Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

5 gyakori hazugság a magyarokról

2017. július 21. 20:02 - harmadikszem

140515_kids_lying_png_crop_original-original.png

Ha Ön is túl sokat néz úgynevezett közszolgálati médiát és amúgy is szeret rettegni, akkor talán a valóságnál sokkal félelmetesebb helynek látja a világot, s benne saját körülményeit, lehetőségeit. Vagy épp ellenkezőleg: talán spagettiként szívja magába a kormánypropagandát, és azt hiszi, hogy Magyarország mintaállam, melyet keletre, de főként nyugatra irigységgel vegyes gyűlölettel szemlélnek. Akárhogy is, ez a poszt frissítő zuhanyként fog hatni Önre ebben a kánikulában, hiszen azt fogja mutatni, hogy Magyarország, a számok tükrében, egy egészen átlagos ország, ha egyáltalán. Nézzünk néhány közkeletű dumát:

szujjem.jpg

 1. Fogy a Magyar!

Bizony bizony, már 10 millióan sem vagyunk, legalábbis az ország határain belül. De mennyi is ez a 10 millió? Igazából meglehetősen sok. Például a konkrét Közép-Kelet Európai térségben mi vagyunk az egyik legnagyobbak. A friss adatok szerint a térség 17 országa közül, Ukrajna, Lengyelország, Románia és a Cseh Köztársaság után mi vagyunk a legnépesebbek, azaz az ötödikek. Ezzel abszolút az élmezőnybe tartozunk, hiszen a csehek csak pár százezerrel vannak többen, és van 12 olyan nemzet, melyek népei nálunk lényegesen kevesebben vannak.  A bolgárok több mint két és fél millió lemaradással kullognak mögöttünk, de szegény szlovének, lettek, litvánok, horvátok és észtek még közösen sincsenek annyian, mint mi. Közép-Európa egyik legnagyobb népessége vagyunk!

galeria_4129.jpg

 1. Dübörög a magyar gazdaság, haldoklik a nyugat!

Épp ellenkezőleg. A magyar GDP nem túl rossz ugyan, legalábbis ha Moldáviával vagy Csáddal hasonlítjuk össze, de nem hogy nyugaton, de még a régióban sem kiemelkedő. Gyakorlatilag valamennyi ország a régióban, Ukrajna kivételével, megelőz minket, amelynek nagyobb a lakossága. A nyugati országok pedig fényévekre vannak tőlünk, kivétel nélkül. Csak néhány példát említve: Hollandia kétszer annyi lakossal sem rendelkezik, mint mi, a GDP-je mégis hatszorosa a mienknek. A közeli Ausztriában pedig jóval kevesebben élnek, mégis 3-szorosa a GDP-jük a mienknek. De a liberális fertőben, Kanadában például csak háromszor annyian laknak, mint Magyarországon – a GDP-jük viszont 13szorosa a mienknek. A kicsi Szingapúrról nem is beszélve, ahol fele ennyien laknak, mégis háromszor annyit GDP-t termelnek, mint mi.

sorbanall.jpg

 1. Na jó, de mi a helyzet a per capita GDP-vel?

Könnyű azt gondolni, hogy kis ország, kis GDP, nagy ország nagy GDP, de ez nem ilyen egyszerű. Mint fentebb már jeleztem, itt teljesen a sztenderd mutatókat hozzuk a térségben, a térségen kívül viszont alulteljesítünk. A per capita GDP-nk (PPP), vagyis a ténylegesen egy főre jutó nemzeti össztermékünk sokkal rosszabb, mint sok kis országnak, térségen belül és kívül egyaránt. Mondok egy példát: Kínában vagy Indiában szintén magas a GDP, mivel sokan vannak (és ne felejtsük az első pontot: mi ebben a térségben sokan vagyunk). Azonban ha elosztjuk ezt a lakosok számára, akkor könnyen kiderül, hogy Kínában és Indiában elképesztő a szegénység, és ami azt illeti, mi is sok helyet rontunk a GDP pozíciónkhoz képest. A PPP-t tekintve ugyanis megelőz minket Szlovákia, Szlovénia, Csehország és Lengyelország, Észtország és Litvánia is, Lettországgal pedig holtversenyben vagyunk. Vagyis nagyságunk tekintetében (GDP) a negyedik helyen vagyunk a térségben, az emberekhez eljutó hasznosulásban (PPP) viszont csak hetedikek/nyolcadikak. Ezt hívják gazdaságtalan működésnek.

140427-rubiks-cube-150p_85d865803a5c666b9836ed10d85bd24d.jpg

 1. A magyar tudomány szárnyal

Sajnos nem. Egy friss elemzés az Elsevier kiadótól pontosan megmutatja a magyar tudományos eredményeket. Kezdem a durvával: a szerzőség tekintetében 2011-2016 közötti időszakban a magyarok nulla, azaz nulla pontot szereztek. A mintába bekerült tudományos szerzők között tehát ebben az időszakban nem volt egyetlen darab magyar sem.   A térségből eközben a csehek, a lengyelek, az észtek, a románok, a szerbek és a szlovének is bekerültek a szerzők közé.

kepkivagas_4.PNG

 1. De legalább tájékozódunk!

Sajnos ez sem igazolható az adatok alapján. A saját térségünkben a magyar kutatóknál jóval több nemzetközi cikket olvasnak a cseh, a lengyel, a lett, a litván, és a román kollegák is. A nyugati kollegák publikáció és olvasottsági mutatója pedig több tucatszorosa, nem egy esetben több százszorosa a magyar eredményeknek. Az igazán abszurd azonban az, hogy – az eredmények szerint – immár olyan országok is megelőznek bennünket nemzetközi kontribúcióban, mint Törökország, Pakisztán, Irán, Dél-Afrika, Egyiptom, és természetesen szinte valamennyi Délkelet-Ázsiai ország.   

 A jelek szerint Magyarországnak nem az a legnagyobb baja, hogy fogy a magyar, sőt, egészen rendben vagyunk e téren. A baj sokkal inkább a teljesítményünkkel van, hiszen úgy tűnik, az igazán innovatív területeken egyre inkább leszakadunk a nyugattól és Ázsia haladó részétől, lassan-lassan már saját térségünk versenyképesebb országaitól is. Na ez az, ami felháborító!

