Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Hülyeség kiIKSZelve - nyílt baromságok a társadalmi nemekről

2017. február 18. 20:26 - harmadikszem

tarsad.pngRitkán olvasunk olyan kínos levelet, mint amit most az IKSZ nevű NER-tagnak sikerült magából kiizzadnia.  Ez a magát kereszténynek valló szövetség egyébként cseppet sem meglepő módon minden valamirevaló Fidesz-ügy mellé odakereszténykedi magát. Legutóbb az Olimpia mellett kampányolt, ami ugye véletlenül sem egy pogány ünnep, hanem kifejezetten biblikus, ja nem.

Most éppen a Nacsa Lőrinc, az IKSZ valamiféle vezetője írt a gender-studies ellen nyílt levelet az ELTE rektorának, de valami egészen elképesztő barom módon. Nem hogy keresztényinek, de kifejezetten kommunista házmestertempónak minősülő módon próbálja rávenni – nyilván teljesen esélytelenül – az egyetem vezetését, hogy álljon el attól a tervtől, hogy az ELTE-n gender studies-t lehessen hallgatni. Mindezt egy olyan elképesztően ostoba, tudatlan érv-csomagba oltva, hogy az embernek tényleg kinyílik a bicska a zsebében. Mindeközben tudjuk, hogy a lakosság nagy része talán most találkozik először a gender studies fogalmával, ezért úgy gondoljuk, nekünk elsősorban az ő érdekeiket kell szem előtt tartani. Nem szeretnénk ugyanis, ha önjelölt elmebeteg seggfejek leírása alapján ismernék meg ezt az egyébként világszerte népszerű és fontos diszciplínát, ezért a levélben foglalt főbb baromságokat most társadalmi munkában kiigazítjuk. Íme a kérdéses rész az IKSZ leveléből:

„Önök, a vezetőség úgy döntöttek, hogy a magyar társadalom számára semmilyen haszonnal nem bíró, egy politikai korrektségtől megfojtott, tudománynak álcázott, félrecsúszott témával szeretnének foglalkozni mesterképzés keretében. Nem gondoljuk, hogy Magyarország megengedheti magának azt a luxust, amit néhány skandináv ország, hogy közéleti témái legfontosabbja a mellékhelységek jelzései, illetve, hogy minél több semleges játékot, tankönyvet állítsanak elő, nehogy véletlenül befolyásolják a kisfiúk és kislányok saját nemükhöz való tartozását. Szögezzük le, hogy biológiai nemek vannak, nem társadalmiak, így az elnevezés is megtévesztő, hamis.”

Visszafelé haladva azt kell mondanunk, hogy a társadalmi nemek létezését ma már senki nem vonja kétségbe (mindemellett persze vannak biológiai nemek is). A legegyszerűbb példa az öltözködés: józan ésszel talán senki nem gondolja, hogy a ruhák szabásvonala az valami biológiai kód következtében olyan amilyen. Nem, természetesen ezeket a társadalom írott és íratlan szabályai határozzák meg, a társadalom írja elő, hogy az egyes nemek milyen öltözetet viseljenek, tág határokon belül. Azt egyébként már Descartes is megfigyelte évszázadokkal ezelőtt, hogy ebben nincs semmiféle biológiai determinizmus, ellenben szokások vannak, melyek kultúránként jelentős eltéréseket mutatnak. Olyat mondani, hogy nincsenek társadalmi nemek (is) körülbelül tényleg olyan fokú tudatlanságnak minősül mint azt állítani mondjuk, hogy a Föld lapos, vagy hogy a Napnak szája van és mosolyog.

Az is elvárható lenne egy értelmiségi szervezetnek csúfolt fidesznyik gittegylet vezetőjétől, hogy ellenőrzi az információit. Mert ám gender studiest nem csupán, idézem „néhány skandináv ország” egyetemén lehet tanulni, de valamennyi menő nyugati egyetemen van ilyen program és intézet, úgyhogy inkább azt kellene mondanunk, hogy vérciki, hogy eddig nálunk csak a CEU-n volt ilyen. Itt van például

A Stanford Egyetem, a Sydney Egyetem, az UCL, az UCLA, a Chicago-i Egyetem, a Harvard, Oxford,  Cambrige, vagy az MIT gender-studies intézeteinek honlapja.  

Ezek nyilván mind olyan egyetemek, ahol nem Gabriele Kuby meg Nacsa Lőrinc szintű emberek tanulnak és tanítanak, de én személyesen is nagyon remélem, hogy az ELTE rektora inkább ezekhez az egyetemekhez, és nem az IKSZ-hez vagy elmebeteg háziasszonyokhoz próbál igazodni, amikor az egyetem főbb irányvonalait kijelöli.

Kedves IKSZ-esek, ne égessétek a keresztény fiatalokat, ha kérhetem!

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

102 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr2412271538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.18. 22:49:35

@TothJanJ: egyébként az viszont tényleg érdekelne, hogy szerinted baj-e, ha az ELTE-n lesz egy ilyen MA, (figyelembe véve hogy tényleg nem találsz olyan nyugati egyetemet, ahol ne lenne ilyen)

TothJanJ 2017.02.18. 23:46:55

@harmadikszem: Az egyszerű válaszom az, hogy nem baj, már miért lenne? Tudományos szempontból teljesen legitimnek tartom és egy egyetemnek nem kell más szempontokat figyelembe vennie.

Azt mondjuk nem tudhatom, hogy az ELTE tudományos megfontolásból indítja-e ezt a képzést. Pl. anno a szocializmusban az is politikai kérdés volt hogy szociológia kutatócsoport legyen-e az MTA-n, meg legyen-e egyetemi képzés vagy sem, és miután ez a "burzsoá áltudomány" mégis bement az MTA-ba és onnan a diákság közé azért elég jelentős ideológiai átképző szerepe volt, és akik ellene voltak a pártvezetésben azok elég jól sejtették hogy ilyen szerepe lesz. Ezért nem is akarták. A GS szerintem kicsit hasonló helyzetben van most itthon, mint a szociológia a '60as évek végén: látszik hogy gender studies nem csak van, de intézményesülni is fog (nyugaton ez már megtörtént), friss terület, a diákoknak gyors karrierlehetőség mert hiány van belőlük. Ráadásul erősen támogatott téma, a már befutottabb kutatóknak szintén a kutatási pénzek miatt előnyös meg ennek van még egy pár oldala. DE, mint ahogy a mostani nyilatkozatok is láttatják, arra számítanak itt néhányan hogy a GS politikai képviselet, ideológiai ki- és átképző is lesz, szerintem is lesz ilyen hatása és ez alapján érteni vélem a politikai logikáját az össztűznek amit most kap a szakindítás.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.18. 23:52:37

@TothJanJ: én soha nem tanultam intézményes keretek közt gender studies-t mégis nagyjából-egészében tisztában vagyok azzal, hogy mivel foglalkozik a terület. Szóval így a kétezres évek óta hála Istennek nem azon múlik egy ideológia (bármelyik) életképessége, hogy van-e ilyen szak és hogy hányan végzik el. Arra én is kíváncsi leszek, hogy ezzel a diplomával hol lehet majd elhelyezkedni na de édes Istenem, az angol szakosok nagy része sem angol tanárként helyezkedik el, csak jó esetben megtanul annyira angolul hogy valahol elkel.

