Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Napi papi propaganda

2016. szeptember 30. 13:01 - harmadikszem

crazy-preacher.jpgMegint egy katolikus pap gondolt egy nagyot, és mozgósított október 2-re. Nem kellett volna.

 Szenzációsan magyarázza a katolikus pap, miért szavaz nemmel a kvótára – írja a Heti Válasz, és kíváncsian kattintok rá, de tényleg. Kíváncsian, és némi félelemmel, hiszen – tisztelet a kivételnek – a magyar katolikus papok eddig nem nagyon jeleskedtek a migrációs kérdésekben megfogalmazott szenzációs érvelésekben. Na majd hátha most – gondolnám.

De sajnos hamar letört a lelkesedésem – a közölt írás arról tanúskodik, hogy az atya telis-tele van tudatlansággal, és tudattalansággal egyaránt. Miközben bíztatom a nyájas olvasókat, hogy vegyék szemügyre a linkelt szöveget, igyekszem magam is pár pontban reagálni arra. Iskolás módon a szöveget lineárisan fogom követni. Néhány nagyhatalmazás meg egyházunk ellenségei-zést kihagytam, mert ezeket már-már kötelező retorikai elemeknek tekintem, és nem tulajdonítok nekik ezen felül szándékolt jelentést.capture_3.PNG

Aszongya

  1. „Jávorka Lajos tiszakécskei plébános a Facebookon osztotta meg gondolatait a népszavazásról.” Én egész egyszerűen nem értem, hogy egy pap miért aktuálpolitizál, de azt meg pláne nem, hogy miért kampányol. Mivel erről már megírtam a ma is aktuális véleményemet itt, elég csak utalom rá.
  2. „Gyűlöletkeltés? Nem! Kisgyermekként a szüleim tanítottak, hogy ne játsszak a tűzzel, ne barátkozzak rossz gyerekekkel, óvatos legyek a kommunistákkal… Gyűlöletre tanítottak? Nem gondolnám. Csak tanítgattak meglátni és elkerülni a veszélyt” Ez az egyik leginkább gyomorforgató rész még akkor is, ha feltesszük, nem szándékos, és tényleg egy jó retorikai fogásnak volt szánva. Ez esetben csak rettentő sajnálatos. Sajnálatos és gusztustalan ugyanis, hogy a menekültekről, vagy akár a migránsokról, vagy akár bármilyen embercsoportról, és éppen egy keresztény pap, olyan analógiát gyárt, ahol azok a tűzzel, a rossz-al és a Magyarországon általánosan elfogadott módon kártékonynak és gyűlöletesnek számító kommunistákkal vannak összehasonlításban. A tudattalan társítás lényege, hogy mi nem gyűlöljük a migránsokat, menekülteket, hiszen keresztények vagyunk: mi csak félünk tőlük, mert veszélyesek, rosszak és kártékonyak! És aki ezt nekünk megtanítja, a jóságos propaganda, Orbán úr, akárki, az nem egy fasiszta agymosó, hanem olyan, mind egy aggódó anyácska. Csak jót akar. Mármint nekünk.
  3. Egy csomó retorikai marhaságot és néhány általános ájtatos mondatot követően jön ez a szépség: „Nyugat bűnös abban, hogy a munkabérek, az életszínvonal Keleten a Nyugaténak egyötöde. Ha akarják, megtehették volna, hogy gazdaságilag fölzárkózzunk.” Hogy mi van? Hogy mi van? Hogy mi van? A Nyugat a bűnös abban (ki az a Nyugat?) hogy nálunk minden politikai elit, de kétségkívül leginkább az, aminek e soraival kampányolni tetszik, szétlopta és kifosztotta az országot? Hogy a Nyugatról érkezett EU-pénzek döntő többsége nem a felzárkóztatásra lett elköltve, hanem haverok zsebébe ment hasztalan vagy épp soha be sem fejezett „beruházásokon” keresztül? Atya! Tetszik emlékezni a példabeszédre a szálkáról és a gerendáról? Hol van az önkritika? Hol van a saját felelősség keresése? Mutogatás, hibáztatás és konteózás a Nyugatról – ez nem keresztény tanítás, hanem propaganda. Aktuálpropaganda.
  4. „Nem tudok nem gondolni Hunyadi Jánosra, Kapisztrán Szent Jánosra, Tomori Pálra, Zrínyi Miklósra és mindazokra, akik nehéz időkben védték a hazánkat. Védték, amikor más nagyurak azon fondorkodtak, hogy a török győzelme esetén – ha ők távol maradnak a haza védelmétől – milyen jutalmat kapnak, nekik milyen kiskirályság jut majd?” Nagyon remélem, hogy nincs igazam, de minden jel szerint mégis. Az atya szerint tehát az, aki a kormánypropaganda és az ő „tanítása” dacára távol maradna a szavazófülkéktől, pardon, a haza védelmétől, az tulajdonképp azon fondorkodik, hogy milyen kiskirályságot kap majd? Atya, el tetszett téveszteni a kórtermet. A jelen kiskirályai, kegyeddel együtt, épp arra készülnek, hogy minél több embert vigyenek az urnák elé, hiszen a Nagykirály meg is mondta előre, hogy nagy baj lesz, ahol nem jó eredmény születik. A csak saját hasznukat leső kiskirályok most nem távolmaradásra, hanem épp ellenkezőleg, az Önéhez megtévesztésig hasonló kis „levélkék” és „szenzációs magyarázatok” megfogalmazásával és nyilvánosságra hozatalával törődnek. Ha szabad megkérdezni: szentséged mit remél?
  5. „veszélyben érzem a hazámat és kultúránkat. Az én szavam, az én szavazatom is számít. Ezért elmegyek szavazni 2-án, és nemmel szavazok.” Jobbra át! Igazodj! Tollat vááááááál-hoz! plank-eye.jpg

