Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Pesti rémmesék

2016. november 05. 14:13 - harmadikszem

wp_20161103_10_41_40_pro.jpgEgy korábbi posztunkat, melyben a magyarországi vidék siralmas állapotára hívtuk fel a figyelmet, többen is kritikával illették, mondván, hogy miért próbálunk következtetéseket levonni az Isten háta mögötti viszonyokból. Hiszen, például Budapest székesfővárosban minden épül. És szépül.

Ühümm.

Stábunk nekiindult, hogy frissen, fiatalosan körbenézzen egy épp most felújított villamos vonalán. A 3-as villamosra esett a választásunk, ami durva környéken jár, de egy frekventál szakaszon is áthalad. Kis fotósorozatunk az Ecseri-úti megállótól indul. Terveink szerint végighaladtunk volna egészen a végállomásig, de már az első három megálló oly mértékű vizuális sokknak tett ki bennünket, hogy kiégtünk.    

Ecseri út – Balkán utca – Fertő utca – Szállás utca

Beszédes nevek. Ami itt van, az tényleg a legsötétebb balkán, fertő, ahol az ötvenes évek Kelet-Európája vett szállást. Nézzük hát képes összeállításunkat.

1_1.jpg

Kisinyov, 1947? Nem, ez Budapest, Ecseri úti metróállomás. 3 perc a centrumtól, nem szuburb, nem periféria, hanem a budapesti rögvalóság egy valós szelete. Itt nem forgat a Budapest éjjel-nappal. Foltozott járda-utánzat, kutyaürülék és emberi okádék szagát hozza a hajnali szél. Az álom és kadarkaittas úriember menten telehányja a szatyrot a galambszaros placc előtt. Az alkoholtól csontig soványodott madárijesztőt a szél pár másodperc múlva befújja a nemzeti dohány és italboltba. 

2_1.jpg

Zágráb külvárosa? Nem, még mindig Budapesten vagyunk. A szerelvény nagy erőkkel indul a Balkán-utca felé. A látkép ráerősít: a névválasztás korrekt.

3_1.jpg

A villamos általhalad eme leírhatatlan szerkezet alatt és stábunk egy emberként teszi fel a már a preszókratikus filozófiában megfogalmazott, mélyen emberi, sőt mélyen európai kérdést:

ez

meg

mi

a

szar?

4_1.jpg

Na ez sem a Sunset Boulvard vagy a Rodeo Drive. De nem is az Andornaktályai holtvágány. Csak egy átlagos utcakép Kőbánya frekventált, tehát nem a külterületi részén. Szerelvénnyel nem közösültek e sínek jó harminc éve, de hűségesen várják, hogy majd egyszer újra rájuk nehezedik egy mozdony férfias súlya. Bár az esély erre konvergál a nullához, még így is valószínűbb a dolog, mint hogy valaki végre felszedje őket és rendezze a területet.

5_1.jpg

A Szállás-utcai EU-támogatott villamosmegállóból remek kilátás nyílik mindarra, aminek a felújítását az EU nem támogatta. A CCTV jól meg is figyeli az új várópadot a megállóban: húsz négyzetkilométeren belül valószínűleg ez az egyetlen dolog, ami érdemes az ellopásra. 

6_1.jpg

gyere csak közelebb baba

7_1.jpg

A szakadék környezet még jobban kiemeli a reklámarc és reklámtest nagyon másságát. A kőbányai környezetben egyébként is tragikomikusan hatnak az óriásposzterek. Méregdrága kozmetikai termékek, komolyzenei koncertreklámok és egzotikus utazások csábítják a barna orkánkabátban gubbasztó, minimálbéren tengődő nagyérdeműt, aki – ha az idén nem is megy Dubaiba – de annak viszont szemét módon örülne, ha a villamoson nem lenne beszarva a szomszédja. Vagy legalább csak az egyik.

8_1.jpg

A szögesdrót nagyon elterjedt errefelé. Ha már minden szétrohadt a drótkerítés mindkét oldalán, a szögesdrót még akkor is emlékeztetni fog minden turistát, hogy itt valaha értékeiket védő, szigorú emberek éltek. Szögesdrótnagyhatalom vagyunk, na.

9_1.jpg

A borostyán az ősz színeivel, mintegy selyemsálként hangsúlyozza ki a mögötte tornyosuló gusztustalan monstrumot. Az épület a kommunizmus valódi relikviája: egyetlen célja, hogy hatalmas legyen, bármi áron.

11_1.jpg

 Ugyanő közelről, szögesdrót-nyaklánccal, természetesen. Nem néz ki annyira nagyon jól.

10_1.jpg

Tükröm-tükröm mond meg nékem, mikor lett ennyire végem?

12_1.jpg

Eiffel-toronyból nekünk több is jut. 20 méterenként felhúztunk egyet, biztos ami biztos. Lehet, hogy a kevesebb néha több, mert mintha nem mutatna egészen tökéletesen.

13.jpg

Na ki tudja mi ez? Szabad a gazda? Ez egy kibelezett kanapé az utca kellős közepén. Errefelé ez nem annyira ritka ám, mint gondolnánk, és még mindig kevésbé zavaró látvány, mint a rengeteg szemét, ami a szupereurópai színvonalon felújított villamos mellett folyamatosan sodródik az utcákon. Egy-egy hajléktalan néha megállítja a forgatagot egy bottal. Hátha van kapás.

14.jpg

OK, a főváros egy jelentős része, ideértve a belterületeket is, egy lepukkant balkáni pöcegödörhöz hasonlít. Jó-jó, úgy folyik a pisi-kaki az utcákon mint a középkori Róma külvárosában. Talán piros arcú félbolond alkoholisták rángatják a redőnyöket az utcai kocsmák bejárata előtt (mindjárt 10 óra, nyugalom!). DE LEGALÁBB MEGÜZENTÜK!

15.jpg

Auf wiedersehen, jöjjenek máskor is. Ja ne.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

156 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr8011932439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.06. 19:41:22

@Csöncsön: értem én, de a dialógusnak az az egyik peremfeltétele, hogy odafigyeljünk arra, amit a másik mond. Írok egy posztot három villamosmegállónyi területről, le is írom hogy miért pont arról, erre egy _tök más részen_ lévő templomról linkelsz képet és a fejemhez vágod, hogy miért nem arról írtam. Így szerintem te be tudod látni, hogy miért értelmetlen a dialógus, mert te egyébként jobb szándékúnak tűnsz, mint az ide írogató rokkantnyugdíjasak nagy része.

Szóval igen, szép az a templom, aminek semmi köze a poszthoz. Még miről szeretnél beszélgetni? Szereted Chopint?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.06. 19:43:17

@Janossz: ne törődj vele. Orbán és Tarlós országában nincs olyan, hogy valami nem jó, érted? (Egyébként persze tök igazad van, nem is kell Bécsnél messzebb menni, de agyhalottaknak érvelni olyan, mint a tevének műugrást tanítani)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2016.11.06. 19:53:55

@harmadikszem:

De mi a célod ezzel a három villamosmegállóval? Komolyan nem értem. Azt akarod bizonyítani, hogy Budapest (vagy Kőbánya) csúnya? Erre linkeltem a templomot. Kőbánya nem csúnya, hanem érdekes, sokszínű, sok rosszal és sok jóval. Budapest meg pláne szép.

Szóval nem vágom, hogy mi a cél. Szerintem (feltételezem) olyat senki sem gondolt, hogy Budapest minden szöglete gyönyörű lenne.

