Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Zombiegyetemek - ez van ha szíven szúrjuk az oktatást

2018. április 24. 12:25 - harmadikszem

zombie2_jpg_gallery.jpg

 

Az elmúlt napokban két érdekes írás is napvilágot látott az oktatással kapcsolatban. Az egyikben Schmidt Mária jobb napokat látott egyetemnek nevezi a Princeton-t, a másikban pedig az Index beszámol az ELTE egy kutatásáról, melyből kiderül, hogy az egyetemi oktatók leginkább a megalázóan alacsony bérükkel elégedetlenek. Ugyanitt kiderül az is, hogy az egyetemi tanároknál nem csak az ALDI pénztárosai keresnek jobban (a boltvezetőkről már nem is beszélve) de a BKK sofőrjei is. Na de fasza.

Ezekről a cikkekről jutott eszembe, hogy megnézzem, tényleg, hogyan is állnak a magyar egyetemeink éppen, hová vezet a kutatásokban is kifogásolt minősíthetetlen állami dotáció?

Elöljáróban: az egyetemi rangsorok nem a hiúságról szólnak. A nemzetközi hallgatók ez alapján választanak egyetemet, márpedig minden egyetem alapvető érdeke, hogy legyenek nemzetközi hallgatók, minél nagyobb számban. Ezek mindig fizetnek tandíjat, illetve az egyetemi városban költik el a pénzüket lakbérre, szórakozásra, ételre és hát igen, italra is. Sok nemzetközi hallgató = jó egyetem, kevés nemzetközi hallgató = nem jó egyetem. Emellett természetesen vannak felmérhetetlen intellektuális előnyei is a nemzetköziségnek, szóval az anyagiakat csak a közérthetőség kedvéért hangsúlyoztam.

A jobb napokat látott Princeton (akárhányszor leírom, alig hiszem, hogy ez bírta mondani) jelenleg a világ 13. legjobb egyeteme. princeton.JPG

 

Látjuk az ábrán, hogy hol jobb, hol rosszabb helyen van (kis megjegyzés: a top 100-ban lenni ebben a mezőnyben, ahol több 10.000 egyetem versenyez, eszméletlen nagy eredmény, egyáltalán semmit nem számít, hogy 9. vagy 12. helyen van-e egy adott egyetem). 2012-ben például jobb napokat látott, mint 2014-ben, 2015-ben ismét jobbakat, mint 2017-ben, és most is épp rosszabb napokat lát, mint tavaly. A logikai menetet nézve jövőre megint jobb napokat fog látni. De nem lehet nem észrevenni, hogy itt a jobb és rosszabb napok azt jelentik, hogy épp benne van-e a top 10-ben, vagy csak a top 15-ben.

Nézzük meg ezzel szemben Schmidt Mária egyetemét, ahonnan a lángeleme e sorokat írta. Ja nem, nem tudjuk megnézni, mivel a PPKE nincs benne a top 1000 (!) egyetem rangsorán, tehát nem tudjuk megnézni, hogy épp milyen napokat lát.

Lapozzunk, íme az ELTE.elte.JPG

Ez itten kérem egy úgynevezett folyamatos ereszkedés, az Orbán kormány évei alatt az ELTE 100-nál is több helyet zuhant hátra a rangsorban. Nézzük a híres Műegyetemet!             bme.JPG                 Same shit. Debrecen?debrecen.JPG

 

 

Egy lépés előre, 20 kilométer hátra. A Debreceni Egyetem 2016 és 2017 között 100 helyet zuhant hátra. De mi a helyzet a magát az ország legrégebbi egyetemének hívó Péccsel?pecs.JPG

 

 

Csúnya! Végül tekintsük meg a legszebb ábrát, a rezsim-egyetemmé tett Corvinust, ahol személyesen Lánczi rektor úr őrködik a felett, hogy minden a NER szerint működjék. Tudják, Lánczi volt az az ember (Orbán személyes ideológusa hosszú évek óta) akire megmondta a Viktor hogy ő lesz a rektor márpedig, és akkor mindenki más vissza is vonta a pályázatát. És bazdmeg, tényleg ő lett. Na így néz ki a Corvinus rangsora azóta:corvinus.JPG

 

 

Itt világosan látszik, hogy a NER vezetés következtében (a többi tényezővel, tehát a folyamatos alacsony dotációval együtt) a Corvinus még a többi magyar egyetemet is túlszárnyalva zuhan alá a semmibe, 6 év alatt egy laza 350 helyet sikerült visszaesnie.

Ugye emlékszünk még Schmidt Mária szavaira? A jobb napokat látott Princetonra?

