Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

A hatalom elképesztő gyávasága

2017. június 19. 21:27 - harmadikszem

Tahók, beszariak és ostobák avagy oktatásügyi nagyjaink esete a párbeszéddel.  

72a01861811d96926f81d2e32d8cf67e.jpg

Érdekes levél került birtokunkba a mai napon, amely nagyon sokat elárul a mai magyar közállapotokról. Összességében a hatalmon lévők gyávaságát, tahóságát és hatalmas inkompetenciáját emelném ki elsősorban, illetve mindezeknek azt a mocskos elegyét, amit az alább bemutatott sztori megvillant ebből. (A bejegyzés a Magyar Kommunikációtudományi Társaság Facebook oldalára került ki ma délelőtt.) 

Nyilván mindenki emlékszik még a CEU-ügyre, amit az Orbán adminisztráció robbantott ki, mindvégig tagadva annak politikai és ideológiai jellegét, ellenben szakmai indokokra hivatkozva. Egy nemzetközi tudományos folyóirat megkereste az illetékeseket, és megpróbált egy moderált dialógust kezdeményezni, melyen az érintettek tudományos színtéren fejthetik ki álláspontjukat. Nem jártak azonban sikerrel, hiszen megkeresésükre

sem Dr Palkovics Lászlófelsőoktatásért felelős államtitkár,

20150430palkovics-laszlo13.jpg

sem Dr Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár

duna-72518-12554900.jpg

sem pedig Dr Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke

gloviczki_mti_001.jpg

NEM VÁLASZOLT SEMMIT.

Világos, ugye, hogy miről van szó? A folyóirat szerkesztősége előre megadott kérdéskörökben (lásd a linket) indítványozott racionális vitát, de a megszólítottak sem személyesen, sem helyettesük, sem általuk kinevezett egyéb ágens útján nem válaszoltak semmit. Ez alapján a következő gondolataim támadnak hirtelenjében:

1)      a magyar oktatásért felelős döntnökök egyszerűen akkora tahók, amilyenekkel ritkán találkozni még focimeccsen is. Semmit nem tudnak arról, hogy azokra a megkeresésekre, amelyek az általuk képviselt ügyekkel kapcsolatban hivatalosan érkeznek, valamilyen formában válaszolni illene. Arrogáns kisstílű parasztok.

2)      a magyar oktatásért felelős döntnökök gyávák, nem merik ütköztetni véleményüket még egy ennyire kiszámítható, biztonságos terepen sem. Nem elég nekik két hónap arra, hogy négy olyan kérdésben érvényes véleményt nyilvánítsanak, amiről egyébként döntéseket hoznak – nyilván felsőbb utasításra, meghosszabbított kézként.

3)      a magyar oktatásért felelős döntnökök rettenetesen buták, és valószínűleg nincsenek is olyan érveik, amelyekkel érdemes lenne a nyilvánosságra állni

Egyszerű állampolgárként, akinek azért fontos az oktatásügy, nagyon-nagyon sajnálom, hogy ez az ígéretes beszélgetés a hatalmon lévő oktatásügyi felelősök tahósága, gyávasága és ostobasága okán nem jöhetett létre, pedig – a kiküldött kérdéseket nézve – eléggé érdekes lett volna.

A teljes sztori részletesen olvasható a folyóirat Facebook oldalán

 

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

 

 

 

 

Tisztelt Dr. XY,

A KOME - An International Journal of Pure Communication Inquiry nemzetközi tudományos folyóirat a 2017. év nyári számában szeretne egy tudományos fórumbeszélgetést szervezni angol nyelven, a CEU-t is érintő közelmúltbeli kormányzati döntések, intézkedések kapcsán. A fórumra szeretnénk meghívni Magyarország kormányának álláspontját képviselő személyeket is. Amennyiben tudja Ön vállalni ennek képviseletét, vagy tud ajánlani maga helyett kompetens személyt, kérem jelezze nekünk.