Persze ha apokaliptikusok akarunk lenni akkor bevallhatjuk, hogy csak eljátsszuk a hülyét: nyilván az IKSZ-et azért fizetik, hogy folyamatosan ilyen hülyeségeket demonstráljon, mint most ez. A kisebb falatokat vethetik oda nekik koncként, de azon is el lehet rágcsálni, sőt bizonyos szürkeállomány és tehetségszint alatt ez még megtisztelő is.

jamroll 2017.02.19. 22:48:03

Fuggetlenul Nacsa Lorinc agymenesetol, megis inkabb a mernokkepzesre kellene koncentralnunk. Az egy picit gyorsabban megterul.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.19. 22:55:48

@jamroll: szerinted akit a gender studies érdekel az mellette párhuzamosan az IT iránt is érdeklődik mérnöki szinten? A dolgok ennél egy kicsit bonyolultabbak ennél :)

BTW megnyithatjuk a vitát a mérnökképzésről is, ami nem azért olyan, amilyen, mert a gender studies elszipkázza a legjobbakat, hanem azért, mert önmagától is gyenge. Épp a héten volt alkalmam egy volt BME-n végzett fiatal mérnökkel beszélgetni (aki ma egy nemzetközi cég mérnökcsapatát vezeti Londonban) és azt mondta, hogy szó szerint semmit nem tudott az egyetemen magára szedni, mindent önképzés keretében tanult meg.

guy2 2017.02.19. 23:01:08

Megkapta a hírnevet, biztos talál hozzá olyanokat is, akik követik, így profitál belőle. A sajtó meg nyeglén asszisztál ehhez, mert neki is megéri...

Bummer 2017.02.19. 23:08:59

A "nem" az egy biológiai fogalom - épp ez a lényeg. A ruha szabásmintájának semmi köze a társadalmi nemhez, ezt talán illene tudni, ha már ilyen okos vagy. Az a biológiai nemnek megfelelő öltözködési konvenció. A "társadalmi nem" elmélete azt állítja, hogy van valami "női" meg "férfi" dolog a világon, aminek semmi köze a biológiai "nő"-séghez meg "férfi"-séghez, csak azzal adós, hogy akkor mi a rossebtől férfi meg nő, ha egyszer nem biológiai dolog.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.19. 23:11:52

@Bummer: vonalakban sem értem miről beszélsz. A "biológiai nemnek megfelelő öltözködési konvenció" valójában a társadalmi nemnek megfelelő konvenció, mivel a biológiában, mint az köztudott, nincsenek konvenciók. Ott biológiai törvények vannak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.19. 23:22:56

"nyílt baromságok a társadalmi nemekről"

Az a nyílt baromság, amit erről "oktatnak".

Jakab.gipsz 2017.02.19. 23:23:39

Harvard,Oxford,Cambrige, MIT, mi van most essünk hasra, nem szükséges majmolni a nyugati analitikus pragmatista filozófia minden nemű vadhajtását, mert ha értelmes és jó-tudomány lenne, nem lenne szükség erőszakra a terjesztéséhez. Ez a gender-hiszti, (narcisztikus hablaty, mint a tudományos szocializmus is) bőven belefér lábjegyzet formájába, a humán antropológia cím szavai közé, vagy a néprajzi jegyzetek mint a hibás emberi korcsok fejezet alá esetleg ugyan ott kell kezelni ahol a szavantokat vagy a kimérákat, igen vannak ilyen típusok is. mert a társadalom számára egy egységes és oszthatatlan emberi faj esetében a kérdés úgy hangzik tudnak-e ezek a más nemi-identitásúak, és más látás módúak, kiszámíthatóan és megbízhatóan viselkedni, abban a kultúrális közegben, ahol a közmegegyezés szerint úgy viselkedünk, mint ha a szex-nem is létezne. Ugyanis az erőfölényben lévő ivarérett társadalmi kisebbség, az idősek és a gyermekkorúakra való tekintettel amely a többség, így tartja helyén valónak.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.19. 23:41:13

@Jakab.gipsz: "nem szükséges majmolni a nyugati analitikus pragmatista filozófia minden nemű vadhajtását"

ja, és a szoknya meg kurta :D :D :D

odamondó 2017.02.19. 23:49:46

Na megint a politikai síkra terelés.

Lássuk:

-olimpia : faszság

-gender studies : faszság

Nem vagyok se fideszes se semmi. A gyökérségeket kéne észre venni oldaltól függetlenül.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.19. 23:55:16

@odamondó: nincs meg mit akarsz mondani pedig nagyon koncentrálok

jamroll 2017.02.19. 23:55:25

@harmadikszem: Valoban tul erosre sikerult a kontraszt. Gender studiest hallgatni szerintem sem ordogtol valo. Egy szociologusnak meg javasolt is. Viszont egy teljes szakot ennek szentelni eleg eros tulzasnak tartom. Pusztan a munkaeropiaci igenyek miatt. Azert igy, hogy hivatalosan is bejelentettek, hogy vege a pollkorrektsegnek bizom, benne hogy nem fogjak szerencsetleneket maglyan megegetni.

Jakab.gipsz 2017.02.19. 23:56:10

@odamondó: Lassan már egy gombóc fagyi is politika, mert van csoki és vanília, meg néger csók és ez már politikailag nem korrekt, legyen helyette afrikai-csók.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.20. 00:04:09

@jamroll: sokszor elmondták, hogy a munkaerőpiaci igények nem láthatóak be 5 év távlatára. Gondolkodó emberekre azonban mindig szükség lesz, és a GS megtaníthatja rá azt, akit ez érdekel. Én nem iratkoznék be, félreértés ne essék, de az egyetemi universitas eszméjében nem szűnök meg hinni. Ha valakinek, akkor nekem semmi bajom a különféle teológia fakultásokkal, és ebből elég sok van itthon is. Pedig hát a jobline meg a profession.hu szervereit nem azok az állásajánlatok terhelik halottra, amelyeken teológiai végzettséget követelnek. Mindeközben elég sok, és egyre több csúcsvezetőt ismerek, aki sokak által feleslegesnek tartott humanities diplomával rendelkezik, sőt éppenséggel teológus is van köztük.

Bummer 2017.02.20. 00:05:16

@harmadikszem: próbálom érthetőbben leírni. Ugye van a biológiai nem: ez többnyire azt jelenti, hogy minden sejtben van XX vagy XY kromoszómapár. Ez alapján hívunk valakit férfinak vagy nőnek (most az interszexuálisokat kihagyom, nincs most jelentősége, valamilyen módon többnyire eldöntik, hogy biológiailag inkább férfiak vagy nők). Van ahol a nők szoknyában járnak, van ahol meztelenül, van ahol a férfiak festik magukat jobban stb. Tehát a társadalmak kialakítanak társadalmi konvenciókat a biológiai nemhez rendelve. Ezek a konvenciók lehetnek jók vagy rosszak, károsak vagy igazságtalanok, de attól még ugyanúgy a biológiai nemhez kapcsolódnak, itt még nem jön be a "gender" fogalma. A "társadalmi nem" elmélete viszont azt mondja, hogy van valamiféle "nemisége" az embernek, ami ugyanúgy "férfi" meg "nő", mint a biológiai, viszont mégse biológiai, hanem szabadon választható, sőt, független a biológiai nemtől. És innentől lesz egy igencsak megkérdőjelezhető elmélet: kitaláljuk, hogy a biológiai definícióval rendelkező fogalmat (férfi, nő) elkezdjük értelmezni a társadalomtudományokban, ahol igazából ezeket a fogalmakat úgy definiáljuk, ahogy jól esik. Majd az új definíciónk szerint megpróbáljuk újraalkotni a konvenciókat, mintha azok nem a biológiai nemfogalomra, hanem a társadalmi nemfogalomra épülnének. Tehát itt van az agyrém: azt mondja a genderelmélet, hogy van társadalmi nő és férfi, de ezeknek semmi közük a fogalom biológiai jelentéséhez. Ez azért kemény, mert akkor mégis mi a francért nem úgy hívják, hogy "társadalmi hittyenfütty", aminek a lehetséges a értékei a "hitty", a "fütty", meg a "hittyen". Pontosan annyi értelme van, mint a gendernek. Vagy mintha azt mondaná, hogy van társadalmi páros meg páratlan szám, de ezeknek semmi közük a matematikai definíciókhoz, az csak egy társadalmi konvenció, hogy a páros számok oszthatók kettővel.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.20. 00:24:07

