Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

A Momentum csúcsegyeteme

2017. október 16. 17:12 - harmadikszem

stanford.jpgRendkívül ígéretes programmal jelentkezett a Momentum, talán a szó szoros értelmében, hiszen néhány pontjuk erőst’ úgy tűnik, lehetetlenségre referál.  Ezek közül kiemelnék most egyet, amelyik a legjobban szúrja mindhárom szememet: mégpedig a csúcsegyetemmel kapcsolatban.

A momentum ugyanis többek között azt is ígéri, hogy top 100-ba kerülő egyetemet hoznak létre, mégpedig az alábbi kontextusban:

„A cél, hogy ne menjenek a fiatalok külföldre. Azt ígérik, hogy top 100-ba kerülő egyetemet hoznak létre, könnyítik a vállalkozások alapítását, és bevezetik az eurót.”

Ezzel az ígérettel nekem az a bajom, hogy összesen kétféleképp lehet ilyet ígérni, és egyik sem tetszik. Az egyik esetben a Momentumnak, illetve a velük dolgozó oktatási szakembereknek fogalmuk sincs, hogyan lehet egy felsőoktatási intézményt a top100-ba tenni, de tudják, hogy ez jó lenne. Szerintem is jó lenne, viszont ilyet nem lehet felkészülten ígérni, ugyanis arról a helyről, ahonnan most indulunk, ez szó szerint lehetetlenség. Az azonban legalább ilyen jó lenne, ha a Momentumnak lenne annyi esze, hogy utánanéz a dolgoknak, mielőtt ígérget. Hülyeségeket.

A másik eshetőség, amibe belegondolni se merek – mert nekem tényleg szimpatikusak ezek a fiúk, na nem olyan nagyon, csak éppen ebből a palettából. Ez pedig az, hogy pontosan tudják, hogy belátható időn belül nem lesz top 100 magyar egyetem. És hazudnak.

Ahhoz ugyanis, hogy top 100 egyetemünk legyen, szisztematikusan elköltött, rengeteg pénz szükséges, no és legalább három generáció. Bizony. Ez nem megy máról holnapra, de persze sokkal jobb lenne ma elkezdeni, mint holnap. Egy bizonyos Derek Price, no meg kollegája, Eugene Garfield,  akinek az SCI no meg a JCR kifejlesztését köszönhetjük, ugyanis jó pár évtizede rámutattak, hogy mi módon lehet feljebb tornászni egy egyetem elismertségét. Price ugye főként fizikusként képződött, ezért aki magasztos eszmékre számít, az csalódni fog: a listán való feljutás ugyanis a számítások szerint szinte kizárólag pénz és idő kérdése. A pricei iskolapéldák az ázsiai kistigrisek egyetemei, amelyek három generáció alatt ténylegesen a világ legjobbjai közé küzdötték fel magukat, a következőképp.

Először is kell egy első generáció, akit ígéretes ösztöndíjakkal kiküldenek a legjobb egyetemekre tanulni. Ez legalább 10 év a PhD-val együtt. Ezután otthon létre kell hozni olyan ösztöndíjrendszert, amely képesek ezeket a világ legjobb helyein képződött emberkéket visszahozni az anyaországba, és ott vezető pozícióban tartani. Ebből sok a generációs konfliktus, hiszen a rezidens professzoroknak – már ha egy ilyen döntés megszületik – szolidan a háttérbe kell húzódniuk.

A második generáció lesz az, akit az első generáció már az anyaországban képez ki. Ők olyanoktól tanulnak, akik a világ legjobb helyein tanultak, és azt a tudást adják át a második, immáron rezidens generációnak. Ez újabb 10 év.

Végül a harmadik generáció teremti meg a stabil natív színvonalat, őket a második generáció tanítja ki, olyanok, akik már maguk is otthon tanultak. Ez a harmadik generáció lesz az, aki rezidensként sajátít el rezidens tudást. Ők már csak annyira vannak rászorulva a nemzetközi gyámságra, mint más nemzetközi kollegáik: publikálniuk kell nemzetközi folyóiratokban, erős konferenciákon kell fellépniük, vendégoktatni is célszerű más magas presztízsű egyetemeken, de ettől még számos Szingapúri, Koreai, Hong-Kong -i vagy Japán egyetem ma már éppen annyira fenszi, mint amerikai vagy brit társaik.