A fórum keretei:

A meghívott hozzászólók 4 témakörrel kapcsolatban fejthetik ki írásban álláspontjukat az első körben. Ezt követően ezeket
az írásokat még publikálás előtt megküldjük minden résztvevőnek, akik erre további szövegben reagálhatnak. Ezt követően az írásokat összesítjük és magukat az írásokat fórumstrukturában, tartalmi szerkesztés nélkül közöljük. A négy témakör a következő (a konkrétan megjelenő szövegezés ettől eltérő is lehet):

1.) A CEU önmeghatározásából fakadóan sajátos módon elkötelezett a nyílt társadalom előmozdítása mellett, bizonyos
tevékenységeit a nyílt társadalom eszméjének szellemében végzi, továbbá alapító okiratában és szmsz-ében is szerepel,
hogy elkötelezett a nyílt társadalom értékei iránt. Ezek az értékek milyen más, Magyarország jelenlegi működéséhez
kapcsolódó értékekkel ütközhetnek, és milyen megoldást tartanának elfogadhatónak a konfliktus feloldására?

2.) Milyen konkrét vagy közvetett politikai stratégiákkal rendelkezik a CEU összevetve a többi, más országokban működő American University típusú intézménnyel, illetve mit érzékel ebből Magyarország kormánya?

3.) A CEU mint a magyar oktatási és kutatási piacon szereplő munkaadó általában véve sokkal kedvezőbb feltételekkel tud
alkalmazni magasan képzett, nemzetközileg kimagasló teljesítményű oktatókat/kutatókat, mint a hazai intézmények (MTA, állami és egyházi egyetemek). Érzékelnek-e ezzel kapcsolatban megoldandó problémákat, feszültségeket?

4.) Mit forgat vissza a CEU a kifejezetten magyar akadémiai életbe?”

 

 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr612607171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P. J. Fry 2017.06.20. 05:57:33

A CEU rektora lassan szenté avatja Sorost:

"CEU rektora: Senkit nem gyaláztak még igaztalanabbul, mint Soros Györgyöt"

Miközben úgy viselkedéik mint valami államfő:

"Uniós biztosokkal tárgyalt Michael Ignatieff, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora hétfő délután Brüsszelben"

És idegenektől vár segítséget a magyar kormány ellen:

"Az Európai Unió segítségét kérte Brüsszelben a CEU rektora."

Mindenféle hazug vádakkal, mint egy jó hivatásos rettegő:

"CEU rektora: fegyvert szorítanak a fejünkhöz"

Miközben - és ez a legjobb - megpróbál utasításokat adni a magyar kormánynak:

"A CEU felszólította a kormányt, tegye azt, amit Brüsszel mond"

Akkor miért állna le egy ilyen társasággal a magyar kormány vitázni. Hangosak, hörögnek, mocskolódnak, vádaskodnak, hazudoznak. Fizetett politkiai propagandisták, az a dolguk, hogy hazugságokat sulykoljanak, propagandát terjesszenek, rágalmazzanak, ferdítsenek, hangulatot keltsenek. Mi a fenének állna le velük vitára bárki? Merkel kiáll Putyinnal vitázni? Obama kiállt vitatkozni Kim Jong Unnal? Egyáltalán mióta szokott egy választott kormány képviselője külföldi állampolgárokkal vitatkozni?

ami szabad 2017.06.20. 07:56:46

Mind 3 igaz. Mivel az egész ötlet nem az ő agyukból pattant ki, csak röfögik vissza a kormányzati betanulz mondatokat. Ez pedig lehetlenné teszi, hogy értelmes kérdésekre érdemi válasszal szolgáljanak, legyen szó BÁRMILYEN témáról. Amíg az orbán-habonyi tengelyen nincs eligazítás, nincs válasz. Az egyszerű tőmondatok sulykolása ebben az esetben, ugyanis nem játszik. Gyávák, hisz még véletlenül sem vállalnak fel olyan szavakat, amiért később majd dorgálás járhat a főnöktől. Elég szánalmas, de ez van az országban most minden területen. Ha ütközik a kormányzati kommunikáció valamely véleménnyel, akkor kizárólag a kormányzati mantra mehet, hisz különben még a drága jó választók ráeszmélnének, átkúrják a fejüket napi szinten. Lsd Magyarország jobban teljesít, kontra 1,2 M ember akar innen migránsként elhúzni a vérbe. Azt hiszem, az M1-en, vagy a TV-ben ez nem lesz hír... És így tovább, sorolható lenne vég nélkül a játszma, de CEU ügyben a sorosozásnál is fontosabb probléma a gondolkodó, rebellis és liberális eszmék terjedése, mely messze nem egyeztethető össze a palkovicsok által vágyott nulla tudású max. szöget beverni képes ember- képzéssel, mely nem gondolkodik, nem kérdez, nem lát, nem hall semmi mást, csak a fidesz által letarolt 192 dekára megvett média hazugság- cunamiját. Mi ebben az új? Hogy hagyjuk..

