Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Előrehaladott állapotok avagy alzheimeresek a hazáért

2017. április 25. 16:12 - harmadikszem

kepkivagasprofok.JPGEgészen hátborzongató húrokat penget egy újonnan alakult, állítólag párt és politika semleges szerveződés, a Professzorok a Hazáért Civil Társaság.  Miközben mindenkinek javaslom a teljes nyilatkozat elolvasását, persze inkább viccből, mint komolyan, azért néhány pontban összefoglalom a professzorok legfontosabb meglátásait:

 1. a hazai egyetemeknek a fő feladata az, hogy a magyarság érdekeit védjék
 2. a hazai egyetemeknek arra kell képeznie az embereket, hogy ezeket a magyarság-érdekeket tudományos érvekkel is tudják védeni
 3. Az állami egyetemek és a CEU sem látja el ezt a feladatot, mert olyan oktatók tanítanak ezeken a helyeken, akik szerint a kereszténység és a magyarság szitokszó
 4. A CEU-n liberalizmust és szocializmust tanítanak de még ezeknek is a legrosszabb változatait.
 5. A liberalizmus nem felel meg sem a magyarság, sem az általános emberi értékeknek
 6. A CEU tehát EMBERELLENES IDEOLÓGIÁK TERJESZTÉSÉNEK EGYETEMNEK ÁLCÁZOTT TEREPE
 7. AZ MTA társadalomtudományi részlegeire (he? azt hittem tudományos osztályok vannak, a szerk megjegyzése)szinte kizárólag liberálisokat és szocialistákat (!) vesznek fel
 8. a Károli Gáspár Református Egyetemen több int 50 ember állt ki a CEU mellett, ami azt mutatja (figyelem) hogy összefonódások alakultak ki az állami és az egyházi egyetemek között (he?)
 9. A Kelet-Európai Egyetem (heeeeee? Az meg mi?) fel akarja bomlasztani a kelet-európai társadalmak hagyományait, és ez a folyamat előrehaladott állapotban van.
 10. Ezért a kormány tartson ki a CEU ellen, sőt támadjon neki az állami egyetemek és az MTA mocskos libsi és szocialista oktatóinak IS.

 

Aláírók úgyismint a KÖR tagjai:

Prof. Dr. Magyari Beck István

Prof. Dr. Vass Csaba, Prof

Dr. Rockenbauer Antal

Prof. Dr. Tanka Endre

Raffay Ernő történész

Dr. Farkasinszky Tibor kandidátus

Molnár V. József néprajzkutató, író

Végvári József egyetemi tanár, író”

 

Kérdés: szeretné-e Ön, ha a magyar kormány átvilágítaná az egyetemek oktatóit a célból, hogy megtudja, terjesztenek –e emberellenes ideológiákat, illetve megfelelően képviselik –e a magyarság érdekeit? Önnek mi jut az ilyesmiről eszébe?

 

 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

 

6 komment

Így zabálja fel a hatalom a teljes magyar médiapiacot: A negyedik birodalom arcképcsarnoka

2017. április 20. 19:16 - harmadikszem

 hangry_cat.jpg

Ezt a bejegyzést kétféleképp lehet olvasni, mindkettő egyformán tanulságos, bár a második kicsit gyorsabb. Szóval lehet hagyományos módon olvasni a szöveget, és lehet úgy is, hogy csak a képeket scrollozzuk. Mindkét esetben világos képet kapunk arról, kiknek adták el a magyar médiapiacot, kik felelnek azért, hogy a kormány (vagyis a hatalom) aztán ellenőrizve legyen, de úgy nagyon. Íme a negyedik hatalmi ág arcképcsarnoka.

Számtalan újságcikk és tudományos elemzés foglalkozott azzal mostanában, hogy hogyan változik – cseppet sem meglepő módon a kormányzati propaganda irányába – a hazai médiapiac. Ezek hasznos olvasását feltétlenül ajánlom az érdeklődőknek, egész egyszerűen döbbenetes a sztori. Ebben a bejegyzésben most csak a legnyilvánvalóbb vonalakat fogom kiemelni, egyben kiegészítem az eddigi kutatásokat néhány frissebb adattal. Csak a legfontosabb piaci szegmensekkel,: a nyomtatott sajtóval, a televízióval és az online médiumokkal foglalkozom. Az alább következő esetek közül szerintem bármelyik önmagában is elegendő lenne ahhoz, hogy az ember elgondolkozzon, hogy hol él – na de így összegyűjtve meg kimondottan rettenetes.

Nyomtatott sajtó

2014-ben a Mediaworks megveszi a Ringier és az Axel Springer portfoliójának nagy részét. Ezzel a Mediaworks átveszi a hatalmat az offline média túlnyomó része fölött, miközben a nemzetközi és/vagy a kormányzattól független szereplők egyre inkább visszaszorulnak. Ha ez nem lenne elég, 2016-ban kiderül, hogy az Optimus Press felvásárolja a teljes Mediaworks portfoliót. És ki más állhatna az Optimus mögött, mint a jó Lőrinc barát, a nemzet gázszerelője? Ez – ne csináljunk úgy, mintha nem értenénk – azt jelenti, hogy Orbán megszerezte a kézivezérlést a nyomtatott sajtó oroszlánrésze fölött.meszaros_lorinc.jpg

Ez azonban nem volt elég. Orbán Viktor, bocsánat, Mészáros Lőrinc, pardon, a Mediaworks váratlanul, s mint kiderült törvényellenesen, megszüntette a Népszabadságot, Magyarország egyik legnagyobb és legismertebb baloldali lapját. Azóta a 4 országos politikai napilap közül 3 kifejezetten kormánypárti és jobboldali.

