Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

A 10 legnagyobb magyar pozőr

2017. augusztus 11. 01:56 - harmadikszem

kkk.jpg

Nagyképű, rendkívül irritáló vagy épp teljesen elmebeteg arcból szerintem elég jól állunk közéletileg, de valódi pozőrből – hiszik vagy nem – csak nehezen tudtuk összeszedni ezt a közel tucatnyi példányt. A valódi pozőr ugyanis nemcsak nagyképű, idegesítő, mesterkélt, de legtöbbször ennek tudatában is van. Vagyis a pozőr egyszerűen hazudik is, másnak állítja be magát, mint ami. Még csak nem is feltétlenül okosabbnak vagy felkészültebbnek: nagyon gyakori ugyanis, hogy a pozőr hülyébbnek  állítja be magát annál, mint amilyen a valóságban, hiszen a remélt célját ezzel tudja elérni. A pozőr tehát nem csak hazudik, de általában emellett csaló is. Nem számít tehát automatikusan pozőrnek sem az, aki egyszerűen csak kókler vagy hülye, kivéve, ha szándékosan csinálja. Érdekes módon a pozőrség inkább férfi tulajdonságnak tűnik, pusztán két hölgy tudott felkerülni a listánkra, pedig erősen igyekeztünk betartani a kvótát. Úgy látszik a női csalók ritkábbak, vagy legalábbis ritkábban celebesednek.

Listánk sorrendjét nem csak a pozőrség mértéke, de a veszélyességi kvóciens is meghatározza, hiszen nem mindegy hogy szemfényvesztőnk szemfényvesztéseinek miféle következményei lehetnek. Íme a lista!

10. Nagy Kriszta Tereskova

maxresdefault_7.jpg

Egyik hölgy tagunk tulajdonképpen veszélytelen, hiszen a képzőművészet manapság egyfelől szinte minden társadalmi jelentőségét elvesztette, másfelől rendkívül szétaprózódott stádiumban van, ahol tücsköt bogarat megtalálhat az, aki szeret keresni. Így például Tereskovát is aki időről időre, általában a nemzetközi trendhez képest legalább egy évtizedes csúszással, igyekszik megvalósítani valamiféle balkán verziót úgy a meztelenséget, mint a szarást vagy a politikát, mint képzőművészeti matériát tekintve. Interjúi alapján azonban erősen úgy tűnik, hogy ez a bélapátfalvi botrányhősség egy megrendezett cucc, vastagkeretes szemüvegestül, trágárkodásostul (vagy épp annak felfüggesztésével), mindenféle kirohanásokkal együtt. nem azt mondom hogy a Fekete Pákó vagy a ByeAlex szintjén, de nem sokkal felette. Ezt így az ötvenet nyaldosva már nem kéne szerintem erőltetni, meg amúgy se. Ez már nem a nyolcvanas évek, végeredményben. És ezt ő is pontosan tudja, csak kell a pénz, na.

9. Vágó István

fb-vago-istvan.jpg

Vágó tanár úr akit mindenki szeret és tisztel szintén nem nagyon kártékony, csak mintha el-elfelejtgetné, hogy ő se nem tanár se nem tudós (tudomásom szerint) hanem egy televíziós személyiség, aki történetesen műveltségi vetélkedőket is vezetett, mégpedig elég jól, de nem fejből. Szóval médiailag eléggé naivnak kell lenni ahhoz, hogy azt gondoljuk, ő mindent tudott, amit a játékosokon számon kért. Ezzel együtt a szkeptikus társaság élén rendszeresen mint a tudományos világkép implementációja jelenik meg, és zaklat különféle vegyesen kókler és/vagy zakkant embereket. Ellenben a valódi kollegáit, tehát nem a tudósokat vagy áltudósokat, hanem azokat a tévés celebtársait, akik mindenféle humbuggal foglalkoznak, még véletlenül sem találta meg soha. Miért nem ment neki Joshi Bharat hülyeségeinek, Soma Mamagésa zagyvaságainak, Lui Padre elmebetegségeinek, és sorolhatnám?  

 8. Hujber Ferenc

hujber-ferenc.png

Hujber a csinált elmebetegség B kategóriája, aki még csak nem is játssza tökéletesen ezt a szerepet pedig szerintem nem rossz színész. Valószínűleg tényleg zakkant egy kicsit vagy gyakran visszacsap a tegnapi dzsenga, de erősen rájátszik, ráadásul sokszor el is röhögi. Szóval ő nem teljesen bolond mint Pataki Attila például (akit ezért fel sem vettünk a listára) viszont mással az utóbbi években nem nagyon tudott médiaközelbe kerülni, mint válogatott agyalágyultságokkal. Szerintem néha összejönnek a haverjaival, jól bekóláznak és közben kitalálják hogy most milyen baromsággal fogja végighaknizni a médiát.

7. Benkő Dániel

94jktkpturbxy85ytnhyjdmywmxnzg0ndmwymi1mzg2mjuyztaxngi4yi5qcgerlqlnamwawsm.jpg

És akkor íme a Benkő, aki a csinált elmebetegség A kategóriája. Ő olyan régen csinálja ezt hogy valószínűleg egy kicsit bele is fordult már, de biztosan nem vészes a dolog. Sokkal jobban tolja mint a Hujber, nem röhög bele és lehet, hogy régen több pénzt is szedett ki a dologból mint Feri. Pár évente próbálkozik valami újjal, általában valami reggeli műsorba és/vagy egy közepesen erős országos online-ba el is jut vele, de messzebbre már nem fut ki a dolog. Hiába, ő is öregszik.

6. Puzsér Róbert

puzser_robert.jpg

Puzsér egészen biztosan tényleg frusztrált és biztos olvasott is sokat, de szerintem körülbelül ennyi az ami a lényéből valódi. A komolyabb filozófia témák kapcsán az összefüggéseket rendre nem érti, többszörösen összetett mondatokban nem csak gondolkodni, de beszélni sem tud, ezért egyfajta intellektuális Alexoszstílust dolgozott ki magának, ami meglehetősen fájdalmasra sikerült. Egészen csodálatos, hogy emellett vannak emberek, akik komolyan veszik, pedig világosan látszik, hogy a Woody Allen által tökélyre fejlesztett metropolitan frusztrált értelmiségi figurájából nincs meg neki semmi, csak a lihegés meg az ordítozás. Azonban erre a Fekete László is képes, mondjuk ő legalább kurva erős is hozzá.