52 komment

A 10 legjobb dolog az idei Pride-on

2017. július 08. 23:47 - harmadikszem

maxresdefault_6.jpgAkinek még lennének kétségei, hogy a Budapest Pride egy alapvetően király buli, annak remélem az alábbiak segíteni fognak eloszlatni a szivárványszínű (vagy épp szürke) ködöt. Hála az égnek ugyanis a Pride egyre inkább kezd normalizálódni még nálunk is, ahol ugyebár nem nagyon szoktak mostanában normalizálódni a dolgok: talán épp ez az egyik kivétel. Szóval úgy néz ki, hogy a Pride nem az ellenzők és támogatók élet-halál harcáról szól VÉGRE, hanem arról, amiről normális helyen szokott volt: ünnepről, szórakozásról, együttlétről. Íme tíz olyan dolog, ami miatt szerintem idén közelebb kerültünk ehhez az ideálhoz.

kepkivagas_4.JPG

1.       Nem volt kordon. De tényleg. Igaz, a merőleges utcákat olykor lezárta a rendőrsorfal, de nem teljesen hermetikusan, ezért valamennyire lehetett ki-be mászkálni. Ettől megszűnt a kellemetlen karantén hangulata a dolognak, ami igencsak jót tett neki.

839f89b8c0cb8c7a71fd31678fd75ad0--rainbow-dresses-rainbow-wedding-dress.jpg

2.       A beszédek kiegyensúlyozottak, békülékenyek, nyugalmasak voltak. Sőt, büszkék. Én is büszke voltam rájuk, pedig nem én írtam őket.

color1-1.jpg

3.       Kemény Zsófi ezzel a számmal nekünk legalábbis megcsinálta a napot.

f89418b403a8117da42ad22b294da4a0--colorful-wedding-dresses-rainbow-wedding-dress.jpg

4.       A rendezők nagyon profik voltak, gyorsak, kedvesek, lazák, humorosak. Többször még középerős kötekedési kísérleteket is sikeresen szorítottak vissza pusztán jó szóval, ami viszont nagy szó.

e40a26315727c091_rainbow_rose_lifestyle_image_1.jpg

5.       A kordon hiánya miatt az utca egyszerűségében jóságos népe be-be tudott kapcsolódni a megmozdulásba. Tényleg sok olyan lézengő csatlakozott, aki egészen biztosan máshova indult. Többen voltak olyanok is, akiknek egyszerűen csak megtetszett a zene, és mentek a menettel pár utcát.

heavy_rainbow_by_priteeboy-d9m69ck.jpg

6.       A kötekedők primitívebbje a legtöbb helyzetben egész egyszerűen ellehetetlenítette saját magát, mert az utca népe józan maradt. Egy pasas például odaverekedte magát a menethez és a rendőrsorfal elől elkezdett vadul üvölteni, hogy „Undorítóak vagytok!”. S bár nem igazán lehetett tudni, hogy épp kinek mondja, vajon a kisbabát kocsiban toló édesanyának, egy háromgyerekes családnak vagy mondjuk egy kerekes székes felvonulónak, az emberek így is őrá néztek csúnyán, senki nem szállt be a közös hőzöngésbe, szóval végül el kellett tirhulnia. Kicsit sajnáltam, biztosan készült erre az akcióra és hát finoman szólva, nem volt nagy sikere.

where-to-get-rainbow-bagels.jpg

7.       A kötekedők kevésbé primitívebbje csak arra várt, hogy odaérjen elé a menet, és akkor feltartott valami rettentő okos táblát, mondjuk „Bűneitek zsoldja a halál”. S bár náluk sem lehetett tudni, hogy pontosan kinek a bűneire gondolnak (a rendőrökére? A motoros futáréra? A kutyás nőjére?) én ezt a táblát relevánsnak éreztem, és – amennyire a helyzet megengedte – igyekeztem magamba mélyedni. Ártalmatlan, könnyen tolerálható dolgok ezek mindenesetre.

sugar-rainbow-3-768x320.jpg

8.       A felvonulók részéről sem lehetett érezni semmiféle bántó kommunikációt, de még olyat se láttam, amin ha nagyon akarnék, akkor meg tudnék sértődni.  Igaz ugyan, hogy egy mackó a „Ha Isten nem szereti a buzikat, akkor miért vagyunk ilyen cukik?” táblával vonult, de ezt is nehéz provokációnak érezni, sőt meglehetősen elgondolkodtató kérdés. No persze csak azoknak a számára, akik nem tudják, hogy az Isten mindenkit szeret.

stork-lead-rainbow_0.jpg

9.       Lehetett kapni fagyit. Ha kérhetem, jövőre lehessen kártyával is fizetni, köszönöm.

b9e01cb6237a1914db829ecc455bc3e3--colorful-ice-cream-rainbow-ice-cream.jpg

10.   Tele volt a Kossuth tér lufikkal, legalábbis ha időben érkeztél. Gyerekkel közlekedők számára ez rendkívül nagy segítség, bár meg kell mondjam, a Kossuth téren állomásozó madárberkenyék szúrós szárán sok lufi lelke szárad. Lágyabb növényeket a parlament elé!

d1f926482f9a0c7fd83ee3af376fbf93.jpg

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

12 komment

Óriás háromszemű akarja felzabálni Magyarországot!

2017. július 05. 01:01 - harmadikszem

images_5.jpgŐ itt a háromszemű krumpliszörny. A világ egyik leggonoszabb szörnye, és kétségkívül a legbefolyásosabb a krumpliszörnyek közül.

s1e10_three-eyed_potato_baby_growling.png

Az óriás háromszemű mindent megtenne azért, hogy a televízióból – figyelem: a kikapcsolt televízióból is! – kiugráló láthatatlan bugilelék bemásszanak minden Magyar ember agyába, és vizenyőssé tegyék azt! Meg akarja akadályozni, hogy a Magyarokhoz eljusson az az információ, hogy

A TÉVÉT MINDIG LE KELL TAKARNI!

untitled_10.png

100 százalék elutasítja­*, hogy a bugilelék kiugráljanak a tévéből és felzabálják az agyunkat. Az óriás háromszemű krumpliszörny azonban nem adja fel ördögi terveit.

Ne hagyjuk, hogy a krumpliszörny nevessen a végén! Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

s1e16_three-eyed_potato_baby_getting_water.png

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

 

4 komment

A hatalom elképesztő gyávasága

2017. június 19. 21:27 - harmadikszem

Tahók, beszariak és ostobák avagy oktatásügyi nagyjaink esete a párbeszéddel.  

72a01861811d96926f81d2e32d8cf67e.jpg

Érdekes levél került birtokunkba a mai napon, amely nagyon sokat elárul a mai magyar közállapotokról. Összességében a hatalmon lévők gyávaságát, tahóságát és hatalmas inkompetenciáját emelném ki elsősorban, illetve mindezeknek azt a mocskos elegyét, amit az alább bemutatott sztori megvillant ebből. (A bejegyzés a Magyar Kommunikációtudományi Társaság Facebook oldalára került ki ma délelőtt.) 

