Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Álságos ájtatosság – a politikai kereszténység átlátszó ellentmondásai

2016. július 16. 23:03 - harmadikszem

c10.PNGEbben a bejegyzésben nem arról lesz szó, hogy jó-e a politikai kereszténység, vagy rossz. Bár erre a kérdésre is lenne válaszom, most tényszerűen elfogadom, hogy a politikai kereszténység, akár jó akár rossz: egyszerűen van és jelen van. A kérdés mármost az, ez a létező politikai kereszténység milyen és miféle. Esettanulmányunk következik.

Mint azt ezekben a napokban több forrás is megerősítette, Cseh Péter Mihály katolikus papot internetes megnyilvánulásaiért hivatali elöljárója, a pécsi megyéspüspök szolgálatából felfüggesztette. Az eset apropóját az a tény szolgáltatta, hogy Cseh Péter Mihály régóta vezetett és egyébként igen sikeres videoblogjában megkérdezte Orbán Viktort, hogy kicsoda Habony Árpád.  

csehpeter.jpg

Nem tudni, hogy a magyar katolikus vezérkar számára önmagában az -e a félelmetes, hogy egy papjuk kérdést mer feltenni a miniszterelnöknek, vagy attól félnek, hogy Orbán Viktor válaszolni is fog. A hivatalos indoklás, amely megjelent a Magyar Kurírban, vagyis a hivatalos egyházi sajtóban, mindenesetre roppant érdekes, ezért szó szerint idézem:

„A Pécsi Egyházmegyében kisegítő lelkészi szolgálatot teljesítő Cseh Péter Mihály írott és elektronikus médiumokban, internetes közösségi oldalakon és blogokban huzamos ideje tevékenykedik. Emiatt püspökétől többször kapott szóban és írásban útmutatást, szükség esetén figyelmeztetést nyilvános tevékenységének fórumait, stílusát és tartalmát illetően.

Cseh Péter Mihály a világos útmutatásoknak nem vagy nem megfelelő módon tett eleget, ezért az ügyben dr. Udvardy György megyéspüspök előzetes vizsgálatot indított, és a botrányok megelőzésére Cseh Péter Mihályt az eljárás idejére minden nyilvános papi működésétől a mai nappal eltiltotta. További tájékoztatást a vizsgálat lezárulta után tudunk adni.”

file.jpgMindebből a szövegből egyetlen elemet szeretnék kiemelni, hiszen kommunikációs szempontból ez a leginkább érdekes: „püspökétől többször kapott szóban és írásban útmutatást, szükség esetén figyelmeztetést nyilvános tevékenységének fórumait, stílusát és tartalmát illetően”.

Adva van tehát egy szervezet, szebben mondva hierarchia, amelyben a web2-es jelenlét, a fórumozás és blogolás nem fér bele. Félretesszük most azt a kérdést, hogy mindez önmagában értelmetlen, és nagy fokú kommunikációs tudatlanságról tesz tanúságot (hiszen az üzenetet nem a médium minősíti, hanem a tartalom).  Egy közösség hozhat magának szabályokat, és ha ott ez a szabály, akkor lelkük rajta.

Csakhogy, csakhogy és csakhogy: itt egészen biztosan nem erről van szó. Némi tartalomelemzés és a következőkben kínált párhuzam alapján ki merem mondani, hogy Cseh Péter Mihály forgalomból való kivonásának egyértelműen tartalmi, és nem formai okai voltak. Nem az volt a baj, hogy hol mondta, amit mondott, nem is az, hogy hogyan, hanem az, hogy mit.

Van ugyanis a katolikus egyháznak egy másik kiemelkedő egyénisége, már ami a web2-es jelenlétet illeti. A szóban forgó személy szintén gyakorló katolikus pap, pontosabban, ő még mindig gyakorló katolikus pap, szintén nagy rajongótábora van a facebook-on, tehát a platformra vonatozó párhuzam nyilvánvaló. A szóban forgó pap ugyanakkor, s végre írjuk le a nevét is: Pajor András atyáról van szó, stílusát tekintve jóval nyersebbnek mondható, mint a nemrég felfüggesztett Cseh Péter Mihály: sőt, Pajor atya, mi tagadás, kifejezetten alpári megnyilvánulásairól ismert. Az Orbán Viktor megkérdezéséért felfüggesztett Cseh Péter Mihálytól eltérően, aki kifejezetten jó modorú, minden körben vállalható bejegyzéseket tesz közre facebook profilján,   Pajor atya gyűlölködő, kirekesztő és ordenáré hangvételű bejegyzéseivel sokkolja a nagyérdeműt. Ő azonban nincs felfüggesztve, sőt jelenleg is a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke. Felfüggesztéséről vagy ellene indított bármilyen vizsgálatról annak ellenére nincs hírünk, hogy az atya hátborzongató tetteiről a róla szóló wikipédia szócikk is megemlékezik.

caap2.PNGPajor atya Bayer Zsolttal kulturálódik a Keresztény Kulturális Akadémián

Csakhogy, csakhogy és csakhogy: Pajor atya nem kérdez semmit a miniszterelnöktől vagy a püspöki kartól: ehelyett a kormánypropaganda leggusztustalanabb, legalpáribb verzióját tolja veszettül és mindenféle szégyenérzet nélkül. Na jó, néha megszólítja a miniszterelnököt is, pontosan évente kétszer: születés és névnapján. A továbbiakban Pajor atya munkásságából közlünk részleteket és megkérdezzük a józanul gondolkodó bárkitől, a katolikus egyházat képviselő bárkitől de még az őrülttől is, hogy vajon ha, idézem újból, pusztán a színtér és a stílus okán felfüggesztették az Orbánt Viktortól úri modorban kérdező népszerű fiatal papot, akkor vajon miért nem történt meg ez Pajor atyával ámokfutásának sok éve alatt? Ha nem kapunk választ akkor kénytelenek leszünk azt gondolni, hogy a katolikus egyház e helyütt a politikai kereszténység vétkébe esett, és megkérjük hogy  tartson lelkiismeretvizsgálatot.

Részletek a soha fel nem függesztett Pajor András atya, a Keresztény Kulturális Akadémia elnökének facebookos munkásságából. Valamennyi kép az atya nyilvános Facebook oldaláról származik.

p19.PNG

 Atyai tanácsok a háború elől menekülők számára nem épp krisztusi szellemben

 p20.PNGÖtletelés

p21.PNGMintha Húsvét környékén másfajta üzeneteket várnánk egy katolikus paptól

c11.PNGVégül is ő is szóba hozza a miniszterelnököt, mégsem függesztették fel. Valahogy.

c12.PNG

Művészi igénnyel gyártja a mémeket, meg kell hagyni. Mondjuk ez pont nem lett annyira népszerű.

c13.PNGFelebaráti szeretet igényes kritikával fűszerezve.

c9.PNGNo comment kategória első díj

p1.PNGEzt hívják politikamentes előhangolásnak

p15.PNGTipikusan papi feladat az ilyen mémek gyártása, szépek a kommentek is

p16.PNGVolt már dolga a sajtóval, de kommentben felhozza mentségéül, hogy sokan lájkolták! Vagy úgy. Krisztus keresztre feszítését is a nép szavazta meg.

p17.PNGA címkézésért se megy a szomszédba elnök úr.

p18.PNGEz csak így megy

p2.PNGHíreket is szolgáltat a vélemény rovat mellett

p3.PNGA Liget-ügyben is van véleménye, mit ad Isten kormánypárti. Nem is függeszti fel senki.

p4.PNGNincs jó véleménnyel az ellenzékről. A kommentek itt is kenetteljesek

p6.PNGNo comment kategória megosztott fődíj

p7.PNGA tanártüntetés se ment el mellette, igazi közéleti ember.

p14.PNGAzért megszólítja a miniszterelnököt is, na. Egyszer a névnapján...

p8.PNGÉs egyszer a szülcsinapján is.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

130 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr348895362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hexa 2016.07.17. 14:23:32

Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy a Mazsihisz, mint vallási szervezet mit keres a politikában.

ludwigvan 2016.07.17. 14:47:31

@a BircaHang Média szerk.:
"Másodszor pedig pont a homoszexualitást a Biblai számtalan helyen elítéli."
Pont ebből a számtalan helyből másolj már ide egyet, légy szíves!

