Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Káosz és töketlenség – felsőoktatás 2018, Magyarország!

2018. július 18. 17:41 - harmadikszem

elte_behajt.jpg

ELTE TATK 2018 - behajtani tilos?

Több mint négyszáz megosztást ért el 24 óra alatt annak a fiatal kutatónak a Facebook posztja, akinek az MTA által már támogatott pályázatát hetek alatt sem volt képes aláírni Magyarország egyik úgynevezett elit-egyeteme. Mivel ez a poszt több fórumon is elém került, gondoltam ez afféle égi jel – és ennek kapcsán magam is elmondom a véleményemet.

Hogy ugyanis nem elmennek ezek a francba? Miért is kérdem ezt. Aki rendszeres vagy akár rendszertelen olvasója ennek a blognak, az tudhatja, hogy nem épp a kormány melletti szimpátia fellegvára vagyunk. De az, hogy, idén először, 500 tehetséges fiatal kutató kaphatja meg az ún. Bolyai + ösztöndíjat, az akárkinek is pattant ki a fejéből, nem rossz ötlet. Miről is van itt szó? Adva van egy ösztöndíj, ami 10 hónapon keresztül fizetést biztosít a kutató számára annak érdekében, hogy tudományos eredményeit megossza azokkal, akik ebben leginkább érdekeltek: magyar egyetemistákkal, fiatal kutatójelöltekkel, doktoranduszokkal. Ha valamit, akkor ezt feltétel nélkül kellene támogatnia az államnak és az intézményeknek is, előbbinek azért, mert állítólag gyere haza fiatal, utóbbinak meg azért, mert csúcsminőségű ingyenmunkát kap.

Erre mit látunk? A poszt szerzője szerint az Elte nem volt képes több hét alatt sem egy nyavalyás papírlap aláírására. Ezzel megfosztotta a posztdoktort egyévi jogos jövedelmétől, az intézményt pedig az ingyenmunkától, a hallgatókat pedig a bizonyára értékes kurzusok elsajátításától.

Mint felsőoktatással is rendszeresen foglalkozó blog tényleg gratulálunk az Eltének ehhez a szintű bénázáshoz, nem igazán találunk szavakat.

Akinek nem lenne facebook profilja (létezik ilyen ember?) annak itt az eredeti poszt, én a hívatlanul csoportban találtam:

Így teszi tönkre Magyarország úgynevezett elit-egyeteme a fiatal kutatókat

Ezt a posztot a saját mérgem okán kezdtem el írni, de átvette a vezetést az aggodalom. Miféle rendszer, miféle minőség, egyáltalán – miféle ország ez, ahol ez megengedhető?

Sokszori próbálkozás után idén megnyertem a Bolyai ösztöndíjat, méghozzá elég magas pozícióval. Mivel bekerültem a top 10-be, Az MTA-n javasolták hogy adjam be a Bolyai+-t is, egészen biztosan megkapom. Ez havi 200.000 Forint egy éven keresztül, az EMMI fizeti. Csak egy egyetem kell hozzá, ahol doktoranduszt vezetsz – az egyetemnek nem kerül egy fillérjébe sem. Megkerestem az ELTE azon doktori iskoláját, ahol a doktoranduszom van, ahol támogatták a beadott tervezetet.

Aki ismer, tudja, hogy munkában szinte kényszeres vagyok, napi 16 órákat dolgozom – büszkén mondom, meg is van az eredménye. Így a pályázati anyagot is természetesen 24 órán belül feltöltöttem a pályázati rendszerbe, valamint ajánlva fel is adtam. Három hete néma csend.

Majd most szombaton (!) kaptam egy emailt, hogy a dékán nem írja alá, vigyem máshova. Pont. Ez természetesen lehetetlen, hétvégén nem dolgozik senki az egyetemeken, és MA van a leadási határidő. Legalább 10 levelet küldtem minden létező érintettnek, amiben pontokba szedve indokoltam, hogy hogyan lehetne lebonyolítani az aláírást. 2000 kilométeren belül bárhova elmegyek érte, írtam, hiszen a megélhetésemről, három gyermekem megélhetéséről van szó. A megnyert pályázat miatt nem vállaltam semmi plusz órát (minden évben legalább 3 egyetemen vállalok plusz órákat, mindenki ismeri az egyetemi béreket…). Semmilyen konstruktív javaslatra nem voltak vevők, az ügyintéző hölgy elmenekült előlem és a vécébe zárkózott!!!! (videofelvételem van róla).