Ez a mai Magyarország: rezsimszolgák, tehetségtelen félhülyék hadoválnak jobb napokat látott nyugati egyetemekről, miközben a mi valaha volt elit egyetemeink úgy ugrálnak hátra 100, néha 300 helyeket a nemzetközi rangsorokon, mint a vöcsök. A nyugat haláláról hazudoznak közpénzen, miközben itthon az egyetemi tanárok közül már csak az marad itt, aki vagy teljesen alkalmatlan, vagy félvállról veszi a tanítást (a hősökről most nem szólva). Úgy rohad majd rájuk az egész ország, hogy észre sem veszik.

 De a romok alatt majd igen nagyon fog csodálkozni mindenki, azt garantálom. És megmaradt hazaszeretetem minden morzsájával kívánom, hogy ne legyen már késő.

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr5013867392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.24. 18:28:56

Erre is van ideológiai indoklás, az nyugati rangsor nyugati egyetemeknek, nem az ortodox autokráciával rokonszenvező balkáni népeknek való.

Mintha lett volna pár éve egy olyan gyorsan elfeledett jelszó, hogy legyen top 100-as magyar egyetem...

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.04.24. 19:07:31

@Online Távmunkás: te, ha valaki ad hozza dellat akkor meg lehet csinalni jelszavak nelkul. Kina evi 18%al emeli a HE allokaciot van is eredmenye. Magyarorszag kifele vonja a forrasokat. Mindjuk eredmenye annak is van.

tireless treehugger 2018.04.24. 19:51:23

@Online Távmunkás:

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/world-ranking#!/page/0/length/-1/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats

Ebből ~100 kínai, szokás szerint hülye voltál, gratulálok, legalább nézd végig, ha már eddig nem tetted. Nagyban segítené értelmi libidodat ha leszoknál a korai szóömlésről.

@poszt: ez nemcsak a romlásból ered hanem hogy a többiek jönnek fel. Óriási pénzről és presztízsről van szó, aztán ennek a kettőnek az összege pedig jelentős hatalmat ad.

Viszont legalább mertünk kicsik lenni!!!!, és sikerült!!!, világhírű magyar hungarikum nagyhatalom vagyunk.

for 2018.04.24. 19:51:24

Vajon a BMÉ-ről miért nincs korábbi adat?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.04.24. 21:30:52

@tireless treehugger: a times rankingben amit linkeltel a jobb napokat latott princeton a 7. Szeretne valaha a schmidt maria barmiben a 7. lenni

kvadrillio 2018.04.24. 21:55:18

TÓTAW BÁCSI..., EZ KURVAJÓRA SIKEREDETT !!!!! :o)))))
Tóta W.: Balog Zoltán emlékére
Tóta W. Árpád
Tóta W. Árpád
436

Schmitt Pál óta nem búcsúztattunk ekkora senkit.

Nem siratni jöttem Balog Zoltánt, de az se volna helyénvaló, ha szó nélkül néznénk végig a bukását. Nem sok minden történik ma a politikában, ami örömet okoz, úgyhogy becsüljük meg a villanásnyi derűt. Hogy legalább ő eltakarodik. Tudjuk, nem lesz jobb ezután se, de Balog Zoltánt sosem fogjuk visszasírni.

Alá tartoztak az érdemi politika legfontosabb területei. Sajnos már egy egész generációnak nincs emléke arról, hogy eredetileg kormányzás alatt nem kizárólag a rémhírterjesztést, a manipulációt és az egyet nem értők eltaposását értettük. Hanem például az volt a téma, hogy mi folyik az iskolákban és a kórházakban. És legalábbis gondolkodtak azon politikusok, hogy vajon hogyan tehetnék ezeket jobbá.

Sőt, amikor reformterveik nem kapták meg a politikai támogatást, fogták magukat, és lemondtak. Ezt azért tették, mert hittek valamiben, akartak valamit, és némelyik még értett is hozzá. Balog volt az első, akinek mindegy volt, mi történik.

Igaz, előtte még nem egyetlen miniszter képviselte a kormányban a közoktatás, felsőoktatás, egészségügy, szociális háló, civil szervezetek, egyházak, kultúra és a sport ügyét. Ez a minden villanyoszlopnak szalutáló jámbor balfasz olyan portfóliót kapott a nyakába, ami alatt nála gerincesebb élőlények is rakás szerencsétlenséggé roskadnának össze. Nem is tárca, hanem vagon.

