Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Mondd, te mit választanál?

2016. szeptember 25. 22:38 - harmadikszem

photodune-4347985-choose-direction-m.jpg

Nyilván mindenki rohadtul unja már az október 2-ával kapcsolatos posztokat, híreket, felhívásokat, plakátokat, fizetett és barterezett politikai hirdetéseket, nyilvánvaló és bújtatott seggnyalásokat, fenyegetéseket, rémhíreket és próféciákat. Mi most ezért nem az úgynevezett kvótareferendum mellett vagy ellene fogunk kampányolni, hanem egy olyan tágabb kontextussal kapcsolatban teszünk fel kérdéseket, melyeknek azért megkérdőjelezhetetlenül köze van a soros népszavazáshoz. Már nem ahhoz a soroshoz, érted.

Nehéz ugyanis nem észrevenni, hogy a migrációellenes népszavazás nagyjából három témát táncol körbe. Ezek egyike valóban a migráció, és az ezzel kapcsolatban létező tényleges problémák. A másik, még mindig eléggé nyilvánvaló téma a kampány és az egész kommunikáció tematizálásának alig rejtett nyugat-ellenessége. Tessék megnézni a kormányzati médiumokat: szinte minden migrációval kapcsolatos cikkre jut egy-egy nyugatellenes, Merkel-ellenes, Juncker-ellenes, Brüsszel-ellenes, EU-ellenes, vagy akár Clinton-ellenes írás. Maga a kormánykampány is elég erős átfedéseket és áthallásokat tartalmaz az EU-ellenes beállítódottság felé. A harmadik, sokkal nehezebben észrevehető fonál az oroszbarát felhangok megjelenése, vegyítve a közép-európai (ami itt annyit tesz: a posztkommunista térség) hatalmi pozíció áhításával.

A központi kérdés tehát, ami ennek a szavazásnak, és a jelenlegi hatalom kommunikációjának középpontjában áll, az nem, vagy nem elsősorban a migráció kérdése. Mindnyájan tudjuk, hogy ebben a tekintetben ez a több mint 15 milliárd adóforintba fájó népszavazás nem hogy nem perdöntő, de semmi jelentősége. Amiről itt szó van, az az arra való finom, de mégis könnyen érhető ráhangolás, hogy választani kell, és a kormány számára egyértelmű, hogy mit kell választanunk.original.jpg

Te mit választanál?

Ennél egyszerűbben nem lehet megkérdezni: Te a FIDESZ-t, vagy az EU-t választanád?  Orbán Viktort, vagy Nyugat-Európát? Mert a jelenlegi hatalom kommunikációjából egyértelmű, hogy egyre kevésbé szeretnénk a Nyugat, vagy akár az EU részének tekinteni magunkat. Brüsszel (aki, tagállamként,  per definitionem mi is vagyunk) nem mint egy demokratikusan működő közösség, hanem mint ősellenség van megnevezve. Akinek a magyar miniszterelnök nem partnere, tagja, hanem akivel szemben állóháborút vív. Előbb-utóbb választani kell, és ez a mostani népszavazás most erről is szól.

Ne legyenek kétségeink afelől, hogy a magyar lakosság körében a nyugatellenesség retorikája értő fülekre talál. Dacára minden bizonyítéknak, épelméjű tapasztalatnak, a hanyatló nyugatról szóló érvek még mindig hatásosak az ehhez szokott füleknek. De nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a fülek az „átkosban” lettek kiképezve arra, hogy a nyugatot a Sátánnal azonosítsák.gearshift.jpg

Van azonban egy hírünk, mely talán elkerülte a figyelmét: a nyugatellenes propaganda pusztító volt, évtizedekre zsákutcába küldött nemzeteket, hazugságokra épült és az eredmények magukért beszélnek.

-          nincs olyan posztkommunista ország, amelynek lakossága ne élne rosszabbul, mint bármelyik nyugati országé. Te mit választanál?

-          nincs olyan posztkommunista egyetem, amely versenyképes lenne bármelyik nyugati ország egy jó egyetemével. Miközben tízezrek jelentkeznek évről évre valamely nyugati egyetem képzésére tőlünk, szinte elő sem fordul olyan eset, hogy egy nyugati egyetemről valaki Magyarországra iratkozik át. Ha tanulnod kéne, Te mit választanál?

-          százezrek vándorolnak tőlünk, és más CEE országokból nyugatra évről évre, miközben praktikusan senki nem vándorol keletre, vagy épp Oroszországba. Ha menned kéne, Te mit választanál?

-          Nagy közhely de igaz, hogy Magyarország eddig szinte kivétel nélkül rossz táborhoz csatlakozott, ha választania kellett. Nézd meg mi történik Oroszországban, hogyan élnek a népek, mennyire vonzó a befektetőknek, mennyire vannak jó képzőhelyeik, egészségügyi ellátásuk, mennyire korrekt a jogrendszerük, mennyire tiszta a politikai élet és mekkora a korrupció. Hasonlítsd össze random nyugati országgal és kérlek gondolkozz el rajta, hogy Te mit választanál.

-          Nézz körbe, hogy egy nyugati országban ugyanazért a munkáért milyen életkörülményeket lehet biztosítani a dolgozónak, mint egy keleti országban, vagy épp nálunk. Talán nyugatellenes vagy, talán elítéled Brüsszelt, szavakban. De nézz magadba és kérdezd meg: ha lehetőséged lenne, Te mit választanál?

-          Soha senki nem gondolhatta komolyan egyetlen percre sem, hogy bármilyen, empirikusan ellenőrizhető értelemben a nyugat ne lenne technológiailag, szabadságjogok tekintetében, oktatási és egészségügyi rendszerében és bármilyen tényezőben sokkal fejlettebb, mint a kelet. Ezek a dolgok kétségkívül kevésbé misztikusak, mint az őstörténetekre, aranykorokra, lelki nagyságokra és nemzeti küldetéstudatra hivatkozó megfoghatatlan érvek, de legalább lehet őket bizonyítani. Ha választhatnál, milyen irányt kövessünk, te tényleg és komolyan, mit választanál?career-path-road-ss-1920.jpg

Bevállalod a szegénységet, a behozhatatlan lemaradást, a szellemi, művészi, anyagi és politikai elnyomást, a demográfiai csődöt, a talán visszafordíthatatlan keletiesedést csak azért, mert képes vagy a nyugat helyett Orbán Viktort, a Fideszt, vagy bármilyen más, az itt és mostban fontosnak tűnő képződményt választani? Miközben a szemedet szúrja ki a nyugat és a kelet közötti különbség, te képes vagy politikai szólamok által megrészegülten a minden szempontból rosszabb utat választani?

Szerintem a nyugat részének, Európa részének, az EU részének maradni hatványozottan fontosabb most, mint valaha. Ne engedjük, hogy ellenséget csináljanak a fejlődés szempontjából egyetlen lehetőségünkből. Az egyik úton paranoia, hangzatos szólamok és semmi eredmény – a másik úton kiszámítható, megvitatható és közös fejlődés. Te mit választanál?

 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

114 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr2211743367

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyorrú Barbi 2016.09.26. 19:08:02

Ti nyafiztok Európáért, pedig annak idején lenin összest vásároltatok, komcsi párttagok voltatok. Elmehettek a 3,14csába elvtársak!

aril brikha 2016.09.26. 19:18:06

@Nagyorrú Barbi: Barbikám! Hogy áll a kommunista múlt feltárása? (Az elszámoltatást már kérdezni sem merem...)

Csetepaté márki 2016.09.26. 19:48:43

"Az egyik úton paranoia, hangzatos szólamok és semmi eredmény"

Ismerős, volt már, Gyurcsány-kormánynak hívták.

Alick 2016.09.26. 19:50:59

Brüsszel, mit demokratikusan működő közösség... muhaha!
Nem mintha az itthoni helyzet jobb lenne...

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2016.09.26. 19:51:21

Azt nem tudom, hogy mi a fenéből gondoljátok azt, hogy ha az általatok istenített "Nyugaton", egy ilyen népszavazás az iegenek győzelmével végződne!? Mondjuk lehet, hogy van olyan ország, de ne nagyon reménykedjetek. Pont nem véletlen, hogy nem mernek szavaztatni sehol--akiknek tényleg testközelből kell elviselni ezt a hordát és akik tényleg látják az integráció szinte teljes csődjét, azok bizony már nagyon ki vannak bukva. Itt nem kell semmiféle kampány, semmiféle uszítás, az emberek baromi gyorsan megtanulták utálni az egész megélhetési "migránskodást"--vajon miért van deportálás, miért van pereskedés a visszafogadásért, miért van határ-ellenőrzés,..........stb. Biztos mert a "nyugati-zemberek" annyira liberálisak mint amennyire ti otthon hazudjátok.

Alick 2016.09.26. 19:52:16

@bircaman maxval szerkesztő: Én lecserélném Orbánt - Nigel Farage-ra! :)

Willkommenskultur 2016.09.26. 19:58:02

@HK417: Nyugaton sokkal jobban utálják az EUt, mint itthon.

