Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Az angol falu

2017. május 06. 23:06 - harmadikszem

country-life-21.jpgAz utóbbi években – a dübörgő magyar gazdaság és a hanyatló szennyes nyugat mitológiája ellenére – elég sokszor kerül terítékre az, hogy bizony a magyar fiatalok egy jelentős része lelépne. Lehetőleg nyugatra. Jellemzően ilyenkor nagyvárosi, vagy még konkrétabban, londoni munkákról, életstílusról hallhatunk, ami nagyon izgalmas dolog, de nem meríti ki a lehetőségek tárát. Hiszen nem csak a tényleg nagyon frankó angol nagyvárosokból áll a világ még Angliában sem, hanem vannak bizony falvak ott is.

country-life-2.jpg

Ja, ha úgy képzeljük a falut, mint valami koszos porfészek ahonnan mindenki menekülni igyekszik – hát ebben az értelemben nincsenek falvak. Az angol falvak ugyanis többnyire ugyanolyan coolnak tűnnek, mint az angol nagyvárosok. Miközben nagyon különböznek a metropolitán angol létmódtól, legalább ennyire különböznek az átlag magyar falusi létmódtól is (melyről korábban már értekeztünk).

Az első, és szerintem legfontosabb különbség, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: Angliában szemlátomást nem ciki a vidékiség, sőt a falusiság, hanem nagyon is kefir. Na nem csak azért, mert egészen mást jelent életszínvonalban – erről később – hanem főleg kommunikációs okokból. Az angol vidéknek, az angol falunak ugyanis van egy szemmel látható pozitív arculata, erős PR-ja. Trendi folyóiratok, magazinok foglalkoznak a kérdéssel, mint például a Country Life. Ezekből megtudható, hogy az angol falu egy rendkívül civilizált, high tech (!) módszerekre épülő és utánozhatatlan életstílus, a maga egyedi szórakozásaival, divatjával, versenyeivel, fesztiváljaival. Ezek nem olyan ciki merengő dolgok mint a kolbászfesztiválok meg kocsonyazabáló gagyiságok, ahol főleg a tahó pestiek kedvéért vesznek fel a falusiak öregasszony jelmezeket, hogy legyen pár forint bevételük. Ez egy igazi, értelmes és kitalált, élő és divatos hagyományrendszer. Látszik, hogy itt a népek büszkék a country style-ra  és fel sem merül, hogy bármilyen értelemben is ciki lenne falun élni. Tele is van fiatalokkal az angol vidék, hiszen az életüket innen ugyanúgy, vagy még jobban meg tudják oldani, mint ha valamelyik nagyvárosban élnének.

countrylifecollage.jpg

Mert, másodszor, az angol falu a jelek szerint gazdag, mégpedig sokféle értelemben. Először is a házak ki vannak pattintva, nem kényszeresen, mint az osztrákoknál vagy a németeknél, hanem olyan civilizált módosan. Még a faluvégi legalja ház is egybe van, látszik, hogy nincs olyan rész, ami pénz hiányában befejezetlen maradt: ami érdekelte a tulajt, azt meg is tudta csináltatni. Nem puccosak a szó csinált értelmében, hanem egyszerűen jók, készek, alkalmasak. Nélkülözik a magyar falu azon sajátosságait, hogy a házak vakolatlanok, betört ablak úgy marad örökre, megrogyott tető, hiányos cserepek, szakadt csatorna és eresz, dőlő-boruló kémény, stb.

dhouse.jpg

Egyszerűen csak tip-top

Aztán itt van a gépjárműpark, ami a magyartól eltérően nem 10-15 éves, hanem inkább 1-3. igazából 5 éves autónál régebbit nem nagyon látni falun se, viszont van számos olyan 2017-es modell amit Európában kevéssé, Magyarországon meg aligha látni. Mivel a benzinár max  másfélszerese a magyarnak, a fizetések viszont 5-8 szorosai az itthoninak (és itt most nem a csúcs bérekről van szó), igazából mindenkinek van autója, és mindenki fenn is tudja tartani.

duddonautopark.jpg

Pár autó egy kis falusi ház kertjében - sehol egy Zsiguli?

 

A gépjárműpark kifejezetten úri az angol vidéken is, nem csak a nagyvárosokban, az utak pedig fantasztikusan jók, szóval bárki 20 percen belül be tud jutni a munkahelyére akkor is, ha 30 mérföldre van tőle. Ja, az autópályák a tunneleket leszámítva többnyire ingyenesek, nem mintha bármelyik sima highway nem lenne legalább olyan színvonalú, mint bármelyik magyar autópálya (motorway). Az a fajta elszigeteltség, ami a magyar falvakat jellemzi ebben a technikai értelemben, itt egyszerűen nem létezik. Persze aki nem akar vezetni, arra is gondoltak, hiszen falun is óránként jár a busz, nem napi egyszer, mint odahaza.

duddonbuszmeg.jpg

A busz óránként jön, noha embert nem láttam itt álldogálni - mindenkinek van kocsija 

 

Infrastruktúra tekintetében szintén azt kell mondani, hogy az angol falu vonzó. Az elemi iskola makulátlannak néz ki, nélkülöz mindenféle lepukkantságot, igazából szemre pont olyan, mint bármelyik nagyvárosi (kivéve nyilván az alternatív és elit iskolákat). Benzinkúttól bevásárló központig minden elérhető 10 percen belül. Maga az infrastruktúra egyébként színvonalát tekintve nem rosszabb, mint a városban: ennek egyértelmű jele, hogy még a 600 lelkes faluban is mindenhol van a kerekesszékeseknek megfelelő forgalmi sáv kialakítva, a megfelelő applikációk mellett.