Hogy fejlődik-e a rész, azt meg nem lehet ebből megítélni. A '80-as években, amikor még mindegyik ipari üzem működött, biztosan sokkal jobban nézett ki. Két nagy zuhanás történt ott, a '90-es évek iparleépítése volt az egyik, majd a 2000-es évekbeli válság a másik. Az utóbbi évek inkább a környék javulásáról szólnak, a paneleket szigetelték, lefestették (ez mondjuk még az első panelrekonstrukciós programban történt), a villamosmegállókat kicserélték, felújították, több épület is megszépült. A Bihari-Fertő sarkán levő épület pl. pár éve még borzalmasan nézett ki. A Szállás utca környékén is kitataroztak egy házat, meg most felújítottak egy csempeáruházat. Nyilván nem az Andrássy útról beszélünk, ez egy ilyen ipari jellegű terület volt mindig is.

Kőbánya szebb részei az Óhegy park környékén vannak, illetve a Szent László tér is szép. Meg amúgy az Újhegyi lakótelep se mutat kívülről rosszul, mióta szigetelték és beszínezték a paneleket.

TothJanJ 2016.11.06. 20:00:42

@Csöncsön: Hello, neked pontmilyen volt a kapcsolatod a jhnnsclvn bloggal és a Károli Irodalomtudományi Doktori Iskolájával (ami azóta már nincs)? Egy időben kénytelen voltam figyelni rájuk és előkerültél.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2016.11.06. 20:03:51

Pedig olyan jó blognak indult. Aztán elkövettél egy ilyen szánalmas írást, utána meg arroganciával reagálod le a kritikát. Hát, ennyi, töröltelek az RSS olvasómból.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2016.11.06. 20:05:40

@TothJanJ:

Azzal a "bloggal" szerencsére semmilyen, a Károlit szerettem, sok értékes embert megismerhettem ott, de elsodort tőle az élet.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.06. 20:09:52

@JoeP: egyébként meg valami hihetetlenek vagytok. Hátha rég volt ezért hadd tegyem már be az első hozzám intézett soraidat:

"Hogy idézzelek:
Ez
most
miafasz
volt?

A rozsdazóna minden nagyvárosban ugyanúgy néz ki. Nyilván lehetne vele valamit kezdeni, ha lenne rá pénz. Nálunk nincs.
Ne haragudj, de ez az írás inkább tűnik valami belvárosi pöcs siránkozásának, mint értelmes tartalomnak. "

Komolyan, ezek után van bőr a képeden agresszióról beszélni? Így szólsz hozzám ismeretlenül? Mégis mit vártál? Remélem az utcán nem képviseled ezt a stílust öreg harcos, mert ha igen, nem leszel hosszú életű. Gyakoroljunk már egy kis önkritikát mielőtt besértődünk :D :D :D

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.06. 20:13:13

@TothJanJ: irodalomtudományon pedig úgy gondolom olvastatják a dialógusok sikerfeltételeit és az érvelési hibákat. Ha nem, akkor kellene, majd mondd meg nekik ha még találkozol velük.

tükörfúró 2016.11.06. 20:19:31

Ezek a rémmesék? Hehh..a régi köki na az volt valami...aki bemegy ilyen későőszel napnyugta után a népligetbe, egyedül, fegyvertelenül, majd onnan épségben előkerül a tuloldalt...AZ rémmese.
Ez egy kicst lepukakdtabb iparcsarnok, ipari szerkezetek, és némi gaz, minimális szemét, ennyi a nagykörúton sőt a kiskörút szélén a fal mellett is dekkol.
Lehet hülyeség nagyfesz távvezeték alá utat tanni, de mivel házat tilos, ezek ilyen senkiföldje szlömgócok pest testén, ahogy a vezeték át meg átszabdalja, nomeg a vasút, ez a kettő mindig rettenet.
Ahol út van alatta, ott legalább kisebb a "holtsáv".
Mondjuk ehhez ma már nem kell blog meg kiküldött tudósítónk c. ökörködés, meg semmi, googlemaps, aztán kattingatsz és látod a sok "szépséget", merthogy ott nincs ilyen fajta cenzúra

amaranda 2016.11.06. 20:42:47

Nem borostyán fut a falra, hanem vadszőlő.

Roaa 2016.11.06. 20:51:50

Buta vagy és manipulatív. Azt most hagyjuk, hogy a képek egy jelentős része a Mázsa tér és a Szállás utca közt készült, és ugye ott nem is jártál, mert nem ezt írtad... Azt is, hagyjuk, hogy máshol is van ilyen, mert pl. az európai színvonalú Kazinczy utca esténként össze van fosva és hányva, node ugye nem a csövesek által, hanem a nyugati kultúrmensch által, de ugye ezt nem polkorrekt leírni. Azt is hagyjuk, hogy persze, lehetne szebb is, mert minden lehetne szebb, itt Magyarországon meg főleg.
Viszont:
1. kép: a bódésort le kellene bontani, és a csövesek sem emelik a helyszín fényét, de ugye ők érinthetetlenek. Viszont pont egy jó lángosozó is belekerült a szórásba. Nomeg ha egy cm-rel arrébb fordítottad volna a telefont, akkor belekerült volna az Ecseri úti templom, ami rontana a szörnyű összképen. Véletlenül lemaradt…
A 2. képnél mi a probléma? Bontani kellene? A jobb oldali házból a lakókat ki kellene költöztetni. De ha már itt tartunk, mögötte van egy panellakótelep, azt is bontani kellene, mert nem szép? A bal oldali pedig az üresen álló postás hotel, itt üzenném a tulajdonosának, hogy rohadjon meg, hogy hagyta lepusztulni az épületet…
A 3. kép nem az említett szakaszon van, de valószínűleg még nem láttál ilyet. Ez a távhő. Hűű, de nagy újdonság, 5 éves vagy, vagy csak ilyen egyszerű? Betenni a földbe párszáz millió forint, jöhetnek rá a felajánlások mint Magyarország legnagyobb problémájára.
Utána jó néhány kép, mely megint csak nem az említett szakaszon van, köztük a kőbányai erőmű épülete. Ami akárhogyan is, de érdekes. Irodaházzá át lehetne alakítani.
A magasfeszültségű vezeték megint ugyanaz, mint a távhő. Hogy ennyi faszságot tudjál írni, kell hozzá áram. Amire van ez a megoldás, vagy találj pár milliárdot, itt nyugodtan milliárdos nagyságrendről beszélhetünk, melyből csak szépészeti szempontból lehessen a földbe tenni. Vagy akár stadiont is építhetsz ennyi erővel…
Viszont eléggé egysíkúan kifelejtetted a T-System oktatási épületeit az utca elejéről, és az új építésű lakónegyedet a családi házas rész mögött (ezt mindkettőt). Meg kifelejtetted a felújított panelépületeket (mert ebből pont nincs sok Pesten) a felújított parkkal, ahol a négyzetméterár lazán 300.000 forint felett van. Mert olyan lepusztult. Hehe.
Meg, és ez a legszebb, kifelejtetted a cigányházat. Az utca bal oldalán, szép sárga épület, lőttél is onnan képet másik irányba, de azt nem fényképezted, mert az is fel van újítva, ezért nem illett a koncepciódba. Csak a környékére nem mer senki menni, főleg éjszaka. Ha utánajártál volna hangyafasznyit, akkor ez lett volna a legdurvább rész.
De ugye utánajárni luxus, blogolni meg emberi jog mindenkinek.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.06. 20:59:44

@Roaa: meg ilyen hozzászólásokat írni is emberi jog. Amíg olyan hangot ütsz meg velem, amit anyáddal is megtennéd, különben kiváglak.

De, mindegyik kép ott készült, ahol írtam, három megállót gyalogoltam, kb 10 perc volt és tádámm, máris 24ezer ember olvasta a soraimat. Hát nem fantasztikus? Ez pont 23999 emberrel több, mint amennyi valaha is téged fog olvasni. Az az egy anyád. Becsüld meg!

