Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Örülni a katasztrófának? Magyarország esete a sajtószabadsággal.

2018. augusztus 03. 15:06 - harmadikszem

hirtv.jpg

A hét híre semmiképp nem lehet más, mint a Hír Tv Fideszes bekebelezése. Egyáltalán nem óhajtanám lekicsinyelni a dolog jelentőségét, hiszen végeredményben az egyik utolsó nem-fideszes nem-mészároslőrinc nem-orbánviktor televízió került ezzel a mellé a tucatnyi közpénzből működő propagandatelevízió mellé, amit a kisgömböc eddig felhalmozott. Ez a dolog úgy ahogy van tragédia – most mégsem erről fogok beszélni.

Ugyanis az is egy elég érdekes dolog, ahogyan a NER reagált a történetre. Számomra ez sokkal meglepőbb, mint azoknak a panaszos hangja, akik elől szó szerint az utolsó lehetőséget vették el, ha kormánykritikus profi médiát szerettek volna nézni. Engem azok döbbentenek meg igazán, akik ujjonganak és visszavételről beszélnek.

Valóban ennyire demens lenne a gajdics ottó meg a többi fidesznyik médiaguru? Mindenki az origonál, magyaridőknél, 888-nál, mandinernél? Nem veszik észre, hogy a demokráciában a többségnek is joga van a kisebbségi véleményhez?

Igen, ez nem ellentmondás. A többségnek is joga van kilátni a saját többségéből. Joga van arra, hogy – mintegy érdekességképp – néha-néha belehallgasson abba, mit mondanak a mások. A nem-fidesz, nem mészároslőrinc nem-orbánviktor médiumok elhallgattatásával ezt a jogot most a fideszesektől is elvették. Őket is kiütötték a demokráciából de úgy ám, hogy közben még röhögnek is.

Lehet, hogy én nem vagyok egy rajongó típus, ezért nem tudom magam beleélni azoknak a helyzetébe, akik szívből örülnek neki, hogy ma már minden csapból ugyanaz a víz folyik. És abba most ne is menjünk bele, hogy milyen szaga van ennek a víznek.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr9614160069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom66 2018.08.03. 16:19:43

Nem bekebelezte, visszakerült a jogos tulajdonosához a nemzeti oldalhoz. A balliberális hazaáruló társaságnak semmi, de semmi köze nem volt a Hír Tv-hez (sem). Lajos játszadozott, szórakozott egy kicsit, aztán jól kicseszett az ellenzéki megmondóemberekkel is.

Cycmen 2018.08.03. 16:26:11

Ezután sem nézem, én az Echon sasolom a Bayer Zsocáékat, a ballib férgese meg hagy hulljon, lehet hogy egy két proli még véletlenül rákapcsol! :D
Télleg, miért nem vették meg a libsik?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.08.03. 16:32:01

@Tom66: nemzeti oldalhoz csak az tartozhat aki geci dagadt, fogatlan, nikotinbajszos, és két ööö-zés közben is csak a szalonnyabürgüldrűl tud beszélni, vagy lehet írástudó is?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.08.03. 16:32:51

@Cycmen: bajba' leszel most olvastam hogy vagy az echo-t vagy a hírtévét be kell majd szántani, nem bírja a vitya eltartani a mészárosnét :(

sírjatok 2018.08.03. 16:48:42

@harmadikszem: ezt ugyanott olvastad, ahol azt is, hogy orbán megbukik, az EU-ból kirúgnak, és 2012-re éhséglázadások lesznek? :D

morph on deer 2018.08.03. 17:43:56

@Tom66:
“Lajos játszadozott, szórakozott egy kicsit, aztán jól kicseszett az ellenzéki megmondóemberekkel is.”

Valószínűleg inkább az van, hogy a Lajos úgy döntött, hogy inkább mégis megéri a nyugdíjkorhatárt.
Sőt, még az is lehet, hogy így a hozzátartozóinak sem fog eltőrni véletlenül néhány végtagja!
Ez olyan ajánlat, ami a bolondnak is megéri..!

Mi ebben a különös?

pioneer2016 2018.08.03. 18:29:53

@Cycmen: Télleg, miért nem vették meg a libsik?

Ez egy hülye kérdés. A libsi nem tudja közpénzből (én adóm, Te adód és a többi honfitárs adója) üzemeltetni a tv csatornát. Aztán meg a vételár is a mi adóforintjainkból tevődik össze.
Csak hát elő kellene bújni orbán segge mögül, hogy lásd a valóságot. Meg nem árt egy kis értelmi képesség sem.