Az ősbűnt nem ez a mazsolává töppedt alak követte el, hanem Orbán Viktor. Akkor, amikor összesöpörte az őt nem érdeklő témákat egy porzsákba, ráfirkantotta, hogy „emberek”, odapasszolta Balog Zoltánnak, és röhögve elszaladt. A sokkal egyszerűbb sorsra kalibrált, karót nyelt, engedelmességre tenyésztett gyáva pap meg ott maradt a zsákkal, és hat éven át zavartan nézegette.

Érdemi döntéseket nem hozhatott. Pontosan tudta, hogy a miniszterelnök kurvára nem kíváncsi a véleményére. Szomorkás estéken nyilván belátta, hogy ez jogos, hiszen senki mást sem érdekel, mit gondol Balog Zoltán a huszonegyedik századi oktatásról, a külföldi egyetemek szerepéről, az egészségbiztosítási rendszerről vagy a Higgs-bozonról. Még őt magát sem, hiszen nem is gondolt semmit.

Mozgástere mégis volt: Orbán azért bízta rá ezeket az ügyeket, hogy csendben, csökkentett módban üzemeltesse, pacifikálja, és neki a kormányülésen ne kelljen órákig foglalkozni holmi proligyerekekkel, kórházi fertőzésekkel meg efféle bohóságokkal. Ezen belül szabad kezet kapott; milliárdok felett diszponált, és akár tehetett volna jót is. Ettől a mozgástértől meg is rettent, és igyekezett a legvulgárisabb konzervatív szamárvezető mentén kitölteni. Egyáltalán nem is próbált felzárkózni, tanulni, körülnézni a világban, képviselni gondolatokat. (Még annyira sem, mint Áder János, pedig vele nehéz nullaságban versenyezni.) Arra viszont volt esze, hogy megpróbálja elhallgattatni az összes tanárt, orvost, kórház- és iskolaigazgatókat, nehogy kiderüljön a turpisság. Balog Zoltánnak köszönhetjük a félelmet, amely a magyar értelmiség derékhadát kerékbe törte.

Senki sem kérdezte őt, amikor eldőlt, hogy nekimennek a CEU-nak. Nem kérdezték a szuperkórházról, és – noha elvileg a sport is hozzá tartozott – nem volt beleszólása sem az olimpiarendezés, sem a vizes vb, vagy az eszement stadionépítések kérdésébe. Azt intézték egymás közt tolvajok és más bűnözők. A közoktatás egyik legfontosabb problémáját, a digitalizációt a miniszterelnök kivette a kezéből, és rábízta – dobpergés – Deutsch Tamásra.
Running man

Éveken át próbálta eljátszani, hogy a helyzet magaslatán van. Államtitkárok cserélgetésével védte a seggét, amikor már szájközépig ért a szar. De mivel totál hülye volt minden részterülethez, rendre fogalmatlanokat nevezett ki. Vagy azért, hogy ne legyen a házban nála okosabb, vagy mert nem is tudta felmérni, ki kicsoda.

Közben valamit mégis kitanult. Na nem az egészségkasszákat vagy a sikeres tanítást, hanem a menekülést. Minden erejével kerülte, hogy kérdésekre kelljen válaszolni. Egyszer megpróbálta, nem sült el jól, aztán meggyőzte magát, hogy aki egyáltalán jelentkezik az ő óráján, az lázadó. Ennek csúcspontja volt, amikor közölte az újságíróval, hogy majd akkor nyilatkozik nekik, ha megtérnek. Ha volna isten, ebben a pillanatban reccsent volna rá egy égő csipkebokorból: mit képzelsz te magadról, hülyegyerek? Mit jelent szerinted az a szó, hogy miniszter?

Már csak meg akarta úszni. Tudta, hogy alkalmatlan, hogy igazából semmi keresnivalója nem volt itt, és ha egyáltalán hívő még, akkor talán megtalálta a bűntudat is. Mert bűnösök vagyunk valamennyien, de nem mindenki kúrhatja el több százezer gyerek életét, juttat a temetőbe sok ezer menthető beteget, és pusztíthatja el Magyarországon azt, amire még a határokon kívül is kíváncsi a világ.