Buchhalter 2016.11.06. 21:04:04

Szerintem jó poszt volt.A fikázók egy részével már más blogokon sikeresen összeszólalkoztam és sokan mások is.Csak az a jó amit ők írnak,ha meg ellentmond az ember jön az alpári stílus amire én is úgy reagálok.A posztoló nem kevert bele pártokat és már ezért is tetszett.A környék tényleg tök undorító.Ezt kár itt maszatolnia egyeseknek ,de mer a Blaha meg Király utca....Kit érdekel! Ha annyira oda vagytok az ottani helyzetért,nosza káromkodásokkal teli bejegyzések helyett fotózni a Blahát és betenni ide a bloggba Budapest egésze élhető város lehetne keményebb rendőrökkel és kevesebb liberális gondolkodóval akik mindent megengednének(szegény csövi hadd kakáljon már a Blaha közepén Berlinben is ez van az Alexanderplatzon) Na ez az amit nem kell követni!A bloggolónak meg kitartást!

Buchhalter 2016.11.06. 21:09:35

@Roaa: bocsi egy szóval se írtak bontásról szerintem inkább te maszatolsz rendesen.De mit véded a szart ami ocsmányul néz ki??! Normális vagy? Te sem tudsz szöveget értelmezni!A ronda valamit azt széppé teszem ,de ami mögötte jó azt békén hagyom.De mondok egy példát a hülyeségeidre : van egy szép tiszta pohár vized milyen jó meginni ha szomjas vagy,de vajon milyen érzés meginni ha belekerül egy kis só?Érted ugye?!

balfaszcsaszar 2016.11.06. 21:26:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: nyilvàn àltalàban a közszellem igénytelen ld. 90-es évek szociológiai felmérései az anómiàról. Nem ùjkeletü a dolog

morph on deer 2016.11.06. 21:31:22

A szomorú az, hogy koncepció sincs arra nézve, hogy mi a bánat fog - alkalomadtán, véletlenül, lehetséges esetben, stb - történni az ilyen városrészekkel, de még arról sem, hogy mit szeretnének az arra felbérelt és fizetett személyek elérni, ha lehetőségük lenne rá...

Az meg, hogy mi, a város lakói, akik naponta látják és elviselik mindezt, mit szeretnének, már a mesekönyvekben sem kap helyet. Komolyan!

Már az aranyhal is csak olyasmiket kérdez, hogy "mondd csak szépséges, golyó alakú herceg, mit kívánsz?
Huszárlaktanya legyen a várban, vagy inkább még egy stadion, kisvasúttal?"

Bizony, már az aranyhal sem a régi, Ányicska..!

Scott Tenorman Must Die 2016.11.06. 21:41:29

@Janossz: persze persze, a következő az lesz, h a te Apukád erősebb, mint az enyém

Roaa 2016.11.06. 21:43:28

@harmadikszem: Ohhpárdon, elnézést, nem gondoltam, hogy ennyire érzékeny vagy közösségi médiaszereplőként (bár, ha nem haragszol meg rám, 24.000 olvasás után közösségi médiagurut is írhatnék), viszont megnyugtat az a tudat, hogy kettőnk közül legalább csak te anyáztál, de engem ez nem zavar, nem kell kétségbe esned. Egyébként technikailag az én bejegyzésemet pont annyian olvasták, mint a blogodat, viszont szerintem a te 76 likeoddal szemben, én többet kapnék, ha lehetne lájkolni a kommentet. :) Egyébként lehet, hogy ez neked számít, de nekem nem, mert pont nem érdekel, ugyanis a blogod tartalmának minőségével, és annak elferdítettségével volt problémám, nem pedig a látogatottságával. :)
Viszont igazad van, mea culpa, tényleg elsétáltál a Szállás utcáig, nem emlékeztem, hogy a Mázsa tér előtt is van megálló, de ez nem változtat azon, hogy érdekesen szelektíven sikerült fotóznod. Tudod, hőbörögni mindenen lehet, erre van igény, csak a tárgyilagosság jó lenne, ha megmaradna. Nem nagyon, csak egy picit.
Amit pedig írsz, hogy ez a blog a dialógusról szól: tessék, vitatkozz arról, amit írtam, ne pedig a stílusról és a látogatottságról. :) Megnyugtatlak, hogy csak azért írtam, mert nem korrekt és alapos a cikk, ha az lett volna, nem írok. Persze ez egy kontraszelekció: rossz, manipulatív és egyoldalú írások több kommentet vonzanak, tehát médiatechnikailag ilyeneket kell írni, különben nem lesz látogatottság.

@Buchhalter: Hadd idézzek egy kalsszikust (Téged): "Normális vagy? Te sem tudsz szöveget értelmezni!" És fuss neki mégegyszer, annak, amit írtam. Ami ronda, ronda, ez tény, de bárhol tudok szelektíven rondát válogatni, és ez pedig a ferdítés. A másik pedig, hogy értem én, hogy valaki szerint valami ronda, de akkor várom a világmegváltó ötleteket, és nem olyanokat, hogy csinálják meg, mert ronda. :) Példának okáért várom az ötletet, hogy a lakóházzal mi a manó csinálható, hogy szép legyen? Mármint a poszternek annyira megfelelő, hogy ne fotózza le? Elárulom: semmi, racionálisan semmi. Vagy álmodjunk helyére egy parkot. Akkor meg álmodozunk egy jót. De ha már álmodozunk, akkor az éppenséggel jó dolgok miért is maradtak ki a posztból? No, ez az én problémám.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.06. 21:44:19

@morph on deer: igen. De amint látod az állampolgárok egy jelentős része ezt mondja a felvetett problémára:

1. na és?
2. Máshol is vannak randa részek!
3. Itt is vannak szebb részek is, nézegessük azokat.

Szóval tanult tehetetlenség, Pató Pálkodás, birkanyáj.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.06. 22:31:15

@Roaa: akkor írd meg gyorsan mit kéne, és publikáld. Ha már ilyen konstruktív vagy. Kicsit könnyebb hülyeségeket írni sikeres posztok alá, mint ilyeneket létrehozni.

Egyébként amit a minőségről írsz, ahhoz van egy tanácsom. Kommunikációs kérdéseknél a minőség mindig interszubjektív, tehát becsapod magad ha azt hiszed, rohadt jókat írsz, csak épp senki nem olvassa. Nem, ha nem olvassák a cikkeidet az azért van, mert tehetségtelen vagy. Vagy csak van még hova fejlődnöd, Szóval mindent bele, ne álmodozz, ne hazudj magadnak, hanem írj olyat, hogy közönsége is legyen. Először létrehozni valamit, aztán fikázni mások munkáit - ez a helyes sorrend. És ha elérted az első lépést, meglátod, a másodikra már nem is lesz szükséged.

gomez52 2016.11.06. 22:42:10

A cikkíró szerintem a kőbányai gettóban él. Sosem látott még borostyánt, ami mint tudjuk örökzöld..
hu.wikipedia.org/wiki/Borosty%C3%A1n_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Jancsiszeg1980 2016.11.06. 22:48:29

Budapest minden porcikájában egy múltban ragadt, ronda, gusztustalan, undorító hányadék. Még átutazni is gyűlölök rajta.Pedig lehetne szép, lehetne jó, lehetne fővároshoz méltó. De leginkább csak egy Pripjaty, mínusz a sugárzás...

morph on deer 2016.11.06. 22:58:24

@harmadikszem:
"tanult tehetetlenség"
- ez gyönyörű :)

Pedig amíg nem tanuljuk meg megbecsülni, ami a 'miénk', törődni vele, vigyázni rá, addig más sem fogja becsülni - és minket sem.
Igen, tudom, a 'miénk' és a 'közvagyon' fogalmak legalább fél évszázada prostituálódtak a 'szocializmus' idején. Jócskán meg is koptak azóta, meg egyébként is, a nép jó része közvetlenül az 'enyém' szó megtanulása hagyta abba a birtokos névmásokkal való ismerkedést.
(Sőt, van aki azóta is ezt az egy szót használja bármire, ami megnyeri tetszését!)