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.06.20. 08:05:51

Én nem szoktam fidesz-zombikkal vitatkozni, és most sem teszem. Csak megjegyzem, az itt olvasó ártatlan naiv báránykáknak, hogy milyen "magyar kormány"-ról is beszélünk? Ugye, van az mindenek feletti (vagyis az ügyben legfontosabb) tény, hogy az úgynevezett "magyar kormány" egy maffiaszerű bűnszervezet, amely 7 évvel ezelőtt különféle manipulációkkal megragadta a hatalmat, és most tömködi a zsebébe az országot. Még csak az sem mondható pontos jellemzésként rájuk, hogy "hazaárulók" (mint pl. az mondható volt a Vichy-kormányra, vagy Quisling-re), hiszen ezek egy az egyben bűnözők, tolvajok, rablók, nem pedig politikusok, akik ugye valamilyen elvi-politikai szándék alapján csinálni akarnak valamit az országukkal. Ezek csak lerabolni akarják ezt az országot, szimpla tolvajok.
Természetesen egy ostoba fideszes gazembertől nem várható másféle szöveg, de azért nehogy az legyen már, hogy szó nélkül elfogadjuk a hazugságait.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.06.20. 08:07:13

Az előző hozzászólásom természetesen a P. J. Fry-nevű fidesz-zombi baromságaira reagált.

Netuddki. 2017.06.20. 08:35:25

Ez nem gyávaság, hanem sunyiság. A sunyi ember tisztában van azzal, hogy amit csinál az erkölcsileg elítélendő és nem védhető. Ezért, mindent megtesz, hogy a felelősségre vonást elkerülje.
Gyakorlatilag az egész tolvaj, bűnöző fidesz vezérkar ezt csinálja. De az idők végezetéig nem kerülhetik el a felelősségre vonást és a vele járó börtönt.

Dinkainka 2017.06.20. 08:39:23

Fentről nyomják nekik, mit lehet mondani, önálló gondolataik nincsenek, vagy nem merik kimondani!

Netuddki. 2017.06.20. 08:41:13

@P. J. Fry: Jól felmondtad a hivatalos tolvajfidesz agitpropot, megérdemled, hogy kibasszanak innen is.
Szerintem senki nem kíváncsi a tolvajfidesz agitpropra. Főleg, hogy a fidesz által elfoglalt médiából is az ömlik ránk. De ott legalább kikapcsolhatom a rádiót, tévét. Nem értem, miért pofátlankodtok oda azokra a blogokra, amik nem nektek szólnak?

Orosz Attila 2017.06.20. 08:52:25

1.A Magyar Kommunikációtudományi Társaság Facebook oldalán nincs ilyen bejegyzés.

2.Ha már nemzetközi tudományos folyóiratra hivatkoztok, talán a címét, vagy a linkjét nem ártott volna berakni .

3.Egyébként egyetértek.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.06.20. 08:59:55

1. : Természetesen, egy akkora tahó mellett, mint OV, mentális okok mián nyilván előbb-utóbb csak hozzá hasonló mocsári orkok maradnak.
2. : Megintcsak természetesen: milyen vita? Annyira azért nem retardáltak, (oké, Németh Szilárd és Kósa Lajos kivétel, ők retardáltak is), hogy ne lássák: mindenféle intézkedésük vagy álláspontjuk bármiféle kontextusban tökéletesen védhetetlen, és az egész adminisztráció egyetlen célja és feladata az elmeháborodott főnök minden baromságának betű szerinti megvalósítása, azok meg jórészt a lopás és a pitiáner bosszúhadjáratok köré szerveződnek.
3. Ez a legritkább esetben tud csak kiderülni, aki következetesen játssza a hülyét, arról nehéz eldönteni.
4. Óriási szerencséjükre @P. J. Fry: -nak meg a többi szellemi élőhalottnak jó lesz ez így is.

nemecsekerno_007 2017.06.20. 09:44:02

Az oktatást a jelenlegi formájában beszántani és sóval behinteni, mert olyan alapvető készségeket se képes biztosítani mint az írás, olvasás. A gond az, hogy a kormány és az ellenzék is csak a hülyeségeket tolja. Tök mindegy, hogy vallástant v. gender elméletet oktatnak az iskolában, ha nem tudnak írni, olvasni angolul-magyarul az onnan kikerülők.