Nyilván mindenki emlékszik még a CEU-ügyre, amit az Orbán adminisztráció robbantott ki, mindvégig tagadva annak politikai és ideológiai jellegét, ellenben szakmai indokokra hivatkozva. Egy nemzetközi tudományos folyóirat megkereste az illetékeseket, és megpróbált egy moderált dialógust kezdeményezni, melyen az érintettek tudományos színtéren fejthetik ki álláspontjukat. Nem jártak azonban sikerrel, hiszen megkeresésükre

sem Dr Palkovics Lászlófelsőoktatásért felelős államtitkár,

20150430palkovics-laszlo13.jpg

sem Dr Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár

duna-72518-12554900.jpg

sem pedig Dr Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke

gloviczki_mti_001.jpg

NEM VÁLASZOLT SEMMIT.

Világos, ugye, hogy miről van szó? A folyóirat szerkesztősége előre megadott kérdéskörökben (lásd a linket) indítványozott racionális vitát, de a megszólítottak sem személyesen, sem helyettesük, sem általuk kinevezett egyéb ágens útján nem válaszoltak semmit. Ez alapján a következő gondolataim támadnak hirtelenjében:

1)      a magyar oktatásért felelős döntnökök egyszerűen akkora tahók, amilyenekkel ritkán találkozni még focimeccsen is. Semmit nem tudnak arról, hogy azokra a megkeresésekre, amelyek az általuk képviselt ügyekkel kapcsolatban hivatalosan érkeznek, valamilyen formában válaszolni illene. Arrogáns kisstílű parasztok.

2)      a magyar oktatásért felelős döntnökök gyávák, nem merik ütköztetni véleményüket még egy ennyire kiszámítható, biztonságos terepen sem. Nem elég nekik két hónap arra, hogy négy olyan kérdésben érvényes véleményt nyilvánítsanak, amiről egyébként döntéseket hoznak – nyilván felsőbb utasításra, meghosszabbított kézként.

3)      a magyar oktatásért felelős döntnökök rettenetesen buták, és valószínűleg nincsenek is olyan érveik, amelyekkel érdemes lenne a nyilvánosságra állni

Egyszerű állampolgárként, akinek azért fontos az oktatásügy, nagyon-nagyon sajnálom, hogy ez az ígéretes beszélgetés a hatalmon lévő oktatásügyi felelősök tahósága, gyávasága és ostobasága okán nem jöhetett létre, pedig – a kiküldött kérdéseket nézve – eléggé érdekes lett volna.

A teljes sztori részletesen olvasható a folyóirat Facebook oldalán

 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

 

 

 

 

Tisztelt Dr. XY,

A KOME - An International Journal of Pure Communication Inquiry nemzetközi tudományos folyóirat a 2017. év nyári számában szeretne egy tudományos fórumbeszélgetést szervezni angol nyelven, a CEU-t is érintő közelmúltbeli kormányzati döntések, intézkedések kapcsán. A fórumra szeretnénk meghívni Magyarország kormányának álláspontját képviselő személyeket is. Amennyiben tudja Ön vállalni ennek képviseletét, vagy tud ajánlani maga helyett kompetens személyt, kérem jelezze nekünk.

A fórum keretei:

A meghívott hozzászólók 4 témakörrel kapcsolatban fejthetik ki írásban álláspontjukat az első körben. Ezt követően ezeket
az írásokat még publikálás előtt megküldjük minden résztvevőnek, akik erre további szövegben reagálhatnak. Ezt követően az írásokat összesítjük és magukat az írásokat fórumstrukturában, tartalmi szerkesztés nélkül közöljük. A négy témakör a következő (a konkrétan megjelenő szövegezés ettől eltérő is lehet):

1.) A CEU önmeghatározásából fakadóan sajátos módon elkötelezett a nyílt társadalom előmozdítása mellett, bizonyos
tevékenységeit a nyílt társadalom eszméjének szellemében végzi, továbbá alapító okiratában és szmsz-ében is szerepel,
hogy elkötelezett a nyílt társadalom értékei iránt. Ezek az értékek milyen más, Magyarország jelenlegi működéséhez
kapcsolódó értékekkel ütközhetnek, és milyen megoldást tartanának elfogadhatónak a konfliktus feloldására?

2.) Milyen konkrét vagy közvetett politikai stratégiákkal rendelkezik a CEU összevetve a többi, más országokban működő American University típusú intézménnyel, illetve mit érzékel ebből Magyarország kormánya?

3.) A CEU mint a magyar oktatási és kutatási piacon szereplő munkaadó általában véve sokkal kedvezőbb feltételekkel tud
alkalmazni magasan képzett, nemzetközileg kimagasló teljesítményű oktatókat/kutatókat, mint a hazai intézmények (MTA, állami és egyházi egyetemek). Érzékelnek-e ezzel kapcsolatban megoldandó problémákat, feszültségeket?

4.) Mit forgat vissza a CEU a kifejezetten magyar akadémiai életbe?”

 

 

29 komment

Az év legparasztabb honlapja!

2017. június 10. 21:53 - harmadikszem

legionoldlady_zpsc9ecf5a8.jpgMit gondolnak, ki produkálja az év legparasztabb honlapját? Hol oktatják ki, alázzák meg az érdeklődőket viccesnek szánt házmesterszöveggel? Egy építőipari cég? Mezőgazdasági Zrt? Focidrukkerek szövetsége? Nos, ha Ön ezekre gondolt, akkor nagyon téved –az év legparasztabb honlapja ugyanis egy tánc és illemtan stúdióhoz köthető. Na jó, igazából balettiskolához.

Pedig kár érte, mert az ötlet teljesen korrekt: balettiskola felnőtteknek, akik megtanulhatják a helyes tartást, jól elszórakoznak, szép zenéket hallgatnak közben, satöbbi (nem vagyok otthon a témában, biztos van még sok más pozitív hozadéka, ezeket az Istennek se vonnám kétségbe).

Na de bazdmeg ahogy beszélnek ott a honlapon az érdeklődő vagy az odatévedt olvasóval, az valami HIHETETLEN módon paraszt, sőt, konkrétabban szocialista portástempó. Nézzünk csupán három idézetet, de a többiből is szemezgethet még az iskola honlapján a t. érdeklődő.

1.    „A tagdíjak érvényessége, érvényesség meghosszabbítása (betegség, elfoglaltság, utazás, vagy bármi egyéb okokból) sajnos NEM lehetséges. 

A tagdíj lejárata után, a fel nem használt alkalmak elvesznek, hasonlóan a BKV bérlethez!!!”