Kéne egy alapítvány, amelyik legalább kiírna ötletpályázatokat, és díjazná a legtöbbek által támogatott elgondolásokat! (Ez most jutott eszembe)
Csak lenne valaki, aki támogatni tudna olyen kezdeményezést?
A Soroson kívül, persze, de komolyan!
Nagyvállalkozók, ingatlanfejlesztők, mittudomén...
Ja igen: domén!
Egy blog, ahol ezt lehetne bonyolítani!

Még a végén optimista leszek :)
Vagy hinni fogok a mikulásban is...

morph on deer 2016.11.06. 23:03:35

@gomez52:
"Sosem látott még borostyánt, ami mint tudjuk örökzöld.."

De ez itt kérem a "vörösborostyán", ami egyébként a vadszőlő letagadott zabigyereke...

(Aztán van még fehérborostyán, valamint kézműves söröstyén is Szegediesen)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.06. 23:39:37

@gomez52: @morph on deer: én a 12-ben lakom egy szép régi kúriában. Ez a vörösborostyán borítja az északi kaput, és mellette a falakat is, bár a nevét tényleg csak a kertésztől hallottam. Köszönöm az info-t!

kkn 2016.11.07. 00:30:43

@Csöncsön: Csak a képeket nézegetted? Nem olvastad el a bevezető sorokat? Próbálta alátámasztani, hogy Bp. nem csak szép, épülő, rendbetett helyekből áll. Pedig nem kell sokat térülni-fordulni, hogy lepusztult helyeket találjunk. Ami természetes, üég gazdag országokban is találni ilyen helyeket, nem csak nálunk. Persze ezt a narancsban látók nem akarják érteni, ha a vezérnek minden szép, és ök is jó helyen vannak, akkor nincsen itthon szegénység, pusztulat, miegymás. Nekik, ha a fene fenét eszik is, és el kell fordítani a fejüket, akkor is csak a száz százalékon teljesítő ország képe elfogadható.
Mellesleg, ha Bp. tényleg tökély lenne, akkor sem csak az jelenti, hogy az ország milyen, a vidék meg nem elfogadható indok az áldatlan állapotokra? Az ország lehet szarban, de az nem számt, ha Bp. tökály lenne?

halaloszto 2016.11.07. 00:36:46

@harmadikszem: beszélnél Te így édesanyádhoz?

kovacs55 2016.11.07. 01:18:43

Figyu, Hös utca es környeke, Szazados ut, Bihari ut, stb...Talan bizonyos embereken vagy nepcsoporton kellene szamonkerni hogyan is nez ki a környezetuk ugyanis hiaba takaritjak akar kezi vagy gepi erövel mar par ora mulva ugyanolyan dzsuvas mint elötte. Sokan sportot csinalnak belöle hogy ne legyen sokaig tiszta es rendezett. Talan napalm-mal sokkal tisztabb es hatasosabb lenne....

GMS 2016.11.07. 02:10:23

Amaranda, Roaa, koszi, koszi. A szerzo tenyleg kis belvarosi nyuszi, aki a bulinegyed mocskaban nyilvan jobban otthonerzi magat. Udv a kulvarosban kisovodas. Orulunk, hogy eketedben eloszor lattal tavhot a magasban es villamos vezeteket is. Mi mar regesreg tudjuk, hogy vannak ezek, de azert jo, ha eszunkbe juttatja vki. A kulvaros az nem Vaci.utca, istenem, mi ebben az uj. Kicsit totyogjal mar korbe Pesten, ne csak a belvarosban koptasd a labad like-vadaszka (24ezer, uristen, eldobom az agyam.:-) ) Remek poszt. Iroi nobelre nem palyazol veletlenul?:-D

odamondó 2016.11.07. 02:12:32

@Janossz: bírom ezeket a bezzeg nyugaton idiótákat. Talán nézz körbe Magyarország eléggé elit kategória...

zsírvezér 2016.11.07. 04:48:44

"Kitörni nincs esély, bűnözés alap
Az ajtód egy vaslemez, ablakod falap
A családod szétesett, ősöd már halott
Ez a világ pénzt, se esélyt sem adott
Nehéz ez az élet telepi gyerekek
Szomorú sajnos, ez az élet a tietek"

Big Daddy Laca - Telepi Gyerekek részlet

zsírvezér 2016.11.07. 05:01:57

Az a gond , hogy már a blogteret is eluralta a kommunikáció. Ahogy a mindenkori magyar kormányok olyan problémára àllnak rá amit kommunikálni lehet, mintha ez megoldás lenne.
A bloggerek arra nem tudnak/akarnak ràébredni ,hogy a világ nem a véleménytől , hanem a példától változik.

Mindegy havi pár száz ezerré jó meló a link vadász cikkek írása is.

Még amúgy kinek akarja bemutatni ,hogy Bp ilyen is ?Csak a vak nem veszi észre,hogy mindenhol ilyen esetleg valahol vakolókanàllal hordtàk rà az "alapozót".

Walt30 2016.11.07. 05:34:23

Minden kerületnek megvan a "fény" és "árny" oldala. Kőbánya pont azért különleges, mert az átlagosnál nagyobb ez a kontraszt. Az odáig rendben van, hogy felhívjuk a figyelmet az elhanyagolt, "rozsda-övezetekre", bár a stílus így is nagyon taszító.
Azt viszont már minden kőbányai nevében kikérem magamnak, amit a "Viszlát Kőbányán" tábla alá kommentként társított a szerző.
Tessék szépen visszajönni, és írni egy posztot a kerület számtalan egyedi értékéről! Állítom, hogy nem férne el a blog.hu által biztosított tárhelyen!

Old Shatterhand is Dead 2016.11.07. 06:28:20

@harmadikszem: nem tudom ki a szanalmasabb, te, vagy Roaa. Meg nem.

ön itt áll 2016.11.07. 07:30:23

Éles kanyar mellett a szeméttelep kimaradt, ahogy rengeteg kőbányai elhagyott ipari épület, telepek, máv tulajdonok. Az a csokor is megérne egy misét. Rejtő már megírta volna..

mad-man 2016.11.07. 07:57:44

A poszter egy liberálhomár pöcs. A bejegyzés nagyon gáz, de a kommenteken jókat lehet röhögni.

Krisztina Szalay 2016.11.07. 08:30:39

@infrablue: Mélységes egyetértésem. Külön öröm a hozzászólás mértéktartó hangneme. Én magamban káromkodtam ezt az ostoba cikket olvasva,

Trollie 2016.11.07. 08:54:15

Gratula a szerzőnek, ennél szarabb posztot ma már biztosan nem olvas senki! :D

Mivel ez volt az első és egyben az utolsó alkalom, hogy idetévedtem ennek a blognak nevezett foshalmaz közelébe, búcsúzóul minden jót kívánok a kis buzi hipszter poszternek és ígérem, hogy ha legközelebb megkérdezi, hogy "Nagyobb krumplival adhatom?" Azt el fogom fogadni... :DDDD

ebella 2016.11.07. 09:06:47

Mutass egy nagyvárost, ahol nem találsz hasonló helyeket! A leggazdagabbakban is vannak szép számmal.

Guszty 2016.11.07. 09:13:14

@harmadikszem: Azért ne legyél nagyon büszke a ~40000 megtekintésre: Egyrészt ha kint vagy az index főoldalon, automatikusan - főleg a bulvár cím miatt - sokan idekattintanak. Mások meg vissza-visszajönnek elolvasni a kommenteket.
Elég megnézni a többi "nagyszerű" bejegyzésedet, amit pár százan esetleg pár ezren érdemesítettek megtekintésre.

Void Bunkoid 2016.11.07. 09:22:42

@harmadikszem: az "ez meg mi a szar" egy úgynevezett líra, ami egy tök szokványos dolog bármilyen csöves szállítórendszerben, hőtágulás miatt szokták beletenni a vezetékbe megadott távolságonként (környezettől és a csővezeték anyagától függ). Pont ugyanazért van, mint amiért a dilattációs hézag a hidakon (és amiatt döccen a hipszterbringa, amikor áthajtasz rajta).

