Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Go East, avagy nemzetköziség magyar módra

2017. november 22. 13:39 - harmadikszem

turk2_small.jpgA napokban került a kezembe a Tempus Közalapítvány által kiírt Campus Mundi ösztöndíjpályázat legfrissebb felhívása, amely felsőoktatási hallgatók számára államközi egyezmények keretében megvalósuló külföldi részképzést támogat. Sok más hasonló programmal ellentétben ez az a típusú ösztöndíj, amellyel viszonylag hosszú időt, akár két szemesztert is el lehet tölteni valamely partnerintézmény egyetemén. Ennél jobb dolog valószínűleg nem is történhet ma magyar egyetemistával, tanuljon bár BA, MA vagy PhD szinten, egy dolog azonban nem világos számomra.

Miért van az, hogy szinte kivétel nélkül csak olyan országokkal van a magyar államnak nemzetközi egyezménye, amelyek felsőoktatása, hogy úgy mondjam, a világ legaljába tartozik?

A listán írd és mondd nincs egyetlen egy nyugati egyetem se. A pályázók nem mehetnek sem az USA-ba, sem Angliába, sem bármely Nyugat-Európai országba, de még az ázsiaiak közül is kimaradt gyakorlatilag minden olyan ország, ahol van érdemi egyetemi élet (Hong Kong, Dél-Korea, Szingapúr, Japán és Taiwan). Egészen biztos, hogy ez nem indokolja semmiféle földrajzi megfontolás, hiszen a listán vannak olyan országok is, amelyek jóval messzebb vannak Nyugat-Európánál, vagy akár az USA-nál is. Én nem akarok igazságtalan lenni, de ez a lista tényleg olyan, mintha a világ legrosszabb felsőoktatását produkáló országokat gyűjtötték volna egybe, ki tudja mi célból.

Íme a lista, ahová a magyar egyetemistákat részképzésre irányítani szándékoznak:

Albán Köztársaság

Algériai Népi Demokratikus Köztársaság

Belorusz Köztársaság

Egyiptomi Arab Köztársaság

Grúzia

Indiai Köztársaság

Indonéz Köztársaság

Iráni Iszlám Köztársaság

Izrael Állam

Jordán Hásimita Királyság

Kínai Népköztársaság

Kuvaiti Állam

Libanoni Köztársaság

Macedón Köztársaság

Marokkói Királyság

Mongólia, Oroszországi Föderáció

Pakisztáni Iszlám Köztársaság

Palesztin Autonómia

Tunéziai Köztársaság

Türkmén Köztársaság

Ukrajna

Vietnami Szocialista Köztársaság

Az itt szereplő országok felsőoktatása Izrael kivételével minden esetben rettentő problémás, bár Kínában (számtalan minősíthetetlen egyetem mellett) találunk megfelelőt is. A lista többi eleme azonban mind olyan, mintha viccből generálták volna.

Ki hallott valaha bármi jót, vagy egyáltalán bármit, a türkmén felsőoktatásról? Vagy a híres mongol, libanoni, makedón, belorusz, grúz vagy épp palesztin egyetemi életről?  Miféle tudományos előmenetelt várunk a Vietnámi Szocialista Köztársaságban, vagy az Algériai Népi Demokratikus Köztársaságban eltöltött szemeszterektől? Miért nem szerepel ezen a listán néhány kevésbé egzotikus, de létező felsőoktatással rendelkező partner? Vagy legalább egyetlen egy? Legalább egy Ausztria, Németország, ne adj Isten Hollandia? Mi az, hogy Türkmén Köztársaság? Pakisztáni Iszlám Köztársaság? Marokkói Királyság, Algériai Népi Demokratikus Köztársaság, Mongólia?

Hát velünk már csak ők állnak szóba?

 

 

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr3213346513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.11.23. 15:20:24

Te antiszemita pöcs.