A britek kiléptek. A franciáknál nagy valószínüség szerint Hollande-ot LePen vagy Sárközi váltja, akik a kampányban mind2en az EUt szidják éjjel nappal. A hollandok belengettek egy EU tagságról szóló népszavazást, és a cseh elnök is erről beszélt, amikor Orbánék kiírták a migrinépszavazást.

Kelet-európában az Eu népszerübb mint nyugaton, igazából tiszta szívvel csak a németek akarnak Eu-t, ebben a formában.

midnight coder 2016.09.26. 20:17:10

"nincs olyan posztkommunista ország, amelynek lakossága ne élne rosszabbul, mint bármelyik nyugati országé. "

Na ja. Csak azok a nyugati országok a mostani életszínvonalukat a 90-es évek előtt alapozták meg, amikor mi épp szocializmust építettünk, mivel a baloldali ellenzék gerince, már ha beszélhetünk ilyesmiről, ami akkor még kormánypárt volt, volt szíves behívni a megszálló szovjet csapatokat 56-ban. Akkor épült fel a nyugati életszínvonal. És én még azt a kijelentést is meg merném kockáztatni, hogy nincs olyan nyugati ország, aminek a népessége - ha a technológiai fejlődést nem számoljuk - ne élne rosszabbul mint 30 éve. Persze ma a sarki koldusnak is jobb mobilja van mit 90-ben az USA elnökének, de ezzel együtt a brit, francia, német átlagpolgár szerintem jobban élt akkor mint ma.

"nincs olyan posztkommunista egyetem, amely versenyképes lenne bármelyik nyugati ország egy jó egyetemével. Miközben tízezrek jelentkeznek évről évre valamely nyugati egyetem képzésére tőlünk, szinte elő sem fordul olyan eset, hogy egy nyugati egyetemről valaki Magyarországra iratkozik át."
Mondjuk picivel kevesebb nyugati polgár beszél magyarul mint ahány magyar beszél angolul vagy németül. Ezzel együtt nem vagyok biztos benne, hogy Pl. az orvostudományi egyetemen nincs nyugati polgár. Az Oxforddal vagy a Yale-lel nyilván nem vehetjük fel a versenyt, de én legalábbis azt tapasztaltam a pár éves multinacionális cégnél lehúzott tapasztalatok alapján, hogy az átlag nyugati szoftverfejlesztő sem jobb mint a magyar. Bölcsészben lehet hogy rosszabbak vagyunk, azt nem tudom megítélni.

"százezrek vándorolnak tőlünk, és más CEE országokból nyugatra évről évre, miközben praktikusan senki nem vándorol keletre, vagy épp Oroszországba"
A dolgok jelenleg pont olyan irányba változnak, hogy ez nem túl soká meg fog változni. Az ipart már rég sikerült Kínába költöztetni, jelenleg a szolgáltatások vándorolnak Indiába. A nagy semmiből viszont hosszú távon nem lehet megélni.

"Nagy közhely de igaz, hogy Magyarország eddig szinte kivétel nélkül rossz táborhoz csatlakozott, ha választania kellett."
Na igen. Ha mi egy szövetséghez csatlakozunk, annak a sorsa előbb-utóbb megpecsételődik. Most épp az EU van soron. Én ha Juncker helyébe lennék, azt mondanám hogy fizetik az eddigi EU támogatások 10x-esét 100 éven át, csak lépjünk ki!

"Nézz körbe, hogy egy nyugati országban ugyanazért a munkáért milyen életkörülményeket lehet biztosítani a dolgozónak, mint egy keleti országban, vagy épp nálunk"

Ma még igen. Hála annak a tartaléknak, amit a hidegháború idején az ősök felhalmoztak. De ez a tartalék nem tart örökké. És akkor felmerül a kérdés, hogy vajon miért is érne a német dolgozó óradíja 8x annyit mint az indiaié, ha az indiai centire ugyanazt tudja. És ugyanez igaz a legtöbb melóra, kivéve az olyan helyi munkákat mint az építőipar, mezőgazdaság, vendéglátóipar - ahol viszont kinn sem keresi magát halálra a munkavállaló, és amik eleve amúgy is a fizetőképes kereslettől függenek.

"Soha senki nem gondolhatta komolyan egyetlen percre sem, hogy bármilyen, empirikusan ellenőrizhető értelemben a nyugat ne lenne technológiailag, szabadságjogok tekintetében, oktatási és egészségügyi rendszerében és bármilyen tényezőben sokkal fejlettebb, mint a kelet."
Ebben ma már leginkább csak a szabadságjog, és egészségügy igaz. Az átlagpolgár oktatásában már nem lennék annyira biztos - persze az elit egyetemek lehet hogy jobbak, de ez is csak idő kérdése. Ha a kicsi kínaiak elit egytemben gondolkodnának, sokkal nagyobb felhozatalból tudnak zseniket kiválasztani. Ráadásul ott még nem liberális az oktatás, és nem az a legfőbb szempont, hogy a gyerek jól érezze magát az iskolában, hanem az, hogy megszerezze azokat a képességeket, amik felnőttként versenyképes munkaerővé teszik. A boldog európai gyerekek pedig nagyon boldogtalan európai felnőttek lesznek majd, messze-messze kevesebb lehetőséggel mint szüleiknek, nagyszüleiknek voltak.

Willkommenskultur 2016.09.26. 20:34:31

@midnight coder: "nincs olyan posztkommunista ország, amelynek lakossága ne élne rosszabbul, mint bármelyik nyugati országé. "

Tudom hogy nem te írtad, nem is csak neked szól.

A fenti állítás nem igaz. Csehország megelőzte Portugáliát és Görögországot. A Szlovéneket ne számítsuk államnak, mert picik, ők a legfejlettebb É-Olasz tartományokon kívül megelőzték Olaszországot és Spanyolországot is.

A fontos mutatószámok az életszínvonal összehasonlítására GDP(PPP)/capita, GINI index, HDI

midnight coder 2016.09.26. 20:57:39

@Willkommenskultur: Arról nem beszélve, hogy a görögök feje fölött ott a Damolész kardja. Persze ugyanez a kard a német bankrendszer felett is ott lebeg, és nem fog ott maradni örökké. Amikor pedig lesújt, akkor az mindenkinek nagyon fog fájni. Európa már jó pár éve nem tud mihez kezdeni ezzel (sem).

Willkommenskultur 2016.09.26. 21:04:31

@midnight coder: görögország a geopolitikai helye miatt kell nekünk, és ezt ők is tudják, vissza is élnek vele.

Mi történik Görögországban, ha nincs gyámság alatt? Fasiszta és Kommunista diktátorok váltják egymást meg katonai rezsimek. Az EU előtt is az volt. Nincs egyébként bajom a görögökkel, volt alkalmam megismerni párat itt Prágában, ahova dolgozni jöttek (mint én). Nem rossz emberek, nem is lusták, angolul is nagyon jól beszélnek. Az elitjük nagyon átverte őket, és emiatt most nagyon szomorúak. Tudják, hogy Görögország 20 év múlva is ott fog tartani ahol most (ha nem lejjebb).

morph on deer 2016.09.26. 21:28:01

@HK417:
"Pont nem véletlen, hogy nem mernek szavaztatni sehol"

Mert nincs rá szükség, és nem véletlenül!
Ezt hívják 'képviseleti demokráciának', ez ugyanaz a rendszer ami nálunk is van.

Népszavazással az takarózik, aki szeretné áthárítani a felelősséget rád, rám, meg a Mari nénire!
Nemcsak azért, mert mi kétségtelenül értünk olyan témákhoz, mint az 'európai jogalkotás folyamata', meg a 'magyar parlament hatásköre',
hanem azért is, mert majd lesz kire mutogatni: a zemberek akaratát nem lehet ugye semmibe venni..!

Ugyanilyen okból lesz Olimpia, veszünk lejárt szavatosságú, de újracimkézett atomreaktort, vagy forgatjuk fel milliárdokért a fél várost, azért, mert a túlparti panoráma vonzóbb, meg a huszároknak jobb lesz a hegyen...

Ja, nem..!
Nem?
Nem!

"Pont nem véletlen, hogy nem mernek szavaztatni" semmi másról, ugye?

Erő e-meló 2016.09.26. 22:10:05

De most akkor télleg azt gondoljátok, hogy Nyugat = arab néger meg ki tudja honnan szalajtott kecskebaxó migrincsek beözönlése, minden érdemi ellenőrzés nélkül?

