Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Kinek lesz rosszabb, ha Szíjjártó sokat okoskodik?

2017. augusztus 25. 18:19 - harmadikszem

nethung.pngBár túl sok hasznot nem hajtana nekünk, ha a legkülönfélébb mutatókat összevetnénk Magyarország és Hollandia között (GDP, per capita GDP, fenntartható energiák részesedése, tudományos értékteremtő tevékenység elismertsége stb) azért most, hogy a nemzet főkakasa kiosztotta a hollandokat, gondolom sokan érzik úgy, hogy valamiféle farokméregetés válhat szükségessé.

Bizonyos, itt nem részletezendő okok miatt van némi rálátásom a Hollandiában rejlő potenciálokra, így például arra is, hogy a felsőoktatásuk és a kutatói teljesítményük (vagyis az egyik kurrens húzóágazat) milyen elképzelhetetlenül, milyen beláthatatlanul messze van a mieinktől. Hollandia igen sok tudományágban egészen konkrétan a harmadik-negyedik hely környékén van az USA és az Egyesült Királyság mögött, olykor holtversenyben Németországgal vagy valamelyik kistigrissel.

Hollandia területe fele akkora, mint Magyarországé, a per capita GDP-je (egy főre jutó évi GDP dollárban) mégis közel kétszerese a mienkének, a nominális GDP-jük pedig több mint hatszorosa a magyarnak. Szóval, ha egy fél Magyarországnyi ország hatszor annyi értéket termel (financiálisan; a szimbolikus értékekről már fentebb szóltam, és ott jóval nagyobb a szorzó), mint mi, akkor szerintem oda tanulni kellene menni, nem pedig elzavarni őket a k’ anyjukba.

Persze gondolom sokakat nem hatnak meg sem a tudományos, sem a gazdasági eredmények, rájuk is gondolok, amikor egy szigorúan hazafias ötlettel állok elő. Szerintem érdemes megnézni, hogy jelenleg hány magyar élhet Hollandiában, és hány holland él Magyarországon. És akkor az is kiderül, kinek az elemi, nép-nemzeti érdeke a jó kapcsolat. Ami azt illeti, az adatokat csak becsülni tudjuk.

E szerint a dokumentum szerint Hollandiában körülbelül 8-10 ezer magyar él, e szerint a dokumentum szerint pedig Magyarországon egészen biztosan kevesebb, mint 1064 holland él. Mivel a KSH csak a top 10 európai országról közöl adatokat, és abban nincsenek benne a hollandok, így az is elképzelhető, hogy 1063 holland él nálunk, de az is, hogy csak 20. Vegyük mindenesetre a legkevésbé drasztikus aránypárt, és mondjuk azt, hogy Hollandiában nyolcezer magyar él, Magyarországon pedig ezer holland. Akkor azt kell mondanunk, hogy alsó hangon nyolcszor annyi magyar él Hollandiában, mint ahány holland Magyarországon. Lehet, hogy tízszer annyi, lehet hogy ötvenszer annyi, de egy biztos, minimum nyolcszor annyi.

Na ez az, amiért külügyminiszter úr legalább nyolcszor meggondolhatná, kit hova küldözget és milyen modorban.

 

82 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr912779422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zokogjatok 2017.08.25. 23:32:05

"Na ez az, amiért külügyminiszter úr legalább nyolcszor meggondolhatná, kit hova küldözget és milyen modorban. "

Bocs elmúltak már azok az idők, mikor a külpolitika azt jelentette, hogy letolt gatyával pucsítunk, hátunkon a vazelines bödönnel. És lám, nem csak Szíjjártó gondolta erősnek a nagykövet kijelentését:

index.hu/kulfold/2017/08/25/a_holland_kulugyminiszter_elhatarolodott_a_nagykovet_kijelentesetol/

zokogjatok 2017.08.25. 23:52:29

@harmadikszem: olvastam, a szokásos "mi indexesek jól megmondjuk neked hogy mit gondolj" cikk, ami mágikusan mindig valahogy csak bizonyos dolgokat magyaráz meg, másokat meg juszt se, más dolgokon lehet röhögni meg félreérteni meg kigúnyolni.

Bazdmeg komolyan egyszer ennyi energiát raknának abba, hogy megpróbálják megérteni, miért szavaz az átlagparaszt Orbánra, mint amennyi energiát egy ilyen nyálas-nyafogós-tudáléks cikkbe tesznek. Egyből előrébb lennének.

Laciii 2017.08.25. 23:54:09

@harmadikszem: Próbáljátok magyarázni a bizonyítvány az orbitális szopás után, de még azt is bénán.

Kunhallmi Agnes 2017.08.26. 00:02:05

Magyarorszagot visszakene vezetni a liberalis ertekrendhez, az azonnali gondolkodas nelkuli megalkuvashoz, es a kulfodi velemenyek kritika nelkuli elfogadasahoz. Es persze jobban kene szegyelnunk magunkat a holokauszt miatt.
Ha a demokratikus ellenzek ujra hatalomra kerul, akkor bevezetjuk a szegyeld magad a holokauszt miatt napokat. Minden honap elso napja "szegyeld magad a holokauszt miatt" nap lesz.

LAM 2017.08.26. 00:06:59

@harmadikszem:

Ebben a cikkben az indexes szerző kétségbeesetten magyarázza, hogy a nagykövet valójában nem is mondta azt, amit mondott. Kár, hogy ezt a holland külügyminiszter nem olvasta, mielőtt elhatárolódott a nagykövettől. A holland blokk hirtelen le is került az Index címlapjának tetejéről.

Egyébként feltette már valaki azt a kérdést, hogy a nagykövet miért megy haza? Egyáltalán nem kötelező négy év után lecserélni egy nagykövetet. Lehet, hogy a saját országa sem volt vele elégedett?