Meg azt is elmagyarázhatod, hogy kinek a "sok tanítása nincs benne a Bibliában".

Netuddki. 2016.07.17. 14:54:24

@harmadikszem: A birka ivanov egy (állítólag) Bulgáriában élő, valamiért mégis folyton a tolvaj fidesz kormány agitációs politikáját nyomató troll. Szerintem blogfüggő is mellette, minde blogon az első hozzászólók közt van.
Alapvető, hogy nem szólunk hozzá, mert minden hozzászólásra válaszol, akár egy bot program. Lehet az is, de akkor túl jól írták meg.

A bloggal kapcsolatban meg annyit, lehet az öregebbik papnak köze van a fiatalabb felfüggesztetéséhez.

Halálbüntetést a korrupt politikusokra! 2016.07.17. 15:04:26

A magyar egyház már a kommunizmus éveiben is hírnevet csinált magának abból, hogy minden második papjuk 3/3-as besúgó meg a kommunsita rendszer lelkes támogatója volt.

Ez a Paréj fater akkor cocializálódott endszerben kompatibilis seggnyaló féregnek. Legyen az bármilyen rendszer, hiszen a hatalom az érdekes, pedig Jézus tanítása.
Paréj fater most nyilvánosan bemutatta, hogy milyen az, amikor a Fideszmaffia bázisa, a 3/3-as komcsi mocsokból az idők szavára hallgatva nemzeti elköztelezett keresztény lesz.

Nem Paréj fater az első mocska a magyar kerszténységnek, nem is ő lesz az utolsó. A magyar történelem valójában nem a Cseh Péter Mihályok sikeréről szól, hanem a Hónalj Bálintok meg a Paréj faterok meg a többi seggnyaló náci csőcselékek újbóli és újbóli felbukkanásaikról és a nemzet rontásáraikról.

Ezeket nevezi Lopbán úgy, hogy az EU-ban nincs vallás már, de pesze Magyrországon mekkora vallás meg kereszténység van már!

Hát meg is látszik az ország vallása azon, hogy manapság Magyarország az EU leggyülöltebb országa.

dtk74 2016.07.17. 15:05:16

@mrgregory: Jól elolvastad? Ez a cikk nem Pajorról szólt, hanem arról, hogy az egyik az asztalra is sz...hat, a másik a wc-be sem. Pedig van különbség a kettő között. Más szóval Pajor azt publikál amit akar, de a kormányunkkal ellentétes véleményű kollegáját felfüggesztik ugyanazért.
A kérdés hozzád a következő: - Egyetértesz azzal, hogy mindkettőnek joga van a véleményét elmondani, akár kedveli Orbánt, akár nem?
2. Hibázott az egyház amikor Cseh felfüggesztése mellett döntött?

Kíváncsi vagyok a véleményedre. Őszintén. Ha nincs válasz, a hallgatást is lehet válaszként értékelni. Másokéra is kíváncsi vagyok, valószínűleg nem egyedül az olvasók közül, ezért mindenki válaszát örömmel fogadom.

Halálbüntetést a korrupt politikusokra! 2016.07.17. 15:06:53

@Tibi !:

ez a bulgár birka Putyin netes trollgyárjának a leghülýebb alkalmazottja, mióta összeomlott a ruszki gazdaság a szankciók alatt már nem is kapja a kopekokat, de a hülye pszichopatája még mindig hisz a rendszerben. meg abban, hogy egy napon majd a túlóráit kifizeti neki Putyin.

Netuddki. 2016.07.17. 15:12:11

@Halálbüntetést a korrupt politikusokra!: Az orbán meg az összes kicsi de nem pártos csicskája református...

Attilajukkaja 2016.07.17. 15:12:18

Hogy a fidesznyik-kdnpesek mind-mind alkeresztenyek, az meg haggyan. De hogy mar az egyhaz vezetosege is az, az maga a SZEGYEN!

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2016.07.17. 15:24:15

Faszkalap,

Ez egy majd kétezer éves klub. Zártkörű. Mi döntjük el, tagok, hogy miről beszélünk és miről nem beszélünk. Mi döntjük el hogy milyen politikai irányt követünk vagy támogatunk. Szerintem ez világos. Ha ezt nem érted akkor semmit nem értesz a világból.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.17. 15:36:03

@TothJanJ: ezt én is linkeltem az eredeti cikkben. Heidl Gyuri érdekesebbnél érdekesebb kommunikációs tanácsokat adhat az egyházmegyének. Az általad is linkelt cikk például nyilvánosságra hoz egy többszörösen és kölcsönösen is deklarált magánlevelezést.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.17. 15:39:17

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: úgy tűnik mégsem, hiszen a megyéspüspök dönt hatalmi szóval, világi hatalmat kiszolgálva. A szavaidat meg válogasd meg mert a legközelebbi alkalommal amikor elsül a kapanyél a szádban repülsz innét.

Halálbüntetést a korrupt politikusokra! 2016.07.17. 15:42:09

@Tibi !:

Lopbán akkora református, hogy amikor még marketing termékes polgárt próbált alakítani 1998-2002-ben (aztán jól megbukott ebben a tehetségtelenül alakított szerepében), akkor rendre az első sorból ájtatoskodott az összes katolikus ünnepségen. Egyenes TV adásokban is.

Hiába, egy megélhetési hordószónoknak minden segget ki kell nyalnia. A katolikus már megvan, a zsidók is megvannak, az araboknak és mohamedánoknak ráadásul többször nyalt már be mint amennyi rezsicsökkentést adott a debil félázsiai híveinek.

miketbeszéltek 2016.07.17. 15:48:25

@ludwigvan: Tiltás oldaláról: Pld: 3Móz 18:22 Férfiúval ne hálj úgy, amint asszonnyal hálnak: utálatosság az.
-Róm 1:26 Annak okáért adta őket az Isten tisztátalan indulatokra; mert az ő asszonynépeik is elváltoztatták a természet folyását természetellenesre:
Róm 1:27 Hasonlóképpen a férfiak is elhagyván az asszonynéppel való természetes élést, egymásra gerjedtek bujaságukban, férfiak férfiakkal fertelmeskedvén, és az ő tévelygésüknek méltó jutalmát elvevén önmagukban.
-Másik oldalról: a teljes Szentírás férfi és nő szövetségét ismeri el házasságként.