schmidt.jpg

A hetilapok tekintetében ugyancsak nagy elmozdulás látható, a leginkább szignifikáns dolog a Figyelő bekebelezése. A Figyelőt, ezt a magas presztízsű gazdasági-közélei magazint sem ám valami ismeretlen szakmabeli szerezte meg, hanem Schmidt Mária főszócső. A biztonság kedvéért Lánczi András Fideszelmélész és matolcsytanszékrektor édesgyermekét, Lánczi Tamást ültették oda főszerkesztőnek. A kiegyensúlyozottság kedvéért van két szerkesztőbizottsági tag rajta kívül, L Simon László Fideszes politikus és Tallai Gábor, Schmidt Mária beosztottja. Szerintem nem lesznek nagy politikai szócsaták egy-egy döntés előtt.

l_simon.jpg

tallai_gabor.jpg

lanczi_andras.png

A világ 23 országában működő Metropol nekünk nem volt elég elfogulatlan, így 2016-ban felváltottuk a Lokállal. Igaz, ez csak itthon olvasható, viszont elég nagy olvasottságnak örvend mivel a BKK pályázat nélkül odaadta a lapnak a megjelenés és a terjesztés jogát, amit ugye a Metropoltól vett át. Ha ez nem lett volna elég, a friss és természetesen ingyenes lap sok százmilliót kapott állami hirdetésekből már az első hónapokban. Jé, a tulajdonosa Habony Árpád, a miniszterelnök stratégiai főtanácsadója.

habony_arpad_r.jpg

Ha nem lenne elegünk, megszületett a Magyar Idők is, ami viszont egészen nyilvánvalóan propagandaújság, azt hiszem még csak meg sem próbálják tagadni. Ez idő szerinti főszerkesztője a lovagkeresztes Gajdics Ottó.

gajdics_otto.jpg

Televízió

A tévében szintén egészen hihetetlen dolgok történtek. A közmédia – immár hét csatornával, de lehet, hogy azóta bővültek – kontrollálatlanul tolja a kormányzati propagandát. Miközben épp hogy nem ez lenne a feladata – de most ebbe az irányba ne menjünk el. Van azonban nekünk két nagy kereskedelmi csatornánk is – vagy csak volt? Hát igen, mivel 2015-ben Andy Vajna nemzeti filmbiztos, ifjú házas és régi adócsaló, Orbán csúcshaverja megszerezte a Tv2-t, és az idők során fullos propagandacsatornává fejlesztette. Mivel nem vagyok médiatörténész nem tudom, de kifejezetten érdekelne, hogy vajon mennyi demokratikus példa van arra, hogy egy kereskedelmi csatornát, a kettő közül az egyiket, a kormány strómanokon keresztül felvásárol és propagandaadóvá zülleszt. Ha nem látnám el sem hinném.

andy_vajna.jpg

Ja van négy kisebb hírcsatorna is, ebből az egyik Simicska Hír-tévéje, a másik Széles Gábor Echoja, van egy ismeretlen nevű és ott van Németh Sándor ATV-je, talán ennyit erről.

szeles_gabor2.jpg

Online

Onlineban lehetnének kiegyensúlyozott feltételek – mondanánk, ha nem tudnánk, hogy ezen az icipici kis magyar piacon, ami a nyelv miatt teljesen zárt mindenfelé, szinte kizárólag állami pátyolgatással lehet megélni. Vagy crowdfundinggal, de az kicsit körülményesebb. Így alakult ki az a trend, hogy van néhány hatalmas portál, aminek van is valós elérése, és néhányezer kisebb, ami független viszont nem is olvassa senki.

matolc_1.PNG

Na most történt egyszer, hogy a legnagyobb független hírportált megvette a Viktor számára valaki. A történet nagyon kacifántos és tele van homályzónával, de az biztos, hogy Matolcsy pénzének komoly köze van a dologhoz legalább két szálon bizonyított módon (egyik az alapítványi pénzek, másik az unokatestvér háttértámogatása révén valósult meg). Egy szónak is száz a vége: a tulajdonosváltás óta az origo akkora propagandagyár lett, hogy még a 888.hu is megirigyelhetné. Ja, mert közben az is megalakult Habony Árpád tulajdonlásával és G Fodorral az élén. Na meg a ripost.

gfodor.jpg

Hát ezek vagyunk itt és most, médiapiacilag, és nagyon úgy tűnik, hogy a kis gömböcnek még ez sem elég.

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

14 komment

A Tv2 lement tacskóba!

2017. április 16. 20:38 - harmadikszem

tacsi.png

Amikor tudomást szereztem erről a levélről, amelyet Szekszárdi Zsuzsanna, a Tv2 riportere szignózott, én frankón azt hittem, hogy csak vicc. Utánamentem a történetnek és kiderült, hogy nem.

Szóval mától nevezzük ezt a napot A Napnak Amikor a Tv2 Átvette a Vezetést a Legundorítóbb Propagandamédium Országos Versenyén. Idézném a levele és utána néhány brief komment:

„A CÖF szóvivője szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint az ellenzéki média Soros György által pénzelten összehangolt támadást indított Magyarországgal szemben.

Ezzel kapcsolatban szeretnénk megkérdezni, hogy Soros György befolyásolja – e a szerkesztőség munkáját. Ha igen, akkor hogyan? Hány szerkesztő, újságíró végzett a Soros-egyetemen? Igaz-e, hogy újságírás helyett politikai szándékot szolgálnak ki egy milliárdos kénye-kedve szerint? Igaz-e hogy a tüntetések méretéhez képest azért kapnak eltúlzottan nagy felületet, mert erre vonatkozó kérést kapott a szerkesztőség?

A ma esti Tényekben szeretnénk a válaszokat közölni a CÖF szóvivőjének állítása mellett, kérem szépen, hogy válaszoljon addig!”

Eddig a levél, s most rövid megjegyzéseim, aszonygya:

1.       cöf. CÖF. CÖF?????? WTF is CÖF? Ki a bánatos @@@@-t érdekel, hogy mit mondott a békemenetes fideszszakszervezet, akinek az a dolga, azért fizetik, hogy ilyeneket mondjon? Még jó hogy ezt mondta, ez kb olyan, mintha hírt csinálnánk abból, hogy a Coca Cola Ltd szerint ez egy finom üdítő a Pepsi pedig nem.