Ott tévedett a magyar ellenzéki sajtó, hogy Hollandiában ez egyáltalán nem Magyarországról szól. Rutte úgy tudta megnyerni a választást Wilders-szel szemben, hogy a kampányban nagyon élesen muszlim ellenes hangnemre váltott. A holland kormánynak belpolitikai érdeke volt, hogy a külügyminiszter elhatárolódjon a picsogó ornitológustól. És szokatlanul gyorsan és előzékenyen meg is tette.

bgp 2017.08.26. 00:07:25

@zokogjatok: az a gond, hogy kimondta az igazat? Ezt már előtte sokan mondták, szerintem te is tudod, hogy sima ellenségkép gyártás ami folyik ma Magyarországon. Kell egy "csúnya rossz bácsi" mint pl. Soros, vagy most ez a holland. Erre rá lehet uszitani minden elmeszegény választópógárt. És, ahogy az ISIS-t is inkább a gyenge képességű, vesztes emberek támogatják, úgy a Fideszt is. Csak nézz rá egy közvéleménykutatásra (gyengén iskolázottak között melyik párt a menő, magasabb iskolázotta között melyik nem). Ennyi volt az egész.

zokogjatok 2017.08.26. 00:12:31

@bgp: "sima ellenségkép gyártás ami folyik"

+

" És, ahogy az ISIS-t is inkább a gyenge képességű, vesztes emberek támogatják, úgy a Fideszt is"

Loál szerencsére te nem ám ellenségképet gyártasz :D Néhány százalékos eltérések vannak a pártpreferenciákban, ezt akarod úgy előadni, hogy "fideszesek = vesztes hülyék", de nyilván közben vadul hörögsz, hogy milyen szemetek hogy gyűlölködnek :D

Jaj atyám de jó lesz látni a dühtől lila fejeteket 2018 áprilisán :D

metax 2017.08.26. 00:21:43

@zokogjatok: "Bocs elmúltak már azok az idők, mikor a külpolitika azt jelentette, hogy letolt gatyával pucsítunk, hátunkon a vazelines bödönnel. És lám, nem csak Szíjjártó gondolta erősnek a nagykövet kijelentését:"

Bocs, elmúltak már azok az idők, mikor a külpolitika azt jelentette, hogy hazánkba akkreditált nagykövet befogott szájjal nézik végig egy országromboló aljas rezsim működését. letolt gatyával pucsítanak a magyar méltóságos urak előtt hátunkon a vazelines bödönnel.

zokogjatok 2017.08.26. 00:32:54

@metax: "egy országromboló aljas rezsim működését"

mágikus, hogy pont a makulátlanul européer Gyurcsány alatt lett államcsőd, amit csak az IMF segítségével tudtunk elkerülni, az országromboló gyilkos Orbán alatt meg pont 0%-os kamatra adják az államkötvényt.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2017.08.26. 00:33:00

Ezt a haragot ebben a helyzetben elő kellett adni. Más országok is így szoktak szórakozni egymással, ez a diplomácia, csak mi nem olvasunk cikkeket róluk a mértékadó magyar sajtóban. A volt nagykövet egy ostoba faszkalap, aki talán dühös amiatt, hogy hazarendelték, talán azért, mert már korábban is mondott itt kisebb hülyeségeket. Dühében még jól odaüzent a magyar kormánynak, amit nekünk nem volt szabad haragos reakció nélkül eltűrni. Ilyenkor megy a jegyzékváltás meg a többi cirkuszi műsorszám, évszázadok óta, majd a külügyminiszterek összeölelkezve megerősítik, hogy a félreértés elsimítva, a barátság nagyobb, mint valaha. Érdekes lenne pár hónap múlva megtudni valamit erről az idióta Scheltemáról, mi lett vele. Elküldik Nauruba vagy Nyasszaföldre, kitüntetik, vagy visszavonul és memoárokat ír?

zokogjatok 2017.08.26. 00:34:33

@Androsz: +1

csak vicces ahogy az ilyen blogok rárepülnek, jósolják már az orbánállamcsődöt meg az euból kirúgásunkat ahogy szokták, aztán nyüszítve koppannak

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.26. 00:37:23

@bgp: azt kihagytad hogy mivel többégében valóban egy IQ negatív csőcselékről van szó, ezért egyrészt rohadt sok idejük van, főleg éjszaka amikor már nem megy a barátok közt és véget ért a közszolgálati híradó is, másrészt nagyon, de nagyon olcsón megvehetők. Így jut idejük arra hogy szakmányban tolják a propaganda népi szintre leszivárgott változatát az összes általuk fellelhető blogon és attól tartok közben még azt is képzelik, hogy fontos társadalmi feladatot látnak el :)

metax 2017.08.26. 00:39:53

@zokogjatok: Mágikussss, hogy pont Gyurcsány alatt lett pénzügyi válság...

Le Orme 2 2017.08.26. 00:53:23

Hollandia egy fiatal, nemzeti identitás nélküli ország, amely kulturálisan alacsonyabbrendű, mint Magyarország. Ez kisebbrendűségi érzéssel járhat egyeseknél, mint pl. ennél a leköszönő drogos nagykövetnél is. Péter pedig ügyesen válaszolt, intézkedett, dicséretet érdemel.

VADÁSZPUSKÁS LIBERALIZMUS 2017.08.26. 01:11:01

"Akkor azt kell mondanunk, hogy alsó hangon nyolcszor annyi magyar él Hollandiában, mint ahány holland Magyarországon"

Ez az arany rovidessen megfordul, ahogy elkezdenek magyarorszagra menekulni a szegeny menekultek elol.

metax 2017.08.26. 01:16:33

@zokogjatok: "az országromboló gyilkos Orbán alatt meg pont 0%-os kamatra adják az államkötvényt."

A jól gazdálkodó diktatúra és a gazdasági fejlődés kéz a kézben jár. Egy ideig legalábbis...A gyilkos Kádár évtizedei alatt meg kétszámjegyű gdp növekedés volt. Olyan mértékű, ami ebben az országban nagy valószínűséggel még egyszer nem lesz. Épült az ország, 1963-ra felgyulladt az utolsó településen is villany...a '70-években a magyar mezőgazdaság világszínvonalú volt. Gulyáskommunizmus, legvidámabb barakk, viszonylagos jólét, konszolidáció, 1963-as amnesztirendelet...hol volt itt a gond? Abba lehet tehát hagyni így utólag is az unalmas diktatúrázást, a komcsizást, mert a gazdaság úgy látszik fölülír mindent. Úgyhogy kuss, szarjunk '56-ra, a levert forradalomra, ezrek kivégzésére, szarjunk a diktatúrára, hiszen a gazdaság növekedett, az ország épült-szépült.

És most hol van a diktatúra? Milyen diktatúra? Hol, melyik sarokban? Nulla százalékos állampapír, basszátok meg!! A kormány ellopja a nép tulajdonát, javait? Ellop és elherdál 3 ezer milliárd forint MANYUP vagyont? Ráteszi a kezét a vidéki sajtó egészére? Lapokat és rádiókat szüntet meg? Ártatlanul hurcol meg embereket? Elrabolja, átrendezi a föld, a trafik-és a szerencsejátékpiacot? Hogy a közszolgákat immáron indoklás nélkül lehet kirúgni? Hogy úgy bánnak velük, mint az állattal? Hogy szarnak fentről minden egyéni és közösségi autonómiára? Hogy első intézkedéseik egyikeként elvették, illetve nevetséges mértékűre szűkítették a sztrájkjogot? Hogy szarnak a tanárokra? Elvették a tantestületek igazgatóválasztási jogát, a pedagógusok szabad tankönyvválasztását, egyentankönyv, egyentanterv?