Közben kiderült, hogy ám többen jártunk így! Az ELTE több olyan fiatal kutatóval szúrt ki szándékosan, aki nem az ELTE-n van főállásban, hogy – elveszítvén a pályázatot – javítsák az ELTE oktatók nyerési statisztikáit. Már rég tudták, esetemben már hetekkel ezelőtt, hogy nem fogják aláírni – de nem engedték hogy az adminisztrátorok szóljanak, nehogy beadjuk máshova, és ott megnyerjük.

A Bolyai pályázatok azt a célt szolgálják, hogy a legkiválóbb kutatókat itthon tartsák, és a tudásukat a magyar egyetemistáknak adják tovább. Ezt én, és több más kutató, az ELTE aljas, impotens és – ki merem mondani – kifejezetten kegyetlen eljárásrendje okán nem fogjuk tudni megcsinálni. A legjobb évem lehetett volna, ahol a kutatásaimra tudok koncentrálni. Hála az ELTE-nek most még azt sem tudom, miből fogunk megélni.

Köszönöm, hogy elolvastad, és kérlek add tovább, segítsünk megtalálni másokat is, akik így jártak. Tegyünk együtt egy igazságosabb rendszerért, ahol az ilyen aljas húzások, manipulációk nem maradnak büntetlenül.

 

 

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr614121247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.19. 06:16:24

Mit akart kutatni az illető? A pedofil pandák emberi jogait?

GGy 2018.07.19. 08:04:41

Jövőre próbáld meg újra. Ennyi.

Mr. Bear 2018.07.19. 08:17:25

@maxval balcán bircaman: Lyukra futottál, az illető a Károlin tanít, nyelvész, kutatási területe a logika, ismeretelmélet stb. Nézd meg magad is:

www.kre.hu/btk/index.php/demeter-marton

Cycmen 2018.07.19. 08:27:04

@Mr. Bear: " a Károlin tanít, nyelvész, kutatási területe a logika, ismeretelmélet stb."

Fasza! Az ilyen jön ide nyelvtannáciskodni hogy hibásan fogalmazok! Egy fillért sem érdemel, költsék inkább lélegeztetőgépre! :D

KutatóTanár 2018.07.19. 08:37:44

Sok helyen felbukkant ez a poszt, és miközben van benne igazság (a bürokrácia Magyarország BÁRMELY intézményében borzasztó tud lenni), elfogultságában-sértettségében sok csúsztatást is tartalmaz: 1. a Bolyai+ pályázatot jóval korábban írták ki (áprilisban), nemcsak mostani pályázóknak, hanem korábbi nyerteseknek is (ld. link), azaz erről hamarabb is lehetett tudni (felsőoktatásban dolgozóknak-kutatóknak saját felelősségük tájékozódni az elérhető pályázatokról) 2. az a tény, hogy az ELTE saját nyertes kutatóit támogatja először, és csak utána "külsősöket", nem ördögtől való - a fiatal kutatók MINDENHOL nehéz helyzetben vannak 3. az ELTE az elmúlt 8 év folyamatos forráselvonásai miatt nagyon nehéz gazdasági helyzetben van, minden pénzt meg kell fognia, emellett az ELTE-s oktatóknak kell elsősorban órát biztosítania. Magyarán sajnálatos a fiatal kutatóval történt eset, de mindenért nem hibáztatható az ELTE.
palyazatmenedzser.hu/2018/04/11/bolyai-felsooktatasi-fiatal-oktatoi-kutatoi-osztondij-2018-2019/?pdf=127979

karbalán 2018.07.19. 08:44:41

Napi 16 órát dolgozik 3 gyerek mellett? Szegény gyerekek és feleség. :(

Cycmen 2018.07.19. 08:49:49

@karbalán: Napi 16 órát dolgozik 3 gyerek mellett? Szegény gyerekek és feleség. :(

