Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

A NER tudománya, avagy az MTA ostroma

2018. június 14. 21:41 - harmadikszem

mta2.jpg

orbán viktor megint mert nagyot álmodni: olyan Magyarországot, ahol azt is ő mondhatja meg, hogy ki, hol, mennyiből és mit kutathat. 

Igen drasztikus lépésre szánta el magát ismét Magyarország kormánya: elkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia bevétele. S noha hűséges olvasóim, ha vannak ilyenek, észrevehették, hogy újévi fogadalmamnak megfelelően igyekszem távol tartani magam a magyar politika ügyes-bajos dolgaitól, most mégis billentyűzethez kellett kapjak.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) valódi demokratikus szimbólum, no nem azért, mintha tökéletes lenne. Mert nem az. Az MTA bizonyos értelemben egy eléggé kivénhedt struktúra hordozója, mellyel szemben magam is igen kritikusan szoktam megnyilatkozni. Szóval hozzá kellene nyúlni, kétségteleneül – na de nem mindegy hogy kiknek és hogyan.

Mert azt még én sem tagadhatom, hogy az MTA – hibáival együtt is – egy többé-kevésbé meritokratikus, vagyis a kiválóságot legalább részben figyelembe vevő intézmény. És mint ilyen, lassan az egyetlen példánnyá válik hazánkban. Ez azt jelenti, hogy ha kiváló teljesítményt mutatsz egy adott tudományterületen, akkor anélkül is megkaphatod az MTA anyagi és erkölcsi támogatását, hogy valakinek a valakije lennél, például orbán viktoré. Ezt egészen könnyen tudom igazolni, hiszen én magam is nyertem rangos MTA díjat, és ha valakiről, akkor magamról tudom, hogy egyáltalán nem volt se szószólóm, se támogatóm, nem vagyok sem rokona sem ismerőse senkinek a döntnökök közül. Ha már akkor is a Palkovics tehát a fidesz tehát orbán viktor döntött volna a díjak odaítéléséről, akkor én egészen biztos vagyok benne, hogy nem kapom meg. Az egy nagyon-nagy egészségtelen, sőt, kifejezetten nagybeteg dolog, ha a tudomány legmagasabb fórumát párközponti irányításnak vetik alá. Erről nekem kifejezetten a román kommunizmus rettenetes évei jutnak eszembe, ahol a tanulatlan diktátor gyakorlatilag analfabéta felesége irányította a tudományos akadémiát. A tudomány intézményét demokratikus viszonyok között természetesen folyamatosan reformálni kell, de ezek a reformok szigorúan belülről, szakmai alapról indulhatnak el.

A fidesz természetesen nem ma kezdte a tudomány pártállamivé tételét. Első körben a kancellária intézménye által az egyetemekkel alakított ki függőségi viszonyt, majd hozzákezdett az alternatív magyar tudományosság megszervezéséhez. Különféle, szakmailag röhögséges ún. kutatóintézeteket és think tank-eket alapított és tömött ki mérhetetlen pénzzel. De ez úgy látszik nem nagyon jött be. Az ilyen helyekre azért tipikusan a vagy nagyon kezdő, vagy másod és harmadvonalbeliek jelentkeztek pozícióért. Egy valamire való tudósnak amúgy se nagyon lehet (és ami még fontosabb: nem is érdemes) megmondani, hogy mit kutasson, márpedig a fideszes alternatív „kutatóintézeteknél” ez pont így működik. A kis gömböcnek ez kevés: működő, már kialakult intézményeket akar bekebelezni. Vagy, ha más nem sikerült, akkor legalább tönkretenni.

Meglájuk sikerül – e. Ha igen, akkor itt hosszú ideig nem terem kövön kő.

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr3014048654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 07:03:18

A MTA egy állami intézmény. Azaz az állam k9telessége a vele való foglalkozás.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.06.15. 09:00:03

Volt már ilyen a történelemben, elég csúnya vége lett: en.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko

driopios 2018.06.15. 11:04:54

Azért akarják megszüntetni, hogy utána építhessenek egy újat, amihez Mészáros Lőrinc felajánlja birtokainak 1 évi bevételét.

gyurmicsek 2018.06.15. 11:12:22

A nyugdíjammal is foglalkoztak, jól megvédték. Bekaphatják.

