Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

CEUrópa - te vagy a soros!

2017. március 29. 19:30 - harmadikszem

ceus-new-n15-building-in-ndor-street-image-credit-ceu-zoltan-tuba_29693678205_o.jpgNos az azért jelent valamit, és szerintem valami pozitív dolgot, hogy a CEU-t kicsinálni óhajtó törvényjavaslat ellen elég nagy felháborodás keletkezett – főleg az elit soraiban. Ezeknek a védekezéseknek a főbb pontjai egészen nyilvánvalóan ismertek mindenki számára, akin életében volt már normális egyetemi környezetben, esetleg maga is átlépte a CEU ajtaját. A védnökök azonban – sajnos – megint elfelejtettek valamit. Azok ugyanis, akik számára a CEU kétségtelen előnyei – Közép-Európa egyik legerősebb egyeteme, bizonyos diszciplínákban a világ élvonalába tartozik, ja, és mindenképpen fényévekkel ver bármelyik másik magyar egyetemet – igen kevesen vannak. És az ellenzéki elit – sajnos – megint csak önmagának beszél, és egyáltalán nem szól annak a rétegnek, aki egyébként egybeesik Németh Szilárd olvasó és szavazótáborával, akiknek a fentiek semmit nem mondanak, sőt ha valamit egyáltalán, akkor valami rosszat.

Ők ugyanis sokkal inkább arra kíváncsiak, hogy mi köze ennek az egésznek Soroshoz? És az itt nem válasz, hogy semmi – egyébként tényleg semmi. Ők ugyanis a kormánypropagandából már világosan tudják, hogy a a CEU igazi neve tulajdonképp Soros-egyetem. Ebben a talán rekord szinten undorító, hazug förmedvényben ugyanis minden propagandacsel egyik legaljasabbikát vitték végbe bravúrosan: kitaláltak egy, a NER-ben negatív konnotációjú szóösszetételt (Soros-egyetem) majd úgy csináltak, mintha a köznyelv már eleve így hívná a CEU-t. Nos, én az elmúlt években soha nem hallottam még ezt a kifejezést egyetemi környezetben, a köznyelv pedig viszonylag ritkán beszél a CEU-ról. A cikk másik gyomorforgató hazugsága hasonlóan jól működik: nyilvánvaló csalásnak és törvénytelenségnek neveznek valamit, ami egy még be sem nyújtott törvényjavaslat alapján számítana csak annak. Ennyit arról, ami működik.

Mi az, ami viszont nem működik? Olvashattunk védőbeszédet is, ez például rendkívül színvonalas. A szerző egy, a Princetonon doktorált CEU-oktató, aki azzal fenyegetőzik, hogy visszamegy Amerikába, ha a CEU-t bezárják, meg hogy ő bárhol kap állást, és különben is, pediglen a CEU legjobbjai a Harvardon PhD-znek. Ha valaki, akkor én ennek nagyon örülök. Csakhogy nem én vagyok a célközönség. Az pedig a magyar néplélek rendkívül rossz ismeretéről tanúskodik, hogy ilyen érvekkel próbáljuk meg a teljesen fanatizált, retrográd, nyugatellenes és antiintellektualista hazai lakosságot bármiről meggyőzni. Igen, egy nyugati vagy amerikai ember jó eséllyel azt mondaná erre: húha, akkor a CEU az egy jó hely, Ön pedig egy kiváló elme, mindent meg kellene tennünk, hogy még sokáig a körünkben legyen. De nem a magyar. Itt a válasz az lesz, hogy akkor húzzál vissza a jenkikhez, akkor miért nem takarodsz, illetve hogy nekünk ne a Harvard meg az MIT mondja meg, mi a tuti, arra itt van nekünk a Debreceni Egyetem, mondjuk. Még ráadásul dicséretes amerikai hagyományokról is beszél, ami, a szerző szerint, a magyar ember számára felfoghatatlan. Mi ez, ha nem szándékos elitista provokálása a jó magyar virtusnak? Természetesen ez nem vezet sehova.

Szóval jó lenne, ha végre valaki elmagyarázná, miért is jó a CEU, és ne jöjjön sanghaji meg QS listákkal, ha kérhetem. Az már egy jó irány, hogy ugye a CEU 98 százaléka nemzetközi hallgatókból áll, és az egyetem csak adó formájában évi 1 milliárdot tesz a költségvetésbe. Ha ehhez hozzátesszük a külföldi hallgatók által itt elköltött pénzt, akkor ez az összeg hatványozottan nagyobb. A jó egyetem nem viszi a pénzt, hanem hozza. PÉNZ! Ebből lehet építeni egy csomó tényleg értelmes dolgot, ami nem egyetem meg könyvtár meg ilyenek, hanem pl focipálya, szotyihéj – árokkal az ülések előtt. Vagy egy nagy látványos lovasszínház előadás minden évben. Jelmezes bemutatók sólyomröptetéssel – pulitereléssel. Pacalfesztivál, kocsonyaverseny kacsintó disznószemmel. Ilyen dolgokért cserébe csak elviselhető egy kis egyetemecske valahol a főváros szívében, ahol mindenféle értelmetlen baromságot tanítanak, ráadásul nem is a mi pénzünkön, nem?

 Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról.

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr9712386143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TothJanJ 2017.03.30. 10:11:10

Hehe. De ez intellektuális humor a végén, valami böfögős-fingós jobban átmenne.

Szóval az itt egy nagy probléma, hogy a magyar állampolgárok többségének semmi kapcsolódása nincs a CEUhoz, ők vagy fiaik-lányaik nem tanultak ott alapképzésben míg a magyar egyetemeken igen; és ezért valami alapszintű szolidaritás is sokkal nehezebben alakul ki az irányában plussz sokkal könyebb az üres helyeket a fejekben kitölteni sorosozásal, vagy ami most épp terítéken van.

A másik probléma viszont, hogy a CEU olyan magánegyetem aminek politikai ágendája van (ami akkor is az, ha a tematizálás szintjén űzi és nem a tutit akarja megmondani erről meg arról) és erős gazdasági ösztönző eszközei arra, hogy a tehetséges fiatal miért az általa kínált X-el foglalkozzon MA-n vagy PhDn és ne esetleg mással. Erre mondjuk egy teljesen értelmes válasz lenne jelentősen feltőkésíteni 1-2 magyar humán- és társadalomtudományos kart, urambocsá teljes egyetemeket és szépen felépíteni az alapoktól a hazai kiválóság fellegvárait (nem szégyen, ezt simán el lehetne tanulni a CEUtól hisz ők is a semmiből (na jó a semmiből meg egy nagy zsák pénzből és kapcsolati tőkéből) kezdték. De az a pénz ugye kell másra, meg másnak gondolom.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2017.03.30. 10:48:18

Mao Csútung kicsiny agyát
Mintha járta volna zagy át,
(Vagy bent tán egy egér rágott?)
S kitalált új marhaságot.

Bezárat egy egyetemet,
Amivel jogrendet temet.
E tette is putyinpincsis.
Józan esze immár nincs is?!

Arról szól hát eme dalom,
Ellenfülkeforradalom
Kéne meg egy hűs Heineken!
Meg pár pofon, csak úgy nyekken!

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.03.30. 12:21:21

@TothJanJ: csak az lenne az értelmes válasz, ami viszont nem fog megtörténni. BTW megnéztem a CEU-s pasast, aki az idézett véleményt írta, hát kissé túlárazta magát, amikor azt mondta bármikor kapna egy jó állást egy nyugati vagy amerikai egyetemen. Ez valószínűleg hazugság, ha az ODT-t adatlapját www.doktori.hu/index.php?menuid=192&lang=HU&sz_ID=13857 vagy a google scholar citációit (350) nézem. Valójában egy közepesen jó egyetem tanársegédének (szóval nem ful professorról beszélünk, amiről ő) ennél jelentősen több publikációja van, valamint egy megóüresedett tenure-re közepesen jó egyetemen (u of Toronto info) körülbelül 100, jobb egyetemen (U of Michigan info) 700 pályázat érkezik, ezeknek legalább a felel top egyetemi PhD-vel (a többit be sem hívják, kivéve ha van egy outstanding research record mellette, ami ugye itt a jelek szerint nem mutatkozik). Szóval ilyenekről beszélek amikor azt mondom, hogy a nagyképűsködések nem segítenek a CEU megvédésében, a nyers tények bőven elegendőek lennének.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.03.30. 12:22:45

@harmadikszem: ja látom közben hogy a CEU-n is assistant professor vagyis tanársegéd.

Untermensch4 2017.03.31. 10:28:19

@harmadikszem: A nyers tények az agitprop ellen..? Bevált ez már valaha? Tűzoltásra az ellentűz is jó.
A nagyképűsködésében én értékelem hogy ha már kockázatos helyzetbe került, nem hunyászkodik hanem legalább blöfföl, nyílt lapokkal (gondolom az utánanézésed nem igényel nemzetbiztonsági szintű hozzáférést, bárki megnézhetné hogy a nyers tények alapján ő blöfföl).
Ez kicsit olyan mint amikor a (holland?) építész megcsinálta a mindenféle látványterveket az anyagba, de tudta hogy a hülyepénzeszsák-típusú megrendelő nem fogja megnézni, így építették meg muzulmánok önként a világ legnagyobb keresztjét... :)
hirekizraelbol.hu/?p=1736

Untermensch4 2017.03.31. 10:31:31

@harmadikszem: ja látom közben hogy a CEU-n is assistant professor vagyis tanársegéd... kissé figyelmetlen vagyok, (ha ugyanilyen potícióba közepesen jó egyetemre elmehet akkor) nem is ő blöfföl. :)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.03.31. 11:32:37

@Untermensch4: szerintem nem mehet el, épp azt írtam hogy 100-700szoros a túljelentkezés minden tenure pozícióra, különösen az USA-ban ahol a képzés nagy részét immár óraadók látják el, sajnos. Beadhatja a jelentkezését, de a 300 körüli hivatkozás Princeton-os PhD-vel meg sok év USA-val a háta mögött nekem arra utal, hogy oda nem kellett, szóval ez nem egy nice cv. Ami nem baj, köztudott, hogy a top egyetemeken PhD-t szerezettek 99 százaléka egy szinttel lejjebb megy el tanítani, mint ahol a PhD-t csinálta. A CEU mondjuk két szinttel van lejjebb, de az se rossz azért, sőt.

