Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Ma született a harmadik évezred két legnagyobb magyar hőse!

2017. október 19. 14:34 - harmadikszem

 

kepkivagaskett.JPG

Hősökben mi nem állunk jól, és ez engem nem különösebben zavar, nincs rá igényem. Nem szeretem a szuperhősös filmeket, nem hiszek a hollywoodi mesékben sem, a kemény munkának, a kitartásnak, a jó szociális képességeknek, az árral szemben úszásnak, a csakazértisnek vagyok a híve és bízom benne, művelője. De a héten rá kellett ébredjek, hogy hősök mindenkinek kellenek, de igazi, valódi hősök, nem kitalált figurák, hanem bátor, gerinces, hús-vér emberek. Mint az a kettő, akikről ez a bejegyzés szól.

Egyikük klasszikus gyenge nő, aki most egy világgal megy szembe. A hatalmasok, vagy magukat annak gondoló perverz állatok elleni küzdelemben kimondta a kimondhatatlant, amit azonban mindenki sejtett. Sárosdi Lilla a szakmája egyik legnevesebb, leghatalmasabb emberét nevezte meg, aki a legaljasabb és legméltatlanabb módon élt vissza a hatalmával. A videófelvételen látszik, hogy a színésznő nem őrült, nem vakmerő, nem amazon: tette mégis távolabb áll a mai magyar realitástól, mint bármi, amit az elmúlt években tapasztalhattunk. Eszméletlen sokat kockáztatott, mégis megtette, állítólagos bántalmazója persze tagad mindent sőt, fenyegetőzik. Ahogyan erre, sajnos, lehetett számítani. Segítsük most Sárosdi Lillát, bárhogy, ahogyan csak tudjuk! Minden erőnkre, figyelmünkre szüksége lesz. Ne hagyjuk, hogy ezt a háborút egyedül vívja, mert ő sem önmagáért ilyen bátor.

A másik hőstettet az a Bajomi-Lázár Péter hajtotta végre, napra pontosan ugyanakkor, akiről egy korábbi bejegyzésben már szóltunk. Egy szűk körű konferencián elmondott szerencsétlen mondat (nyilvánvalóan rossz vicc) érdekes módon eljutott a teljes magyar állami sajtógalaxisba, és azonnal megindult a lejárató kampány ellene. Mit csinált erre az egyetemi oktató? Tagadott? Kontextualizált? Bezzeg-ezett? Megtehette volna, az ő helyzetében, sőt, sokkal, de sokkal durvább helyzetekben megtette már ugyanezt újságíró, tudós, rektor, köztársasági elnök, sőt még a semjénzsolt is. De ő nem. Bocsánatot kért nem csak a deflamált újságírótól, de a saját egyetemétől is, sőt felajánlotta a lemondását (amit véleményem szerint ez a helyzet nem indokolt), az egyetem pedig elfogadta (amit véleményem szerint nem kellett volna megtennie). Ha valami társadalmi felelősségvállalás, az egyén szintjén, akkor ez az. És értsünk bár egyet Bajomi-Lázár cikkeivel vagy sem, egy biztos: ilyen szintű gerincességet, kiállást és korrektséget nem láttunk egyetlen közéleti szereplőtől sem az elmúlt években. Bajomi-Lázár a nyugat itt keleten, a korrektség egy inkorrekt közegben, egyenes hát egy görnyedt világban. Ember az embertelenségben. Ha lenne egy egyetemem, nekem szükségem lenne rá. Nem csak intézetvezetői fokon.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr4913027868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

consul 2017.10.19. 22:30:18

Talán hamarabb véget vet a jelenségnek, ha az elszenvedő áldozat nem évekkel később, hanem rögtön nyilvánosságra hozza. Erősíti az elkövetőt (az ismétlést is), hogy tette után nem történik semmi. Míg ha már másnap híre megy, hogy XY mekkora tahó és rajta röhög a fél vállalat/színház/egyetem/ország, nem bátorítaná. Társadalmilag is le kellene vetni azt a gátlást, hogy egy a farkát lóbáló férfi látványa mekkora trauma. Nem lesz az, ha egy hoppon maradó lúzert látunk benne.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.10.19. 23:24:23

@consul: te valószínűleg egy érett férfi vagy, ezért másként gondolkodsz, mint egy 18 éves lány. Én sem tudok azonosulni a szituációval és valószínűleg mást tettem volna, minthogy elsírom magam. Ettől még számomra ennek a fiatal lánynak a beszámolója tökéletesen hiteles, és elhiszem neki azt is, hogy ennyit kellett várnia, míg nyilvánosságra merte hozni. Ha láttad a videót akkor érzékelhetted, hogy még most is rendkívüli módon felzaklatja a történet.

consul 2017.10.19. 23:33:44

@harmadikszem: Pontosan! Éppen ezért tartom jó ötletnek a társadalmi szemléletformálást: ha most is azt hangsúlyozza a média, hogy ennek mekkora trauma a hatása, akkor traumát fog továbbra is okozni, de ha nevetségessé tesszük az elkövetőt, akkor az áldozatnak is sokkal könnyebb lesz továbblépni. Ha egy felkészületlen tinilány kerül ilyen helyzetbe, biztosan nem tudja lereagálni, de ha már társadalmilag szánalmas közröhelynek számítanak az ilyen alakok, akkor ez tud biztosítani olyan viselkedésmintát, amivel súlyos lelki hatás nélkül meg tudja oldani a helyzetet.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.10.20. 00:03:46

@consul: ez egy elég provokatív gondolat de szerintem van benne valami. Én sem gondolom, hogy az oly sokak által piedesztálra állított áldozat-szerep túlságosan adaptív. Ha a társadalom egyébként elkezdene valóban rászállni az ilyen gusztustalan alakokra, és tényleg szégyennek számítana (nem kacsintana össze velük titkon sok-sok férfi a kocsmában vagy akár a buszon) akkor ez lehetővé válna. De ettől függetlenül el tudom képzelni simán, hogy ez a látvány sokkoló egy 18 éves lány számára, és attól tartok a perverzek egy része ezt a sokk-hatást is direkt élvezi.

Ambiorix 2017.10.20. 08:07:56

Én is, én is, én iiiiiis! Én is libsi eszménykép akarok lenni. Elég azt kívánnom, hogy dögölj meg végre, vagy még meg is kell rágalmaznom valakit hozzá?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.10.20. 09:51:46

@Ambiorix: mondjuk kezdetben vállalhatnád a neved, utána vissza lehet térni a többire kiskukac

Ambiorix 2017.10.20. 11:35:41

@harmadikszem:
Valóban. Visszatérhetsz arra a szűkös, noha otthonosan meleg, puha és nedves helyre, ahonnan jöttél, faszfej, de ha megengeded, én oda nem tartanék veled.

Jakab.gipsz 2017.10.28. 00:54:46

@harmadikszem: Társadalmi felelősség vállalás, politikailag korrekt társadalmi szemlélet változtatás, itt a keleten, bezzeg a nyugat.

Mond Te ezeket, a lózugokat és közhelyeket, valóban benyaltad és elhiszed ?

És azt gondolod, hogy ez a jövő?

Neked nincs ki a négy kereked, ennyire korlátolt nem lehetsz.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.10.28. 16:36:21

@Jakab.gipsz: te vagy a kedvenc fuckface-em, azért nem tiltalak soha :)