2018.06.15. 11:14:34

@maxval balcán bircaman:

Az MTA eddig is állami intézmény volt, anélkül, hogy Palkovics 'foglalkozott' volna vele.

vacsnem (törölt) 2018.06.15. 11:19:16

A fidesznek ostoba emberek kellenek, az MTA, a kutatók, egyáltalán a gondolkodó ember, mint olyan, a fidesz ősellensége.

saci02 2018.06.15. 11:20:12

Ide figyelj te Qrbán Vigyor! A tudomány az a terület, ahol véget ér az illiberalizmusod. Jó lesz, ha az eszedbe vésed!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 11:37:53

@khamul:

Nem ismerem az esetet közelről, de szinte biztosan arról van itt szó, hogy ballibek 100 %-ban uraltak valamit, s most fel vannak háborodva, hogy valaki nagyobb pluralizmust szeretne.

2018.06.15. 11:49:05

@maxval balcán bircaman:

Nem volt '100% ballib uralom', viszont pártirányítás sem volt.

A kutatók többé-kevésbé maguk döntöttek a pénzek elosztásáról. Ez nyilván nem ment tökéletesen, de valamiféle önkormányzat azért működött.

ZX 2018.06.15. 12:09:40

@maxval balcán bircaman: Na így működik ez illibbantaknál. Nem tudsz semmit, csak feltétezel aztán meg itt hazudozol, hogy "az biztos úgy vót, hogy..."

feketeesfeher 2018.06.15. 12:31:19

@maxval balcán bircaman: "A MTA egy állami intézmény."

Az MTA nem állami intézmény.

nyünyüge 2018.06.15. 12:49:25

@feketeesfeher: Ne várj tőle ilyen finomságokat. Állami minden, ami nem maszek, ez teljesen általános felfogás.

vacsnem (törölt) 2018.06.15. 13:07:11

@feketeesfeher:
Vaknak próbálod elmagyarázni a színeket...

kissiú 2018.06.15. 13:15:33

Szegény Birkáéknak nyugodtan el lehet adni, hogy ez is a Soros-féle liberális métely kiírtását segíti. Őket az sem zavarja, hogy az NKFIH éléről kirúgott Pálinkás ki és mi volt korábban. Ne legyen igazam, de ezt az államosítást csuklóból véghezviszi a Pávatáncos, az átlagembert annyira sem érdekli, mint a CEU, az alkotmánybíróság, a költségvetési tanács, a földrajzinév bizottság, a civil szervezetek, vagy a magánnyugdíjpénztárak ügye... minek is folytassam a felsorolást?

AdamTheTux 2018.06.15. 13:37:23

@maxval balcán bircaman:

Az MTA egy úgynevezett köztestület, amely önnálló jogi személy, és egy "kiemelten fontos" közfeladatot lát el, de mindenzt "önigazgatás" útján, vagyis az Államtól függetlenül. Tekintve a közfeladat fontosságát, és jellegét, helyes is, hogy a mindenkori államtól függetlenül végezhesse a tevékenységét.

A Fidesz-kormány beavatkozása azért is aggályos, mert nincs tekintettel az ideológiai semlegességre, így finoman szólva is nagy a veszélye annak, hogy a saját ideológiáit előnyben részesíti. A tudományos élet nem ilyen, nem is lehet ilyen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 13:41:11

@AdamTheTux:

Azaz állami. A köztestület az állami tulajdon egyik formája.

Ideológiai semlegesség = ez Mo-on azt jelenti, hogy ballib.

Ballibául: semleges, független = liberális.

nyünyüge 2018.06.15. 13:42:22

@AdamTheTux: nemcsak az ideológiáit fogja előnyben részesíteni, hanem leginkább az anyagi érdekeit.

feketeesfeher 2018.06.15. 13:47:58

@maxval balcán bircaman: "Ki a tulajdonosa?"

Nincs tulajdonosa.