5. Nógrádi György

nogradi.jpg

Ő viszont már veszélyes is, mivel nem csak sokat hazudozik, mint a fentiek is, de ráadásul ezt egy veszélyes területen műveli. Színészi képességei azonban a legjobb pozőrök közé emelik, a naiv szemlélő szerintem elhiszi róla, hogy komoly akadémiai emberrel van dolga (az utca embere nem böngész MTMT-t). Nógrádiból azonban a mélység minden elképzelhető szintje hiányzik, elég beleolvasni egy tetszőleges könyvébe, interjújába, vagy belehallgatni egy előadásba. Modoros, kidolgozott, panelekből felépített, spontánnak beállított semmitmondó közhelyek gyűjteménye, kötőszövegként egy csomó önigazolással megtűzdelve. Mi ez, ha nem a pozőrség definíciója?

4. Gyurcsány Ferenc

20080428gyurcsany10.jpg

Ő is azok közé tartozik akik addig nyomták a hülyét, mígnem vérükké vált. Mivel azonban szemlátomást vannak tiszta pillanatai, egészen biztosak lehetünk benne, hogy Gyurcsány direkt trollkodik. Szerintem ráadásul úgy, hogy már szenvedélyévé vált, úgy sejtem a környezetében rengetegen és rengetegszer próbálták már lebeszélni mindenféle akcióról, közszereplésről, bejelentésről, szervezkedésről és egyáltalán minden közéleti dologról – mindhiába. Én mégis azt gondolom, hogy nem ennyire hülye, úgyhogy vagy kettős személyiség, vagy pedig óriási pozőr.

3. Bayer Zsolt

bayer.png

Kerényi ifjú titánja (aki legalább olyan ifjú mint amennyire titán) általában mint megosztó személyiség kerül tipizálásra: vagy egy hatalmas váteszként, vagy egy tahó pöcsként definiálják. Pedig szerintem egyik sem igaz rá, ellenben egy gigantikus pozőr, mesterkélt, kitalált, sosem volt valóság hazug, de jól megfizetett költője. Bayer szinte semmit nem gondol komolyan az általa milliókért papírra vetett felszínes baromságokból, gyanítom hogy már jó ideje egyáltalán nem gondol semmit. Még csak nem is dühös: szarik ő migrációtól kezdve libsiken, bibsiken, homokosokon, székelyeken sőt békemeneten keresztül mindenre. A pénzecskét viszont szereti, meg talán kicsit a hatalmacskát. Ugyanennyiért leírná minden sorának az ellenkezőjét is, sőt, amilyen a magyar közélet, egy napon még le is fogja.

2. Schmidt Mária

schmidt_1.jpg

Második női versenyzőnk dobogós helyen végzett, ugyanis Schmidt Mária is egyike azoknak a pozőröknek, akik egyáltalán nem olyan hülyék, mint amilyennek láttatják magukat. Ez a hölgy, aki furábbnál furább kijelentéseivel, sokszor tudományos szempontból is botrányos cikkeivel hívja fel magára a figyelmet, valószínűleg pontosan tudja, hogy nyilatkozatainak többsége nonszensz. Azt viszont szerintem kevesen tudják, hogy Mária asszony időközben az ország egyik leggazdagabb emberévé vált. Szóval amíg a Soros mögötti érdekcsoportok mocskos terveiről, a nyugat bukásáról és a mesterséges nemek által keltett veszedelmekről írt értekezéseket milliárdokkal díjazzák, addig nyilván érthető, ha professzor asszony is inkább ezekkel bíbelődik, mint valódi tudományos munkákkal.

1. Orbán Viktor

orb_2.jpg

A nemzet pozőre természetesen nem lehet más, mint legjava: maga a miniszterelnök. Ha valaki csak olyan dolgokat ejt ki a száján, amit soha nem hitt és soha nem is élt, az éppen Orbán Viktor. A mezőgazdaság és a vidék fontosságáról beszél ő, aki csak úgy menekült a vidéki élet elől, a nyugat bukásáról papol a gyermekét Svájcban taníttató apa, Sorost átkozza a Soros pénzén tanult tanyasi fiú – tovább is van, mondjam még? Szakmunkásokat akar látni mindenütt, de ő maga egyik gyerekét sem adta szakmunkásképzőbe, a sztálinizmus hagyományait épp reinventáló Putyinhoz dörgölőzik a harcos antikommunista, százmilliárdokat halmoztat fel miközben párszázezer forint vagyont tüntet fel a bevallásában. Szerintem ebből az ígéretes emberből mára egyetlen dolog maradt, ami nem pozőrség: a focit tényleg szereti – de sajnos valószínűleg csak azt. Ez nekünk azért elég durva.

 

Ó basszus kimaradt  Geszti - na majd legközelebb.

Ha tetszett a poszt, kövesd Facebook-közösségünket, és sose maradsz le a Harmadik Szempontról

122 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr3112734220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retroflexus 2017.08.11. 14:54:30

@Bilok: A Tanár Úrnak minimum a dobogón van a helye

Peetee 2017.08.11. 14:59:10

@harmadikszem: Igaz, valóban nem a kókler a megfelelő kifejezés. És igen, Müller őszintén elhiszi, hogy ő valamiféle megváltó a reá fogékony nőknek.

Drago Brutic1 2017.08.11. 14:59:46

@Attilajukkaja: Ezért:
www.youtube.com/watch?v=AJbX4seWdZY

Aki képes bármiről fél órát úgy beszélni tremolós hangon, fátyolos tekintettel úgy, hogy ne mondjon semmi érdemit, annak helye van a legnagyobbak listáján.

