Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Így zabálja fel a hatalom a teljes magyar médiapiacot: A negyedik birodalom arcképcsarnoka

2017. április 20. 19:16 - harmadikszem

 hangry_cat.jpg

Ezt a bejegyzést kétféleképp lehet olvasni, mindkettő egyformán tanulságos, bár a második kicsit gyorsabb. Szóval lehet hagyományos módon olvasni a szöveget, és lehet úgy is, hogy csak a képeket scrollozzuk. Mindkét esetben világos képet kapunk arról, kiknek adták el a magyar médiapiacot, kik felelnek azért, hogy a kormány (vagyis a hatalom) aztán ellenőrizve legyen, de úgy nagyon. Íme a negyedik hatalmi ág arcképcsarnoka.

Számtalan újságcikk és tudományos elemzés foglalkozott azzal mostanában, hogy hogyan változik – cseppet sem meglepő módon a kormányzati propaganda irányába – a hazai médiapiac. Ezek hasznos olvasását feltétlenül ajánlom az érdeklődőknek, egész egyszerűen döbbenetes a sztori. Ebben a bejegyzésben most csak a legnyilvánvalóbb vonalakat fogom kiemelni, egyben kiegészítem az eddigi kutatásokat néhány frissebb adattal. Csak a legfontosabb piaci szegmensekkel,: a nyomtatott sajtóval, a televízióval és az online médiumokkal foglalkozom. Az alább következő esetek közül szerintem bármelyik önmagában is elegendő lenne ahhoz, hogy az ember elgondolkozzon, hogy hol él – na de így összegyűjtve meg kimondottan rettenetes.

Nyomtatott sajtó

2014-ben a Mediaworks megveszi a Ringier és az Axel Springer portfoliójának nagy részét. Ezzel a Mediaworks átveszi a hatalmat az offline média túlnyomó része fölött, miközben a nemzetközi és/vagy a kormányzattól független szereplők egyre inkább visszaszorulnak. Ha ez nem lenne elég, 2016-ban kiderül, hogy az Optimus Press felvásárolja a teljes Mediaworks portfoliót. És ki más állhatna az Optimus mögött, mint a jó Lőrinc barát, a nemzet gázszerelője? Ez – ne csináljunk úgy, mintha nem értenénk – azt jelenti, hogy Orbán megszerezte a kézivezérlést a nyomtatott sajtó oroszlánrésze fölött.meszaros_lorinc.jpg

Ez azonban nem volt elég. Orbán Viktor, bocsánat, Mészáros Lőrinc, pardon, a Mediaworks váratlanul, s mint kiderült törvényellenesen, megszüntette a Népszabadságot, Magyarország egyik legnagyobb és legismertebb baloldali lapját. Azóta a 4 országos politikai napilap közül 3 kifejezetten kormánypárti és jobboldali.

schmidt.jpg

A hetilapok tekintetében ugyancsak nagy elmozdulás látható, a leginkább szignifikáns dolog a Figyelő bekebelezése. A Figyelőt, ezt a magas presztízsű gazdasági-közélei magazint sem ám valami ismeretlen szakmabeli szerezte meg, hanem Schmidt Mária főszócső. A biztonság kedvéért Lánczi András Fideszelmélész és matolcsytanszékrektor édesgyermekét, Lánczi Tamást ültették oda főszerkesztőnek. A kiegyensúlyozottság kedvéért van két szerkesztőbizottsági tag rajta kívül, L Simon László Fideszes politikus és Tallai Gábor, Schmidt Mária beosztottja. Szerintem nem lesznek nagy politikai szócsaták egy-egy döntés előtt.

l_simon.jpg

tallai_gabor.jpg

lanczi_andras.png

A világ 23 országában működő Metropol nekünk nem volt elég elfogulatlan, így 2016-ban felváltottuk a Lokállal. Igaz, ez csak itthon olvasható, viszont elég nagy olvasottságnak örvend mivel a BKK pályázat nélkül odaadta a lapnak a megjelenés és a terjesztés jogát, amit ugye a Metropoltól vett át. Ha ez nem lett volna elég, a friss és természetesen ingyenes lap sok százmilliót kapott állami hirdetésekből már az első hónapokban. Jé, a tulajdonosa Habony Árpád, a miniszterelnök stratégiai főtanácsadója.