duddonschool.jpg

Falusi iskola mozgássérült sávval és parkolóval

Nem véletlen, hogy számos fiatal család választja a vidéki életet Angliában, amit nagyon meg tudunk érteni. Ha dolgoznak a népek – nagyjából mindegy, hogy mit – akkor egy falusi ház bérlése után egészen biztosan marad pénz olyan dolgokra is, amelyekről Magyarországon hasonló munkakör mellett nem is álmodhatnának. Utazás, hobbi, jó autó, kulturális programok. Top 100-as egyetemek karnyújtásnyira.

duddonhazz.jpg

ez pl egy tök átlagos ház egy hatszáz lelkes angol faluban

Anglia tehát nem csak Londonból áll, érdemes szétnézni az angol falvakban is: a lehetőségek tekintetében szinte nincs különbség. Egészen elborzasztó azt látni, hogy ehhez képest a magyar falu, a vidéki élet szinte egyenlő a periférikussággal, leszakadással, elakadással, ottrekedéssel, kilátástalansággal, röghöz kötöttséggel. Sokat tanulhatnánk e téren is az Egyesült Királyságtól, ahol a jó arculat,  a létező tradíció és természetesen az elmaradhatatlan anyagi allokáció következtében a falusi élet valós, egyenértékű, sőt sokak számára vonzóbb alternatívája a nagyvárosi létnek, és ezzel még nem vész el a kozmopolita jelleg, ha valaki erre (is) igényt tart.

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

58 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr3712486471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamáspatrik 2017.05.07. 09:32:28

Egy kicsit felületes a poszt. Az angol faluban az emberek pontosan ugyanúgy gondolkodnak és hasonló életmódot élnek mint nálunk. Itt is vannak bőven "mintafalvak, főleg Bp környékén és az észak-nyugati országrészben, ami nekünk nincs egy "skycraper" londoni city és környéke, ahonnan a jómódúak mellényzsebből turistáskodnak a brit falvakban. Adójövedelmekből is több szivárog le a vidékre, arányában valszeg. nem, de az adóalap sokkal nagyobb mint nálunk.
Emiatt szavazott a vidéki Anglia a brexitre, mert úgy gondolják, hogy ami eddig az EU-nak ment, azt egyszerű faék logikával most ők fogják megkapni támogatások formájában.
Valójában az életszínvonaluk nem magas az EU átlag környéki, nálunk a pest-megyei falvak többsége ilyen szinten van.
Ha pénz marad a zsebükben, az szerintem annak köszönhető, hogy viszonylag igénytelen, konzervatív életstílus hívei - mivel jövedelemtermelésük eléggé gyatra.
A felszín mindig nagyon csalóka lehet.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.07. 10:07:06

@Tamáspatrik: én ebből semmit nem tapasztaltam, pedig nem csak London környéki falvakról beszélek, sőt. Igénytelen életstílus??????? Ez mit jelent?

TothJanJ 2017.05.07. 17:25:12

Jelenleg a falvak lakossága három eltérő szerkezetben keletkezik, itthon is és Angliában is. Az egyik az ismertebb és talán cikkezettebb; a fiatal, képzett vagy magát képezni vágyó emberek elvándorolnak a városokba, az idősebbek, szegényebbek, képzetlenebbek maradnak, eltahósodás, disznóvágásos polgármesterség, szegénység. Öngerjesztő folyamatok, lefelé tartó spirál alakul ki. A másik amikor a városokban/jól fizető munkán relatíve kikupálódott/nem helyhez kötött munkát végző és jól kereső, relatíve magasan képzett emberek költöznek ki falura, a jobb életminőségnek azért a részéért amit a környezet ad és alternatívája nem igazán van, vagy a városban nagyon drága lenne. Itthon is elég sok gazdag falu van, Angliában is lehet úgy a durhami vagy a lancashirei vidéken kalandozni hogy egészen itthon érezd magad. A harmadik, amikor a farmgazdaságok és a vidéki élet újratermeli magát, relatíve kicsi az el-és bevándorlás. Mindháromból van mindkét országban.

Amúgy NBR a XIX. században ugye habzsolta a világ javait, míg minket elölről az osztrákok hátulról az oroszok, és akkor a XX. század még meg sem oldotta a gatyamadzagát. Értem én, hogy kint milyen szép minden a magyar ugarhoz képest, de szerinted hogy lehetne ezt itthon mondjuk 50-100 éven belül megteremteni?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.07. 20:16:42

@TothJanJ: annyit nem mászkáltam még hogy reprezentatív képem legyen egyik országról sem, ezek valóba benyomás-félék. De azért annak szerintem elég megalapozottak.

Ami a faluszerkezetet illeti, és itt Tamápatrikra is reflektálok megint: én tök átlagos falvakban vezettem le kb kétezer mérföldet az elmúlt időszakban, ezek közül egyik sem volt az ún reprezentatív vagy turisztikai falu. Ide én agyar viszonylatban mondjuk Hévizet vagy Budaörsöt értem, az egyik egy giccses, 100%-ban turizmusra épülő, gyakorlatilag német falu, a másik szintén ál-falu, a bevásárlóközpontok adójából kipuccantva. van még pár ilyen, de az átlag magyar falu (kb 95%) az sima lepukkant 1940-es éveket idéző vészjósló hely. Ilyen helyen egyébként minden évben lehúzok pár hetet gazdagon csillagtúrázva szóval tudom mit beszélek. Na ennek én angol földön nem láttam párját, pedig igyekeztem keresni.