Papp Sanyi 2017.08.11. 15:00:29

@Valóság nevű unokahúgotok: Az olvastam, hogy őserdei. Azzal se tévedtél volna nagyot :D

Attilajukkaja 2017.08.11. 15:08:51

@Drago Brutic1:
Ja, ez a Müller Péter? Összekevertem a nevelt fiával, a Müller Péter Sziámival. Ő sem teljesen komplett, de pozőrnek nem nevezném. Persze, igy már teljesen egyetértek.:o)

Brute 2017.08.11. 15:08:59

Az utóbbi időben a legjobb ami történt Magyarországon puzsér és a haverjai.
Pont a listán szereplők zagyvasága ellen harcol. Kár, hogy benézted.

Brute 2017.08.11. 15:10:44

Vagy írjál már egy cikket arról, hogy miben mond faszságot tényekkel és állításokkal. Mert eddig csak azokat a közhelyeket láttam Puzsérral szemben, amit Te is elpuffogtattál

Drago Brutic1 2017.08.11. 15:15:31

Véleményem szerint külön lista kéne politikusokkal és a többiekkel. Pld. Benkő Dániel Schmidt Mária kettős értelmezhetetlen reláció. Ez csak egy javaslat, de az ötlet és a szövegek jók voltak!

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 15:16:56

@Brute: itt most nem a butaságáról van szó hanem a pozőrségről, vágod a különbséget? vagy szerinted ő hiteles? Hiteles a sírásba fulladó hörgő hangja? A nyafi szorítós remegése? Ha igen akkor komoly gondjaid vannak a személyészleléssel.

De minthogy feladtad a labdát én még azt is vállalom, hogy egy általad random idelinkelt cikkében találok elképesztő faszságot, na?

Ian 2017.08.11. 15:17:10

Javaslom Puzsérral kapcsolatban tájékozódj alaposabban, egyértelműen nem a listára való. A többivel egyetértek, csak a sorrenddel nem.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 15:17:47

@Drago Brutic1: pedig nem az, mindkettő hazudik a pénzért. A Mária többet hazudik több pénzért, max ennyi a különbség.

Drago Brutic1 2017.08.11. 15:18:54

@Attilajukkaja: Hát, ha szemetek akarunk lenni (miért ne), a 90-es évektől ahogy öregedett, ő sem úszta meg a manírosságot. Ajánlom:
www.youtube.com/watch?v=tKwLwk-UxVs
Dalszöveg és az előadás tökéletes egysége

Drago Brutic1 2017.08.11. 15:23:33

@harmadikszem:
A pozőrség és a hazugság szerintem nem ugyanaz. A hazugsághoz kötődhet konkrét érdek (anyagi, büntetőjogi, stb), a pozőr inkább nárcisztikus ember, aki az eredetiség hiányát modorossággal leplezi.

krixkraxx 2017.08.11. 15:24:26

vágó istván a végzettsége szerint vegyészmérnök, szóval ezért az áltudományos kóklereket üldözi, és nem a médiapatkányokat. szerintem ez kimeríti a tudósember fogalmát, le kéne venni a listáról, egyáltalán nem kókler, más simán beférhetne helyette.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 15:25:45

@Drago Brutic1: van benne igazság, de aki folyamatosan hazudik (értsd éveken keresztül) és mindig, mindenhol az előbb-utóbb bele fog merevedni és akkor már pozőr lesz. Ezek nem egyszer-kétszer hazudnak, hanem mindig ugyanazt a szerepet játsszák mindig ugyanúgy és mindig hamisan. Ettől mások, mint az egyszeri csalók és szélhámosok.

sdani 2017.08.11. 15:28:35

Magyarország kis ország, de a Top10 pózőr közé beférne vagy 100 ember.

@Brute: Puzsér tényleg egy csomószor nem ért ahhoz, amiről beszél, de ez nem is meglepő, mert szó szerint minden (IS!) témán van a focitól, filmeken, politikán, filozófiáig minden. Egyszerűen senki nem érthet mindenhez. Ez látszik is a beszélgetésein, amik persze a magyar médiában még így is a minőséget képviselnek, de ez inkább a magyar média szégyene, mint puzsér érdeme.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 15:28:58

@krixkraxx: soha nem dolgozott tudósként, se nem tanított egyetemen se nem dolgozott kutatóintézetben, se nem publikált, se nem konferenciázott, szóval ha ő tudósember akkor a bácsikám is aki szintén mérnök. Az általam említettek mind áltudományos kóklerek, Soma simán végignyomott pár évet az ezoterikus hülyeségeivel Vágó mellett,a kineziológiát, amely per definitionem áltudomány, hetente adta elő élő egyenesbe. A vágó sosem szállt belé, ellenben lement basztatni a szerencsétlen dohányzásról leszoktató asszisztenst, akinek nyilván fogalma sem volt mi különbség feszültség meg ellenállás között, mivel nem is ez a dolga. Ezért egy hatalmas nagy pozőr, kecskeszakállal.

killercsiga 2017.08.11. 15:30:12

politikusoknak külön lista kellene, lázár, rogán, szijjártó, plusz a feleségek rogánné meg vajnáné, persze sugardaddy vajna is természetesen. matolcsy még úgy is belefér, hogy közben nettó őrült.

Brute 2017.08.11. 15:36:55

@harmadikszem: azért nem igaz,mert ez a szerep önazonos. Nem idegen tőle.

Brute 2017.08.11. 15:38:30

@sdani: korábban meg is említette, hogy örülne, ha jönnének végre hasonló emberek, és ő mással foglalkozhatna.

gabeszkendar 2017.08.11. 15:39:10

Puzsérnál a leírtak a szokásosak... Semmi konkrétum, hogy hol, mikor mondott fasságokat. Nagyon kilóg erről a listáról.

Brute 2017.08.11. 15:40:52

@harmadikszem: " De minthogy feladtad a labdát én még azt is vállalom, hogy egy általad random idelinkelt cikkében találok elképesztő faszságot, na?"

Várom, az egy jobb világ lenne, ha ilyen cikkek születnének. Csak küld el a címemre, ha kész van, le ne maradjak róla!

Brute 2017.08.11. 15:42:06

@harmadikszem: félre olvastam,amit lesz időm, küldöm.