@Bummer: ja értem, szóval annyi, hogy nem tudsz angolul. A sex- (biológiai nem) és a -gender (társadalmi nem) morfológiailag tök független lexémák, szóval a problémádat akkor ilyen röviden meg is oldottuk ;) A magyar az egy nagy világnyelv, de magyar nyelvi intuícióra alapozva azért nem érdemes nemzetközileg is relevánsnak gondolt területekről filozofémákat gyártani.

egyébként pszichológiai és/vagy biológiai tanulmányaidból rémlik-e, hogy a genetikai vagy kormoszomális nem csak a sex determination egyik összetevője, emellett a morfológiai jellemzők (nemi jegyek), és a hormonális koktél is játszik, és egyáltalán nem evidens, hogy minden besorolt esetében ugyanolyan arányokban.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.20. 00:26:21

@harmadikszem: bocs amúgy nem akarlak sértegetni. Na, szóval a gendereseknek az az egyik érdekes kérdés, hogy mennyiben vezethetőek vissza az egyes kulturális hagyományok a biológiai nemre (sex), és mennyire csak a gyengébbik nem elnyomásáról szólnak. Ez általában tipikusan azoknak fontos, akik az elnyomottak - a fehérek nem iparkodtak volna maguktól a feketék felszabadításán sem, stb.

jamroll 2017.02.20. 00:31:05

@harmadikszem: Tortenetesen az en fonokom is ilyen. Viszont az, hogy tudunk ellenpeldat mondani nem jelenti azt, hogy ez kimutathato lenne a statisztikaban. A munkaeropiaci igenyek valoban nem lathatok elore. Ennek elenere azt mondom, hogy eloszor megis az igenynek kellene jelentkezni. Nem tudom, hogy mennyibe kerul most egy diploma. Az enyem annak idejen 5 millioba kerult az allamnak. Ezekkel penzekkel jobb nem vaktaban dobalozni.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.20. 00:41:26

@jamroll: nem arról van szó, hogy ellenpélda, hanem tendencia. Érdekes, hogy a business szférában is, nagyon sokan elmennek bölcsész MA-ra sőt PhD-re MBA-s képzés után. Főként a kreatív iparágakban. A mostani 40-es korosztály főként.

jamroll 2017.02.20. 01:04:12

@harmadikszem: 40-es korosztay vagyok, de ezt a tendenciat en nem latom. Ennek ellenere lehet, hogy igazad van. Kivacsisagbol utana fogok nezni. Bizom benne, hogy szimplan csak az en ismerosi korom nem tekintheto reprezentativ mintanak.

ügyfélszolgálatos 2017.02.20. 01:12:26

Hát a KDNP simán bevezetné, hogy csak azt tanítsák az iskolában, hogy a Föld lapos. Kb. ennyi az értelmi szint feléjük.

Jakab.gipsz 2017.02.20. 01:12:55

@harmadikszem: Aki ezt a társadalmi elnyomás fogalmat a fehérek és a feketék közé beékelték egy az elefánt csont tornyocskáikban üldögélő ostoba barmok, akik életükben nem dolgoztak még egy jóízűt csapatmunkába. A csapat munka lényege pedig az, hogy a tagjai kiegészítik egymás hiányosságait és a lényegtelen dolgokra nem figyelnek csak a feladat gyors hatékony elvégzésére koncentrálnak, azaz mindenki tudja a munkafolyamat sorrendiségét, elejét közepét és a végét, és ez itt a lényeg. Ugyanis aki nem tudja az elvégzendő feladatot felfogni, nem engedjük sem a munkához sem pedig a feladathoz, mert veszélybe sodorja önmagát és másokat, tekintsd ezt metaforának. Vedd észre a csapatmunkába van és adott egy meta-kultúra, amikor nem beszélünk hanem félszavakból is értjük egymást. Ha pedig ezt a meta-kommunikációt és kultúrát nem ismeri valaki, tök mindegy hogy fehér,fekete sárga, ortodox vagy zsidó, nem lehet része a csapatnak. Itt önmagát rekeszti ki az aki nem beszél egy meta-nyelvet. Tehát a hagyományos kirekesztés úgy is létre jön, ha a közös értelmezési platform hiányzik, és ezért semmi köze sincs a rasszizmus, antiszemitizmus és az egyéb közkeletű konfliktus fogalmakhoz.Sőt a társadalom-filozófiai paradoxonok egyenesen kikényszerítik a konfliktus, még akkor is ha csak "Teréz anyákból" áll a csapat. És most a lényeg az angol-szász-kanadai liberalizmus és analitikus-pragmatista filozófia fogalom körében, benne van a konfliktus, mert hiányzik belőle a meta-nyelvi-kultúra közösség teremtő ereje. Na ezért nem szabad majmolni a nyugati kultúrát mert erősen hiányos. Persze ha célzatos kis csapat össze jön rendkívül hatékony, de nagyobb hierarchikus rendszerbe már erősen korlátos. És még vannak vele más bajok is, nem véletlenül van válságba a nyugat.

odamondó 2017.02.20. 01:16:53

@harmadikszem: attól mert egyetértek valamiben a Fidesszel nem leszek fideszes. Csak azért nem fogok ellentmondani nekik mert utálom őket, de per pillanat ez a trend itthon.

Ha nem érted, hogy politikailag függetlenül is lehet véleménye az embernek akkor ez legyen a te problémád a továbbiakban.

zsoltix 2017.02.20. 01:41:04

De vajon mi erről Maxell birkának, és ballibcenzúra sokadiknak a véleménye? Sajnos még nem tudjuk, de hátha reggelre kiderül.

2017.02.20. 02:11:37

@jamroll: a tendencia biztosan megfigyelhető, egyszer csak 0-nál nagyobb lett a humán phd-re járó menedzserek száma. A viccet félretéve, aki munkaidejét azzal tölti, hogy magasan képzett, de érzékeny lelkű embereket próbál rávenni csoportos értékteremtésre, az előbb-utóbb érdeklődni kezd a humán tudományok iránt.

jamroll 2017.02.20. 02:48:44

@Luke SW: Ez a resze nekem pont tetszik. Feltetelezem, igeny eseten termerdek szakirodalom all rendelkezesre. Engem tovabbra is az sokkol, hogy ez egy onallo szak egy egyetemen.

Larry Silverstein 2017.02.20. 03:07:39

hát ez qrva vicces gender studies

az egyetem összes pénzét elvenni csináljanak ilyet belépődíjból

azt jónapot

conchita wurst 2017.02.20. 03:30:15

szerintem ez lehetne akkor a ballibsik megoldása az oktatási reformra!

- minden egyetemen legyen genderszak, de a menőbbeken transzgender szak is legyen! Éljen a progresszió!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.20. 03:47:28

@jamroll:

Milyen is lehet 10 szemeszteren át genderelméletet tanulni, majd abból diplomázni?

Na és vajon miféle munkakört láthat majd el egy genderszakon végzett hallgató? Az egész valahol az egykori könyvtárszak szintje alatt pár mérfölddel van, pedig az sem volt a BTK (Bölcsészkar, nem Büntető Törvénykönyv) legelitebb szakja.

Javaslom, hogy legyen külön kar a gendertanulmányoknak. A Jogi kar, a TTK és a Bölcsészkar mellett legyen Genderkar is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.20. 03:57:14

@Bummer:

Az egész lényege az, hogy megosztják a társadalmat egy újabb választóvonal mentén - ha e vonal még nem létezik, akkor létrehozzák. Mivel hát minél megosztottabb egy társadalom, annál könnyebben lehet uralkodni felette.

A cél emellett a család teljes szétverése, ami olyan mértékben atomizálja a társadalmat, mint eddig még soha semmi. Ez természtesen szintén a minél könnyebb uralhatóságot szolgálja.