 

Az egyetlen valóban szenzációs  mondatot a végére tartogattam, ez mindent a helyére tesz. Sőt még NER-kompatibilis is. „Kész vagyok vállalni a kritikát, de nem tudok időt áldozni a vitára”. No further explanation – mondanák a romlott nyugaton.

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

 

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr911754307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.30. 13:17:05

Pedig a pap szinte mindenben igazat mond.

1. A pap feladata a politizálás, minden liberális téveszme ellenére.

2. A migráció támogatása nem része a keresztény elveknek.

3.A keleti-európai alacsonyabb életszínvonal egyetlen oka a nyugat általi pénzkiporszívózás, Az igazi tolvaj az EU és a nemzetközi nagytőke. Hozzájuk képest az összes eddigi magyar politikus lopása filléres ügy.

4. Az iszlamizáció elleni ellenállás keresztény érték.

5. Nem a haza van veszélyben, hanem az egész kontinens.

TothJanJ 2016.09.30. 13:23:25

A teljes szöveg:

Gyűlöletkeltés?

Nem! Kisgyermekként a szüleim tanítottak, hogy ne játsszak a tűzzel, ne barátkozzak rossz gyerekekkel, óvatos legyek a kommunistákkal… Gyűlöletre tanítottak? Nem gondolnám. Csak tanítgattak meglátni és elkerülni a veszélyt. Az Európai Unió kötelezni akarja Magyarországot, hogy fogadjon be migránsokat. Nem tudjuk, kiket szánnak nekünk, de tudjuk, hogy nincs felső létszám-korlát. „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Nem, nem akarom! Nem akarom, hogy idegen hatalmak döntsék el, hogy kik népesítsék be a hazámat. Ezért elmegyek szavazni 2-án, és nemmel szavazok. Gyűlöletet keltek ezzel a nyilatkozatommal? Lehet, hogy több jó barátom is ellenérzéssel olvassa e soraimat, mégis leírom, mert azt remélem, hogy a barátaim őszinte embernek ismernek. - Mindezt azért írom nehezen, mert kész vagyok vállalni a kritikát, de nem tudok időt áldozni a vitára. Ezzel így vagyok én is, és igen sok pap barátom. Ezért előre is bocsánatot kérek. És biztosítani szeretném a másként gondolkodókat arról, hogy tisztelem őket! Hiszem, ha különböző is a véleményünk, maradhatunk barátok.

Nem akarom, hogy az Európai Unió a mi beleegyezésünk nélkül ide telepíthessen olyanokat, akiket nem ismerünk, akikkel nincs lehetőségünk konzultálni arról, hogy ők akarnak-e velünk élni? Elfogadják-e a törvényeinket, és azt az értékrendet, amely alapvetően a kereszténységből fakad? És vajon Nyugat milyen alapon válogat? A rá nézve haszontalan vagy veszélyes elemeket akarja átadni? Milyen módon kötelezné őket az itt maradásra, ha egyszer Európa egyik nagy vívmánya épp a szabad közlekedés?
De akarom, hogy hazánk nyitott szívvel fogadja az igazi menedékkérőket, akiknek ismerhető a személyi azonosságuk és múltjuk. Akarom, hogy Magyarország erői szerint támogassa a menekült táborokban élőket, különösen a menekült keresztényeket, hiszen ma ők a leginkább üldözöttek, a legkiszolgáltatottabbak. Akarom, hogy népünk vezetői együtt működjenek a más népek vezetővel abban, hogy vége legyen a háborúknak és mindenki visszatérhessen otthonába. Akarom mindezeket! Ezt azért hangsúlyozom, mert erről kevés szó esik.