A vidéki élet kúlságát hirdető PR-nek sem láttam semmi nyomát itthon, a leginkább ezt találnám fontosnak. Persze nyilván csak azért mert ehhez a részhez jobban értek. Nekem is kellett már beszéljek a Szeles Péter féle szánalmas országimázs-elméletről, de talán azt ami itthon történik ne nevezzük annak, különösen a vidéket is ide értve. Itthon a falusi lét egyszerűen ciki, és ez demográfiailag és infrastrukturálisan is elég jól látszik. Még emlékszem amikor egyetem után vidéken kaptam állást, mindent megtettem, hogy felkerülhessek Pestre. Kb akkora ugrás, mint aztán innen nyugatra lépni, mindenféle értelemben. Magyarország egy kimondottan egyközpontú, infrastrukturálisan egyáltalán nem kiegyensúlyozott minta.

Hogy mit lehetne csinálni. Szerintem itt a gyarmatokra mutogatni kevés. Magyarország sajnos eddig szinte mindig elbaszta az összes lehetőségét, amit Anglia talán nem tett meg. Nem egyszerűen arról van szó, hogy nekünk nem voltak gyarmataink, hanem arról, hogy mindig a rossz irányba megyünk. Nem lassan dolgozzuk le a hátrányainkat, hanem fokozzuk azt. Gondolj a felsőoktatásra, ami most lényegesen szarabb, mint volt 10 éve, és believe me, ha nem történik semmi csoda, akkor 10 év múlva lényegesen rosszabb lesz, mint most.

Ezzel szemben az angol egyetemek ugye ott vannak a világ élvonalában, minden nagyvárosnak van top100-as egyeteme. Néha több is (Londonról nem is szólva). Erre még mondhatnánk, hogy persze, mert régiek, de sajnos nem mondhatjuk, mert van ugye az 50 évnél fiatalabb egyetemek listája is, amikor már gyarmatokról nem beszélhettünk, mégis kurva jól állnak rajta a brit egyetemek a magyarok meg sehol nincsenek. A nagy egyetemi városokban gombamód nőnek az új, elsősorban nem-technológiai ágazatokra szakosodott csúcsminőségű egyetemek és collegeok, és máris tele vannak nemzetközi gárdával és hallgatóanyaggal. Van, amelyik csak pár évtizedes és máris beelőzte az összes magyar egyetemet (egyébként a CEU is ilyen). Most volt lehetőségem körüljárni az okokat, nyilván nem itt fogok posztot írni róla mert ez kívülünk kb senkit nem érdekel, de szerintem otthon is lehetne javítani a dolgokon ha lenne ember aki ért hozzá, és nem politikai strómanokat ültetnének rektori, kancellári, államtitkári helyekre.

Jakab.gipsz 2017.05.07. 23:23:00

Hagyjuk már a csudába ezt a BEZZEG AZ ANGOLOK, vagy más népre való mutogatást.

Nem mi magyarok raboltuk ki a félvilágot, hanem a félvilág rabolt ki bennünket, okoska.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.07. 23:45:18

@Jakab.gipsz: mikor? Egyébként amikor ilyeneket mondasz akkor pont te mutogatsz a fél világra és keresed másokban a hibát, ahelyett hogy észrevennéd, kiket ültettek ennek a jobb sorsra érdemes népnek a nyakába.

kellys 2017.05.08. 00:51:06

azert az az 5 - 8 szoros fizetes kicsit eros :) inkabb 3 - 4. nem kell tulozni, nem ettol jobb ott az elet, hanem a rendszertol.

2017.05.08. 01:06:45

TOP 100-as egyetemre az angol átlagproli pont úgy nem jár, mint a magyar proli. Az angol társadalom sokkal egyenlőtlenebb (Európában a legegyenlőtlenebb), zártabb kasztrendszerű, eleve meghatározza a státuszod, hogy hova születtél, milyen az akcentusod. Egy working class akcentussal nem fognak felvenni még jobb középiskolába se, nemhogy TOP 100-as egyetemre.
Viszont a TOP 100-as egyetemre simán bejut egy gazdag kínai, arab, indiai milliárdos orvos, politikus fiacskája. Mert olyan CV-t meg motivációs levelet, ajánlóleveleket kérnek, amit földi halandó sose szed össze 18 évesen. Én Ázsiában élve ezt látom, hogy pici gyerekkortól a szupergazdagok építik a gyerek CV-jét, hogy majd aztán bejusson menő elitista egyetemre Angliában, USA-ban.

Az viszont igaz, hogy akármennyire egyenlőtlen az angol társadalom, a bottom line is magasabb jövedelemmel bír, egy magyar középosztálybeli.
Magyarország társadalma sokkal egyenlőbb, nincs nagy különbség a munkás és orvos fizetése közt (mindkettő szarul keres). Ezért sincsenek elitegyetemek meg luxusáruházak Magyarországon, mert nincs rá kereslet.