Ezután a vadliberalizmus szépen beleül az előre elkészített székbe, s mint minden jónak és rossznak tudója irányítja a társadalmat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.20. 04:01:54

Pár napja volt a Zindexen:

"El lehet képzelni, mit jelentett egy ilyen környezetben, amikor Abby 4 évesen először érezte, hogy a fütyije nem a teste része, és azt is azonnal tudta, hogy erről nem beszélhet. Esténként gyerekkorától kezdve azért is imádkozott, hogy egy nap lányként ébredjen fel. ... Abby Stein ma már hivatalosan is nő, a Columbián gender-elméletet tanul..."

index.hu/kulfold/2017/02/15/haszid_rabbi_transzsezxualis/

Hát mi mást is tanulhatna?

2017.02.20. 04:02:09

Én mélyen ateista vagyok, de a gender-őrületet elutasítom. Nemből van kettő, férfi és nő. Homofób nem vagyok, mindenki azzal szexel, akivel akar, ez engem nem érdekel, csak másra ne próbáljon emiatt kötelezettségeket róni (rávenni másokat, keresztényeket, ortodox zsidókat, hogy neki esküvői tortákat süssenek, ha meg nem teszik, akkor beperli őket).
Jelenleg van 72 vagy még több közszájon forgó gender Amerikában. Napról napra nő a számuk, mindenki hozzáteszi a magáét. Tehát mindenki előhozakodhat lassan egy új identitással, lesz majd száznyolcvanezer, és akkor végre eljutunk oda, hogy egyik se számít, mert ennyiféle előjogot, speciális elbánást juttatni nem lehet nekik.
Akkor majd kitalálnak a special snowflake-ek valami mást a gender identitás helyett maguknak.

"Mert ám gender studiest nem csupán, idézem „néhány skandináv ország” egyetemén lehet tanulni, de valamennyi menő nyugati egyetemen van ilyen program és intézet"

Ja, a sok nyugati egyetemen van jóga, keleti filozófia/vallás, "tradícionális" kínai orvoslás, csontkovácsolás, akupunktúra, keresztény teológia meg homeopátia oktatás/kutatás is, ettől ezek nem lesznek tudományos területek és minden jóérzésű embernek feláll a szőr a hátán ezektől.

Kelet-Európában voltak marxizmus-leninizmus egyetemek, tanszék, kurzusok, szigorlatok, ennek a "tudománynak" doktorai is voltak. Akkor is úgy érveltek a kommunisták, hogy a Nagy Baráti Szovjetunióban, Moszkvában, Leningrádban is van ilyen, ez a haladó dolog, Magyarországon is kell ilyennek lennie.

Ma a gender studies meg a feminizmus pont ugyanaz, mint anno a marxizmus-leninizmus, politikai gazdaságtan, munkásmozgalom története tantárgyak voltak.
De a UCLA-n van ilyen, akkor Magyarországon is kell! LOL!

Az amerikai egyetemeken is megvetett, lenézett tanszékek, intézetek ezek a gender studies gócok. De ott a menő nyugati egyetemen horribilis összegeket fizet a hallgató, így azt tanítják neki, amit hallani akar, a piacnak van igénye a homeopátiára, vallásra is, arra is van kereslet, de az se tudomány. Magyarországon meg az állam fizetné ezt a bohócságot? Na neeee!

A gender studies (meg a feminizmus) egy ideológiai vonal, nem tudomány. Pont mint a marxizmus-leninizmus volt.

2017.02.20. 04:02:27

@jamroll: nem lepne meg, ha egyébként is futó kurzusokból legózták volna össze.

Skankhunt42 2017.02.20. 04:09:12

Az a kínos, ahogy írtok az indexen a levélről.

2017.02.20. 04:18:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az a poén, hogy ahogy régen a marxizmus-leninizmus egyetemen végzett emberszabásúaknak, úgy ma a genderszakosoknak is találnak "munkahelyet". Vagyis csinálnak. Ugyanis ezek keltik a hisztit, hogy mindenhol legyenek botrányok, perek, diszkrimináció miatt visító egyedek, ezért cégek, reklámügynökségek, közvéleménykutatók, pártok, önkormányzatok, sportszövetségek, rendvédelmi szervek, hadsereg, iskolák, egyetemek, társadalmi szervezetek, szakszervezetek, HR cégek, osztályok, állami hivatalok kötekezve vannak arra, hogy ilyen genderügyi referenseket, "szakértőket" alkalmazzanak, akik gyártják a genderügyi (vagy feminizmusügyi) szabályzatokat, policy-kat, írják a kör e-maileket, meetingelnek, szakmai döntéseket vétóznak meg, memoznak, iktatnak, perelnek, hümmögnek és bólogatnak, fejtágításokat szerveznek, pályázgatnak, pénzt nyelnek el és osztanak. A genderipar pont úgy megteremti a maga nemproduktív munkahelyeit, mint a rasszimus, antiszemitizmus miatti polkorrektség, rettegés a 90-es és 2000-es években.
Ismerős? Pont mint régen a szakszervezeti bizalmi, vagy a politikai megbízott, pártember, politikai tiszt volt.

Ezentúl lesz egy szakmai vonal a tetszőleges szervezeteknél (iskola, egyetem, cég, bíróság, városháza, minisztérium stb.), de annak döntéseit mindenhol felülbírálhatja a HR, meg a rasszizmusellenes osztály, a genderügyi osztály, a nőügyi osztály, a muszlimvédelmi osztály... stb.
Így növekszik a bürokrácia, a vízfej. Levágod egy fejét, visszanő a helyére kettő.
Csak míg Amerikában évente lassan több gender studies major-t végeznek, mint mérnöki szakot, addig Kína ontja a mérnököket... ki lehet találni, hogy melyik a jobb befektetés.

2017.02.20. 04:30:55

@Jakab.gipsz: "Harvard,Oxford,Cambrige, MIT, mi van most essünk hasra"

Régen volt a nagy baráti Szovjetunióban is minden egyetemen marxizmus-leninizmus tanszék, kellett lennie Magyarországin is mindenhol. Senki se merte megkérdezni, hogy mi szükség van rá. Ott volt, itt is legyen! Most ugyanez a helyzet a gendermarxizmussal. Érdekes módon amúgy pont a neomarxista megmondóemberek töltik meg ezeknek a gender studies szakoknak az oktatói karát. Képzelheted mit gondol róluk a többi, valódi tudományos munkát végző oktató... pont amit régen a foximaxi egyetem oktatóiról gondolt egy orvosprofesszor vagy egy PhD-zett villamosmérnök.

Én amúgy csillámfaszláma genderű vagyok. Angolul a megfelelő gender pronoun ehhez a Zhy. Possessive pronoun-om pedig Zheir. Aki nem ennek megfelelően szólít, azt beperelem!
És az a legszebb, hogy az én csillámfaszláma genderem pont annyira legitim, mint a többi 72, amit ezek kitaláltak maguknak.

Vallásomat tekintve Flying Spaghetti Monster hívő vagyok. De ebbe most nem mennék bele.

2017.02.20. 04:39:30

@ügyfélszolgálatos: mondjuk a gender identitás az egy pont annyira megalapozott hit, mint hogy a Föld lapos vagy hogy van mennyország meg pokol vagy hogy a homeopátia az gyógyít vagy hogy van buddhista lélekvándorlás. Lehet ezekben hinni, csak ettől ezek még a képzelet szüleményei.
Mellesleg a középkori keresztény egyház sem hitte, hogy a Föld lapos, a maiak se hiszik. Az ókori görögök hitték, aztán már ők se. Mondom ezt ateistaként meg úgy, hogy a KDNP-t (és külön Semjén Zsoltot :) rühellem.