Attilajukkaja 2017.08.11. 15:42:16

@Drago Brutic1:
Én bírom a Sziámit. :o))) Ez az egyik legjobb száma.
Mondtam, hogy ő sem teljesen százas, de mégis jó. Szerintem ez nála nem manír, ő tényleg ilyen. De hát ízlések és pofonok. ;o)

@killercsiga:
"plusz a feleségek rogánné meg vajnáné, persze sugardaddy vajna is "
Valóban!!!

Comte de Gippaud 2017.08.11. 15:47:34

@csentecsa:

"Politikust eleve értelmetlen volt belevenni. Minden jeletős ismertséggel rendelkező politikus pozőr.."

Jó, de Orbánt feltétlen bele kellett venni, különben meg se jelenhetett volna itt a poszt.

A Vágó szerintem teljesen OK. A kis gondozott "sármos" szakállával az urbánus értelmiségit célzó karakterrel próbálja azt sugározni, hogy a jobboldalon mindenki hülye, vagy gengszeter. Ehhez akar ő kontrasztot nyújtani. Hervadó VII. kerületi szingli vénlányok istene ő. A ballib jó munkásembere.

Nógrádi is ok. Képes fél órán keresztül olyan dolgokat mondani, amit a sajtóból már úgy is tudunk, de új megvilágításban taglalni, vagy rejtett összefüggéseiben szemléltetni a dolgokat azt képtelen.

Bilok 2017.08.11. 15:55:01

@retroflexus: Tanár Úr :DDD Szándékosan kerültem a kifejezést, de belátom, a 100-at alulról közelítő IQ-jával ez minimum kijár neki. :)

@csentecsa: Jogos, politikusoknak legyen top 10 nem-pózőr lista. Vagy top 3, ha nem sikerül tízet találni. :)

minekez 2017.08.11. 15:57:30

Egy apróság: Schmidt Mária nem a "munkássága" miatt lett milliárdos, hanem örökölte.

BéLóg 2017.08.11. 15:57:52

Vágó Pista bácsi felférne a listára háromszor is, valamint én is egyet értek hogy a politikusok ide nem valók. Ők mehetnek egy "prostituáltak" listára, nyugodtan.
Havas Henrik éppúgy hiányzik mint Müller Péter, ellenben Puzsért nem tartom pozőrnek.

Jottó 2017.08.11. 16:03:29

Puzsér sztem se..
akkor 100szor inkább Havas Henrik
meg még jó pár "médiaceleb" ideférne

minekez 2017.08.11. 16:06:23

Jut eszembe: TGM-hez mit szóltok, helye lenne a listán?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 16:09:58

@BéLóg: tőled is kérdezem, tök komolyan érdekel hogy szerintetek a puzsér nem tolja túl ezt a szorongó mérges értelmiségi szerepet???????? Szerintetek ez természetes?

tnsnames.ora 2017.08.11. 16:18:55

Szerintem x+1-dik pozőrnek Habony is említhető. Lenyügözően minimális IQ-jához képest elképesztő kontrasztot alkot a piperköc pojáca "Gucci" megjelenésének valamint erős hatalmi beágyazódásának erős kontrasztja. Nagyon ritkán szólal meg, de ha igen akkor viszont az összes fasságmérő kileng. A jelenlegi rezsim szinvonaltalanságának eklatáns indikátora. Alig van ember akinél a marketinglátszat (értsd valós teljesítmény képe) és a valóság ennyire élesen különülne el.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 16:22:46

@tnsnames.ora: mé' a habonynak mi a teljesítménye? Szerintem erről keveset tudni, sima strómannak tűnik mint a rezsi szilu, kb annyi az iq-ja is, az meg hogy a felkapaszkodott tahóknak ninsc ízlése az egy sima szociológiai tény, ahhoz el kell telnie pár generációnyi időnek. Addig meg marad a misi mókus haj meg a gucci, rózsaszín cipővel.

Péterfy 2017.08.11. 16:31:47

Eléggé gyengére, de címe miatt jól eladhatóra sikeredett ez a poszt....a lényeget befolyásoló tartalmi és tárgyi tévedés is akad benne. Vágónak soha nem voltak "kollégái" az említettek.....Schmidt Mária milliárdos vagyona nem a szerzői honoráriumokból, hanem örökségből van....keressek még?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2017.08.11. 16:58:21

Vágó diplomás vegyészmérnök, valamint nyitott, olvasott tehát annyira azért nem lehet műveletlennek nevezni, hogy pozőrködésnek nevezzük a szkepticizmusát.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 17:03:17

@Fedor: nem állítottam hogy műveletlen csak hogy képmutató; hol van a szkepticizmusa, amikor a tévés kollegái ellen kellene bevetnie? Szerződés köti, hogy ott kuss van? A pénzecske mégis fontosabb mint a tudomány szentsége? Eleve nem szeretem amikor tévés celebritások műkedvelő tudóskodnak, de ha emellett még részrehajlóak is...

tnsnames.ora 2017.08.11. 17:05:14

@harmadikszem: Ezt mondtam én is, hogy Habony valós szellemi teljesítményének több a füstje, mint lángja, lehet nem fogalmaztam elég precízen. Amennyire én tudom semmiképpen nem stróman, hanem olyan valaki, aki fújja a passzátszelet a háttér második sorában az ország rovására elég rég óta. Szerintem kimeríti a pozőrség fogalmát, hiszen felvág olyasmire aminek nincs birtokában (pl.: tudás, tisztesség), miközben alapvető kára van belőle az országnak.
PS: strómannak nálam alapvetően Mészáros Lőrinc számít, aki viszont abszolút önazonosan hozza a bunkót. Habony szerintem nem ilyen.

je suis Louis (törölt) 2017.08.11. 17:09:14

"hiszen a képzőművészet manapság egyfelől szinte minden társadalmi jelentőségét elvesztette, másfelől rendkívül szétaprózódott stádiumban van, ahol tücsköt bogarat megtalálhat az, aki szeret keresni."