habony_arpad_r.jpg

Ha nem lenne elegünk, megszületett a Magyar Idők is, ami viszont egészen nyilvánvalóan propagandaújság, azt hiszem még csak meg sem próbálják tagadni. Ez idő szerinti főszerkesztője a lovagkeresztes Gajdics Ottó.

gajdics_otto.jpg

Televízió

A tévében szintén egészen hihetetlen dolgok történtek. A közmédia – immár hét csatornával, de lehet, hogy azóta bővültek – kontrollálatlanul tolja a kormányzati propagandát. Miközben épp hogy nem ez lenne a feladata – de most ebbe az irányba ne menjünk el. Van azonban nekünk két nagy kereskedelmi csatornánk is – vagy csak volt? Hát igen, mivel 2015-ben Andy Vajna nemzeti filmbiztos, ifjú házas és régi adócsaló, Orbán csúcshaverja megszerezte a Tv2-t, és az idők során fullos propagandacsatornává fejlesztette. Mivel nem vagyok médiatörténész nem tudom, de kifejezetten érdekelne, hogy vajon mennyi demokratikus példa van arra, hogy egy kereskedelmi csatornát, a kettő közül az egyiket, a kormány strómanokon keresztül felvásárol és propagandaadóvá zülleszt. Ha nem látnám el sem hinném.

andy_vajna.jpg

Ja van négy kisebb hírcsatorna is, ebből az egyik Simicska Hír-tévéje, a másik Széles Gábor Echoja, van egy ismeretlen nevű és ott van Németh Sándor ATV-je, talán ennyit erről.

szeles_gabor2.jpg

Online

Onlineban lehetnének kiegyensúlyozott feltételek – mondanánk, ha nem tudnánk, hogy ezen az icipici kis magyar piacon, ami a nyelv miatt teljesen zárt mindenfelé, szinte kizárólag állami pátyolgatással lehet megélni. Vagy crowdfundinggal, de az kicsit körülményesebb. Így alakult ki az a trend, hogy van néhány hatalmas portál, aminek van is valós elérése, és néhányezer kisebb, ami független viszont nem is olvassa senki.

matolc_1.PNG

Na most történt egyszer, hogy a legnagyobb független hírportált megvette a Viktor számára valaki. A történet nagyon kacifántos és tele van homályzónával, de az biztos, hogy Matolcsy pénzének komoly köze van a dologhoz legalább két szálon bizonyított módon (egyik az alapítványi pénzek, másik az unokatestvér háttértámogatása révén valósult meg). Egy szónak is száz a vége: a tulajdonosváltás óta az origo akkora propagandagyár lett, hogy még a 888.hu is megirigyelhetné. Ja, mert közben az is megalakult Habony Árpád tulajdonlásával és G Fodorral az élén. Na meg a ripost.

gfodor.jpg

Hát ezek vagyunk itt és most, médiapiacilag, és nagyon úgy tűnik, hogy a kis gömböcnek még ez sem elég.

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr9312441165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TothJanJ 2017.04.20. 19:41:54

Azt kellene egyszer megmérni, hogy mennyire jelent üres kalóriákat ez a nagy zabálás. Szerintem eléggé, bár így is egészségtelen, adott rétegeknél aggasztó is a kormánymédia-túlsúly. De ide számok kellenének, share és reach adatok, online hírfogyasztási szokások és látogatottsági statisztikák. Ami pl. online médiára kijött a 15-24 közti fiatalok esetében 2016ban 24.hu/app/uploads/2016/08/2016_07_29_sajtokozlemeny_fiatalok_a_neten_grafika.png

ott látható, hogy nagyon sok minden megelőzi náluk nem csak a kormányzati befolyás alatt lévő oldalakat de általában a híroldalakat is. A szocmédián keresztüli hírfogyasztás is egyre jellemzőbb, arról is kéne egy részjelentés.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.04.20. 20:01:41

@TothJanJ: az origo azóta szócső lett, megvette Matolcsy unokatestvére egy szrómannak. Egyébként a kutatások csak a politikia-közéleti médiapiacról szólnak, tehát szinte indifferens, hogy egyébként a jófogáson meg a zenemegosztó portálokon mennyit vannak az ifjak.

