Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Ellenzék libasorba! Egypártrendszer újratöltve.

2016. szeptember 07. 22:38 - harmadikszem

libasor.jpg

„Száz liba egy sorba,

 Mennek a nagy tóra,

 Elől megy a gúnár,

 Jaj de begyesen jár,

 Száz liba egy sorba,

 Mennek a nagy tóra.”

(Mondóka)

  

Pár napja már azon gondolkodtam, hogyan is lehetne kifejezni azt a rettentően elkeserítő dolgot, hogy a jelenlegi rezsim totalitárius jellegét ma már nem csak a kormány és holdudvarának viselkedéséből, kommunikációjából, divatos szóval: kisugárzásából lehet leolvasni. Az sima pökhendiség, elbizakodottság, nagyzási hóbort lenne. Ellenben az, hogy mára gyakorlatilag megszűnt az ellenzék, mármint nem kisebbségbe került, perifériára szorult vagy kivándorolt, hanem egyszerűen besorolt a Fidesz mögé: ez Magyarország számára szerintem katasztrofális. És nem a jobboldal, a Fidesz, de még csak nem is Orbán Viktor miatt.6598551_orig.jpg

És akkor kezembe került TGM cikke, ami valami nagyon hasonló elkeseredettségről szól. Még azt is mondhatnám, döbbenetes, mennyire egyet gondolunk – számomra ez azért döbbenetes, mert nem nagyon szoktam egyetérteni TGM eszmefuttatásaival. Részletesebben végig olvasva a cikket azonban észrevettem, hogy bár a kiindulópontunk közel azonos, a következtetéseivel, sőt, a jelzőivel sem értek feltétlenül egyet.

Az, hogy az ellenzék (és itt most nincs jelentősége annak, hogy épp egy liberális vagy baloldali vagy teljesen mindegy milyen ellenzékről van szó) besorol a kormánypárt mögé, pestiesen szólva: benyal nekik tövig, nem azért szomorú, mert gyávaság vagy ostobaság. TGM szerint a hatalom szoknyája alá befészkelő ellenzékiek árulók, ostobák, gyávák: én ezzel, még egyszer mondom, nem értek egyet. A helyzet szerintem sokkal súlyosabb.dictator.jpg

A helyzet az, hogy minden látszat szerint Magyarországon még mindig az egypártrendszerre van igény. A nemzeti együttműködés rendszerére. De nem abban az értelemben, hogy legyen valami nemzeti minimum, ami pártok felett áll, sőt, épp ellenkezőleg. Maga a regnáló hatalom kívánja megszabni a nemzeti minimumot. Nem valami, az aktuális politikai szelekhez képest maradandó etikai/politikai „hitvallás” elfogadtatása a cél, hanem saját céljait és normáit kívánja, sikerrel, ilyenné tenni.

Magyarországon az egypártrendszer minden jel szerint valami pozitívumként van elgondolva. A hívek büszkék arra, hogy nincs ellenzékük, és arra is, hogy a választáson csak maguk közül lehet választani. Mármint érdemben. Ez egy nagyon szomorú dolog: én a mindenkori kormányzó erőkkel szimpatizáló állampolgárként is azt kívánnám, hogy legyen egy erős ellenzékem. Nem akadályt, hanem a demokráciában elengedhetetlenül szükséges kontrollt, a józanság pecsétjét, a párbeszéd helyét látnám benne. Ha nem lenne ellenzéke a kormányzó pártomnak, akkor kezdeném azt gondolni, hogy nem is demokráciában vagyok. Ellenzék nélkül nincs kormánypárt sem. Akkor csak egypártrendszer van. Az pedig nem demokratikus dolog. dictatorship.jpg

Azt, hogy Magyarországon éppen újra egypártrendszer alakul ki, észrevették az „ellenzéki” politikusok és kulcsfigurák is. Elgondolkodtak, és úgy érzik, nem véletlen, hogy Orbán Viktor 2028-ig ad kormányprogramot. Bizonyos szempontból sok idő, más szempontból kevés. Egy középkorú ellenzéki politikusnak például körülbelül annyi van vissza a nyugdíjig. Mindig is politikával foglalkozott, relatíve jól is élt belőle: na most ellenzékiként tudja, érzi, hogy semmi jóra nem számíthat. Egy új szakmát kitanulni, új praxist építeni, arra a kis időre már minek? Hopp, nosza, menjünk be az egypártrendszerbe, a hatalom talán hálás lesz annyira, hogy jutalmazza a megtérést.  Undorító? Igen. Antidemokratikus? Igen. De egyáltalán nem ostoba, és arról sem vagyok meggyőződve, hogy a többség számára ez nem egy könnyfakasztóan szép gesztus. Alighanem az.paper-chain-figures.jpg