De ha ennyire semmit nem tudsz semmit semmiről, akkor minek tolod az ostoba vakegér dumádat?
Vagy csak azt reklámozod, mennyire ostoba vagy?

Miattam mondjuk csinálhatod, engem annyira nem zavar.
:))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 13:50:23

@feketeesfeher:

Mindennek van tulajdonosa, kivéve a tulajdonba nem vehető dolgokat.

AdamTheTux 2018.06.15. 13:51:18

@maxval balcán bircaman:

Nézd, szó szerint értelmezve a tudomány nem is lehet más, mint liberalista, már csak a jellegéből fakadóan is - már amennyiben a liberalizmus alatt a szellem szabadságát értjük, és mégis mi mást is érthetnénk alatta?

Másrészt attól még, hogy állami fenntartású intézmény, az MTA munkájának függetlennek kell lennie a mindenkori kormányzattól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 13:54:02

@AdamTheTux:

A liberalizmus nem a "szellem szabadsága", hanem egy politikai-filozófiai eszme.

A tudomány egy része eleve nem lehet se liberális, se nem liberális. Lásd természettudomány.

A társdalomtudomány viszont mindig ideológikus alapú.

AdamTheTux 2018.06.15. 13:59:44

@maxval balcán bircaman:

A kulturális liberalizmus, mint a liberalizmus egyik irányzata alapvetően ellenzi (többek között) a tudományos életben az állami szabályozás minden formáját. Amennyiben tehát az MTA független működéséről beszélünk, akkor az implicit módon a tudományos élet liberalista voltát feltételezi.

A "társadalomtudomány" pedig definíció szerint nem lehet ideologkius alapú, hanem csakis és kizárólag objektív. (Mindemellett éppen ez a terület nehézsége és szépsége)

felső határ nincs 2018.06.15. 14:03:01

Legkozdelebb 2x is megondoljak majd a Soros-seggnyalast.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 14:05:03

@AdamTheTux:

A kulturális liberalizmus szintén nem áll semmilyen kapcsolatban a tudománnyal, ez ugyanis egy világnézet, mely a kulturális hagyomőrzés ellentéte.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 14:06:50

@AdamTheTux:

Objektív tudomány meg nem létezik, hiszen a tudomány szükséges eleme a tudós, aki eleve szubjektív tényező.

AdamTheTux 2018.06.15. 14:22:46

@maxval balcán bircaman:

A kulturális liberalizmust nem az határozza meg, hogy szemben áll a konzervativizmussal, ahogy a konzervativizmust sem a liberalizmussal való szembehelyezkedése definiálja. Attól lesz liberalista, hogy ellenzi többek között a tudományos életben az állami szabályozást.

Amennyiben a tudományt ember és kutatási terület viszonylatában vizsgáljuk, a tudományt valóban a kutató saját ideológiája határozza meg. Ugyanakkor a(z elimsert) tudományos módszerek objektívek, ebből fakadóan a kutatótól is megkövetelik az objektivitást. Egyszerűbben fogalmazva: a tudós attól tudós. hogy ha kiderül, hogy tévedett, akkor ezt beismeri, és ki is mondja.

Mindezzel szemben félő, hogy az ideológiai alapokra helyezett, állami szervezetken keresztül kézivezérelt tudományos élet egyrészt könnyebben fókuszt téveszt - hiszen nem a szakmai eredmények alapján választ irányvonalat, hanem hozzá nem értő, az ideológiáktól valóban elvakított döntnökök határozzák meg számára -, másrészt az ideologista állam, így, megrendelőként a saját ideológiájának alátámasztására használja fel bármi áron a tudományos szervezeteket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 14:30:52

@AdamTheTux:

Nem, a kulturális liberalizmus alapja az, hogy elveti alapból a hagyományokat. Abban hisz ugyanis, hogy a szokásrend szubjektív, s minden kor és nap maga dönt erről. Az ellenoldal meg abban hisz, hogy vannak örök értékek és intpézmények, melyeket nem érdemes feltétlenül eldobni.

A liberális progresszív, a konzrevatív meg hagyományőrző.