Ez aztán a rugalmas hozzáállás, joggal kérdezi meg az ember, hogy miért is, kezit csókolom? Én konkrétan nem ismerek olyan, hasonló szolgáltatót (sport, tánc, hobbi, terápia) ahol ilyen mértékű pénzsóvár rigiditással találkozhatunk. De a hab a tortán természetesen a BKV-s hasonlat (bréking, BKV évek óta nem létezik), annak igazi kioktató, okoskodó, három felkiáltójellel megerősített stílusával együtt. 004.jpg

2.    „Szerencsére mindkét nemnek megadatott itt a XXI. században, hogy illatosat izzadjon, kérjük a megfelelő dezodor vagy stift használatot, ne tedd tönkre testszagoddal mások tánctanulását, szórakozását.

Abban az esetben, ha ez mégis megtörténne, ne vedd rossznéven, ha a tanfolyamvezető tanár, megfelelő körülmények között, erre figyelmeztet.”

Jézusom de tényleg. Természetesen azzal én is egyetértek, hogy a kellemetlen testszag zavaró egy ilyen jellegű tevékenység közben is. Én 5 éves korom óta folyamatosan járok olyan közösségekbe, ahol testedzés folyik, nagyon sokféle változatot kipróbáltam már, és igen, nagyon sok büdös emberrel  találkoztam. De ilyet azért még nem pipáltam, hogy a honlapon hívják fel a figyelmet arra, hogy ha nem dezodorálod magad akkor megszaglásznak és kibasznak az ajtón. Mégis hogy? Elkezd terjengeni a szag, van 30 ember, és akkor magastartás, az oktató mindenkinek beszagol és „Piroska bazdmeg rohadt büdös vagy, takarodj haza?” Of course itt is jön az igazi nyolcvanas évek eleji házmestertempó, okoskodó öregasszonyi stílusban: „szerencsére mindkét nemnek megadatott itt a XXI. században hogy illatosat izzadjon” anyád, Lenke néni.hqdefault_3.jpg

 

3.     Jó tanács GYEVI bíróknak: szeretnénk mindenkitől pozitív attitűddel elválni, ezért ha a fenti szabályok betartása nem lenne megfelelő számodra, kérj információt egyéb balettiskolákról, szívesen segítünk.”

Hát ezen viszont frankón lehidaltam. 2017-ben vagyunk, piaci verseny, Európa, stb, halló, Etus, Tyúkanyó! Nem mondunk ilyeneket, a HONALPON, ahol csalogatni kellene a népet, hogy te Gyevi bíró (he?) majd ha nem tetszik, akkor szívesen mutatjuk meg az ajtót. Én még ilyet nem láttam a rendszerváltás óta magánintézménynél.

Hát kérdem én miféle keleti despotizmusban szocializálódott öregasszony írta ennek az iskolának a kommunikatív tartalmát? Esküszöm ezek a szövegek pont olyanok, mintha a Szomszédok egy korai epizódjából csöppentek volna a weboldalukra. Kutyától, Lenkétől, Etustól, Sümeghy-től. Fertelem, egyszerűen fertelem.

_20111106093032.jpg

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

 

75 komment

A pók hálója - avagy mit szedett össze eddig az Orbán-rezsim

2017. május 19. 22:48 - harmadikszem

1.png

 

Munkatársaimmal nagy fába vágtuk a fejszénket, na jó, nem olyan nagyba, de azért volt vele munka. Egyetlen ember ugyanis talán nem is tudja összeszámolni, fejben tartani viszont semmiképp sem, hogy mekkora vagyont harácsolt össze eddig a miniszterelnök nyilvánvaló közelségében lévő oligarcha sereg. De még egy lelkes, de relatíve szerény létszámú csoport is csak viszonylag korlátozott részére képes koncentrálni, hiszen, mint az sejteni lehetett, minden képzeletet felülmúló tárgyi, anyagi és intézményes vagyonról van szó.

Ebben a minikutatásban ezért pusztán pár olyan embert néztünk meg, akik szoros kapcsolatban vannak Orbánnal, és az elmúlt pár évben rakétaszerű teljesítménynövekedést értek el az állami szektor által milliárdokkal támogatva, teljes politikai hátszéllel. Az eredmények lenyűgözők, jó csemegézést kívánunk!

2.png

A stróman négyes

Első ábránkon azt az öt ember látjuk, akik a legtöbb tulajdont szerezték hirtelen, illetve a legtöbb olyan oligarchával állnak kapcsolatban, akik jelentős szerzéseket értek el. A táblázatban a degree oszlop jelöli a feltárt kapcsolatok számát (ez nem jelenti az összes létező kapcsolatot, csak azon kapcsolatok egy részét, amelyeket a média már bizonyító erővel feltárt). Láthatjuk, hogy a legtöbb „szerzése” kétségkívül Mészáros Lőrincnek volt, őt szorosan követi Habony Árpád, majd a miniszterelnök veje, Tiborcz István. Ezt követi maga Orbán, és szegény Andy Vajna csak az ötödik a sorban.  

betweenness.JPG

De ne kezdjük még sajnálni az ifjú házast, hiszen van nekünk egy másik figyelemre méltó oszlopunk is, a betweenness centrality névre hallgató. Nagyon egyszerűen fogalmazva ez az érték azt jelöli, hogy egy adott csomópontnak milyen erősségű kapcsolatai vannak, azaz, jelen esetben, hány befolyásos embert ismer. Itt Habony Árpád áll az abszolút első helyen, őt követi Vajna, Mészáros, Tiborcz majd Orbán. Hogyan is kell mindezt értelmezni? Máshogy nem nagyon lehet, mint úgy, hogy a legtöbb befolyásos emberrel kimutatható kapcsolatok közül azért Orbán a legutolsó (ebben az elemzett top 5-ben) mert ÉPPENSÉGGEL Ő AZ A BEFOLYÁSOS EMBER, akit a többiek ismernek, és ezért magas a betweenness értékük. A képlet világos stróman-négyest mutat és megmutatja azt is, hogy ezek az emberek bizony nem másnak a strómanjai, mint a miniszterelnöknek.  

A klaszterek

Ha a képet kellő méretűre nagyítjuk (sajnos a blog.hu motor nem támogatja az interaktív gráfokat) akkor világosan láthatjuk a feltárt kapcsolatokat, ezek mintázatait és erősségét. Nagyjából 5 nagyobb klaszter vagy hub rajzolódik ki, a stróman négyes és a miniszterelnök adják a fő csomópontokat, de az egész „szervezet” nagyon erősen hálózott, sűrű, mintegy 400 kapcsolat tárható fel közel kétszáz piaci ágens között (de még egyszer, ez a mintának csak egy része, nem szerepelnek benne olyan fajsúlyos egyedek mint például Matolcsy György vagy Rogán Antal, hogy csak a leginkább evidenseket említsem). A gráf átlagos úthossza 3,7 ami azt jelenti hogy 3-4 kézfogáson keresztül mindenki elér benne mindenkit, ha akar. És akar.