Ami az ellenzék egyre több prominens képviselője kapcsán történik, az sajnos nem árulás, nem gyávaság és főként nem ostobaság. Nagyon is jól megfontolt racionális lépések ezek, és azt mutatják, hogy a politikus – elsősorban és mindenek előtt – hatalmat szeretne. Többet a semminél – és ezt, úgy látják, a következő nem kevés évben csakis a Fidesz berkeiben tudják megkaparintani. Egypártrendszer épül ki, stabilan és professzionális módon, és az ellenzék, melynek politikusai lelkük mélyén talán a magyarok döntő többségéhez hasonlóan vágyik is az egypártrendszerre, segédkezet nyújt. Besegít, asszisztál, majd belesimul. ’Mindig is fideszes voltam’ lesz, mint ahogy Pukli István máris az, vagy mint  számtalan ’mindig is keresztény voltam’ honfitársunk. tyranny17.jpg

A népek és a politikusok, kormánypártiak és ellenzékiek vegyesen, közösen segítenek egyre látványosabban újraalkotni az egypártrendszert Magyarországon. Csak ez most egy másmilyen.

Akinek nem tetszik, ne vegye magára. 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr811687319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.08. 05:38:17

Totalitarianizmus? Egypártrendszer? Ezeket hol vetted észre?

HorseFucker 2016.09.08. 08:15:01

@a BircaHang Média szerk.:Fulladj a hányásodba rohadt nemzetáruló orosz csicskageci!

Netuddki. 2016.09.08. 08:36:40

A posztot olvasva, még mindig rácsodálkozom, hogy vannak olyanok akik nincsenek tisztában a magyar politika sajátosságaival.
A fidesz egy tolvaj bűnözőkből álló párt, bűnöző fejjel gondolkodnak. Cselekedeteiket a gátlástalanság jellemzi, az empátia és alapvető erkölcsi érzék hiánya. Minden megnyilvánulásuk ebből eredeztethető.
Az úgynevezett ellenzék meg a pénz után megy. Csak mára elfelejtettek valamit, az a pénz amit az embereik a megelhétesre vesznek fel havonta, nem a kormánypárté, hanem az összes állampolgár befizetett adójából jön össze. Sajnos ezt a magyar állampolgárok is hajlamosak elfelejteni.

nem várt fordulat 2016.09.08. 08:49:14

Épp tegnap írtam egy kommentet egy cikkhez, íme:

Lehet, hogy egyedül vagyok az összeesküvés elméletemmel, de félek tőle, hogy a kormány kilóra megvette az ellenzéket. Megállapodtak. Mi nem hozzuk elő a ti ügynök aktáitokat, ti nem hozzátok elé a mienket. Ti nem pofáztok bele ebbe az ügybe, mi nem feszegetjük azt az ügyet. És a többi. Minden más meg színjáték. És itt van X összeg, hogy maradjatok kussba.

Vadul hangzik? Igen. Azonban, a mézes bödön sajnos kiürült. Elzárják hamarosan a csapokat Brüsszelben. Az ellenzékiek tudják, hogy ez a vonat már elment, 2020-ban villany leó, ki lenne az a balfasz, aki átvenne egy ilyen staféta botot a fidesztől? Ne legyen kétség, ha bekövetkezne egy kormány váltás, leállnak az EUs pénzek, lesz egy új kormány ezzel a csődtömeggel, ami az egészségügy, oktatás, szociális ellátás, hadd ne soroljam reggelig, ki lenne érte a hibás? A fidesz üvöltené a legjobban, hogy látjátok, ezeknek két év elég volt, hogy minden szuper dolgot tönkretegyenek, amit mi, az ország építettünk fel véres verejtékkel.

Én abban a szcenárióban bízom, hogy a fidesz 2018-ban is hatalomra kerül, de már nem lesz mozgástere, a fejükre dől az egész szar 2020-ban, és akkor aztán nem lehet már visszafele mutogatni.

Akkor majd kiderül, hogy nincs több térkő biznisz, nincs miből finanszírozni a stadionokat, nincs miből eltartani a közmunkásokat, nincs miből többé kozmetikázni a számokat. Visszaütnek a magas kamattal eladott államkötvények, az unortodox gazdaság you know, és minden és minden. És akkor jöhet a kapa meg a kasza, az éhség lázadások, és utána talán egy megtisztulás.