S ennek SEMMI köze a tudományhoz.

A liberalizmus - a politikai, nem a kulturális - meg abban hisz, hogy legyen minimális állam, a magántulajdon mindent képes megoldani-

Egy igazi liberális eleve ellenzi az MTA-t, hiszen szerepét szabad egyének alkotta, magánérdekeken alapuló intézménynek kellene átvennie.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 14:32:28

@AdamTheTux:

Nincs objektív tudomány.

Már a kutatás tárgyának kiválasztása is szubjektív,. Eleve minden kutató már rendelkezik valamilyen elképzeléssel.

Ha igazad lenne, nem létezne paradigmaváltás a tudományban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 14:33:13

@AdamTheTux:

Minden állam ideológikus. A liberális állam is az. csak magát semlegesnek hazudja.

Sluck Ödön 2018.06.15. 14:36:38

@maxval balcán bircaman: Hogy tudod egész nap tolni ezeket a tömény baromságokat? Szemmel láthatóan a legtöbb dologról, amihez hozzászólsz halvány gőzöd sincs.

AdamTheTux 2018.06.15. 14:48:37

@maxval balcán bircaman:

Alvpetően, igen, minden egyes ember más és más szituációban van, tehát a kulturális liberalmizus szerint nincs egy teljesen egységes normarendszer, ami mindig és mindenkire ráhúzható, ennek megfelelően a korlátozás csak akkor engedhető meg, ha ezzel valaki mást óv meg a sérüléstől. Ez, legalábbis az én értelmezésem szerint, nem zárja ki egy liberalista számára a hagyomány-követést sem, legalábbis addig nem, amíg ezzel valaki mást nem sért.

**

Célszerű definiálni a "tudomány" fogalmát. A Wikipédia szerint a "tudomány bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az ezen tevékenység során szerzett igazolt (tesztelt vagy bizonyított) ismeretek gondolati rendszere. A tevékenységnek bárki által megismételhetőnek kell lennie és végeredményben azonos eredményre kell vezetnie ahhoz, hogy az eredményt tudományos eredménynek nevezhessük." - Ezen definíció alapján, mivel sem az ismeretanyag, sem a tevékenység, sem pedig az elért eredmények nem függenek a személytől, a tudomány igenis objektív.

AdamTheTux 2018.06.15. 14:49:54

@maxval balcán bircaman:

Nem is mondtam, hogy a liberalista állam nem ideologikus. Egy liberalista államban sem tartanám szerencsésnek az MTA kézivezérlését.

Bobby Newmark 2018.06.15. 15:01:49

@maxval balcán bircaman: És szokott nektek lenni duplagondol továbbképzés tanfolyam, meg a reggeli 5 perces gyűlölet? Megnéznék egyet!

nu pagagyí 2018.06.15. 15:04:11

Mivel az ipados tákolmány szerint tudományos kérdésekben a tudósok illetékesek, és mint tudjuk a NER vezetése nem ismer el senkit semmiben illetékesebbnek magánál, ezért halaszthatatlanná vált, hogy a tudósokat cseréljék le NER-kompatibilisre, nehogy véletlenül diszkrepanciát találjanak a duma és valóság között. Most, hogy az egészségügy legnagyobb beruházása a tízparancsolat beszerzése díszkötésben, egymillió példányban, különösen sürgetővé vált az ügy. A húsos fazékhoz törekvőknek jó hír, hogy ezentúl érettségivel is lehet bárki tudós, aki bizonyította hűségét és elkötelezettségét a NER nagyszerű eszméi iránt. Ahogy Mocsai rektor lehetett, úgy egy többszörösen bukott szarjankó (utóbbin a hangsúly) is atomfizikus lehet. Miért ne?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 15:04:34

@AdamTheTux:

Ez nyilván igaz. A liberális is hagyományt követ, de mégis nála a progresszión van a hangsúly. Míg nyilván a konzervatív is elvet hagyományt, de hangsúly mégis a megőrzésen van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 15:05:17

@AdamTheTux:

Ezen tudománydefiníció szűk, mert teljesen kizárja a társadalomtudományokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 15:06:46

@AdamTheTux:

A liberális állam liberális, azaz ideológikus.