3.png

A részletek

Az ördög a részletekben rejlik, és valóban megkapó dolgokat láthatunk, ha a kisebb klaszterek felé fordítjuk figyelmünket: egészen jó helyen van benne például Vajna Timike a maga 10-es fokszámával, de Csák Zoltán vagy Szíj László sem panaszkodhat magányosságra. Tombor András és Rogán Antal úgy van benne a top10-ben, hogy Rogán be se került az eredeti mintába, tehát neki csak érintőlegesen, mintegy mellékesként van köze a hálózathoz. Szép eredményeket produkál egyébként Lánczi Tamás sőt Orbán Ráchel is. De beszéljenek helyettünk a hálózatok, csak ismételni tudom magam: jó csemegézést kívánok!

lorinc.pngMészáros Lőrinc pókja a legnagyobb, van itt minden kérem szépen ami szem szájnak ingere: üzleti tanácsadás a gázszerelőtől, tévé-rádió-napi és hetilapok, örökségvédelem, szálloda, kutyafüle.

habony.pngHabony Árpádnak látszat szerint rengeteg független tevékenysége van, de valamiért mégis össze van kötve az összes jelentős hub-al. Egyértelműen ő van jóban a legtöbb olyan emberrel a mai Magyarországon, akikkel hogy úgy mondjam érdemes jóban lenni.

andy.pngA filmbiztos sem panaszkodhat, hiszen nem csak gyönyörű és fiatal felesége van, de jelentős kapcsolati hálója is. Van azonban egy gyanús elosztó ott kicsit jobbra tőle, na ő ki lehet?

vajna_timike.pngNa nézzenek oda, csak tán nem Vajna Timike? Hogy mik vannak!

tiborcz.pngA harminc éves Tiborcz István kapcsolati hálója sem épp gyenge, ja, és egyébként ő a miniszterelnök veje. Elég sok szálon kötődik is hozzá, amit a köztük lévő link vastagsága reprezentál. Meg még pár vékony. Nyilván Orbán Ráchelhez is számos kapcsolat fűzi, nem csak üzleti, hiszen a felesége. Aki a miniszterelnök lánya. Mint egy szép mexikói szappanopera, ugye?

4orban.pngVégezetül nézzük magának a miniszterelnöknek a hálóját, hát nem impozáns? Központi helye világosan megmutatja, hogy nem pusztán remekül kapcsolódik az összes oligarchájához, de megkerülhetetlen kapcsolati pozícióban van, és ő az, aki a legrövidebb úton elér a hálózat valamennyi pontjához És mindezeket persze nem én mondom, hanem politikailag elkötelezetlen, hidegvérű és mindenféle rossz vagy jó szándékoktól független algoritmusok.

  

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

279 komment

A bántalmazott ország - a túszul ejtett Magyarország ébredése

2017. május 13. 23:22 - harmadikszem

eroszak.jpgSokat olvashatunk már a bántalmazásokról, általában azonban mindig olyan egyedi esetként gondolunk rá, amely egy kisebb csoportban, tipikusan családban vagy kisközösségben történik. Ilyen az, amikor a szülő bántalmazza a gyereket, az egyik házastárs vagy élettárs a másikat, az egyik testvér a másikat, vagy egy osztályközösség az erre kiszemelt áldozatot. A szociálpszichológusok az idők során számos olyan tényezőt soroltak fel, ami ezt a bántalmazó helyzetet képes előállítani, és azt is felismerték, hogy mindez magából a csoportdinamikából fakad, tehát a szociálpszichológiai helyzetek legalább olyan erővel határozzák meg a bántalmazás eredőjét, mint a benne résztvevők személyiségjegyei.

Egy másik kutatási hagyomány, nevezetesen a tranzakcióanalízis, felderítette azokat a tipikus játszmákat, amelyekben ez a bántalmazó kapcsolat meg tud jelenni és sokáig, olykor egy egész életen át fenn tud maradni. A játszma lényege, hogy – sokszor természetesen nem tudatosan és látszólag a jól felfogott, racionális érdekekkel szemben – a beteges viszonyt működtető erők valójában minden érintett fél számára hasznosak. Ez utóbbi nem csak a tranzakcióanalízisben, de a jóval régebbi hagyományokra visszatekintő viselkedéselméletben is a fő axiómák közé tartozik: a pszichológiai térben mindenki a saját érdekeinek megfelelően cselekszik még akkor is, ha ezek az érdekek az adott pillanatban, vagy akár soha nem tudatosulnak.

Ritkán hallani azonban arról, hogy bántalmazott nem csak egyedi ágens lehet, hanem egy kollektíva, egy csoport, esetlegesen egy egész nemzet.  Szerintem Magyarországgal pontosan ez történt: túszul ejtették, elég régóta rendszeresen bántalmazzák, és a lakosság egy része pontosan úgy viselkedik, ahogyan a bántalmazottak pszichológiai erőtere működni szokott. Az alábbiakban ezeket próbálom pontról pontra megvilágítani.

orban.jpg

1.       Itt van először is a mindenki által ismert Stockholm-szindróma, amelyben a túszul ejtett és sokszor bántalmazott emberek néhány kedvesség-morzsáért cserébe elkezdik szeretni a bántalmazót, illetve egy bizonyos értelemben kötődni hozzá. Ez egyértelműen gyermeki reminiszcencia, hiszen a gyermek – szegény – evolúciósan arra van kódolva, hogy akkor is kötődjön az elsődleges gondozóhoz, ha az illető egy ordas nagy barom. Hasonlóan működik szemlátomást kis hazánkban is, hiszen egy egyértelműen arrogáns és objektíve kártékony vezetés kialakította a beletörődés légkörét. Ez egy veszélyes légkör, amelyben a valódi változásban már nem hisz senki, ezért megpróbálja kihozni a maximumot a jelenvalóból, nem csak anyagilag, de érzelmileg is. Mivel kötődni muszáj – úgy vélik – ezért meg kell próbálni ahhoz kötődni, akitől gyermeki sorunk függ, aki a kenyéradónk. Aki – mint láttuk Bözsi néni esetében – ha úgy vannak a számok, majd megint emel.