Hogy ha az előzetesen felkért földrajzi névbizottság kimondja, nem jó a repülőtér új neve, akkor elcsapják a testületet a fenébe? Hogy csaló választási törvényt alkotnak, és közben röhögnek a markukba? Hogy lopják a közpénzt, az uniós forrásokat, hogy sok esetben értéktelen vackokra költik el ezeket? Hogy a Polt Péter vezette főügyészség sorozatosan tagadja meg a nyomozást fideszes politikusok ellen?

???

???

Ki nem szarja le mindezt, hiszen a nulla százalékos államkötvényeket veszik, mint a cukrot, a külföld és a magyar lakosság láthatóan vígan finanszírozza a fasiszta rezsimet, gond egy szál se. Az ország épül és szépül......úgy, mint Kádár idején. Persze akkor is, mint most is, hitelből, plusz eu-s forrásokból (a rohadt unió pénzéből).

Le Orme 2 2017.08.26. 01:19:46

Érdekes, az Indexen nem találok hírt arról, hogy stabilról pozitívra javította a magyar államadósság besorolás kilátását az S&P.

Laciii 2017.08.26. 01:23:49

@harmadikszem: Írod ezt hajnali 1kor, szép beismerés

MACISAJT 2017.08.26. 02:10:29

"Kinek lesz rosszabb, ha Szíjjártó sokat okoskodik?"

Nektek és a nyakóknak pl. garantáltan.
És persze immár a harmadik nagykövetnek Badfriend nembarátunk amerikai,Jószéf Amrani izraeli és most ez a holland Gajus Scheltema , akiket saját kormányaik szégyenítettek meg nagy nyilvánosság előtt.

Szerintem megérte.

MACISAJT 2017.08.26. 02:24:30

@Le Orme 2: "Érdekes, az Indexen nem találok hírt arról, hogy stabilról pozitívra javította a magyar államadósság besorolás kilátását az S&P. "

Nem csodálom...
A Népszavában meg éppen tegnap jelent meg a cikk, amely kijelenti hogy "

Idén már aligha kapjuk meg a stabil helyett a pozitív kilátásokra utaló besorolást a nemzetközi hitelminősítőktől, amire a kormány régóta nagyon vár.
hirdetés

Elmúltak azok az idők, amikor a magyar kormányzatnak csak vágyálma volt, hogy az ország kikerüljön a hitelminősítőknél a hosszú évek óta tartó bóvli besorolásból. Sőt, már jobb osztályzatok felé tekintget; ma épp a Standard & Poor’s (S&P) adja ki - a tőzsdezárás és lapzártánk után - legfrissebb jelentését a magyar szuverén (állam)adósság vizsgálatáról. (2017-ben már nem szerepel a cég listáján besorolásunk újbóli értékelése.)

Mint emlékezetes, az S&P előzőleg idén februárban értékelte Magyarország hosszú és a rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló szuverén kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3” besorolását, amelyet akkor változatlan stabil kilátással megerősített.

A Fitch Ratings tavaly májusban, az S&P szeptemberben, a Moody’s pedig novemberben emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást. Azóta ezeknél az intézményeknél azonos, "BBB mínusz/Baa3” osztályzattal, és egyaránt stabil kilátással tartják nyilván Magyarország hosszú lejáratú államadósságát. (Az S&P jelölése némileg eltér a másik két intézményétől, de azonos megítélést jelent.) Ezek a besorolások a befektetési ajánlású sáv alapszintjét jelentik. A ma friss véleményt kifejtő S&P által érvényben tartott stabil kilátásból az elemzők azt a következtetést vonják le, hogy a cég nem módosít eddigi megítélésén. A magyar kormány egyébként arra vágyik, hogy a kilátások pozitívnak minősüljenek, de erre a szakértők nem adnak esélyt."

nepszava.hu/cikk/1138557-tavol-vagyunk-az-elit-adosoktol

Muhaha

Magyarország Europa jövője. 2017.08.26. 03:06:16

@metax: "A gyilkos Kádár évtizedei alatt meg kétszámjegyű gdp növekedés volt."

Nem mintha a nyilvanvalo idiota, provokativ hazugsagra valaszolni kene.

Csak rend kedveert. A diktatura 40 eve alatt SEMMIFELE gazdasagi novekedes, vagy ertelmezheto gazdasagi teljesitmeny nem volt. Az orszag SZIGORUAN kulfoldi hitelekbol elt 40 even at. Amit meg mindig fizetunk, es meg minimum 30 evig fizetni fog az orszag. Peldaul az 1960-1970 kozotti hitelek idealis esetben 2040 korul fognak kifutni.
Lenyegeben egy megszakitas nelkuli FOLYAMATOS ALLAMCSODBEN volt az orszag 40 even at, mint ahogy a liberalisok 2010-ben is, csak a 21 milliard dollar IMF hitelel kerultek el a kozvetlen ALLAMCSODOT.

ebella 2017.08.26. 03:24:49

Elég lett volna egy egyszerű "elmész te az anyádba" is. Akkor sem lett volna igaza Szíjjnak, de legalább nem árt az országnak.Nagyobb baj, hogy valószínűleg nem ilyen hülye. Ezt akarják. A minél nagyobb balhét. Mögöttük is áll egy két méteres százharminc kilós, börtönben kigyúrt kancigány (Oroszország), mint a cigánygyerek mögött, aki húszkilósan, ok nélkül beleköt a családodba.

Kár, hogy az oroszokat választottuk, aki annyik kárt okoztak olyan sokszor a magyaroknak. Nem is értem, pillanatnyi anyagi előnyökért, ki az a magyar ember (aki ráadásul nacionalistának hazudja magát), akinek megéri?

ebella 2017.08.26. 03:28:01

@Magyarország Europa jövője.: Arról nem is beszélve, hogy Horthy utolsó békeévében ('38-ban) a magyar proli annyit keresett mint az olasz, és felét mint a német. Kádár után, meg harmadát mint az olasz, önegyedét-ötödét mint a német.

Ha volt is fejlődés, messze elmaradt Európa nyugati felétől.

ebella 2017.08.26. 03:40:28

@MACISAJT: Hajrá oroszok, ugye? Méghogy nemzeti érzelműek vagytok! (Igaz az egyik ideológusotok is megmondta az csak máz. Politikai árú. És lám igaza volt.) Szégyelljétek magatokat!