Főként egyházunk ellenségei hivatkoznak szívesen Ferenc pápa néhány mondatára, a Lampedusa és Leszbosz szigeti látogatására. A látogatások megtörténtek, a menekültek befogadását kérő mondatok elhangzottak. De csak akkor értjük jól a Pápát, ha arra is figyeljük, amit tesz. A Vatikán eddig 2 menekült szír családot fogadott be, Leszbosz szigetéről pedig mindössze 12 olyan muszlim menekültet hozott magával Ferenc pápa, akiknek rendben voltak a papírjaik, és készek voltak az együttműködésre.
Féltem a hazámat, és féltem Kelet-Európát. Nem szeretném, ha a gazdag Nyugat urai diktálnának nekünk, akik nem takarékoskodnak a bírálatokkal, akik továbbra is kifosztják a szegény népeket, és háborúkat szítanak. Nyugat bűnös abban, hogy a munkabérek, az életszínvonal Keleten a Nyugaténak egyötöde. Ha akarják, megtehették volna, hogy gazdaságilag fölzárkózzunk.

Látva, ami Nyugat-Európában zajlik, látva a nagyhatalmak által szított háborús konfliktusokat Közel-keleten, Afrikában, Ukrajnában, hiszem, hogy a népünknek joga és kötelessége véleményt mondani. Lehetett volna ezt a kérdést jobban megfogalmazni? Bizonyára igen. De most erre a kérdésre lehet és kell válaszolnunk.

Nem tudok nem gondolni Hunyadi Jánosra, Kapisztrán Szent Jánosra, Tomori Pálra, Zrínyi Miklósra és mindazokra, akik nehéz időkben védték a hazánkat. Védték, amikor más nagyurak azon fondorkodtak, hogy a török győzelme esetén - ha ők távol maradnak a haza védelmétől - milyen jutalmat kapnak, nekik milyen kiskirályság jut majd?

Gyűlöletet keltenek e soraim? Nem áll szándékomban! Bízom benne, hogy akik ismernek, azokban nem is támad gyűlölet senkivel szemben. Csak veszélyben érzem a hazámat és kultúránkat. Az én szavam, az én szavazatom is számít. Ezért elmegyek szavazni 2-án, és nemmel szavazok.

Jávorka Lajos
www.facebook.com/lajos.javorka.5/posts/532422556963261

TothJanJ 2016.09.30. 13:52:40

@harmadikszem: elnézést nem vettem észre (Tényleg nem. Most sem látom a linket.).

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.09.30. 14:19:45

@TothJanJ: "Szenzációsan magyarázza a katolikus pap, miért szavaz nemmel a kvótára – írja a Heti Válasz, és kíváncsian kattintok rá, de tényleg".

a heti válasz a hiperhivatkozás, más színű is

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.09.30. 14:31:22

@bircaman maxval szerkesztő: "A migráció támogatása nem része a keresztény elveknek."

A népszavazás nem a migrációról szól.

A kersztény elvű pap ne támogasson és ne ellenezzen semmilyen politikai kampányt.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.30. 14:37:29

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelenül szavazok:

A népszavazás lényege: liberalizmus vagy populizmus.

A pap kötelessége irányt mutatni, hogy szerinte melyik lehetőség áll közelebb a keresztény értékekhez.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.09.30. 14:41:16

@bircaman maxval szerkesztő: A pap kötelessége kussolni, mert vagy kurvára nem ért hozzá, vagy kurvára rosszindulatú.

Jakab.gipsz 2016.10.01. 16:53:06

A kérdés így szól. Hazudott-e a pap amikor intelmet fogalmazott meg.

A válasz egyértelműen: Nem.

Tehát ha nem Ő (a keresztény pap), akkor valaki vagy valakik hazudoznak.

Gyanakodjunk a szekta-teológusokra, ŐK a nagy hazugok.