Schmitt Pál bukása óta nem volt részünk ebben a különös, kísérteties, mégis kellemes érzésben. Amikor kimegy valaki a szobából, és többen leszünk.

bbwd 2018.04.24. 23:06:03

"miközben itthon az egyetemi tanárok közül már csak az marad itt, aki vagy teljesen alkalmatlan, vagy félvállról veszi a tanítást (a hősökről most nem szólva)"

ez azért marha nagy sértés az egyetemi oktatókra (ez a helyes kifejezés) nézve

aki teljesen alkalmatlan, az nem nagyon tölt el 10 évnél többet a katedrán, általában a fokozatszerzés előtt kiesik a rendszerből

aki most a felsőoktatásban lelkiismeretesen dolgozik, az igenis hős, akikről szólni kell!

a kormány folyamatosan és nagyokat hibázik a forráselvonással, pedig tudjuk, hogy a legjobb befektetés az oktatás

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.04.25. 00:17:47

@bbwd: "aki teljesen alkalmatlan, az nem nagyon tölt el 10 évnél többet a katedrán, általában a fokozatszerzés előtt kiesik a rendszerből"

hehe, bárcsak. De nem. Tudománymetriát csinálok, néha magyart is. A docensek legalább 85 százaléka nem felel meg a törvényi feltételeknek, pont. Viszont aki megfelel (nemzetközi szinten is kiemelkedő khmm munkásság) az meg inkább nemzetközileg is kiemelkedő helyre megy, ami egyre kevésbé lehet Magyarországon.

Robur 2018.04.25. 02:27:10

Örülnék, ha csak azok a fogyatékosok pislognának ki a romok alól akik Orbánra szavaztak, de ez nyilván nem így lesz.

Jakab.gipsz 2018.04.25. 05:14:35

Bezzeg a fejlett, nyugati demokráciák és a méregdrága egyetemeik.

Ha mind érne valamit, nem lenne válság és káosz a világunkban.

Tehát a rangsorolósdit amit bemutattál mint bizonyítékot, kend a hajadra.

Mickey Pearce 2018.04.25. 05:52:18

A Nyugat alkonya egy objektíven mérhető tény:

1. Jönnek fel az ázsiai (és néhány más "fejlődő ország") egyetemei ezerrel
akik eddig is a top valahány alatt voltak, azokat (németet, franciát is) százával előzik be ezek a nagyon sok pénzzel megnyomott feltörekvő egyetemek. Ettől még költhetne többet a mindenkori magyar kormány az oktatásra, de nem hiszem hogy eleget tudna költeni akár csak a szinten maradáshoz (a rankingben)

2. Tessék megnézni a "nyugati hatalmak" gazdasági (pl GDP), politikai, katonai erejét az egész világ százalékában 150, 100, 50, 25 évvel ezelőtt, most hogy állnak és abból extrapolálni 25-50 év múlvára. Nem tudom hogyan kellene a "hanyatlás" kifejezést progresszívan definiálni hogy ne legyen érvényes a "Nyugatra". Egy példa: az angolok és franciák próbálnák most újrajátszani az első és második opium háborút (USA/NATO nélkül, ugye), kicsit más lenne a végeredmény

Serény Vélemény 2018.04.25. 08:38:32

"Elöljáróban: az egyetemi rangsorok nem a hiúságról szólnak. "

Ha nem a hiúságról, akkor miről?

Ismertetsz egy darab szervezet által kitalált rangsort, de még csak véletlenül sem ismerteted a rangsorolás alapjául szolgáló módszertant. Ez így pontosan alkalmas arra, hogy almát hasonlítsunk össze a banánnal. Ráadásul egy darab almát egy hajónyi banánnal.

2018.04.25. 09:03:29

Kicsi pénz, gyengébb egyetemek.

Terézágyú 2018.04.25. 09:37:00

@Serény Vélemény:
"Ismertetsz egy darab szervezet által kitalált rangsort, de még csak véletlenül sem ismerteted a rangsorolás alapjául szolgáló módszertant."

Peeeeersze, ha nem tetszik valamelyik rangsor, mert hátul végzünk, akkor támadjuk meg a "módszertant"...
Ha az lenne a hír, hogy "5 magyar egyetem is az első százban van, és egyre feljebb kerülnek!", akkor nyilván eszedbe nem jutna a "módszertanra" kérdezni...

Terézágyú 2018.04.25. 09:38:50

Nekem van egy eltés ismerősöm: sok mindent szokott mondani a belső ügyekről, én most csak annyit mondok: igen sok eltés gépen XP van!

wrstjnethn 2018.04.25. 09:45:08

Azért ne dramatizáljunk, az egyetemi oktatók fizetésének szerves részét képezik a projekteken való részvételből befolyó pénzek. Ha csak vakargatja a micsodáját a tanszéken és zh javítgatáson kívül semmilyen más munkát nem vállal, akkor valóban nem lesz több pénz. Na az ilyen, életükben versenyszférában nem dolgozók vinnyognak, hogy nincs pénz.