2.       „ellenzéki média Soros György által pénzelten (!) összehangolt támadást (!!) indított Magyarország (!!!!!!) ellen.” Mi van már megint? Kommunista propagandát olvasnék tán a 20. sz első felének Moszkvájában? Összehangolt támadás? Mivel hangolta össze, kicsoda, miért??? És ráadásul nem is Orbán Viktor, a Fidesz, a reakciós diktatúra, hanem egyenesen MAGYARORSZÁG ellen? Na nem már hogy ennyire futja!

3.       Hány szerkesztő végzett a Soros-egyetemen, kérded. Nulla bazdmeg nulla, és tudod miért? Azért, mert olyan, hogy Soros-egyetem nem létezik. Ezt a kifejezést az a habonymédia találta ki, akinek kegyed is a csicskása, gondolom be kellett tanulni ezt a Soros-egyetem dolgot egy kétnapos intenzíven. Ilyen egyetem nincs. Két hónappal ezelőtt még senki nem hívott így egyetlen egyetemet sem. lehet, hogy fideszkénél ki lett adva, hogy így kell hívni, de hivatalos levélben ez körülbelül annyira professzionális, mint Boros Pétert hóbagolynak vagy a miniszterelnököt elmeháborodott varangynak hívni.

4.       ÚJSÁGÍRÁSRÓL BESZÉLSZ? Te???????????????????????

Ha ez a rendszer hamarosan megbukik, akkor ezeket a szégyenteleneket is a romok alá kell temetnie. nincs mese, ők itt voltak velünk, nyoma van neki.

UPDATE: A JELEK SZERINT EZT A SZÁNALMAS LEVELET NEM CSAK A 24.HU-NAK, DE TÖBB ELLENZÉKI MÉDIUMNAK IS ELKÜLDTÉK.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

138 komment

Magyarország feltámadása

2017. április 14. 22:45 - harmadikszem

medium-food-healthy-man-person.jpgÍgy a Húsvét kellős közepén az ember elmereng a feltámadás jelentőségén, akár vallásos, akár nem. Noha a Feltámadás így nagybetűvel elsősorban a kereszténységet komolyan vevők körében számít igen nagy jelentőségű ügynek (ha épp nem a legnagyobbnak), a kis és közepes feltámadások is vannak annyira jelentőségteljesek, hogy pár sort odaszenteljünk nekik.

Hiszen ebben a kultúrkörben minden feltámadásnak tekinthető, amikor valami régi, már nem életszerű vagy egyenesen káros dolgot elhagyunk, és egy új szokást alakítunk ki. A sorrend nagyon fontos, hiszen addig nem lehet az új szokást kialakítani, amíg a régit le nem vetettük – újbor új tömlőkbe való, mondá a Mester. Időről időre tehát a legtöbben igyekszünk kis vagy közepes, olykor nagy változásokat indukálni a saját életvitelünkön, és ez okból elhagyunk haszontalan viselkedésmintákat, majd szűzi helyükre újakat és gyümölcsözőket ültetünk.

Nincs ez másként a (legalábbis számszerűen) nagyobb horderejű ügyek, például a nemzet sorsa ügyében. És én most ez ünnepi alkalomból is azt gondolom, hogy ha valamire, akkor Magyarországra nagyon ráférne egy nagyon nagy feltámadás. Egy olyan majdnem nagybetűs.

A posztszocialista Magyarország lassan krisztusi korba ér, közel harminc éves. Azok, akiknek – minden kudarc ellenére – hálásak lehetünk érte, már többségükben vagy nem élnek, vagy nincsenek a hatalom közelében, vagy pályát módosítottak. Vagy pedig teljesen kicsavarodtak önmagukból, szinte vagy konkrétan megbolondultak. Meg is látszik rajtunk: a kis zöld rügyecske, ami a rendszerváltás után fejlődésnek indult, lassan száradni kezdett. A mai Magyarország politikai kultúráját, kommunikációs mintáit, bazális ideológiáit és demokráciafelfogását tekintve alig valamivel jobb, mint harminc éve volt, ha ugyan nem rosszabb. Újra az orosz blokk felé fordultunk, szidjuk és gyalázzuk a fejlett nyugatot, a média szinte teljesen állami kézben van és propagandaanyagokat sugároz, kialakult egy stabil egypártrendszer oligarchákkal, funkcionáriusokkal, megfigyelő emberekkel, az intézmények nyakára ültetett besúgókkal. A félelem kultúrája vert gyökeret, és ilyen gyökerek nem fejlesztenek szabad és boldog ágakat.  

_ba_2673_1_focuspoint_926x504.jpg

És akkor, - mert nem csak az égben, de a világban is létezik az örök tavasz – megindult valami. Felfakadt az újbor, vörös, életerős, illatos bor, és nem kér a régi tömlőkből. Ha mégis beletöltik, szét fogja szakítani, belülről repeszti szét, robbantja szét, emészti fel az elaggott szöveteket és árad szét a világban korlátlanul. Fiatalok tömegei vonulnak az utcákra, és humorral, kreativitással, életörömmel küzdenek a besavanyodott, áporodott, skizofrén és elaggott hatalom ellen. Kiröhögik őket az ócska koncepciós pereken, szemtelenül a képükbe mondják az igazságot, megmutatják nekik, hogy milyen a fiatalság, a romlatlanság, a szépség. És ezzel elmondanak mindent a kivénhedtségről (ami nem azonos a tisztes éltességgel, amely mindig az élet pártján áll), a romlott aljasságról és az ezzel szükségszerűen együtt járó ocsmányságról is.  

magy.JPG

És mint mindig, az életnek győzni kell a halál felett. Ezt gyakrabban ki kellene mondanunk – de legalább egyszer egy évben, ilyenkor Húsvét táján, egyenesen kötelességünk. Nyissuk meg az újbort, és ürítsük poharainkat Magyarország feltámadására.

kepkivagas_2.JPG

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

10 komment

Újabb kérdés fideszes barátaimhoz

2017. április 07. 21:30 - harmadikszem

orbanbru.jpg

Mivel a múltkori kérdésem, melyben azt kérdeztem, hogy szerintetek igaz-e, hogy a miniszterelnöknek 7, azaz hetesszázezer forintja van, nagyon népszerű volt, most megtoldom még egy újabbal is. Kíváncsi vagyok, sikerül-e rá éppoly kevéssé válaszolni, mint az előzőre – persze arra se nagyon lehetett mit.