Svájcnak megvan a gazdasági ereje, és pénzhatalma (a világ második és nyolcadik legnagyobb bankja is svájci), vagy Brunei olajban igen gazdag, de más pármilliós országot nem tudsz mutatni, akinek nem kell a szövetség, a védőháló. Miért az oroszokat választotta a nemzetáruló kormány, és te miért örülsz ennek? Nagyanyádat, anyádat nem abajgatták a részeg ruszki rablók '45-ban? Te nem itt éltél mikor leverték a szabadságharcunkat, vagy a ősapád nem itt élt 1848-49-ban? Úgy könnyű. De a legtöbbünknek ez az emléke az oroszokról. Meg, hogy a Pozsonyhoz közeli Oroszvárt és még két magyar falut Sztálin parancsára elcsatoltak az országtól, mert túl közel estek Pozsonyhoz.

bkkzol 2017.08.26. 03:46:19

Biztos túlszívta magát a vénember!!! Tekerjen szépen haza, hátha addig kitisztul!

bkkzol 2017.08.26. 03:56:54

@ebella: Sok értelme nincs történelmi példákat felmutatni. Svájc egy gennykupac Európa közepén. Erkölcsi morálok nélkül teszi el, mossa tisztára a nácik, zsidók, diktátorok, drog és fegyverkereskedők pénzét!
Történelmileg nem túl jól jöttünk ki a németekkel, osztrákokkal, franciákkal se. A németek is szépen bevonultak Magyarországra.... százezreket küldtek frontra, haláltáborokba... franciák szépen átrajzolták a térképet....

MACISAJT 2017.08.26. 07:13:49

@ebella:

Fogalmam sincs hogy jön ez most ide.
Szeretnem kellene tán azt ha Brüsszel most úgy viselkedik mint anno Moszkva?
Vagy ha egy holland elmebeteg nagykövet úgy böfög mintha ő volna Veesenmayer?

Egyébként, ha már mindenáron történelmi visszaemlékezéseket akarsz.
Magyarország akárhányszor csatlakozott egy Németország vezette koalícióhoz, annak mindig világháború, pusztulás és milliók halála meg területvesztés lett a vége.

2017.08.26. 07:58:36

@Magyarország Europa jövője.: számokat, ha kérhetném...a gdp alakulása? Államkölcsön? Hitelfelvétel?
Államadósság alakulása?
A gdp százalékában: 2006: 64.7%, míg 2016-ban 74.1%
Emlékszel? Gyurcsány takarodj!

Lajos Csánó 2017.08.26. 08:06:44

Ameddig ilyen tetűk lesznek a főnökök a politikai életben, nem sokat lehet várni!A győztesek nem mi leszünk!

Sexual Harassment Panda 2017.08.26. 08:15:01

Tehát Hollandiával nem szabad kötözködni, mert gazdagabb ország.
Ok.

ati27 2017.08.26. 08:19:05

@zokogjatok:
Én csak arra gondolok, a fíjjúk mán megint mit akarnak ellopni, hogy így megy a terelés. Vagy esetleg Orbán télleg kezelésen volt? :D

ebella 2017.08.26. 08:19:18

@bkkzol: Azért Európába tartozunk (az egész kultúránkkal) és nem Oroszországhoz. Szerintem.

Attól még lehet szopni az oroszok faszát, csak ez milliókat sért személyükben is.

Svájc meg szerinted gennygóc, szerintem meg az ideális társadalom-ország, a lakosság 99%-számára élhető piacgazdaság. Nem egyszer voltam arra, hosszabb rövidebb ideig. Drága, még a németeknek is, de megéri. Ha nem lennék nacionalista, oda költöznék.

ebella 2017.08.26. 08:22:57

@Sexual Harassment Panda: Mert kulturáltabb. Fényévekkel. Ha nem is érted.

Meg nem is érdemes egy ilyen szarság miatt. Persze vannak (többnyire) krakéler kancigányok, akik állandóan a konfliktust keresik, de mindenki egyszer emberére akad, a legerősebb is. Hátmég ha ványadt, erőtlen.

ebella 2017.08.26. 08:31:38

@MACISAJT: Szerintem meg nem úgy viselkedik.

Moszkva mikor adta ide a bruttó hazai termék néhány százalékét? Inkább elvette azt, hogy segítsen a szegényebb, de orosz-szopkodó rendszereken. Velünk fizette ki a hatalma megerősítését.

Az oroszok egy esetben sem tettek jót velünk, talán csak mikor kivonultak, de akkor is mindent vittel amit csak lehetett. Hogy lehet egy ilyennel barátkozni? Főleg, ha van olyan aki meg ad. Nettóban a nemzeti jövedelem három-négy százalékát, szabad utazást, előnyös üzleteket (bármit is hisztek, vagy bármit is hitetnek el veletek, én üzletember vagyok, rengeteg jó üzletet kötöttem, kötök nyugatiakkal, persze ők is keresnek, dehát ez a kapitalizmus rendje), a felemelkedés lehetőségét, amit a többiek ki is használnak, mi meg arcoskodunk. Cserében csak demokráciát kér. Jó üzlet, ha nem is hiszitek.

amado 2017.08.26. 08:38:42

Ennek a takonypóc Szíjjártónak (persze a Kedves Vezető jóváhagyásával és a csürhe boldog tapsikolása közepette) muszáj folyton baszakodnia valakivel. Az, hogy most éppen Hollandia a soros (vagy Soros), csupán a véletlen műve. Megsértődni, pökhendiskedni, félelmet kelteni és gyűlöletet szítani (és csak így zárójelben, lopni), ebből áll a NER. Egyre jobban hasonlítunk Kusturica Undergroundjára, gürizünk a szánalmas bunkerünkben, a patkányok meg híznak.

sZulamith 2017.08.26. 08:40:35

Ezer hollandról biztosan lehet beszélni, hiszen a szép környezetű településen ahol lakom, a közelemben 4 holland család vett házat. Nem messze tőlünk egész kolóniát alkotnak a hollandok, az ott lakók örömére, hasznára. Szóval ez a kirohanás nem volt más, mint vihar egy pohár vízben.

Sexual Harassment Panda 2017.08.26. 08:48:52

@ebella: Mitől kultúráltabbak?
Attól, hogy végigrabolták a fél világot, százezreket kiírtottak?

ati27 2017.08.26. 08:58:14

@ebella:
10-11 éve mikor leléptem(kösz Flettó), itt akkor magyarországot a balkánhoz sorolták. Már aki tudta hol van. (pedig még európában vagyok :) ) Na akkor sértőnek éreztem. Most már tudom igazuk volt. Viki, tesz róla, hogy még csak gondolatban se jöjjön elő, hogy valaha visszatérjek. Pedig anno szimpatiyáltam velük, és kívülről szurkoltam nekik, hogy legyn meg a 2/3-ad (mondjuk azzal a "hátsó" gondolattal, hogy ne legyen kifogás, miért nem tudják előrébb vinni az országot) Hát ég a pofám, ha arra gondolok, hogy valaha szimpatizáltam velük. És ha igaz, és az index pontosan idézi a holland uriembert, akkor 100%-ban igaza van. Vikiék pontosan az ellenséggyártásban/keresésben "fanatizálásban" profik. Mint a terroristák/Nácik. "vicces" és szomorú, hogy még olyan embereket is a kommentelők, aki Fideszközeli verőlegény drogozva/jogsi nélkül 130-al városban halálos balesetet okoz. Ezek után simán nyaral olyan helyen amit az emberek 95%-a csak fényképről lát. Majd hazatér és ott folytatja, ahol abbahagyta. Új luxusautóval jogsi nélkül furikázik. És a birkák helyeselnek/védik.. Gratulálok, ez a szép új magyarország... Ti csináltátok, élvezzétek. Valahol engem ez elszomorít, pedig nagy ívben le kéne sz...om.