Ja persze nyilván nem fogja megnézni az emberek 99 százaléka mert vagy fogalma sincs mi az a Princeton meg mit várnak el egy nyugati egyetemen, vagy csak nem tudja értelmezni az adatokat, és egyből elolvad a Princeton név hallatán (miközben mint egy korábbi cikkben írtam, csak az USA-ban 4600 felsőoktatási intézmény van, egyedül chemistry tárgyában 300(!) féle doktori program évi átlag 6-10 friss PhD végzettel, ami csak az USA-ban évi 3000 potenciális tenure track-et jelent. Közgazdaságban, amiben emberünk utazik, a számok még magasabbak, és akkor csak az USA-ról beszéltünk, miközben a friss (2017) QS lista szerint hála Istennek ma már a top100 egyetemnek pontosan a fele nem USA vagy UK, hanem távolkeleti vagy épp Nyugat-Európai.

Magyarul és röviden: egy közepesen jó helyre legalább 100 olyan cv érkezik még assistant professor tenure position-ra is, aminek legalább a fele jobb, mint emberünké. A nemzetközi színtéren egyébként is kb a felső 0,05 ezrelék mondhatja el azt magáról, hogy _bármikor_ kapna egy jó állást egy amerikai vagy nyugati egyetemen, Lovász László, Szemerédi Endre vagy Freund Tamás szerintem ilyenek, még ilyenebb Barabási Albert László vagy Albert Réka, és nagyon kurvára nem ilyen a kérdéses véleménycikk szerzője :) Ez persze nem jelent túl sokat, csak azt, hogy nagyképűsködött feleslegesen - nyilván egyébként teljesen jó szakember lehet, valóban nívós presztízs diplomával és egyéb érdemeit sem kívánnám kétségbe vonni a világ minden kincséért sem.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.03.31. 11:34:34

@harmadikszem: 3000 potenciális tenure track = értsd potenciális alany arra, hogy azt a pár (!) tenure track pozíciót, amit az adott évben kiírnak chemistry-ben, megrohamozza.

Untermensch4 2017.03.31. 19:04:39

@harmadikszem: Azt látom hogy az "education" nézőponthoz értesz, nagyon is (és mint írtad is, az emberek 99%-a nem, a "tenure track"-et a szövegkörnyezetből nagyjából jól kikövetkeztettem, most büszke is vagyok kissé magamra... te meg nagyon érthetően fogalmazol).
Az én nézőpontom a "social engineering", ebből nézve a fazon megteszi az egyetem jövőjéért a tőle telhetőt... :)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.03.31. 19:54:48

@Untermensch4: ebben egyetértünk, szerintem is jó szándékú, és minőségi oktató, ez a legfontosabb. Kicsit jobban kellene kommunikálniuk, akkor talán eredményesebb lenne a dolog, ennyit akartam mondani. Bérking amúgy, Orbén közben széthazudta az étert CEU ügyben index.hu/belfold/2017/03/31/orban_a_ceu-rol_hiaba_milliardos_valaki_nem_allhat_a_torveny_felett/

Untermensch4 2017.04.01. 20:46:21

@harmadikszem: A CEU-n kiadott "magyar diploma" szabályos (bölcs törvényeinknek megfelel, akkreditáció, miegymás...)? Tudtommal igen. Az "amerikai diploma" mint kötözködési felület kapcsán pedig eszembe jutott a magyar rafkós megoldás. A CEU egy Uusa-beli egyetemmel köt megállapodást, a CEU-n kiadott "magyar diploma" mellé ott kap (hogy ne legyen "csalás", egy ottani vizsgával akár) egy "amerikai diplomát" amire a kiadó egyetem vhogy felvési hogy a CEU-n tanultakkal kapcsolatban... a piac meg majd eldönti. Sztem az amerikaiaknak ez feldolgozható és érthető így k-európa kapcsán, az észtek nagykövetsége is megvolt 1940-től napjainkig végig jogfolytonosan... :)
Ha egy külföldi egyetem adna "magyar diplomát" akkor nem az lenne a lényeg hogy azt a magyar felsőoktatás elfogadja-e mint diplomát?

Untermensch4 2017.04.01. 20:47:58

Attól hogy milliárdos valaki, nem áll törvény felett... hát ráhel lagzijában az örömapával egy asztalnál ült egy magyar milliárdos akivel kapcsolatban átgondolhatná ezt...