Sándor György örökérvényű mondása jut eszembe:

"Sűlyed a hajó, de még festik a korlátokat" ... és azon megy a vita, hogy narancssárgára v. szivárvány színűre fessük-e.

Így akarunk mi bármilyen eredményt is elérni??!! "Nem értem hogy taníthat maga bármit is a Columbia Egyetemen."

:)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.06.20. 09:55:09

@Orosz Attila: mind a kettőt betettem. A folyóiratét kétszer is. "Nagyító és/vagy szemüveg" a válasz a ki nem mondott kérdésedre :)

sas70 2017.06.20. 09:58:08

@nemecsekerno_007: Nagyon sajnálom, hogy egyet kell értenem veled, az lenne a jó, ha tudnék vitatkozni!
Az oktatási rendszerünk, nagyjából alkalmatlan arra, hogy a 21. századi követelményeknek megfelelő képzést adjon. Enélkül pedig semmire sem megy ez az ország.

nemecsekerno_007 2017.06.20. 10:13:57

@sas70: "Nagyon sajnálom, hogy egyet kell értenem veled...."

Hát most erre mit mondjak :) Az oktatás (is) olyan helyzetbe van, hogy ugyan lehetne rajta vitatkozni, de mi a f****nak. Így is olyan az ország mint egy lakógyűlés, mindenen vitatkozunk de eredménye szinte semmi. Bár végül is vitatkozhatok szabad időmben is, hogy Monty Python-t idézzek :D

Consuela NO NO 2017.06.20. 10:17:07

@ipartelep: persze, h nem szoktál. az első pár alkalommal besültél, azóta nem mersz

Sanda gyanu 2017.06.20. 11:35:26

Ez a három szerencsétlen mindössze nem mondhatja ki, hogy nincs szakmai indok (Orbánék csak annak hazudják a politikai indokot) mert ha kimondanák, azzal szembe mennének a főnökükkel. Nyilván ők is féltik a jól fizető államtitkári állásaikat. Majd hülye lenne kiborítani a bilit. Hogy megharagudjon rá a fideszes vezérkar és leváltsák, mert mást mert mondani, mint a hivatalos mantra? Inkább kussolva lapít, mint szar a fűben és nem vállal még egy interjút se. Ez csak szimpla túlélési taktika.

BéLóg 2017.06.20. 11:45:15

98. Ha bele döglötök sem fogtok újra hatalomba kerülni.
99. Orbánék bunkók, de ti ugyanezek, plusz még magyargyűlölő g....k is vagytok.
100. Ha így megy tovább, száz évig is Fidesz lesz és ti megfulladtok a hörgésben.

Sanda gyanu 2017.06.20. 11:48:01

@BéLóg: Á, hamarabb vándorol ki innen Magyarország egész lakossága, mint száz év. Na és akkor mit csinál száz évig itthon egyedül a fidesz? Rohadt unalmas lesz nekik.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2017.06.20. 12:14:38

@P. J. Fry: És idegenektől vár segítséget a magyar kormány ellen:

"Az Európai Unió segítségét kérte Brüsszelben a CEU rektora."

Már bocs, de két megjegyzés:
1. A hazai viszonyokat olyannyira uralja a fidesz, hogy ki az, aki MERNE segíteni egy ilyen ügyben itthon?
2. Ki a franctól kérjen segítséget, ha Magyarország az EU tagja?

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2017.06.20. 12:25:14

@ipartelep: Én nem szoktam fidesz-zombikkal vitatkozni, és most sem teszem.