Na szóval itt van ez a CEU dolog, meg a mocskos nyugat, meg a csaló amcsi egyetem. Én ezt értem, nagyon is értem. Csak azt nem értem, hogy hogyan lehet az akkor, hogy mind Orbán Viktor, mind pedig Áder János elnök urak leányai hasonló feltételekkel működő nyugati egyetemeken tanulnak?

Tehát még egyszer, drága Fideszes barátaim! Ha mármost a nyugati egyetemek mindenféle mocskot, szemetet tanítanak, és ezért, nagyon helyesen, nemzetünk nagyjai kisöprik őket ezen Édenből, akkor vajon saját gyermekeiket miért a hanyatló nyugatra járatják? Nem szeretik őket? Rosszat akarnak nekik? Mintegy büntetésből?

Na de még ha csak. Mert ugyebár a CEU nem csak nyugati, de csaló is, mert az USA-ban akkreditált diplomát ad, miközben nem ott működik. A baj ezzel az, hogy pontosan ugyanezt mondhatja el magáról Orbán Ráchel svájci, illetve Áder János lányának angol iskolája is, ugyanis mindkettő Amerikában van akkreditálva, akárcsak a CEU. Most akkor méltóságos uramék csalókhoz adták a lányaikat? Ráadásul ennyi pénzért?

Nem értem én ezt kedves fideszes barátaim. Hogy lehet az, hogy ami nekünk, a nép egyszerű fiainak és lányainak bűn, csalás és szentségtörés, az a hatalmasok és b. családjaik számára nem csak szabad, de egyenesen kívánatos is?

Hát ti tényleg nem veszitek észre milyen ocsmány módon, milyen lenézően, milyen nyíltan és rendíthetetlenül vagytok teljesen hülyének nézve?

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

 

 

318 komment

Kapjuk el, mert összetörik – a CEU, mint utolsó esély

2017. április 04. 22:32 - harmadikszem

timeisnow.jpgA címadás talán túlságosan patetikusnak, túlzónak tűnik, pedig azt gondolom, eléggé pontosan passzol a jelen helyzethez. A rendszerváltás óta ugyanis nem volt még ilyen horderejű támadás a nyugati, az európai kultúra ellen, mint ami most történik.

Igen, voltak eddig is nyugatellenes felszólalások. Cikkek. Propagandaanyagok. Sok-sok milliárdért, előre megtervezve, professzionális stáb segítségével kipróbálva fókuszcsoporton. Levezényelve, a felvásárolt médiapiacon szétterítve. Adóforintokból. Mindez azonban – bár rettenetesen kínos – nem több, mint belpolitikai hazudozás, néphülyítés. Maximum a pokol 3. bugyra.

Most azonban azzal. hogy a kormány nem hátrál ki a CEU leradírozása projektből, hirtelen elismerten és nyilvánosan nyugatellenes színt öltött magára. Nem az ideológiák, nem a kommunikáció, hanem a törvénykezés, és a fizikai egzisztencia szintjén.  

Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy másodpercek alatt hazai és nemzetközi tudósok sokasága, politikusok és közéleti személyiségek garmadája kérte a kormányt, hogy egyeztessen, gondolkodjon – és nem tette meg. Keresztények, konzervatívok, liberálisok és ateisták sokasága mondta azt, hogy eddig, és ne tovább. A kormány azonban bemutatott az intelligenciának. A hazainak, a nemzetközinek, mindenkinek. A magyar egyetemek többsége nyíltan kiállt a CEU mellett, igen, az egyháziak közül is. Ez nem ideológiai, nem belpolitikai kérdés – mutatták fel – hanem a tudomány autonómiájának a kérdése, ami nyugaton évszázadok óta (!) nem tehető már kérdéssé.

Ha a kormány nem hátrál meg, nem egyeztet, az biztosan jelzi, hogy itt vége mindennek. Nem számít sem az érintettek véleménye, sem az érintett szakma véleménye, sem a nemzetközi közösség véleménye: semmi, csak a saját közvetlen politikai szándék, a várt haszon.

Tudom, sokaknak nem mond semmit a CEU. Pedig jó lenne, ha mindenki egyszer meglátogatná (remek ingyenes nyílt kurzusok, előadások vannak, a nyári egyetemekről vagy a vendégszemeszterekről nem is beszélve). Érdemes benézni. Szabadság-illata van. Tavaly részt vettem egy programon, ahol a világ legjobb egyetemeiről jöttek PhD hallgatók. Ázsiaiak, feketék, latinok, fehérek – mind-mind kiváló. A CEU ebben az értelemben egy kibaszott csillagkapu, és ha bezárják, akkor a nagy többségnek tényleg „csak” Kelet-Európa legalja marad itt. Nem a Balaton, a Kárpátok, az áldott négy évszak és az ezeréves kultúra fenséges és utánozhatatlan Kelet-Európája, hanem a despotizmus, a taplóság, az urambátyámság és a büszke ostobaság Kelet-Európája.  Ha minden eltűnik, ami szakmailag példa lehet, akkor már azt se fogjátok tudni, merre nézzetek.

Ne hagyjátok magatokat, ne hagyjuk magunkat.

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

 

165 komment

Mit tegyen Magyarország? - Avagy az új nemzeti WTF

2017. április 01. 18:57 - harmadikszem

17553944_1426831924056190_6549827914717809464_n-800x304.jpgIgazából főként azokhoz szólok, és erősen félek tőle, hogy vannak ilyenek, akik szerint a nemzeti konzultáció bármilyen értelemben egy létező dolog. Pedig nem, és most itt részletesen meg fogom mutatni, hogy miért nem.