ati27 2017.08.26. 09:02:27

@Sexual Harassment Panda:
Azt ugye tudod, ez hülye indok. Anno jöhetnénk azzal, hogy 1000 évvel ezelőtt a magyar törzsek végigdulták rabolták europát. ÉS erre most még büszkék is sokan. Gondolom te is. MAjd jössz ezzel a bullshittel. Akkor nézzük meg, miért vettek részt a magyarok a 2 vh-ban. Mit csináltak mondjuk erdélyben/felvidéken a magyar csapatok.. ááá biztos csak humanitárius missziót teljesítettek. :D

Untermensch4 2017.08.26. 09:12:49

@Le Orme 2: Azért kisebbrendűségi komplexusban mi magyarok körökat verünk a hollandokra... :)

ostvan1 2017.08.26. 09:48:32

@Untermensch4: "Azért kisebbrendűségi komplexusban mi magyarok körökat verünk a hollandokra... :)"
Ha olyan magyaroknak a véleményét figyeled, akik alapból cseléd-proli mentalitásúak, akkor igen. Vagyunk páran, akik - tudomásul véve Magyarország méretét, gazdasági erejét, stb, de - tisztában vagyunk azzal, hogy nélkülünk Európa szegényebb lenne. Túlfejlett büszkeség nélkül.

déjá vu39 2017.08.26. 09:51:23

@zokogjatok: Az interjú sok kijelentése közül egytől határolódott el (pontosabban: nem tartotta szerencsésnek a mondatot).

torró 2017.08.26. 09:51:35

@harmadikszem:
Brávó! Ez lenne a liberális kultúra? Vagy baloldali? Szóval ha valaki netán másképpen gondolkodik mint ti, akkor az egy nulla IQ-l rendelkező csőcselék? Akkor olvasd el az ellenzéki hozzászólók magasan művelt emberkék irodalmi alkotásait. Gondolom mindegyik két diplomával rendelkező egyed. Egy biztos. Orbánék mostanában elég elítélhető módon intéznek egy két dolgot. De még nem vitték csődközelbe az országot! Ez majd a választásokon kiderül, hogy miként ítéli meg a nagyérdemű. A Holland nagykövet meg szarul vizsgázott diplomáciából! Ennyi!

Dinkainka 2017.08.26. 09:52:56

@zokogjatok: Azért Putyin segge elég fényesre lett nyalva a díszpolgári címmel!

déjá vu39 2017.08.26. 09:53:19

@MACISAJT: "Szeretnem kellene tán azt ha Brüsszel most úgy viselkedik mint anno Moszkva?"

Nem. de nem is viselkedik úgy. Pl nem állomásozik itt ideiglenesen a Déli Hadseregcsoport.

déjá vu39 2017.08.26. 09:57:40

@ebella: Amikor még itt voltak a szovjet elvtársak, gyakran idéztük az alábbiakat.
- Hogyan mennek kifelé a SZU-ba a vonatok? Hát így: húz-zsír, hús zsír?...
- És visszafelé (bocs)? Kutyafasza-Kutyafasza, ...
(mondd el, érezni fogod a külünbséget.

déjá vu39 2017.08.26. 09:58:36

@ati27: Szerencsés vagy, hogy idejében elmentél.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.08.26. 09:58:54

@zokogjatok: "Bazdmeg komolyan egyszer ennyi energiát raknának abba, hogy megpróbálják megérteni, miért szavaz az átlagparaszt Orbánra, mint amennyi energiát egy ilyen nyálas-nyafogós-tudáléks cikkbe tesznek. Egyből előrébb lennének."

tökéletesen értjük, miért szavaz az átlagparaszt Orbánra, ahogy azt is, hogy miért szavaz az átlagparaszt Trumpra. de ez még nem azt jelenti, hogy nekünk kéne elnézést kérnünk, amiért - a valóságnak megfelelően - Orbánt egy szociopata lótolvajnak, Trumpot egy kórosan hazudozó nárcisztkus krakélernek, mindkettejük szavazóit pedig korlátolt, morál ellen beoltott, félanalfabéta mocsári orknak tartjuk.

nincs semmi baj! 2017.08.26. 10:00:30

@Androsz: Te se nagyon követted az eseményeket, igaz? :) A sztori úgy kezdődött, hogy a nagykövet azért távozik, mert nyugdíjba vonul. Ezért is adott interjút, amit felteszem nem olvastál el ( Az ominózus interjú felvezetése - konkrétan az első mondat - így szól: "Négy év után a napokban távozik Budapestről, és több évtizednyi külszolgálat után nyugdíjba megy Gajus Scheltema, Hollandia magyarországi nagykövete." ). Nem baj, az a fontos, hogy van véleményed.

Janossz 2017.08.26. 10:45:58

@torró: "Orbánék mostanában elég elítélhető módon intéznek egy két dolgot. De még nem vitték csődközelbe az országot!"
Csődközelbe egy világválság vitte az országot. Volt olyan Orbán alatt? Legyőzte a Matolcsy? Ugye, nem.
Tudjátok, de le nem szálltok a csődről, ami nem is volt, csak a forint leértékeléshez kellett kiabálni kicsit róla, mikor már kint voltunk a gödörből. Devizahitelesek örültek piszkosul.

Proud Mary 2017.08.26. 11:04:52

@harmadikszem: 00:37:23-kor.. elég egyszerű vagy.

Proud Mary 2017.08.26. 11:10:46

tök jó, h már a holland góré is elhatárolódott a nagykövet hülyeségétől, de a magyar ballibsik még mindig védik. na kb ez az (a dolgok összefüggésben kezelésének a hiánya; az időrend fel nem ismerése) ami miatt a béka segge alatt vagytok.

wolves84lb 2017.08.26. 11:27:59

@zokogjatok:
"Bocs elmúltak már azok az idők, mikor a külpolitika azt jelentette, hogy letolt gatyával pucsítunk, hátunkon a vazelines bödönnel."

Jaja, lásd putyin elvtárs és viktor király kapcsolatát...ugye.

wolves84lb 2017.08.26. 11:31:17

@Le Orme 2: te jó példa vagy a kontrollálatlan házi pálinkafőzés veszélyeire.