Terézágyú 2018.04.25. 09:53:34

@wrstjnethn:

Kihagytad a kommentedből, hogy "rohattbölcsészek!"...

kisf 2018.04.25. 10:15:23

@wrstjnethn: 1. Projektekben való részvétel...abba valahogy bele kell kerülni, nem mindenkinek jön össze, mivel így a szétosztható pénz is több fele megy...2. Műszaki téren háttér-műszerpark is kell, így viszont max. a fonográfot fejleszthetném tovább.... 3. Tudom, lehet pályázni, de ez no komment...

kisf 2018.04.25. 10:16:59

@Terézágyú: Van Win 2000 is, mert az adott program csak azon megy..:)

akakukk 2018.04.25. 10:55:48

@Mickey Pearce: Irod Te az okostelefonodrol....

névtelen hozzászóló 2018.04.25. 10:56:52

@Terézágyú: én csak az egyik közepes méretű ELTE karról tudok nyilatkozni: kb 300 gép közül egyiken sincs XP. Többnyire Win10 van, meg pár tucat Win8.1 és Win7.

Nagyorrú Barbi 2018.04.25. 11:12:41

Az SZDSZ érában minden f@sz@ vót ugyi? Akkor nem írtál libsi mocskoló cikkeket. Közben megtanultál beszélni?

bbwd 2018.04.25. 11:15:58

@harmadikszem: aha, és a tudománymetria min alapul? csak nem az idézettségi mutatókon? lmfao
ez a mérőszám pont arra nem alkalmas, hogy egy oktató oktatási rátermettségét bizonyítsa

akkor milyen törvényi feltételeknek nem felel meg a docensek 85%-a?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.25. 13:22:38

A grafikonokhoz az intervallumot egyedileg válogattad össze ?

Meg lehet nézni mondjuk Lengyel, Szlovák, Cseh egyetemek hogyan szerepeltek ?

Mi a módszertan ?

Mi alapján lőtted azt az intervallumot amit, és amikben véletlenül sincs 2010 elötti érték, tendencia ?

Szóval néhány kérdés azért van.
Megjegyzem ha a sikeresebb kutatók automatikusan kimennek egy jobban menő külföldi helyre, az önmagában is előidézheti ezt a tendenciát.

for 2018.04.25. 13:33:12

Szerintem ez kicsit leegyszerűsítve így néz ki:
Mindig szar volt a kutatói fizetés, de nem ennyire, és kb. azt csináltad, amit szerettél. Egyrészt a régi pályázatokból (pl. OTKÁ-ból) lehetett kutatókat is fizetni, ezért ha pár fős kutatócsapatok összeálltak, akkor tudták egymást pénzelni, mert valakinek mindig futott egy-egy pályázata. Ez nem volt sok, de valamennyi.
Ezen kívül mindig voltak K+F pénzek. Ezek nagyon jól hoztak, amíg az egyetemek/intézetek nem kezdtek egyre többet elvenni belőle.
A mai helyzet úgy néz ki, hogy vannak sztárkutatók (mondjuk a létszám 5-10%-a), akik olyan projekteket vezetnek, vagy úgy pályázgattak, hogy kurva sokat is keresnek, meg rengeteg kutatási pénzük is van, illetve van a resztli. Az OTKA alig van, az egyetemen gyakorlatilag a jutalék és az adminisztráció miatt nem érdemes projektezni, MTA intézetekben ugyanez.
Röviden az van, hogy régen az iparban kerestél legalább 10-et, oktatás-kutatásban meg a ráfordított energiától és kis szerencsétől függően 7-11-et.
Most iparban keresel legalább 10-et, sztárkutatóként kurva sok (ez tényleg kurva sok, éjszaka, hétvége) munkával 8-at, sima oktató/kutatóként meg 3-at. És közben az adminisztráció, a kancellária meg az egyetemi alulfinanszírozottság miatt még csak nem is azt csinálod, amit szeretsz.

for 2018.04.25. 13:37:32

A másik a megfelel-nem felel meg kérdése. Mikor az MTA doktora rendszert számszerűsítették (azaz meghatározták, hogy az egyes tudományterületeken darabra mennyi és milyen publikáció és hivatkozottság kell), bizonyos tudományterületeken az akadémikusok (szükségképpen MTA doktora felett!) igen jelentős része sem felelt meg a kritériumoknak.
Az egyetemek meg kénytelenek mindent megtenni azért, hogy minél nagyobb rangú oktatóik legyenek, mert a fennmaradáshoz rá vannak kényszerítve. Ezért nincs szigorú követelmény a kinevezésekhez.