Legaljázod Izrael népét ?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.11.23. 15:26:02

@Ballib cenzúrázók réme 25:

"_szinte_ kivétel nélkül csak olyan országokkal van a magyar államnak nemzetközi egyezménye, amelyek felsőoktatása, hogy úgy mondjam, a világ legaljába tartozik

valamint

"Az itt szereplő országok felsőoktatása _Izrael kivételével_ minden esetben rettentő problémás"

kvadrillio 2017.11.23. 16:00:09

MIJAFASZ VAN EBBEN AZ ORSZÁGBAN ? A SEMITÁK ELFOGLALJÁK AZ ORSZÁGUNKAT ??????????!!!
Jordán üzletember építkezik bejelentés nélkül a tájvédelmi körzet szélén
-ef-
-ef- követés
2017.11.22. 14:47 Módosítva: 2017-11-23 08:42:46

Építésrendészeti eljárást kezdeményezett a II. kerületi polgármesteri hivatal a kormányhivatalnál a Budai Tájvédelmi Körzet szomszédjában épülő villa miatt, amelyet a korábban érdemkereszttel is kitüntetett Hamdan Sameer Mahmoud nevű szállodaüzemeltető üzletember építtet – írja az Átlátszó.

A szóban forgó területen a kerületi rendezési szabályzat alapján egyáltalán nem is lehetne építkezni. A szöveg szerint a Verecke utca – Verecke lépcső – Budai Tájvédelmi körzet által határolt terület zöldfelülete "ökológiai pufferzónának" minősül, területén "semmilyen épület nem helyezhető el", "csak az eredeti erdőtársulás fa- és cserjefajai telepíthetők".

ASSSSSSZTAAAA ROHADTKURVAISTENIT ! KIKET NYAKAZZAK LE ?????!

kissiú 2017.11.23. 16:24:14

Örüljünk, hogy egyelőre saját szervezésben ugyan, de mehetünk nyugatra is. Lesz ez még így se.

TothJanJ 2017.11.26. 19:05:27

Namost a Campus Mundi az egy sorozat EU-s pénzből, és -nagyon helyesen- diverz, vagyis nem csak nyugatra hanem keletre is lehet menni belőle aki azt szeretne. Az nem szerencsés, ha programévekre bontják le a régiókat, de érthető ha ezt teszik, ha az a cél, hogy a világ minden szegletébe jusson magyar diákszem. (mert ugye ha kazahsztánba vagy hollandiába lehet utazni, akkor a magyar diák hollandiába fog, mert neki vagy a környezetének van egy periférikus szeme már, ami arra néz fel, amarra meg le). Ez itt pl. az előző évi részképzéses felhívás

www.tka.hu/docs/palyazatok/sms_felhivas_2017osz_modositas_20171103_esza.pdf

Itt Erasmus+os országokba támogatták a részképzést, most meg keleti országokba, szerintem tavaly nem jutott volna eszedbe hogy hé, hát hol vannak a keleti lehetőségek. Szóval nekem ezzel nemhogy semmi bajom nincs, de még helyesnek is tartom, a világlátottságba férjen már bele az egész világ.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.11.27. 01:02:40

@TothJanJ: ez egy tök más pályázat, olyat mutass ami az államközi szerződéseket mutatja.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.11.27. 01:03:46

@harmadikszem: az Erasmus+ meg egy harmadik, ugyebár. Nekem is van Kanadában diákom Campus Mundival de nem államközi szerződéssel, tök más feltételekkel.