Talán ebből a rövid kis leírásból is kiderült, miért vagyok kénytelen lufinak tartani a Momentum ezzel kapcsolatos ígéretét. Tudom jól, hogy nagyon követelőző vagyok meg telhetetlen, de én tényleg annyira szeretnék egy olyan konceptet látni a felsőoktatásban, amiről legalább azt tudom reálisan feltételezni, hogy a kiböfögője reálisan feltételezi, hogy a dolog reálisan feltételezhető. Mondjuk egy top 400 egyetem 5 éven belül. Egy top 300 15 éven belül, egy top200-as 20 év múlva. Na és hozzátenni a hogyan-t is.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr5812993264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sz_jani 2017.10.16. 18:27:39

Harmadik lehetőség: Hosszútávú stratégiák megalapozásában gondolkodnak és nem 4 éves ciklusban. Így elindíthatnak egy például általad felvázolt folyamatot, amit ha a választók bizalmat szavaznak nekik újra, akkor folytatnak vagy remélik, hogy az utód nem rombolja le azt hanem folytatja.

Pécsi Pál 2017.10.16. 18:51:31

Azért annyit hozzátennék, a felső képen a topelsőnéhányban lévő Stanford Egyetem "főbejárata" látszik. Ennek az egyetemnek a mérete a facts.stanford.edu/administration/finances oldal alapján az előző tanévben nagyságrendileg 1500 milliárd forint volt. (egészségügyi intézmények, kórház nélkül). Az időhöz pedig: 1885-ben indították el. És magánvállalkozás.
Szóval türelem, kitartás, szakértelem és sok minden kell ehhez. Ja és pénz is.

legyetek 2017.10.16. 19:35:16

A lila már megvolt a nomentumnak eddig is, most ezzel a "programmal" a köd is megérkezett.

TothJanJ 2017.10.16. 19:46:45

Nem olvastam a Momentum programját (nem is fogom a teljeset mert, nahagyjuk) de pl. ez a programpontjuk reaktív; tök egyértelműen arra referál, hogy a közelmúltban behorgonyozták mind a magyar egyetemeket mind a kiválóságuk kérdését a közbeszédbe, kb. a CEU-üggyel kezdve. Amire ugye az egyik ellentémaként az indult, hogy de hát a nemzetközileg legelismertebb magyar egyetemet akarják megszüntetni, akkor kormányrészről a melldöngetés hogy de nekünk célunk/mi csinálunk top magyar egyetemet, és ahogy ez görgött tovább és görög most is. Momókáék persze hogy rácuppantak, hát azt nem lehet hogy mindenki arról beszél nekik meg nincs hozzáfűznivalójuk, rögtön ígérnek egy ütőset.

Amúgy nagy mértékig egyetértek azzal amit írsz a megvalósítási folyamatról, a momentum-releváns következtetésekre annyi alternatívát tudok mondani, hogy se nem tudják, se nem nem tudják; azt tudják, hogy ez most egy valamennyire jelentő téma ezért mondani kell valami jól hangzót benne, de hogy meg lehet-e csinálni és hogyan, azt valószínűleg nem is tudják és nem is érdekli őket; majd akkor foglalkozunk vele ha odaérünk-alapon.

Egyébként én rögtön két másik utat is tudok arra, hogy legyen top100 egyetemünk, az első az, hogy csinálsz egy saját minősítő rendszert amiben a mi egyetemünk a legjobb (nem kell megállni a top 100nál, micsoda kishitűség). Ezt tök reálisan meg lehet csinálni, hát most mi , MTMT és MTA-folyóiratlista is van, miért ne lehetne egyetemlista is.

A másik, hogy venni kell egyet (létrehozni egy Uni. of Siriust, és visszautasíthatatlan ajánlatokkal belevásárolni már bizonyított nagy koponyákat, komplett műhelyeket, laborokat, eszköz- és szoftverparkot stb.), most hirtelen nem tudom hogy az éves magyar GDP elég lenne-e elkezdeni, de hát Románia is visszafizette az államadósságát valamikor nemisolyanrégen az utolsó fillérig, csak akarat kérdése az egész. Ennyit viszont nem ér meg szerintem.

A másik, hogy

TothJanJ 2017.10.16. 19:48:59

Amúgy ez lett a poszt az elmebetegekről amit a másik blog alatt beígértél? :D

morph on deer 2017.10.16. 20:16:38

Szerintem - sajnos - a Momentum a lufi.