Az! Napi 12 órában röhögve megkereshetné a kétszáz rugót buszsofőrként és maradna ideje a gyerekekre.

sic! 2018.07.19. 08:59:22

Az egyetemnek nemcsak "alá kell írni egy papírt", hanem felelősséget vállal a pályáztató felé (ha valami gebasz van, az egyetemnek kell helytállnia a kedves pályázó helyett, de pl. a szakmai minőségért is...). Ezért hívják ezt "befogadásnak". Többek közt ezért sem úgy működik ez, hogy beküldöd a kész pályázatot aláírásra, hanem a megírás előtt megtárgyalod az adott tanszékkel, és ha befogadják a projektötletet és az egyetem egy oktatója az egyetemen belül kezeskedik azért, h mindent rendben megcsináljon, akkor ő aláíratja a dékánnal. - A két hét alatt valószínűleg ahhoz is kellett, h végigkérdezzék, van-e valaki az adott tanszéken/intézetben, aki kezeskedik az illetőért.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.19. 09:16:59

@Mr. Bear:

Akkor jó,

Az még azonban nem magyarázza meg az alapkérdést.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.07.19. 09:30:23

@sic!: a blogbejegyzésből egyértelműen lejön, hogy a befogadóhellyel (tanszék és doktori iskola) megtárgyalta az illető és támogatták. Ha ismered a pályázatot (itt most a Bolyai+-ról beszélek) akkor azt is tudod, hogy e nélkül be sem lehet adni mivel meg kell nevezni benne a konkrét doktoranduszt illetve a szemináriumokat, amiket az adott doktori iskolában (vagy szakkollégiumban) tartani fogsz.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.07.19. 09:33:09

@KutatóTanár: BOLYAI+ nál nem kell órát tartani, ez az érv elesett. Forrásokat az EMMI biztosítja, ez az érv is elesett. Nem ismerem a részleteket, nem tudjuk hogy a kollega a pótmeghirdetéskor adta -e be (az ugye körülbelül egy hónapja volt). mindenesetre a posztban úgy olvasom hogy hetek óta megvolt a döntés, mégis az utolsó nap közölték, ami etikátlan, hiszen 1-2 két alatt még lehet találni új doktori iskolát vagy szakkollégiumot, de fél nap alatt ez már lehetetlen.

joskapista27 2018.07.19. 10:32:39

Engem sokáig győzködtek, hogy jelentkezzek az ELTE egyik doktori iskolájába, úgy, hogy közben máshol végzek kutatómunkát a gyakorlatban. Egyik fontos érvem ellene az volt, hogy láttam, hogy mekkora nepotizmus folyik ott (ott végeztem a mesterképzést), és láttam, hogy ilyen helyzetekbe fogok kerülni. Már MSc alatt láttam, hogy kik azok az emberek, akihez dörgölőzni kellene, ha az ember bármilyen ösztöndíjat kap (nem tátk, reál szak).

És igen, aki nem értené, itt az a görénység, hogy megígérték neki, hogy aláírják, de mégse tették meg. Értem én, hogy a dékán kutyájának kellett az ösztöndíj, de ezt hazudozásnak hívják.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.07.19. 10:59:19

@joskapista27: nonszensz, ezek idióták. Ha máshol csinálod a kutatómunkát = több kapcsolati háló, esetlegesen küldő források. Egy értelmes vezetés ezt nem hogy tiltaná de még ujjongania is kellene hozzá. Remélem azért elmentél másik doktori iskolába.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2018.07.19. 11:05:19

@maxval balcán bircaman: "Mit akart kutatni az illető? A pedofil pandák emberi jogait?" - Köszönjük a posztszovjet aktivista építő jellegű hozzászólását!

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.19. 11:17:47

@Mr. Bear:
>> nyelvész
>> logikát kutat
lOL

Ezt a paradoxont, kb. mintha valami bölcsész elmenne villamosmérnöknek mekis kiszolgáló helyet
jah várj, konkrétan ezt írtad...