Luke SW (törölt) 2017.02.20. 05:33:44

@karandash: ebbe nagyon sok energiát fektettél... Mit szólnál egy hasonlathoz? A közgazdaságtan nem azt vizsgálja, hogy a magas áfa jó vagy rossz, hanem hogy mivel jár és miért. A jó/rossz következtetés és az áfa optimális mértékének megállapítása a politika dolga, a megalapozott döntéshez viszont nem árt tisztában lenni a várható következményekkel. Triviális, de kevesen tudják, sokkal kevesebben, mint ahányan a szemét közgazdászokat szapulják. Pedig a focihoz és a pénzügyekhez mindenki ért...

hexa 2017.02.20. 06:30:14

"Kérjük Rektor Urat, hogy az erre a szakra szánt pénzzel, erőforrással inkább egy demográfiai intézetet, egy családüggyel foglalkozó tanszéket állítson fel"

Ebben igazuk van.

sunabajnok 2017.02.20. 06:50:38

Nemek ide vagy oda.... Egyetlen szóval tudom ezeket a rendkívül keresztényeket leírni. Kirekesztés. Ateistaként elvárom egy civilizált demokráciában, hogy az alapvető erkölcsi normáknak megfelelően szabad gondolkodással élhessek. Jelenleg ha elvált vagy nem vagy család,ha meleg vagy nem vagy ember,ha migráns vagy terrorista vagy, ha nemmel szavazol egy népszavazáson hazaáruló,ha ellenzéki párt oldalán állsz,beteg vagy. Vallás mögé bújva embereket megbélyegezni több mint tudatlanság.

2017.02.20. 07:00:48

@Luke SW: és mi köze az ÁFA-nak a genderhez? Semmi. Illetve az, hogy mindkettő létrehozása valakiknek az érdekében állt.

Összevetem neked a kettőt, hogy még te is értsd.
Az ÁFA létezik, mert létrehozták a jogászok, politikusok, ezért van hatása a világban, gazdaságban. Miért kreálták? Mert ezzel lehet sápolni a lakosságot.
Jobb lenne ÁFA nélkül élni? Jobb. Most egy olyan országban élek, ahol 5% az ÁFA. Pörög a gazdaság. De jobb lenne ÁFA nélkül, de a kisebb ÁFA is jobb, mint a nagy.

A gender fogalmat most akarják létrehozni genderideológusok, illetve nyugaton már létrehozták. Mert korábban nem létezett. Volt férfi és nő biológiai nem, meg pár hermafrodita, akik nem bebeszélték maguknak, hogy queer-ek, hanem konkrétan genetikai rendellenességgel születtek. Kb. ötvenezerből egy újszülöttre tippelem ezek arányát, ezek pedig orvosi esetek, nem pedig ideológiaiak.

Miért akarják bevezetni az áltudományos gendert? Mert valakinek ez az érdeke, ezzel tud szipkázni forrásokat, hisztériát kelteni, manipulálni.

Jobb lenne a világ romkocsmák félhomályában kiötlött genderek nélkül, csak biológiai nemekkel? Jobb. Csak most a genderre igény van, mert lehet vele nulla tudással is katedrához jutni (egyelőre inkább nyugaton), pereskedni, tanulmányokat írni, CEU-n PhD-zni, tanulmányutakra járni Amerikába.
30 év múlva egy napjainkban szerzett gender studies diploma pont olyan szégyellnivaló lesz, mint ma egy 1978-ban a Foxi-Maxi egyetemen szerzett marxista-leninista oklevél, vagy amit adtak ott.
De ahogy a Foxi-Maxit is kötelező volt elvégezni, ha valaki középvezető akart lenni, ma is kötekező nyugaton a felsőoktatásban mindenféle feminista, sokszínűségi (diversity), nemi erőszak elleni és genderes kurzusokon részt venni. Ma ez a keményvonalas, ahogy a 70-es években még a maoizmus volt. Pont ugyanazok a szellemileg toprongy, de aggresszív arcokat vonzza ma a feminizmus-genderizmus-diverisity vonal, akiket a 70-es években a maoizmus vagy polpotizmus vonzott volna.

Mint a régi viccben:
-Aztán antiszemitizmus van-e a falujukban, Pista bátyám!?
-Az nincs, de igény vóna rá.

2017.02.20. 07:06:54

@sunabajnok: a KDNP-t, a keresztényeket és külön Tömjén Zsoltot is a pokolba kívánnám, ha hinnék a létezésében, de egy dolgot nem értek, hogy mi azzal a baj, hogy "Jelenleg ha elvált vagy nem vagy család"? Az elvált az elvált, nem családos, hisz azért válik.
Nem élek már Magyarországon, nem tudom, hogy pontosan mire gondolsz, hogy nem családos az elvált ember...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.02.20. 07:10:05

kedveskéim...
a blogbeharangozóban ezt látom
"ez a blog elsősorban arra lesz kíváncsi, hogy folytathatunk-e dialógust a szokásos bal és jobboldali szólamokon és tematizációkon felülemelkedve"
hát eléggé felül emelkedtetek csak nem a tematizáción...hanem a józan ész határain.
maga a cikk nem felel meg a saját kritériumaitoknak.vagyis vagy nem igaz, hogy "ez a blog elsősorban arra lesz kíváncsi, hogy folytathatunk-e dialógust a szokásos bal és jobboldali szólamokon és tematizációkon felülemelkedve"....divatos baromságok, büfétanszék agyrémek.mellé alapos megbélyegzés

ez a kedvencem.aki bírálni meri az aktuális agyrémet az minimum lapos földben hisz, tudatlan vagy pedig mindgyárt máglyára dobja a nekik nem tetszőket (és innen már csak egy lépés a nép-faj-vagy szexuális irányultság miatti gyilkolás)...ugye?

sztem eléggé nehéz úgy dialógus folytatni, hogy a vitapartner meg sem jelent még, de már rábasztuk a bélyeget....ld. fent. ez a liberalizmus rákfenéje, a nagyképű pökhendiség, mások megbélyegzése, fensőbbrendűség, mások megvetése...kb. mint a nácik.
érdekes h ez nem tűnik fel a magadfajta okoskának.

midnight coder 2017.02.20. 07:13:38

Nincs ezzel semmi baj, elvégre milyen snassz, ha az embernek valami 8 elemit végett ember adja el a hamburgert. Persze más kérdés, hogy amíg mi az oktatási rendszerünkben ezeket az élőlényeket állítjuk elő, addig a kicsi kínaiak, indiaiak inkább mérnököket képeznek, az arabok, négerek pedig szaporodnak mint a nyuszika. És szerintem a három stratégia közül nem a mekis genderprofesszorok képzése lesz a nyerő.

Skankhunt42 2017.02.20. 07:15:10

@sunabajnok: elvársz? Micsoda náci dolog ez? Mik azok az alapvető erkölcsi normák es ki határozza meg? Te? Mi az amiben korlátozva vagy? Mit nem gondolhatsz?

sunabajnok 2017.02.20. 07:27:52

@karandash: Az alapjognak nevezett gyújtósban a család apa anya gyermekként van definiálva. Nincs más opció. Ezzel szemben a család,mint legkisebb csoport,egység nem mehatározható. Hiszen lehet bármi.@Skankhunt42: Pl kötelező állami norma... Dolgozni,adót fizetni,stb... De a vallási és kultúrális,vagy nemi,politikai nézetemet nehogy már a vallás iránymutatása alapján kelljen megít3lni.

midnight coder 2017.02.20. 07:37:50

@sunabajnok: Tudod, az amit kicsit elfelejtenek, hogy pár ezer éve a vallás és a kultúra határozza meg a társadalmat. És ezek a társadalmak bizony ugyanúgy versenyeznek mint ezer éve, a gyenge ugyanúgy elbukik, az erős ugyanúgy terjeszkedik, globalizáció ide vagy oda. A nyugati civilizáció pedig jelenleg erősen vesztésre áll, és ebben elsősorban az elmúlt 60 év túltolt liberalizációja a ludas.

