Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

2018. december 05. 20:15 - harmadikszem

bosch-last-judgement-detail-c1482.gif

Legalábbis ez derül ki legutóbbi nyilvános állásfoglalásukból, mely – látszólag – az Akadémiai Doktori kinevezésekről szól. Pedig dehogy.

Azt, hogy a 2018-as tavaszi választások után a kormány egyik első dolga az értelmiség körében végzett tarvágás lesz már sokan rebesgették tavaly ilyenkor is. És jól rebesgették: populista tömegpártunk vezetése hallatlan erőkkel és nem kevés sikerrel ment neki a Magyar Tudományos Akadémiának, elűzte az országból a Central European University-t, jelenleg pedig hetek óta tartó kampányt folytat minden egyes nem-Fideszes egyetemi oktató ellen. Ez utóbbi kampány egészen jól van felépítve: kezdetben azt a látszatot akarta volt kelteni, hogy elnyomott hangú fideszes hallgatók védelmében szólalnak fel a különböző kormánypárti sajtóorgánumok, különös tekintettel a 888 nevű szégyenfal, de csakhamar kiderült, hogy valójában nyomásgyakorlás a cél: el lehet-e törölni egzisztenciálisan a nem lojális értelmiségieket? A cikkek ugyanis most már egyre kiterjedtebb módon szólnak a következményekről, és jó eséllyel lehet tudni, hogy ezek a következmények nem pusztán újságírói agyrémek, hanem a propagandagyárnak egyenesen a kútfőből küldött forgatókönyvei.

De térjünk vissza az akadémiai állásfoglalására, melynek különösen ez a pontja izgalmas:

Az MTA mindenképpen szorgalmazza, hogy magasabb szintű kinevezések előtt minden tudományos kutatással komolyan foglalkozó egyetemen vagy kutatóintézetben kerüljön sor a tudományos teljesítmény értékelésére az egyetemtől független, az országos és nemzetközi normákhoz igazodó módon. Enélkül nem biztosítható a tudományos színvonal emelése, de még a szinten tartása sem.

Miről is van szó itt kérem? Arról, hogy a professzori kinevezéseknek eleddig – az esetek nagy többségében – egészen komoly kritériumai voltak. Természetesen számtalan esetet tudunk, amikor ezek nem valósultak meg. Szép számmal rohangálnak professzorok olyan tudományos teljesítménnyel, melyekkel tanársegédként se járhatnának szálfaegyenesen. Ezek az esetek azonban – és úgy vélem, erről szól az MTA mostani közleménye – az utóbbi időkben mintha megszaporodni látszanának. Az MTA közleménye is utal rá, hogy a magas rangú tudományos posztok esetében a nemzetközi ismertség, nemzetközi teljesítmény és az iskolateremtő tevékenység is elvárt. Ez minimálisan azt jelenti, hogy a leendő professzornak (jó esetben már a docensnek is) 1) legyenek komoly helyen megjelent nemzetközi publikációi 2) legyenek doktoranduszai és oktasson doktori iskolában, ahol a tudományos utánpótlás képzése zajlik.

És valóban: egyre több és több olyan professzort látunk, aki tegnapelőtt még tanársegéd volt, vagy egyenesen teljesen más pályán mozgott. Nemzetközi publikációk sehol, doktoranduszok sehol – professzori rang mégis pipa. De miért érdekli ez az MTA-t? Miért érdekeljen ez minket?

Oka vagyon ennek. Itt nem arról van szó ugyanis, hogy ennek meg annak a NER vitéznek vagy vitéznőnek most jobb lesz. Odabiggyesztheti a prof – ot a neve elé. Nem. A professzor az vezető oktató, neki onnantól kérem szépen szava, hatalma van. S miközben egészen könnyen lehet, hogy a két nap alatt focistából kinevezett professzorok szaktudása messze elmarad a NER-ben ismeretlen, de egyébként okos és szorgalmas tanársegéd kollegája alatt, mégis az ő szava fog dönteni. Ezek az emberek nem csak ranghoz: funkcióhoz is jutnak. És jaj annak a területnek, amelynek kókler professzorai vannak, mert kóklerek és szélhámosok csak kóklereket és szélhámosokat tudnak nevelni, képezni – nem lehet nagyobb a tanítvány a mesterénél. Ha ezek az emberek ellepik az akkreditációs testületeket, ha elkezdenek kutatási támogatások, ösztöndíjak, kutatócsoportok felett diszponálni úgy, hogy életükben nem vettek részt valamirevaló kutatásban, akkor itt nagyon kemény dolgok fognak történni. Ez az, ami miatt az állásfoglalás megszületett – de attól tartok, nagyon későn. A kocka el van vetve.