Menj el egy tárlatvezetésre, mondjuk a Ludwigba, ezután a Pompidou központot javaslom még, mármint ha képes vagy valamiféle nyitottságra és nem csupán az önelégült megmondóember szerep tartja életben az önbizalmadat. Tanulni mindig érdemes:)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 17:10:01

@tnsnames.ora: tudás? Tisztessééééééég? Szokott ilyenekről pofázni? Ha ez igaz akkor ott a helye a dobogón, valóban.

lutria 2017.08.11. 17:53:53

És győzike hogyhogy nem fér fel a listára,pár éve még a leghiteltelenebb közszereplők díját is megnyerte-még a saját anyja temetése előtt/közben/után is az volt neki a fontos hogy arról találjon ki történeteket hogy a külföldön tanuló Evelin lánya milyen gazdag üzletemberrel jött össze és hogy az is adta neki azt luxusautót amivel a temetésre érkezett-pár év múlva ki is derült hogy egy igaz szó nem volt a sztoriban.

chrisred 2017.08.11. 18:16:45

Nem hiszek abban, hogy Orbán valóban szereti a focit. Focizni szeretett, de a magyar futball környékén olyan koncepciótlan zagyvaságot teremtett, ami egy igazi szurkolónak eszébe se jutna.

hidroponi 2017.08.11. 18:23:52

puzser akkora pozor, hogy meg a hivei is itt tiltakoznak :DD

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 18:32:27

@chrisred: nem mindenki ért is ahhoz, amit szeret. Pl Friderikusz is szeret énekelni, Kolláth György pedig humorizálni szeret. Orbán nem úgy szereti a focit mint egy szakértő vagy egy szorkoló, hanem mint egy nagyon sok komplexussal megvert bizonyítási kényszeres mániákus félkegyelmű, és ez persze nyilván többet árt mint használ mondom mindezt úgy hogy pont leszarom a focit és felőlem kivonhatnák belőle az utolsó fillért is örökre.

Tralfamador75 2017.08.11. 18:33:28

@harmadikszem: Puzsér túltolja, de szerintem ezt céllal teszi: hallatja a hangját. Ha úgy tetszik, akkor rámutat bizonyos dolgokra. A véleményével vitát (vagy csupán gondolkodást) gerjeszt.

Amúgy Vágó szerintem is szörnyen pozőr. Irritáló a felsőbbrendűséget, és némi lekezelő leereszkedést (=megadó felsóhajtással szokás jelezni) sugalló "bölcs bácsika" attitűdje. Nem tud szerény lenni.
Pont az ellentéte Egri Viktornak.

Bayer szerintem nem pozőr. Őszintén gyökér.

És valóban, hiányzik a Müller Péter - Soma páros, előbbi szerintem ijesztő, utóbbi pedig idegesítő.
Soma meghívott volt a 4 szellem című műsorba pár éve, és a téma a hűség volt, szóba került a megcsalás és miegyéb, és vitába keveredett Heidl Györggyel. Érdemes megnézni, ha még fellelhető valahol, ahogy a bölcs Mamagésa megpróbálja foggal-körömmel védeni a maga igazát (hogy a férje megcsalta, és ő mennyire hálás ezért [külön mulatságos, ahogy ezt elég agresszíven bizonygatja :-D ], mert az élete jobb lett és stb). Na, az igazi elkeseredett pozőrkedés volt, mint amikor valakit hazugságon kapnak, és látszik rajta, hogy pontosan annak az ellenkezőjét mondja, mint amit érez, de nem akarja bevallani.

Az ilyen ezotévé szintű alakok mindig is taszítottak :S

(Egyébként Müllerrel szemben szerintem Popper Pétert lehetne felhozni, bár neki is volt egy érdekes stílusa.)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 18:55:24

@Tralfamador75: a heidl is nagy pozőr amúgy, tudnék mesélni. De a Somás sztrorit köszönöm, hú, annyira el tudom képzelni, gondolom izzadt közben mint a ló.

a Vágó és a megadó sóhajtás is 10/10-es, neked kellett volna írni a bejegyzést!!!!

Tralfamador75 2017.08.11. 19:04:05

@Tralfamador75: Egri Viktor. Ja, meg ahogy azt megálmodtam.

Természetesen Egri Jánosra gondoltam.

Egri Viktor közvetítéseit is szeretem (lehet, hogy ezzel egyedül vagyok, de a fanyar humora rokon az enyémmel), de természetesen nem rá gondoltam.

Tralfamador75 2017.08.11. 19:05:39

@harmadikszem: Lehet, hogy Heidl is pozőr, mindenesetre Somát sikerült a saját álságosságából rendesen kibillenteni. Élőben is ritkán látni ilyet.

Szornyeteglajos 2017.08.11. 19:16:48

@Tralfamador75:
"Egri Viktor" inkább János...:)

Szornyeteglajos 2017.08.11. 19:21:23

Botorság 10-es meg 100-as listákat felállítani a magyar közélet pozőrjeiből, mert az eredeti jellemekből lehet, hogy a 10-est is csak nagy jóindulattal lehetne összekalapálni, annyi a bohóc.
Viszont van sok mellélövés szerintem.
Pl. Puzsér, Schmidt, stb.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 19:23:34

@Szornyeteglajos: elképesztő mennyien beveszitek a Puzsért. Pedig mondom hogy szerintem nagyon szarul is csinálja.

Jakab.gipsz 2017.08.11. 19:31:08

Jáksó, Csernus, Balázska, és a többi média gyagya hol maradnak.

Kertész Ákos vélemény röfögése sem volt sem volt semmi, szerintem övé az első hely.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.11. 19:33:42

@Jakab.gipsz: a kertész ákos nem populáris, a balázs szerintem nem pozőr max idegesítő, csernus kurva nagy pozőr igazad van és ami azt illeti a jáksó is de ő már nincs sehol asszem.

Nagyorrú Barbi 2017.08.11. 19:59:52

Megkönnyebbülve látom, hogy Orbán nem maradt ki a fikázásból.

fillérbaszó vadász 2017.08.11. 20:31:43

@harmadikszem: Török Gábor. A semmitmondás nagymestere.
Esetleg Gyulás Marci!