Kelly és a szexi dög 2017.02.20. 07:41:27

Gázszerelést kéne oktatni - nem középiskolás fokon...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.02.20. 07:45:39

@karandash: Amugy az a vicc hogy persze legyen.ez az új okosság.de ez kb.cihologia szakon három óra es egy leadando doga.vagy a kulturális antropológián negy előadás.ennyi.se tobb se kevesebb.nincs benne tobb.onallo tudományág szulatese?kétlem

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.02.20. 07:55:29

@karandash:
"Nemből van kettő, férfi és nő."
Igazából, pont, ez az, ami miatt esetleg mégis van értelme tanítani. Hogy csökkentse ezt a fajta tudatlanságot.

Egyrészről, a biológiai nem sem ennyire bináris, mert azt is fel lehet osztani genetikai, gonadiális, hormonális és pszichológiai nemre és ezek nem feltétlenül esnek egybe. (kb. minden 2000. ember interszexuális)
Másrészről, ez a bizonyos "a gender-őrület" arról szól, hogy felismerték, hogy különböző civilizációkban és korokban mások voltak a nemi szerepek, tehát nem lehet biológiával magyarázni őket.

Az egy másik kérdés, hogy erre rárepült a politika és jöttek emberek, akik úgy látták, hogy ebből az agendából meg lehet élni.

Szalóczy Éva 2017.02.20. 08:03:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: hány szemesztert végeztél el az említett könyvtár szakon az ELTÉ-n? Tudod, miről beszélsz? Talán ha próbltad volna... de annyi eszed nyilvn nem volt.

Luke SW (törölt) 2017.02.20. 08:17:42

@karandash: igazából a példával arra igyekeztem rávilágítani, hogy a tudomány a világ megismerésével és nem az értékelésével foglalkozik. A közéletre vonatkozó következtetések levonása, a kutatási eredmények magyarázgatása nem része. Politikailag motivált, érzelmileg túlfűtött emberek számára ez nehezen érthető és hihető, de ez van.

Ad Dio 2017.02.20. 08:17:50

A gender elméletekről tanulni nagyon is helyén való. Bár a probléma a társadalom egészen kis részét érinti csak, ettől még létezik. Egész szakot indítani belőle azért nem helyes, mert a hallgatók ideológiai alapon fognak ehhez a témához vonzódni, így az itt képzett szakemberek hozzáállása erősen ideológiailag egyoldalú lesz. Ha innentől ők lesznek a téma egyetlen hivatalos szakértői, akkor az azért nem kissé torzító hatású lesz.

Egyébként sem hiszem hogy a téma önálló diszciplínát igényel. Egy szociológus némi önképzéssel bőven elegendő rálátást képes szerezni ahhoz hogy kompetens véleményt formálhasson.

A baj az a genderrel, hogy olyan szinten túl van hypeolva, hogy szinte világképpé, ideológiává válik lassan. Nem kellene ezt sem túltolni. Klassz dolog hogy egy társadalom ilyen szinten figyel a tagjaira, de azért - sajnos - akadnak ennél sokkal komolyabb problémáink is.

conchita wurst 2017.02.20. 08:23:49

elképesztően gyülöletkeltő, emberiség ellenes poszt, kizárt hogy ingyen írjon vki ilyesmit

2017.02.20. 08:32:24

"Olyat mondani, hogy nincsenek társadalmi nemek (is) körülbelül tényleg olyan fokú tudatlanságnak minősül mint azt állítani mondjuk, hogy a Föld lapos" ...vagy azt állítani, hogy az evolúció igaz. Igaz?

2017.02.20. 09:07:49

@Luke SW:

Ez a gender "tudomány" nyugaton pont annyira független a politikától, mint anno Magyarországon a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem volt. Nem tudomány ez genderezés, inkább ideológia. Pont olyan jól magyarázza a valóságot, mint a marxizmus-leninizmus vagy Micsurin és Liszenkó elméletei... egy tőről is fakadnak. A genetika az egy burzsoá dolog, azzal ne foglalkozzunk elvtársak!

@Lord_Valdez: "Egyrészről, a biológiai nem sem ennyire bináris, mert azt is fel lehet osztani genetikai, gonadiális, hormonális és pszichológiai nemre és ezek nem feltétlenül esnek egybe."

A biológia az bináris, csak vannak hormonzavarok, rendellenességek, betegségek stb. Ezek marginális dolgok és a genderőrület nem is ezekről az orvosi esetekről szól, hanem kreált genderekről.
Politika ez a javából.
A KDNP az egyik véglet a társadalom elhülyítésében, a genderideológusok meg a másik. A tudományhoz egyiknek sincs köze, se a józan észhez.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.02.20. 09:21:13

@karandash: Az is genderezés, ha vki azt mondja, h a nőknek a konyhában a helye, tehát az összes KDNP-és genderideológus.
Én már voltam gendertörténeti konferencián, és ott egy előadás sem volt a semleges neműekről, meg a WC használatról, hanem a begina mozgalomról meg ilyenekről.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2017.02.20. 09:27:45

@karandash: Ja, és a biológia egyáltalán nem bináris, mert mindenkiben vannak férfi és női hormonok is, és ezek aránya egy skálán mozog, de ennek semmi köze a genderhez, ennek a sexhez, vagyis a bilológia nemhez van köze.
És a fizikai kétneműség sem olyan ritka
www.ma.hu/tart/rcikk/j/0/169390/1

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.20. 09:49:47

@karandash:

Sok dologban nem értünk egyet, de ebben a témában maximálisan. Nagyon jól összefoglaltad, elmagyaráztad, ezt én ilyen világosan nem tudtam volna. Köszönöm.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.20. 09:52:34

@Szalóczy Éva:

"hány szemesztert végeztél el az említett könyvtár szakon az ELTÉ-n? Tudod, miről beszélsz? Talán ha próbltad volna... de annyi eszed nyilvn nem volt."

Én germanisztika és anglisztika szakon végeztem. De a germanisztika szakon volt több csoporttársam, akinek a másik szakja könyvtár volt. Ők aztán sokat meséltek arról a nagy semmiről, amit tanultak. Krtikikusan, mert ők is tisztában voltak azzal, mennyire semmit nem ér, de hát kellett egy második szak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.20. 09:54:22

@Szalóczy Éva:

"de annyi eszed nyilvn nem volt."

A személyeskedéseddel pedig elmehetsz a nagy bús lóf@szba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.20. 09:56:39

@Luke SW:

"igazából a példával arra igyekeztem rávilágítani, hogy a tudomány a világ megismerésével és nem az értékelésével foglalkozik."

A tudomány igen, legalábbis a természettudomány biztos.

Csakhogy a te érvelésed mentén a homeopátia is tudomány, hiszen oktatják egyetemeken, holott minden normális, felvilágosult ember számára nem több kuruzslásnál, azért az érvelésed sem alkalmazható rá. Ahogy a gender studiesra sem.

Dr Faktor 2017.02.20. 10:05:03

Itt egy összefoglaló a nemiség összetettségéről, arról hogy egy embernek többféle neme van (biológiai, mentális, társadalmi, stb...), és hogy ezek nem mindig passzolnak egymáshoz:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid050

(A legfelső sor a kép tetején, "A szexualitás összetettsége". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Ajánlom továbbá a "Homoszexualitás" című részt is.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.20. 10:17:42

ja hogy ezeket a 'haldoklik a nyugat' szövegeket ti tényleg komolyan veszitek? Hú bazdmeg!

(akkor mondjuk azt hogy én meg azért nem tudok vitatkozni veletek mert kurva gyorsan elkezdtem menekülni azerbajdzsán felé)

$pi$ 2017.02.20. 10:40:29

@karandash: "Vallásomat tekintve Flying Spaghetti Monster hívő vagyok. De ebbe most nem mennék bele. "

Én múlthétszerdaista vagyok, a vallásainkban nagyon sok a közös. Én azt vallom, hogy az intelligens tervező múlt hét szerdán teremtette a világegyetemet az emlékeinkkel együtt. Nagyon jól kijövök a spagettiszörnyesekkel, közösen szoktunk imádkozni meg minden.