A csővezeték levegőben vezetése meg általában anyagi ÉS karbantartási okokból történik. A légvezetékekhez nem kellenek földmunkák, nem kellenek kiváltások, valamint az esetleg keresztező más földvezetékek sincsenek abajgatva, nem kell annyi engedély, valamint bármilyen meghibásodás esetén sokkal könnyebben javítható, mint a földben vezetett párja.

A nyolcvanas években volt a "mindent a föld alá" mánia, de ma már újabban ismét a légvezetékek a menők - oké, ezek még azelőtt készültek, és valszeg nem volt keret a föld alá vitelükre, de a nagyrészt ipari környezet ezt nem is indokolta (nem zavar bele a Tadzs Mahalnál vagy Grand Canyonnál készített szelfibe), valamint most már ismét korszerű megoldásnak számít.

Inkább légy te is steampunk, és örülj a csöveknek! :)))))))

Circus 2016.11.07. 09:29:20

@Janossz: "A Ferihegy-Nyugati amúgy vonatablakból valami feledhetetlen élmény. Ne mondjátok, hogy mindenütt van ilyen, mert nyugatabbra ilyen gazdátlanság, elhanyagoltság elképzelhetetlen, úgy a közterületek, mint iparnegyedek viszonylatában."
Ajánlom szíves figyelmedbe: busszal Madison Square Garden-től busszal JFK-re New Yorkban. Van pár képem, de Google Maps segít...

@poszt: hát srácok... amiről írtok, az oké, de ahogyan...

Mészáros Laci 2016.11.07. 10:09:43

de persze ilyen képeket csinálhattál volna Nujorkban, Moszkvában és Belfastban is.

2147. számú Bartók Béla Úttörőcsapat 2016.11.07. 10:11:10

@Gaborom: "Velemi elkényeztetett ficsúr"? Ezt a kiszólást nem értem, mi köze Velem gyönyörű falujának a ficsúrsághoz? Inkább budai zsúrfiút írtál volna...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.07. 10:38:58

Látom igyekeztetek, hogy ne sérüljön a prekoncepció, és abbahagytátok a posztot ott, amikor átért volna a villamos Kőbánya központjába, ahol füvesített pálya van, meg sétány, meg park a Szent László templom előtt. :-(

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.07. 10:46:41

@Fedor: örülök, hogy vannak szép részek is Kőbányán, de sajnos ez nem segít azokon, akik a csöves részen élnek.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.07. 10:49:00

Gyerekek, ne sírjatok! Miért nem mondtátok, hogy nektek ez így tetszik???

Hát akkor jól van!

Mindenki boldog! :D Ti azért, mert ott élhettek, én meg azért, mert nem :D

PS

Azért néha kicsit sepregessetek a környéken, na nem bánom, mutatok jó példát. Este apuci hazamegy és megmutatja nektek a poszt alatt, hogy kell kitakarítani :D

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.11.07. 10:49:29

Ez egy impulzusposzt, gazdag részletábrázolásokkal. De nem összbudapesti egyenleghúzás. Az hogy egy sarokkal beljebb mi van, tök indifferens. Egyébként egy sarokkal beljebb is még bőven ugyanaz van mint a frontvonalakban. Tény ugyanis, hogy sem a közterület, sem a magántulajdon nincs errefelé becsülve. A magánért nem nagyon lehet beugatni, mert mindenki úgy fejleszt ahogy tud, vagy nem tud. Na de a közterületek? A köztulajdonok? Azért bizony illene felelősséget vállalnia a városnak, a kerültnek - az államnak. És ha ezt nem teszi, akkor azt bármikor szóvá lehet - és kell - tenni. Pláne akkor amikor egy senkiinek se kellő városligetszétbarmolásra kb 1000x akkora összeget fordítanak, mint amennyit a pesti városrész közterületi fejlesztésére valaha is adtak.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.07. 11:13:04

@városjáró: Jé vannak itt gondolkodó lények is? Üdv az állatkertben

csentecsa 2016.11.07. 11:23:26

Ilyen fotókat New York egyes helyein is készíthetsz, kár ezt magyar specialitásként beállítani..

csentecsa 2016.11.07. 11:27:14

@Mészáros Laci: Na de azok "jópofa, tradicionális, ikonikus" helyek. Ez a magyar libsi hozzáállás: amit itthon lepráz, azt egy nyugati nagyvárosban természetesnek tartja..

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.11.07. 11:30:56

"Ti például átkozottul ostobák vagytok, ez mondjuk két szóból lejön. Na de van-e nálatok hülyébb? Bizonyára! Attól még cseppet sem felesleges megjegyezni, hogy bizony ti is nagyon buták vagytok, ezért valamit kezdhetnétek magatokkal. "

Hübazmeg asszem előkerült az index legtahóbb bloggere :)

tokenspender 2016.11.07. 11:32:22

@harmadikszem: Viszonylag ritka, hogy maga a posztoló legyen a legnagyobb troll a kommentelők között :D

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.11.07. 11:34:25

@harmadikszem: Óh, hát én a blogom annó az efféle ügyekre tettem fel. Csak mára kiöregedtem. De jó látni ha van utánpótlás - ha csak egy-egy poszt erejéig is.
Tudod az indexcímlap idevonz csomó retardáltat, akik még csak nem is ugatják az adott témát. Jönnek, dumálnak, lelépnek. De ez még mindig jobb, mint az álruhás helyi csinovnyikok, akik 24/24-ben mosdatják a szerecsent és hintik az igét, hogy az általuk züllesztett világ a létező a világok legjobbika - s ha valaki szerint talán mégsem, akkor az csakis sötétben bujkáló provokatőr lehet.

Mégis jó az indexcímlap. Talán általa legalább a padkára dobott kanapé eltűnhet holnapra...

Boross Bence 2016.11.07. 11:52:37

@Roaa: Teljesen igazad van. Amikor pedig elkezdődik a felújítás és kitakarítják a söpredéket, megindul a siránkozás a szerző elvbarátaitól, hogy: jaj, mi lesz a szegényekkel, csúnya dzsentrifikáció, fúj, fúj.

báró Csekonics 2016.11.07. 12:17:00

Kaki-pisi-hányás van ám a belvárosban is - nem is kell már péntek v. szombat este hozzá, bármely random este. Annyi a különbség hogy lehet nem tud magyarul a gazdája.

csentecsa 2016.11.07. 12:25:46

@Roaa: Ha a fotós hajlandó lett volna tovább menni két megállót a Mázsa tértől, ezt láthatta volna:

www.budapest-foto.hu/Budapest%20kepek/Lechner%20Odon%20szobra%20Kobanyan_2014.%2011.%203._j005-40_1066x600.jpg

Ez is Kőbánya, egyébként ezzel a templommal szemben van az ATV székház.

vittore 2016.11.07. 13:10:38

Próbáltam egy két kommentelőnek írni, de annyi fasz van, hogy nem férnének a címzettek a karakterek közé. :( Személyes sértésnek, szinte már hazaárulásnak veszik, ha valaki bemutatja az érem másik oldalát is. Értő olvasásról fingjuk sincs, csak fröcsögni tudnak. Az ilyenek húzzanak el a Várkert bazárba és verjék ki a cerkájukat a szép új falakra.
Szeretjük verni a nyálunkat, hogy Budapest világváros, meg magyarország Európa gyöngyszeme. Hát el kell, hogy keserítselek benneteket: kurvára nem. Egyre inkább nem.
Persze minden városnak vannak retek, lepusztult részei de nem a közepén baszki. Nem rózsaszín szemüvegen kellene nézni a dolgokat, hanem esetleg egy kívülálló (pl külföldi)szemével. Úgy már mindjárt árnyaltabb a kép.
Nem személyes sértésnek kellene venni, ha valaki ráébreszt hasonló dolgokra, hanem esetleg tenni valamit. De ha már nem tesztek semmit, legalább egy kicsit gondolkodjatok.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2016.11.07. 13:23:16

@harmadikszem: Nézd, nekem nem kell bemutatnod Kőbányát, itt élek, magam is fotóztam a Bihari utat, és a környékét, szóval nem akarom letagadni a nyilvánvalót, sőt. Csupán az szúrt szemet, hogy a poszt azt sugallja, hogy egész Kőbánya ilyen. Ha annyit írtál volna, hogy a hármas villamos Kőbánya-alsóig tartó szakasza a poszt tárgya, egy szavam se lett volna.