 

62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://harmadikszempont.blog.hu/api/trackback/id/tr7014439024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2018.12.06. 14:36:08

Egyetemek karattyolnak,
Ám lázadni úgysem mernek!
Én kellek itt professzornak,
Hű katonája a NER-nek!

(tánc!)

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.12.06. 14:48:43

ez van, tetszettek volna forradalmat csinalni

Ma Baker 2018.12.06. 16:12:29

Ha az MTA nem járatta volna le magát politikai kinevezésekkel és politikai szerepvállalással, most akár még érdekelne is a véleményük.

Péter51 2018.12.06. 17:08:54

Talán ha egy konkrét példát megírnál,különös tekintettel a focistából lett professzorra,akkor őszintének érezném a posztodat.Vagy esetleg a Kádár rendszerben nyilvánvalóan pártmunkásként kinevezettek visszaminősítésére valaha javaslatot tettél volna.......
Kilóg a libsi lóláb.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.06. 17:23:06

@Péter51: nem éltem a kádár rendszerben. Mocsai Lajos, Eperjes Károly, Csák János professzor urak, csak így hirtelen. Az elmúlt három hónapban biztosan több nemzetközi publikációt termeltem, mint ezek hárman egész életükben.

Mi az a libsi?

Alick 2018.12.06. 17:42:56

Utilitarista kultúrkampf működik, nem annyira a publikációgyártás számít, hanem az innovációra lefordítható tudás és annak átadási potenciálja (by Palkovics).
"Jól bazsevál, de az asztalnál éhenhalna" – mondta a cigányzenész, miután meghallgatta Yehudi Menuhin koncertjét.

fgeth 2018.12.06. 18:09:59

Az egyetemekről hetek óta csak hazugságok terjednek (mondjuk korábban sem volt sokkal jobb a helyzet). Nagyrészt olyan emberektől, jobb és bal oldalon is, akik soha semmilyen viszonyban (vagy maximum valami rövid, intenzívben) voltak felsőoktatási intézményekkel.
Az, hogy "És valóban: egyre több és több olyan professzort látunk, aki tegnapelőtt még tanársegéd volt, vagy egyenesen teljesen más pályán mozgott." Nettó hazugság, maximum egy-egy esetben igaz. A valóság ezzel szemben, hogy egy egyetemi oktató jó eséllyel 60-65 éves korában éri el a tanári szintet, ha egyáltalán. Így nem kell sokáig fizetni. Nálunk egyetlen egyetemi tanárt sikerült "kitermelni" az elmúlt kb. 10 évben, amióta itt vagyok. Még docenseket sem enged a kar/egyetem, mert nem tudja kifizetni őket.
Az, hogy bohócokat neveznek ki egyetemi tanárnak (az előbbi felsorolásból Vidnyánszky Attila kimaradt), a NER része, a szoci sógor-bátyám világ maradványa, de nem jellemző a felsőoktatásra. Egy kancellár több mint tízszeresét keresi egy adjunktusnak, miért akarna bárki fillérekért dolgozni fideszes hátszéllel, mikor a semmiért nagyságrendekkel többek kaphat.
A karunkon az átlagéletkor 60 felett van, fiatalok nem jönnek, egy kezdő mérnök BSc-vel még a docensi juttatásnál is nettó egy százassal többet visz haza. Nyugdíjasok járnak vissza tanítani, amíg meg nem unják. Aki még hadra fogható, elmegy az iparba dolgozni.
Egy adjunktus jelenleg, írjon bármit bármilyen "szociáldemokrata" túlmozgásos hallgató, 174 ezer forint. Ehhez már doktori kell, ami 5 év a MSc után. Ez kevesebb mint egy Aldi pénztárosé, ahhoz pedig milyen végzettség kell? Munkaalapú társadalom? A tanulás nem munka? Ráhelt miért küldték Svájcba tanulni?
Félreértés ne essék nem a pénztárostól sajnálom, az ő fizetésük van helyén. Csak kicsit nyugatabbra egyetemeken a 8-10-szeresét viszi haza egy egyetemi oktató. Mindenki hülye lenne a hanyatló nyugaton, hogy túlfizetik a tanáraikat?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.06. 18:23:26