2.       Másodszor ne feledjük a kognitív disszonancia jelenségét, amely már inkább a felnőtt énállapotra érvényes. Arról van szó, hogy a korábbi hiedelmeinket nagyon nehezen vagyunk hajlamosak módosítani, sokszor még a realitás rovására is inkább torzítunk, mint a fenntartott hiedelmek ellenében. Ezért, és csak ezért lehetséges, hogy elkezdünk olyan dolgokat elhinni – hanyatló nyugat, feltörekvő Magyarország, migránshordák stb. – amelyek objektíve igazolhatatlanok, ellent mondanak minden lehetséges tapasztalatnak – csak éppen fennálló hiedelmeinknek nem mondanak ellent.

3.       Hasonló jelenség az, amit a viselkedéselmélet értékhipotézisnek nevez, és arról szól, hogy az egyén kalkulálja a már elhasznált pszichés energiát a várható haszon vonatkozásában. Az iskolapélda a következő: ha a gyerek nem akar reggel felkelni az ágyból, akkor úgy kalkulál, hogy nagyon ciki lesz az elmulasztott nap az iskolában, de nagyon jó lesz ágyban maradni tévézni, gépezni egész nap. Ha azonban már felöltözik, akkor az ajtóból visszafordulni már sokkal kisebb haszonnal jár, mint ha fel se kelt volna az ágyból; az iskola kapujából visszafordulni pedig már egészen nyilvánvaló sületlenség. Ugyanez játszódhat le annak a Fidesz-szavazónak az agyában, aki már zsinórban harmadszor vagy negyedszer készül Orbánra szavazni. Látja ő, nagyon is látja, hogy ez Orbán már nem az az Orbán, hogy egykori önmagának már még csak nem is karikatúrája, hanem egy teljesen másik személy. De most elfordulni tőle óriási pszichés energiát igényelne: meg kellene magyaráznia, legalábbis önmagának, hogy esetleg félreismerte bálványát, vak volt bizonyos nyilvánvaló regiszterekre, és ez felnőtt fejjel is nehéz lépés, még akkor is ha felbecsülhetetlen a haszna az egyén számára is, hiszen egy ilyen felismerés által újra köszönőviszonyba kerülhet a valósággal.

4.       A következő drámai jelenség kifejezetten a bántalmazottakra jellemző, és teljesen analóg azzal, ami a bántalmazott országban történik. A bántalmazott ugyanis – hasonlóan a gyászmunka első fázisához – először tagad. Megmagyaráz. Kiment és felment. Csak egyszer fordult elő. Na jó, csak kétszer. Na jó, csak hetente kétszer. Mások is ilyenek. Kiderülnek a korrupciós ügyek - mások is lopnak. Hazudik a politikus, kettős beszédet folytat – hát, a politika már csak ilyen. A férfiak is már csak ilyenek, verik a nőket, mit lehet tenni. Ez egy nagyon egészségtelen fázis, aki itt megreked, annak segítség nélkül vége. Ezek a bántalmazottak sokszor éppen arra lesznek nagyon dühösek, akik felemlegetik előttük, hogy figyeljetek, titeket bántanak, hát nem veszitek észre? Ilyenkor a bántalmazott aztán minden dühét az igazság kimondójára projektálja, ebből a szakember – ha ez terápiás körülmények között zajlik – meg tudja állapítani az adott érzelem amplitúdóját. A Fideszt tűzzel- vassal, ordenáré stílusban védelmezők úgy vélem ebbe a kategóriába tartoznak valamennyien.

5.       Ezt meghaladja az a fázis, amikor – némi önismereti munka hatására – a bántalmazott elkezd gondolkodni. Ahány lépést tesz a valóség felé, annyival fogja tisztábban látni a helyzetet és benne a saját szerepét. Azt fogja látni, hogy nem normális dolog, ami vele történik. Képes lesz megélni a fájdalmat, képes lesz reálisan átélni a saját, fájdalmához aló viszonyát. Észreveszi, hogy ez neki bizony nem jó. Ha elég jól halad, akkor ezen a ponton dühös lesz. Még nem lesz képes a reális, intellektuális helyzetelemzésre, de a dühöt már a megfelelő ember, a bántalmazó irányában kezdi érezni, és ez nagy haladás. Úgy vélem jelenleg pontosan ebben a fázisban tart Magyarország, legalábbis annak felvilágosult, autonóm gondolkodásra még képes része. Nyilván Rezsi Sziszi soha nem fog eljutni erre a szintre, de az úgynevezett jobboldali, Fideszhű értelmiség egyre jelentősebb része kapja azon magát, hogy felnyílik a szeme. És amit lát, az nem tetszik neki. Észreveszi, hogy országát és benne őt magát bántalmazzák, mégpedig – lepődik meg önmaga is – igen régóta. És ezt ő nemvette észre. A düh érzéséhez az önvizsgálat, és a saját felelősség felismerése társul, és ez így nagyon jól is van.

6.       Ezzel párhuzamosan persze megmarad a Stockolm szindróma azoknál, akik a lehető legkevésbé képesek mentális működésük dinamizálására. Ők azok, akik még mindig azt fogják fújni, hogy még így is ő a legjobb, meg különben is, van, hogy jót tesz. Ő a megváltónk, a hősünk. Ezért elnézünk neki ezt –azt. Aztán később már szinte mindent. Végül már mindent. Neki szabad. Ő a minden. Ő apu. Részeges, verekedős, félelmetes – de nélküli mi sem lennénk, mi sem vagyunk. Jaj azoknak, akik ezen a szinten rekednek!

7.       A pszichodinamikai ébredést azonban nem lehet megállítani. Mind többnek és többnek a szeméről hullik le a hályog. És ekkor az ébredés folyamata átmegy a jól ismert Üldözöttből üldöző játszmába. Ezt jó lenne elkerülni, láttuk mi történt Romániában, amikor a nép rájött, hogy Elena nem az a jóságos Édesanya, akinek hosszú évekig gondolták, és Nicolai sem a szigorú de szerető papa. Ha hosszú idő alatt halmozódik fel a düh és az elkeseredés, akkor az elég brutális módon tud a felszínre törni. Jó elkerülni az ilyet, de néha szinte lehetetlen. A bántalmazó – egy bizonyos értelemben, és ha elég sokáig csinálja – SOHA nem ússza meg. A bántalmazót mindig utoléri a végzete.