átlagállampolgár 2016.11.07. 13:50:58

Nekem nem sok kozom van Kobanyahoz, ritkan jarok arra de meg igy is tudom, Kobanya nem ilyen (max reszben). Ott van pl az Ohegy ter (lengyel templom) kornyeke az odavezeto uton egy par regi hangulagos epulettel es szep kertu! kertes hazakkal. Plusz ujabb kertes hazakkal.Erre mar lankasabbak is az utcak nemcsak sik terulet ami meg hangulatosabba teszi. Amikor arra jartam epp festo festette az egyik utcat. Meglepetes volt de ertheto.Kobanyaiak ne hadjatok magatok! ;). Szoval nekem is meglepo volt de ezert is erdemes nyitott szemmel jarni es nem altalanositani. Ezekrol is lehetne majd kepsorozat. Tisztelettel keres a blog keszitohez.

átlagállampolgár 2016.11.07. 13:55:50

@átlagállampolgár:
De a pozitiv kritika persze kell a szemek felnyitasahoz ha valami le van rohadva stb. Tehat erteni velem a blog koncepciojat is meet van min javitani! Udv.

csentecsa 2016.11.07. 14:42:22

@városjáró: Már ne haragudj, de butaság amit írsz. A kedves poszter nem volt hajlandó egy objektív képet adni erről a városrészről, ezért kapta amit kapott. Akik valóban ismerik Kőbányát, bemuatták az érem másik oldalát is.(helyette..).

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.11.07. 14:59:53

@csentecsa: Írta ő, hogy globálkőbánya egy ótvar? Nem írta. Sőt a poszt nem is ott kezdődik, hanem Ferencvárosban. Ahol a Ráday utcában tök kúúúúl dolog kávézgatni a teraszokon - ergo az Ecseri úton is az... Pedig nem.

Kőbánya 32 km2. 78 ezer bejelentett lakossal. Persze hogy vannak szebb részei is. Még jó, hogy! De van egy fontos csapásiránya, ami viszont nem az. A poszt erről szól szerintem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2016.11.07. 15:37:23

Nekem kifejezetten szimpatikus lenne e blognak a mottója, és a témafelvetés is érdekel, nyilván azért kattintottam rá.

Szóval tényleg nem rossz szándékkal írom: szerintem egy ilyen (nevezzük hát így) kritikai poszt is csak akkor lehet sikeres (és a sikert ne kattintásszámon mérjük, ennyire ne legyünk már kurvák), ha a szeretet íratja. A szeretet pedig nem vak egyik oldalra sem, a rossz mellett a jót is látja, akkor is, amikor kritizál.

A kritikus kommentárok kezelése pedig hozzá kellene tartozzon a dialógushoz. Ez a "mindenki, aki kritizálni mer, agyhalott idióta, barom, sötét, tapló, Orbán-talpnyaló" stb. típusú agresszív kismalac-attitűd szerintem messze visz minden értelmes vitától.

Kimondottan jogos észrevételek jelentek meg a kommentek között, jórészt olyanoktól, akik valóban ismerik az adott környéket, annak viszonyait és történelmét. Alig jelent meg igazi troll. Éppenséggel megbecsülni kellene ezeket a kommentelőket, nem fikázni.

Vagy ha a kattintásszám a cél, és nem az, hogy ebből a blogból kisüljön esetleg valami jó, akkor nem szóltam. És akkor a jövőben sem fogok, elnézést a zavarásért.

csentecsa 2016.11.07. 15:47:34

@városjáró: Az utolsó képen tábla alá írt megjegyzésével egyértelműen kinyilvánította. Aki nem ismeri Kőbányát, annak az jön le a posztból , hogy az egész ilyen, és ez a baj.
13-ból 11 kép pedig Kőbányán készült. Talán ha nincs az utólsó kép és megjegyzés, nem verte volna ki a biztosítékot sokaknál, de így igen.

Void Bunkoid 2016.11.07. 15:52:06

@csentecsa: hehehe, pont ugyanezt mondtam a londonimagyar életvitelre is :) itthon harminc évesen öten lakni egy kétszobás albérletben és vifonlevest vacsizni heti ötször gyász, Londonban természetes, sőt menő :)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.07. 18:04:17

@Csöncsön: Szerintem aki értelmes kritikát fogalmazott meg annak értelmesen is válaszoltam. Ötvenezer alkalommal azért unalmas elmondani amit amúgy a cikkben is irtunk hogy ez a cucc egy konkrét szakaszról szól. Ezt szerencsére azért volt aki felfogta. Egyéb értelmes megjegyzés Szerinted mi volt? Sok bányai személyes sértésnek vette h rohad alatta az út pedig nem kéne ám azonosulni a flaszterrel.

Janossz 2016.11.07. 18:08:06

Egész szép trollmágnes poszt lett ebből. Valamikor úgy szólt a nóta, hogy langyos a sör, de nekünk így is jó...
Ma eljutottunk odáig, hogy a húgyos körte (meg sör is) jó, csak fojtsunk el minden kritikát, a legnyilvánvalóbbat is, mert ha sokan mondjuk, hogy ez szép és jó, attól azzá válik.
Mert mi hiszünk benne és állítjuk. Mert ez egy elit. ELIT. Mint az a bizonyos politikai a Kossuth térről.
Retúr 150 Euróért időutazást az a ÖBB, 7 óra alatt száz év, Bp.-München. De az új bécsi HptBhf-ot kevesebből megjárjátok, nézzetek már körül egy kicsit a világban, aztán vessétek össze kívül-belül a Keleti-Nyugati leprájával.
Tényleg idehívnátok a világot olimpiázni EBBE?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.11.07. 18:18:47

@csentecsa: Uhh, az a kifakult, vedlőfélben lévő kerületcímer azért elég jó névjegy ahhoz a negyedhez :)

csentecsa 2016.11.07. 19:45:41

@városjáró: És ez nyilván felüírja azt, hogy pár éve felújították a teljes villamosvonalat, rengeteget parkosítottak, hogy ebben a városrészben van a főváros legszebb katolikus temploma, hogy szecesszós zsinagóga is van a kerületben, hogy egy piacteszt szerint itt van a főváros egyik legjobb termelői piaca.
Igen, a fakuló címer a kerület lepukkant részében.. Ebből tényleg sok minden következik.
Tudod egy hiteles bloggertől elvárnám, hogy a teljes valóságot tárja az olvasója elé, és egy kedvezőtlen részletből-lustaságból vagy egyéb okból kifolyólag- ne sugalljon egyoldalúan hamis képet az egész kerületről. Ok tárja fel a negatív dolgokat, DE a pozitívakat is, hogy teljes lehessen a kép, ha már egyszer megnevezi a kerületet.

www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2015/09/villamos_cim.jpg

static.panoramio.com/photos/large/70095215.jpg

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/Kobanya_zsinagogacivertanlegi.jpg/250px-Kobanya_zsinagogacivertanlegi.jpg

encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQIgIbKtksXsL_Ck5tI7G-mlrfHwKvZ02o9gBGkKGB6IYUXkttL

s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/52/f1/67/52f1679ebeada9ceb0a99fa38fd79051.jpg

Csak a teljesség kedvéért..