A vidéki élettel foglalkozó Country Living meg Country Life magazinok tele vannak reklámokkal, food porn képekkel, desingnnal, luxus lakberendezéssel, kb. annyira festenek reális képet a vidéki Anglia életéről, mint egy GQ vagy Playboy a nagyvárosiról. A Country Life azért nem egy Szabad Föld!
Közben a spárgát, répát, bogyós gyümölcsöket litván, lengyel bevándorlók szedik az angol vidéken, mert dolgozni nem fog egy angol a kies angol földeken.

A brit buszközlekedés meg vicc kategória.

2017.05.08. 01:11:17

@harmadikszem: a fél világ kirablása igaz, a britek összes nagy bankja és a pénzügyi szektor más nagy cégeinek vagyona abból a korszakból ered. A brit ipar valójában már évtizedek óta semmi olyat nem termel, amit a világpiacon el tudnának adni. Ellenben mondjuk Németország iparával.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.08. 01:50:39

@karandash: ez egyenként is hülyeség meg összességében is. Jártál mostanában jó angol egyetem környékén? Mindegyiken külön ingyenes felkészítők vannak academic english-ből, és egy csomó más involvciós stúdiumuk is van, valamint olyan erős diákszervezetek amik élből nem engedik azt a fajta kontraszelekciót, amiről te írsz. A diákok nagy része kap valamilyen ösztöndíjat, kb 60 százalék így nem fizet semmit. Inkább a butább de tehetősebb diákokra igaz, amit írsz, tehát ha ki tudja fizetni apu akkor hadd menjen.

Ez a válasz arra is hogy miért írsz hülyeséget a brit iparról is. éppen hogy arról van szó, hogy a brit ipar tudásipar. Az egyetemek az irtó magas bevételeik legalább negyedét-ötödét nemzetközi Research grant-ekkel szerzik, melyeket csak tudásintenzív intézmények kapnak. Milliárd fontokról van szó. A teljes egyetemi negyedek körbe vannak plakátozva egyébként a Nobel díjasaikkal és az egyetemeket kifejlesztett cutting edge technológiákkal. EZ MAGA ma a fejlett ipar, és nem a gyorsabb kapálógép vagy az orosz atomreaktor.

bigdata 2017.05.08. 03:44:25

@TothJanJ: "de szerinted hogy lehetne ezt itthon mondjuk 50-100 éven belül megteremteni?"
Ahogyan a svájci hegyeket vagy a toszkán tájat. Némely dolgok élvezete csak helyhez kötötten lehetséges.

Mmarci 2017.05.08. 05:42:45

@Tamáspatrik: vidéki Angliában elek. Köszönő viszonyban sincs egy magyar hasonló nagyságú kisvárossal. 43e fő, munkanélküliség kb nincs. Es nem igénytelen az életstílus

realítás 2017.05.08. 06:50:45

@Jakab.gipsz: Ez a szokásos magyar nagyzásos üldöztetéses mentalítás, amit képviselsz, és amitől soha nem megyünk előre ha kicsit mégis, gyorsan visszafordulunk, és mindenkit hibáztatunk, önreflexió semmi, bűnbakolás minden. Az angol kultúra alapvetően más. Ez a különbség oka, semmi más.

Robert Szucs 2017.05.08. 07:39:44

@karandash: nem értek veled egyet a TOP 100-as egyetemekről.

Jártál oda, vagy felvettek valakit is az ismerőseid közül, hogy ilyen ismereteid vannak a bejutási esélyekről? Egy példát tudok veled megosztani: nem TOP 100-as, hanem TOP 10-es egyetemre, innen Budapestről is be lehet jutni hidd el, mindenféle zavaros maszlag nélkül is.

Egyszerű a mikéntje: megfelelő tanulmányi átlag és angol nyelvvizsga. A felvételinél egy tényező jelent még rendkívül sokat az angoloknál: valamilyen iskolán kívüli közösségi tevékenység. Nem kell hozzá milliomos szülő vagy az angol arisztokráciához való tartozás.
Más kérdés, hogy az egyetemista élet költségei igencsak borsosak az itthoniakhoz képest. Lakbér-kaja-tandíj (ami 9000 font/év)

Bicepsz Elek77 2017.05.08. 07:46:50

Ez a poszt hazudik ossze-vissza.
Meg sokkal elesebb a kulonbseg, mint Magyarorszagon, elsosorban fizetesekben es lehetosegekben gyakorlatilag London egy kulon "orszag". Amugy meg kulonbseget kell tenni a gazdagabb es csorobb telepulesek kozott(del+londoni agglomeracio=gazdag).
A balkormanyos autok eleve olcsobbak, foleg hasznaltan mar 4-5000 fontert lehet venni egesz jot(fel eves megtakaritas). Auto nelkul nem erdemes videken elni, es igybis abszolut a begyoposodes jellemzo:
Minden bolt bezar jellemzoen 19-20 orakor.

Bicepsz Elek77 2017.05.08. 07:51:06

@harmadikszem: "Hagyjuk már a csudába ezt a BEZZEG AZ ANGOLOK, vagy más népre való mutogatást"
Igy van. Talan azert a legjobbak az egyetemeik mertvok allitjak ossze a statisztikakat :-)
Persze megvan az anyagi szinvonal, a tudomanyos-tortenelmi hatter, meg a reklam is bosegesen.
London es Anglia is tele van kamu foxi-maxi egyetemekkel azonban.

Bicepsz Elek77 2017.05.08. 07:55:41

@Robert Szucs:
Egy jobb helyre minimum 6000 font/ev a tandij es mar altalanos maganiskolaba is(hacsak nem keselni akarod megtanitani a gyerekedet). Cambridgebe kb 18 000/ev.
Az atlagangol keres havi 1200 nettot.....