miketbeszéltek 2016.07.17. 16:05:06

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: "Ez egy majd kétezer éves klub" Már a keresztény név is onnan származik, hogy Antiókiában a kívülvalók (elismerésből, vagy gúnyolásból-mindegy) Krisztusra hasonlítóknak kezdték a tanítványokat hívni. Akik pld. a keresztényekhez elvitték a betegeiket, és azok Isten erejét közvetítették feléjük, és meggyógyították őket. Van abban igazság, hogy a kereszténység "zárt klub", de ezt a zárt klubot jelentős részben az alapján ítélik meg a kívülvalók, hogy fa*kalapoznak, vagy Jézus valódi, hiteles képviselői....

miketbeszéltek 2016.07.17. 16:09:48

@a BircaHang Média szerk.: Én csak egy ostoba vagyok igaz, de hogy a szöszbe lehetne valaki olyan eszmék képviselője, amelyek ellentétesek Isten -Bibliában dokumentált-vélekedésével?! Ha valaki náci, kommunista, anarchista, erkölcsi liberalista: az nem keresztény.

feketeesfeher 2016.07.17. 16:09:57

Pajor András atya minap osztott meg egy képet a facebookon, miszerint is "migránsok örülnek a nizzai merényletnek egy menekülttáborban".
Kár, hogy a kép 2015 márciusában készült a Brooklyn College-ban.

Ennyit az atya tevékenységéről.

2016.07.17. 16:11:27

A keresztény egyházak érdekei egybe esnek a kormány propagandájával. Nem szükséges, hogy a VEZÉR talpnyalói közül bárki is szóljon a püspöki karnak, hogy hallgattassák már el a kellemetlenkedő kispapot, megteszik maguktól is. Szemükben minden más vallás, kiváltképpen az iszlám, egyszerűen konkurencia.

Janossz 2016.07.17. 16:12:49

Németországban egyházi adó van és ezt az adót az állam szedi be az egyházakkal kötött megállapodás alapján. Jelenleg az állam négy felekezet, a római katolikus, a kálvinista, a luteránus és az ortodox zsidó részére szed adót. Az adófizető az adóbevallásán bejelöli a felekezetét és ha ilyet bejelöl, meg kell fizetnie a jövedelemadójának kb. 8-9%-át kitevő egyházi adót a normális adóján felül. Az egyházhoz nem tartozók tehát kevesebb adót fizetnek. Amennyiben valaki nem kíván ilyen adót fizetni, formálisan ki kell lépnie az egyházból és ezt az adóhivatal ellenőrizheti.

Tehát az állam beszedi, és továbbítja az egyházak részére. Az állam nem finanszíroz, postás csupán.
Így megy ez egy szekularizált demokráciában.
Nálunk az egyházak állami apanázsból tartják fenn magukat. Ezen 89 óta nem jutott eszébe senkinek változtatni. Na most, mivel nem biztos, hogy ez örökké így lesz, hát igyekeznek azoknak a politikai erőknek a kedvében járni (szekerüket tolni) ahonnan ez elvárható. Még ilyen otromba mód is, mint ez Pajor. (Nomen est omen)

A helyzet némiképp a labdarúgásra hasonlít, addig, amíg jegybevételből elérhető heti pár millió aprópénz egy klubnál, nem töri magát a nézőszámért, jobban jár, ha az MLSZ-nél sündörög.

Azért megnézném, a német szabályok szerint hányan jelentkeznének be hazánkban egyházhoz tartozónak...:-)

Illés Kiss Guci 2016.07.17. 16:16:16

@a BircaHang Média szerk.:

Szerintem ez súlyos tévedés. A legnagyobb baj amit a kereszténységgel lehet tenni, hogy kimondjuk "Jézus komcsi volt" vagy "Jézus konzervatív volt" vagy "Jézus fasiszta volt" vagy "Jézus liberális volt". Nem egyik se volt, Jézusnak nincs politikai tanítása, azaz bármelyik politikai eszmével megfér.

Kedves testvérem vagy felebarátom, ha már kerszténységről meg bibliáról értekezünk.
Te vagy nagyon nem vagy tisztában a fogalmakkal, vagy csak egyszerűen élvezed, hogy akkora ostobaságokat írsz, amitől sikerül sok embertársadat felhergelned. A fasizmus, egy nemzet felsőbbrendűségét hangoztatja más nemzetekkel szemben, tehát ez még véletlenül sem lehet Krisztushoz köthető, hisz ő ennek pont az ellenkezőjét tanította!
A kommunizmus - mindenki egyenlő, a bőség kosarából mindenki szükségleteihez mérten vegyen ki stb. - már inkább köthető Jézushoz, de ez mint utópia, magyarul lehetetlen, akik pedig magukat kommunistának nevezték/nevezik, pont e tanok szöges ellentétét csinálják. Jézus tanításai a mai politikai trendeket szűk kétezer évvel megelőzték, és pont ez nem jelenti azt, hogy megfér mindenféle politikai irányzattal! Pont ezért feszítették meg a rómaiak, mert egyenlőséget, testvériséget, toleranciát, segítőkészséget, jóságot, szeretetet és minden olyan elemet tartalmazott, amelyek súlyos veszélyt jelentettek - és mai is jelentenek - a hatalom birtoklóinak. Főleg most furcsa a helyzet, mert még ráadásul rá hivatkoznak - mármint hogy keresztények! - az istenadta bikkfa politikusok, hisz a sok tudatlan és tájékozatlan, de tisztességes hívő ember szavazatára nagy szüksége van.
És még egy nagyon fontos dolog: a Biblia már sok tekintetben egy újabb hatalom, az Egyház műve, tartalma sok helyen manipulált és modoros, tehát nem vonnék Jézus tanításai és a biblia közé egyenlőségjelet, az egyház és Jézus között pedig kifejezetten szakadék tátong, nem kicsi, hatalmas!

TothJanJ 2016.07.17. 16:26:16

@harmadikszem: jam azért raktam be mert akkor amikor kiraktad a magánlevelezés még nem volt nyilvános.

miketbeszéltek 2016.07.17. 16:54:01

@Illés Kiss Guci: Semmi bizonyíték nincs arra vonatkozólag, hogy bármiféle-ráadásul tendenciózus -bibliahamisítás történt volna! Az Ószövetséget eleve a zsidóság őrizte meg, de az újszövetségi Írásokban-amelyeknek már az első századból is találtak meg forrásait- sincs nyoma módosításnak. A Bibliát relativizálni annak érdeke, aki eltér attól-akár azért, mert materialista, istentelen; akár azért, mert az egyháza Igével összeegyeztethetetlen tradíciókat alakított ki a történelem folyamán (pld. Birka).

tavaszihóvirág 2016.07.17. 17:43:04

katolikus vagyok - és a cikkel 100%-ban egyetértek. Remélem, ebben a témában az egyház megtalálja az igaz utat, mert most tévúton jár.

Éhes ló 2016.07.17. 17:47:35

Az egyházak idótlen idők óta hierarchikus szervezetek, ahol nem a bloggerek dötnik el mi a jó és mi a rossz, hanem egyházi előljárók, bíróságok, zsinatok.
Ha valami gondod van és tagja vagy az adott egyháznak megtalálod az eljárások rendjét és eszerint el is járhatsz.

Ha nem vagy tag, vagy jogosult, akkor semmi közöd hozzá.
Én az utóbbira következtetetk a libbant propagandád cseppet sem leplezett aljassága kapcsán.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.17. 17:54:03

@miketbeszéltek:

Hol az ellentmondás ezek eszmék és a keresztény tanítás között?