@fgeth: a poszt a NER-teremtette villámkarrierekről szól, és ha valóban egyetem közelében vagy, akkor nyilván tudod, hogy itt nem pusztán a professzori fizetésről van szó. De eme rangokkal már lehet jóféle intézeteket alapítani, mint pl ez itt:

http://portal.uni-corvinus.hu/?id=31637&tx_ttnews[tt_news]=35088&L=1

ez évi 130 milliós forrásból működik, kormányrendelet hozta létre, mit ad Isten mindenki, aki benne van a NER oszlopos tagja, mit ad isten a kutatóprofesszorok fele 2 éven belül lett professzor, mit ad isten mindegyikük az MTA támogatásának hiánya ellenében lett kinevezve, hadd ne folytassam. Eperjes adjunktusból lett professzor egyből. Egy másik elhíresült eset - szintén egy éven belül - óraadóból lett tanársegéd, adjunktus, docens majd címzetes egyetemi tanár - szerinted betöltött magas fokú állami tisztséget vagy nem?

És igen, ehhez jön hozzá az, amit írtál, hogy a _rendes út_, vagyis a politikai hátszél nélküli professzori kinevezés feltételei igen magosak' ahhoz képest, hogy milyen allokációt adnak hozzá. De ez egy tök más kérdés. Természetesen - évek óta ezt mondom minden lehetséges fórumon - a fizetéseket ÉS a követelményeket is drasztikusan meg kellene emelni, és akkor jönnének a minőségi emberek. Mert most az van, hogy egyrészt a kutatói/oktatói bértábla valóban nevetséges, másrészt viszont simán vannak 20 éve semmit nem csináló docensek és profok akiket azonmód ki kellene tenni az egyetemekről. De a kettőt egyszerre kellene meglépni, mert most ugye mondhatják, hogy ja kérem, ennyiért ez van. A másik oldalról meg lehet azt mondani, hogy ja kérem, ennyi teljesítményért ennyi pénz jár.

bölcsbagoly 2018.12.06. 19:43:01

@harmadikszem: talán előbb különbséget kellene tenni valós tudományok és tudománynak nevezett szakmák közt! Az utóbbiak esetében az MTA-s szempontok nem alkalmazhatóak.
- Mocsai kézilabda edző volt. A Testnevelési Egyetem rektora, ahol eleve egy gordiuszi csomó alakul ki ezzel kapcsolatban: milyen más szakmabeli lenne alkalmasabb a TE rektori státuszába? Nyilván semmilyen más, de edzőként milyen tudományos munkát végezhetne/publikálhatna, stb? Anélkül meg legfeljebb adjunktus lehetne, no de milyen rektor az aki adjunktus?
- nem más a helyzet a színművészeti vagy képzőművészeti egyetemen sem.
- orvosok, mérnökök, stb. esetében az alkalmazott tudományos kutatási eredmények és azok publikálása lehetséges mérceként, de nem azonosan az alapkutatásokat végző egyetemi professzorokéval, akiknek meg van a lehetősége a kritériumok teljesítésére.

bölcsbagoly 2018.12.06. 19:54:10

@Ma Baker: azért nem ártana egy pillantást vetni az akadémikussá válás procedurájára is! Alapból két-három belső ajánlás kell hozzá, majd a jelöltek közt az osztály választ és annyi jelöltből lesz levelező tag, ahány hely megüresedett az osztályon. No de egy osztályon belül több tudományterület bizottsága van, akiknek a lobbi ereje dönti el, hogy kit választanak meg!
Jellemző, hogy a mai rendkivüli közgyűlésen kik is ültek az elnökségben:
- Lovász László matematikus
- Vékás Lajos jogász
- Török Ádám közgazdász
Na ez tükrözi a mai MTA eszmeiségét, ahogy a minapi Széchenyi Akadémiai tagválasztásánál is.
Na ezen kell változtatni ebben a kormányzati ciklusban!