6.Lenin 2017.08.11. 21:11:44

A legnagyobb (nálam mindig) aki mindenkit lehúz, aki nála tehetségesebb (pozőr).
A poszt szerzője a nyertes.
(mások ekézése eleve pozörködés )
Havas, Puzsér, de ők profik ebben.

Behajtó70 2017.08.11. 21:50:02

Szánalmasak vagytok.

Tralfamador75 2017.08.11. 21:55:49

@Pistának jó lesz: Hát, azért Bayer ebben az interjúban elég sokat terel/tagad/törölget.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2017.08.11. 22:08:21

Orbán a leggázabb = index címlap.
Sok sikert 2018hoz elvtársak!

gyedmaróz 2017.08.11. 22:29:53

Gyanítom, hogy a szerző még csecsemő volt (vagy még az sem) a "Van benne valami" időszakában, amikor Vágó István barkochba műsort vezetett. Ott tudni kellett, nem lehetett "felkészülni".

Billy Hill 2017.08.11. 22:42:50

@gyedmaróz: Viszont valószínűleg már a 80-as években nyilvánvaló lehetett, hogy a műsorvezető úr kicsit nárcisztikus - különben nem született volna meg a nagyszerű, Gálvölgyi-féle paródia... (Továbbra is vallom, hogy ha bármely érettségi emberrel 40 évig műveltségi műsorokat csináltatnak, akkor műveltté válik, no biggie.) Egyébként meg Nógrádi az új Kolláth, valamint Puzsér valóban nem ért mindenhez, főleg a zenéhez nem, de ezen segítene, ha valahol elejtené pl. a tévéműsorában, hogy "a teljesség igénye nélkül" szerinte mi a stájsz. Bár végül is a hírtévés műsorának a címe is az, hogy SzNobjektív, de akkor kezelje is mindenki így, és nem objektív valóságközlésként...

Hagrid 2017.08.11. 22:54:14

Naggyon jó sor! Beleférne még 1-2, de a legnagyobb kóklerek rajta vannak. :-)

dr. mesterséges színezék 2017.08.11. 23:14:14

@ursus artos: "Úgy tutttam, hogy orbán lesz az első...."

A gondosan tápolt békebáránynál is van az úgy, hogy hiába hazudna magának, Énke nem hagyja magát, és megmondja a frankót.
Énkével kapcsolatban az a probléma, hogy tucatnyi fradiőrzővédő se tudja befogni száját.

dr. mesterséges színezék 2017.08.11. 23:19:45

@gyedmaróz: A Van benne valami vezetése sem teszi meg nem történtté, hogy az egy istállóban futtatott sarlatánok nem zavarták annyira, hogy ha stúdió fizetett melegében nem is, de legalább az Ionkacsa (www.eletoltes.hu/ionkacsa) ötperces mellékleteként elmondta volna az őszinte véleményét róluk és a mesterségükről.
Megvan a harmadikszemtelenkedő igaza. Itt is.

dr. mesterséges színezék 2017.08.11. 23:20:27

@wmiki: Hiába próbálkozol, mókamiki, rólad mindenki tudja, hogy echte vagy.

dr. mesterséges színezék 2017.08.11. 23:24:11

Egyébként ha már szemek... ertem én, hogy szemesnek áll a világ, de hogy PONT Matolcsy és PONT Schmidt Mária...

dr. mesterséges színezék 2017.08.11. 23:31:25

A minelnök nem csak a nem is létező vagyonát, de együtt pálinkázós, nagyon vidéki alakoskodását is lopta: attól a Torgyántól, aki pályájának csúcsára tudta handabandázni magát, csak pechjére olyannal kötött frigyet, aki még nála is etikátlanabbnak képzelte el a hazai politikai életet.

Anonymus-for-president 2017.08.11. 23:47:00

A listáról 3 embert személyesen is ismerek (nem a Puzsért, bár az ő listára kerülésével se értek egyet), sajnos nincs igaza a szerzőnek, mindhárom esetben butaságokat írt. Az írás minden szava arra utal, hogy az illetőnek fogalma sincs az alanyokról. Illetve pont fele annyit olvasott valahol, mint amit leírt, és még 50%-ot hozzáálmodott.
De az írás célját értem.. (Csak nekem tűnt fel, hogy az átalakult Vona, vagy a klasszik pózer Juhász nem került fel?) Mindent a cél érdekében! ;)

dr. mesterséges színezék 2017.08.12. 00:35:56

@Anonymus-for-president: Az egész politikai elit és celebvilág, sőt a kulturális élet nemceleb de szinténzenés szegmense távol van a listától.
Ezért tartom komolytalannak, sőt kártékonynak a topakárhányakat: a pozitív listák implicite lefokozzák a listára szubjektív okból nem kerülőket, a negatív listák meg felmentést adnak azoknak.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.12. 01:16:15

@Anonymus-for-president: én személytelenül ismerek négyet de nincs benne a római pápa és sajnos azt kell mondanom bár nem árulhatom el hogy hülye vagy - de hogyhogy az áramszedő se nem áramlik se nem szed ő? Talán a Soros?

dukeekud 2017.08.12. 03:13:12

Egy pillanatra azt hittem, valami ertelmes dolog, de aztan kiderult, hogy csak a szokasos orbanfobias agyatlan libbantsag.

Magyarország Europa jövője. 2017.08.12. 04:14:17

Nem kicsit szánalmas es pitiáner, Orbánt aki megmentette Europát és Magyarországot az arab megszállástól, pozőrnek nevezni.