Netuddki. 2016.07.17. 17:55:40

@Éhes ló: Hát azt meg nem egy fidesztroll fogja megmondani kinek mit lehet meg mit nem...

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.17. 17:56:58

@ludwigvan:

Pl. a Szentháromság vagy Jézus kettős természete, ezek alapvető keresztény tanítások, de a Bibliában nincsenek megemlítva.

Éhes ló 2016.07.17. 18:00:16

@Tibi !: nem érted a magyar szót mesüge. Nem ezt írtam.

De segítek, hátha másodjára sikerült a magyar írott szöveg jelentésének megfejtése:

"Az egyházak idótlen idők óta hierarchikus szervezetek, ahol nem a bloggerek dötnik el mi a jó és mi a rossz, hanem egyházi előljárók, bíróságok, zsinatok.
Ha valami gondod van és tagja vagy az adott egyháznak megtalálod az eljárások rendjét és eszerint el is járhatsz.

Ha nem vagy tag, vagy jogosult, akkor semmi közöd hozzá. ..."

De ha nem érted, kérdezd meg a rebét, elmondja neked, miként szarják le a hitközségetekben a bloggereket a rabbiaitok.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.17. 18:00:34

@Janossz:

Sokan, ugyanis anémet szabályok szerint az állam akkor is levonja az egyházi adót, ha magadat ateistának vallod, csak ez esetben az állam a pénzt magára költi.

Azaz az illető összeget így is, úgy is elveszti az ember, csak arról dönthet, hogy az állami költségvetésbe menjen vagy valamelyik egyházhoz.

Voznyák Pista2 2016.07.17. 18:00:36

Egy lelkész nem lehet gyűlölködő. Nekem a videóból viszont úgy tűnt, hogy a fickó viszont pikírt egy cseppet. Először azt gondoltam, hogy csak kamu hogy pap.
Azzal együtt kicsit femininnek tűntek a mozdulatai. Isten tudja, hogy stílszerű legyek.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.17. 18:03:10

@Janossz:

" formálisan ki kell lépnie az egyházból "

Téves. Pl. a katolikus egyházból NEM LEHET kilépni. Volt erről egy per is Franciaországban pár éve: egy katolikus követelte, hogy kiléphessen, majd miután nem engedte meg ezt neki a katolikus egyház, beperelte azt. A bíróségi döntés: az egyháznak van igaza.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.17. 18:04:37

@Illés Kiss Guci:

A kereszténység alapja NEM a Biblia, hanem Isten tanítása. A Biblia későbbi, azt az Egyház állította össze, éppen a tanítás alapján.

2016.07.17. 18:12:03

'Adva van tehát egy szervezet, szebben mondva hierarchia, amelyben a web2-es jelenlét, a fórumozás és blogolás nem fér bele. '

Ez mondjuk általában nem igaz.

Udvardy különben többször figyelmeztette papját, hogy ne politizáljon. Püspökként ő dönti el, hogy az egyházmegyéjében mi fér bele és mi nem.

Pajor Andrást meg ne rajta kérjék számon, hanem a saját főnökén (akit történetesen Erdő Péternek hívnak).

miketbeszéltek 2016.07.17. 18:13:08

@a BircaHang Média szerk.: Csak maga a Szentháromság szó nem szerepel, de már hogy a szöszbe ne lenne benne kijelentve a Bibliában az Istenség természete???

ludwigvan 2016.07.17. 18:15:07

@a BircaHang Média szerk.:
A link egy belső kiszolgálóhibára mutat, de miketbeszélektől már kaptam választ, úgyhogy oké.
A szentháromság és Jézus kettős természete nem volt mindig alapvetés, sőt kívülállóként mindkettőt nagy marhaságnak tartom. A Biblia így is tele van önellentmondással, nem kell fokozni a szürrealizmust. Az egész szentháromság-elméleten a középkori tudósok önmagába bonyolódó okfejtése érződik. Manapság ezen a logikai szinten a számmisztika meg az okkult "energetika" (vagy mi) hívei gondolkodnak.

zauci 2016.07.17. 18:16:34

Meg kellene kérdezni az érsek urat Cseh Péter Mihály felfüggesztéséről.

zauci 2016.07.17. 18:18:06

Elnézést, Erdő Péter bíborosra gondoltam

miketbeszéltek 2016.07.17. 18:20:56

@a BircaHang Média szerk.: Állandóan ezt hajtogatod. Akkor ismét leírom: A Biblia 3/4-dét kitevő ószövetséget is a felekezeted állította össze? Isten Igéje pedig az Ő tulajdona, egy felekezet tanításának kell ahhoz igazodnia, és nem fordítva! Felfuvalkodott, "a farok csóválja a kutyát" hozzáállás az, amely szerint a Szentírás egy felekezet tulajdona, terméke lenne. Jó, hogy azt nem állítod, hogy Istent is Ti találtátok ki! (Na mondjuk a Mária-képre ez már igaz.)

Janossz 2016.07.17. 18:26:32

@a BircaHang Média szerk.: Látod, Birka, megint csak írsz, csak írsz, azt se tudod, mire válaszolsz.
Pont az a lényeg, hogy az állam beszedi a nyilatkozatod alapján az egyházadnak szánt adót, majd kézbesíti a rendeltetési helyére. Nincs egyházad, nem fizetsz.
Az itteni modell szerint MINDENKI adójából finanszírozza az állam az egyházakat.
Aki a Télapóban hisz, az ő pénze is odavándorol, érted?
És, hogy nem lehet kilépni? Dehogynem.

Németország lakosságának kb. 60%-a tartozik a keresztény egyházakhoz, de a kilépés nagy probléma. 10 év alatt több, mint 3 millió német lépett ki a keresztény egyházakból. Két okot szokás említeni: az adómegkerülést és különösen a katolikus egyháznál, a modernitás hiányát.

feketeesfeher 2016.07.17. 18:28:45

@khamul:
Minek kéne Pajor tevékenységét számonkérni?
Ez egy világos helyzet.
A katolikus klérus fullra elkötelezett a fidesz mellet.
Ennyi.
Lehet ezt cizellálni, csak minek.
Olyan világos mint a nap, hogy az állami pénzekért a klérus bármit bárhol bármikor.

miketbeszéltek 2016.07.17. 18:35:42

@ludwigvan: Pici ízelítő: Már a Biblia legelső szavaiban benne van Isten, a Szava és a Szelleme. Utána: Teremtette Elohim=Istenek az embert az Ő képére. Úsz: Ján 1:1 Kezdetben vala az Ige, és az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige. -Igehelyek tucatjait lehetne idézni, nyilván ez a fórum nem alkalmas erre.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.17. 19:26:04

@ludwigvan:

A Szentháromság egy eerdeti tanítás, nem középkori.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.17. 19:27:11

@miketbeszéltek:

A Biblia nem az égből hullott le készen, hanem az Egyház állította össze, alakította ki tartalmát.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.17. 19:28:52

@Janossz:

A pénzt az állam akkor is levonja, ha nem vagy egyháztag, csak ez esetben marad az adó az államnál. Azaz a felekezetkívüliséggel nem tudsz spórolni.