8.       Ekkor kezdődik a bántalmazott megtisztulása. Absztinencia, önismereti munka, és újraéledt, noha csak halovány bizalom. Elsősorban saját magában, és abban, hogy önmaga is képes a saját sorsa alakítására. Amikor egy nemzet népe (és nem vezetője. Micsoda különbség!) eljut idáig, na akkor, csakis akkor van kész a föld arra, hogy a demokrácia magvait elhintsük benne.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

19 komment

Az angol falu

2017. május 06. 23:06 - harmadikszem

country-life-21.jpgAz utóbbi években – a dübörgő magyar gazdaság és a hanyatló szennyes nyugat mitológiája ellenére – elég sokszor kerül terítékre az, hogy bizony a magyar fiatalok egy jelentős része lelépne. Lehetőleg nyugatra. Jellemzően ilyenkor nagyvárosi, vagy még konkrétabban, londoni munkákról, életstílusról hallhatunk, ami nagyon izgalmas dolog, de nem meríti ki a lehetőségek tárát. Hiszen nem csak a tényleg nagyon frankó angol nagyvárosokból áll a világ még Angliában sem, hanem vannak bizony falvak ott is.

country-life-2.jpg

Ja, ha úgy képzeljük a falut, mint valami koszos porfészek ahonnan mindenki menekülni igyekszik – hát ebben az értelemben nincsenek falvak. Az angol falvak ugyanis többnyire ugyanolyan coolnak tűnnek, mint az angol nagyvárosok. Miközben nagyon különböznek a metropolitán angol létmódtól, legalább ennyire különböznek az átlag magyar falusi létmódtól is (melyről korábban már értekeztünk).

Az első, és szerintem legfontosabb különbség, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: Angliában szemlátomást nem ciki a vidékiség, sőt a falusiság, hanem nagyon is kefir. Na nem csak azért, mert egészen mást jelent életszínvonalban – erről később – hanem főleg kommunikációs okokból. Az angol vidéknek, az angol falunak ugyanis van egy szemmel látható pozitív arculata, erős PR-ja. Trendi folyóiratok, magazinok foglalkoznak a kérdéssel, mint például a Country Life. Ezekből megtudható, hogy az angol falu egy rendkívül civilizált, high tech (!) módszerekre épülő és utánozhatatlan életstílus, a maga egyedi szórakozásaival, divatjával, versenyeivel, fesztiváljaival. Ezek nem olyan ciki merengő dolgok mint a kolbászfesztiválok meg kocsonyazabáló gagyiságok, ahol főleg a tahó pestiek kedvéért vesznek fel a falusiak öregasszony jelmezeket, hogy legyen pár forint bevételük. Ez egy igazi, értelmes és kitalált, élő és divatos hagyományrendszer. Látszik, hogy itt a népek büszkék a country style-ra  és fel sem merül, hogy bármilyen értelemben is ciki lenne falun élni. Tele is van fiatalokkal az angol vidék, hiszen az életüket innen ugyanúgy, vagy még jobban meg tudják oldani, mint ha valamelyik nagyvárosban élnének.

countrylifecollage.jpg

Mert, másodszor, az angol falu a jelek szerint gazdag, mégpedig sokféle értelemben. Először is a házak ki vannak pattintva, nem kényszeresen, mint az osztrákoknál vagy a németeknél, hanem olyan civilizált módosan. Még a faluvégi legalja ház is egybe van, látszik, hogy nincs olyan rész, ami pénz hiányában befejezetlen maradt: ami érdekelte a tulajt, azt meg is tudta csináltatni. Nem puccosak a szó csinált értelmében, hanem egyszerűen jók, készek, alkalmasak. Nélkülözik a magyar falu azon sajátosságait, hogy a házak vakolatlanok, betört ablak úgy marad örökre, megrogyott tető, hiányos cserepek, szakadt csatorna és eresz, dőlő-boruló kémény, stb.

dhouse.jpg

Egyszerűen csak tip-top

Aztán itt van a gépjárműpark, ami a magyartól eltérően nem 10-15 éves, hanem inkább 1-3. igazából 5 éves autónál régebbit nem nagyon látni falun se, viszont van számos olyan 2017-es modell amit Európában kevéssé, Magyarországon meg aligha látni. Mivel a benzinár max  másfélszerese a magyarnak, a fizetések viszont 5-8 szorosai az itthoninak (és itt most nem a csúcs bérekről van szó), igazából mindenkinek van autója, és mindenki fenn is tudja tartani.

duddonautopark.jpg

Pár autó egy kis falusi ház kertjében - sehol egy Zsiguli?

 

A gépjárműpark kifejezetten úri az angol vidéken is, nem csak a nagyvárosokban, az utak pedig fantasztikusan jók, szóval bárki 20 percen belül be tud jutni a munkahelyére akkor is, ha 30 mérföldre van tőle. Ja, az autópályák a tunneleket leszámítva többnyire ingyenesek, nem mintha bármelyik sima highway nem lenne legalább olyan színvonalú, mint bármelyik magyar autópálya (motorway). Az a fajta elszigeteltség, ami a magyar falvakat jellemzi ebben a technikai értelemben, itt egyszerűen nem létezik. Persze aki nem akar vezetni, arra is gondoltak, hiszen falun is óránként jár a busz, nem napi egyszer, mint odahaza.

duddonbuszmeg.jpg

A busz óránként jön, noha embert nem láttam itt álldogálni - mindenkinek van kocsija 

 

Infrastruktúra tekintetében szintén azt kell mondani, hogy az angol falu vonzó. Az elemi iskola makulátlannak néz ki, nélkülöz mindenféle lepukkantságot, igazából szemre pont olyan, mint bármelyik nagyvárosi (kivéve nyilván az alternatív és elit iskolákat). Benzinkúttól bevásárló központig minden elérhető 10 percen belül. Maga az infrastruktúra egyébként színvonalát tekintve nem rosszabb, mint a városban: ennek egyértelmű jele, hogy még a 600 lelkes faluban is mindenhol van a kerekesszékeseknek megfelelő forgalmi sáv kialakítva, a megfelelő applikációk mellett.

duddonschool.jpg

Falusi iskola mozgássérült sávval és parkolóval

Nem véletlen, hogy számos fiatal család választja a vidéki életet Angliában, amit nagyon meg tudunk érteni. Ha dolgoznak a népek – nagyjából mindegy, hogy mit – akkor egy falusi ház bérlése után egészen biztosan marad pénz olyan dolgokra is, amelyekről Magyarországon hasonló munkakör mellett nem is álmodhatnának. Utazás, hobbi, jó autó, kulturális programok. Top 100-as egyetemek karnyújtásnyira.

duddonhazz.jpg

ez pl egy tök átlagos ház egy hatszáz lelkes angol faluban

Anglia tehát nem csak Londonból áll, érdemes szétnézni az angol falvakban is: a lehetőségek tekintetében szinte nincs különbség. Egészen elborzasztó azt látni, hogy ehhez képest a magyar falu, a vidéki élet szinte egyenlő a periférikussággal, leszakadással, elakadással, ottrekedéssel, kilátástalansággal, röghöz kötöttséggel. Sokat tanulhatnánk e téren is az Egyesült Királyságtól, ahol a jó arculat,  a létező tradíció és természetesen az elmaradhatatlan anyagi allokáció következtében a falusi élet valós, egyenértékű, sőt sokak számára vonzóbb alternatívája a nagyvárosi létnek, és ezzel még nem vész el a kozmopolita jelleg, ha valaki erre (is) igényt tart.