De az nem költői kérdés volt, hogy a BME adataival mi lehet; nem tárolják a régit?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.04.25. 14:05:47

mindenkinek:

1. az adatsorokat nem én szerkesztettem baszki, ennyi időm azért nincs :) Ott van a QS University ranking weboldalán, rákerestek az egyetemre amire kíváncsiak vagytok és akkor ki fogja adni, ez tényleg ilyen rohadt egyszer, 100 feletti IQ-val önállóan is megoldható dolog. Nem tudom miért nem pontosan ugyanazokra az évekre skáláznak, elképzelhető az is hogy bizonyos évekről nincs adat, vagy korlátos, vagy akkor nem volt benn a listában. Ilyen nem fordulhat elő az MIT vagy a Warwick esetében, de sajnos ha a pécsi tudományegyetem vagy a BME valamelyik évben hibás adatot kap azt azért eléggé leszarják, sajnos.

2. mindhárom nemzetközileg elfogadott rangsor (Sanghai, THE, QS) hasonlóan rakja össze a rankingot, bár kicsi eltérésekkel (ezek mértéke a magyar egyetemek szintjén abszolút nem látszik, itt arról van szó, hogy a Princeton a THE listáján a hetedik, a QS-en meg épp 13. De olyan nem lesz, hogy a Corvinus a 876.-ról egy másik listán bekerül a top 100-ba nyugi). Itt nézik: A Nobel-díjasok számát, a kiemelt folyóiraotk (tipikusan Nature, Science)-ben megjelent publikációk számát, illetve a top folyóiratok (tipikusan SCI, SSCI) publikációs outputját. Magyarán, a legtöbbet a publikációs output nyomja a latban. Az egy külön poszt lenne, hogy miért ennyire nagyon szar ez a hazai egyetemeken (el se tudjátok képzelni, mennyire. Vannak teljes tanszékek egyetlen egy SSCI publikáció nélkül ever! Munkatársanként illene évente egyet megjelentetni, és az akkor mondjuk a top 300 kategória, nem a top 20).

3. az oktatói teljesítmény és a kutatói teljesítmény két külön dolog, ne keverjük már össze mert annak semmi értelme. Az egyetemeket a kutatói alapján minősítik főleg, ettől függetlenül a tanári képességek is fontosak de kevésbé mérhetők. Valamint azért én annak a mondója is vagyok, hogy ha valaki abszolút nem képes egyik Research frontieren sem semmiféle eredményt felmutatni akkor az még PhD-t se kapjon, nem hogy egyetemen tanítson. A tanításra orientált kollegák nyílván akkor kapjanak több órát és cserébe legyen elég 2 évente egy cikket megjelentetniük, de a soha semmi kivéve az évkönyv azért a siralom völgye.

NekemNemEzKell 2018.04.25. 15:32:26

@kvadrillio: Piszkos tetű ez Tóta W. Ha ez kimenne, sokkal többen lennénk, ócska szarjancsi!

bontottcsirke 2018.04.25. 15:43:49

Már 20 évvel ezelőtt is színvonaltalan szar volt a jelentős része, akkor lett divat a sok büfé szak. Azóta nem tudom mi történt, de ha a maradék értelmes oktató is lelépett, akkor egy targoncás papír is többet ér. De elképzelhető, hgy fideszisztánba elég ez is.

bontottcsirke 2018.04.25. 15:44:42

@NekemNemEzKell: Szerintem tök jó humora van. A fidióták viszont gyakran megsértődnek rajta, nem szeretik a valóságot.

tc 2018.04.25. 15:44:44

@wrstjnethn: Valóban, jelenleg csak azért él még a műegyetem, mert a projektekből tűrhető fizetéseket lehet összehozni az oktatóknak. Viszont:
- Az oktatás és a projektelés mellett, már nincs idő másra. Úgy hogy választhatsz, hogy vagy lelkes vagy, kutatsz és éhenhalsz (esetleg a projektelők pénzelnek), vagy projektelsz és jó eséllyel nem lesz meg a PhD-d, és nem leszel minősített oktató. És bármilyen szempont szerint nézzük a listákat biztos, hogy nem fog előrébb jutni rajta az egyetem, ha az oktatók az idejüket a fizetésük kipótlásával töltik.
- Projektelni egyetemi meló nélkül is lehet. Sokkal nyugodtabb és többet fizet, mert nem az oktatás mellett csinálod. A műegyetem oktatóinak nagyon jelentős része egy pillanat alatt el tudna helyezkedni máshol a szakmájában (és nem buszsofőrként). Sokan meg is teszik. Ha a megmaradók terhei növekednek, akkor valószínűleg egyre többen.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.25. 15:45:48

Egyetemi beázás

Beázáskor húzza magát
Fel honunk bő csapadékán,
S szakadván át agyában gát
Asztalára csap a dékán.