MACISAJT1 2018.08.03. 18:52:20

A ballibák szokásos forgatókönyve: megpróbálnak bármire , bármilyen eszközzel rátenni a nagy szőrös mancsukat.
Aztán ha sikerül, akkor elkúrják.
Így volt a maxwell róbert bácsinak átjátszott Magyar Hírlappal...vagy az "osztrák befektetőnek" eladott Szabad Néppel...A Napi Gazdasággal..
Aztán 2015-ben úgy vélték, most már simicska is az övék. Be is sorolták rendesen a 2018-as választásokra, idézem lengyel lászlót:
Nézzük lengyel lászlót:
nepszava.hu/cikk/1135274-a-nyilvanossag-fordulata

"Mi az oka, hogy miközben a sajtó minden oldalról szidalmazza a politikusokat, hogy képtelenek az összefogásra, azt természetesnek tartja, hogy nincs semmiféle összefogás az RTL, az ATV, a Klubrádió, a HVG a Magyar Narancs, a Népszava, a Vasárnapi Hírek, a 168 Óra, az ÉS, a Hócipő, az Átlátszó, a 444, a Hír 24 és a függetlennek megmaradt vidéki lapok között? Miért nincsenek összekapcsolva egymással a baloldali és független városok televíziói? És bizony tárgyalni kell a Simicska-birodalom urával is, hogy együttműködés jöhessen létre a Hír TV-vel, a Magyar Nemzettel, az Index-szel, a Heti Válasszal. Ne feledkezzünk meg a bulvárról sem, igenis, a bulvársajtónak százszoros érdeke, hogy Magyarország ne hátsó-Macedónia legyen! Tárgyalni, tárgyalni és tárgyalni – végül kiegyezni."

Világos. Szépen felsorolta.
Pedig tudhatták volna, van régi mondás: ebül szerzett jószág ebül is vész el.

vmaast 2018.08.03. 21:23:53

Pont leszarom a sajtószabadságot, mint ahogy minden önálló gondolkodásra képes egyénnek szintén le kéne. Ami viszont kivágja nálam a biztit, hogy a szakmaiságnak reszeltek. Újságírók helyett pátrpropagandisták írnak olvashatatlan, primitív, retardált hangnemű cikkeket. Na, ez ultragáz...

TothJanJ 2018.08.04. 16:17:54

Szerintem az, hogy a kormányosék visszavételről beszélnek teljesen helytálló. A HírTVt Fideszmédiumnak hozták létre és egész addig az is volt amíg egy magas pozícióban lévő fidesz-menedzser a.k.a. Simicsika L. nem gondolta úgy hogy na akkor ő most önállósítja magát. Utána történt ami történt, ment amíg mehetett oszt amint Simi megérezte az ekevas hidegét az ánuszánál annak rendje és módja szerint bedobta a törölközőt, a HírTV pedig kapott egy újgenerációs menedzsert friss rugókkal és kulccsal a hátába. Ennyi történt. Ne mitizáljuk már a HírTVt; egy darab vascsőről beszéltünk amivel egy rövid ideig nem az, nem úgy és nem oda csapkodott, mint ahogy előtte és ahogy mostantól fognak.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.08.06. 14:02:35

@TothJanJ: de érted, a pluralizmus csökkenésének örül a balga nép és nem veszi észre hogy visszasodródott a komcsi rendszerbe ahol minden A Párté - volt. Most is minden A Párté, csak épp nem MSZMP-nek hanem Fidesznek hívják. Körülbelül ugyanolyan (ugyanazok) hájfejű bugris parasztok is vezetik mint anno.