Az új konzultáció kérdőív ugyanis a tudományos módszertan alapján kidolgozott lekérdezések gyakorlatilag valamennyi hibáját felvonultatja. Már megint. Ez a kérdőív egy szociológia BA levelezős első évfolyamos módszertani zh-n 0 pontot érne. Sőt mínusz 70-et. Annyira pofátlanul rossz, hogy nincsenek rá szavak.

Még mielőtt bárki elkezdene veszettül liberálisozni vagy bepróbálná valamelyik szokásos terelést, leszögezem: itt most nem érdekel, hogy maguk a kérdések mennyiben vitaképesek, mennyire fontosak. Pusztán azt vizsgálom, alkalmasak-e összességükben, vagy akár csak egyenként is BÁRMIFÉLE közvélemény kutatásra, lekérdezésre, monitorozásra. Ránézésre bemondott válaszom természetesen az, hogy nem, a legkevésbé sem – de nézzük a kérdéseket egyenként.17554356_2241381829421303_8135438920211205028_n.jpg

 

 1. Brüsszel veszélyes lépésre készül. A rezsicsökkentés eltörlésére akar kényszeríteni bennünket. Ön szerint mit tegyen Magyarország?

Kérdést nem kezdünk értékítélet-állítással, csak és kizárólag akkor, ha a véleményt nem mérni, hanem előállítani akarjuk. Mint most a kormány, ezzel a szarral. Ekkor viszont propagandaanyagnak kell nevezni, nem nemzeti konzultációnak. Egyáltalán nem bizonyítható, hogy Brüsszel veszélyes lépésre készül, ahogy az sem, hogy a rezsicsökkentés eltörlésére akar kényszeríteni bárkit is. Bárki, akinek fogalma sincs arról, mi Brüsszel problémája az magyar energiapolitikával (és az emberek 99 százaléka bizony ide tartozik) most ebben a leegyszerűsített képletben nem tehet mást, mint hogy a kérdező szándékainak megfelelően szavaz. Ordenáré csalás.75202_magyar_nepmesek_rezsicsokkentes.jpg

 1. Az elmúlt időszakban egymást követték a terrortámadások Európában. Ennek ellenére Brüsszel kényszeríteni akarja Magyarországot, hogy az illegális bevándorlókat engedjük be. Ön szerint mit tegyen Magyarország?

Sugalmazott kérdésnek hívják az ilyet, és szigorúan tilos a használata, mivel olyan események között tekint narratív módon kapcsolatot, melyek között nincs bizonyítható kapcsolat. Ha megfigyeljük, még csak nem is lehet megmondani, hogy az „ennek ellenére” mire vonatkozik, mivel azt a hazugságot nem meri bevállalni, hogy a terrortámadásokért közvetlenül a migrációt teszi felelőssé. A dolog csak lebegtetve van – ettől sugalmazott. A kérdés egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a bevándorlással kapcsolatos álláspontot mérje, ellenben előre eltervezett módon arra kényszeríti a válaszadót, hogy a kérdező szándékának megfelelően szavazzon akkor is, ha fogalma sincs a valós helyzetről.1489062479-soros-eu.jpg

 1. Mára kiderült, hogy a Magyarországra tartó illegális bevándorlókat az embercsempészek mellett bizonyos nemzetközi szervezetek is törvénytelen tevékenységre ösztönzik. Ön szerint mit tegyen Magyarország?

Valódi zűrzavaros bullshit-kérdés, professzionális körülmények között a használata elképzelhetetlen. Már ha tényleg arra vagyunk kíváncsiak, mi az emberek véleménye. „Bizonyos nemzetközi szervezetek” kerülnek összemosásra embercsempészekkel, mindenféle konkrét bizonyíték vagy tényállítás nélkül. Ez a fajta manipulációs technika meglehetősen népszerű volt a kommunista propaganda legdurvább évtizedeiben, de valódi közvéleménykutatások alkalmával természetesen használhatatlan.soros-the-us-needs-to-befriend-china-or-all-hell-is-going-to-break-loose.jpg

 1. Egyre több külföldről támogatott szervezet működik Magyarországon azzal a céllal, hogy hazánk belügyeibe átláthatatlan módon beavatkozzon. Ezek működése veszélyezteti függetlenségünket. Ön szerint mit tegyen Magyarország?

Teljes nonszensz, az eddig fent nevezett valamennyi hibát elköveti, ráadásul tartalmaz egy hatalmas önellentmondást. Ha valakinek (mint itt az „egyre több külföldről támogatott szervezeteknek”) a tevékenysége átláthatatlan, akkor mégis honnan látjuk, hogy mik a céljaik? A célokat általában tevékenységekből lehet kikövetkeztetni, és ahol a tevékenység átláthatatlan, ott bizony a cél is homályos. Kivéve persze, ha karaktergyilkosságról van szó, mert ott az ilyen lebegtetett aljasságok teljességgel természetesek – csak akkor ne hívjuk a dolgot konzultációnak.soros.jpg

 1. Magyarországon az elmúlt években azért volt eredményes a munkahelyteremtés, mert a saját utunkat jártuk. Brüsszel azonban támadja a munkahelyteremtő intézkedéseket. Ön szerint mit tegyen Magyarország?