A vidékiek, középsosztály alattiak elsősorban megyei lapokat meg köztévét fogyasztanak, na ezek viszont mind a Párt kezében vannak már. De szerintem az összes akció közül - ha muszáj választani - elsősorban a Tv2 a nagyon csúnya sztori, az origo meg a Metropol/Lokál. Meg a köztv. Igazából a Népszabadság is. Szóval nem, mégse tudok választani.

Az üres kalória viszont jó hasonlat, mert nem csak politikai befolyásszerzésről hanem elképzelhetetlen mennyiségű pénzköltésről is van szó, haveri zsebekbe. Tehát az csak egy doog, hogy mennyire destruktív monduk a migránsellenes kampány 2016 őszén, de az meg a másik, hogy per capita 4-szer annyiba került mint a brexit-kampány 2014-ben, ami azért megaüberszemétdurva. A mostani Állítsuk meg! kampány hasonlóképp demoralizál, talán még a múltkorinál is üresebb tartalmilag, viszont hasonlóképp jövedelmező a haveroknak. Közben a kollegám majdnem megfulladt allergiás rohamban a minap - augusztus végére kapott időpontot kivizsgálásra. Naná, hogy megy 25-ért a magánba, holnap. Csak hogy értsük miről van szó.

TothJanJ 2017.04.20. 21:50:06

@harmadikszem: A politikai-közéleti médiapiacot nem lehet már csak a politikia-közéleti lapok vagy portálok olvasottságával mérni, mert pl. a FB- megosztások, a tumblis posztok, bloghu-s bejegyzések stb. egészen másképp lesznek szelektívek. Pl. én a legtöbb politikai-közéleti hírt a FB-n olvasom, az ismerőseim által hozzám felugratott beágyazott tartalmakból vagy posztokból. És mivel nekem egy elég minimalista accountom van ott, el tudom képzelni, hogy mennyit kap az, akinek normálisabb. Ez is a klaszteresedés felé mozgat, nem csak az, hogy a kormány befoglalja a sajtó történelmibb felét (de még 1X, igaz, és te is mondod, vannak olyan rétegek ahol ez nem hat, mert nem a net beiktatásával tájékozódnak, és náluk számít igazán ez a tulajdonszerkezeti változás a hazai médiapiacon).

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.04.20. 21:56:32

@TothJanJ: a fb része szerintem egyelőre kutathatatlanul bonyolult, ami most kurrens az inkább a buborékhatás. Vannak olyanok akik ezt nem látják empirikusan bizonyítottnak, én sem olvastam meggyőző tanulmányt erről, és nem is foglalkozom vele komolyabban. De mint átlag fb felhasználó én úgy látom, hogy létezik ez a hatás, hozzám rendkívül hasonló típusú hírek jutnak el pedig nem szűröm az ismerőseimet pártalapon. Na meg aztán ezeket a híreket is kb 99 százalékban politikai újságokból linkelik, tehát mégiscsak az a kályha, maguk a naiv felhasználók nem lépnek fel tartalomelőállítóként, max kommentálják, de az általában egyfajta retorikai, és nem deskriptív tartalomként adódik az eredetileg linkelt cucchoz.

TothJanJ 2017.04.21. 08:27:30

@harmadikszem: buborékhatás a legtöbb olyan online hírsitenál is van ahol a cikkek kommentelhetők és a hozzászólások szűrhetőek. Tehát pl. az origón nem, de mondjuk pl. a 444en, mandineren igen, az összes FB, Disqus pluginos helyen szintén..

