Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Miért?

2016. április 29. 22:44 - harmadikszem

Ezt a blogot pusztán személyes kíváncsiságból indítom, ám nem fogok megijedni, ha végül valami értelmes dolog is kisül belőle: miért ne? Ha az olvasó – hozzám hasonlóan –a magyar közgondolkodás egyik pólusához sem tudja magát problémamentesen odacelluxozni, de szeret tájékozódni a közügyekben, akkor biztosan észlelt már az alábbi jelenségekhez hasonlóakat.

A jobboldali sajtócikkek háza táján kibontakozó diskurzusban hamarosan bibsi-libsinek, Soros-bérencnek és/vagy hazaárulónak címkézik. A baloldali médiumok környékén vívott szócsatákban viszont olykor lenácizzák/fasisztázzák, fundizzák, Fidesz-kutyázzák és Orbán-bérencezik. Tertium non datur: vagyis mintha a közéletben jelenleg nem lenne semleges vagy szürkezóna

 

Ez a fenti jelenség egyfelől szórakoztató, másfelől a kiválasztottság fennkölt érzését nyújthatja, de végeredményben és közösségben gondolkodva azért elsősorban roppant elkeserítő. Talán a semlegesség – fontos kérdésekben – valóban lapos hozzáállás: jobban szeretem a harmadik szem koncepciót, amit épp ezért a blog névadójául is választottam.

Itt a harmadik szem kifejezés nem a keleti misztikumok világára hivatott célozni. A harmadik szem koncepció a kognitív idegtudományokban (a kiváló hazai tudós, Julesz Béla nyomán) a küklopszi észlelés néven ismeretes, és az a lényege, hogy az elme a jobb és a bal szemből érkező képet egy harmadik, mentális képben egyesíti. Ez az ember számára elérhető legtökéletesebb látás, a sztereolátás feltétele: az egyenként „fogyatékos” képekből a harmadik szem – „az elme szeme” – egy sokkal pontosabb, és ami még fontosabb, a problémakezelés szempontjából hasznosabb képet állít elő.

Jobb szem, bal szem, harmadik szem: azt gondolom ez utóbbi nagy hiánycikk.

 Hátha majd most?

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr268674376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.