A kérdező itt végleg elvesztette minden kapcsolatát a realitással. Egyrészt nem tudjuk, sikeres volt-e a munkahelyteremtés. Szerintem például nem. Azt meg már pláne nem tudjuk, hogy azért volt e sikeres (nem volt) mert a saját utunkat jártuk. Egyáltalán: mit jelent az, hogy a saját utunkat jártuk? Kik? Miben? De még ha feltesszük is, hogy egyrészt sikeres volt a munkahely teremtési program, másrészt feltesszük azt is, hogy a saját utunkat jártuk (akármit jelentsen is ez), akkor sem bizonyított, hogy _azért_ volt sikeres a program, mert a saját utunkat jártuk. Ez az egész pont egy logikai nonszensz és módszertani amatőrizmus lenne még akkor is, ha esetleg a tagmondatok értelmesek lennének (nem azok). A „Brüsszel azonban támadja a munkahelyteremtő kísérleteket” már csak a hab a tortán.8604661_7c07ad69c9a0dfc5b91a0ef6a0269f0d_wm.jpg

 1. Magyarország elkötelezte magát az adócsökkentés mellett. Brüsszel most emiatt is támadja hazánkat. Ön szerint mi tegyen Magyarország?

Brüsszel már megint támad. Mit jelenthet az, ha egy város támad? Sőt, emiatt _is_. Ez az egész már annyira nevetséges, hogy nem is ragozom tovább.rob.jpg

 

Egyetlen kérdés értelmes szerintem, és arra bíztatok mindenkit, hogy azt válaszolja is meg. Ön szerint mit tehet Magyarország? Az én válaszom az, hogy Magyarországnak például elege lehetne abból, hogy a vezetői teljesen hülyének nézik, módszeresen kirabolják és közben időről-időre megszavaztatják arról, hogy ezt ő maga akarja.

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

219 komment

CEUrópa - te vagy a soros!

2017. március 29. 19:30 - harmadikszem

ceus-new-n15-building-in-ndor-street-image-credit-ceu-zoltan-tuba_29693678205_o.jpgNos az azért jelent valamit, és szerintem valami pozitív dolgot, hogy a CEU-t kicsinálni óhajtó törvényjavaslat ellen elég nagy felháborodás keletkezett – főleg az elit soraiban. Ezeknek a védekezéseknek a főbb pontjai egészen nyilvánvalóan ismertek mindenki számára, akin életében volt már normális egyetemi környezetben, esetleg maga is átlépte a CEU ajtaját. A védnökök azonban – sajnos – megint elfelejtettek valamit. Azok ugyanis, akik számára a CEU kétségtelen előnyei – Közép-Európa egyik legerősebb egyeteme, bizonyos diszciplínákban a világ élvonalába tartozik, ja, és mindenképpen fényévekkel ver bármelyik másik magyar egyetemet – igen kevesen vannak. És az ellenzéki elit – sajnos – megint csak önmagának beszél, és egyáltalán nem szól annak a rétegnek, aki egyébként egybeesik Németh Szilárd olvasó és szavazótáborával, akiknek a fentiek semmit nem mondanak, sőt ha valamit egyáltalán, akkor valami rosszat.

Ők ugyanis sokkal inkább arra kíváncsiak, hogy mi köze ennek az egésznek Soroshoz? És az itt nem válasz, hogy semmi – egyébként tényleg semmi. Ők ugyanis a kormánypropagandából már világosan tudják, hogy a a CEU igazi neve tulajdonképp Soros-egyetem. Ebben a talán rekord szinten undorító, hazug förmedvényben ugyanis minden propagandacsel egyik legaljasabbikát vitték végbe bravúrosan: kitaláltak egy, a NER-ben negatív konnotációjú szóösszetételt (Soros-egyetem) majd úgy csináltak, mintha a köznyelv már eleve így hívná a CEU-t. Nos, én az elmúlt években soha nem hallottam még ezt a kifejezést egyetemi környezetben, a köznyelv pedig viszonylag ritkán beszél a CEU-ról. A cikk másik gyomorforgató hazugsága hasonlóan jól működik: nyilvánvaló csalásnak és törvénytelenségnek neveznek valamit, ami egy még be sem nyújtott törvényjavaslat alapján számítana csak annak. Ennyit arról, ami működik.

Mi az, ami viszont nem működik? Olvashattunk védőbeszédet is, ez például rendkívül színvonalas. A szerző egy, a Princetonon doktorált CEU-oktató, aki azzal fenyegetőzik, hogy visszamegy Amerikába, ha a CEU-t bezárják, meg hogy ő bárhol kap állást, és különben is, pediglen a CEU legjobbjai a Harvardon PhD-znek. Ha valaki, akkor én ennek nagyon örülök. Csakhogy nem én vagyok a célközönség. Az pedig a magyar néplélek rendkívül rossz ismeretéről tanúskodik, hogy ilyen érvekkel próbáljuk meg a teljesen fanatizált, retrográd, nyugatellenes és antiintellektualista hazai lakosságot bármiről meggyőzni. Igen, egy nyugati vagy amerikai ember jó eséllyel azt mondaná erre: húha, akkor a CEU az egy jó hely, Ön pedig egy kiváló elme, mindent meg kellene tennünk, hogy még sokáig a körünkben legyen. De nem a magyar. Itt a válasz az lesz, hogy akkor húzzál vissza a jenkikhez, akkor miért nem takarodsz, illetve hogy nekünk ne a Harvard meg az MIT mondja meg, mi a tuti, arra itt van nekünk a Debreceni Egyetem, mondjuk. Még ráadásul dicséretes amerikai hagyományokról is beszél, ami, a szerző szerint, a magyar ember számára felfoghatatlan. Mi ez, ha nem szándékos elitista provokálása a jó magyar virtusnak? Természetesen ez nem vezet sehova.

Szóval jó lenne, ha végre valaki elmagyarázná, miért is jó a CEU, és ne jöjjön sanghaji meg QS listákkal, ha kérhetem. Az már egy jó irány, hogy ugye a CEU 98 százaléka nemzetközi hallgatókból áll, és az egyetem csak adó formájában évi 1 milliárdot tesz a költségvetésbe. Ha ehhez hozzátesszük a külföldi hallgatók által itt elköltött pénzt, akkor ez az összeg hatványozottan nagyobb. A jó egyetem nem viszi a pénzt, hanem hozza. PÉNZ! Ebből lehet építeni egy csomó tényleg értelmes dolgot, ami nem egyetem meg könyvtár meg ilyenek, hanem pl focipálya, szotyihéj – árokkal az ülések előtt. Vagy egy nagy látványos lovasszínház előadás minden évben. Jelmezes bemutatók sólyomröptetéssel – pulitereléssel. Pacalfesztivál, kocsonyaverseny kacsintó disznószemmel. Ilyen dolgokért cserébe csak elviselhető egy kis egyetemecske valahol a főváros szívében, ahol mindenféle értelmetlen baromságot tanítanak, ráadásul nem is a mi pénzünkön, nem?

 Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

 

13 komment

A tudomány: vallás! 10 kevéssé ismert tény a tudomány világáról

2017. március 23. 19:51 - harmadikszem

 debate.jpg

A tudomány és a vallás hasonlóságáról és különbözőségéről értekező óriási irodalom, és az ezek körül kibontakozó még óriásibb cirkusz általában kétféle szekértáborra osztja az érdekelteket. Az egyikbe azok tartoznak, akik szerint a tudomány valami magától értetődően szent és sérthetetlen, magas röptű dolog, amit mélységes tisztelettel és csodálattal kell szemlélnünk. Ezek szerint a tudomány érték és érdeksemleges módon tör az nagy tudás felé, ezenkívül a tudósok nagy humanisták, akik általában alázatból és tudni vágyástól hajtva dolgoznak az emberiségért, pusztán.

A másik táborba azok a fundik tartoznak, akik szerint a tudomány nem ér fel a magasztos igazságokig, teljesen pitiáner dolgokkal foglalkozik ráadásul igen hamar elévül, vagyis – objektív, időtlen értelemben – egy tudományos állítás, szemben a kinyilatkoztatott nagybetűs Igazsággal, soha nem igaz.

Előre is elnézést kérek, de ebbe a vitába én most nem óhajtok belefolyni, ehelyett egy harmadik szempontot mutatok inkább: rávilágítok arra, hogy mi az, ami a tudományban biztosan nem olyan, mint amilyennek kívülről látszik. Ezek közül több tényező is nagyon hasonló lesz ahhoz, amit általában az egyházakhoz, vallási szerveződésekhez szoktunk kötni. Ennek – az én szempontomból nézve – pusztán az az oka, hogy a vallás és a tudomány, mint társadalmi konstrukció, pontosan ugyanazokat az elveket követi. Ennek felismerése természetesen nem jelenti azt, hogy megfosztanánk a vallást ezen túlmutató, transzcendens, illetve a tudományt a maga társadalmi konstrukció voltán túlmutató, ismeretelméletileg transzcendentális jellegétől – már ha valaki ragaszkodik efféle címkékhez. Kezdjük is el rögtön.372b0cabecf0b6b1e3912c4c04bac9d0.jpg