Csak azért kérdem, mert annak idején nem erről volt szó amikor beléptünk az Unijóba. Akkor valahogy elfelejtették ezt megmondani

Erő e-meló 2016.09.26. 22:19:21

@Willkommenskultur:
Görögországot én is kedvelem, mert ott sertéshúsból csinálják a giroszt. De ettől eltekintve ők is csak egy keleti népség, jobban hasonlítanak a törökökre, mint az igazi európaiakra. Legnagyobb részük komenista ráadásul

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.26. 22:27:23

@midnight coder: a jövőt nem ismerjük se te sem én. Csak a tényekből tudunk kiindulni, s azok tekintetében ha jól látom minden pontban kénytelen voltál igazat adni. A többi, a magyarok mennybemeneteléről és a nyugat hanyatlásáról szóló orákulumszerű hülyeségektől már herótom van, pedig a komenyizmusban még nem is éltem. De képzelem azok hogy unják, akik már akkor is ezt hallgatták. Lópimpili és óriáskerék.

SeagalSteven (törölt) 2016.09.26. 22:30:23

@bircaman maxval szerkesztő: ezeket Rákosi mondta. Te ugye kommunista vagy?

Anselmo 2016.09.26. 23:25:44

Mivel a Nyugat demokratikus, biztosra veszem, hogy ők is örülnek a népszavazásnak, ami egy demokratikus intézmény. Sőt, a nyugati vezetők bizonyára sajnálják, hogy nekik ez nem jutott eszükbe, még azon az áron is, hogy szavazóik a migránspolitikájuk miatt bizonyára elküldenék őket a picsába.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.26. 23:28:20

@Anselmo: látom nem nagyon vágod te eztetet a demokráciát, segítek. A népszavazást jobb helyeken a nép kezdeményezi, nem a regnáló kormány. Ez inkább a kommunista időben dívott, na meg mostanság, nálunk.

bkkzol 2016.09.27. 00:12:47

Miért van az ha valaki nem szeretne milló számra muszlim bevándorlókat Európába akkor az nyugat ellenes? Ki találta ezt ki? Felhívnám a figyelmét, hogy a muszlim "kultúra" nem Európa szerves része.
Inkább azon kell elgondolkozni, hogy jó e, hogy nyugaton már erősen ajánlott a rövid ruhák mellőzése a migráns telepek környékén. Szaud arábia nagy segítsége az ingyen mecset építés.
Azzal, hogy például Merkelt (zavarodott öregasszony) vagy a pénzmosó (gyakorlatilag köztörvényes bűnöző) Junckert kitizálják nem válik senki nyugat ellenessé.

_droid_ 2016.09.27. 07:09:08

hamis dilemma, es borzasztoan gyenge.

TothJanJ 2016.09.27. 07:27:32

@harmadikszem: "A népszavazást jobb helyeken a nép kezdeményezi, nem a regnáló kormány." A népszavazásokat általában döntések kontrollálására vagy előmozdítására használják, jellemzően az előbbieknél merülnek fel a kormány által kezdeményezett népszavazások ahol egy elvi szinten már meglévő későbbi kormánydöntésről akarják megmondani, hogy mégis összhangban van-e a népakarattal. Európától nem idegen a kormánykezdeményezéses népszavazás, igazság szerint az EU-országok kb, felében a II. Vh. utáni megvalósult népszavazásokra nézve ez a domináns kezdeményezési forma (szemben az NGO-k, civilek, polgárok stb. által kezdeményezettel és leszámítva a bizonyos helyzetekben jogilag kötelezően megtartandó népszavazásokat). A jobb helyek kitételed megáll mondjuk az olaszokra, az valamivel "jobb hely", mint Mo. vagy Svájcra (ami szintén jobb hely, de formálisan nem EU és sajátos ebből a szempontból), sok más országra meg nem.

gmihaly621 2016.09.27. 07:46:54

Nyugat-Európa az a szekér, amely nem akar minket igazándiból felvenni, hímez-hámoz, forró krumpli-játékot úz, kerülgeti, mint macska a forró kását. És annak, hogy olyan gazdag, fejlett lett, abba a mi térségünk is beleadta a részét háborús övezetté válással, hódoltsággal, második jobbágysággal, kvázi-gyarmati státussal, stb. A további évszázadokban csak tetézte ezeket a bajokat. Európa helyesen tenné, ha ezekkel a viselt dolgaival is tisztességesen elszámolna.

Sir Galahad 2016.09.27. 08:16:14

Nem, a mostani szavazáson nem Orbánról döntünk, az 2018-ban lesz. És ha valaki most a nem-re voksol, az nem azt jelenti, hogy Európára mond nemet, hanem azt, hogy nem olyan Európát szeretne, mint amilyenné azt a brüsszeli elit tette.

1ghost 2016.09.27. 08:35:14

@midnight coder:

Hát drága orbáncsicska a fentebb rittyentett betühalmazodba kár volt energiát feccölni!

Elintézhető annyival a dolog, hogy ti korrupt, tolvaj, sarlatán narancsosok az elmúlt hat évben átlagosan évi 1,4% gazdasági növekedést tudtatok produkálni, ami botrányosan kevés, és röhej!

Ráadásul úgy , hogy eközben ÉVI NETTÓ 1200 MILLIÁRD forint eu transzfert kaptatok! Amit persze, szétlopva ti gazemberek gennyesre kerestétek magatok. Veletek tolvaj, ócska emberekkel Magyarország soha nem fog a fejlett nyugathoz felzárkózni, az kurvaélet. Minél előbb küldenek titeket a magyarok a sittre, annál jobbak az ország esélyei a gyarapodásra.

Ja majd elfelejtettem ezt a gyöngyszem gondolatod: "de ezzel együtt a brit, francia, német átlagpolgár szerintem jobban élt akkor mint ma."

Szóval, a jó tetves kurva narancsos anyádnak hazudjál a képébe, ne minekünk, és ezen mondatomért kiérdemelt lovagkeresztet pedig dugd fel a gazdád seggébe.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.27. 08:36:59

@TothJanJ: hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pszavaz%C3%A1s

például.

A népszavazás tipikusan a regnáló kormánnyal szembeni fék: ha maga a kormány írja ki az azt jelenti, nem tudja, hogy működik a demokrácia. Nálunk ráadásul nem csak kiírja de azt is megmondja (eddig erre 15 milliárd (!) forintot költött), hogy mit kell népakarni. Shame, opprobrium and blasphemy.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.27. 08:38:48

@Sir Galahad: ez a "brüsszeli elit" szöveg csak azoknak a proliknak jön be, akik távolról sem tudják, hogy működik az EU.

HaD 2016.09.27. 09:02:22

@HK417: Ez eddig rendben van. Fogjon legyen szíves egy HK 417-est battyogjon le a görög vagy az olasz déli határra és lövöldözze bele a népeket a tengerbe! Nosza! Vagy esetleg más megoldás a helyzetre??? Ha meg csak erre fussa akkor nosza, fegyverbe magyar és hajrá! De tényleg...csak látnám már a vitézlő urakat hogy felkelnek és hadba szállnak...de ne legyen aztán az hogy ki ad enni a családkának, meg hogy megyek el akkor bicó túrára hétvégén a fijjuggal...

HaD 2016.09.27. 09:05:04

@harmadikszem: és ezt a 15 pénzt senki de senki nem kéri számon rajtuk. Ha én egy cégnél egy olyan projektbe ölnék pénzt amiről egyértelműen tudom hogy nem hoz semmit akkor egyrészt azonnal kirúgnának másrészt feljelentenének hűtlen kezelésért...amúgy ez meg közpénz elherdálása...btk.-s ügy.

HaD 2016.09.27. 09:16:02

@kvadrillio: Hozzáteszem hogy azok a földek amelyeket most adnak el azokat használták az elvtársurak 10 évig gyakorlatilag ingyen. Hozzáteszem hogy az állami gazdaságok privatizációja tökéletesen mutatja a hatalom(NEM jobb és bal hanem átmentett komcsik)osztoszkodását.fidesz kormány idején 12 majd azt követően az mszp kormány idején a másik 12 került haveri kézbe. A privatizációs érték eleve csalás volt(számviteli)majd a "kölcsönök" visszafizetését garantálta az a földbérleti díj ami gyakorlatilag semmi volt. Erre adtak a bankok kölcsönt....
Hozzáteszem hogy a mg Magyarország alapvető gazdasági potenciálja volt de ezt kiherélták az ötvenes években majd a rendszerváltoztatás után meg végkép elkurták. jelenleg egy HA terméshozama a Ny-E.-inak a fele kétharmada, és a kiválló talajokon búzát meg repcét termelnek(korábban gyümölcs zöldség dohány cukorrépa). Ez(és a tönkretett feldolgozó ipar meg a kapcsolódó gépipar) jó néhány embernek adna munkát...nem lözmunkára gondolok:)

$pi$ 2016.09.27. 09:19:36

@1ghost: "Elintézhető annyival a dolog, hogy ti korrupt, tolvaj, sarlatán narancsosok az elmúlt hat évben átlagosan évi 1,4% gazdasági növekedést tudtatok produkálni, ami botrányosan kevés, és röhej! "

és mégis mennyivel több, mint amit az mszp tudott összehozni. :)

Amúgy persze elég perverz, hogy valaki hat általánossal úgy érzi neki adatott meg a lehetőség, hogy eldöntse mennyi is az elfogadható GDP növekedés hosszútávon. :)

$pi$ 2016.09.27. 09:24:07

@harmadikszem:
"A népszavazás tipikusan a regnáló kormánnyal szembeni fék: ha maga a kormány írja ki az azt jelenti, nem tudja, hogy működik a demokrácia. "

Ez azért vicces, mert a művelt demokratikus ellenzék jhónapok óta azon hörög miért nem írtak ki orbánék népszavazást paksról, az alkotmányról és az olimpiáról. :D

Egyébként... a kormány által kiírt népszavazás az miben különbözik az ellenzék által kiírt népszavazástól? Merthogy az egyik a demokráció építőköve, a másik a demokrácia megcsúfolása, oké. De mi a különbség, más papírra nyomják a kérdést, vagy mi?