Mr. Bear 2018.07.19. 11:24:52

@Berelhetoreklamfelulet: Bizony, bizony, a logika a matematika és a nyelv határterülete. Ma is tanultál valamit.

szepipiktor 2018.07.19. 11:38:11

Nem érdemes poénkodni a témában, ma a felsőoktatás iránya úgy ahogy van - hibás. Állítom(!) akkor is, ha beismerem, sok területben nem vagyok naprakész.
De az alapokat a sajátomon keresztül ismerem, és abból lehet következtetni.
Már ott gond van, hogy a felsőoktatás lényege nem a napi szakemberek képzése, hanem a jővőben várható feklődésekhez illeszkedő gondolkodók képzése.
Ma azonban a jelent képezzük, hiszen ez kell a bérmunkához, ma nem a nemzeti jővő számára oktatunk, hanem a globalizált világ számára olcsó végrehajtókat.
A kutatás is más vonal, az sem mosható össze a képzéssel, hanem ott csatlakozna az ipar, a felhasználó terület az oktatással, ezt a normál egyetemeknél a világon alkalmazzák. A kutatási rész jó az oktatógarnitúrának - testközelből ismerhetik meg a napi korszerű világot -, jó a benne résztvevő hallgatóknak - ugyanez és még kapcsolatrendszert is építhetnek, jó a intézetnek és jó a partner, támogató cégeknek is.
De nálunk ma nem ez van, a kormány minden önálló, jövőbemutató irány korlátoz, tilt, hiszen nem cél a nemzet jövőjének a biztosítása, az csak befektetés és nem ők fogják kivenni a hasznot.
Nálunk az is hiányzik, hogy az oktatási intézmények együttműködjenek hazai privát partnerekkel, ha van ilyen, az valami anyagi mutyi vagy a humán vonalon a neoliberális propaganda része csupán.
(Testközelből: cégünk az egyik legnevesebb fővárosi egyetemmel dolgozik együtt évek óta, de egyszerűen lehetetlen a hallgatók közül kiválasztani egy tucatot, hogy PÉNZÉRT civil szektorban hasznos feladatot tanuljanak és végezzenek. Egyszerűen a képzés nem alkalmas erre, nem ismerik a napi dolgokat. Dokumentációkat nem képesek értelmezni...)
Szóval nem az a legfontosabb ma már, amiről a írás szól, az csak olyan, mint a sok esélytelen párt napi pozicióalalpú közhelypufogtatása. Ha optimális lenne az egyetemek finanszírozása, az oktatók bérezése és így tovább, a képzés akkor is hibás irányba és filozófia alapján történne. Mert hibás a humán vonal neoliberális, globalizációs alapú világképe is, hiszen nem külföldnek kell képezni, hanem a nemzetnek! A nemzetnek akkor is működnie kellene, ha a most imádott gazdi összeomlik.

szepipiktor 2018.07.19. 11:52:27

@Mr. Bear:
De vajon ez a tudomány mennyit ad hozzá a gdp-hez? Mi lesz, ha majd kizárólag nyelveket, gondolkodásokat kutatókat képzünk? Monty Python jelenet, amikor a filozófusok fociznak...
Tudod a világot a létrehozás vitte előre, hogy csináltunk valamit, ami a társadalomnak hasznos volt.
De miért hasznos egy kétgyerekes családnak, ha 2000%-os hatékonységgal zajlik nálunk a nyelvkutatás?
A matematika is tekinthető elméletnek, de része a valóságnak, nélküle nem jön létre érték! A fizikai, a kémia, a biológia is.
Válasszuk már szét a jövő számára fontos elméleti kutatásokat a jelen és a közeljövő folyamatos működéséhez szükséges tudományoktól.
Válasszuk már szét a "befizető", a létrehozó területet a fogyasztóitól, hiszen az oktatástól kezdve, a közigazgatáson, a pénzügyi területeken át egészen a bölcsészetekig mind csak fogyasztó, akkor is ha hasznos, de fogyasztó és az ő "bérét" a létrehozóknak kell kitermelniük.
És ma már 30-70% az arány, ahol a többség a "gondolkodó" fogyasztó" halmaz. Mert - szerintük!!! - ez a jövő.
Az oktatás, az egészségügy a jelent szolgálja és a közeljövőt. A közigazgatás is kell, de nem a mai mély-bürokrata stílusban. Sok más pedig a nemzeti jövő miatt nélkülözhetetlen.
De hogy MA enni tudj, hogy HOLNAP a gyerekednek cipőt vehess, ahhoz a LÉTREHOZÓ kell, és azt kell előtérbe helyezni a mai lepusztult magyar gazdaságban! A nyelvkutatás bármennyire fontos, nem hoz létre munkahelyeket, nem készít árút, nem tervez berendezéseket, abból nem fog holnap dolgozni és vásárolni.
Sajnos az aktivista mozgalmak, mára nemcsak a nemi szerepeket, a férfiakat szüntetné meg, hanem minden kézzelfogható, tudásalapú szakmát is.
Az iroda meleg, a laptop jó és PC alapon kvótaelv! Ez ma a támogatott, ez tünteti el a felsőoktatásunkat is.
Monty Python Brian élete... Amikor nem leszedik a keresztről, hanem elkezdenek mítingelni... és politikai nyilatkozatot írnak.
.
Magyarnak: saját anyanyelvünk, saját kultúránk + matematika, fizika és kémia/biológia. Egy nyelv - nem kötelezően az angol - tanítása és az összes többi VÁLASZTÁS kérdése.
Ha megnézed, a ma támogatott (az ellenzék oldaláról), csak a idegennyel, de az angoll és kizárólag inproduktív, marketingalapú globalizált tudás. Jobbágykeltető...