E.Katolnai 2017.08.26. 11:40:36

Szijjártónak igaza van. Miért nem az anyja meg a néger-arab terroristák közé húz párhuzamot ez a taknyos lófejü tróger, ahelyett, h a magyarokat gyalázza?

Janossz 2017.08.26. 11:59:26

@E.Katolnai:"... taknyos lófejü tróger,..."
Az ilyen megnyilvánulások mindig megnyugtatnak, hogy az ország jó kezekben van.
Keresztény, nemzeti, konzervatív. És a hívei is ilyen komoly emberek.

Boar. 2017.08.26. 12:39:10

Biztos rosszul nézem a beidézett dokumentumot de abban nem látok külön hollandokra szóló kimutatást-nyilván lehet matekozni, hogy az egészből kivonom az összes többit). Viszont Baranyában és Somogyban biztos 1064-nél több holland és állandóan vagy időszakosan(tehát van ingatlanja, nem a turistákra gondolok). Lassan egész falvak válnak holland birtokká. Hogy ez a statisztikában miért nem szerepel, az legyen azoknak a baja akik hisznek benne.

jolka40 2017.08.26. 12:57:02

@Boar.: A hollandok a tengerszint emelkedése miatt bebiztosítják magukat úgy, hogy Európa-szerte vásárolnak ingatlanokat, ahová elmenekülhetnek, ha bekövetkezne egy természeti katasztrófa. De ha igaz volna, hogy éppen a mi hazánk állampogárai szeretnének lenni, annál inkább meg kellene gondolnia az Orbán-rezsimnek, hogy kekeckedjen Hollandiával.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.08.26. 13:01:07

Ugye, mi most úgy teszünk (ill. én nem), mintha ennek a Szíjjártó-nak hívott debilis bűnözőnek lenne egy olyan címe, hogy "külügyminiszter". És látszólag van is neki. De itt akkor felmerül a "látszat, és a valóság", ősi filozófiai kérdése. Valóban az a "kirakat", hogy ez egy külügyminiszter, és a főnöke a Kedves beteg meg egy mini szterelnö kúr. No de mi a fontosabb, a látszat, vagy a valóság? Mert a valóság meg ezzel szemben az, hogy ezek nem mások, mint gátlástalan, ostoba fasiszta tolvajok.
Számít, hogy egy gátlástalan, ostoba fasiszta tolvaj mit röfög? Hát, bizonyos szempontból érdekel lehet, de tartalmi, intellektuális szempontból nem az. Adjuk meg a császárnak, ami a császáré, istennek ami az istené, és ezeknek a debilis bűnözőknek meg azt, ami az övék!

belekotty 2017.08.26. 13:06:48

@zokogjatok: A cikket nem olvastad el, csak a címet.

belekotty 2017.08.26. 13:07:54

@zokogjatok: "megpróbálják megérteni, miért szavaz az átlagparaszt Orbánra"

Ez a baj, hogy az átlag paraszt szavaz rá. Jól látod.

belekotty 2017.08.26. 13:12:13

@zokogjatok: "Orbán alatt meg pont 0%-os kamatra adják az államkötvényt." - Lefordítva, a betétek biztonsága nem szavatolt a bankszektorban.

Jakab.gipsz 2017.08.26. 13:16:08

@ipartelep: Te kis lángész, meg vagyunk mentve.

Ha ez ilyen egyszerű lenne, mint ahogyan Móricka képzelte el a filozófiát. problémáink sem lennének. Neked vajon mi jár ezekért a "jó tanácsokért " ?

Vedd észre uszítasz egy törvényesen megválasztott kormány ellen!

Tehát polgár háborús uszító vagy, a te szavad minősítenek, tégedet.

Ekrü 2017.08.26. 13:22:24

@Janossz: "Csődközelbe egy világválság vitte az országot. "-Az ország 2006-ban már csődközelben volt,-tudod, ekkor volt az öszödi beszéd -,a világgazdasági válság pedig csak később, 2008-ban.

Boar. 2017.08.26. 13:42:40

@Jakab.gipsz: Mi van te kretén, ez az új kommunikációs séma? Aki kritikát fogalmaz meg az "uszít a törvényesen megválasztott kormány ellen", avagy "polgár háborús uszító" ?
Na elmész te a narkós kurva anyádba...

metax 2017.08.26. 13:47:48

@Magyarország Europa jövője.: "A diktatura 40 eve alatt SEMMIFELE gazdasagi novekedes, vagy ertelmezheto gazdasagi teljesitmeny nem volt."

Nem??! Albánia szintén mozogtunk 40 éven keresztül? Mezőgazdaság, ipar, infrastruktúra...Erről inkább kérdezd meg anyádat, vagy nagyanyádat, hogyan éltek az '50-es-, és hogyan a '70-es, '80-as években és utána pofázzál hülyeségeket.

"Az orszag SZIGORUAN kulfoldi hitelekbol elt 40 even at."

Amit átváltottak gazdasági beruházásokra. Igen, hitelből. A mocskos, "hanyatló" Nyugat pénzéből. Ami később vissza is ütött, de az ország attól még elvitathatatlanul fejlődött.

"Az orszag SZIGORUAN kulfoldi hitelekbol elt 40 even at."

Nem unalmában bocsájt ki manapság az ÁKK államkötvényeket...gondolj bele, mi lenne, ha a külföld egyik napról a másikra megvonná az ország finanszírozását, és visszakövetelné a pénzét. Elmondom: hipp-hopp összeomlana az ország, a rezsimmel együtt. Ugyanúgy hitelekből élünk ma is, mint akkor, ha nem vetted volna észre.

"Amit meg mindig fizetunk, es meg minimum 30 evig fizetni fog az orszag."

Mint Orbán állampapírjai után a kamatot? Úgy fizetjük, mint majd a paksi beruházásra fordított ruszki hitelt, te szarevő majom?!

metax 2017.08.26. 13:59:03

@Jakab.gipsz: "Tehát polgár háborús uszító vagy,..."

Polgárháborús helyzetet itt a Kedves Vezetőd és bandája fog teremteni, ha még tovább feszítik a húrt.

És akkor ne minket okolj majd, ha megindulunk ellenük...

Janossz 2017.08.26. 14:44:27

@Ekrü: "Az ország 2006-ban már csődközelben volt,-tudod, ekkor volt az öszödi beszéd -,a világgazdasági válság pedig csak később, 2008-ban. "
Ehhez képest a Kósa-Rogán duó 2010-ben kezdett riogatni, pár hónappal az után, hogy Orbán -megköszönve és elismerve Bajnai munkáját a válság átvészelésében- kormányra került.