TothJanJ 2016.09.27. 09:49:41

@harmadikszem: például rákeresel a "government-initiated referendum"-ra a google scholarban :)

A "Referendum Democracy: Citizens, Elites and Deliberation in Referendum Campaigns" 50-55. oldalán vannak táblázatok igaz az csak 2000-ig mutatja.

Vagy itt egy másik, 2012-es; The Oxford Handbook of Comparative Constitutional Law 510-512.old, eszerint a finneknél, görögöknél, franciáknál és a portugáloknál kizárólag vagy szinte kizárólag kormánykezdeményezéses népszavazások vannak.

Ez meg egy Eu-s anyag a népszavazás nemzeti szabályozásainak áttekintéséről 2015ből www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2015/519217/IPOL_STU(2015)519217_EN.pdf

47-55. oldalig vannak, hogy milyen feltételekkel tartható egyáltalán; sok helyen nincs is olyan, hogy "ha X ember aláírja a petíciót, akkor ki kell tűzni a népszavazást", hanem teljes egészében parlamenti vagy kormány hatáskör alatt van. Az is tök érdekes, hogy miről lehet egyáltalán népszavazni, de ez már egy másik kérdés. Szemelvények:

Belgium: "In Belgium national referendums are not allowed. "
Bulgaria "MPs can initiate a referendum; no people’s initiatives are allowed"
Cyprus "Currently, there is no constitutional provision that allows referendums"
Denmark "Referendums cannot be initiated by popular initiative"
France "Only the President can put a referendum on the agenda."
"Netherlands "In principle, national referendums in the Netherlands are not permitted. "
Poland "Referendums in Poland can be called by the president or by the lower house of Parliament. "
Romania "“The President of Romania may, after consultation with Parliament, ask the people of
Romania to express, by referendum, their will on matters of national interest"
U.K. "Only governments can realistically initiate a referendum because the opposition does not have much control over legislation and there are no popular initiatives. "

Fék? Hát fene tudja, pl. olyan helyzetekben amikor a kormány vagy a koalíció megosztott egy kérdésben szerintem teljesen jó gyakorlat, ha a népet megszavaztatják és nem a saját belső hatalmi dinamikájuk alapján hoznak döntést. Ez nyilván nem a mostani magyar kvótás izére vonatkozik.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.27. 09:54:35

@$pi$: tényleg ilyen okos vagy, vagy csak jó színész? Az ellenzék és a nép, demokráciában, egyaránt a hatalom fékeként működne. A kormány akkor a saját féke? Na ezen gondolkozz kicsit aztán visszatérünk rá.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.27. 10:00:13

@TothJanJ: én egyáltalán nem értem, hogy most miért értetlenkedsz. Bedobsz egy csomó dolgot látszólag nagy erőfeszítéssel, amiről utóbb magad is elismered, hogy nem vág a témába. Szóval az eddigi magyar joggyakorlat vonatkozott valamire, amire a mostani helyzet abszolút nem illik, sőt épp ellentétes azzal. Ezen nem változtatnak az olyan szövegek, melyek tök más országok egyébként jogfilozófiailag kérdéses gyakorlata, vagy kontrafaktuális feltételezések (megosztott kormányvélemények vagy koalíciós (???) egyet nem értések) nyomán sejlenek fel. Én arra reflektáltam a bejegyzésben és itt is, ami itt történik, az pedig valami nagyon ganéj dolog előkészítése.

KCB 2016.09.27. 10:07:39

Ha lecseng ez a bevándorló téma, akkor ki ellen fog irányulni az a sok gyűlölet amit felszítottak?
Az emberek így is egymást marják nap mint nap.
A Fidesznek és a jobboldalnak miért kell mindig ellenségkép?
Van mit takargatniuk, ideig-óráig lehet ezt játszani de az MSZP is belebukott.
Jelenleg a diktatúra ellen egyedül Brüsszel véd meg, de ez sem tart örökké. Tényleg Putyin és Erdogan féle autokratikus rendszert akarunk?
Ha ez így megy tovább, akkor én is ahhoz a fél millió szavazóhoz tartozok majd, akik inkább Európára szavaztak és kimentek nyugatra.

$pi$ 2016.09.27. 10:07:52

@harmadikszem: "Az ellenzék és a nép, demokráciában, egyaránt a hatalom fékeként működne. A kormány akkor a saját féke?"

Tehát ha nem a kormány akaratával ellentétes a népszavazás eredménye, akkor az nem demokratikus? Amikor az EU belépésről népszavaznak országok, az nem demokratikus?

De akkor miért hörgött mindenki éeken keresztül, hogy a kormánynak meg kell kérdeznie a népet, hogy a nép akaratát figyelembe véve kell döntsön? Hogyan kérdezze meg a kormány a népet, ha a népszavazás a demokrácia megcsúfolása?

$pi$ 2016.09.27. 10:11:49

@harmadikszem: "ami itt történik, az pedig valami nagyon ganéj dolog előkészítése. "

Hogy a fenében lenne ganéj dolog előkészítése, ha egyszer egy bevett joggyakorlat a demokratikus államok közt?! Szerintem ez valami elvakult fideszfóbia: biztos ganéj dolog, mert a fidesz csinálta.

KCB 2016.09.27. 10:14:33

A Fidesz ellen ki véd meg? A "független" intézmények, bíróság, ügyészség, rendőrség, Nemzeti Bank, Nemzeti Választási Bizottság mind az ő irányításuk alatt van, naponta sértenek törvényt, már a látszatra sem adnak. Ki segít nekünk? Sorra mennek tönkre a nem Fidesz közeli vállalkozások, nincs verseny sem mert minden pénz a Fideszhez csorog. A gazdaság romokban van, a korrupciótól az egyetlen záloga a sikernek. Erről szól a plakát kampány, hogy győlölj, ahelyett hogy gondolkoznál és számon kérnél.

KCB 2016.09.27. 10:18:13

@$pi$: Ha neked az a demokratikus joggyakorlat, hogy a kormány eltapsikol 15 milliárd közpénzt kizárólag a saját véleményének az emberekre erőszakolására, kizárva mindenféle ellenvéleményt (beleérve saját pénzből fizetett ellen plakátok letépkedését is!!!! ) Akkor neked tényleg nem való a demokrácia, de ne erőltesd másokra. (persze nehéz megérteni hogy miért ne)

$pi$ 2016.09.27. 10:24:14

@Kerek Perec: "beleérve saját pénzből fizetett ellen plakátok letépkedését is!!!!"

Klasszikus strawman szándékos érvelési hiba: azt állítom, hogy bevett joggyakorlat, hogy a kormány népszavazást ír ki, erre te azt mondod, hogy szerintem bevett joggyakorlat a plakátok tépkedése.

"persze nehéz megérteni hogy miért ne"

Tök felesleges azzal vádolni, hogy nem értem miről van szó, te nyomtad a szalmabáb érvelést, oké? Vagy tisztességtelen voltál vagy fogalmatlan, kár engem gyalázni.

1ghost 2016.09.27. 10:27:04

@Kerek Perec:

Persze, persze. Tök igazad van. De erről ennek a gerinctelen, ezernickű hitvány fideszbérhazudozónak felesleges egy kibaszott mondatot is mondani.

Vele csak a bíróság előtt szabad beszélni, kezdve úgy, hogy vádlott álljon fel.