TothJanJ 2017.08.12. 08:39:04

Ok ezt jó volt olvasni :D Ma már a tejbegrízbe is Orbán kell ha címlapos receptgyűjteményt szeretnénk de erről mondjuk nem a blogger tehet. Legközelebbre témajavaslatok:

10 gyakori pszichés torzulás
A legnagyobb közpénzlopások 1989-2017
5 politikus aki erőszakos halált halhat 10éven belül
A legnagyobb magyarok: közszereplők BMI indexe akkor és most

ecetera

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.12. 08:47:54

@TothJanJ: majd nézd meg azért hogy hány index2-es címlapos cikkben van orbán, meg fogsz lepődni milyen kevésben. Nekünk is valahol 60 és 80 között van azon cikkeink száma amiben nincs orbán oszt' mégis címlapos lett. Szóval bármilyen szomorú, az Index még messze a legváltozatosabb a nagy elérésű online médiafelületek között például az ORBÁN által felzabált origóval szemben :)

Indriq 2017.08.12. 08:47:54

kimaradt az egyik kedvenc debil, subler norbi és a kanca :)
amúgy nálam puzsér az első, ő mindent mindenkinél jobban tud és azt istentelenül irritáló hangon adja elő. :)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.12. 08:50:52

@TothJanJ: na most felkeltettem a saját érdeklődésemet és megnéztem, az orbános cikkek bőven 10 százalék alatt az index 2-n, ellenben az mszp-t vagy Gyurcsányt ekéző cikkek önmagukban is többen vannak, mint az orbánnal foglalkozók. Na ennek a kormánypárti megfelelője nem fordulhatna elő egyik fideszmédiában sem :(

TothJanJ 2017.08.12. 08:54:03

@harmadikszem: ha elégszer és elég rendszeresen van benne a akkor esélyesebb szerintem, hogy beveszik a többit is. Amúgy a rendszeres kommentelőket is orbi és az áthallásai hozzák, esetleg ha nincs benne majd ők beleírják. De tudod mit igazad van, nem redukálom a blog index címlapos sikereit kizárólag a mainstream poppolitikai vonal meglovagolására, amivel elfogult vagyok, mert néha irritál de alapjában csak szeretnék több olyan napot amikor felmegyek a netre és nem ez ömlik azonnal a képembe.

encir 2017.08.12. 09:03:13

No és Tihanyi távgyógyító 'dr úr?

6.Lenin 2017.08.12. 09:10:14

@TothJanJ:

Akkor mi lenne az "értelme", ha senki, vagy nagyon kevesen olvasnák, és csak 4-5 hozzászólás lenne?
Akkor miként értesülne világ arról, hogy mindenkinél okosabbak vagyunk?
Ezek erről szólnak.
Tulajdonképpen mindenki pozőr valamilyen szinten.
Bármilyen listát lehetne készíteni, valamilyen "értékrend" mentén.

Evel Knievel 2017.08.12. 09:20:01

A szerző valószínűleg izraelita és a mazsihisz embere, akik szerint még Izrael miniszterelnöke is antiszemita. Egy buta seggfej

Zsoltbacsi 2017.08.12. 10:46:24

Egy 10 évvel ezelőtti elképzelt lista dobogója:

Anettka
Fajkaszházy "a humor ellenzéki műfaj" Tivadaj
Pataky Attila

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.12. 20:30:32

@TothJanJ: sajnálom hogy unod az orbánt ha vígasztal én is :) Egyébként meg számos olyan fórum van ahol nincs poppolitika, bevallom én főleg ezeket látogatom. Vagy a CNN-t nézem ahol meg mindig Trump van és dögöljek meg van olyan unalmas az is, mint az orbán!

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.08.12. 21:30:57

Elég nehéz értelmeznem ezt a pozőrséget. Tudom is, hogy miért. Azért, mert engem a közéleti információkból (amely infókat emberek mondanak) elsősorban egy valami érdekel csak: hogy az az információ igaz-e, vagy hamis. Utána még érdekel az is persze, hogy az információ releváns-e, általam ismert-e, ad-e valami újat, és stb. De az, hogy ezeket az információkat ki mondja, számomra csak annyiban érdekes, hogy azzal besorolom az embert valahova, és legközelebb, amikor mond valamit, akkor már a megbízhatóságáról is lesz információm.
Itt azonban ugye, nem egészen erről van szó, hanem arról, hogy az információ mondó emberünk közben mit gondol saját magáról, és minek tartja önnön magát magát. Hát ez számomra teljesen érdektelen. Ugyanis csak az információ a fontos, és az nagyon nem, hogy azt egy öntelt nagyképű hólyag vagy egy szerény liliom mondja. Mind a kettő leget (ettől még lehet) zseni is, és hülye is - hiszen ezek (az intellektuális képességek, és tudás, ill. a személyiségjegyek) egymástól független tulajdonságok

Egy másik kérdés az, hogy a vélelmezett "pozőrök" valóban tudatos hazugok-e. (Ugye, a blogposzt szövege szerint a hazugság a pozőrség egyik feltétele.) Itt ellenvéleményen vagyok (eddig nem voltam, eddig másról beszéltem): Én azt gondolom, hogy a szándékos, és gátlástalan szélhámosokon kívül viszonylag ritka a szándékos hazudozás. Persze bizonyos helyzetekben gyakori lehet, sőt bizonyos foglalkozásokban is (lásd politikus). De ezeket kivéve, általában, amikor egy ember mondja a magáét, akkor ő meg van győződve a saját igazáról. Az megint más kérdés, hogy tényleg igaza-van-e.

Pl. a fenti névsorból Nógrádi György szerintem nem hazudik (szándékos hamis-mondás), hanem a baromságai igazságáról ő meg van győződve. Szerintem ugyanez igaz a lista legtöbb emberére, esetleg azzal a különbséggel, hogy némelyikük azért Nógrádinál kevésbé hülye. A Kedves Beteg viszont valóban nehéz esetnek tűnik. Esetében szerintem valamiféle vegyes állapot lehet, amelyben a fejében már kibogozhatatlanul összekeveredtek a valóság- és a vágyott dolgok. Azt gondolja igaznak, vagy helyesnek (ez egy fontos dichotómia, de nem gondolom, hogy ezzel a Kedves Beteg tisztában van), ami megfelel az ő világának, céljainak. Így, ha bizonyos értelemben tudja is, hogy hazudik, arról azt gondolja, hogy mégis igaza van egy magasabb szempontból -az ő szempontjából persze. Ez egyébként ugyanaz a "cél szentesíti az eszközt" elv, amelyet én is vallok, csak hát egy világ különbség van a Kedves Beteg általi alkalmazás, és az én elvi igazolásom között.