Janossz 2017.08.26. 14:49:41

@Jakab.gipsz: Megint itt vagy, migri?
Neked akkor lesz jó világ, ha a helyesírás-ellenőrzők majd megmondják az összetett szavakról, mikor egybe-mikor külön írandók. Francia ország, polgár háború, ilyenek a nyelvünkben nincsenek. A hollandot nagy betűvel írod, a vesszőket random pakolod a közlendődbe.
Nem vagy magyar, menj innen, oda ahol a betűvetést tanultad. Mondtam már.
Bár tőlem akár maradhatsz is. Csendben.

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2017.08.26. 15:48:24

@nincs semmi baj!: Elfogadom a bírálatot, valóban nem olvastam vissza a szivar múltjába. De a véleményem nem alapul erre a részinformációra, hiszen a külügy reakciójáról szól, nem a volt nagykövet életpályájáról. Amelynek ezek szerint vége van, és a memoárírásos verzió az érvényes tipp.

Azért megjegyezhető, hogy egy nagykövet szokott úgy nyugdíjba vonulni, hogy korábban azt még ő sem gondolta volna. Ha nem változott volna a holland szélirány, akkor nem biztos, hogy nyugdíjba akarna vonulni, hiszen 65 évesen ebben a pozícióban még nem mondható öregnek. De ez a mostani ügy szempontjából meglehetősen irreleváns.

nincs semmi baj! 2017.08.26. 19:38:20

@Androsz: Azért a külügy reakcióját értékelni anélkül, hogy a szóban forgó cikket (már mire válaszoltak) és annak körülményeit ismernénk mégis furcsa. Hogy miért vonult vissza, az valóban nem releváns, de szerintem igenis fontos, hogy elolvassuk, mit is mondott valójában. Legfőképpen azért, mert a terroristás hülyeségen kívül egy csomó más, érdekes dolgot mondott, ami viszont a holland lakosság nem elhanyagolható részének véleményét tükrözi. Ez persze nem feltétlenül a holland kormány hivatalos álláspontja, és az elég gáz, hogy még hivatalban lévő nagykövetként nyilatkozott olyasmit, ami nem feltétlenül illik egy diplomatához.
Szintén érdekes, hogy a holland külügyminiszter reakciójából is csak egyetlen dolgot emelnek ki sokan, azt ti. hogy elhatárolódott a nagykövettől. Valójában annyit mondott a Volkskrantnak, hogy természetesen a holland kormány nem gondolja azt, hogy bármiféle párhuzamot lehetne vonni a terrorszervezetek és a magyar kormány módszerei/ gondolkodásmódja között, viszont azt is megjegyezte, hogy a nagykövetnek joga van elmondani a véleményét. Ezt a - hogy a szavaiddal éljek "részinformációt" valahogy nem sikerült feldolgozni.
Szerintem egyébként ebben az ügyben a főszereplők mind bénán viselkedtek. Először is, milyen diplomata az, aki nem képes előre felmérni az interjúban elhangzottak várható diplomáciai következményeit? Másodszor pedig, az milyen idétlen reakció már, hogy megszakítjuk a diplomáciai kapcsolatot (azt is hangsúlyozva, hogy ez az egyik legdrasztikusabb lépés) arra válaszul, hogy valaki azt mondta, végletesen gondolkodunk a világról és ha valaki nincs velünk, az ellenünk van? Ezzel Szíjjártó tulajdonképpen alátámasztotta az interjúban elhangzott állítások nagy részét.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.26. 21:16:19

@ipartelep: attól függ mennyire vagyunk platonisták. Én egyre kevésbé, és ezért kénytelen vagyok az empirikus valóságot is figyelembe venni az ideák mellett, az pedig Magyarországon még jó sokáig a Szijjártó féle szintről szól. Nem is véletlen, hogy egyre kevesebb közöm igyekszik lenne ehhez az egészhez ;)

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2017.08.26. 21:58:40

@nincs semmi baj!: Olyan, mintha te is összemosni akarnád a hollandok kijelentéseit, bár lehet, hogy te nem érzed kirívónak az inkriminált részletet. Tudom, hogy a volt nagykövet is mondott mindenféle mást is, olvastam, és mindenki gondolhatja azt, hogy azért haragszunk rá, mert a kormányt bírálta. Engem ez a dolog nem érdekel túlságosan. Engem az zavar, ami a civódásban a kiemelt részlet: egy kormányt bíráló, a liberális Nyugat csapatában csaholó kisebb ország diplomatája hasonlóságot nevezett meg Magyarország és általában a terroristák között. Mindegy, hogy milyet, mert az a fontos, hogy együtt említette az országot a terroristákkal. Ha én azt mondom rólad egy társaságban, hogy "hihetném rólad azt, hogy egy buta fasz vagy, de nem hiszem", az logikailag levezetve nem sértés, és mégis az, sunyi sértés és megszégyenítés. Amit a holland mondott, ennél is erősebb, mert tényszerű hasonlóságot nevezett meg, és ezt egy vezető diplomata mondta. Ez ezen a szinten egy megengedhetetlen, elképzelhetetlen durvaság, ennél nem többért is üzentek már háborút országnak. Az, hogy a volt nagykövetnek más mondatai mennyire helytállóak vagy okosak, innentől már cseppet sem érdekesek. Sőt, mivel saját maga vette el a fényt az esetleg figyelmet keltő egyéb mondatairól, kivilágítva ezt a barom megjegyzést, a többi kijelentése árnyékban marad, ez öngólnak is vehető

Persze ez a vagdalkozás nyilván nem hirtelen ötlet volt, és lehet, hogy a holland kormány nemzetközi diplomáciai és politikai játszmájának egy apró lépése volt. Hiszen ugyan a külügyminiszterük utána elhatárolódott tőle, mégiscsak elhangzott. Beáldoztak egy lelépő diplomatát egy nyíltan vállalhatatlan döfés kedvéért. Mert az is lehet szándék, hogy visszavonjuk ugyan, de előtte azért kimondjuk. A diplomáciában minden csekélységnek presztízsformáló jelentősége van, elég öreg vagyok már ahhoz, hogy ezt legyen időm megfigyelni a jelenkor és a múlt történelmében. Ebben a szarkavarásban ez egy figyelmet szerzett manőver volt, és az is fontos, hogy hogyan reagálunk rá. Okos ember most elfejti azt, hogy mi itthon, egymás között egyébként szeretjük-e a kormányt vagy sem.