TothJanJ 2017.05.08. 07:57:33

@bigdata: az életminőségre gondolok; hogy hogyan éljen úgy a magyar ember a Kárpát-medencében, mint az olasz toszkánában vagy a svájciak a hegylábánál. Azt gondolom, hogy munkából reálisan sehogy, de van rá mód. Néhány ilyen: jó munka után nyugdíjasan, öröklésből, innovációból, kereskedésből, lopásból, rablásból, rabszolgáztatásból. Ezekről azt kell látni, hogy kivétel nélkül egyéni lehetőségek, országszintre stratégia kéne és az, hogy a jelenleg lopásból, rablásból, rabszolgáztatásból nyugatközeli szinten élők önmérsékletet tanusítsanak és stratégikusan, az ország egészében gondolkozzanak. Ez nem fog megtörténni. Azért nem, mert egy kifosztott ország vagyunk, ahol minden generáció az elmúlt ~ száz évben azon szocializálódott, hogy itt a basszájba működik és erről konkrét tapasztalatuk is van a tranzakció kevésbé boldogabbik felén, idegentől és magyartól egyaránt, és túl hosszú ideje megy, túl erősen rögzült ahhoz, hogy ezt önerőből meg lehessen változtatni. Max a következő világégés vagy egy tényleg durva polgárháború után. Ezzel szemben ott van Anglia, akinek a jelenjét a volt gyarmataiból évszázados távlatokban kivont tőke alapozza meg. Na ők országszinten jó példa arra, hogy hogyan lehet a vérrel szerzett első millió befektetésével pedáns családot és törvényes vállalkozást fenntartani.

bigdata 2017.05.08. 08:02:45

@Jakab.gipsz: ennek a vidékre nézve nem sok jelentősége van. Angliában a középkor 3-4 évszázada ért véget, nálunk de jure 1848-ban, de facto 1945-ben, de valamiféle modernkori vidéki lét a 60-as évektől értelmezhető. Ez az épített környezeten is erősen meglátszik. Az átalakulás túl későn indult meg, a boldogulást az egyéni stratégia követése sokkal nagyobb eséllyel teszi lehetővé, így falvaink egyszerűen elfogynak, lezüllenek.

KovácsLajos19 2017.05.08. 08:11:46

@Bicepsz Elek77: Hát de a Hataratkelőn minden magyar azt irja, hogy 2500-3000 nettót keres. Én meg pislogok, hogy pályát tévesztettem ;)))

Kibasz drága itt az egyetem. És a színvonal valóban megkérdőjelezhető. Ismerek sok embert aki itt jar "Uni-ra". Nos én inkább nem itt végzem a tanulmányaimat.

Jakab.gipsz 2017.05.08. 08:47:36

@harmadikszem: Lapozd fel a történelem könyveket és tanulj meg szöveget értelmezni. Segítek nem kereskedtünk rabszolgákkal és nem hurcoltuk őket kontinensről kontinensre, szabad kereskedelem ürügyén nem létesítettünk magán gyarmatokat, lásd, a néhai Kelet-indiai Társaság, működése, nem indítottunk "ópium-háborút" stb.
Ha pedig szerinted, (szerintem is) baj van a jelenlegei "főnökséggel", belsőügy, majd rendbe tesszük ha eljön az ideje.

bigdata 2017.05.08. 08:53:57

@TothJanJ: mondjuk Toszkána és Svájc (meg Németország) jó példa, hogy nem kell gyarmatbirodalom a jóléthez. Az európai újraegyesítés adott egy újabb történelm esélyt a felzárkózásra, de ahhoz hogy úgy éljünk, mint a "hanyatló Nyugat" fejlettebb régiói, sok évtized kell, elbaltázások nélkül. Gdp/főben Csehországgal kb. azonosan álltunk 15 éve, ők lassan beérik Spanyolországot. Esetükben a felzárkózás megvalósulni látszik, de náluk sem a közeljövőben lesz svájci életszínvonal.

Jakab.gipsz 2017.05.08. 08:56:08

@bigdata: Kissé felületes vagy, ami a kronológiát illeti.

A részünkről tedd hozzá a következőket a mérleg serpenyőébe hamár egyszer méricskélsz. Vedd a huszadik századot, Trianon, Német majd Kommunista megszállást, és utoljára a Neoliberális, Neodemokrata ámokfutás. Ezek az események a nyugatot most kezdik sújtani,és még nincs vége (Isten nem ver bottal) csak no-go-zónákkal. Itt tartunk most.

masada 2017.05.08. 08:58:19

Micsoda hülye post...az angol vidék kefir?! Igen de a country life azoknak való akik dúsgazdagok és néha lecsusszannak a vidékre sétálgatni meg pijálgatni

bigdata 2017.05.08. 09:00:58

@Bicepsz Elek77: ahol egy évfolyam 35-40%-a egyetemre jár, ott per def nem járhat mindenki elit egyetemre.

bigdata 2017.05.08. 09:11:56

@Jakab.gipsz: az erős felütés ellenére nem sokkal járultál hozzá a diskurzushoz. Ha nem tűnt volna fel, a 20. század megpróbáltatásai a mérleg azonos serpenyőjében vannak a több évszázaddal megkésett társadalmi átalakulással.