Asztallapban ébred a szú,
S ajtajából, mely nem ál-lik,
Bátran, mint kit fűt az aszú,
Perceg: „Ne üsse, mert mállik!”

Megáll most a dékán ökle,
S vigasztalón szólnak kis szúk:
„Lé miatt ne törjön tök le!
Nincs egyedül, együtt isszuk.”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/10/egyetemi-beazas.html

bontottcsirke 2018.04.25. 15:46:39

@Jakab.gipsz: Ja, ahelyett, hogy glettelnének bazz!

Terézágyú 2018.04.25. 16:15:43

@névtelen hozzászóló:
"én csak az egyik közepes méretű ELTE karról tudok nyilatkozni: kb 300 gép közül egyiken sincs XP. Többnyire Win10 van, meg pár tucat Win8.1 és Win7."

Akkor az én eltés ismerősöm bizonyára hazudott. Ilyenek ezek.
Mondjuk egyszer bent voltam nála, ez év elején, és tényleg láttam két xp-s gépet.
De biztos én is hazudok.

2018.04.25. 16:35:28

@tc:
Szerintem meg aki a BME-n, vagy más, műszaki szakembereket képző egyetemen oktat, különösen ha (labor)gyakorlatról beszélünk, és nem előadásról, de hát fiatalon mind azzal kezdik, az igenis szerezzen gyakorlatot projektekben, mert különbsen nagyon eltávolodik a realitásoktól. Persze ehhez az kellene, hogy ne kelljen 1 embernek túl sok órát tartania, hogy a projektmunkákra és a kutatásra ia legyen idejük.

2018.04.25. 16:38:06

@Terézágyú:
Bár a support hiánya miatt ez is baj, mégis azt kell mondjam: ez elég marginális probléma a mai magyar felsőoktatásban, ennél sokkal súlyosabb gondok vannak.

Terézágyú 2018.04.25. 16:43:30

@diszkriminans:

Oan jó, hogy az egyik kommentelő közli, hogy nem hiszi el amit mondok, a másik meg elhiszi, de rögtön hozzáteszi, hogy ez semmi, ennél súlyosabb gondok vannak... :)

Igen, súlyosabbak vannak - ez egy jelzés a színvonalról.

nemecsekerno_007 2018.04.25. 17:07:39

Az állam vonuljon ki a felsőoktatás finanszírozásából, max az épületet biztosítsa, meg annak az oktatását aki az államnak fog dolgozni. Minden más fizetős legyen és jöhetnek a külföldi fizetős hallgatók. A képzési hozzájárulást meg a cégek célzottan ajánlhatnák fel annak az intézménynek akiktől szakembert akarnak "rendelni" De ez a cégek adójából képzünk szakembereket gazdag nyugati országoknak modell már nagyon gáz. Sokaknak tele van vele a f@sz@

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.04.25. 17:20:20

@nemecsekerno_007: debezzeg a stadion na az a geci fontos valami. Abban van a jövő meg a vitamin!

Azzal még egyet is tudnék érteni hogy vonuljon ki belőle az állam, de csak azzal a feltétellel, hogy akkor egy büdös buznyák adót sem fizetek, az orbán meg a rogán takarodjon el dolgozni, és én akkor a rögvest' megduplázódó fizetésemből ki tudom fizetni a gyerekeim majdani taníttatását akár még a pázmánynál is jobb helyen.

Ami nem megy, az az, hogy egyfelől levágják az adót, másfelől viszont nem bizonyítottan értékes dolgokra költik, mint az oktatás, hanem stadionra, kisvasútra, művészeti akadémiára, lovardára, vadászkastélyra, kocsonyafesztiválra meg minden büdös bunkó tanulatlan paraszti kivagyiságra, amit csak el tudsz képzelni. Akkor már inkább egyetemre kéne.

HaCS 2018.04.25. 18:19:44

Hát nem tudom.

Amikor én a műegyetemre jártam (2005 környéke) akkor a szerves kémiai technológia tanszéken 13(!!!) egyetemi tanár (=professzor) oktatott. Kb. 2/3 aktív, 1/3 emeritus arányban. Azóta a professzorok száma 1 aktív, 3-4 emeritus. Ha ez mond valamit.

Mickey Pearce 2018.04.25. 18:47:47

@gusthy1: Akkor ezt most vetítsd le egy főre.