Amúgy pont most hír hogy megsimizték az indexet; mondom, klaszteresedés. Ráadásul ezek vagy egymást fogják marni, vagy szépen kiegyeznek, vagy eleve az volt a stratégia hogy kreálunk egy áll-ellenzéki médiacsoportot magunknak és látszólag jól összeveszünk. Akármelyik is egyikből sem lesz semmiféle közszolgálat, az olyan emberek akik hagyják magukat ebbe belevonni, tőlük közéleti vagy abba átkötött tartalmat fogyasztani és azokból újabbakat kreálni csak összezavarva lesznek és az energiájukat pazarolják. Ráadásul mások érdekeiért.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.04.21. 08:58:11

@TothJanJ: ez egy sötét kép, mert ezzel mintha azt mondanád hogy mindenki akkor jár a legjobban ha teljesen kivonja magát a közéletből (minthogy nem-mediált, közvetlen elérése ma már senkinek nincs a közügyekhez, talán a politikusokat is beleértve, akik szintén meg vannak vezetve, az általad használt értelemben)

silverrant 2017.04.21. 10:58:07

Arra lennék kívnácsi, hogy vajon mekkora nézettség/olvasottság veszteséget szenved el egy kisajátított médium. A TV-re specializálódott blogok folyamatosan tudósítanak arról, hogy csúszik lefelé a TV2 nézettsége. De a a többié?
Mert addig oké, hogy ők megvették. De ha tőlük nem veszi senki a tartalmat meg?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.04.21. 11:42:54

@silverrant: akkor sincs semmi, sőt. Azt kell látni, hogy a haldaokló média a hatalom érdekeit szolgálja, minél jobban haldoklik annál inkább. Szóval vagy ne nézze senki, vagy ha nézi, akkor is propagandát lásson rajta. Ezek nem üzleti modellek a szó klasszikus értelmében, hiszen eleve az állami hirdetésekkel való kitömésből származik a bevételük nagy része. Nézd meg a 888.hu-t vagy a magyaruidőket, tudsz-e úgy rákattintani bármire hogy ne adná fel azonnal a felugró ablak az Állítsuk meg Brüsszelt!

Ha elhal a média az pláne jó, hiszen akkor a zemberek nem tudják elolvasni pl a mai hírek között hogy hány fideszes feleség kapott többszáz milliós földtámogatást.

TothJanJ 2017.04.21. 11:52:06

@harmadikszem: "mindenki akkor jár a legjobban ha teljesen kivonja magát a közéletből" látod ez egy olyan dolog ami érdekel; szerintem nem mindenki de a nagy többség igen. Nekünk a saját közéletüket és annak lehetőség szerinti legteljesebb, hierarchikus irányítását kellene kialakítani, helyi szinten, nyíltan érték- és érdemalapon, kisközösségekben. Ha nincs államegyház és egyházi állam, közös értékekkel és misszióval, akkor csakis a teljes és kompromisszumképtelen elkülönülés jegyében. Természetesen magából a szerkezetből sok minden kiépíthető; az államhoz való viszony és az erős önkormányzatiság elve ugyanez pl. az érpataki vagy az ásotthalmi ultrajobbos szerveződéseknél, a különbség szinte csak az értékekben van, tehát hogy rosszul megvalósítható az szinte már látszik, most már csak jól kéne.

Untermensch4 2017.04.21. 17:17:39

@harmadikszem: "maguk a naiv felhasználók nem lépnek fel tartalomelőállítóként, max kommentálják"
Sztem "hírszerkesztőként" lépnek fel.
"Nézd meg a 888.hu-t vagy a magyaruidőket, tudsz-e úgy rákattintani bármire hogy ne adná fel azonnal a felugró ablak az Állítsuk meg Brüsszelt!"
Meg kell dicsérnem az embert aki a gépemre reklámblokkolót tett... :)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.04.21. 18:47:51

@Untermensch4: nekik minden jó. A cél az, hogy vagy ne láss semmit, vagy őket lásd. De személyes szinten persze így jársz jobban :)

Untermensch4 2017.04.21. 23:37:52

@harmadikszem: A médiahelyzetre vonatkozóan kb egyetértek veled. Az egyéni hírmegosztók viszont sztem kis "mini-hírszerkesztőként" úgy építgetik a saját információs buborékjukat hogy másokra is fújkálnak kis buborékokat, hátha azokon is össze tud állni a kicsikből egy nagy (buborék) ami olyan amilyet ő (a "mini-hírszerkesztő") épít magának is.

silverrant 2017.04.22. 15:39:37

@harmadikszem: Igazad van és igazad van. Ezt egyáltalán nem vitatom.
Aki szeretne független újságot olvasni az megteremti azt aki megírja neki.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.04.22. 17:47:26

@silverrant: így-így. Csak közben adóforintjainkból meg a propagandát építik.