A felsorolt programpontok/igéretek egyébként nagyjából támogathatóak lennének, de az ‘enyhén’ röhejes, hogy már megint valaki kiáll, és úgy dönt, hogy csakis ő tudja a tutit, lehet rá szavazni ezerrel...

Aki nem fogja fel, hogy már nincs mozgástér, hogy már nincs idő szórakozni és/vagy próbálkozni, és nem kooperál, mert “hosszú távra tervez” - az végzetes hibát követ el:
Ugyanis vagy sikerül most megállítani az orbáni őrületet, vagy meg nincs “hosszú táv”..!

Amúgy a Kétfarkúak ‘ingyen sör’ igérete jóval reálisabbnak tűnik, mint a fenti ‘csúcsegyetem’, sajnálom!

Hmmm... 2017.10.16. 22:39:28

Kedves harmadikszem, engem az érdekelne, hogy a Momentum programjában pontosan hol található a blog-bejegyzésben taglalt top 1oo-as egyetem létrehozására vonatkozó ígéret.

Én csak olyan hosszútávú célmegjelölést látok, mint a nemzetközileg is versenyképes felsőoktatás, vagy annak az óhajtását, hogy "minőségű felsőoktatási képzések induljanak itthon, melyek a nyugatiakkal is felveszik a versenyt", és ezeket én csak helyeselni tudom.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.10.16. 22:49:07

@Hmmm...: benne van a linkek között az eredeti bejegyzésemben az az index cikk, mely szerint ezt sajtókérdésre válaszolták. Te pedig a program pdf-jéből másoltál. Nyilván ezek olyan általánosságok melyekkel könnyű egyetérteni. Ha az ember rákérdez, mint a sajtó munkatársai, hogy pontosan mire gondolnak, na akkor lehet ilyen blődliket mondani, mint a top100.

Hmmm... 2017.10.16. 23:17:07

@harmadikszem: kösz, akkor mégsem olyan tragikus a helyzet. Ez nyilván valami nem teljesen átgondolt jelkép akart lenni Fekete-Győr András részéről. A program egész jól kifejti, hogy mik a problémák, és hogy miken hogy kell változtatni.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.10.17. 00:47:12

@Hmmm...: nekem sajnos nem jött át az sem, hogy ez át lenne gondolva a szlogeneken túl de persze ez politikai kommunikáció nem szigorú értelemben vett szakmai program. Meglátjuk, nyilván mérföldekkel jobb azért mint amit a jelenlegi kormány művel.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.10.17. 00:48:25

@TothJanJ: :D jön majd az is csak sajnos ott meg a bőség zavarában szenvedek és nehéz válogatni

Sólyom Tomi 2017.10.17. 09:14:22

Nem egyszerűen arra vonatkozik a top100-as ígéret, hogy a CEU-t (amely a saját területein tényleg top100, vagy top100 közeli, csak mivel vékony az oktatási portfóliója, nem kerül fel a "nagy" egyetemi rangsorokra) nem kergetik el?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.10.17. 10:23:42

@Sólyom Tomi: hát figyi az azért elég gyenge lenne, ha erre gondolnának. 1) semmi közük hozzá, mert nem állami egyetem és nagyon remélem hogy nem is lesz az 2) ha valakit nem kergetek el azzal nem én teszem naggyá, pláne nem én hozom létre. Ennyi erővel minden olyan kórházat ők hoznának létre, amit nem zárnak be 3) a CEU egy nagyon kicsi egyetem, ebből a szempontból valóban nincs jelentősége

Sólyom Tomi 2017.10.17. 12:06:11

@harmadikszem: Próbáltam a legjóindulatúbb olvasatot venni, amely szerint nem hülyék és nem is kamuznak, csak csúsztatnak. Tény, hogy ez sem kedvező éppenséggel rájuk nézve.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.10.17. 13:13:12

@Sólyom Tomi: szerintem nem volt átgondolva a történet, bízom benne hogy lesz még jobb is. Szeretnék végre egy olyan politikai erőt amely képes higgadtan, átgondoltan és kevésbé populista módon megnyilvánulni. Tudom, hogy ez itt a régióban politikai kommunikációs szempontból és rövid távon nem nyerő stratégia, de azért reménykedni szabad ;)

Sólyom Tomi 2017.10.17. 13:22:32

@harmadikszem: Persze, bennem is hasonló remények élnek, de épp a saját reményeim miatt vagyok kritikusabb ;)