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.07.19. 11:56:35

@szepipiktor: sok mindenben egyetértek azzal amit írsz de nem mindenben. A konkrét esettől elrugaszkodva: szerintem nincs olyan hogy a nemzetnek vagy a külföldnek képezni. A tudomány tipikusan nemzetközi, csak pár kivétel van (egyes jogágazatok például). Aki jót akar a nemzetnek, az a nemzetközi mezőnyben alkot kimagaslót, és ez jót fog tenni az ország tudományos, innovációs és képzési reputációjának. Az egy nagyon elhibázott gondolat, hogy van egy felülről irányított nemzethy tudomány, ami szembe megy a mocskos liberális nemzetközi tudománnyal (ami egyébként a legtöbb területen teljesen értelmezhetetlen baromság). Az egyetlen helyes út - erre van rengeteg nemzetközi példa, de akár az EU egyre jobb tudománymetriai helyzeti is példa lehet - az, hogy megnöveljük a k+f allokációt, ezzel párhuzamosan az oktatói/kutatói gárda teljesítményét is növeljük, magyarul, azt csináljuk amit mindenhol a sikeres országokban: nemzetköziesítés és minőségbiztosítás. Az ezzel ellentétes izolációs stratégia zsákutca.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.07.19. 12:02:30

@szepipiktor: a nyelvtudomány nélkül ma nem lenne mesterséges intelligenciakutatás, nem lenne kognitív tudomány, nem lenne gépi fordítás, nem lenne számos olyan szoftveres fejlesztés ami ma minden húzóágazatban elengedhetetlen. Ezek kibaszott fontos dolgok, technológiai és piaci szempontból is. A kognitív tudományok előretörése óta tehát sok sok évtizede a nyelvészek tipikusan kutatócsoportokban dolgoznak IT, AI, matematika, pszichológia és neurofiziológia kutatókkal. Egy nyelvész nem az aminek a köznép hiszi, nem óbarokk francia szövegeket elemez hanem strukturális kérdésekkel foglalkozik.

Amit fenn írsz termelésről és fogyasztókról az egy nagyon avitt marxista koncepció és nem felel meg semminek, amit global affairs vagy global economics területén kimutattak az utóbbi 2 évtizedben. Olvass el bármit ami normális kiadónál jelent meg global inequality témában, ott is nézd meg a labour inequality-re vonatkozó fejezeteket. Épp a termelők a rabszolgák, az innovatív és magas tudásszintű országok rabszolgái, ezért aki nem az edukációba fejleszt az rabszolgaságba taszajtja a nemzetet.

vanRob 2018.07.19. 12:27:40

@Cycmen: viszont akkor nem azzal foglalkozna, amihez ért, amit valójában szeret, hanem tuskó utasokkal viaskodna, valamelyik mordorba vezető mellékvonalon. Nem mindenki alkalmas buszsöfőrnek, ismerjük be...