Már az a nézet, hogy "az állam ne szóljon bele" is egy ideológikus alapelv, már ez se semleges.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 15:11:26

@Bobby Newmark:

Én a klasszikus szerzőkön csiszolom magamat. Sajnos csak negyedművelt vagyok ugyan, de azért igyekszem legalább ezen a negyeden belül magamat szerény, szürke gondolkodóvá feltornázni...

nu pagagyí 2018.06.15. 15:16:09

@maxval balcán bircaman: A történelem tudomány már nagyszerű tudósok kezében van, olyanokéban, mint Schmitt Mariska, aki Dózsa Lászlóból is képes volt utólag 56-os hőst gyártani, pedig ott sem volt. Becsületére szóljon, hogy pénzhez viszont ért, ha magáról van szó. Csak így tovább! Ahogy a NER-ben a kultúra csúcsteljesítménye a Bors lett és az uszító óriásplakát, még egy párat alszunk és olyan tudósaink lesznek, hogy na! Te majd tőlük fogod tanulni a lapos Föld elméletet, meg az Ikarus Gábor-féle perpetuum mobilében megtestesülő ki nem fogyó energiát.

nu pagagyí 2018.06.15. 15:22:55

@maxval balcán bircaman: A magyar konzervatív eszmének semmi köze a polgári világ konzervatív eszéihez. Nálunk, ahogy látom, az lesz konzervatív, aki íg-úgy jogtalan előnyökhöz jutott és ezért onnantól, baromira szeretne minden változást megakadályozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 15:24:55

@nu pagagyí:

Ez a helyes: pluralizmus.

1990 után totális ballib irányítás volt. Ennek vége, most sokféle irányultságú lett a tudományos élet. Miétrt baj ez?

nu pagagyí 2018.06.15. 15:29:05

@maxval balcán bircaman: Hát igen, te mindig másról beszélsz.

kissiú 2018.06.15. 15:36:03

1. A Troll elérte célját: emelkedett vitába szállnak vele a tudományos gondolkodás és a liberális eszme közötti párhuzamok vélt vagy valós meglétén. Közben holmi technikai kérdéssé válik, hogy egy tolvonással megvonják vagy politikai feltételhez kötik egyes intézetek anyagi támogatását, lehetővé teszik politikai káderek kinevezését, politikai dogmák alapján támogatnak vagy lehetetlenítenek el kutatásokat, áltudományos intézeteket emelnek áldiplomás vezetéssel, stb.

2. "A legelvetemültebb diktatórikus ideológiában is felfedezhetőek nyomnyi igazságok. Ezek a nyomnyi komponensek viszont borzasztó nehézségeket okoznak azoknak, akik becsületes vitában próbálják indokolni az ideológia bűnös voltát."

nu pagagyí 2018.06.15. 15:42:43

@maxval balcán bircaman: Rosszul látod, a liberális világban autonómiákon alapuló sokféleség van, most viszont egy végletekig centralizált sivár világ. A nagyobb baj, hogy a centralizált struktúrák élére ostoba barmokat állítanak, akik észre sem veszik, hogy mögöttük kilophatják a pénzt. Így csesződött el az oktatás, az egészségügy, a média, de úgy látszik, a tudomány sem szent. A leépülés úgy tűnik még nem teljes, mivel itt is van egy kis ellopható lóvé, szervezni kell fölé egy lenyúló szervezetet, akik az emberminiszterhez hasonlóan büszkén hirdetik, hogy nem értenek a tudományhoz, így számon sem kérhetők, a tolvajok meg ugyebár semmiféle formális módon nem köthetők a szervezethez, őky csak szerencsés Mészárosok és Garancsik.

felső határ nincs 2018.06.15. 15:45:52

@nu pagagyí: senki se sirja visza a ballipsi soxinuseget Magyarorszagon

sot europaban is elkezdtek oket kitakaritani vegre

AdamTheTux 2018.06.15. 15:48:41

@maxval balcán bircaman:

Továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy a kutatási irányt befolyásolhatja ugyan a kutató ideológiája
- egy feminista aktivista a gendertudományok területén valószínűleg a nők társadalmi helyzetével foglalkozik -, de nem állíthat olyasmit, ami nem igaz, vagy nem tudja kellően alátámasztani. A látszólagos nehézség csupán annyi, hogy míg a természettudományok területén könnyű elvonatkoztatni a kutató saját ideológiájától, a társadalom- és bölcsészettudomány területén ez már nem feltétlenül egyértelmű, de attól még így van.