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.11.07. 20:01:41

Nekem aztán nyóc. Vagy - tekintve hogy Kőbánya a téma - tíz. Nem én írtam, nem én fotóztam, de amit a cikkben olvastam az számomra releváns volt. Ennyi meg egy bambi. :)

A továbbiakban javaslom felkeresni a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény aktuális csoportülését!
www.kobanya.hu/?module=news&action=show&nid=174631

peace & love & happiness

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.11.07. 20:41:57

Na jóvan srácok (lányok), ne egyétek egymást. Aki a szépre vágyik annak irány a
csakaszepre.blog.hu/ (Kedves bloggertársam felülete)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2016.11.07. 21:12:08

@harmadikszem:

Igazából már a poszt hangvétele elkúrta az értelmes megbeszélés lehetőségét.

Én nem vagyok kőbányai, de az írás stílusa nálam is kicsapta a biztosítékot. Így nem beszélünk olyasmiről, amiről meglehetősen hiányosak az ismereteink. Gondolj bele, olyan emberek hazáját, munkáját, otthonát, életét kritizáltad, akik nélkül nem lenne fűtés a lakásodban meg nem gépelhetnél posztokat stb. A minimum volt, hogy felháborodtak. Ezzel együtt elég sok érdekes dolgot leírtak, jópár dolgot én magam sem tudtam.

Kőbánya amúgy valóban megér egy alaposabb felfedezést, rengeteg kincset rejt. Ami nem azt jelenti, hogy ne lenne bőven kivetnivaló is rajta. Számomra csak az olyan kritika hiteles, amely nem viszolyogtatóan egyoldalú, manipulatív.

Egyébként én is éltem külföldön, Németországban, Berlinről simán lehetne hasonló képriportot készíteni, ha valakinek pont ez lenne a heppje.

Janossz 2016.11.07. 21:31:09

@Csöncsön: "Gondolj bele, olyan emberek hazáját, munkáját, otthonát, életét kritizáltad, akik nélkül nem lenne fűtés a lakásodban meg nem gépelhetnél posztokat stb. A minimum volt, hogy felháborodtak."

Ezt Révay meg Marosán elvtársak se mondhatták volna szebben. Tehát a kőbányai szénbányászok és kazánfűtők szakszervezete keményen elítéli a revizionista, elhajló, nyugatmajmoló bloggereket, tiltakozásukhoz csatlakoztak az irodagép műszerész és posztóipari dolgozók is.
Vagy prosztó?? Nem is tudom.
A nemzet- és hazaárulás kimaradt a bűnlajstromból.Most még.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.07. 21:37:35

@Csöncsön: a hangvétel nálam ilyen, ha nem tetszik akkor tényleg menj a nők lapja cafe-ra. Ott minden nap mutatnak egy csomó szép virágot, talán kiscicákat is.

Ezt a kommunista hülyeséget nekem légyszi ne nyomassad, hogy ők adják az áramot. Az átmért fizetek, a pénzért megdolgozom, szóval ezt a szöveget hagyd meg a legközelebbi párttaggyűlésre.

Ki a tököm életét kritizáltam? Leírtam három megállónyi területről, hogy nekem mi jutott eszembe róla. Ha valaki olyan gyépés hogy ebből magára mindenféle következtetéseket vonjon le, azt dumcsizza meg a pszichiáterével, ne velem. Kőbányán ugyanúgy lakhat kéményseprőtől professzorig akárki, én nem is értem hogy hozhattad ide ezt a dimenziót.

Az pedig ne is haragudj ismét egy eléggé bugyuta dolog, hogy ezredszerre is előveszitek, hogy máshol is van szakadt hely. Igen, a berlini szakadtságokról írjon a berlini blogger. Egyik mocsok létét nem relativizálja az, ha máshol is van mocsok, fel kellene fogni végre. Ez egy óvodás szint: anyuuuu, de a Pistike is ezt csináááááltaaaa". Ha ez a fotózott rész retek, az akkor is igaz marad, ha még ezer más retek rész van Pesten és azon kívül,

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.07. 21:38:39

@Janossz: wááá egyszerre írtunk. Nekem is tök ugyanez jutott eszembe a hangvételről pedig csak dokumentumfilmben láttam hasonlót. Eddig.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2016.11.07. 22:15:05

@harmadikszem:

Szerencsére nem kell nők lapja caféra mennem. Hála az égnek léteznek olyan blogok és felületek, ahol nem Janossz szintű figurák diktálják a diskurzus tempóját. Nem mondom, hogy sok, de azért van ilyen. Azokra továbbra is szívesen fogok járni.

Azért, hogy te áramot fogyaszthatsz, és élvezed a civilizáció javait, nem dolgoztál meg. Ortega y Gasset tömegember-definíciója jutott eszembe. Ő az, aki úgy habzsolja ezeket a javakat, hogy fogalma sincs arról a sokrétű szellemi munkáról, mely létrehozta őket. Fő jellemzője a hálátlanság, az ignorancia. Igen, a világ ilyen csúf ipartelepeken "készül" ["Az egész emberi világ / itt készül, itt minden csupa rom."]. Innen jön a gáz, itt termelték az áramot, azokon a vezetékeken (azon a szaron) jön az energia a te lakásodba is stb. Ortega szerint a tömegember a legmanipulálhatóbb, miközben saját magát sokkal okosabbnak képzeli a tömegnél.

Szóval kicsit több alázat biztos nem ártana. Aki kritikát fogalmaz meg, az nem okvetlenül náci vagy komcsi vagy ilyesmi. Lehet, hogy egyszerűen csak több élettapasztalata van. Sőt ad absurdum: még az is lehetséges, hogy ezt a posztot most túltoltad/eltoltad. Vagy ez kizárt? :-)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.07. 22:50:13

@Csöncsön: szerintem nem egészen jól értetted azt az Ortega-idézetet. Honnan veszed hogy nem dolgoztam meg ezekért? Miért kellene hálásnak lennem? Nem értelek, komolyan mondom. Mármint ha ez egy sima romantikus zagyvalék azt persze értem, de ha van benne valami logikai vagy tapasztalati tény is, akkor attól lécci ne fossz meg.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2016.11.07. 23:28:39

@harmadikszem:

A napi megélhetésedhez szükséges dolgok melyikét állítod magad elő? Te szövöd a ruhádat? Te termeled az áramot, amellyel világítasz? Te építetted a házat, amelyikben laksz? Te termelted/bányásztad ki a ház építéséhez szükséges anyagokat? Feltételezem, nem. Pedig a valóságod ez. Ebben semmi romantika nincs, ez egyszerűen a hétköznapi életed. Ezekkel a munkákkal megbíztad a társadalmat, melyért cserébe adót fizetsz. Nem azt mondom, hogy nem fizettél érte, hanem hogy nem dolgoztál érte. És ez eltávolít tőle. A termelő munka jellemzően piszkos, jellemzően elég nehéz, a helyszíne nem reprezentál semmit, egyszerűen arra hivatott, hogy működőképes legyen. Hogy a fogyasztó, aki megbízta vele a társadalmat, élvezhesse.

Én sem vagyok része ennek a termelő munkának, de eszembe sem jutna lebecsülni. (Vagyis nyilván talán volt, amikor eszembe jutott, de ennek vége.)

Egyébként a Bihari utca lakóövezet is, valóban élnek ott fogyasztók is. A lakóövezeti részek az utcán szinte kivétel nélkül föl vannak újítva, "jól néznek ki", jó állapotban vannak. Ezeknek van reprezentatív funkciójuk. A gyáraknak meg a gázvezetéknek nincs.

Ami Budapesten reprezentál valamit, az szép, többnyire valószínűtlenül szép. Szinte már gyanúsan szép, túl szép. Mindenesetre a legtöbb város hasonló építményeinél sokkal szebb.