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.19. 12:30:23

@Mr. Bear:
Hát jah, olyan határ, mint Kína és Magyarország határa... elég távoli...

De mondjuk 60iq felett, esetleg több nyelv ismeretével erre mindenki rájön, mert azon a szinten már belátja, hogy a legtöbb nyelv felépítésének/tervezésének a logikához semmi köze. Ahogy esett úgy pottyant, utólagosan meg lassan fejlődik.

Persze ugyebár ott vannak bizonyos törvények, miután minden test az energia minimumra törekszik, így - végtelen idő eltelte után - a nyelvek is elérnek egy logikusan felépített állapotot...

vanRob 2018.07.19. 12:34:40

@szepipiktor: Ez ma már nem olyan egyértelmű, hogy csak a "kétkezi" munka teremt értéket. Sőt, ki merem jelenteni, hogy a valós munkavégzés már csak az innovációs foylamat utolsó lépése. Amikor is fizikailag is előállítódik az, amit tucatnyian kigondoltak, kidolgoztak.
Nagyon gáz, hogy próbálod összemosni "befizető", "létrehozó" területet azzal a szemlélettel, hogy csupán ezek a klasszikus értelemben vett értékteremtő területek. Minden olyat értéknek tekinthetünk, ami mások számára inspirációt, a tovább gondolkodás lehetőségét hordozza. Az ősember is azért lett képes a fém megolvasztására, mert gondolkodott. Az értéke sokkal később lett csak kézzelfogható.

vanRob 2018.07.19. 12:40:59

@szepipiktor: "De hogy MA enni tudj, hogy HOLNAP a gyerekednek cipőt vehess, ahhoz a LÉTREHOZÓ kell, és azt kell előtérbe helyezni a mai lepusztult magyar gazdaságban! "
Ez egy nagyon demagóg gondolat. És sajnos az a helyzet, hogy ezt a nagyon szögegyszerű (mondhatni primitív) gondolatot követve lettünk bérmunkaország. Az elmúlt 18-20 év sem volt elegendő egyik kormánynak sem, hogy felismerje, az igazi érték nem a bérmunka során keletkezik, hanem akkor, ha minél magasabb szintű tudással, magasabb értékű terméket állítanánk elő. Van pár cég, amelyik az innováció korai szakaszait is országunkban tervezi elvégezni, csak hiányzik a megfelelő szaktudás. A valós, a magasabb szintű értéket előállító szaktudás kinevelésére bizony az oktatási rendszerünk tökéletesen felkészületlen és alkalmatlan. Droidképzés folyik csak.

vanRob 2018.07.19. 12:46:13

@Berelhetoreklamfelulet: Egy logikusan felépített nyelvet ismerek, az eszperantót, de mivel képtelen az emberi gondolatok sokszínűségét és árnyalatait kifejezni, így nem is igazán volt képes elterjedni. A nyelv sokkal de sokkal több, mint szavak egymásutánisága. És ne felejtsük el, pillanatnyilag ez az egyetlen olyan eszköz (továbbgondolva: a nyelv kialakulását lehetővé tévő GONDOLKODÁS) az emberiség kezében, ami megkülönböztet minket a Föld többi élőlényétől.

vanRob 2018.07.19. 12:52:14

@szepipiktor: "Sajnos az aktivista mozgalmak, mára nemcsak a nemi szerepeket, a férfiakat szüntetné meg, hanem minden kézzelfogható, tudásalapú szakmát is."
Ezt fogalmam sincs, hogy honnan veszed... Persze sejtem, hogy a médiagyár mantráit hallom viszont, de ezeknek a riogatáson kívül nincs egyéb mondandójuk.
A tudásalapú szakmákat senki sem akarja megszüntetni, hiszen amíg (anyagi, erkölcsi, bármilyen) hasznot hoz, addig érdekek fűzödnek a megmaradásukhoz. Attól a ponttól, amikor már nem teremt értéket, onnantól lehet arról beszélni, hogy egy adott szakma kikopik. Szerinted szükséges volna még nagyszámban bádogost, köszörűst, esetleg kubikost képezni? Nincs már rájuk szükség. Vigye tovább pár ember, akinek ez adja meg a boldogságát, de ennyi. Évezredekkel ezelőtt hatalmas kőtömbökből építettek emberek hatalmas építményeket. Akkor megvolt a tudásuk hozzá. De hiányzik az a tudás bárkinek is ma?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.07.19. 13:23:45