Brix 2017.05.08. 09:56:33

A Chiltern Hills vagy Cottswold vidéki élete, azért nem jellemző egész Nagy-Britanniára. Ezek valóban a leggazdagabb "cool" tájegységek, a legmenőbb londoniak vásárolnak ott maguknak ingatlant, ezt összehasonlítani a magyar vidékkel nagyon nem fair...El kell menni Bradford vagy KIngston upon Hull környékére, az is Anglia lesz...Komor , szürke települések, a napot alig látni egész évben...Budapest környékén, vagy a Dunántúlon 100x szebb falvak vannak! Nyilván Nagy-Britannia történelmi okok miatt gazdagabb mint Magyarország és nem is leszünk soha olyan gazdagok , mint London környéke, ahol a világon több száz év alatt összeharácsolt vagyonok koncentrálódnak, de a különbség csökkeni fog az elkövetkezendő időben. 8x fizetéskülönbség az nettó hülyeség, egy szakmában sincs így...A valós különbségek inkább 2,5- 3,5 szeresek, ami vásárlőerő-paritáson számítva még annyi sincs...A jövőben a gyengülő font miatt még kevéssé éri meg kint dolgozni...

spontaneous order 2017.05.08. 10:06:38

Nagyon jó hogy született ilyen írás, tényleg sokan hitetlenkedve néznek rám is hogy miért döntöttünk úgy 5 éve hogy az angol városi létet egy kis falura cseréljük fel. Az írás szerintem kicsit felszínes, nyilván a szembetünő dolgokra kocentrál, meg ami magyar szemmel státuszszimbólumnak számít (pl az autó), de ez csak felszín, a város-vidék kontraszt nem az ilyen tüneti dolgok miatt más Angliában mint Magyarországon, annak összetettebb demográfiai (és történelmi) okai vannak, itt csak párat próbálok leírni, adatok a mellékelt linkeken találhatók).
Demográfiailag, nyilván a fiatalok Angliában is a városokba költöznek, tanulni, illetve a karrier kezdéséhez. Ami nagy különbség, hogy amint professzionális tekintetben függetlenedik valaki (pl a maga főnöke lesz, vagy rugalmasabb munkaidőt tud magának kialkudni) Angliában rengetegen döntenek úgy hogy vidékre költöznek és távmunkában folytatják a karrierjüket. A döntés érthető, elsősorban, a levegő jobb, a londoni agglomeráció légszennyezése a pekingivel versenyez (www.telegraph.co.uk/science/2017/01/24/air-pollution-london-passes-levels-beijingand-wood-burners-making/), nyilván senki nem akarja hogy a gyereke ennek legyen kitéve. De rengeteg más dolog szól a döntés mellett. Nagyobb ingatlan, nagy kertek, jobb iskolák, nagyobb közbiztonság, stb. Emellett a szolgáltatások nem maradnak el a várositól (nálunk a 100 fős faluban, 40km-re a legközelebbi várostól, ;s kb 250km-re Londontól, is van fibernet), sőt rengeteg tekintetben annál vonzóbb (pl rövidebb várakozási idő az orvosi rendelőkben).
Ennek következménye jól mérhető. A jövedelmek, főleg a nagyvárosban munkahellyel bíró, de vidéken lakó rétegnek köszönhetően nincsenek elmaradva a várositól, sőt több összehasonlításban magasabb is a vidéki jövedelem (www.ons.gov.uk/ons/rel/regional-trends/regional-trends/no--43--2011-edition/rural-and-urban-areas--comparing-lives-using-rural-urban-classifications.pdf?format=hi-vis), ami valószínüleg nagyban a városi szegénység magasabb szintjének is köszönhető. A vidéki élet boldogabbá tesz, ami nem csak üres szlogen, de mérhető jelenség Angliában (www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/10399019/Living-in-the-countryside-makes-people-happier-ONS-suggests.html), így érthető hogy ha anyagilag megengedheti magának valaki akkor nagyobb eséllyel dönt a költözés mellett.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.08. 10:26:02

@spontaneous order: köszönöm, az ilyen hozzászólás minden blogger álma: értelmes, érvelő, nem rosszindulatú.

tanulóvezető 2017.05.08. 10:46:42

Kár összehasonlítani bármilyen "nyugati" és hazai (n.b.: ex-kommunista) vidék helyzetét. Itt volt erőszakos kollektivizálás, TSZ-ek, egyenfalvak, ki- és betelepítések, n-éves tervek, ott meg nem. Na, innen szép nyerni. És valóban, vannak itthon is fejlődő, kultúrált falvak, térségek, szöges ellentétben pl. a borsodi zsákfalvakkal. Almát almához...
Amúgy meg sosem értettem, miért kell bizonyos köröknek állandóan azon sopánkodni, hogy itt milyen rossz, máshol milyen jó. Ez valami tudatalatti kisebbrendűségi komplexus lehet náluk, jó adag irigységgel fűszerezve.

Void Bunkoid 2017.05.08. 11:12:53

@spontaneous order: a fibernet megléte falun nem igazán technológiai fejlettség kérdése, hanem meglevő vagy nem levő infrastruktúráé.

Simán a legpengébb nyugati országokban, sőt az internet őshazájában, az USA-ban is vannak olyan vidékek, ahol hagyományos landline internetelérésnél ilyen pár megabites ADSL a plafon, mert annak idején a telekomszolgáltatók körbehúzták a környéket rézkábellel még a második világháború előtt, és addig egy büdös fillért nem fognak költeni infrastruktúrafejlesztésre, amíg azok el nem rohadnak a földön vagy az oszlopon.