Aranyi Gábor 2016.10.01. 17:16:40

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelenül szavazok: Nem a szt. nem! Ja, hogy neked sz@rosgyuri mást mondott. Aha. Ja. A népszavazás arról szól, hogy az EU v. a MAGYAR parlament döntsön az ország bevándorláspolitikájáról. A jelen jogi helyzetben ez még nemzeti hatáskör, ezt próbálják a globálkufár barátaid JOGELLENESEN, ALAPSZERZŐDÉS-ELLENESEN megváltoztatni. egy Jézus nevű párthus migráns (??) úgy kiverte a fajtádat, a Kánaánt elözönlő héber migránsok későbbi, kufár leszármazottiat a templomból, hogy csak úgy porzottak. Ha még emlékszel. Mégy magadtól, vagy készíttessem a flagrumot, ha tudod, mi az?! Vidd magaddal Qurcsótány Napifegyencet is, ha megkérhetlek...

Aranyi Gábor 2016.10.01. 17:20:21

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelenül szavazok: Akkor se pofázzon bele abba, hogy kikkel akarok együtt élni, ha maga a római zsidó pápa, vagy a magyar zsidó Erdő Péter az illető!? Vagy csak (veszprémi) érsektől lefelé lehet?? Ki a fac vagy, hogy megmondd?! Nekem speciel a legalanyosabb egyházi rangom van, tehát TE még annyira se ugatsz bele az életembe, mint az általam kiközösített pápa! XD

Aranyi Gábor 2016.10.01. 17:21:46

@Aranyi Gábor: Legalacsonyabb... csak már nem látok a gyűlölködéstől!!!!!!!! Meg a pipá(d)tól! Jáj!

Szálló monitorok 2016.10.01. 18:44:21

@a gyűlölködők bekaphattyák, érvénytelenül szavazok: "
A kersztény elvű pap ne támogasson és ne ellenezzen semmilyen politikai kampányt. "

Kivéve ha a pápa az, és a migránsok befogadására szólít fel. Mert akkor még az egyház politizálását évtizedeik ellenző liberálisok számára is hiteles ember lesz!

vajdasagi 2016.10.01. 19:20:19

@Aranyi Gábor: Ja értem: a Pápa is áruló most már nektek? Nem vagytok ti betegek?

Mert szeretet az nem látszik a szívetekben, hanem kizárólag gyűlölködés. De nem gondoltam volna, hogy a Pápát is kiközösítenétek, ha nem a ti követeket fújja.

Ez már vicces is lenne, ha nem a Hazánk végleges tönkretételét hajtaná végre éppen a Fideszes bűnbanda.

bulista 2016.10.01. 19:53:14

"Ha lenne Isten, én hinnék benne!"

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.10.01. 20:13:23

@harmadikszem: Egy pap miert nem politizalhat? A belinkelt cikk bizonyos megnyilvanulasokra tett velemenyrol szol, nem pedig arrol, hogy miert nem politizalhat egy pap.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.10.01. 20:48:38

@orangeman: kezdhetném az állam és az egyház szétválasztásával, de nem akarom hosszúra nyújtani. Ha szerinted ízléses, hogy a pap nem Isten országáról beszél vagy a keresztény tanításról, hanem aktuálpolitikai kérdésekről, akkor lelked rajta. Ez az atya a Facebook bejegyzéseinek kilencven százalékában a migránsok és menekültek ellen hangol, és nem például egyházi ünnepeket értelmez vagy igehelyeket magyaráz. Szerintem ez minimum szereptévesztés, és akkor nagyon, de nagyon jóindulatú vagyok.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.10.01. 21:14:25

@harmadikszem: Az állam és az egyház szétválasztása azt jelenti, hogy az állam nem hoz törvényt az egyházzal kapcsolatosan (Jefferson) vagy az egyházi vezetők nem parancsolnak és parancsolhatnak állami vezetőknek (Kennedy - de ugye az cinkes volt az ő katolikussága miatt). Hirtelen ezt a két értelmezést találtam a wiki-n, de ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy egyházi személyek nem nyilvánulhatnak meg pártpolitikai kérdésekben. Az ellenkezőjéről azonban meggyőzhető vagyok.

