoz, hogy egy fiatal (pár) el tudja képzelni magyarországi életét.

Példánkban szerepeljen egy középiskolai tanár, akinek a kezdő bére 120.000 forint nettó körül alakul. Az egyetemi tanársegéd sem keres ennél többet, pedig a felsőoktatásban bizony vagy 5 évig az a belépő szint. Az óvópedagógus, a dajka, az általános iskolai tanár vagy a pályakezdő orvos sincs jobb helyzetben, szóval ez egy eléggé átlagosnak mondható kezdő bér, ami bizony nem emelkedik exponenciálisan a későbbiekben sem.

Tegyük fel mármost, hogy emberünknek nem tud lakást venni a papája (van az úgy). Ebben az esetben két választása van. Az első esetben felvesz legalább 20 millió forint hitelt (ennél olcsóbban ma Pesten nem kap élhető lakást), és akkor havonta 200-250.000 forint környékén törleszt pár évtizedig…de várjunk csak! Erre nem elég a fizetése, szóval sztornó. Jön a B-terv: albérlet. Csakhogy Pesten 100+rezsi alatt nem kap albérletet, és akkor máris nem tudta kifizetni a rezsit sem. Ételre, közlekedésre, Internetre vagy telefonra, ruhára, cipőre, továbbképzésre nem is gondolhat. Nem beszélve arról, hogy ha valami csoda folytán étel és ruhák nélkül is ki tudja húzni, akkor sem jut soha ötről hatra, mert minden egyes fillérjét albérletre költötte, ugye.

Na mármost az épp trendi politika szerint házasodnia meg gyerekeket vállalnia is kellene, de az ugye elég nehezen megy úgy, hogy saját magát sem tudja fenntartani az ember.

Miért van az, hogy sok idős ember nem látja ennek az egész helyzetnek a hihetetlen reménytelenségét? Hát azért, mert nekik – természetesen – általában már megvan mindenük. Van lakásuk, ruháik, igazából csak a rezsit meg az ételt fizetik. Legtöbbjüknek nincs hitele, pláne nem olyan magas, mint annak a szerencsétlen fiatalnak, akinek fel kell vennie. Nem is feltétlenül tudják, milyen összegbe kerül ma egy lakás, és az albérlet árakkal sincsenek tisztában.

Ha az idős emberek tisztában lennének a fiatalok helyzetével, akkor nem azon csodálkoznának, hogy miért mennek el annyian, hanem azon, hogy miért van itt még egyáltalán bárki. Ehhez azonban nyitniuk kellene a fiatalok problémái iránt. Tradicionális társadalmakban úgy hitték, hogy ők a jövő.

 

160 komment

Tudósok VS Mészáros Lőrinc

2018. február 07. 16:46 - harmadikszem

meszituos.JPG

 

Magyarország egyre jobban teljesít, és egyre jobban eltávolodik, a jelek szerint, az undorító elitizmustól is. Vezetőink rég megmondták, hogy nem tanulni kell hanem dolgozni, na meg hogy a tudás gyanús, egyébként is, mint minden totális rendszerben. Az index egyik címlap sztorijára hivatkozva legutóbb egy népszerű blog megmutatta, hogy Magyarországon a vezető egyetemi oktatók fizetése elbújhat a bolti eladók és pénztárosok fizetése mögött, miközben Angliában már az óraadó és kétszer annyit keres, mint az egyébként ott is jól fizetett ALDI pénztáros. Magyarországon az óraadó körülbelül félévente 150 és 500 ezer fronyát tud összeszedni, BTW, ez azt jelenti hogy havi szinten egy 30-90 közötti összeget, bruttóba’ persze.

Na de vannak nekünk kiválóságaink is, nem csak a kasszák mögött, de a tudományban is. Az egyik igen népszerű dolog a posztdoktori ösztöndíj, amivel a fiatal ámde elhivatott versenyző megpróbálhatja megszorongatni az ALDI pénztárost, persze szigorúan csak alulról, mivel a legmagasabb elérhető magyar posztdok 350ezer bruttó. Hogy is lehet megszerezni mindezt? Talán egy 3 hónapos képzéssel és középiskolai végzettséggel, mint a pénztárosságot? Nem egészen.

A posztdoktori pályázat azok számára érhető el, akik először is rendelkeznek tudományos doktori (PhD) fokozattal, ami egyetem után alsó hangon 4-5 év de inkább 8-10.  Emellett kell nekik impakt faktoros cikkeket publikálni ami azt jelenti, hogy a világ összes tudósával (igen, mind a 6000 amerikai egyetemen kutató kollegával is) versenyezve nagyon szelektív, a kéziratok 95 százalékát élből elutasító lapokban cikkeket kell megjelentetniük a kutatásukból, magyarán, a világ legjobbjaival kell megmérkőzniük. Néhány területen azt is elvárják (még mindig havi 350 bruttóról beszélünk), hogy az idézettségi mutatók világviszonylatban a felső 5 százalékban legyenek, magyarán, a pályázónak a világ legjobb 5%-ba kell tartoznia a saját kutatási területén.

Ezt követően kell neki szereznie egy kutatóintézetet, ahol hajlandóak fogadni. És akkor most itt egész pontos adatok fognak jönni: kell neki egy több mint hetven (!) részből álló kutatási portfoliót benyújtania angol nyelven. Ez a hetven szakasz, amit fel kell tölteni, mind elektronikusan megy. Emellett ugyanezt be kell adnia nyomtatott formában is, emellett egészen pontosan 21 (!) darab egyéb hivatalos dokumentumot kell beszereznie illetve készíttetnie. Ezek többségével nem csak ő dolgozik, hanem kutatócsoportok vezetőit, kari és más egységi vezetőket kell meggyőznie egyenként a kutatási tervéről, és ha nagyon ügyes, akkor határidőre be tudja szerezni az összes szükséges dokumentumot. Ez egy körülbelül három hónapos meló, ha csak ezt csinálod – és még nem kaptál egy fillért se. Ha nagyon ügyes vagy, jók az eredményeid, vannak pártfogóid és a Jóisten is megsegít, akkor megkapod az ösztöndíjat.

Ennek az összege 350 ezer forint, három évig lehet kapni. Az mindösszesen 15 millió forint bruttó, három évnyi munkára.

Mészáros Lőrinc, a hazaáruló gázszerelő ennyit keres egy óra alatt. Miközben alszik.

Ennyit szerettem volna mondani, tulajdonképp.

 

8 komment