TothJanJ 2018.08.06. 15:08:57

@harmadikszem: én nem éltem a kommunizmusban nem tudom hogy az milyen lett volna ebben a technikai környezetben. De azért van egy sejtésem csak nem az oroszokra nézek közben hanem a kínaiakra. A komplett magyar médiakörnyezet ma sokkal kevésbé egyoldalú (plurálisabb), mint a komenyizmusban, mert ott minden hozzáférhető médiafelület, a minimális elérésű szamizdatlapok, mega talán egy fokkal hatékonyabb kalózrádiók kivételével állam(párt)i irányítás alatt volt. Most nem így van, pl a te blogod sem kormányblog és még úgyahogy mérhető is, hogy egy posztod hány olvasóhoz jut el. A DKT nézettségi listákon nézd meg a hírmédiát, az állami vagy államhoz köthető oldalak jelenléte igen sovány. Azok a jellemzően idősebb és/vagy vidéki emberek vannak bajban akik nem a netről (nem ideértve a gettósodott szocmédia hálókban megosztott "híreket") tájékozódnak, vagy csak olyan helyről olvasnak ott is amiről előre tudják, hogy nem fog csalódást okozni. A balga nép érdekes módon pont a neten, kormányoldalakon és kormánytól független oldalakon tud örülni a HírTV visszafideszesítésének.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.08.06. 15:32:05

@TothJanJ: nem kellett élj a komenyizmusban, remek jó médiatörténeti munkák vannak melyekről meggyőződésem hogy már átmentek a kezeiden :) Egyébként a technikai és az ideológiai evolúció két egymástól függetlenül is vizsgálható dolog, naná, hogy ha tudná akkor rátenné a kezét a netre is a kisgömböc és igen naná, hogy kurvára örülne, ha nem lenne internyet mint a régi szép időkben amikor még kisz vezető volt az apja meg vidéki téeszelnök. De az internyet az nem nemzeti. Még.

De ugye azt is lehet tudni, hogy pont ezekben a régiókban mint a mienk is, a legacy média sokkal erősebb mint az újmédia; ezért vette meg a mészi az összes vidéki lapot (200+), ezért van 7 közszolgálati csatorna + tv2 + echo + hírtv a fidesz kezében, ezért nincs ellenzéki napilap és országos rádió, és ezért lett az egyetlen ingyenes napilap (Metropol) helyett a fideszes lokál vagy mi az anyám. Ez pont elég ahhoz, hogy a nép jó 75 százalékához csak az jusson el amit a tahóparaszt szeretne (vö: azokkal a vicces montázsokkal, ahol a mészáros birodalom többszáz lapja ugyanazzal a címlappal hírsorrenddel jelent meg, stb.).

Tegyük fel lenne egy párt ami szimpatikus lenne (mondjuk van is, csak nem kerültek be), és mondjuk nyernének. Én rohadtul nem örülnék ha elkezdenék felvásárolni az egész sajtót és mindenhol echo chamberesítenék a médiát attól függetlenül, hogy egyetértenék -e a mondandójukkal. Ez egy demokratikus kérdés. Ha nekem a barna hajú nők tetszenek, attól még nem örülnék, ha elkezdenek kinyírni mindenkit aki szőke vagy vörös. Ez egy totálisan kulturálatlan kisgömböci magam alá kaparós tajparaszti hozzáállás, de erről ugye már rengetegen írtak Karácsony, Bibó vonalon is.

Untermensch4 2018.08.08. 20:39:00

@TothJanJ: " De azért van egy sejtésem csak nem az oroszokra nézek közben hanem a kínaiakra."
Kicsit oldalvást van egy észak-korea is...
Két dolog: kína a '70-es évek óta egy félkapitalista gazdaságot működtető, birodalmi logikájú izé. Ezt kicsiben nem lehet lemásolni, egyrészt a méretgazdaságosság miatt, másrészt bizonyos fokú sovinizmus felett nem sikerülhet a birodalmi logika.
Kínában van ugye a "Kínai Nagy Tűzfal", ezzel a netet is eléggé kontrollálhatóvá tették, leszámítva az ellenőrzés mennyiségi problematikáját (a kispadon készülődik smith ügynök...).

És nézz azért az oroszokra is, az ottani háziasított oligarchikus rendszer felé sokkal inkább tartunk mint a kínai modell felé. Utóbbiban olyan elemek vannak mint a külföldi alapítású cégekben kötelező állami tulajdonrész, előbbiben "nemzethy" tőkések bürokratikus hátszéllel és ennyi.
Meg mintha kínában a kibukó durva korrupciós ügyek miatt (túlságosan szétlopott gátépítés) még ki is végeznének néha ezt-azt (a kivitelező vállalkozó és az illetékes elvtárs). Nálunk a kétpárti váltógazdaságról "a választások után elszámoltatás lesz" viktorék úgy álltak át a háziasított ellenzékes egypártrendszerre h "emútnyócévből" kevesebben kerültek eljárás alá mint ahányan felfele buktak...
süti beállítások módosítása