Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Újabb félmilliárd a kukában!

2017. november 18. 19:51 - harmadikszem

money_in_trash.jpgEgy népszerű blog számolt be arról elsőként, hogy elkészült a mű, bocsánat,  A MŰ, amire az MVM-en keresztül a CÖF több mint félmilliárd, azaz több mint ötszáz millió forintot kapott tőlünk.  A „tanulmánykötetet”  átlapozva hamar kiderül, hogy ez tulajdonképp csak egy apropó arra, hogy mire lehet odaadni a haveroknak a félezer milliót, hiszen a mind nyomdailag, mind tartalmát, mind struktúráját, mind alapgondolatát tekintve förtelmes munkának se füle se farka: nem fogja olvasni senki, nem lesz ez jó semmi másra, csak alibinek. Elmondom, hogy a lopáson kívül mi bajom van ezzel. Élettörténeti adalékok következnek.

Sok hasonló pályatársammal egyetemben nekem is eljött az a pillanat a PhD védésem után, hogy egy tanulmánykötet kiadatására vállalkozzam. Az ilyen könyvek publikálása sok helyen az egyetemi állás előfeltétele, és ugye a 107 ezer forintos nettó tanársegédi kereset (ami ez idő szerint épp negyede a buszvezető fizetésének) mégiscsak erős vonzóerő arra, hogy az ember állásra pályázzon.

kepkivagas_6.JPG

Na mármost ez a tanulmánykötet legalább 15 egyetem koprodukciójában készült el 3-4 év alatt, több mint 20, doktori fokozattal rendelkező szerző dolgozott vele, plusz én, éjjel nappal. Itt általában nem az a kérdés, hogy a szerzők vagy a szerkesztő mennyit kap érte. A kérdés az, hogy honnan szedi össze azt a pár százezertől másfél millióig terjedő összeget, amiből egy könyvet, amit sok-sok ember ingyenmunkája rak össze, ki lehet adni. Nekünk ehhez két-három pályázatot is kellett nyerni, ami ismét csak igen fáradtságos munkát jelentett.

kepkivagas2_2.JPG

Na mármost a Bayer Zsolték féle minősíthetetlen szarkupacra szánt összegből akkor pontosan 500 és 1500 közé tehető azoknak a tudományos könyveknek a száma, amit ki lehetne adni.  Vagyis, a  „Dr. Halzl József,  a Rákóczi Szövetség elnöke,  a Szellemi Honvédő Díj 2015. évi kitüntetettje” ajánlásával fémjelzett munka helyett adott esetben másfél ezer tehetséges, frissen doktorált tudós életpályáját lehetne elindítani.  Nekem nem csak az a bajom, hogy érdemi munka nélkül, egy rakás baromság összehordására ma két perc alatt ötvenszer tízmillió forintot lehet kapni, ha közben kinyalod a kormány valagát. Nem az a bajom, hogy szerzőnként egy új építésű 5 szobás családi ház árát kapják azok a fideszbérencek, akik a 20 oldalas tanulmányaikat 888.hu-s hivatkozásokkal (sic!) és teljes hosszában idézett Petőfi versekkel (sic!!!) töltik fel. Bayer Zsolt hivatkozási listája ebben a (bmeg!) tudományos műben száz százalékig kimerül index.hu-s, magyaridők-ös és 888-as hivatkozásokban.

kepkivagas3_1.JPG

kepkivagas4.JPG

kepkivagas5.JPG

A fő gondom az, hogy ezek a munkák olyan fiatal és tehetséges tudósok kötetei, monográfiái _helyett_ jelennek meg, akik ténylegesen, és nem csak egy avittas és nevetséges retorika értelmében, hasznára válhatnának ennek az egyre szerencsétlenebb sorsú hazának.

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr9613307513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világít a torony 2017.11.20. 00:04:58

Ha már megjelent, hozzon is valami hasznot. Minden CÖF-Cöka tagnak és Fidesz szavazónak kötelezővé kell tenni olvasmányként, és a nachtkasztli fiókjában kell tartani az ágy mellett.

ezneménvagyok 2017.11.20. 01:05:37

@Világít a torony: Támogatom. Kétmillió (?) felé osztva az nem is lenne egy borzalmas összeg érte, de gondolom csak nem fogják ennyi pénzzel kiröhögtetni magukat, amikor nemzeti ügyről (bocsánat, Nemzeti Ügyről, sőt NEMZETI ÜGYRŐL) van szó. Úgyhogy én azt javasolnám, hogy minden egyes kötetet egyenként árverezzenek el, az aukción elért árakról pedig (a nagylelkű vásárló nevének feltüntetésével, hogy ne lehessen pitiáner összegekkel sunnyogni) hetente adjanak közre összefoglalót. Meg arról is, hogy az adott héten befolyt összeget melyik kórház kapta meg. Nemzetes uraim, hí a haza, lehet licitálni!

