Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

10 bizonyíték, hogy bocsánatot kérni szexi

2016. május 26. 15:37 - harmadikszem

apology.gif

 

Akár politikai kommunikációnkat, akár emberi kapcsolatainkat nézzük, azt tapasztaljuk, hogy bocsánatot kérni, a másikat megkövetni, és általában önkritikát gyakorolni Magyarországon nem közkeletű sport. Mintha számunkra valahogy pozitívabb lenne a hárítás, a valóság megmásítása, a tagadás, a bagatellizálás sőt még a kommunikáció beszüntetése, vagyis a titkolózás, a hallgatás is, mint a bocsánatkérés ősi (sőt biblikus) cselekedete. Semmiképp nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy valamiféle erkölcsi magaslatról beszélek a bocsánatkérésről, ehelyett összeszedtem tíz egyszerű érvet arra az állításra vonatkozóan, hogy bocsánatot kérni szexi. A mi kultúránkban ugyanis látszólag éppen olyan időket élünk, hogy szexinek lenni szexibb, mint erkölcsösnek.

 

  1. Aki bocsánatot kér, az képes önvizsgálatot tartani: időnként elgondolkodik azon, hogy mit tett, és azon is, hogy vajon jól tette-e. Ez pedig azt bizonyítja, hogy nem csak tud gondolkodni, hanem – ráadásul – szokott is. A gondolkodás márpedig szexi.
  2. Aki bocsánatot kér, az képes a belátásra: nem csak gondolkodni tud, hanem kritikailag is tud gondolkodni. A kritikai gondolkodás pedig szabadságot és önbizalmat feltételez: márpedig a szabadság és az önbizalom igencsak szexi.
  3. Aki bocsánatot kér, annak biztosan nincs nagyzási hóbortja, hiszen a bocsánatkérés annak beismerése, hogy nem láttam jól egy adott helyzetet és/vagy nem cselekedtem a saját elvárásaimnak megfelelően. Akinek viszont nincs nagyzási hóbortja, az valószínűleg nem gondolja magát tökéletesnek, s mivel senki sem tökéletes, így az is valószínű, hogy rendelkezik realitásérzékkel. Realitásérzékkel rendelkezni felnőtt dolog, felnőttnek lenni pedig szexi.
  4. Aki bocsánatot kér, annak biztosan nincs kisebbségi komplexusa sem, nem érzi magát attól sem vesztesnek, sem nyomorultnak, hogy beismeri: hibázott. Aki képes erre a beismerésre, az tudja, hogy van miből engednie, és azt is tudja, hogy képes korrigálni tévedéseit. Személyiségének van egyfajta bősége, és még akkor is kezében tartja a dolgokat, amikor hibázik – ez pedig kétségtelenül szexi.
  5. Aki bocsánatot kér, az rendelkezik bizonyos elvekkel, melyekhez nem csak embertársainak, de neki is alkalmazkodnia kell. Ezeket olykor magasabb rendű, máskor erkölcsi vagy etikai, vagy egyszerűen társadalmi elveknek nevezzük, de az elnevezés itt szinte lényegtelen. Ez a fajta alkalmazkodás az igazságosság egyfajta gyakorlati alkalmazása, és bárhogyan nézzük is a dolgokat, az igazságosság szexi.
  6. Aki bocsánatot kér, az észreveszi a Másikat, sőt, a másiknak az érveit, érzéseit, elveit, történetét is. Ez a fajta észrevevés – mely nem is gondolnánk, milyen ritka – az érzékelés egy olyan formája, amely odaforduló nyitottságot feltételez. A nyitottság pedig definíció szerint szexi.
  7. Aki bocsánatot kér, az nem pusztán észreveszi, hanem tekintetbe is veszi a Másikat: önmagával azonos szinten kezeli, képes beleérezni magát a Másik helyébe. A tekintetbe vevés beleérzés, a beleérzés empátia, az empátia pedig az egyik leginkább szexi dolog.
  8. Aki bocsánatot kér, az nem pusztán észre és tekintetbe veszi a Másikat, de törődik is vele. Fontosnak tartja a Másiknak a jól-létét, és képes ezért aktívan is tenni; ha ellene tett, akkor képes ezért megkövetni a Másikat és a jóvátétel gondolata sem áll tőle távol. A törődés és a jó-tevés pedig kimondhatatlanul szexi.
  9. Aki bocsánatot kér, az nem csak saját maga előtt, nem csak a Másik előtt, de általában egy bizonyos nyilvánosság előtt is felelősséget vállal hibáiért. Az képes felelősséget vállalni, akinek ehhez megvan az ereje. Erősnek lenni pedig nagyon vonzó, hiszen az erő szexi.
  10. Aki bocsánatot kér azt is látja, hogy az önvizsgálat, a Másik tekintetbe vétele és a nyilvánosság előtti felelősségvállalás túlmutat önmagunkon: a bocsánatkérés mintegy transzcendál. Van, aki hitnek, sorsnak, karmának, spiritualitásnak, szellemnek, igazságosságnak, bölcsességnek, tiszteletnek, alázatnak vagy jóakaratnak hívja. A mi szempontunkból most nem az elnevezés a lényeg, hanem csak az, hogy aki bocsánatot kér, az meghaladja önmagát . És az önmeghaladás szexi.
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr888749104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.