Mi az a modernitás hiánya?

ludwigvan 2016.07.17. 19:29:59

@miketbeszéltek:
Lehetne erről vitatkozni, de túlságosan eltávolodnánk a cikk témájától. De azért... :-) Véleményem szerint az Atya-Fiú-Szentlélek szentháromság, épp a "Jézus Isten fia = Isten" képtelen egyenlet megoldókulcsa akart lenni, amit valamiért el is fogadtak. De ez ugyanolyan logikátlanság, mint az, hogy azáltal váltotta meg Jézus az emberiséget, hogy hagyta magát keresztre feszíteni. Ennek sincs így se füle, se farka. Pont akkor bocsátja meg Isten az almás félrelépésünket, amikor a fiát kínhalállal sújtjuk? Miért?Máskor sokkal kevesebbért büntetett.
Lényeg, hogy a papok ne politizáljanak, mert nincs logikai érzékük. :-D Vagy mégjobb! Ne ítéljük el őket, ha hülyeségeket írnak/mondanak: a szakmájukban elvárás a logika mellőzése. :-)

miketbeszéltek 2016.07.17. 19:31:01

@a BircaHang Média szerk.: Jaj, de nehezen érted meg: a Biblia 3/4-ét kitevő Ószövetséget is a felekezeted állította össze?

miketbeszéltek 2016.07.17. 19:36:03

@a BircaHang Média szerk.: "Ha nem hiszitek, hogy én vagyok, elvesztek" "Én és az Atya egy vagyunk." Ézsaiás az Urat látta a mennyei Templomban, akit az Úsz Krisztussal azonosít . A mennyben és a földön is imádják Jézust. A Szent Léleknek önálló személyisége, akarata, érzelmei vannak, és még Isten mélységeit is vizsgálja stb. stb.

Egyallampolgar 2016.07.17. 20:00:54

Az egyház szerint Pajor atya összeegyztethető Jézus Krisztus tanításával, Cseh Péter Mihály meg nem (hiszen számon kéri mit keres a FIDESZ-KDNP körül egy nyugdíjasokat verő, kokainfüggő, maffiózó. Aki ingyen lakodalmazik a Szépművészetiben, közpénzből nyomja a propaganda újságját a BKV megállókban és sehol nem lakik csak az V kerületben van a rokonsága műkincsek között).
A katolikus lennék verném a nyálam habzó szájjal. Így csak sajnálni tudom őket.

vanvelemenyem 2016.07.17. 20:06:52

pajor = féreg, ami tönkre teszi a kertedben a haszonnovényeidet
Nomen est omen.

(nem teljesen ide tartozó) magánvéleményem:
- egyetlen egyházat sem kellene államilag támogatni! Tartsák el a hívők a saját egyházukat. Az én adómból finanszírozzák ennek a féregnek (is) az életét? Nevetséges.
- ugyanígy, a pártok tartsák el magukat, állami pénz ne legyen fordítható pártcélokra
- NB I-es és NB II-es focicsapatok szintén, tartsák el a szurkolók őket (az NB III-as és annál lejjebb lévő csapatok mar "tömegsport", de meg nekik se építsünk stadionokat)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.07.17. 20:17:36

Ősi fideszes tempó a kettős mérce. A mi papunk jó pap, a mi zsidónk jó zsidó, a mi buzink jó buzi. Ha az utóbbi kettő kombinálódik, akkor még szajkózzuk is, amit mond, mint egy papagáj.

Janossz 2016.07.17. 20:32:04

@a BircaHang Média szerk.:". Az adófizető az adóbevallásán bejelöli a felekezetét és ha ilyet bejelöl, meg kell fizetnie a jövedelemadójának kb. 8-9%-át kitevő egyházi adót a normális adóján felül. Az egyházhoz nem tartozók tehát kevesebb adót fizetnek. Amennyiben valaki nem kíván ilyen adót fizetni, formálisan ki kell lépnie az egyházból és ezt az adóhivatal ellenőrizheti."
Mit nem értesz ezen? Németországban CSAK AZ EGYHÁZAK HÍVŐI fizetnek egyházadót, és ebből tartják fenn azok magukat.

A modernitás hiánya, mikor valaki nem halad a korral.

zsázsika 2016.07.17. 20:34:48

@ludwigvan: abortusz: Ne ölj! Tízparancsolat, V. parancs.

sutyerák 2016.07.17. 20:43:46

amíg ezek a nagy magyarok addig én nem és amíg az ilyenek a nagy keresztények addig én a krisnásoknak adom az 1%-ot.

Halálbüntetést a korrupt politikusokra! 2016.07.17. 20:45:58

@Éhes ló:

egyél valami zabot már te éhes állat (többre úgyse futja neked a pénztárcádból), mert az éhség láthatóan teljesne elvette az eszedet. Már nem a középkorban élünk és nem vagyunk cselédek, hogy majd az uraságok meg a 3/3-as komcsi papokmondják el nekünk, hogy mi mennyit érhetünk meg az életből.

A polgár az akinek van önálló véleménye mindenről, a fideszes birkaállat meg az, aki meg mindenről csak azt tudja felböfögni, amit a gazdija mond. Vegyél egy lexikont, aztán próbáld megérteni, hogy mit jelent a polgár szó. Aztán hátha egy nap megprobálsz valami önálló gondolatot is kipréselni a kis pöttömnyi náci agyacskádból, nemcsak a birke képzőkben tanultakat vissza böffenteni

Halálbüntetést a korrupt politikusokra! 2016.07.17. 20:49:09

Ez a sváb migránsoktól származó Bájer azért jó, mert akivel ez egy fotón virít, arról már nem is kell kinyomozni, hogy az illető egy elhülyült, primitív náci-e?
A válasz maga a közös fotó az 5-ös számú mocsokkal.

Netuddki. 2016.07.17. 20:54:55

@Éhes ló: Ne erőlködj! Egy libbantozó, zsidózó, tolvaj fideszt mosdató troll vagy. ergo vitaképtelen.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.17. 21:06:18

@Éhes ló: itt a hülyeséget jól tűrjük, de a zsidózást nem, kérlek ehhez tartsd magad.

oleandro 2016.07.17. 21:31:34

Nomen est omen atyát a minap az egyik uszító bejegyzéséhez fűzött kommentben szembesítettem a Szentatya múlt vasárnapi, az irgalmas szamaritánushoz kapcsolódó üzenetével. A kommentet egyből törölte....
Neki se lehet könnyű, pláne most, az irgalmasság szent évében :)

Éhes ló 2016.07.17. 21:39:43

@harmadikszem: látom, hogy elvagytok a hülyéitekkel békében, valóban passzoltok egymáshoz. Egy tévedésedre azonban felhívnám a becses figyelmedet: itt a post alatti kommentekben csak te és a Tibi ! haverod zsidóztatok.
Én nem.
Még olvasható, míg nem cenzúrázzátok amit írtam és amit írtatok, keress rá.
Itt vallásokról és a vallások hierarchikus felépítéséről, belső fegyelmi mechanizmusairól társalogtok, ehhez mertem hozzászólni - a stílusotokban, alkalmazkodva a hely szelleméhez.

@Tibi !: nos mosdó = törölköző.

Nem szóltam hozzád, te trolloztál rossz szokásod szerint, ütődött libbantként, csupán mert fel mertem hívni a poster figyelmét arra, hogy minden egyház hierarchikus szervezet évezredek óta és megvannak a SAJÁT belsó szabályaik a problémáik rendezésére, idegeneknek, felekezeten és hierarchián kívülieknek ezért ezekhez az ügyekhez semmi közük.
Példát is adtam rá neked, miként járhatsz utána magad.
Nem tetted meg.
Helyette tovább folytatod a bunkó személyeskedésedet, zsidózol is mellé, amit hidd el - magasról sz&rok le.