Kell ez a katarzis, mert enélkül ugyan ennek a drámának a MCXIII felvonása következik, egyet lépünk előre, kettőt hátra. Már így is, az elmúlt 25 évben visszalőttek minket kb. 100 évvel, jó lenne egyszer rendet tenni, tiszta lappal kezdeni, és megadni a gyerekeinknek a lehetőséget, hogy olyan országot építsenek, amilyenben ők, és az ő gyerekeik élni szeretnének.

Ahol a tudás érték, nem pedig megvetendő, ahol tényleg egy sörös alátét az adobevallás, ahol megszűnik a zsebbe csúsztatott boríték intézménye, ahol az idősekkel, anyákkal, gyerekekkel, a keményen dolgozó kisemberrel tisztességesen bánnak, és hagyják őket élni, ahol az emberek nem félnek mosolyogni az utcán.

Istenem, de szép is lenne... Kár, hogy én ezt már valószínűleg nem érhetem meg, pedig nem vagyok hú de öreg.

rnz 2016.09.08. 09:00:42

No végre az is kiderült, hogy az is a fidesz hibája, hogy a többi párt egy kalap szart sem ér. :D
Már vártam, hogy mivel lehet még fokozni az eszement hülyeségáramlatot.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.08. 09:27:26

@rnz: mondjuk kifejezetten le van írva, hogy nem a fidesz hibája, de látom az olvasás nem volt az erősséged, fel a fejjel, biztos másban jobb vagy.

pityókaborsommelier 2016.09.08. 09:50:03

@nem várt fordulat: @harmadikszem: Addig is tároljunk be eurót, lejt, aranyat.

rnz 2016.09.08. 10:01:07

@harmadikszem: Hát persze. Nekem az olvasás, neked meg az értelmezés, esetleg a sorok között való olvasás. :)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.08. 10:13:36

@HorseFucker:

Nyugodj le, édes ballibám, törődj bele, hogy Gyurcsányod NEM lesz soha többé ME, Sorosod pedig nem lesz Moszkva ura.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.08. 16:10:57

@rnz: valaki, aki bevallottan nem tud olvasni (épp fennen ismerted be) az nem tudja megítélni azt sem, hogy más tud -e a _sorok között olvasni_. Vö: logikai implikáció igazságtáblázata, elemi logika, 2. óra. Sajnálom, ez van, próbálkozz a bukfenccel, hátha, mondtam már.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.08. 17:45:30

@rnz: értem, ez a rendes neved, hát elég hosszú, tényleg jobb, ha az rnz-t használod.

J. Mutzenbacher 2016.09.08. 19:14:49

@nem várt fordulat: hát ezt szépen összefoglaltad...

TothJanJ 2016.09.08. 19:19:36

Az egypártrendszer szerintem azért van pozitívnak elgondolva, mert van egy igazságos uralkodó-ideálképünk a kormányzásról (nekem biztos van, de megelőlegezem a népléleknek is és hátha nem csak projekció), aminek csak a konkrét megvalósításában lehet hiba. A demokráciának meg már az eszméjével sem vagyunk rendben.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.08. 19:48:47

@TothJanJ: az ideálképekkel csak mérsékelten van bajom, ha akarom még egy szép dolog is lehet. De az viszont erőst' hülyeség, ha nem vesszük észre, hogy emberünk köszönő viszonyban sincs az ideálképünkkel. Ez egy ilyen tanult tehetetlenség féle implementáció attól tartok, és nem valami platóni anamnézis a jó istenkirályról. Én csak egy csomó tolvajt látok emitt, beszari megalkuvó megélhetési politikusokat amott, és sok, sok, sok parasztot mindenütt. Miközben nem vagyok még annyira elkeseredve, hogy ne gondolnám: lehetne másképp is.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.09.13. 01:00:08

Szerintem ez nem egy rossz írás, már amennyiben jól van megírva. De ez "az egész ellenzék egy rakás szerencsétlenség" amúgy éppen a Fidesz egyik fő üzenete. Ezt azért nem kéne meggondolatlanul ismételgetni.
Mert hát csináld jobban. Sőt, ha már itt vagyunk, akkor előremutatólag még inkább érvényes, az antalli örökbecsű "Teccetek volna forradalmat csinálni". (Ha a fülkeforr még azon is jó, csak a vége ne egy újabb, ismét átmázolt pártállam legyen.) Nosza rajta, hiszen ez mégse a kádárista egypártrendszer. Börtön ezúttal nem lesz, legfeljebb hosszabb ideig megélhetési problémád. De ha multi kompatibilis tudásod van, akkor még az se.

