Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Tudósok VS Mészáros Lőrinc

2018. február 07. 16:46 - harmadikszem

meszituos.JPG

 

Magyarország egyre jobban teljesít, és egyre jobban eltávolodik, a jelek szerint, az undorító elitizmustól is. Vezetőink rég megmondták, hogy nem tanulni kell hanem dolgozni, na meg hogy a tudás gyanús, egyébként is, mint minden totális rendszerben. Az index egyik címlap sztorijára hivatkozva legutóbb egy népszerű blog megmutatta, hogy Magyarországon a vezető egyetemi oktatók fizetése elbújhat a bolti eladók és pénztárosok fizetése mögött, miközben Angliában már az óraadó és kétszer annyit keres, mint az egyébként ott is jól fizetett ALDI pénztáros. Magyarországon az óraadó körülbelül félévente 150 és 500 ezer fronyát tud összeszedni, BTW, ez azt jelenti hogy havi szinten egy 30-90 közötti összeget, bruttóba’ persze.

Na de vannak nekünk kiválóságaink is, nem csak a kasszák mögött, de a tudományban is. Az egyik igen népszerű dolog a posztdoktori ösztöndíj, amivel a fiatal ámde elhivatott versenyző megpróbálhatja megszorongatni az ALDI pénztárost, persze szigorúan csak alulról, mivel a legmagasabb elérhető magyar posztdok 350ezer bruttó. Hogy is lehet megszerezni mindezt? Talán egy 3 hónapos képzéssel és középiskolai végzettséggel, mint a pénztárosságot? Nem egészen.

A posztdoktori pályázat azok számára érhető el, akik először is rendelkeznek tudományos doktori (PhD) fokozattal, ami egyetem után alsó hangon 4-5 év de inkább 8-10.  Emellett kell nekik impakt faktoros cikkeket publikálni ami azt jelenti, hogy a világ összes tudósával (igen, mind a 6000 amerikai egyetemen kutató kollegával is) versenyezve nagyon szelektív, a kéziratok 95 százalékát élből elutasító lapokban cikkeket kell megjelentetniük a kutatásukból, magyarán, a világ legjobbjaival kell megmérkőzniük. Néhány területen azt is elvárják (még mindig havi 350 bruttóról beszélünk), hogy az idézettségi mutatók világviszonylatban a felső 5 százalékban legyenek, magyarán, a pályázónak a világ legjobb 5%-ba kell tartoznia a saját kutatási területén.

Ezt követően kell neki szereznie egy kutatóintézetet, ahol hajlandóak fogadni. És akkor most itt egész pontos adatok fognak jönni: kell neki egy több mint hetven (!) részből álló kutatási portfoliót benyújtania angol nyelven. Ez a hetven szakasz, amit fel kell tölteni, mind elektronikusan megy. Emellett ugyanezt be kell adnia nyomtatott formában is, emellett egészen pontosan 21 (!) darab egyéb hivatalos dokumentumot kell beszereznie illetve készíttetnie. Ezek többségével nem csak ő dolgozik, hanem kutatócsoportok vezetőit, kari és más egységi vezetőket kell meggyőznie egyenként a kutatási tervéről, és ha nagyon ügyes, akkor határidőre be tudja szerezni az összes szükséges dokumentumot. Ez egy körülbelül három hónapos meló, ha csak ezt csinálod – és még nem kaptál egy fillért se. Ha nagyon ügyes vagy, jók az eredményeid, vannak pártfogóid és a Jóisten is megsegít, akkor megkapod az ösztöndíjat.

Ennek az összege 350 ezer forint, három évig lehet kapni. Az mindösszesen 15 millió forint bruttó, három évnyi munkára.

Mészáros Lőrinc, a hazaáruló gázszerelő ennyit keres egy óra alatt. Miközben alszik.

Ennyit szerettem volna mondani, tulajdonképp.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr5013643118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Watchdog 2018.02.07. 18:11:53

Még a végén az Aldinak a nyilvános adataival sikerül társadalmi bérfeszültséget kiprovokálni. :)
A labdarúgó klubok például nem követnek el ilyen baklövést, így az egyetemi oktatókat a bolti pénztárosokkal lehet csak szembeállítani...

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.02.07. 18:21:52

@Watchdog: no way, a rendes magyar embör szerint ez tök rendben van, a pénztáros fontos a tudós meg nem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.07. 21:41:31

Nevetséges az egyetemi oktatók bére, pár éve a közoktatási béremeléskor többen elmentek inkább gimnáziumi tanárnak, ott több a fizetés és nincs publikációs elvárás (csókosoknak persze egyetemen sincs...)

Egyébként aki rutinosan rak össze pályázatokat, annak egy ilyen posztdoktori pályázati anyag 3-4 hét alatt kész, természetesen munka mellett.

Az szomorú, amikor valakinek 8-10 év kell a doktorira, bár sok embert felvesznek, aki nem oda való...

tireless treehugger 2018.02.07. 22:19:02

Ez csak a meghirdetett összeg, ezért előugrik szokszáz jelentkező aztán van miből szelektálni meg alkudozni. 250-270 bruttó ---> havi 180-200 óra,, csak ha főpénztáros tehát napi egy-két óra plusz, akkor lesz ennél valamivel magasabb.

A lényeg a figyelem felkeltésen van, eszük ágában sincs túl magas bért adni mert akkor a többi dolgozónak is kellene.

Untermensch4 2018.02.08. 10:11:12

@harmadikszem: "kari és más egységi vezetőket kell meggyőznie egyenként a kutatási tervéről"
Nem vagyok róla meggyőződve hogy minden jó kutató jó az ilyen menedzser-tárgyalás-socialengineering -műfajban. Még azt sem tartom valószínűnek hogy az elsöprő többségük jó.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.02.08. 10:41:25

@Untermensch4: jó esetben a metrikák győzik meg a zsűrit, nem a retorika. Jó esetben - ebben meg én nem vagyok biztos, hogy a legtöbb eset jó eset.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.02.09. 12:02:43

@Online Távmunkás: "Az szomorú, amikor valakinek 8-10 év kell a doktorira, bár sok embert felvesznek, aki nem oda való..."

a mondat második felével egyetértek, az elsővel nem. Vannak területek ahol a 8-10 év egyáltalán nem sok. Sok doktori iskola (nem hazai persze) módszerspecifikus, és ahol mondjuk terepmunkát vagy grounded theory bázisú alapkutatást várnak ott ugye maga az empirikus adatgyűjtés is sok-sok évig tart. És nyilván vannak olyan területek is, ahol meg nagyon könnyű páláyra állítani a doktoranduszt, ott simán meg lehet írni 4 év alatt. Ez természettudományokban eléggé magától értetődő, ahol jó esetben a témavezetővel már a képzés alatt kutatsz, van pár erős lektorált cikked, amit kompilálsz a szigorlat után egy disszertációvá, és készen vagy.
süti beállítások módosítása