Valójában a tudati emelkedést látod a gyakorlatban, ahol az ész=gonosz, ugyanis minél följebb mész, annál inkább a kollektív tudat veszi át az irányítást. Ennek minden jellemzője megtalálható a fideszben. Egy mindenről döntő főnök, akinek tilos ellentmondani, nem ismerik sem az ellenvéleményt, sem a javaslataokat. Minden egyéni megnyilvánulást ellenségesnek látnak, ami megbontja az Egy Gondolat uralmát. Az előrejutás záloga nem a szakértelem, hanem a hűség. Mivel a kollekítva az önmagában zajló folyamatokat önmagaként érzékeli, semminek nincs felelőse, mert az maga a főnök lenne, így büntetni sem fog, mert akkor önmagát büntetné. A végeken az egyszerű embereik azért viselkednek droidként, mert ki van iktatva a rációjuk, ezért az egy gondolatot vélik saját gondolatiknak. Sajnos ez az ellenzéken is látszik, azaz ez a fajta megszállás, ami a tudati szinteken zajlik nem állt meg a párthatáron, ám amire nem számítottak, az egy olyan ellenfél, aki képes arra, hogy olyan legyen, mint ők, csak jobb. Ha felvetődik a kérdés, miért és hogyan kerültetek ide, az a válaszom, hogy a halált azért nem venni észre, mert utána az agyad az általa ismert világot vetíti tovább, amiben azt hiszi, hogy él. Tehát kivetíted az általad ismert világot, aminek már mások lennének a szabályai, ám ti tovább hozzátok a Föld szabályait és itt ütközik össze a Két Világ. Röviden ez van a jelenség hátterében. A birkanetről gondolkodóknak, akiknek most az jön be, hogy "ez hülye" azt üzenem, hogy "igazatok van" és akkor megnyugszanak.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2017.06.20. 12:26:51

Az oktatás azért sorvad, mert ők nem hisznek a tudományban. Nézzétek a cigányokat, arabokat. Körülbelül ezt képzeljétek el, mit is akar valójában a fidesz. Egy másik világot akarnak, amiről azt hiszik, ez a földi mennyország.

Wrex 2017.06.20. 13:28:38

Beszarás. Szóval egy nóném gittegylet ("Magyar Kommunikációtudományi Társaság", a weboldaluk röhejes, a "Szakosztályok" szerkesztés alatt, stb.) nyafog azon hogy egy büfé-ruhatár-genderszakos "Nemzetközi folyóirat" (hasonlóan röhejes weboldal, open access, ilyen címekkel hogy "The Zombie University and Eating Braaaains" vagy épp 2016-os cikk egy 2008-as választás jelöltjeinek weboldaláról, mindemellett a faxszbúk oldalukon azzal büszkélkednek hogy 2016 óta, azaz teljes 1 éve indexeli őket a WOS - hihhetetlen tudományos és szellemi magaslatok, tényleg) nagylelkűen felajánlja hogy "szerettük volna a CEU körüli kurrens eseményekről egy fórumbeszélgetés keretében megszólaltatni mind Magyarország kormányának, mind a CEUnak a képviselőit", és mivel a kormány magasról letojja gipszjakabékat, ezért ajajaj.

Ami nincs benne a posztban, hogy ez a hihetetlenül nagynevű szupertudományos szuperfolyóirat szerint először "4 témakörrel kapcsolatban fejthetik ki írásban álláspontjukat", majd "ezeket az írásokat még publikálás előtt megküldjük minden résztvevőnek, akik erre további szövegben reagálhatnak", és ezután az írásokat "fórumstrukturában, tartalmi szerkesztés nélkül közöljük", azaz magyarán szólva szimpla ingyentartalom+példányszámnövelés+olcsó politikai haszonszerzés volt a cél.

És az is érdekes még hogy a "E javaslatunkkal megkerestük" bekezdésben valahogy nem szerepel hogy a másik degeneráltképzőből (CEU) ki(ke)t kerestek meg és hogy az(ok) mit reagáltak...

Jakab.gipsz 2017.06.20. 14:00:26

@ipartelep:
Az igazi tudás soha sem gyűlölködik. Te pedig mit csinálsz, csak fröcsögsz és hablatyolsz!

Vedd észre Önmagadat, ezt követően ossz másoknak tanácsokat.
Számunkra szűkösek a lehetőségek Vagy az Orbán-kormány és a fidesz, (akik az illiberalizmus kifejezéssel az agyunkra mennek), mert ez is sületlenség.

Vagy a Soros-féle társadalom-filozófiai maffia + akik az intézményesített ostobaságukkal csak viszályt és gyűlöletet képes szítani, mi féle tudomány ez a nyitott társadalom ? Mit gondolsz?