Mert ha még ki is hal közben akkor az nem hanyatlás, mi ? Anyám borogass...

Mickey Pearce 2018.04.25. 18:50:33

@akakukk: "Irod Te az okostelefonodrol...."

Samsung... izé... kis sárga emberkék csinálják.. Hülye-e vagy? :-)))))

Mickey Pearce 2018.04.25. 18:54:34

@harmadikszem: de abból hogyan lopnának???

Amikor megalakult a 2. Orbán kormány és még szó sem volt stadionépítésről, jött egy fidesz közeli vállalkozó ismerősőm és mondta hogy lesz stadionépítési program, mert abból sokat lehet könnyen lopni.

nemecsekerno_007 2018.04.25. 20:04:18

@harmadikszem: Matek, ki kell matekozni. De az, hogy egy fillér adót nem fizetsz az nem működik azért.

Mickey Pearce 2018.04.25. 22:18:20

@harmadikszem: Jó, de ebből nekem nem az jön le, hogy az Orbán focimániás psycho aki mindenhol stadionokat akar látni, hanem hogy egy hétpróbás gazember...

Ezért sem szeretem amikor sokan leértékelik és csúnyákat írnak a szellemi képességeiről. Nem olyan egyszerű háromszor egymás után kétharmaddal nyerni választásokat és leuralni egy országot, lehet utána csinálni... Sokan próbálják, de az istennek se jön össze... Én még emlékszem egy nagyon régi Figyelő cikkre ahol leírták hogy egy nap 3 helyre ment előadni/beszélni teljesen különböző hallgatósághoz, mindháromhoz a megfelelően volt öltözve és a megfelelő bullshittet mondta, amit a hallgatóság akart hallani. Az egyik külföldi befektetők előtt volt és nagy sikert aratott és pont az ellenkezőjét mondta, mint az ugyanaznapi másik beszédében, ami szintén nagy sikert aratott...

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.04.25. 23:10:34

@Mickey Pearce: soha nem mondtam hogy buta. Egy rafinált paraszt, kellő komplexusokkal, ami csak megsokszorozza az energiáit az effélének. Kártékony, bunkó és rendkívül korlátolt, intellektuálisan középszerű, műveltségileg középszer alatti, de a rafinériájára nem lehet panasz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.26. 08:25:09

@tireless treehugger: Megint megmutattad, hogy az a fajta hülye vagy, aki mindenkit lehülyéz és a saját mondandóját nem tudja érvekkel alátámasztani.
Belinkeltél egy listát, amin az első 20-ban csak nyugati egyetemek vannak és az első 1000-nek csak a 10%-át adja a Föld népességének 18%-át kitevő Kína.
Az első 100-ban nincs se arab, se latin-amerikai, se indiai, se afrikai, távol-keleti is csak elvétve.
Komolyan ez az érved arra, hogy nem torzít a lista a nyugati egyetemek felé?

névtelen hozzászóló 2018.04.26. 22:06:29

@Terézágyú: egy szóval sem mondtam, hogy hazudsz, a hisztit be lehet fejezni.
Én csak tényeket közöltem, mivel az említett karon vagyok informatikus. Természetesen jogod van kételkedni az állításomban. De a kedvedért kikérem a központi kollégáktól a teljes gépparkra vonatkozó számokat.

Untermensch4 2018.05.03. 15:13:55

@Mickey Pearce: "Mert ha még ki is hal közben akkor az nem hanyatlás, mi ? Anyám borogass..."

Extrapolálás nélküli példák. Kína a sorkatonaság és óriási népessége ellenére nem tudja hirtelen előrántani a kalapból a világ legnagyobb hadseregét. És mivel kipróbálgatták legalább négy szomszédjukkal hogy önmagában a létszámfölényt nem tudják végső győzelemmé alakítani, még nagyon-nagyon sok pénzt kell költeniük arra hogy tényleg katonailag nagyok legyenek.
A történelem folyamán nagyjából végig az emberiség egyhatoda az indiai szubkontinensen élt. India szintén nem tud akkora katonai hatalom lenni mint papírforma alapján a lakosságából következne. Van egyébként egy kisebb nézeteltérése kínával, így a hanyatló nyugatnak elég arra figyelni hogy véletlenül egyik se nyerje túl magát.
India másik vége felől pedig bekerülnek a képbe a turbánfejűek is akiknek a másik végén pedig ott figyel fekete-afrika. Ha az európaiak korábbi gyarmatosító, későbbi nevén neokolonizációs tevékenységét extrapolálod akkor a jövőre akkor minden nagyon okés.
süti beállítások módosítása