@Halálbüntetést a korrupt politikusokra!: neked sem erősséged a szövegértés, ahogy a vitakészséged is gyengécske és ezt nem csak a neved alapján írom.
A halál gyakran azokat éri el, akik mások halálát ilyen betegesen kívánják.
Ez régi emberi tapasztnyalat.
Megismétlem, mertt nem értetted meg elsőre:
- Semmi közöd nincs (neked sem) római katolikus egyházi belső ügyekhez, kivéve, ha érintett vagy benne, mint eljárás alá vont, vagy egyházi beosztásod okán.

Az ebben a postban foglaltakban te egészen biztosan nem vagy érintett, több okból sem, de ezeket nem értenéd meg és a cenzor sem tűrné el, ha felsorolnám óket.
Ezért ettől eltekintek ez alkalommal.

De maradj meg ilyennek, ez biztos recept ahhoz, hogy a vitaképtelenségedet pár egyszerű mondatban is demonstráld bárkinek, akit rossz sorsa az elolvasásukra bírt.
A neveden kívül a nácizásod ehhez nélkülözhetetlenül fontos, ki ne felejtsd sosem, a poster is értékelte nagyon!

mrgregory 2016.07.17. 21:46:21

@dtk74: a kérdéseidre a válaszaim:
1. Egyetértesz azzal, hogy mindkettőnek joga van a véleményét elmondani, akár kedveli Orbánt, akár nem?
Ezek szerint ez nem jött át az eddigi hozzászólásaimból, természetesen egyetértek, sőt, számomra pont ez a probléma, nem az, hogy melyik mit oszt meg.

2. Hibázott az egyház amikor Cseh felfüggesztése mellett döntött?
Ebben nem tudok nyilatkozni, mivel sem a körülményeket nem ismerem pontosan, sem az egyházi szabályokat. Az egyházi kommunikáció nem árt ha egységes, ilyen értelemben lehet beleszólás a papok nyilvános tevékenységébe, de nem jó, ha ez egyoldalú, ahogy az se jó, ha a kommunikáció elszakad a valóságtól és teljesen lekorlátozódik. Ha azt kérdezed, nekem tetszik-e, nyilván nem.

Ad Dio 2016.07.17. 21:50:30

Az egyház hozzáállása ezekhez a dolgokhoz nagyon gáz. Valóban sokszor érezni kettős mércét és bizonytalanságot is. Pedig a dolog olyan egyszerű: minden pap foglalkozhat közélettel és politikával. Véleménye is lehet, de hangoztatni csak módjával kellene, a templom szószékén vagy más egyéb hivatalos lelkipásztori szituációban pedig szigorúan tilos állást foglalni. Akkor is, ha meggyőződése, hogy "igaza" van. A feladata ugyanis nem az, hogy politikailag "igaza legyen", hanem hogy Isten és ember közt közvetítsen, a Jó Hírt átadja. Pont.

Szabványok 2016.07.17. 22:06:19

Jesszusom, de sötét ennek az embernek a lelke!

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.17. 22:22:32

@Éhes ló: Na ide figyelj te gyáva sunyi demagóg: utoljára játszhattad itt a hülyét, a többieknek mutatom, miért. Ezt írod:

"nem érted a magyar szót mesüge. Nem ezt írtam.

De segítek, hátha másodjára sikerült a magyar írott szöveg jelentésének megfejtése:

"Az egyházak idótlen idők óta hierarchikus szervezetek, ahol nem a bloggerek dötnik el mi a jó és mi a rossz, hanem egyházi előljárók, bíróságok, zsinatok.
Ha valami gondod van és tagja vagy az adott egyháznak megtalálod az eljárások rendjét és eszerint el is járhatsz.

Ha nem vagy tag, vagy jogosult, akkor semmi közöd hozzá. ..."

De ha nem érted, kérdezd meg a rebét, elmondja neked, miként szarják le a hitközségetekben a bloggereket a rabbiaitok."

Azt mondod nem zsidóztál?

Első zsidózás: "nem érted a magyar szót, mesüge"
Második zsidózás: "kérdezd meg a rebét"
Harmadik és ezen a blogon az utolsó zsidózás: "miként szarják le a hitközségetekben a bloggereket a rabbiaitok"

Most pedig kihajítalak mint egy kis szemtelen buta cicust kakikálni.

felirat 2016.07.17. 22:29:07

@a BircaHang Média szerk.: De ki lehet lépni. Spanyolországban is volt hasonló per egypár éve ahol a koatolikus egyház nem akarta valakinek megengedni, és ott a bíróság a kilépőnek adott igazat.

mrgregory 2016.07.17. 22:34:34

@harmadikszem: a kérdésedre kérdéssel válaszoltam, miszerint mitől lesz valami méltó Krisztushoz? Mert ettől függ, hogy a képek méltóak-e hozzá vagy sem. Nem is igazán értem egyébként, mert ezzel az erővel végig mehetnénk mindenen, hogy ez a poszt méltó-e hozzá, hogy mely keresztény bejegyzések vagy épp tevékenységek méltóak hozzá vagy sem. És ezt akkor nyilván fokozni is lehet, mert ha pl. én osztanék meg ilyen képet, akkor az csak nem méltó Krisztushoz, de ha egy pap, akkor az még kevésbé méltó, ha pedig püspök vagy maga a pápa, akkor meg végképp. Én ennek nem látom értelmét.

Őszintén nem értem, hogy pl. a Farkasházy képéhez írt szavak, vagy az "attól, hogy valaki jó emberismerő, még nem biztos, hogy rasszista" felirat vagy a népszavazáshoz készült kép levezetése miben sérti az egyházi tanítást, egyáltalán mi köze van hozzá? A hajós kép meg eleve egy poén kategória, más kérdés, hogy nem igazi vicc, de mégis csak luxushajók vannak rajta. Ha hajók helyett pl. gépfegyver lenne, akkor egyetértenék, hogy durva, de a képek alapján csak az látszik, hogy milyen oldalon áll a posztolója.
Az, hogy ezekbe a képekbe ki mit lát még bele, azt magában kell keresnie szerintem.

Ami nekem még fura, ahogy írod: "a pap egy hatalmi pozíció"
Szerintem meg nem, hanem szolga. Isten szolgája és a közösséget kell szolgálja. Nyilván irányít adott esetben, hitbeli kérdésekben lelkivezet, mert az a "szakterülete", vannak feladatai és könnyű átesni, hogy ő hatalmat gyakorol, de nem helyes. Ugyanígy nekünk sem helyes úgy nézni a papra, mintha ő lenne a főnök, aki mindent a szánkba ad és övé a felelősség. Persze ő egy vezető és van felelőssége, hogy hite szerint a legjobbat adja. A két atya közül az egyiknek ez a meggyőződése, a másiknak más, az egyik ilyen eszközöket használ hozzá, a másik mást. Mint ahogy neked is van meggyőződésed a kérdésben, s használva a blogot, meg is írtad. S nekem is van, ezért írtam itt kommentet. Más a véleményünk, leírtuk, mert megtehettük és te pl. nem törölted az én kommentjeimet csak azért, mert nem tetszett. Abban egyetértünk, hogy az Egyház részéről sem jó a kettős mérce, vagy mindkettő, vagy egyik sem. Jobb következetesnek és igazságosnak lenni... De én azért fenntartanám a tévedhetőségem jogát és megvárnám, míg jön valami válasz egyházi részről a felvetésre, mert nem biztos, hogy minden részletét ismerjük az ügynek.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.17. 22:48:31

@mrgregory: én tényleg nagyon kezdem sajnálni, hogy nem válaszolsz a kérdésemre. Két példát azért említettél, ezeket köszönöm is.