Egyedül azokat a mocsodék múlthétcsütörtökista fanatikusokat útálom! Köpködők!

randomgenerator 2017.02.20. 10:41:48

Rászántam félórát de akárhogy olvasom ez valamiféle feminista ideológiai témakört jelent. Azt meg tudjuk, hogy feminism is cancer.

sas70 2017.02.20. 10:45:22

Kurva ciki, ha az emberek nem úgy működnek, ahogy azt elvárjuk. Néha irracionális döntéseket hoznak és baromira nem értjük az okát. Jó lenne megjósolni, hogy x, y, z mit fog csinálni egy döntési helyzetben és mi alapján hoz döntést?
Nyugalom, ez is csak üzlet. Mert az egyik férfi megveszi a feleségének a bundát ha lát egy jó reklámot, a másik meg nem. Az emberi viselkedés vizsgálata, az élet nagyon sok területén lényeges és sokszor közvetlen üzleti hasznot hoz, máskor pedig csak közvetettet.
A sok "hülye" ember meg csoportokat és végső soron társadalmat alkot. A társadalom, vagy egy konkrét ország társadalmának működését pontosan megérteni sokszor nagyon nehéz, néha még egy speciális csoport is teljesen máshogy működik, mint azt elvárnánk. Minden férfi szereti a focit, minden férfi szeret horgászni? Minden nő szeret kötni, varrni, horgolni? Van olyan nő aki szereti a focit, van olyan férfi aki szeret varrni? Magyarországon mennyi biológiai férfi lenne hajlandó szoknyát vásárolni magának? Valójában csak a biológiai nem alapján meg lehet mondani, hogy milyen színű festéket javasoljunk a hálószobába, vagy más szempontokat is figyelembe kell venni? Kiknek reklámozzunk egy nyaralást, szingli férfiaknak, nőknek, vagy családoknak, netán homoszexuális pároknak, vagy homoszexuális szingliknek?
Azon persze lehet vitatkozni, hogy egy magyar egyetemnek ezzel kell-e foglalkozni, mikor sok más területen is lenne bőven tenni való, de mi van, ha éppen ebben van kihasználatlan potenciális lehetőség? Hagyjuk veszni, mert egy KDNP-s okostojásnak ez nem tetszik?
Hitler az atomkutatást zsidó áltudománynak minősítette, Darwin tanait is gondolták áltudománynak, az alkimisták meg a mai emberből váltanak ki mosolyt és még lehetne sorolni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.20. 11:30:13

@sas70:

"Hitler az atomkutatást zsidó áltudománynak minősítette, Darwin tanait is gondolták áltudománynak, az alkimisták meg a mai emberből váltanak ki mosolyt és még lehetne sorolni."

Mindhárom példád természettudomány, míg a gender studies nem az. Innentől kicsit sántít a dolog.

$pi$ 2017.02.20. 11:55:11

@sas70: "Hagyjuk veszni, mert egy KDNP-s okostojásnak ez nem tetszik?
Hitler az atomkutatást zsidó áltudománynak minősítette, Darwin tanait is gondolták áltudománynak, az alkimisták meg a mai emberből váltanak ki mosolyt és még lehetne sorolni. "

Egy időben azt gondolták az emberek, hogy a csillagok apró kis lukak egy pár kilométerre lévő krustálykupolán. Ma azt gondoljuk, hogy hatalmas gömbök hidrogénből. Ez a a két "gondol" azonban nem egyenrangú. Hatalmas butaság lenne azt hinni, hogy bármikor kiderülhet mégiscsak van kristálykupola apró lukakkal, az elmebetegséggel határos ostobaság lenne azzal érvelni, hogy "hahh, lehet, hogy mégiscsak van kristálykupola, hiszen egy időben AZT HITTÉK".

Szóval
(1) hitler egy fanatikus katolikus volt, hitt mindenféle dolgokat, nem bizonyította, hogy áltudományról van szó, úgyhogy senkit sem érdekel mit hitt.
(2) akik azt állították, hogy darwin áltudományos elméleteket gyártott nyilvánvalóan tévedtek. egyébként szintén elsősorban vallási fanatikusok voltak az ellenzői és elsősorban a bibliát hozták fel érvként.
(3) az alkímiáról senki sem mondta, hogy áltudomány volt. voltak tévedéseik, a bölcsejk köve, amit kerestek pl. nem létezik, de hogy az alkímia áltodomány lenne az nem igaz. kísérleteztek, kezdetleges kémiai ismereteik voltak, próbálták megérteni a világot.

Luke SW (törölt) 2017.02.20. 12:40:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az én érvelésem mentén??? A logika nevű áltudományról már hallottál?

DFK 2017.02.20. 13:39:34

Genderológia nevű tudomány nem létezik.

sas70 2017.02.20. 14:31:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezek a példák jutottak eszembe. De sokan a pszichológiát is az áltudományok közé sorolják. Pedig jó sok embernek van/lenne rá szüksége!
A társadalomtudományok általában kevésbé egzaktak, mint a természettudományok, de ettől még a modern világban elég fontosak és nagyon sok tételük, jól alkalmazható, sőt sok dolog nélkül, nem létezhet modern társadalom.

sas70 2017.02.20. 14:35:59

@$pi$: Az alkimisták az aranycsinálás módszerét keresték és állították, hogy létezik. Más kérdés, hogy közben más eredményekre jutottak és ebből fejlődött ki a kémia és részben a fizika. Arról már nem is beszélve, hogy ma már tudunk aranyat, gyémántot előállítani, meg a periódusos rendszer jó pár atomját, csak mesterségesen tudjuk előállítani.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.02.20. 16:00:13

@szamaritánus:
Köszönjük, Emese.

@karandash:
Épp ez az, hogy már a biológia sem egészen. Most lehet azt játszani, hogy ami relatíve kevés, azt nullának veszem, de ez a fej homokba dugása.

Az ideológiát ne keverjük a tudománnyal. Az, hogy a különböző kultúrákban és korokban mást és mást vártak a férfiaktól és nőktől egy ellenőrizhető tény.
Az, hogy vannak emberek, akiknek elképzelése van arra, hogy mit kellene várni, az egy egész más sztori.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.20. 17:28:44

@sas70:

OK, de a természettudomány kritériumait nem lehet csak úgy alkalmazni a társadalomtudományokra.

Pl. a természettudományban rajtunk kívül, tőlünk függetlenül léteznek a törvények. A társadalomtudományokban viszont gyakran mi magunk "hozzuk létre" a törvényeket a kérdésfeltevésinkkel, vagyis olyan törvények létrejöttét segítjük elő, amelyek a kérdésfeltevéseink nélkül nem is léteztek volna.

$pi$ 2017.02.20. 17:47:53

@sas70: "Az alkimisták az aranycsinálás módszerét keresték és állították, hogy létezik."

Nyugodtan olvass utána, hogy mi az a bölcsek köve. Az egyik tulajdonsága az lett volna, hogy aranyat lehet vele csinálni.

Más: az áltudomány nem attól áltudomány, hogy olyat keres, ami nem létezik. Nem is attól, hogy tévednek vagy bizonyos dolgokban nincs igazuk.

2017.02.22. 02:17:09

@MolnarErik: most te hormonzavarról meg abnormális egyedekről beszélsz.

@Lord_Valdez: a relatíve kevés az a fejlődési rendellenesség, hormonzavaros, torzszülött. Ezek orvosi esetek, nem nullának veszem őket, hanem mondjuk 0.2%-nak, és nem megideologizálom őket társadalmi nemek gyártásával, hanem orvosi esetnek tekintem őket.
A társadalmi nem az pont egy olyan légbőlkapott kreálmány, mint a vallás. Azért létezik, mert valaki létrehozza, tematizálja, valakiknek ez az érdeke.