Punxsutawney Mormota 2018.12.06. 19:57:24

@harmadikszem: Ugyan nem teljesen ide tartozik, de Stumpból is úgy csináltak alkotmánybírót, hogy két kritériumnak sem felelt meg.

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.06. 20:24:51

@bölcsbagoly: a sporttudomany letezo diszciplina rangos folyoiratokkal. Masok irnak is bele na nem a mocsai. Humanitiesben ugyanez.

bölcsbagoly 2018.12.06. 20:25:16

@Punxsutawney Mormota: mikor és kik fogalmazták meg, fogadták el azokat a kritériumokat?

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.06. 20:26:43

@bölcsbagoly: mi bajod is lovasszal pl? A vilag egyik legjobb matematikusa. Dicsoseg nekunk hogy itt van. Kit szeretnel a helyere gfg-t?

közösperonos átszállás 2018.12.06. 20:34:11

@Punxsutawney Mormota: @bölcsbagoly: Bagoly, keresd ki magad, ha ennyire érdekel egy ilyen mellékkörülmény.

Amúgy meg óvatosan, emlékszem, te voltál az, aki szerint smittpali sem plagizált, nemmellesleg a doktorija "újítás" volt.

bölcsbagoly 2018.12.06. 20:34:44

@harmadikszem: tudom, műveltem magam is, de nem edzőként! A sporttudomány a biomechanikával, sportélettannal, sportpszichológiával kapcsolatos tudományos területeket öleli fel, és biológusok, orvosok, gyógyszerész-kutatók, pszichológusok végeznek benne kutató tevékenységet!
Ők a Testnevelési Egyetemeken is ezeknek megfelelő tanszékeken oktatnak és kutatnak, míg a különböző sportágak módszertanát a megfelelő edzők, volt sportolók oktatják. Mivel ők sem ragadhatnak le gyakornoki/tanársegédi státuszokon, más jellegű kritériumok alapján haladhatnak a ranglétrán és a PhD-juk is más követelményrendszernek felel meg.
DE nyilvánvalóan hasonló a helyzet a művészeti egyetemeken is.

közösperonos átszállás 2018.12.06. 20:36:49

@bölcsbagoly: "Mocsai kézilabda edző volt. A Testnevelési Egyetem rektora, ahol eleve egy gordiuszi csomó alakul ki ezzel kapcsolatban: milyen más szakmabeli lenne alkalmasabb a TE rektori státuszába? "

Ez amúgy tök igaz, a Gépészkar élére meg kinevezhetnénk Talmácsit, ki más gépészkedett annyit, nemde? (Esetleg Michelisz.)

Amúgy a SZTAKI élére is kinevezhetnénk valami Leage of Legends-titánt, hát ki más értene jobban a gépekhez, nemde?

Punxsutawney Mormota 2018.12.06. 20:37:54

@bölcsbagoly: Ohhh Egek! Látom nem tudsz leszakadni a témáról. 89-ban döntöttek a létrehozásáról, de 90 január elsejétől működik. A törvény megfelelt a konzervatív Antaléknak, majd az első Orbán-kormánynak is. Van tényleges kérdésesd vagy csupán kötekedsz?

bölcsbagoly 2018.12.06. 20:38:52

@harmadikszem: igen, kiváló matematikus, de nem pont olyan kiváló vezető! Amúgy is, kitölti ezt a mandátumát s mehet vissza a MIcrosoft-hoz. Remélem -de nem vagyok biztos benne! - hogy olyant választanak új elnöknek, aki nemcsak bizonyos érdekcsoportokat képvisel, hanem az egész magyar tudományosságot!

bölcsbagoly 2018.12.06. 20:42:19

@Punxsutawney Mormota: s ki volt az, aki a "láthatatlan alkotmány" fogalmát akkor létrehozta? Nem valami madár-féle? Megakadályozva pl,. a lusztrációt, lehetővé téve a vad privatizálást, stb.