Ad 1, a Farkasházy-kép, azon humorkodik, többek közt, hogy Farkasházy pösze. Ez egy paptól különösen durván taplóság, mivel a pöszeség köztudomásúan egy rendellenesség, nem jellemhiba vagy hitbeli eltévelyedés. Gusztustalan, olyan, mintha egy fogyatékoson röhögcsélne az utcán.

Ad2, a hajós kép egyrészt a migrációs dinamikákról való teljes tudatlanságot mutatja (pl a világbank egészen jó, még laikusok számára is könnyen érthető ábrákon mutatja meg, hogy a migrációs hullám Afrikát és Ázsiát nagyságrenddel jobban érinti, mint Európát), de ostobaság bocsánatos bűn. Az már kevésbé, hogy olyankor poénkodik ezen, mikor emberek százait, ezreit szedik ki holtan a tengerekből. Hasonló poénkodásért egyébként a szegedi egyetem kancellárját menesztették.

Ad3, a projekciót illetően nincs igazad, mivel a képet nem kiemeltem valahonnan, hanem egy adott kontextusból választottam. Az atya körülbelül napi 2-3 ilyen és hasonló képet oszt meg, szóval nem egyszeri rossz viccről, hanem szisztematikus gyűlöletkeltésről van szó, miközben a pap elsősorban is a szeretet apostola.

A pap nem elméletileg, hanem gyakorlatilag egy hatalmi pozíció, különösen így van ez a katolikus egyházban. Ez ténykérdés, és a dolog szociológiájára, nem a teológiájára vonatkozik. Teológiailag igazad van, a presbiter természetesen szolgáló, ahogyan a miniszter is. A gyakorlatban azonban, különösen a jobbágyos néplélek mellett, mindkettő hierarchikus pozíció. Itt jegyzem meg, hogy Jézus kifejezetten tiltja, hogy a papok atyának szólíttassák magukat, nehogy hierarchikus kommunikatív helyzetet hozzanak létre. Valahogy nem sikerült ezt a kérését megfogadni.

recommented 2016.07.18. 00:20:32

@a BircaHang Média szerk.: "A kereszténység pedig nem mond semmit arról, hogy támogatni kellene a népvándorlást."

Kedves ateista testvérem! A kereszténység maga a népvándorlás. Egy akkori és mai mércével mérve is nagyon kis területen született, ahonnan Krisztus urunk kifejezett kérésére vándoroltak a világ minden irányába a tanítványok, és lett egy kozmopolita, sok nációt tömörítő világbirodalom államvallása. Évszázadokon keresztül utaztak a hittérítők, és vitték az igét a világ minden részére, Ázsiába, Afrikába, Amerikába, népek százait térítették meg.
Az úr szemében mindenki egyenlő, de az elesett ember még az egyenlőknél is több segítséget igényel. Aki a fanatikus iszlám ellen menekülő szerencsétlenek ellen uszít, az nem keresztény ember, legyen az akár pap, akár püspök.
Érdemes lenne ebben a tekintetben is Ferenc pápánkra hallgatni, aki testközelből ismeri a szegénységet és kilátástalanságot.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.18. 05:47:53

@miketbeszéltek:

Az Egyház kanonizálta, ezen kívül az ÓSZ értelme csak Jézus tanításán keresztül vélt vilégossá.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.18. 05:49:42

@Janossz:

Nem is ezt vitattam, hanem ebbőél levont téves következtetésedet.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.18. 05:51:27

@recommented:

Nem létezik keresztény tanítás, mely szerint vándoroljunk a világ leggazdagabb országaiba és ott követeljünk segélyt. A keresztény tanítás nem szól evilági rendszerekről.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.18. 05:52:19

@felirat:

S hogyan lehet kilépni, ha nem létezik erre vonatkozó katolikus procedúra?

felirat 2016.07.18. 19:11:33

@a BircaHang Média szerk.: Nem kell procedúra a kilépéshez.

miketbeszéltek 2016.07.18. 20:01:00

@a BircaHang Média szerk.: Én eddig még csak jehovistáktól hallottam, hogy ne lenne nyilvánvalóan kijelentve Jézus Istensége a Bibliában...

miketbeszéltek 2016.07.18. 20:04:28

@a BircaHang Média szerk.: "Az Egyház kanonizálta, ezen kívül az ÓSZ értelme csak Jézus tanításán keresztül vélt vilégossá."
Na ez egy kicsit másként hangzik, mint a korábbi elfogadhatatlan szellemiségű megállapításod:
"A Biblia nem az égből hullott le készen, hanem az Egyház állította össze, alakította ki tartalmát." Mindazáltal még ez sem pontos, mert az Ósz-et a zsidóság őrizte meg, és kanonizálta.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.18. 20:22:14

@miketbeszéltek:

Az istensége ott van, de nincs kifejtve a Szentháromság, s nem egyértelmű az egylényegűség sem.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.18. 20:23:09

@miketbeszéltek:

Az zsidó kánon nem azonos a kereszténnyel. Egyébként a zsidó kanonizáció is későn, az I. századbna történt.

Attilajukkaja 2016.07.18. 20:59:49

@Szabványok:
"Jesszusom, de sötét ennek az embernek a lelke!"
Dehogy sotet, csak ebbol el. :o)
Ti meg vagytok annyira butak, hogy bedoltok neki es valaszolgattok. Nem kellene!

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.07.19. 09:39:52

"Ebben a bejegyzésben nem arról lesz szó, hogy jó-e a politikai kereszténység, vagy rossz."

"... akkor vajon miért nem történt meg ez Pajor atyával ámokfutásának sok éve alatt?"

Sajnos a kettő összefügg. Az egyház bevételeinek a legnagyobb részét közvetlen vagy közvetett állami kedvezmények és támogatások adják, amiből egyenesen következik, hogy azok, akik jóban vannak ezen pénz sorsa felett döntőkkel sokkal több mindent megengedhetnek maguknak. Az persze egy külön kérdés, hogy egy átlag katolikust mennyire érdekli az, hogy ez csak ront az egyház már amúgy sem túl fényes renoméján.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.19. 16:57:06

@stoic79: egy ilyen ország esetében, ahol ilyen kicsi a piac (kevés az ember) ez természetes, ezzel nem csak az egyházak, de az iskolák, kórházak, sport és kulturális intézmények is ugyanígy vannak. Attól még az állam köteles korlátozni saját magát ezekkel az intézményekkel szemben, az intézményeknek pedig nem szabadni kiszolgálniuk őket politikailag.

TothJanJ 2016.07.20. 08:23:10

@harmadikszem: hozzátehető, hogy ahol valamilyen területen értékegyezés van egy egyház és egy kormányzat közt, tehát adott problémákra hasonló elvek alapján hasonló gyakorlati döntéseket hoznak és valósítanak meg, ott egy szekuláris államban

-alapból figyelni kell arra, hogy ezt a hasonlóságot se a világi se az egyházi szervek ne láttassák szervilitásnak vagy összefonódásnak
-és természetesen arra, hogy ne is menjen át szervilitásba vagy összefonódásba

miközben hatékonyabb lehet, ha magukat a konkrét tevékenységeket összehangolják, együttműködnek.