TothJanJ 2016.09.27. 10:36:10

@harmadikszem: Ez nem értetlenkedés, lényegében azt csináltad, hogy általában vett demokratikus ill. EU-s alapelvekhez viszonyítod a mostani magyar helyzetet és ezek között állítasz szembenállást. Én azt mondom, hogy ne csak a mostani magyar helyzetet ismerjük rendesen, hanem azt is amihez képest azt mondod, hogy ez ilyen vagy olyan. Az európai, de mondhatnám EU-s gyakorlat pedig úgy néz ki, hogy általában a kormányzati/parlamenti kezdeményezésű népszavazás nemhogy nem mumus, de bevett és elfogadott politikai aktus. Tehát itt van a határ: Nem jellemző az EU-s kormányok gyakorlatára az, hogy propagandisztikus elemekkel kíséri végig az általa kezdeményezett kérdéseket a népszavazásig, de jellemző az, hogy kezdeményeznek népszavazásokat (több helyen nem is lehet máshogy, több helyen több ilyen népszavazás van mint alulról kezdeményezett stb.) Te meg azt állítod az előző hszben (erre gyűjtöttem ki az anyagot) hogy "a népszavazás tipikusan a regnáló kormánnyal szembeni fék: ha maga a kormány írja ki az azt jelenti, nem tudja, hogy működik a demokrácia. Nálunk ráadásul nem csak kiírja de..." meg "látom nem nagyon vágod te eztetet a demokráciát, segítek. A népszavazást jobb helyeken a nép kezdeményezi, nem a regnáló kormány. Ez inkább a kommunista időben dívott, na meg mostanság, nálunk." Na én meg erre reflektáltam, mert szerintem meg 1. a kormányzati kiírásos szabályozás nem ütközik a demokrácia működésével és van egy halom demokratikusnak elfogadott ország ahol így működik. Persze elfogadom ha ezt valaki vitatja, vagy mutat olyan demokratikus országokat, ahol más szabályozás van rá 2. van létjogosultsága annak, és működhet az is teljesen jól, hogy csak kormányzatilag/központilag kezdeményezett népszavaztatás van, vagy olyan vegyes rendszer, amiben ez is, meg a civil kezdeményezés is működik.

Konkrétan tehát a magyar kormány által kiírt kvóta-népszavaztatás szerintem egy alapvetően elfogadható gyakorlat alapvetően elfogadhatatlan megvalósítása, és minden amit írtam az "alapvetően elfogadható gyakorlat" állításom alátámasztása.

KCB 2016.09.27. 11:13:20

@$pi$: A diktatúrákban is van népszavazás meg választás, de ettől még nincs ott demokrácia.
Nem a népszavazás ténye hanem a mikéntje adja meg, hogy egy választás/népszavazás demokratikus vagy sem.

$pi$ 2016.09.27. 11:19:14

@Kerek Perec: "Nem a népszavazás ténye hanem a mikéntje adja meg,"

Már megint terelsz. Nem arról van szó, az állításom nem arról szólt, hogy "miként" lesz lefolytatva a népszavazás, hanem arról, hogy ki kezdeményezte.

Tehát még egyszer, talán most már nem próbálod meg elhazudni a választ: bizonyítsd, hogy ha egy népszavazást az ellenzék, a nép, kovácsné, vagy a pistika apukája kezdeményezi az demokratikus, ha viszont a kormány kezdeményezi, akkor az "valami ganéj dolog előkészítése". Tehát csak attól, hogy a kormány kezdeményezi a népszavazást az ganéj lesz, ezt kellene bizonyítani, különös tekintettel arra, hogy (amint azt tanult kollégám beidézte) ez az eljárás egyébként bevett gyakorlat több EU országban is.

$pi$ 2016.09.27. 11:25:29

@Kerek Perec: "a kormány eltapsikol 15 milliárd közpénzt kizárólag a saját véleményének az emberekre erőszakolására, kizárva mindenféle ellenvéleményt (beleérve saját pénzből fizetett ellen plakátok letépkedését is!!!! )"

Okés, ez a másik, figyelek ám! Az állításod az, hogy a kormány ellenplakátokat tépkedett, ugye? Vagy ellenplakátok tépkedésére bírt rá valakit? Hogyan vett részt a kormány az ellenplakátok tépkedésében? Mi erre a bizonyíték?

Ha viszont a kormány nem vett részt ilyenben (és nem bírt rá senkit, hogy ilyet tegyen), akkor miért vádolod őket, hogy bármi módon is felelősek abban, amit mások tettek?

Amúgy csak halkan jegyzem meg, hogy a szélsőliberális ellenzék heteken keresztül bizdított plakáttépkedésre nem is olyan régen, követelték, hogy a plakátok letépkedését tekinsük szabad véleménnyilvánításnak és a rendőrség semmi módon ne lépjen fel a plakáttépkedők ellen. Annak idején te ugye kifejtetted, hogy a plakáttépkedés súlyosan aggályos, antidemokratikus, dolog, valami "ganéj dolog kezdete"? :D :D

KCB 2016.09.27. 11:36:26

@$pi$: Soha nem állítottam hogy azért anti demokratikus a Fidesz népszavazása mert ő kezdeményezte. Azt állítottam hogy attól anti demokratikus ahogy lefolytatja.
A kormány pedig felelős a gyűlöletkeltésben (jogállamban büntetendő cselekmény), így minden abból eredeztethető tettben is (mint felbújtó). Ezt sem lehet elvitatni (jogállamban). Ennyi.
A többit inkább hagyom, mert parttalan a vita. A papot sem győzködöm a hitéről.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.27. 12:02:33

@TothJanJ: akkor még két dolog mi nem derül ki az idézett cikkekből:

1. a "kezdeményezi" nem feltétlenül azt jelenti, hogy "kitalálja", hanem hogy egy véleményáramlat nyomán kiírja. Ez abból is fakadhat, amit írtál, tehát hogy a kormányon belül bizonytalanság van és kíváncsiak a nép véleményére (khm) vagy meghallják, hogy esetleg a nép nem támogat egy döntést, és ezért kíváncsiak rá.
2. a népszavazás eredményét a kiíró nem szokta volt közölni, márpedig jelen helyzetben ez történik. Egy, a lakosság 99.999999 százaléka számára tökéletesen ismeretlen jelenség iránti érzelemfelkorbácsolás, sosem látott összeget felemésztő propaganda, előre látható választási tanács (vö: ellenzéki vagy civil kontroll hiánya a legtöbb körzetben) stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.27. 12:17:42

@harmadikszem:

"vö: ellenzéki vagy civil kontroll hiánya a legtöbb körzetben"

Kisgalamb, ugye nem azt akarod mondani, hogy a Fidesz tehet arról is, hogy az ellenzék nem volt képes/hajlandó vál. bizottsági tagokoat állítani a körzetek nagyibbik részében? Ki akadályozta meg Szabó 1942 Jolikát abban, hogy szeretett maszopja, DK-ja, satöbbije képviseletében jelentkezzék?

A taktikátok olyan aljas, amilyen aljas az egész hozzáállásotok: Előre csalást kiáltotok, aztán nem mentek ellenőrizni a szavazókörzeteket, hogy a végén erre hivatkozva igazolva lássátok azt, amiért csalást kiáltottatok.

Jellemtelen banda vagytok, veled az élen, amiért van bőr a képeden ilyesmire hivatkozni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.27. 12:24:51

@Frady Endre:

"Rút, hanyatló Nyugat
Nem harap, csak ugat,
S szürcsöli a bólét...
Undorító jólét!"

Válasz neked:

Jellemtelen balliba,
Húzz innen a sunyiba.
Elárulod a hazát,
Szopod a migráns faszát.
Megbasszák a nejedet,
Levágják a fejedet.

KCB 2016.09.27. 12:50:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönjük, kiváló érvelés! Plakátra vele! Nincs több kérdésünk!

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.27. 13:18:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ez migráns-fasz szopás nagyon beakadt nektek. Szerintem mielőtt teljesen megbuggyansz menj el szopni egy jót, nagyon vágysz rá, jobban mint gondolnád. Elég volt az álmodozásból, kezdd el még ma!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.09.27. 13:47:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Drága Úrhölgyem!
Köszönöm, hogy az erkölcsi piedesztálról rám letekintve segített jobban megértenem a keresztény értékrend szerinti döntéshez vezető igaz utat!
Amúgy verstanilag értékelem, hogy a balliba - sunyiba rímpár nem ragrím és végig tartja a hét szótagos ritmikát.
Hálás vagyok az őszintén kimutatott foga fehérjéért is!
Hajrá Agyarország, hajrá agyarak!
;-)))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.27. 14:25:02

@Kerek Perec:

Galambom, csak annyira kiváló, mint az, amire válaszoltam. Azzal a bökverssel ugye nincs semmi bajod?

@harmadikszem:

Kiskócsag, ne magadból indulj ki.

@Frady Endre:

Dicséreted köszönettel fogadom,
Bírálatod viszont csupa rágalom.

Az én hazám Magyaroszág:
Vállalom.

A tied meg Agyarország,
Hordhatod a migrásncsürhét
Válladon.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.09.27. 14:33:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"jövevény voltam és befogadtatok" /Jézus Krisztus/
Biztos hallott már a fenti személyről. Ő alapította a kereszténységnek a mai Magyarországon alig ismert eredeti formáját. ;-)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.27. 15:07:13

@Frady Endre:

Arról meg bizonyára te is hallottál, hogy Jézus nem erőszakkal szállt meg területeket, nem fejezett le más vallásúakat, nem dobálta el azt az ételt, amit kapott, Nem követelt ingyen ellátást, nem oktatta ki a lakosságot öltözködésileg, nem erőszakolt meg kisgyerekeket és nőket stb.