Blogokban okosakat írni, az se rossz, de ahogy civilek, úgy blogok sem indulnak a választáson. Ennél több kell. Vagyis ennél még egy ügyetlenkedő párt is jobb. Mert azt talán meg lehet javítani, jobb híján lehet rá szavazni. Blogra meg nem, meg tudtommal nem lesz párt. Bár én én azt se bánnám, csak még ilyet nem láttam. (Pl. a PKP úgy-ahogy ezen a blogból párt vonalon van elakadva egy kicsit.)

Az említett TGM cikk azért túl általánosít. Azért mert az Együtt-PM-MoMa plakát terve jogosan kritizálható, a nem éppen építő jellegű "Bekaphatjátok" üzenet miatt, attól még nem adták el magukat. Csak lehet, hogy rosszul választottak. De mindezt úgy, hogy a tévedésük nagyon is jól kifejezi azt a dühöt, amit egyébként én is és gondolom még sokan érzek fideszes-pártállami kampánnyal nap nap után szembesülve. (Ha ez érdemben több, mint a hármas jelenlegi szavazótábora, akkor ez máris jó választás. ) Szerintem is jobb lenne vmi építő, magyarázós jellegű, de azért ez nem egy lapon említhető az MSZP hihetetlen bénázásával, meg a helyi MSZP politikusok relatív gyakori megvásárlásával (pl. BP. 9. és 14. kerületek).

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.13. 13:29:37

@naphegyi vince: Teljesen igazad van abban, hogy konstruktív dolgokra lenne szükség elsősorban, de valamiben azért nem értünk egyet. A társadalomban több-kevésbé elkülönült funkciók vannak, a médiáé például a társadalmi kontroll (elvileg), a politikáé pedig a törvényhozás stb. Nekem, aki e blogger funkciómban épp a társadalmi kontrollt képviselem (a magam szűkös eszközeivel) nem csak akkor van jogom azt mondani, hogy xy politikus vagy párt béna, korrupt, stb, ha én jobban tudom csinálni, vagy egyáltalán szeretném csinálni. Én egy másik funkcióból nézem..
Pl meg tudom azt is mondani, hogy szerintem a Gálvölgyi show az utóbbi sok évben vállalhatatlanul és tényleg hihetetlen mértékben fos. Nyilván erre azt mondaná Gálvölgyi, hogy csináljam jobban, de hülyeséget mondana, mert nekem, mint nézőnek nem az a dolgom, hogy jobbat csináljak. Az az ő dolga lenne, illetve más színészeké. A saját szakmámban szerintem (és minden látszat szerint) magas nívón mozgok, és ezt várom el más szakmától is attól függetlenül, hogy én nem azokban a szakmákban akarok érvényesülni. Ha az orvos elszúrja a műtétemet és kérdőre vonom, nem mondhatja azt, hogy ja kérem, ha olyan okos, akkor legközelebb csinálja maga. Mindenki felelőssége a maga területén érvényes – ez a csináld jobban! szöveg nem igazán rendelkezik argumentatív erővel.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.09.13. 21:18:51

Nem is a jogod akarom mindezzel kétségbe vonni, hanem arra célzok, hogy olyan kevesen vesznek részt a politikai ellenállás számomra legdirekteb formájának tűnő pártpolitizálásban, hogy ez a pártok minőségének és a bennük lévő erő rovására megy. És ez is az egyik alapvető oka annak, hogy olyan béna az ellenzék, amilyen. Ezen belülről lehet változtatni. Be kell menni, meg kell keresned építened kell a saját közösségedet, a közösség normáit kialakítani, működtetni, önfenntartásra képes társadalmi organizmussá tenni. Ennek a hiányáról szokta Tölgyessy Péter azt nyilatkozni, hogy őt megdöbbenti a magyar társadalom hihetetlenül gyenge önszervezési képessége. Ami a korcs elitek uralmának egyik fontos feltétele.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.14. 00:16:58

@naphegyi vince: Egyetértek, és Tölgyessy-vel is. Ez több évtizedes folyamat és bizonyos életrajzi dinamikák kérdésessé teszik, hogy megéri-e. Nekem még erőst' gondolkodnom kell a válaszon.