Jakab.gipsz 2018.06.15. 15:54:00

@AdamTheTux: @nu pagagyí: @maxval balcán bircaman:

Szabadon, liberálisan, ok és cél nélkül, csak a bolond gondolkodik.

AdamTheTux 2018.06.15. 15:54:31

@maxval balcán bircaman:

Azért itt már van egy súlyos logikai bukfenc. A befolyásmentesség szükségszerűen ideológia-mentes. Illetve: a befolyásról való lemondás a befolyásoló részéről lehet ideológiai indíttatású, de a befolyásoltra ez az ideológiai indíttatás már nincs hatással - legalábbis nem ideológiai jellegű hatással.

AdamTheTux 2018.06.15. 15:55:17

@Jakab.gipsz:

A "szabad" nem ugyanaz, mint az "ok és cél nélküli".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 16:04:43

@AdamTheTux:

Ez így igaz, viszont ez lényegtelen alapvetően.

A pluralizmus a megoldás, azaz lehessen párhuzamosan sokféle befolyásoltság. A liberális megoldás nem működik, az ugyanis mindent leszűkít a liberális befolyásra.

AdamTheTux 2018.06.15. 16:14:26

@maxval balcán bircaman:

Közpénzből, közfeladatot ellátó szervezetet - mint az MTA - ne befolyásolja semmi, hiszen a legmegfelelőbb a társadalom számára a semlegesség.

Magánpénzből viszont azt csinálnak az emberek.

Ezt az elvet betartva egyrészt megvalósulhat az állami semlegesség, illetve érvényesülhet a pluralizmus (ami jellegét tekintve egész közel áll a liberalizmushoz)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 16:25:19

@AdamTheTux:

Éppen az a semlegesség, ha pluralizmus van.

A liberálisok módszere, hogy magukat semlegesnek kikiáltva monopóliumot alakítank ki, másokat kizárva. Ez azonban nem érdeke az államnak.

Ezek jól ismert trükkök a 90-es évek elejéről, amikor a mindenki liberális álláspont mint "független", "pártatlan", "szakmai" lett álcázva.

AdamTheTux 2018.06.15. 17:11:28

@maxval balcán bircaman:

Nem-nem. A pluralizmus befolyást jelent, ami semmiképpen sem semleges.

AdamTheTux 2018.06.15. 17:14:36

@maxval balcán bircaman:

"Éppen az a semlegesség, ha pluralizmus van."

Akkor most van, vagy nincs?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.15. 17:17:02

@AdamTheTux:

Az nevezhető semlegességnek leginkább, ha pluralizmus van, azaz sokféle nem-semleges nézet egyszerre.

AdamTheTux 2018.06.15. 17:18:22

@maxval balcán bircaman:

A semlegesség az semlegesség. A pluralizmus meg sokféle befolyás, amik legfeljebb és legideálisabb esetben kioltják összességében egymást, de így sem semlegesek.

Az MTA-nak semlegességre van szüksége.

AdamTheTux 2018.06.15. 17:26:45

@maxval balcán bircaman: tól még, hogy nem tudod elképzelni, bizony van.

AdamTheTux 2018.06.15. 17:30:21

@maxval balcán bircaman: Nem az, a természetben is van rá példa: egy neutrínó is (elektromosan) semleges. Az ember is képes semleges maradni. Különösen tudományos területen. Kell is, az MTA-nak semlegességre van szüksége.

JFK-alapítótag 2018.08.10. 10:13:46

@AdamTheTux: Ne etesd a trollt, esze semmi csak provokál. Hivatalból helyi hülye.
süti beállítások módosítása