Abban igazad van, hogy Jézus jövevényként az általa meglátogatott területeken sikerrel trejesztette el a kereszténységet. Most kevésbé békés eszközökkel a mai jövevények ugyanezt fogják tenni. Ezt akarod?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.09.27. 15:28:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hölgyem!
Ön vagy tudatosan, vagy csak félrevezetetten keveri össze és mossa egybe a terror elől menekülő tömegeket a terroristákkal?
Ön terrorista csak azért, mert honfitársa Matuska Szilveszternek?
A norvégok terroristák, mert honfitársai Anders Breiviknek?
A pápa tömeggyilkos, mert egyháztársa a muzulmánokat halomra öldöső keresztes hadaknak?
Remélem, hogy ha netán egyszer menekülnünk kell (pl. mert újra bejönnek az oroszok), minket nem drótkerítéssel fogadnak majd...

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2016.09.27. 15:29:30

@HaD: Kedves, Uram, ha az Eu politikusai nem ennyire gyáva férgek, és kiadják a megfelelő parancsot, nyílván menni fogok--nyígás az nem lesz, mert én azért elég jó fizetést kapok majd, éppen mint eddig, ha mennem kellett valahova. Amúgy nagyjából elég lenne az összes európai segélyt leállítani az EU-n belül és a probléma megoldva! Lásd itt Dániában--felére csökkentették a segélyt, nagyon nehéz a családegyesítés,kemények lettek a feltételek a menekült státuszhoz,.....stb., és rögtön nem vonzó az ország! Szóval menne ez, csak fel kéne vállalni.

KCB 2016.09.27. 16:15:36

Mindeközben az a szomorú hogy az itthoni gyűlölködő és mocskolódó alakoknak meg vannak az arab (és más nemzeti) megfelelőik, akik szintén gyűlölködésből és kapzsiságból, a háborút szítják és okozzák ezt az egész menekült válságot.

Azok akik egybemossák az arabokat (és más népeket) a terroristákkal, itthon ellenségek csinálnak azokból, akik nem kérnek a gyűlöletből. Ezek a hazafiak azok, akik háborúba és romlásba viszik a saját nemzetüket. (szigorúan nemzeti érdekből)

Ha minden nemzet helyre tenné a maga gyűlölet terjesztőit, sokkal békésebb hely lenne a föld.

Fel lehetett volna tenni ezt a (felesleges) kérdést anélkül is hogy ne állítaná be a menekülteket terroristának, Brüsszelt pedig zsarnoknak. Egy ilyen (továbbra is ezernyi okból értelmetlen és felesleges) szavazáson én is nemmel szavaznék.
De nem ez volt a cél, hanem az, hogy a feszültséget gerjesztve elterelje a figyelmet a Fidesz törvénysértéseiről, arról hogy egy olyan közösségnél tartjuk a markunkat pénzért amit folyamatosan ócsárolunk. De a mocsok mindig könnyebben megfogja a ruhát, mint ahogy kijön belőle, így az egybites állampolgár is sokkal inkább irányítható azzal, hogy mondj nemet mert különben minden rossz meg fog történni. Mintha Magyarországon nem lenne bűnözés és ennek az idillikus állapotnak a menekültek vetnének véget. Mintha Magyarország egy csodálatos hely lenne amíg a vezér a helyén van. Minden kritika jogtalan, csak a mocskos hazaáruló, libsik, stb. megtévesztő hadművelete.
Nem, Magyarországon sok minden nincs rendben. Megnyugtatok mindenkit hogy ha Magyarországra egy menekült sem fog jönni akkor is ugyanolyan szétlopott és kilátástalan hely lesz.

TothJanJ 2016.09.27. 16:26:51

@harmadikszem:

1. hát ja a miért? kérdésre ebből nem kapunk választ
2. az eredményét nem szokta közöni -> explicite nem, az ugyanakkor nem példátlan, hogy a kormány azért kampányol, akár nagyon vehemensen, hogy valamilyen, szerinte pozitív eredmény szülessen a népszavazáson. A Brexitet eredményezőnél tök egyértelmű volt a remain kampány és Cameron simán bevédett több millió fontos kormányköltéseket a remain mellett. Lesek a gugliból; a '86os spanyol NATO-csatlakozási népszavazásnál a spanyol kormány sikeresen mozgósította a szavazókat a belépés mellett, a '94es svéd referendumnál a svédek eredetileg a belépés ellen voltak, de a kormány itt is mozgósított (mindkettő párszázalékos különbséggel dőlt el, szóval itt a kormány tevékenysége eléggé számított a végeredményre nézve is, nem csak az arányokra, míg a hazai kvótásnál a fél karom rá hogy ha orbánék meg sem pisszentek volna, akkor is ugyanaz lenne a vége kisebb arányban; persze ez most szinte érdektelen már). Az európai alkotmányról szóló 2005ös spanyol népszavazáson a két legerősebb párt aktívan kampányolt az "igen" mellett, az eredmény 77% igen. Biztos vannak még példák de nem akarok könyvtárost játszani.

Érdekes ez na. Szerinted belefér ez a demokráciába, hogy a kormány kampányol valamilyen eredményért? Mmint nem propagandázik, hanem kampányol, annak minden egyéb jellegzetességével, vékony a határ de van. Pl. tisztességes felvilágosító kampány de konklúzióval és lehetőleg explicite kimondva a végén és nem sugallva; hamár a népesség legnagyobb része azt sem tudja eszik-e vagy isszák a migránst.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.27. 16:30:37

@Frady Endre:

"Remélem, hogy ha netán egyszer menekülnünk kell (pl. mert újra bejönnek az oroszok)"

Hamarabb kell majd a betolakodó muzulmánok miatt menekülnünk.

"minket nem drótkerítéssel fogadnak majd..."

Attól függ, hová menekülsz. Ha muzulmán barátaidhoz, úgy azok jó eséllyel agyonlőnek, lefejeznek, felakasztanak. Persze előtte egy kis ungabunga.

HaD 2016.09.27. 16:33:25

@HK417: Dícséretes...alapvetően két féle megoldás létezik. Vagy a spanyolok/indiánok az amcsik/indiánok oroszok/kaukázusiak...stb vagy a Szent László/kunok görögök/minden egyéb franciák/gyarmatok angolok/gyarmatok ....esetleg jóindulattal pax romanás megoldás. Nekem speciel az a bajom hogy Ön is az eura mutogat holott elvileg a magyar urak szuverén joga a határvédelem, melyet alaposan elmulasztottak és mulasztanak ma is(a keítés az ugyebár egy vicc, a berlini falon gyérebben akartak átlógi...lásd tűzparancs). Megy a szájkarate de annak semmi de semmi célja azon kívül hogy manipulálja az embereket. Ez egy nagy átverés és ha elmegy a nép szavazni azt követően semmi de semmi nem fog történni(pontosabban megvan a forgatókőnyv hogy hogyan húzzák tovább az ügyet mint a rétest a váalsztásokig). A harcias vezetőink soha nem fogják Önnek kiadni a parancsot...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.27. 16:34:18

@Frady Endre:

"Ön vagy tudatosan, vagy csak félrevezetetten keveri össze és mossa egybe a terror elől menekülő tömegeket a terroristákkal?"

Hölgyem, Ön vagy tudatosan vagy csak félrevezetetten keveri össze és mossa egybe a háborús menekülteket a gazdasági bevándorlókkal?

KCB 2016.09.27. 16:37:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ettél már gyrost/kebabot?

Lefejeztek vagy megerőszakoltak közben?
(Ha csak görög gyrost ettél, akkor nem releváns a kérdés)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.27. 16:37:35

@HaD:

Ez a "vicc" azért pár nap alatt ténylegesen a tizedénél is kevesebbre csökkentette az illegálisan a magyar határt átlépők számát.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.27. 16:38:22

@TothJanJ: felvilágosító és tájékoztató feladatot magára vállalhatna, szakemberekkel készíttetett anyagokkal mint Kanadában. Kommunikációs rétorok és propagandaszakértők zsírgagyi bogus anyagaiból alfahíres szintű kiadványokat összefosni ennek tök az ellenkezője. Az, hogy utóbb ezt megszavaztatja szerintem teljes őrültség, olyan, mintha felmondatná a néppel a leckét. Meglátjuk ez a mostani is mire fut ki, sok jóra nem számítok.

Nézd meg pl itt is a kommenteket, és itt most nem a totál analfabéta fogalmatlan prolikról beszélek, bár őket hülyíteni talán a legveszélyesebb. Hanem azokról, akik látszólag legalább egy népfőiskolát elvégeztek, tudnak írni-olvasni mégis ugyanazokat a baromságokat mondják mint Manyi néni a falu végén: megerőszakolnak, levágják a fejed, burkinit húznak a töködre. Súlyosan elterjedt a sötétség, és ezt visszametszeni nem lesz semmi feladat, bízom benne hogy másokra hárul majd immáron.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.27. 16:40:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: már megint ez az ungabunga! Mondom, escort, vagy legalább egy tetemes fekete dildó!

KCB 2016.09.27. 16:41:17

56-ban Ausztria 250 ezer kommunistát engedett be az országába! Pedig a kommunizmus csúnya dolog, tudták mikre képesek!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.27. 16:42:15

@harmadikszem:

"Mondom, escort, vagy legalább egy tetemes fekete dildó!"