midnightcoder2 2017.11.20. 07:10:11

Még mindig jobb befektetés volt, mint a Veszettek.

röf 2017.11.20. 09:19:27

Mégis csak van, aki elolvasta...

blah 2017.11.20. 09:21:42

@midnightcoder2: semmi sem lehet rosszabb befektetés mint ennek a nyomorék bayer zsoltnak pénzt adni

citrix 2017.11.20. 09:54:37

Közpénzből minden haverra telik busásan mert az nekik jár. Egy valaki maradt csak szegény ember, pont az aki szíve-lelke az egész PÁRT-nak: Orbán Viktor. Ennek a szecsuáni jó léleknek minden cimborája multimilliárdos lett, veje, sógora, komája és azok atyafiai csak éppen ő maga maradt hoppon. bevallása szerint alig 700 ezer(!) forint megtakarítása van ami lássuk be igazán nem sok. Egy igazi úr a mi Vezérünk.

sas70 2017.11.20. 10:32:08

A szellemi háttérbázis támogatása minden pénzt megér, főleg, ha ezt az adófizetők fizetik!

bigdata 2017.11.20. 11:35:36

Nyugalom, ahogy a bevezetőben még józanul elhangzott, nem erre a kötetre vertek el fél milliárdot, valójában. A szerzők valószínűleg önkéntes arculatmentési hozzájárulásként dolgoztak, ingyér', a pénz meg plakátkampányra ment el.

Omnisapient 2017.11.20. 11:54:48

Értem a felháborodásodat, de sajnos nem lep meg, hogy ez történik. Az viszont számomra új, hogy a buszvezetők nettó 428 ezret keresnek, legalábbis, ha matek feladványt (107 ezer forintos nettó tanársegédi kereset (ami ez idő szerint épp negyede a buszvezető fizetésének)) jól oldottam meg. Mennyiiiii????

bigdata 2017.11.20. 13:34:33

@harmadikszem: hát majd ha egyszer egy tanársegéd sztrájk megbénítja az országot, megváltoznak a dolgok.

bigdata 2017.11.22. 03:20:15

@Zsoltbacsi: adódik a kérdés, hogy nemzetünk nagy tanítója tényleg nem tud egy blogot megkülönböztetni egy online újságtól, vagy simán hazudik?

Zsoltbacsi 2017.11.22. 06:48:15

@bigdata: Nem értem, mire gondolsz?

bigdata 2017.11.22. 07:29:07

@Zsoltbacsi: gondolni sem merek semmire. Ellenben tény, hogy Bayer a blog.hu egyik blogját a simicskista hazug Indexként hivatkozta, a posztert meg álnevű újságíróként minősítgette. Ez annál is lejjebb van, mint amikor saját pofozkodós cikkeit hasonló színvonalú facebook kommentekkel állította párhuzamba. Akkor legalább nem állította, hogy a facebook egy hazug napilap, aminek az újságírói pont úgy gyalázkodnak, mint ő.
Plusz az alapvető állítást, hogy egy 0 hozzáadott értékű fércmű örvén nyelt el az utca fél milliárd forint közpénzt, meg sem próbálta megcáfolni. Inkább demonstrálta.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.11.22. 14:01:24

@bigdata: +1

btw amennyiben ezért a rakás fosért 200ezer+ÁFÁ-t kapott (tehát ha ez lenne az igazság) az is éppenséggel elég felháborító (volna)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.11.22. 16:28:29

@Zsoltbacsi: elolvastam, ebből összesen a következő dolgok derültek ki:

1. a bértollnok azt _sem_ tudja, hogy viszonyul az Index a blogketrecben megjelent írásokhoz (megmondom neki: sehogy. A hatályos jog szerint ezek olvasói levélnek minősülnek melyekért az Index nem felel semmilyen értelmben. Ő ezt egyrészt nem tudja mert buta mint a valagam, másrészt ha tudná sem érdekelné, mert ez csak egy alkalom arra, hogy egy jót Simicskázzon (akivel akkor még nem volt baja, amikor őt etette).
2. Azt _sem_ tudja, mi az a tényállítás :D
3. A pofája még mindig elég mocskos, de hát ebből él, szóval emiatt igazán nem ítélhetjük el. A mocskolódás neki olyan, mint a büdösbogárnak a szargörgetés, ilyen a természete, erre született, ne bántsuk érette.