Én nem vagyok katolikus (amint a nevemből is kitűnik, protestáns vagyok), és nem ismerem a katolikus egyházi rendszert, azonban a papnak sokféle feladata van, és nem látok semmi olyan tilalmat, ami szerint ő nem szólalhatna meg ebben a kérdésben. Gondolom téged sem azért fizetnek, hogy ilyen blogot írj (engem sem azért, hogy kommenteljek), de azért a szabadidőnkben mindketten megtehetjük.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.10.01. 21:26:25

@orangeman: Akkor kénytelen vagyok mégis leírni, de nem bánom mert te értelmes kommunikátornak tűnsz. Szóval a pap az által, hogy a szószéken hierarhikus pozícióban van (főleg a katolikusoknál), és megkérdőjelezhetetlen igazságokat prédikál, valamint spirituális útmutatást ad a nyájnak, ezt a tekintélyt (tudottan vagy tudattalanul) átviszi a társadalmi kommunikáció más színtereire is (például a politika). A klasszikus angolszász filozófiától kezdődően ezért kezdték sokan szorgalmazni (filozófiai és nem teológiai érvekkel) azt, hogy az egyházi igehirdetés váljon világosan elkülönültté a politikai propagandától (és egyébként a tudományos véleményformálástól is).

Sokkal csúnyábban fogalmazva: sok buta öregasszony meggyőződéssel vallja, hogy amit a pap bácsi mond, az maga a Szentírás (nem az). Ezért neki hatványozottan oda kellene arra figyelnie, hogy mit kommunikál. Ha gyűlöletbeszédet, azzal nagyon sokat árt. Én mint blogger, hála Istennek, egyáltalán nem vagyok ebben a pozícióban, senkire nincs semmi extra (pozíciómnál fogva meglévő) hatásom, tényleg 'csak' a véleményemet közlöm. A papnál ez nem tehető meg, és aki ezt kétségbe vonja az vagy naiv vagy cinikus.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.10.02. 01:41:39

@Szálló monitorok: "A kersztény elvű pap ne támogasson és ne ellenezzen semmilyen politikai kampányt. "
Kivéve ha a pápa az, és a migránsok befogadására szólít fel."

Nem, a Pápa az emberi könyörületesség mellett emelt szót, nem politizált. az orbán csinál ebből politikát.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.10.04. 12:12:09

@harmadikszem: Értem, tehát akkor szerinted sincsen semmilyen kötelező szabály arra, hogy egy pap ne avatkozzon a politikába, de ezt valakik (kik?) kívánatosnak tartják, mert nagy hatást gyakorolnak a papok az emberekre (ezt én nyilván nem is vitatom).

A kérdésem továbbá az, hogy akkor a politizáló pap (akire - mint tudjuk - sokan hallgatnak) miben különbözik híres színészektől, újságíróktól vagy fitnesz Norbitól, akinek szintén nagy befolyása van az emberekre? Ők miért élhetnek a befolyásukkal, ha a pap nem?

És végül egy utolsó kérdés: Amit írtál, azt irányadónak tartod a kitüntetéseit visszaadó Iványi Gáborra is?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.10.04. 14:12:20

@orangeman: szerintem abban különbözik, hogy sokkal fontosabb dologgal kapcsolatban áll hierarchikus pozícióban, mint a színész vagy a fitness norbi. Ő elvileg egy transzcendens felé és felől nyitott kommunikáció szempontjából képvisel ágenciát, ez messze magasabb rendű, legalábbis a vallásosak számára, mint egy végeredményben mégiscsak csepűrágó vagy bohóc.

Ettől függetlenül szerintem a színész és a fitness pápa (WTF) politikai propagandája is meglehetősen visszás és visszatetsző. A sajtómunkások esete más, nekik ez a munkájuk része.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.10.04. 14:15:19

@harmadikszem: "szerintem abban különbözik, hogy sokkal fontosabb dologgal kapcsolatban áll hierarchikus pozícióban, mint a színész vagy a fitness norbi. Ő elvileg egy transzcendens felé és felől nyitott kommunikáció szempontjából képvisel ágenciát, ez messze magasabb rendű, legalábbis a vallásosak számára, mint egy végeredményben mégiscsak csepűrágó vagy bohóc."

És? Ez milyen különbségtételt követel meg?

És akkor mégegyszer ismételem a kérdésem: Amit írtál, azt irányadónak tartod a kitüntetéseit visszaadó Iványi Gáborra is?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.10.04. 19:21:33

@orangeman: én ennél világosabban nem tudom elmondani, mi a különbség. Akikre többet bíznak, azokon többet kérnek számon. Ha ez nem mond neked semmit, akkor én sem tudom elmagyarázni.

Iványi Gáborral kapcsolatban nem tudom mi a kérdés. Ő nem egy aktuálpolitikai tettet hajtott végre, ha jól emlékszem, hanem visszaadta a kitüntetését miután azt egy gyűlöletbeszédéről hírhedt paprikajancsinak is odaítélték, akivel ő - nagyon helyesen - nem kívánt közösködni. Ha másra gondoltál, akkor fejtsd ki kérlek mert nem világos nekem.