Nyilván széles körű tapasztalatod van e téren, te melyiket javaslod?

HaD 2016.09.27. 16:43:54

@TothJanJ: a bibi az az hogy a felsorolt népszavazásoknak várható értéke volt(mint a matekban) és nem NULLA. Itt viszont egy halompénzt herdálnak el a tuti nullára közpénzből. Amikor közpénzt úgy használnak fel hogy az semmilyen társadalmi és esetleg üzleti haszonnal nem jár 100%-os biztonsággal előre tudva az hűtlen kezelés, közpénzzel való visszaélés...a kúriát sem arról kérdezte a dicső "ellenzék" hogy ez btk.-s ügy e hanem hogy tényállítás e a kampájnban állított vagy sem. Ez még a károkozásnál sem kérdés ugyanis a hanyag és szándékosság nem azon áll vagy bukik hogy aki a pénzt elkurta az tényeket állított vagy hazudott is hozzá... ez utóbbi csak halmazati

HaD 2016.09.27. 16:55:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az a vicc hogy létezik. Ha annyira nyugodta tetszik tőle aludni akkor kérje már meg a honvédő urakat hogy építsék körbe az országot,ja és szedjenek elő valahonnan néhány tízezer határőrt(+felszerelést) mert bárhonnan az nem jön ide aki nem akar...pl. a rettenetes migráncs akitől cidrizik hős honunk(ha tízezer ha százezer jön akár)az pl. ku...vára nem akar, mert ha akarna akkor tessék mondani Ausztria Szlovákia Románia Ukrajna felől nem jönne kedvére. Egyszerűen elkerültek bennünket és oda mentek ahova készültek, és ide erőszakkal sem fognak jönni megnyugodhat...megvédte a nagy és bölcs vezér. Tetszik tudni ott kezdődik a probléma hogy ha tényleg komolyabb nyomás nehezedne honunkra úgy csuklana össze kerítésestől mindenestől mit a fabudi. Azért még ettől ne meneküljön messzire ennek semmi sansza;)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.09.27. 16:56:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Hölgyem"?!?!?! Ilyen nőiesen hangzik a Frady Endre név? :)))))))
Amúgy látott már kiskegyed muzulmánt a saját(os) szemeivel? :)))

KCB 2016.09.27. 16:56:52

@HaD:

"Ne közpénzből kampányoljanak!

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet és a kormányt, hogy állítsa le a népszavazással kapcsolatos, közpénzből folytatott pártkampányt - mondta az ellenzéki párt operatív igazgatója szerdán, Budapesten."

www.hirextra.hu/2008/01/16/ne-kozpenzbol-kampanyoljanak/

Ez lényegében egy beismerő vallomás a Fidesztől a jövőre vonatkozóan. Hiszen ha akkor így gondoltál, most is kell lennie.

$pi$ 2016.09.27. 17:09:29

@Frady Endre: "Ön vagy tudatosan, vagy csak félrevezetetten keveri össze és mossa egybe a terror elől menekülő tömegeket a terroristákkal?"

Micsoda naív elképzelés, hogy a világ lakossága terroristákból és menekülőkből áll és aki menekül az nyilván csak jó ember lehet. :)

A valóság ehelyett az, mint a "menekültek" felsőfokú végzettsége esetében. A menekültek saját elmondása alapján 30%-uk rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Csakhogy ezt néhány kérdéssel viszonylag könnyű ellenőrizni és aztán kiderült, hogy az arány 0,5%.

Szintén a menekültek állítják, hogy ők a terror ellen menekülnek. Ezt még senki sem ellenőrizte le.

$pi$ 2016.09.27. 17:12:59

@Kerek Perec: "Ez lényegében egy beismerő vallomás a Fidesztől a jövőre vonatkozóan. "

Ez egy nagy butaság. A fidesz nem pártkampányt folytat, az, hogy megengedjük -e az eunak, hogy azt telepítsen be magyarországra akit akar az nem pártkérdés. Ezt abból is lehet látni, hogy a fidesz támogatottsága a lakosság körében 50% körüli, a nemmel szavazók aránya meg 90% felett van.

A népszavazás az ország jövőjét dönti el, kár úgy beállítani mintha itt fidesz vagy nem fidesz lenne a kérdés.

KCB 2016.09.27. 17:17:09

@$pi$: Még nem volt meg a szavazás. Vagy már kijöttek az eredmények?

$pi$ 2016.09.27. 17:18:50

@HaD: "az pl. ku...vára nem akar"

A biztonsági kockázat (különösen az állambiztonság esetében) soha nem attól függ, hogy ki mit *akar*, hanem attól, hogy ki mire *képes*. Nincs ez másképpen a mindennapokban sem. Lássunk egy példát:

- Béla, nyitva hagytad az ajtót, bárki be tud jönni!
- De senki sem *akar* bejönni, nincs gond.
- Nem számít, hogy ki akar vagy nem akar, be lehet jönni, ez kockázat.

Másik példa, talán ezt megérted:

- Hiányzik a korlát, egy lépés és az illető a halálba zuhan, ez így elfogadhatatlan kockázat!
- Dehát senki sem akar a halálba zuhanni, jó lesz ez így.
- Lósz@rt jó, ez így kockázatos.

Talán most már érted, hogy a "nem akar idejönni senki" miért komolytalan érvként.

$pi$ 2016.09.27. 17:22:45

@Kerek Perec: "Még nem volt meg a szavazás. Vagy már kijöttek az eredmények? "

Nos igen, nyilván az előzetes közvéleménykutatásokat vettem alapul, elég valószínű, hogy körülbelül ennyi lesz az eredmény. Ennyit lehet tudni most: 90% körül vagy a felett lesz valószínűleg.

KCB 2016.09.27. 17:25:47

@$pi$: Szomorú hogy nem érjük el a 99.99% százalékot, sose leszünk népi demokrácia!

HaD 2016.09.27. 17:32:33

@$pi$: nem nem értem...bocs.Miért is nem képes idejönni a migráncs? Beül a bérelt autójába esetleg felszál egy vonatra vagy csak átbicózik mert hogy sehol semmi ellenőrzés az általam említett országok felől befelé(kettőnél hetente megfordulok). Tehát mi az ami miatt nem képesek idejönni? Mi tarja vissza őket? De komolyan..ha lehet komkrétabban mert a felhozott példákat sem értem..ilyen egyszerű lélek vagyok:). Egyébként is a kerítés az egy honvédelmi eszköz(lenne)amiben a jó öreg NATO-nak is lenne elvileg ötlete ha kérnék:), míg a migráncsok belügyi/titkosszolgálati feladatokat jelentenének. Ha az a gond hogy bölcs vezérünk bölcs kormányának fogalma sincs hogy úgy álatalában hogyan kezeljen terror veszélyt akkor monnyon le mert nem alszom már mától jól:). De a kerítéssel(meg ezzel a bohóckodó szvazással) semmitől nem védett Ön sem

HaD 2016.09.27. 17:36:17

@$pi$: és megengedük az eunak? Ha nem akkor mi lesz? De tényleg, mi a terv? Mi a következő lépés ha nem engedük meg nekik? ha semmi akkor lásd közpénzzel való visszaélés....úgyhogy könyörgöm legyen valami:)

HaD 2016.09.27. 17:42:39

Még valamit. Szégyen és gyalázat hogy az a k...csög banda hogy beszaratta ezt az országot! Elődjeink forgólódnának a sírjukba ha betojtak volna pár tíz vagy százezer betolakodótól. Mi a túrót visítanak meg az eu-val zsebhokiznak? Könyörgöm komolyan fél valaki attól hogy ha rendet kell rakni néhány főkötős közt? Ez lenne a valódi probléma??? Na ne máááá

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.27. 17:44:39

@Frady Endre:

""Hölgyem"?!?!?! Ilyen nőiesen hangzik a Frady Endre név? :)))))))"

Igen: Frau Ady Endre, rövidítve Fr. Ady Endre.

"Amúgy látott már kiskegyed muzulmánt a saját(os) szemeivel? :)))"

Nemcsak hogy láttam, de egyetemista koromban a kollégiumban közelebbről is volt hozzájuk balszerencsém. Pedig azok még az értelmesebbek közül kerültek ki.