 1. A tudósok általában pontosan ugyanazokat az előjogokat követelik az egyetemek, kutatóintézetek számára, mint amelyeket a vallási szervezetek. Autonómiát szeretnének, ugyanakkor állami forrásokat. Nem szeretnék, ha az állam beleszólna a kutatásokba, mivel azt gondolják, hogy ez rendkívül hátrányosan hat(na) a tudományos megismerésre. Ez valószínűleg így is van, de tudni kell, hogy a vallásos szerveződések tök ugyanezt mondták mindig is magukra, és az indokaik is ugyanezek voltak.fulllength-scirelig-header-890x395.jpg
 2. A tudósok teljes autonómiát szeretnének abban is, hogy kik legyenek az új tudósgeneráció tagjai, sőt a tagok hierarchiáját is maguk kívánják meghatározni, mondván, hogy erre csakis ők hivatottak. Ez talán így is van, de ne feledjük, hogy a referenciázás tökéletesen megfelel a lelkészi ajánlásnak, a peer review az inkvizíciónak, és a hathatósabb tanszékek valódi püspökségekként működnek.images_4.jpg
 3. A tudóstársadalom erősen retteg attól, hogy valakik még kitalálják, hogy a tudomány nem a legfontosabb dolog a világon. Ezt mostanában divatos kifejezéssel antiintellektualizmusnak nevezik, és a teljes nyugati világ tudósnemzedéke rettegi. Teljes joggal, mivel az antiintellektualizmus egyenes folyománya a kutatási pénzek lecsökkentése, bizonyos csapok elzárása és az adóforintok máshová terelése. E felett lehet siránkozni egyébként, talán még jó okkal is. Csak azt nem szabad elfeledni, hogy a szekularizációtól és az elvallástalanodástól való huszadik századi rettegéshullám, ami természetesen leginkább a vallásos közösséget érintette, hajszál pontosan ugyanez a folyamat.maxresdefault_5.jpg
 4. A tudomány nagyon szeret szimbólumokkal dolgozni, nem véletlenül nevezték a nagyobb egyetemi kampuszokat és híres könyvtárépületeiket a tudás katedrálisainak. Az állítólag értéksemleges kutatás mögött tehát egy hatalmas társadalmi szimbólummanipuláció zajlik évszázadok óta, ami másról sem szól, mint arról, hogy a tudomány miért is olyan rettentő fontos. Naivság tehát azt gondolni, hogy pusztán a tudomány eredményei azok, amik igazolják hasznosságát – itt szándékos és professzionális meggyőző kommunikációval, afféle tudománypropagandával van dolgunk. Ez mind helyénvaló lehet persze, csak nem árt hangsúlyozni, hogy a vallásos közösségek pontosan ilyen szimbolikus kommunikáció útján legitimálták társadalmi pozíciójukat, mióta világ a világ.cathedraloflearning.jpg
 5. A tudomány indoktrinál, az oktatás útján bizonyos ideológiákat terjeszt a társadalom széles rétege számára. Sőt, gyakorlatilag a kötelező oktatás révén sikerült elérnie, hogy a fejlett világban nem nőhet fel ember anélkül, hogy közel egy évtizeden keresztül naponta ne halljon tudományos törvényekről, melyeket többségükben kritika nélkül el kell fogadnia, sőt, memorizálásukról és használatukról időnként számot is kell adnia. Az iskolák rendszere egyébként az is elérte, hogy a közoktatásban kizárólag tudományt lehet tanulni, minden más társadalmi alrendszert a kötelező képzésen kívülre száműztek. Ebben a tudomány egyébként jobban teljesít, mint a vallás, mivel ott klasszikusan a világi stúdiumok után, és nem előtte kellett teológiai stúdiumokat teljesíteni._pj_4062.jpg
 6. A tudomány fanatizál, és a jelek szerint egyre jobban. A graduális képzéstől a doktori fokozatszerzési eljárásig a jelölt egyre szűkebb, egyre speciálisabb területen dolgozik, relatíve egyre kevesebb önállóságot kapva. Hálózatelemzési módszerekkel meg lehet mutatni, hogy a sztenderd tudományos életpálya az erős klasztereződés irányába konvergál, vagyis egy pályája zenitjén lévő tudós valószínűleg már ki sem lát a közvetlen referálási hálóján kívüli világra. Más referálási körök egyre inkább ellenségesnek, kontárnak, vagyis, röviden szólva, eretneknek fognak neveztetni – s talán ez a fogalom is ismerős valahonnét.education_cost.jpg
 7. A tudomány óriási üzlet is. A vezető tudományos kiadók a világ leggazdagabb cégei közé tartoznak, és nem véletlenül. Nem vagyok biztos benne, hogy a vatikáni maffia gazdagabb, mint ezek közül egynéhány. Nem is véletlen, hiszen a tudományos kiadó egyrészt pénzt szed a szerzőtől (vagy legjobb esetben is ingyen dolgoztatja, de gyakorlatilag soha nem fizet tiszteletdíjat), másrészt pénzt szed az olvasótól is. Cikkenként tehát kétszer kap pénzt – és gyakorlatilag a nevén kívül semmit nem szolgáltat érte.fulllength-scirelig-header-890x395.jpg
 8. A tudományra óriási feketepiac épült, mérete szinte beláthatatlan. Ha csak az úgynevezett parazita folyóiratokat vesszük, az ő számuk is több száz fölött van. Ezek kifejezetten a publikációs kényszerre utaznak, vagyis arra, hogy a tudós embernek publikálnia kell. Nincs mese: mindenkinek, mindig, mindent. Ez egyfelől beláthatatlan mennyiségű tudományos szemetet termel, soha el nem olvasott írások milliárdjait, másfelől kivételesen jó bevételi forrást kínál azoknak a folyóiratoknak a számára, akik könnyen és gyorsan megjelentetnek gyakorlatilag akármit, amiért a szerző fizetni hajlandó. Élelmesebbek pedig egyszerűen lemásolnak már létező, valódi folyóiratokat, és ahhoz kérnek publikációkat – persze nem ingyen. Ilyen esetben a szerencsétlenül járt tudós akár azt is hiheti, hogy egy neves folyóiratban publikált – pedig valójában csak egy kamu oldalra töltötték fel a cikkét.predatory.jpg
 9. A tudósok igen sokszor képzelik magukat szuperembernek, valójában azonban semmilyen szempontból nem különbek, mint bárki más. Sőt, pszichológiai szempontból valószínűleg sokkal rosszabbak. Ha az ember igazi primitív és ostoba vitákat szeretne látni, akkor nagy valószínűséggel jó helyen keresi, ha valami népszerű hazai vagy nemzetközi tudósblog kommentjei között kotorászik. A tudósok ráadásul módszertanilag jól ki vannak képezve arra, hogy egy-egy témára rágörcsölve soha véget nem érő monológokat folytassanak – mint egy rosszul kommunikáló prédikátor.kosmosa-i-choveka-bogove.jpg
 10. A tudomány képviselői gyakorta mindenhatósági téveseszmétől szenvednek, mint a legtöbb szektavezér. A mindenhatósági téveseszme tünetei között első helyet foglal el az a tünetcsoport, mely szerint a tudomány kitüntetett szerepe még csak meg sem kérdőjelezhető. Ez azt jelenti, hogy, mivel egyedül a tudomány képes helyesen megítélni valaminek a tudományos voltát, ezért a tudomány értékét meghatározó értékelő mechanizmusnak magának is tudományosnak kell(ene) lennie. Ezzel azonban visszajutunk a már Arisztotelésznél fellelhető problémára, mely szerint nem lehet nem filozofálni, hiszen ha amellett érvelsz, hogy a filozofálás nem jó, az maga is filozofálás lesz. Egyszóval: a tudomány kitüntetett helye valami olyasmi, amit el kell hinni. Hmm, ismerős a szöveg.donald-trump-harvard-620x412.jpg

 Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

36 komment

Kokárdák a nemzeti tébolydában

2017. március 15. 14:26 - harmadikszem

koki1.JPGEz azért nagyon csúnya.

Ehhez azért mi is hozzájárulunk mind, akik a megosztást és a gyűlöletet akár terjesztjük, akár csak megengedjük.

Mert tegye a szívére a kezét mindenki: nem azt látjuk –e mind a kormánypárti, mind a mindenféle ellenzéki portálokon, Facebook-falakon, és minden létező médiafelületen, hogy a másikat ütni kell, mert a másik ostoba, mert a másik csaló, nemmagyar, vagy épp nagyon is magyar (mélymagyar, magyarkodó, magyarosch)?

Na itt az eredmény. Lehet mondani, hogy ez egy kiragadott pillanat – de olyan sokat láttunk már hasonlót. Semmi nem számít: öregember támad öregemberre, vénember üt meg öregasszonyt, mert a soros, mert a migráns.

Az ország egy kibaszott nagy elmegyógyintézetté változott. A betegek csoportokra oszlanak, és minden csoport ápolónak hiszi magát.

Tipikus – mondaná a pszichiáter.

De itt már, alighanem, nincsenek orvosok. Csak a betegek maradtak.

Azért hát, kurvára ideje lenne felébredni.

17 komment