Így ez a "pozőrség" bár az ember jelleméről pszichológiájáról valóban elárul(hat) valamit, de nem igazán fontos dolgot. Ez egy külsőség csak, és ennél sokkal fontosabban a "tartalmak". A Kedves Beteggel sem az a baj, hogy ő egy "pozőr", hanem más. De az nagyon...

6.Lenin 2017.08.12. 22:17:08

@ipartelep:

Érdekes, de tulajdonképpen most te is pozőrködsz egy jóízűt.
Feltételezed magadról (mint mindenki) , hogy szét tudod választani az igazat, a hamistól.
Pedig vannak benned is olyan örökölt, tanult, környezetből felvett dolgok, amik szinte ösztönösen betolnak téged is egy valamilyen "értékrendbe", ami szerint mások felett ítélkezel.
Felveszel egy neked szánt pózt.

Persze nem vitatom, hogy vannak, akik ebből élnek, mert van rá kereslet, és ezért nem biztos, hogy ők az igazi pozőrök. Ők csak ebből élnek, jól.
Az a rosszabb, ha valaki önként vesz olyan pózt, ami valóban hamis, nincs mögötte valós érték.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.12. 23:43:15

@ipartelep: dehogynem, ezek mind hazudnak mint a vízfolyás. Nógrádit ha említetted: olyan osztrák egyetemek igazgatótanácsába hazudta be magát a cv-jébe, amely egyetemek nem léteznek, és mikor megkérdezte a sajtó hogy ezmiafasz akkor azt mondta hogy ja úgy vót hogy létrejönnek de nem jöttek létre. Olyan testületi tagságokat hazudott magának amely testületek léteznek viszont nem tudnak Nógrádi létezéséről, etc. A többi is hazudik, a Kedves Beteg legfőképpen, cinikusan és előre megfontoltan.

6.Lenin 2017.08.13. 10:26:25

@harmadikszem:

Egy jó színész is hazudik?
K.Olga is pozőr?
Kihasznál egy piaci szegmenst, és megél belőle, hol itt, hol ott.
Nógrádi,Puzsér is. Ezek ma már szakmák. Meglehet belőle élni.
Ahogy a legtöbb humorista is.

Orbán is többször kimondta már, hogy a politika ma már egy szakma. Érteni kell hozzá, hogy a lehető legjobban kiszolgálja a közönséget.
Te is bedobtál pár olyan nevet, amitől a poszt felpörgését vártad.Pozőrködtél 1et.
Persze a definíción lehet vitatkozni, de az nem változtat a lényegen, hogy mindenki más színben szeretné magát mutatni, mint aki valójában. Vannak, akik tudatosan, annak, akik ösztönösen.Vannak, akik ebből élnek, mert van rá kereslet.
Szerintem.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.13. 11:51:26

@6.Lenin: a színész nem hazudik, hiszen - 80-as IQ felett - mindenki tudja hogy nem szó szerint kell érteni, amit mond. A lehetséges világ szemantikában, ami a modális logikára épül, úgy mondjuk hogy más az episztemikus modalitása, mint a hétköznapi (referenciális) állításokra. A színész is tud pozőr lenni de nem akkor, ha valótlanságot mond hanem akkor, ha modoroskodik vagy ha színészkedik a színpadon kívül. Szóval ez nagyon rossz példa volt szerintem.

Ez a piaci szegmens meg van rá kereslet szöveg meg azért problémás, mert látszólag legitimál egy csomó gazemberséget. A rablás, lopás, csalás, drogpiac is egy-egy piaci szegmens és remekül meg is élnek belőle emberek, ettől még ne kelljen kritikátlanul normálisnak beállítani. Itt a relativizálás nem csak értelmetlen de teljesen kontraproduktív is.

6.Lenin 2017.08.13. 13:03:07

@harmadikszem:

", ettől még ne kelljen kritikátlanul normálisnak beállítani."

Ezt nem is állítottam, de te is egy "értékrend" mellett válogattál, ügyelve arra, hogy "semlegesnek" véljük.
Egy más szempont szerint készült listát talán te is kritizálnál, mert más szempontok szerint sorolsz.
Ez lett volna a lényege a mondandómnak, meg az, hogy tulajdonképpen mindenki valamilyen szinten pozőr. Van, aki ezzel tisztában is van, van aki szándékosan, mert ebből él.

A különböző szempontokat figyelembe vevők meg listákat készítenek, pedig csak tükörbe kéne nézniük, őszintén.
Ennyi, nem is ér ez többet ennél.
Szerintem.

Szornyeteglajos 2017.08.13. 13:07:51

Puzsér-ha olykor önellentmondásba is kerül- nem elég pozőr, hogy a 10-ben legyen. Ő egy megmondóember. Kritikus. Meglátásai vannak, amik ugyan néha tévesek, amikor a "kompetenciás tengeren is túl" nézelődik, de alapvetően hiteles.

A politikusok nagy része pedig alapból pozőr. Azon túl arrogáns, számító, minimális gátlásokkal bíró exhibicionista. Másként nem is lehet ott érvényesülni, mert ez egy ilyen pálya. Na mostan ebből a mezőnyből Orbánt Gyurcsány elé helyezni...szarvashiba. Igen, láttam a kézcsókos fotót is, az őszödi-beszédet is hallottam, mégis egyértelműen Gyurcsány a legnagyobb pozőr a magyar politikai szférában. Attól, hogy nem szimpi egy közéleti személyiség, még nem biztos hogy be kéne tenni az első 10 pozőr közé.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.13. 15:18:52

@Szornyeteglajos: nem szimpi? Az egyik legkártékonyabb magyarról ezt mondani kicsit kevéske, de majd meglátjátok. Gyurcsánynál már megírtam, hogy semmi hatalma, jelentéktelen figura lett, szóval ezért került hátrébb.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.13. 15:20:14

@6.Lenin: hetet havat összerhordasz és relativizálsz, ezt ködösítésnek hívják, szerintem. Nyilván célja van ennek is, hajrá.

BobAlice 2017.08.16. 11:39:33

Orbánnál még azt is fel lehet róni, hogy kormányon többszörösen elkövettek mindent, amivel a bukott baloldali kormányt vádolták. A legnagyobb hazaárulózó, aki egyben a legnagyobb hazaáruló.