TothJanJ 2016.09.27. 18:08:43

@HaD: Ez most még nem tudható. Az egyik oldal az, hogy alaptörvény szerint népszavazás csak olyan ügyben tartható, aminek tárgya az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik. Ha szó szerint veszem, akkor az egész szavazás arról szól, hogy a kormány akarja vagy ne akarja-e a kvótát, függetlenül attól, hogy de facto jogilag vagy máshogy tud-e tenni ellene vagy sem. Mivel hogy a kormány eddig sem akarta a kvótát, az elejétől fogva ellenezte és lényegében kimerítette ellene a rendelkezésre álló jogi lépéseket, a népszavazásnak -ez lesz a másik oldal- az az igazi tétje (szerintem), hogy az EU-nak milyen képet kell majd kezelnie: egy olyan képet, ahol a magyar nép egyértelműen kinyilvánított akaratával szemben kell megvalósítania valamit, vagy egy olyat, ahol a magyar nép támogatásával kell (utóbbira a legutóbbi felmérések szerint reális esély nincs). Az EU pl. a Brexittel szemben kommunikációs szinten elég következetes, sürgetik hogy rendben menjen, időben kezdődjön stb. a kilépés folyamata, holott nyilvánvalóan nem jó az EUnak a britek kilépése. Én azt gondolom, hogy a magyar kormány arra játszik, hogy az EU nem fog a formálisan kinyilvánított népakarat ellenében tenni, semmilyen körülmények között, semmilyen formában. így is éppen elég probléma lesz azzal, ha láncreakciót indít be ezzel KK Európában, ez egy nagyon ingatag talaj nem hiszem, hogy megkockáztatná. Sőt mintha éppenhogy próbálnák előre kezelni a helyzetet amikor Juncker már arról beszélt a napokban, hogy akár az sem baj, ha a magyarok meg a lengyelek nem akarnak kvótázni mert akkor legfeljebb kiváltják azzal, hogy jobban kiveszik a részüket a határvédelemből. De ezt nem a semmiért került szóba, hanem mert már előre látszik, hogy a kormány tűzzelvassal keresztülveri, hogy elsöprő arányban nyerjenek a nemek, és akkor már inkább ezt. Szóval én nem látom tét nélkülinek, vagy csak belső politikai-hatalmi téttel rendelkezőnek; nem ennek relatíve komoly hatásai lehetnek európai szinten is, csak épp nem azért mert a magyar kormány dönteni fog valamiről.

$pi$ 2016.09.27. 18:09:08

@HaD: "ha semmi akkor lásd közpénzzel való visszaélés..."

Butaság. Mi a csoda egyáltalán az, hogy "közpénzzel való visszaélés"? És ha nem sikerül elérni valamit, akkor az bűn? Ha fenntartunk egy katasztrófavédelmet és nincs katasztrófa, akkor az "visszaélés"? Ha fenntartunk egy hadsereg és nem lesz háború, akkor az "visszaélés"?

Ez nagyon úgy hangzik mint a sok ellenzéki nyafogás, hogy miért nem kell kerítés (mert úgysem működik százszázalékosan) meg miért nem kell népszavazás (mert úgyis az lesz, amit brüsszel akar), miért nem szabad megadóztatni a multikat (mert úgyis áthárítják) vagy a bankokat (mert ők is áthárítják).

Ezeket én komolytalan érveknek tartom, a legtöbbjük a nirvána érvelési hiba kategóriába tartozik.

$pi$ 2016.09.27. 18:11:32

@HaD: "Tehát mi az ami miatt nem képesek idejönni? "

Írtam én valahol, hogy a migránsok képtelenek betenni a lábukat magyarországra?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.27. 18:30:58

@TothJanJ:

"csak épp nem azért mert a magyar kormány dönteni fog valamiről."

Pedig lényegében azért, hiszen a népszavazás kiírása is kormánydöntés volt. A magyar kormány lényegében azzal szembesíti a brüsszeli bürokratákat, hogy vajon csak papolnak demokráciáról vagy ténylegesen meghajolnak egy ország lakosságának demokratikusan, népszavazáson meghozott döntése előtt.

Elég rossz üzenete lenne annak, ha semmibe vennék egy tagállam lakosságának demokratikus döntését. Ezért kell a népszavazás, és ezért téved Vona Gábor, amikor az alkotmánymódosítást is elégnek tartja.

Egyebekben egyetértek az érveléseddel.

1ghost 2016.09.27. 19:09:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Hát balfaszkám, a helyzet úgy áll, hogy ezen a nickeden is ugyanolyan ócska fideszes bérkommentelő vagy mint a többin.

Hazudj, bazdmeg, hazudj, mert hétvégén népszavazás, s nagyon necces a részvételi arány, s érvénytelenség esetén kibasz a brancsból gazdád.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.27. 19:28:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: úgy tanultam, hogy az olyan középkorú férfiaknak, akik női álnéven mocskolódnak random blogokon elsősorban a dildót kell ajánlani. Neked se mondhatok mást. Ha már a négy fal között elfogadtad magad a kis (nagy) játékszereddel, utána próbálkozhatsz az escorttal, az még kockázatmentes. Aztán jöhet a gőzfürdő! Meglátod, utána nem lesz már értelme szopásról meg ungabungáról fantáziálnod, életeddé válik. Nagyon drukkolok.

HaD 2016.09.27. 21:20:47

@$pi$: Igen bűn ha tudja az "elkövető" hogy nem is lehet eredmény és mégis költekezik. Ön ha a cégénél úgy költene egy prujektre hogy tudná előre hogy semmi eredmény nem várható akkor mit tenne a tulaj? Kirugná és feljelentené rosszabb esetben hűtlen kezelésért!A közpénzzel való visszaélés egy btk-s kategória. A felhozott példák erős csúsztatások. Nagy a különbség aközött amit egy állam az alkotmányban rögzítetten köteles elvégezni(honvédelem stb)a befizetett adó ellenében, és megint más amikor hirtelen ötletnél fogva elővezet egy problémát arra kiír egy halom pénzért egy népszvazást, de tudja hogy a népszavazásnak semmilyen következménye nem lesz. A vágyak meg a találgatások nem jogi kategóriák. Ha ezt a pénzt mondjuk a határon sanyargó katonák ellátására fordítaná akkor tenne eleget a probléma kivédésére...legalább is az egy valós eredménnyel kecsegtető kísérlet lenne...

HaD 2016.09.27. 21:41:14

@TothJanJ: Jogilag semmire nem kötelez senkit, tehát ha a felhozott érvekkel egyet is értek de azok csak a lottó ötös kategóriába tartoznak...spekuláció. Spekulációra meg nem költhető sem köz sem magánpénz(lásd még bróker ügyek ahol azért ülnek már...). Ráadásul a nyomásgyakorlás(ha jól értem mint érvet) akkor lenne releváns ha annak lehetne eredménye. A demokrácia értelmében akkor össze kellene röffenteni az eu döntéshozóit és újra szavaztatni a kvóta törvényt. Ennek tehát NEM a népszavazás a módja! Magam részéről amit szorgalmaznék az a magyar titkosszolgálat és rendfentartók megerősítése. magyarán ha idejön(a határokon ma is bármikor)valaki vagy valakik akik esetleg felforgathatják a közösségek életeét akkor azt időben kiszűrni aztán példát statuálni hogy a fal adja a másikat. Nem igen jönne ide senki(most sem teszik)ha érezhetően erős lenne a közrend. Ennek lehetne aztán nemzetközi hírverést csinálni, azzal nem tudnénak mit kezdeni ha egy két okoskodó migráncst helyre tennénk. Amikor meg vége a háborújuknak akkor lehet haza sétálni, akiknél meg nincs is háború azok pedig elve "nem játszanak".

HaD 2016.09.27. 21:51:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Anno a fidesszel az élen belerángatták az országot az eu kötelékébe. Az eu-ban van egy csomó ország amelyek eus képviselői döntöttek erről a migráncs ügyről. Demokratikusan..csak ép nekünk nem tetszően. Ilyenkor mi van? Hunxit:)? Kicsit érdi lenne a jelenlegi gazdasági berendezkedés mellett. Nem akarja ezt ez a banda mert akkor nem lesz mit "újraelosztani " arról nem beszélve ha az eu hívő németek odébb tolják az autó iparukat(nem kivitelezhetetlen higyje el).Az "elég rossz üzenete lenne annak.." meg nem az a kategória amire el szoktak költeni 15 milliárdocskát!!!! Mert mi van ha rossz lesz az üzenete? Ki fizeti ki a számlát??? Ön(is)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 08:43:14

@harmadikszem:

Hiszek neked, végül is saját tapasztalatból beszélsz. Na mesélj, milyen volt a dildó? És a gőzfürdő?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 08:43:58

@HaD:

"Anno a fidesszel az élen belerángatták az országot az eu kötelékébe. "

Nocsak, már az EU-tagságért is a Fidesz a felelős, a Fidesz a hibás? Ez új.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.28. 11:53:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: asszonyom, izé, uram, majd az segít eldönteni, hogy fiú vagy -e vagy lány. Nyugi, még így az ötvenes éveidben sem késő (annyira). A többit utána majd megbeszéljük :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 15:00:03

@harmadikszem:

Ne válts témát, várom az élménybeszámolódat. Ne légy szégyenlős, lazítsd el magad és mesélj.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.28. 21:11:40

@harmadikszem:

Uncsi vagy, buzikám. Mostantól szűröm a kommentjeidet minden blogon. Felőlem te meg letilthatsz itt, leszarlak.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.28. 21:35:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hogyisne, kellenek a hülyék, hozzák a nézettséget!