Ahol meg igen sokáig nem volt még telefon sem (max a postahivatalba berántott pár nyilvános vonal, meg egy utcába egyetlen vonal partylineban az összes lakóval, azaz egy időben egy kapcsolat él, a többi max belepofázhat a már menő beszélgetésbe...), és így az ezredforduló környékén vagy utána jött az elsőhullámos telekomlefedettség, oda már persze hogy egyből a legmodernebb technológiát húzzák be.

Sőt, az usában sok helyen már fiberre sem fognak soha költeni, inkább telerakják átjátszóantennával a környéket, és internetezz LTE-n, vagy majd a következő 5G-n, ami már gyorsabb, mint a legtöbb földi hálózat, és a "kiépítése" töredékébe kerül.

Jazo 2017.05.08. 12:21:42

Az egyetlen lényeges különbséget az anyagiak adják akár, a falut, akár a várost hasonlítjuk össze. Olyan mintha egy magyar vagy egy afrikai falut hasonlítanál össze. Ott is az anyagi lehetőségekből származik a különbség, nem a hozzáállásból, vagy az eltérő kultúrából.

Bicepsz Elek77 2017.05.08. 12:27:49

@spontaneous order:
Mar most joval tisztabb a londoni levego, mint 6-8 eve(Brixtonban szo szeront fulladoztam). Bar azert meg koszos. Leginkabb a munkalehetoseg kevesebb. A tavmunka nagyon keves(es Indiaba is ki lehet adni bagoert).
Igazandibol szakmunkas meg gyari munkas meg mezogazdasagi munkas kell videken. A szolgaltato szektort helyiek csinaljak!!
@KovácsLajos19: Hary Janos melto utodai :-)
De van amugy ha jo szakmad van akar pl szocmunka is.

Jazo 2017.05.08. 12:35:48

@Void Bunkoid:
Itthon is hasonló a helyzet. A rézre már nem akarnak költeni, az optikára meg még nem, így itthon ha nincs szerencséd, mert messze laksz a "telefonközponttól", akkor csak álmodhatsz a 10Mbps feletti sebességekről. Persze van akinek még a 10Mbps is álom...sőt van akinek várnia kell, mint a szocializmusban a telefonbekötésre, mert szó szerint nincs elég telefonvonal.

A 4G lefedettség pedig csak a reklámokban 9x% -os.

Terézágyú 2017.05.08. 12:36:34

@tanulóvezető:
"Kár összehasonlítani bármilyen "nyugati" és hazai (n.b.: ex-kommunista) vidék helyzetét. Itt volt erőszakos kollektivizálás, TSZ-ek, egyenfalvak, ki- és betelepítések, n-éves tervek, ott meg nem."

Akárhogy is fáj neked, éppen a tsz-ek révén lett modernebb a magyar vidék, a magyar falu.

Ahogy fentebb írták: a magyar jobbágyrendszer igazából 1945-ben szűnt meg...

konrada 2017.05.08. 13:25:45

@Terézágyú:
...van egy olyan érzésem, hogy ahogyan a piaci verseny, és technikai-technológiai fejlődés megoldotta nyugaton azt, hogy modernebbek legyenek a faluk (a példa Angliában s volt divat a tsz!;), úgy itt is megoldódott volna...

Bicepsz Elek77 2017.05.08. 13:33:11

@Terézágyú: Angliaban mar az 1500-as evektol eluztek a jobbagyokat a foldekrol, hogy birkalegelove alakithassak oket, igy megszunt a jobbagysag!!

aaeronika 2017.05.08. 13:43:54

Ez egy tök jó cikk, de èpp Chesterben vagyok, ès tegnap elment mellettem egy Trabant angol rendszàmmal.

Willkommenskultur 2017.05.08. 13:58:08

Hát ez ritka buta poszt.

Ki mondta a posztolónak, hogy Mo-n ciki falun élni?

Szegényebbb a magyar falu? Micsoda meglepetés!

Cool az angol falu? Annyiban igen, hogy ott fehér emberek laknak, de a fiatalok az angol faluból is elmennek, tele vannak nyuggerekkel az egyébként kedves helyek.

Annyira leereszkedő paraszt stílusban íródott a cikk hogy el se olvastam.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.08. 17:40:21

@aaeronika: én meg épp onnan jövök, vannak régi autók, talán trabantok is, de ezek kipofozott taxik. Valamiért jó poénnak tartják. PS ne feledd a selfie-t az órás kapu alatt.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.08. 17:42:51

@Willkommenskultur: "Annyira leereszkedő paraszt stílusban íródott a cikk hogy el se olvastam."

:D :D :D akkor mi az anyádért szólsz hozzá te barom?

Italian beauty 2017.05.08. 19:37:58

Falun élek, szarul esett , hogy ez ciki.

M. Péter 2017.05.08. 20:15:02

@karandash: Ugye tisztában vagy azzal, hogy marhaságokat írsz? Angliában nagyon komolyan veszik a hátrányos helyzetűek (szegény családból származók, olyan környékről valók, ahonnan kevesen járnak egyetemre, rokkantak) egyetemre való bejutását, az egyetemek csak akkor számlázhat évi 6000 font fölötti tandíjat, ha szerződést köt az OFFA nevű hivatallal, amely pont a hátrányos helyzetűek egyetemre való bejutását felügyeli, és ebben a szerződésben le kell írni, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek hátrányos helyzetűek érdekében és statisztikákat kell vezetni.