Azzal egyetértek, hogy van kontraszt. Ezen az ösvényen el is lehetne indulni. Magyarországon hatalmas hagyománya van annak, hogy a valóságot szégyellni kell.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2016.11.08. 00:18:39

@Csöncsön: a társadalom ennél lényegesen bonyolultabb hombre, és ezt már Platón is tudta. Hát még Arisztotelész! Ez a műveletlen marxista propagandaszöveg, azért mondom műveletlennek, mert maga Marx ennél lényegesen belátóbb volt, hiszen ismerte Mill és Ricardo műveit, valamint Arisztotelészre is meglepően sokat hivatkozott a Tőke azon fejezeteiben, ahol a termelés komplexitásáról és az árucsere utáni állapotokról, vagyis a pénzforgalomról értekezik.

Ez azt jelenti, hogy a társadalomban (ami már a faluközösséget is koncipiálja, hiszen lényegében már ott is elkülönült munkafunkciók vannak) nem egymás helyett termeljük meg a dolgokat, hanem mindenki azt csinálja, amihez ért, és a munka értékét nem azok csereszabatossága, hanem a közvetítőként használt pénz fejezi ki.

"Nekem" senki nem termel áramot, ezt még Marx se mondta (ő esetleg azt mondta, hogy részben magának, részben a tőkésnek termel a proletár. Még a megfelelő képletet is felírta hozzá, szóval számolható a dolog). Ha nem vagyunk marxisták (és felteszem nem vagyunk) akkor viszont egész egyszerűen az a társadalmi igazság, hogy a munkás azért dolgozik, hogy legyen pénze, amiből megvegyen magának mindenféle javakat. Például azokat, amiket én vagy te termelsz. De nem neki, hanem a piacra, vagyis pénzért.

Tudom még sokáig ragozni, hogy ez miért alakult így és miként vezetett ahhoz a kultúrához amiben jelenleg (legalább 2600 éve) élünk, de azt gondolom ez messzire vezet. Platón Állama és részben a Törvények, valamint Arisztotelész Politikája a mértékadó, utóbbi különösen azért, mert nem csak elméleti, de deskriptív természetű is, amennyiben több tucat reálisan létező államformát ismertet. Az elidegenedés és a többi protomarxista fogalom szintén csak azok számára varázsszó, akik nem járatosak az említett filozófus életművében. Akik igen, azok tudják, hogy jóval kevésbé fennkölt dolgokra utal, mint arra az inkább primitív propagandafilmehez való gondolatra, hogy a jó és romlatlan nép dalolva termeli a büdös budai ficsúrnak a kenyeret meg az áramot, aki bezzeg lenézi.

Ami a szégyent illeti: ezek a te szavaid. Én ennél sokkal egyszerűbbnek látom a dolgot. Ez a rész okádék. A média (s benne a bloggerek) egyik feladata, hogy erre felhívják a figyelmet. Az hogy van, aki ebből személyes sértődöttséget vesz magára, védekezik és visszatámad kéretlenül, és a többi introjektív történet már olyan dolog, amit óránként 20ezerért simán megvitatok vele egy elegáns budai helyszínen, de bloggerként, s ezt megértheted, nem tudok segíteni rajta.

A reprezentációs vonal szerintem is érdekes. Tipikusan politikai-hatalmi funkciót lát el, gondolom ismered Habermas ide vágó munkásságát. Ezt se romanticizálnám túl, a reprezentatív építészet mindig is a propaganda része volt s mint ilyen távol áll az ízlésvilágomtól. Inkább szép és élhető környezetet mindenkinek, mint néhány ultrapucolt reprezentatív rész, a lepukkant lepratelepek rovására.

Balt 2016.11.08. 10:02:19

@harmadikszem: Hát mi a rozsdaövezet, ha nem ez? Ez bizony az, még akkor is, ha imitt-amott működő üzemeket ábrázolnak a képek. (Pl. a Suchmann privatizálta asszem francia tulajdonú BERt. Kőbányai Erőművét a képek kb. harmadán. Megj.: valszeg ajkor is működne még, ha magyar tulajdonú lenne, mégpedig az imádott európai lakótelepek távhőigénye miatt.)

Na, ennyit erről. Sokkal tisztább és élhetőbb lenne a város nélkületek.

Balt 2016.11.08. 10:10:05

@harmadikszem: Oda is hánytál? (Mint ide, ezt a posztot.)

Király! Adddig örülh a (NB!) romkocsmázásnak, amíg a lakók nem lincselnek meg, mert ismerek igen jámbor helyi lakost, akinek ökölbe szorul a keze a "kocsmaturizmus" kapcsán.

Balt 2016.11.08. 10:14:40

@Balt: Pardon, telefon, a predikciót meg utálom.

A belváros fenti részei egyébként borzalmasak a hozzátok hasonló "európai színvonalú" kocsmaturisták miatt: a terézvárosi templomot pl. kerítéssel és szabályos kármentővel kellett körbe venni, mert a nevezetteknek a templomajtóban támadt vizelési ingerük éjjel és befolyt a sekrestyébe.

Balt 2016.11.08. 10:26:00

@Janossz: El fogsz szomorodni: Budapestet a nemzetközi közvélemény is a világ egyik legszebb városának látja. Mellesleg: pont az olimpia sok olyan fejlesztést indokolna önmagában, (amit rég meg kellett volna lépni és) amit olimpia nélkül még emberöltőkig nem fognak.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.11.08. 10:48:46

@Balt: A Terézvárosi templomot a csuhinger barátok azért kerítésezték el, hogy legyen egy privát zónájuk ahová csak azt engedik be és addig, aki neki tetszik, nem utolsó sorban pedig, hogy legyen hová beparkolniuk... Ha a kapuba vizelés zavarta volna őket, akkor csak oda raktak volna rácsot. De lezárták az egész Pethő Sándor utcát. Ami pediglen ugyebár közterület...

Balt 2016.11.08. 10:51:47

@netrunner71: Jogos. De nem lehet kipaterolni őket (hajlékralanszállóra), mert a humán fogvédők, "a város mindenkié"-brigád stb. ilyenkor nemzetközi palávert csinál. Ők így szeretik a várost...

@infrablue: +1

@monddazigazatmar: Hopp! Tán csak nem az ELMŰ is európai értelemben vett nyugati cég? :) Tegyük hozzá: a jelzett távvezeték a Bihari utcában az országos hálózat része lehet.

Balt 2016.11.08. 11:01:02

@harmadikszem: Most ezt vesd össze a blog mottójával! És örüljél, hogy így sikerült neki megfelelni!

@Kovacs Nocraft Jozsefne: +1
Dehogynem, kenné, ez egy típikus hangulatkeltő poszt és blog. Pont ezért nem jönnek többé vissza, mert kilóg a lóláb. :)

Balt 2016.11.08. 11:19:19

@JoeP: Szerencsére eddig nem ismertem a blogot, de mutatkozik némi diszkrepancia a felütés és az inkriminált poszt között. Ill a poszt önmagában is velejéig igazságtalan, de hát biztos ebben van üzleti lehetőség. (Adblocker+, áldassék a neved!)

@Roaa: Egy kis adalék:
epiteszforum.hu/kobanya-bihari-ut-8-c-varosrehabilitacios-modellkiserlet

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2016.11.08. 11:56:25

@Balt: Ideológiát gyártani könnyű az annektáláshoz - attól az még kamukéró.

De addig is itt egy újabb konc. jarokelok.blog.hu/2016/06/13/welcome_to_koki?utm_content=buffer87548&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Már kezdheted is a magyarázatot, hogy a vasutas mennyire jó ember: hoz-visz, elszállít. A népeknek mégis van képük a kulturált állapotokat számonkérni. Belátom, elképesztő elvárás...

Balt 2016.11.08. 11:56:58

@Buchhalter: :)) Ez talált asszem.

Az Ecseri úti külső körfolyosós "sárga ház" pont nem olyan rossz amúgy, legalábbis nem 12 egy tucat, hanem "egyéniség" a maga nemében. Lakott benne ismerősöm anno.