@vanRob: a szintaxist és a szemantikát ne keverjük össze. Amiről te beszélsz az a szintaxis, az a logikának maximum a harmada. A szemantika nem a szavak (vagy bármilyen más szintaktikai egységek) sorrendjével foglalkozik, hanem a jelentéssel, és itt kapcsolódik a logika a nyelvtudományhoz, a pszichológiához és a társadalomtudományokhoz is. Egyébként láttál már profi fordítóprogramot? Pont a nyelvelsajátítás humán módján van programozva és a magyar matematikai nyelvészek elég sokat tettek azért, hogy ez így legyen. Az öntanuló rendszerek fejlesztése (és az innovációban jelenleg ez az egyik húzóágazat) elképzelhetetlen szemantikai ismeretekkel rendelkező nyelvészek közreműködése nélkül.

Eltérve a konkrét dologtól, én ezért tartom problémásnak ha laikusok akarják megmondani, hogy egy-egy diszciplína támogatható -e vagy sem, mivel többségében semmit nem értenek hozzá. Ha az adott tudományágnak legalább a nevét érteni vélik, és a legtöbb humán és társadalomtudomány ilyen, akkor már azt gondolják tudják is milyen kutatások folynak ott. A természettudományok ennél szerencsésebbek mert még idejében kialakították a saját szókészletüket, ezért ma a nemsztenderd analízisről vagy a benzodiazepimine vegyületek antikonvulzív effektusáról szóló kutatásokról nem (nagyon) mernek véleményt formálni outsiderként az emberek, de azt gondolják hogy a nyelvészethez, pszichológiához vagy a történettudományhoz értenek, mivel érteni vélik az elnevezéseket.

joskapista27 2018.07.19. 13:28:07

@vanRob: "Egy logikusan felépített nyelvet ismerek (...)". Ott vannak pl. a programozási nyelvek.

Ezeknek a természetes nyelvekkel valójában egy egységes elmélete van. (olvasnivaló: en.wikipedia.org/wiki/Formal_language) Ez bizony komoly matematika, és enélkül nem biztos, hogy pl ez a blogmotor működne, mert nem lett volna amiben leprogramozzák.

Magentax 2018.07.19. 14:03:18

Még csak az kéne, hogy értelmes, okos, gondolkodni tudó és akaró fiatalok lepjék el az országot.
A fidesz az ostoba, életképtelen bólogatójánosokat szereti.

Magentax 2018.07.19. 14:08:01

@harmadikszem:
Kedves Blogger!

Ezekkel az "emberekkel" nem lehet, nem érdemes vitázni.
Közismertek egyéb blogokról, mindenbe és mindenkibe belekötnek, trágárak és erőszakosak - ők a fidesztrollok. Nemrégiben ki is derült, milyen módszerekkel dolgozik a kormánypropaganda - egész hadseregük van a különféle hazug, lejárató cikkek irkálására és a mindenbe belepofázásba.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2018.07.19. 17:19:47

@Berelhetoreklamfelulet: Gondolom a mesterséges intelligenciához való kapcsolódását ennek a témának nem érted. Kérdezd meg az okostelefonodat, az majd megmagyarázza neked!

Behajtó70 2018.07.19. 18:24:18

Szerintem valami tévedés lesz itt: ki, hol mondta, hogy az ELTE Magyarország gyik elit egyteme? Ja, tudom már! Ők mondják magukról, meg a liberális demokraták mondatják egymással, meg a liberális demokraták által szerkesztett öndícsérő listákra rakatják fel magukat.

A valóságban viszont a munkahelyekről az ELTÉ-s seggfejeket rugdaljuk ki leghamarabb, mert dolgozni, értéket termeteni egy sem tud, vagy nem akar. Tanárként sem funkcionálnak, legnkább agymosott tüntikéző idiótákról van szó. Mondanám, hogy tisztelet a kivételnek, meg akinek nem inge....de NEM MONDOM! Erős kisebbségben van a kivétel.
süti beállítások módosítása