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

58 komment

Újabb megválaszolhatatlan kérdés Fideszes barátaimhoz

2017. április 28. 21:49 - harmadikszem

meszarosesorban1.jpgIgen, már zsinórban a harmadik. S mint az előző kettő, ez is megválaszolhatatlan.  

Idézzük fel röviden az első kettőt, melyekre több száz komment érkezett, de senki, senki nem tudott rájuk válaszolni. És nem azért mert bonyolultak, ó nem, rettentő egyszerű kis naiv kérdések. Nézzük az elsőt:

Igaz az, hogy Orbán Viktornak 700.000 Forint vagyona van?

Erre nyilván nem lehet mit mondani egy vérbő fideszesnek, mert ha azt mondja nem igaz, akkor hazugsággal vádolja a félistenét. Ha ezt mondja, hogy igaz, akkor meg aláírja a saját hülyeségi papírját. Sakk matt.

A második kérdés egy picivel bonyolultabb, de nem sokkal. Így szól:

Ha mármost a nyugati egyetemek mindenféle mocskot, szemetet tanítanak, és ezért, nagyon helyesen, nemzetünk nagyjai kisöprik őket ezen Édenből, akkor vajon saját gyermekeiket miért a hanyatló nyugatra járatják? Nem szeretik őket? Rosszat akarnak nekik? Mintegy büntetésből?

Hát, ahogy az sejthető volt, erre sem kaptunk választ terelésen és mellébeszélésen kívül.

Na de három a magyar igazság, talán majd most! Szóval nézzük újabb, aktuális és pofon egyszerű kérdésünket:

Ön szerint, drága fideszes barátom, normális dolog-e, ha a miniszterelnök gyerekkori barátja szinte kizárólag állami megrendelésekből kimutathatóan és kétségkívül MINDEN KIBASZOTT IDŐK leggyorsabb vagyonnövekedését produkálja?

Most ne beszéljünk általában arról, hogy etikus-e ha valaki óránként 10 millió forintot keres, tehát jobb az órabére, mint amennyi pénzt a magyar lakosság 90 százaléka soha de soha nem fog egyben látni egész életének munkájával sem, akkor se ha három állása van egyszerre. Arról se beszéljünk, hogy szinte mindenki számára egyértelmű, hogy Mészáros Lőrinc egy stróman, és az általa ellopott pénz valójában a miniszterelnökhöz (onnan talán Putyinhoz, de ez most mellékszál) vándorol. Csakis a leges leges leges legjobb indulatú változatot gondoljuk át, tehát azt, hogy normális dolog-e az, ha egy demokratikus ország miniszterelnökének a legjobb barátja minden héten milliárdos állami pénzeket kap, ha ez a barát felvásárol és utólag megszűntet két perc alatt kiadott állami kölcsönből 60 éves ellenzéki lapokat? Ha ez a barát felvásárolja a fél Balatont majd másnap mit ad Isten kiderül, hogy az állam 5 milliárd (ötezer millió) forinttal támogatja a balatoni kempingek rekonstrukcióját? Hogy ez az ember, a barát, óránként 10 millió forintot szippant ki, na nem a piacról, hanem az államkasszából? Hogy ez a barát ilyen, soha nem látott sebességgel szívja ki a nemzet vérét, hogy 100 milliárd forintot nyúlt le csak a tavalyi évben, hogy minden egyes átaludt és ébren töltött órában újabb 10 milliót szív ki az egyre apadó anyaállat, a magyar nemzet testéből? Nos kérem szépen, ez a dolog normális?

 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

209 komment

Előrehaladott állapotok avagy alzheimeresek a hazáért

2017. április 25. 16:12 - harmadikszem

kepkivagasprofok.JPGEgészen hátborzongató húrokat penget egy újonnan alakult, állítólag párt és politika semleges szerveződés, a Professzorok a Hazáért Civil Társaság.  Miközben mindenkinek javaslom a teljes nyilatkozat elolvasását, persze inkább viccből, mint komolyan, azért néhány pontban összefoglalom a professzorok legfontosabb meglátásait:

 1. a hazai egyetemeknek a fő feladata az, hogy a magyarság érdekeit védjék
 2. a hazai egyetemeknek arra kell képeznie az embereket, hogy ezeket a magyarság-érdekeket tudományos érvekkel is tudják védeni
 3. Az állami egyetemek és a CEU sem látja el ezt a feladatot, mert olyan oktatók tanítanak ezeken a helyeken, akik szerint a kereszténység és a magyarság szitokszó
 4. A CEU-n liberalizmust és szocializmust tanítanak de még ezeknek is a legrosszabb változatait.
 5. A liberalizmus nem felel meg sem a magyarság, sem az általános emberi értékeknek
 6. A CEU tehát EMBERELLENES IDEOLÓGIÁK TERJESZTÉSÉNEK EGYETEMNEK ÁLCÁZOTT TEREPE
 7. AZ MTA társadalomtudományi részlegeire (he? azt hittem tudományos osztályok vannak, a szerk megjegyzése)szinte kizárólag liberálisokat és szocialistákat (!) vesznek fel
 8. a Károli Gáspár Református Egyetemen több int 50 ember állt ki a CEU mellett, ami azt mutatja (figyelem) hogy összefonódások alakultak ki az állami és az egyházi egyetemek között (he?)
 9. A Kelet-Európai Egyetem (heeeeee? Az meg mi?) fel akarja bomlasztani a kelet-európai társadalmak hagyományait, és ez a folyamat előrehaladott állapotban van.
 10. Ezért a kormány tartson ki a CEU ellen, sőt támadjon neki az állami egyetemek és az MTA mocskos libsi és szocialista oktatóinak IS.

 

Aláírók úgyismint a KÖR tagjai:

Prof. Dr. Magyari Beck István

Prof. Dr. Vass Csaba, Prof

Dr. Rockenbauer Antal

Prof. Dr. Tanka Endre

Raffay Ernő történész

Dr. Farkasinszky Tibor kandidátus

Molnár V. József néprajzkutató, író

Végvári József egyetemi tanár, író”

 

Kérdés: szeretné-e Ön, ha a magyar kormány átvilágítaná az egyetemek oktatóit a célból, hogy megtudja, terjesztenek –e emberellenes ideológiákat, illetve megfelelően képviselik –e a magyarság érdekeit? Önnek mi jut az ilyesmiről eszébe?

 

 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

 

76 komment