A reakció helyességét sem tudjuk pontosan felmérni, mivel mi, halandók nem ismerjük a játszma milliónyi részletét, az oldalról figyelők apró gesztusait. Államközi megállapodások, multinacionális üzletek múlnak ilyesmin. Szíjjártó olyan, amilyen, de Orbán még a bírálói szerint is érdekesen jó érzékkel játssza ezt a maratoni partit. Vannak, akik egyszerűen le akarnának feküdni a Nyugatnak, és vannak olyanok is, akik elborult nemzeti büszkeségükben csörtetnék a kardjukat, ezért lehetetlen egyszerre minden magyar véleményét képviselni, de a hosszabb távú érdekérvényesítésben, elég rossz pozícióba kényszerítve, szerintem jelenleg nagyon nehéz játszmában kell túlélnünk. Ilyenkor minden mozzanat fontos.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.26. 22:54:59

@Androsz: "a liberális Nyugat csapatában csaholó kisebb ország" ez jó, mihez képest kisebb? Úgy értem a területe kisebb még Magyarországénál is, de a GDP-je szerint a Föld 18. legerősebb országa. Magyarország e lsta szerint épp az 58. helyen van Kazahsztán mögött. Per capita GDP szerint Hollandia a 13., Magyarország pedig az 55. (A Int. Monetary Fund 2016-os adatai alapján).

Proud Mary 2017.08.27. 09:52:29

@Janossz: nem köszönte meg. ha elolvastad volna a FAZ interjút akkor pontosan tudnád, h kinek köszönte meg.

TothJanJ 2017.08.27. 11:09:04

1. Mitől gazdag ország ma Hollandia?
2. Jónak tartanám-e, ha az országom hasonló úton kezdene el (megpróbálni) meggazdagodni?

A külügyes-nagykövetes nyilatkozatok amúgy mindkét részről diplo porszemek, teljesen jelentéktelenek még a dajcstomis tweetekkel együtt is. Most el tudom képzelni Szíjjártót meg a holland külügymint, amikor elkezdik lereagálni már mindegyik tudja előre a másik következő lépéseit mint a sakkmegnyitásoknál, annyi különbséggel hogy az a játszma szempontjából rohadt fontos ez meg olyan rutin aminél a reggeli kávéjukra is több figyelmet fordítanak szvsz.

nincs semmi baj! 2017.08.27. 15:01:38

@Androsz: Érdekes volt olvasni a legutóbbi kommentedet. Azt írod, hogy te is olvastad a cikket. De az első hozzászólásodból kiderült, hogy hogy ez nem igaz (ha olvastad volna, tudtad volna, hogy Scheltema nyugdíjba vonul). Ha úgy értetted, hogy később azért mégis elolvastad, akkor vedd ezt tárgytalannak. Azt is írod, hogy Hollandia a liberális Nyugat csapatában csahol. Megkérdezhetem, mi lenne ennek a csapatnak az alternatívája? Elvileg mi is ugyanabban a csapatban kellene, hogy csaholjunk. Ha meg nem - és erre utaltam akkor, amikor azt pedzegettem, hogy sok fontos tanulsága van a nagykövet interjújának a terroristás kiszóláson kívül is (mondjuk azon is érdemes lehet elgondolkodni, hogy hogyan került Magyarország olyan helyzetbe, hogy ez egyáltalán eszébe jut valakinek) - akkor igazán nehezen védhető, hogy miért is legyen fontos a nettó befizetőknek (mint mondjuk ez a kis ország) támogatni minket. Te se támogatnál szívesen valakit, aki az "ellenfél csapatában játszik". Ez is elég árulkodó amúgy, hogy ilyen focis metaforákban kell erről beszélni...

Ami az inkriminált terroristás kiszólást illeti. Buta hiba volt egy nagykövettől. Ilyeneket mondhatunk kocsmai beszélgetések során, vagy a kommentdobozban, de az a baj vele, hogy szükségtelen feszültségekhez vezet. Nyilván, ha nagyon erőlteted, a terroristás metaforát ráhúzhatod bármilyen politikai formációra vagy kormányra, amely valamennyire is agresszív retorikára épít, csak éppen értelme nincs. Nyilván senki sem gondolja, hogy a magyar kormány ugyanolyan módszerekkel dolgozna, mint a radikális iszlamisták. Ez nettó hülyeség, és a helyén kellene kezelni. Az, hogy ilyesmi miatt háborúk robbantak volna ki, felettébb valószínűtlen. Persze minden az adott körülményektől függ, de csak gondolj bele, a hollandok pár hónapja egyszerűen kijelentették, hogy nem léphet be egy török miniszter az országba, és amikor küldtek valakit helyette, azt rendőrök tartóztatták fel és közölték vele, hogy vagy elhagyja az országot, vagy számolnia kell a következményekkel. Háború még ebből sem lett.

Az, hogy egy szerencsétlen mondat miatt nem is érdekel mi mást mondott a holland nagykövet, szerintem hiba. Az meg, hogy valamiféle összeesküvést sejtetsz a háttérben, szintén nem fog segíteni a helyzet józan mérlegelésében.

Jelen állás szerint egyébként a holland külügyminiszter elhatárolódott a terroristás kijelentéstől. Elvileg akkor most Szíjjártó megkapta, amit követelt. Ha innen nézzük, akkor mégis csak érdekes kérdés, hogy mi a helyzet a többi kijelentéssel (amikkel kapcsolatban egyébként a holland külügy annyit jegyzett meg, hogy valóban aggasztó dolgok folynak az országban és a nagykövetnek joga van elmondani erről a véleményét).

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.08.27. 20:04:00

@TothJanJ: természetesen lehet, hogy a diplomácia szempontjából ez az ügy pusztán roppant kínos, de nem végzetes. Az is lehet ugyanakkor, hogy ez - az egyik - utolsó csepp a pohárban. Ezt előre nem lehet tudni sohasem (szemben a sakkjátszmákkal amelyek, egyre inkább úgy látjuk az AI erősödésével, nagy mértékben modellezhetők). Ami viszont egészen biztosnak látszik, és erre a kormánypárti média is rásegít (az ellenzékiről nem is beszélve) az az, hogy egy újabb ellenségkép-generálással igyekszik az e havi lufit megtölteni fingógázzal a propagandaminisztérium, és ez már rohadt módon unalmas.

Ami a "miből is gazdagodott meg Hollandia" typusú érveléseket illeti azokkal nem tudok mit kezdeni annak tudatában hogy 1) mi is voltunk már gazdagok csak elherdáltuk 2) nem azért nem gazdagodtunk meg emlékeim szerint mert a magyar, szemben a hollanddal, olyan nagyon becsületes, hanem valami egészen más oka volt ennek. Minden elképzelhető történelmi gazemberségben benne volt Magyarország (is) némelyekben meglehetősen élenjáró módon, szóval ez itt szerintem nem fekszik.

Scott Tenorman Must Die 2017.12.22. 21:09:45

@Janossz: nem köszönte meg és nem ismerte el. de ezt tudnád, ha nem pártutasítás alapján kommentelnél hanem elolvastad volna a FAZ cikket