Ma Baker 2017.06.20. 16:12:20

Hónapokkal ezelőtt rendeztek már egy nyilvános CEU vitát az érintettekkel, ami kb botrányba fulladt a CEU pártiak trollkodása miatt és semmi érdemi párbeszéd nem történt.
Vajon miért nem tudja a ballib sajtó elengedni ezt a CEU mantrát? SEMMILYEN érvük nincs amellett, hogy egy egyetem kivételezett jogi státuszt kapjon a többihez képest.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.06.20. 17:06:43

@Ma Baker: téged kellett volna felkérniük, te kurva okosakat mondsz' és még kommunikatív is vagy hozzá :)

Untermensch4 2017.06.22. 18:45:37

@BéLóg: " Ha így megy tovább, száz évig is Fidesz lesz és ti megfulladtok a hörgésben. "
Ezt Erich "a fal még száz évig állni fog" Honeckertől smittelted?
A magyarok hírhedten nem mobilis nép. Ehhez képest a lábbal szavazás eléggé nagy méreteket öltött az utóbbi időben. A (nyugati) határ mentén vannak akik lakni ugyan még itt laknak de dolgozni (és egyre inkább orvoshoz, bevásárolni) már a szomszédban szoknak, ha a rezsicsöki bebukik akkor az alvóhelyüket is áttehetik a határon. Azután a határon belüli kelet-nyugati irányú vándorlást is túltolhatják sokan, a maradók és a nyugdíjasok biztosan nem fogják teleszülni fidesz-jobbágyokkal a pannon síkságot. Biológiailag nincs rá elég kapacitás. Ki fogtok halni lassan egy szürreális bunker-pszichózis közepette. Mert itt a természeti adottságok miatt nem lehet úgy bezárni az alattvalókat mint észak-koreában.

BéLóg 2017.07.05. 14:43:49

@Untermensch4: Azt látom, az irónia nem a te eszközöd.
A magyaroktól elment 6% azaz 600ezer ember, a lengyelektől meg elment 7% ami 2,5 millió ember.
Köszönöm, nem is akartam mást mondani.
Ja de.
Szerinted mi a különbség ma, 2017-ben, hogy valaki Debrecenből Győrbe megy dolgozni, vagy Győrből Linzbe? Az előbbi "rugalmas" munkavállaló és eszes is, meret több pénzért MOBILIS, a másik meg orbánutáló lábbalszavazó politikai menekült.
Na, többet tényleg nem akarok neked mondani.

Untermensch4 2017.07.05. 19:15:34

@BéLóg: A lengyelekkel ellentétben a magyarok idegen nyelveket nem beszélő, nem mobilis nép. És nem veheted biztosra hogy aki debrecenből győrbe megy, az szereti viktorékat.
Valóban nem vagyok az irónia mestere, meg szar a humorom, de itt van neked irónia:
index.hu/belfold/2017/07/05/torveny_minoseg_hatasvizsgalat_jogalkotas/

BéLóg 2017.07.06. 17:29:33

@Untermensch4: Hogy ez mekkora baromság, már megint! Éppen mivel kevés magyar van és igencsak általában NEM keresik egymás társaságát, a nyelv az, amit megtanulnak először.
MIKÖZBEN lengyel társaink, akikről tudni, TÖBB lengyel él a világban mint odahaza (!) leélhetik az életüket egy idegen országban ANÉLKÜL hogy meg kelljen szólalniuk annak nyelvén. ha muszáj, akad tolmács.
Ez pedig minden tömbben élő tömegre igaz.
Nem tudom mire jó neked hazudozni meg magyarozni, de nem jön be. Ahhoz túl sokat élek és dolgozok külföldön.
Ja, TEHÁT nem vagyunk mobilis nép (ezt írtad volna? IGEN!) de b+ geciorbán elől elmenekül innen MINDENKI.
Húzd le magad a vécén, még a szar is elugrik az utadból, kaplaszaf!

Untermensch4 2017.07.08. 12:41:47

@BéLóg: Mi az a "kaplaszaf"?

Akkor kicsit részletesebben. A lengyeleknek velünk ellentétben annyi előnyük van nyelvtanulásban hogy indoeurópai nyelvet beszélnek, mint a kellemesebb célországok többségében.
A nyelvtanulás és asszimiláció kapcsán az hogy könnyebb és gyorsabb az anyanyelvi kapcsolattartás mint régebben, gyengíti az asszimilációs késztetést.
És nem csak viktor elől menekülnek hanem az egész ellenünk kartellező mentelmi jogú féreghalmaz elől.