Ezen kívül az egyetemre való bejutáshoz nem kell motivációs levél meg CV, három A az A-level vizsgákon a jó egyetemek többségére is elég.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.08. 20:43:29

@Italian beauty: te Erdélyben élsz nyugi, az otthon menőnek számít.

Void Bunkoid 2017.05.10. 21:37:53

@Jazo: Tudom, pl az egyik kedvenc helyem a Bakony, mindig is szerettem volna ott lakni, viszont az egész környék híresen nagy internetes fekete lyuk, és bármennyire is f*sza lenne azon a szép vidéken lakni, 2017-ben már nem nagyon engedheted meg magadnak, hogy kizárólag postai levelezéssel, esetleg csak telefonon keresztül kommunikálj a világgal, legalábbis ha jó 75 éves kor alatt vagy.

Így amíg nem lép a Bakony a mátrixba, addig max nyaralgatni járok oda.

aaeronika 2017.05.13. 14:36:59

@harmadikszem: Nem vagyok az a szelfizős típus, de magáról az órás kapuról készült kép :)
Az élmény mondjuk akkor lett volna teljes, ha a MU nem kap ki az Arsenaltól :D

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.13. 23:57:35

@aaeronika: én akkor Liverpoolban voltam, ők nem gyászoltak :D

Nnegyzet 2017.05.17. 08:33:06

Hát a mi környékünk (Lancashire) helyenként elég siralmas. Burnley meg Preston konkrétan bekerült a legboldogtalanabb települések közé...

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.17. 20:12:01

@Nnegyzet: tényleg? Akkor miért nem jössz haza mondjuk Marótpusztán biztos örülnének nektek.

Nnegyzet 2017.05.17. 21:29:18

@harmadikszem: bárhol örülnének nekem, mert tudok lábat gipszelni, gyomrot mosni és újraéleszteni. Sőt hajlandó vagyok hajnali 4-kor ezzel tölteni az időmet. Olyan kombináció, amit mindenütt igényelnek. Nem vagyok rászorulva Bivalydasnádalsóra.

A legfőbb ok amiért egyelőre nem akarunk hazamenni, mert Vitya bácsi talán még Teri néninél is nagyobb baromságokat művel az ország vezetése címén, és megvan bennem a félsz hogyha visszamegyek nem tudok újra eljönni.

Untermensch4 2017.05.17. 22:06:39

@tanulóvezető: " Almát almához..." Akkor nézd meg észtországot. Nálunk annyival rosszabb az előéletük hogy őket berántották a szovjetúnióba is. Kétszer. Azt megelőzően meg ami nekünk a végvári időszak, azt ők orosz-svéd rendezésben játszották. Gyarmatuk sem volt. És a telek hidegek és hosszúak.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.18. 08:06:50

@Nnegyzet: de várjál itt van egy kis logikai baki: ezek _Angliában_ a legsiralmasabb helyek, nem altogether. Épp azt magyarázom, hogy ami ott a legsiralmasabb az nálunk egy erős középmezőny vagy felette. Ez kb olyan, mintha azt mondanánk, hogy a milliárdosok között is vannak szegények, mert nem mindenki került fel a Forbes top100-ba. Feltételezem te sem kizárólag fennkölt politikai okokból tetted át a székhelyedet de tán az ügyeleti díjak is nyolcszorosai a magyarnak. ;)

Nnegyzet 2017.05.18. 08:27:54

@harmadikszem: mondjuk 3x inkább: bezúgott a font a brexit miatt, meg idehaza már nagykislány voltam és műszakot vezettem, itt meg a jól hangzó clinical fellow (alias kórlap gyártó segédmunkás) munkakörben vagyok. A hajlandó vagyok SBO-t meg központi ügyeletet vinni, itthon sem rossz tárgyaló alap, lehet vele keresni. Mondjuk a normál osztályos 400ft nettó ügyeleti órabér (2011? 2012?) tényleg kissé humoros volt.
Egyébként a Lake Districtben nyilván tudok kapásból több olyan falut ahová holnaptól odaköltoznék, csak meló lenne kissé sovànyan arrafelé. De, ha tudsz valami jó munkát Keswickben, ne tartsd vissza magad! ;)

Untermensch4 2017.05.19. 19:48:07

" Mondjuk a normál osztályos 400ft nettó ügyeleti órabér (2011? 2012?) tényleg kissé humoros volt."
Ehhez azért kell jó adag humorérzék, akkoriban eléggé minimálképzett szakmunkával, munkaerő-hiány nélkül az alföldön is lehetett ennyit keresni, a kockázat közel sem akkora mintha az orvos "termel egy fél műszaknyi selejtet" (nem beszélve olyan apróságokról hogy egy ipari helyszínen jóval kevesebb idióta okoskodik bele abba amihez nem ért), a napi 8 órán felüli munka az meg túlórapótlékos, kivéve a rendőr-katona-tűzoltó-orvos esetében ahol elvárt ingyenesen is... mondjuk én szeretem az abszurd humort. :)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.05.19. 22:01:22

@Nnegyzet: attól függ mennyit akarsz autózni egy nap. De ha veszel egy jó motort, akkor még az se számít, 50km-en belül tuti van ütő és munkaképes nagyváros mindenhonnan és minden irányban.