TothJanJ 2017.11.27. 13:32:42

@harmadikszem: Akkor félreértettem; ezek szerint neked az államközi egyezmények meglétével vagy nem-meglétével van bajod, szerintem elsősorban az a fontos, hogy a diákok miből milyen értékelési rendszer szerint és mennyi anyagi támogatással választhatnak külföldi kitekintéseket. De a kérdésre:

Teljes archívum 2014-15ig tka.hu/palyazatok/3021/palyazati-dokumentumok#6214

Ténylegesen keleti túlsúly van, elszórva vannak európaibb felsőoktatási államköziek, franciákhoz, szlovénekhez, csehekhez pl., de ugye világosak az okok? Hogy a szóbaállás feltétele a hozzánk képest magasabbaktól vagy valami elég pénz vagy egyéb előnyök; amiket azon a szinten ahogy azért nyugaton megmozdítsák a fülük botját is valszeg akkor is éppenhogycsak tudnánk produkálni, ha nagyon erős lenne rá a politikai szándék, és gyenge sincs. A hozzánk képest alacsonyabbak ellenben pont azért állnak szóba velünk, amiért nekünk is keresnünk kellene a hozzánk képest jobban pozicionált felsőoktatási intézményeket. Részükre mi vagyunk a presztízshely, az "európai ország", és persze hogy tolonganak hogy államközi egyezményeket kössenek az Ájrópa-Hángörivel, és mi ezt meg is csináljuk velük, mi nem nézzük büdösbogárba őket (mint esetleg minket nyugateurópában néhány szakterület kivételével tudományosan vagy felsőoktatásilag, nagyon csúnya előfeltételezés bizony, meg kényelmes is, de nem minden alapot nélkülöző az is biztos).

Szóval, ja, törekedni kellene államközi egyezményeket kötni szerte a világon mindenhol, van ahol könnyebb van ahol nehezebb, az is lehet hogy leszarják a nyugatot az is lehet, hogy miután 6odszorra is csak cérnakesztyűben fogtak velünk kezet 7edszerre már nem toljuk oda a turáni pofánkat na; hanem arra orientálódunk amerre van fogadókészség.

Untermensch4 2017.11.27. 20:54:07

@harmadikszem: Az nem lehet hogy a VSzK-val még a '70-es években kezdődött (akkoriban még vszeg főleg középfokú, testvéri segítségnyújtásos) oktatási kapcsolatunk él tovább? Úgy emlékszem a "közelkülföldünket" (és bizonyos számolási mód esetén izraelt) leszámítva vietnámban jut ezer bennszülöttre a legtöbb magyarul tudó...

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.11.28. 00:48:10

@TothJanJ: @Untermensch4: én nem tudom hogy mennek ezek a tárgyalások akkor, amikor államközi egyezményekről van szó. Egyet tudok: amikor egyetemi szintű tárgyalások vannak (mondjuk az Erasmus+ tipikusan ilyen) akkor sokkal szebb képet kapunk még nem-olyan-nagyon elit egyetemek esetén is, sok-sok nyugati hellyel, jellemzően Spanyolország, Németország, Kanada, tehát nem a legesleg, de azért az erős másodvonal. Szóval nem lehetetlen a cucc. Amikor viszont államközi egyezményekről van szó, akkor mint látjuk jóval csúnyább a kép. Ebből azt a következtetést vonom le kissé naivan, hogy az állam képviselete jóval gyengébb, mint egy random egyetemé Magyarországgon, ami vérciki.

Ez pedig nem pusztán ideológiai kérdés, ha normalizálni akarjuk a felsőoktatást (közelíteni a centrumhoz) akkor az biztosan nem fog menni Türkmén vendéghallgatók seregével sem. Az egzotikumon kívül bevallom semmi értelmét nem látom az ilyes' cserekapcsolatoknak, így kénytelen vagyok a keletre nyitás politikai hülyeségét látni mögötte.

Nyilván meg kéne nézni hogy azokon a helyeken akik nagyjából hasonló starttal indultak merre lehet államközivel campus mundizni 2017-18ban, tipikusan Lengyelországra és a balti államokra gondolnék. Meg lennék lepve ha nem lennének normálisabb nyugati szerződéseik, mint nekünk, mert még egyszer, az Erasmus+-on látszik, hogy szóba állnak partnerintézményekkel, mert ez nem tömeges. A legtöbb helyre 1-2 ember mehet/félév, ez ez nagy nyugati egyetemnek semmit nem jelent bosszúságilag, és elmondhatják hogy van 1-2 dísz-kelet-európai mameluk, hát miféle kirekesztés van itt kérem szépen, miféle???