2017.02.22. 02:18:49

@MolnarErik: a KDNP, ISIS és a mormonok nálam pont egy lapon szerepelnej a genderistákkal. Nyitott ajtón kopogtatsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.22. 08:34:12

Ha már a posztoló ilyen szakértő a társadalmi nemek terén, akkor szépen kérem, soroljon már fel legalább 5-6-ot - olyat, amelyeket nem fednek le a biológiai nemek. De ne a transzszexuális meg egyebek legyenek, mert ezek mentális problémák.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.22. 09:22:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ohh van itt több mint egy tucat, szemezgess kedvedre (mármint biológiai interszexualitást posztolok mert a kérdésednek nincs értelme máskülönben, hiszen a gender pont arról szól, hogy a társadalmi nemek_nem_ épülnek rá törvényszerűen a biológiai nemekre) en.wikipedia.org/wiki/Intersex

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.22. 09:56:13

@harmadikszem:

"a kérdésednek nincs értelme máskülönben, hiszen a gender pont arról szól, hogy a társadalmi nemek_nem_ épülnek rá törvényszerűen a biológiai nemekre)"

Érdekes, mintha én is épp olyat kértem vona tőled, amit nem fed le a biológiai nem (vagyis nem épül arra). Lehet, hogy csak kifogást keresel, hogy ne kelljen felsorolnod pár példát?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.22. 18:08:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: világosabban tedd fel a kérdést légyszíves mert nincs kedvem találgatni,

" soroljon már fel legalább 5-6-ot - olyat, amelyeket nem fednek le a biológiai nemek. De ne a transzszexuális meg egyebek legyenek, mert ezek mentális problémák"

a társadalmi nem fogalma arról szól, hogy nincs biológiai alapja - egyiket sem "fedik le" biológiai nemek. Ez kb akkora fasság mintha azt kérném sorolj fel légyszi négy olyan számot, amit nem fednek le a színek. He???? A "transzszexuális meg egyebek" nem tudom mit jelent, amit felsoroltam azok mind biológiai, és nem mentális jellemzők.

Ha magára rra vagy kíváncsi, hogy biológiai nemtől teljesen függetlenül mit értünk gender alatt, akkor arra tudok mondani példákat szíves tájékoztatásodra, pl:

- öltözködés: miért horanak a nő genderű egyedek csipkét, és nem a férfi genderűek, miközben pár évszázaddal ezelőtt ez fordítva volt?

- miért horanak ma a nő genderűek magassarkút, miközben a Napkirály idejében a férfi genderűek hordtak?

- miért nő genderűek az óvópedagógusok kb 99 százalékban?

- miért keresnek ugyanazon munkáért még mindig kevesebb pénzt a nő gerderűek?

- miért tipikus, hogy a nő genderű házastárs felveszi a férfi genderű vezetéknevét, miközben a fordítottja rendkívül ritka?

- miért van az, hogy minél jobban fizetett egty szakma annál magasabb benne a férfi genderűek aránya

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.22. 18:14:56

@harmadikszem:

Férfi meg női gengerű egyedekről beszélsz. miközben azt hangsúlyozod, hogy a gender független a biológiai nemtől.

OK, akkor kérlek, sorolj fel nekem mondjuk 10 bármilyen gendert.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.22. 18:45:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: már valamelyiknek megírtam fent kérlek keresd vissza, hogy a történet csak a magyar nyelvben ennyire nehézkes, mivel mi nemnek hívjuk a sex-et és a gendert is. A gender valójában egy olyan osztályozási séma egy kategóriája, ami a közhiedelem szerint a biológiai nemre épül, de valójában idő és kultúrainvariáns - erről szól a sztori. Szeretném, ha tanúbizonyságát adnád annak hogy fogod az adást, mert elég szar órabért fizetsz ahhoz, hogy a levegőbe beszéljek. Ha érzékelem, hogy érted a dolgokat, akkor szívesen válaszolok a további kérdéseidre is ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.22. 19:20:43

Ha nyelvi a probléma, akkor felőlem írhatod angolul vagy németül is, úgy is megértem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.02.22. 20:25:54

Also kannst du kein einziges Beispiel aufzählen, weder in deutscher noch in englischer Sprache. Der Grund für deine Unfähigkeit liegt also nicht in den Eigentümlichkeiten der ungarischen Sprache.

Das wär's dann wohl.

Szóval nem tudsz felsorolni egyet sem - sem magyarul, sem angolul, sem németül. Vagyis nem a magyar nyelv sajátosságai miatt nem megy a felsorolás. :D

Ennyike. :)

King of Shadows · http://disszociatividentitaszavar.blog.hu/ 2017.02.22. 20:44:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én épp eleget foglalkoztam már a Yank-Canadán hibbantsággal ahhoz, hogy fel tudjak sorolni néhány gendert. Csak, hogy tudjad mire számíthatunk itt is...

Shell
Jupiter
Cael
Helio
Flower

Igen, az mind gender. Igen, az Észak-Amerikai kontinensből egy nagy pszichiátria lett. És akkor még ott van a genderfluidity is...

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.02.22. 21:19:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: szerinted nekem a fasztrollokat be kell mutatni 1millió látogatás után vagy sem? :D Csáóka és most ennyike.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.02.22. 22:18:23

@karandash:
Akkor nem értetted meg az egészet. Itt nem az orvosi esetekről van szó (elsősorban), hanem arról, hogy különböző társadalmakban egészen másként képzelik el a nemi szerepeket. Egy poliandrikus társadalomban rohadtul másként kezelik a nőket és férfiakat, mint egy poligámban. De nem kell ilyen messzire menni, még itt Európában is egészen másként képzelték egy nőtől elvárt viselkedést 100-150 éve, mint manapság.
Tehát a társadalmi nem létezik és megfigyelhetően változik. Ha nem tanulmányozod mindössze annyi változik, hogy nem adsz nekik nevet.

2017.04.05. 13:55:13

Vannak nő- ès hímnemű egyedek lévén váltivarú az ember. Vannak genetikailag és/vagy pszichológiailag elváltozásokkal küszködők - két méhe és/vagy két vaginája van, hermafrodita, egyheréjű, steril, biszex, homoszexuális, crossdresser, transzvesztita, transzexuális, androgén, nekrofil, pedofil, zoofil, xxxfil. Ami közös bennük, hogy szexualitásuk körül vannak problémáik. Márpedig az mindenkit érdekel, szóval pénzt lehet belőle csinálni meg hatalomhoz lehet általa jutni. Egyébként kurvára nem érdekelnek senkit a saját csoportjukon kívül.
Hogyan öltöznek a hím/nőneműek... ezt értelmesebb társadalomban szimplán divatnak hívják és foglalkozást is tud jelölni, aki pld kurvának öltözik azt pénzkeresési céllal teszi. A mi nem normális világunkban a vallás, a hit, a család, a haza, a tudomány eszméiben való csalódás után a humanoidok épp állatiasodnak, könnyű hírnévre vágynak, hogy azt higgyék fontos az életük és ezzel remek pénzkereseti lehetőséghez juttatnak csoportokat, pld genderkutatókat.
Érdekes, hogy a szexualis problémás csoportokhoz képest más betegségekben szenvedők kevésbé vonulnak utcára.
Bár mondjuk érdeklődve várom az STD felvonulást akik kötelező velük folytatott szexért tüntetnek.
Felléphetnek még a pszihopaták is, sérülnek a jogaik nincs elég önkéntes áldozatuk illetve üldøzik őket.
Bár gondolom azokat csak felkoncolná valaki önvédelemből.
Én meg maradok inkább mérnök és nézem a cirkuszt a tébolydában.

Untermensch4 2017.04.06. 10:39:50

@1234567890987654321: "Felléphetnek még a pszihopaták is, sérülnek a jogaik nincs elég önkéntes áldozatuk illetve üldøzik őket."
Gazdasági-üzleti területen nagyon jól tudnak pszichopaták érvényesülni, ha konkrét törvényeket nem sértenek meg (eléggé) akkor nem üldözik őket.