Egy nem szekuláris államban meg ilyen probléma nem létezik ill. nem így létezik.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.20. 09:57:55

@TothJanJ: ez igaz. Mondjuk sajnos nálunk inkább intézményes politikai egyezés van sokszor és nem morális, lsd a menekültkérdésben megnyilatkozó egyes magyar egyházi vezetők vs a pápa kifejezett tanítása. Ebben a kérdésben többen sajnos inkább a kormányfőt, mint z egyházfőt látszottak követni, persze üdítő kivételekkel (Beer Miklós vagy a pannonhalmi főapát)

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.07.20. 10:51:00

@harmadikszem: "Attól még az állam köteles korlátozni saját magát ezekkel az intézményekkel szemben ..."

Az egy dolog, a másik meg az, hogy 1) akarja is 2) mi van akkor, ha nem. Akár tetszik, akár nem a hatalom mindig annyit enged meg magának, mint amit az állampolgárok hajlandóak elviselni. De ez egy más történet.

Attilajukkaja 2016.07.20. 17:43:36

En csak azt tudom, hogy az ilyen Pajoroktol fordul el egyre tobb ember a kereszteny egyhaztol.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.20. 18:40:01

@Attilajukkaja: nem biztos, másokat meg egyenesen vonz az ilyesmi. Ám a keresztények Krisztusról, és nem pajor (vagy más nevű) atyákról kapták a nevüket, mint azt már Pál apostol megfogalmazta volt az 1Kor 1:12-ben.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2016.07.22. 13:38:26

A helyzet rém egyszerű.
A mostani magyarországi katolikus (és protestáns, és stb.) egyház Orbán maffiavezér segge lyukának mélyén található. De nem a kijárat közelében, hanem jó mélyen, bent.
Ezt természetesen minden püspök, és pap-katona (ezek ugyebár a NER rendszer részei, mint ilyenek, maffiakatonák) tudja, és ennek megfelelően viselkedik.
Ha közülük valaki mégsem úgy viselkedik (de gyorsan jegyezzük meg, hogy az olyasmi rendkívüli ritkaság), akkor az árulója a rendszerüknek.
Az árulókkal pedig elbánnak. És ez "logikus" is, egy ilyen rendszerben.

Az egy szinttel magasabb kérdés (fontosabb, lényegibb is), hogy ez a rendszer (a NER, amelynek ezek az egyházfiak és egyházuk, része, kiszolgálója) jó-e. Jó-e, helyes-e morális, és praktikus, gyakorlati szempontból. Mert ugye, az elméletileg elképzelhető lenne, hogy ugyan ez a NER egy "szervezet", de nem bűnszervezet. És akkor ez esetben vagy semleges- vagy akár pozitív megítélésű az a tett, hogy a szervezet árulóit kirúgják.
Azonban itt természetesen nem ez a helyzet. Hanem az a helyzet, hogy a fidesz egy hazaáruló bűnszervezet, amely meglopja az országot, és népét, és tönkreteszi jelenét, és jövőjét is. És mindenki, aki ebben akár csak támogatólag részt vesz, az bűntárs, vagy kollaboráns. Természetesen az a nevezett püspök is.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.22. 14:59:46

@ipartelep: Minden rendszer hülye, akár negatív akár pozitív, amelyik kiköpi magából azokat, akik másképp gondolkodnak, mert ezzel lehetetlenné teszik a belső szupervíziót. Az igazán nagy cégek (mint amilyen az egyetemes (tehát nem a magyar) katolikus egyház vagy a legjobb multik ezt pontosan tudják is. A köldöknézegető és kritikátlan szervezet biztos halálra van ítélve, erre tanít nem csak a biológiai, de a társadalmi intézmények evolúciója is.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2016.07.22. 15:12:08

@harmadikszem: Ez az állításod, a rendszerek kritika-nem tűréséről, számomra kissé erős, és nem reális. Ugyanis, gondolj csak bele, hogy milyen ésszerű szempontok (most tényleg elvonatkoztatva attól, hogy az a rendszer "jó", vagy "rossz") szabályozhatják ezt. (És most nagyon nincs időm ezt kifejteni, csak pár perc, gyakorlatilag pár mondatban.)
A legfontosabb szempont itt az, hogy a belső kritikus mennyire áll szemben a rendszer alapértékeivel. Viszont ennek a mérlegelése, értékelése, az nagyon szubjektív lehet -a gyakorlatban az is szokott lenni.
Ugye, ez a kispap valószínűleg egyáltalán nem a katolikus egyházat akarja bírálni, a főnöke mégis úgy veszi... Ez a kispap valóban olyan lehetne, aki nem csak vakon parancsot teljesít, hanem gondolkodik is, de közben még lojális is az eszméhez.
De ugyanakkor, az is kérdés, hogy mi ott már az eszme? Mert ha - az előző hsz-emnek megfelelően - ez az egyház már egy sötét, és mély segglyukból kifele nézelődve szemléli a világot, akkor az az eszme már eléggé be(bél)sározódott.
És hát ilyenkor már nem tudnak különbséget tenni az eredeti eszméhez lojális, de a hülyeséggel/immoralitással szemben kritikus, és a mindenféle ellenséggel szemben. Mindenki ellenség lesz nekik, aki nem a segglyukból beszél.

Úgyhogy, a rendszerek, a maguk szempontjából valamennyire logikusak, ha kidobják a kritikust, itt csak az a kérdés, hogy mik ennek a kritikának a pontos határai. Mert az (a kritika) egy darabig erősítené őket -valóban, ahogy te mondod - de azon túl már rombolná őket. De ők persze csak a rombolástól tartanak, és az erősítés eszükbe sem jut.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.22. 15:21:19

@ipartelep: pedig erre épül a tudományos kutatás és a liberális piacgazdaság eszméje (ide értve a business managementet is), és mindkettő elég jól teljesít (úgy értve, hogy nincs náluk jobb, mint rendszer, az eredményeket tekintve. Mármint a megszámolható eredményekre gondolok mert morálisan és egyéb puha dolgokkal mindegyik támadható, tán még joggal is).

Attilajukkaja 2016.07.22. 18:20:55

@harmadikszem:
" a keresztények Krisztusról, és nem pajor (vagy más nevű) atyákról kapták a nevüket"
Es Krisztus honnan kapta a nevet? A keresztnek van hozza koze?

De nem is ez a lenyeg, hanem, hogy sok "felig" hivo vagy ketkedo elfordul a kereszteny egyhaztol az alszent KDNP vagy az ilyen pajorok lattan. A kornyezetemben legalabbis van ra pelda.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.07.22. 20:46:01

@Attilajukkaja: Nincs köze a kereszthez, a Krisztus (Xristos) a héber Messiah (Messiás) megfelelője és felkentet vagy kiválasztottat jelent. Ez először egy cím volt, (Jézus Krisztus tulajdonképpen Jézus, a Krisztus, vagyis a Megváltó) később vált tulajdonnévvé. Mikor az őskeresztények Jézust Krisztusnak kezdték hívni, az azt jelentette, hogy felismerték benne a Messiást, a Megváltót.