BTW: pont ma mesélte egy neves közgazdász professzor nekem azt a szép esetet mikor is a háromszor visszadobott kéziratot Stanford Uni-s szerverről küldték el negyedszerre. Mint a kib'szott kés a vajon úgy ment által.

Untermensch4 2017.11.30. 18:53:29

@harmadikszem: "a háromszor visszadobott kéziratot Stanford Uni-s szerverről küldték el negyedszerre. Mint a kib'szott kés a vajon úgy ment által. "
Akkor a social engineering -képzésünket kell csak eléggé magas szinten tartani, a többieket meg majd általa beszivárogtatjuk a nyugati egyetemekre :)

sic! 2017.12.01. 19:00:54

Az van, hogy az államközi ösztöndíjakat a fogadó állam ajánlja fel kölcsönösségi alapon, és országtól függően kétfajta eljárás van. A felsorolt országok ragaszkodnak 1. a paritáshoz és 2. ahhoz, hogy a _küldő_fél_ mondhassa meg, melyik pályázó kapja az ösztöndíjat. Ezért van az, hogy ezekbe az országokba a Tempushoz kell benyújtani a pályázatot. A többi, "normális" ország esetében viszont közvetlenül a fogadó országhoz kell pályázni, tehát Mo>külföld irányba nem a Tempus kezeli a pályázatokat, és nem a Tempus (ill. korábban a Magyar Ösztndíjbozottság) dönti el, ki megy ki (ez mind a két irányban így van, tehát aki viszont ezekből az országokból Magyarországra jön, az közvetlenül a Tempushoz pályázik, és a Tepmus dönti el, kinek adja oda az ösztöndíjakat).

Egy dolog, hogy egyre több államközit kötünk közép-ázsiai országokkal (ill. hogy finoman szólva is mérsékelten ügyes a magyar külpolitika), de ez a cikk ebben a formában nem állja meg a helyét.

Tehát még egyszer: a "hiányzó" országokba is lehet pályázni államközi keretekben, de ezekben az esetekben nem a küldő, hanem a fogadó fél kezeli a pályázatokat (tehát a Tempushoz nem a kimenő, hanem a bejövő hallgatók pályáznak, míg a kimenők a fogadó országok intézményéhez fordulnak).

Ezen kívül persze vannak egyéb ösztöndíjlehetőségek is (Erasmus+ különböző formái, Ceepus, alapítványok, ill. persze az egyetemek köthetnének egyetemi szintű cseremegállapodásokat is, ha lenne erre pénzük).

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.12.01. 19:55:07

@sic!: amit írsz abból nem jön le, hogy a magyar államnak _miért pont ezekkel az országokkal van álamközi szerződése_. Én sem kérdeztem semmi mást. Erre nem válasz az, hogy a fogadó ország ajánlja fel, mert akkor megmarad a kérdés: miért pont ezek az országok ajánlják fel?

Tudom, hogy ezerféle más lehetőség van nyugatra menni, de ennek semmi köze a posztban foglalt kérdéshez.

Untermensch4 2017.12.02. 22:24:48

@harmadikszem: " miért pont ezek az országok ajánlják fel?"
Olyan országok akiknek mi már "nyugat" (schengeni határon belül) vagyunk.
"A felsorolt országok ragaszkodnak 1. a paritáshoz és 2. ahhoz, hogy a _küldő_fél_ mondhassa meg, melyik pályázó kapja az ösztöndíjat. "
A türkmén ráhelke önerejéből bejuthat egy európai egyetemre... :)

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2017.12.02. 22:30:02

@Untermensch4: világos. Ezek az ösztöndíjak pont azoknak szólnának akiknek nem tudja apuanyu kifizetni a féléventi 8-10 millió HUF-ot tandíjra, sőt még az 550.000/szemesztert sem a Milestone Institute-ba.