Punxsutawney Mormota 2018.12.06. 20:42:46

@közösperonos átszállás: He? Mit keressek ki? Palibára már csak azért sem írhattam, hogy újítás volt a ténykedése, mert a kódexmásolók tiszteltreméltól céhe már a kora középkorban létezett.

Punxsutawney Mormota 2018.12.06. 20:45:11

@bölcsbagoly: Az alkotmánybíróság játékszabályait a fidesz is elfogadta a kerekasztal tárgyalásokon. Aztán felrúgta a szabályokat, amikor neki tetszett.
Pont úgy, ahogy az oroszok annektálták Krimet, most meg Ukrajnában csinálják a feszkót. Mit nekik a nemzetközi szerződések 91-ből!

bölcsbagoly 2018.12.06. 20:49:36

@közösperonos átszállás: Akkor neveztess ki egy gyógyszerészt a szinire, egy orvost a zeneművészetire, egy mérnököt a képzőművészetire, azon az alapon hogy ők is szinészkedtek/zenéltek/rajzoltak valamikor.....

bölcsbagoly 2018.12.06. 20:51:11

@Punxsutawney Mormota: ha valaki ennyire félreérti az ukrajnai helyzete, azzal nincs mit csinálni: vagy tájékozatlan, vagy hülyének néz másokat!

Punxsutawney Mormota 2018.12.06. 20:55:02

@bölcsbagoly: Félreértem? Ja bocs, tudom. Soros :D :D :D Ruszkik vannak ott? Igen. Jogosan vannak? Nem. Mellesleg lelőttek ruszki rakétával egy maláj utasszállítót többszáz emberrel a fedélzeten? Igen. Akkor ki akar hülyének nézni kit, továris nernyik?

Punxsutawney Mormota 2018.12.06. 20:59:08

@bölcsbagoly: Persze... Csak meséld el, hogy hova jársz, mert szeretném elkerülni a kuruzslókat :P

bölcsbagoly 2018.12.06. 21:17:23

@Punxsutawney Mormota: tudsz róla, hogy a mormoták kedvenc bagolyzsákmányok? -:)

Punxsutawney Mormota 2018.12.06. 21:22:15

@bölcsbagoly: Mecccsodddda reposzt, kérem szépen! Neked tényleg van miről beszélned a dilidokiddal.

bölcsbagoly 2018.12.06. 21:31:02

@Punxsutawney Mormota: Bubó doktorra gondoltál? Ő is szereti a mormota húst....

Alick 2018.12.06. 21:40:38

@Punxsutawney Mormota: "Ruszkik vannak ott? Igen. Jogosan vannak? Nem."

Ez nem egészen igaz, mert szerződés alapján folyamatosan övék volt a szevasztopoli támaszpont. Amit Porosenko beígért a NATO-nak. Ami éppen úgy nem volt tolerálható a (helyi) nagyhatalom ruszkiknak, mint amennyire szálka volt a jenkik szemében Kuba.
Preventív agresszió? igen. Meglepődni, hogy a medve nem szereti, ha csicskáztatják? Nem.

közösperonos átszállás 2018.12.07. 07:09:21

@Punxsutawney Mormota: Mindkettőtöknek válaszoltam, az első mondatban ott a megszólítás, hogy ki vegye magára (bölcsbagoly "érvelt" annak idején Palibá mellett, kiforgatva a szabályozást), téged azért csatoltalak be, hogy figyelmeztesselek. Bocs, nem volt egyértelmű.

közösperonos átszállás 2018.12.07. 07:18:12

@Punxsutawney Mormota: Vigyázz, láthatólag a Frappáns Visszavágások Nagymesterével akadtál össze.

Bourbaki 2018.12.07. 09:11:27

@bölcsbagoly: Lovász nem a Microsoft-tól került az MTA élére, hanem az ELTE-ről. Egyébként pedig jó vezetőnek tartom, aki az egész magyar tudományosságot képviseli. Pl. sokat tett azért, hogy a bölcsészettudományok vagy a nők helyzete a tudományban vagy az oktatás színvonala javuljon. A közvéleménnyel is sokkal szorosabb kapcsolatot ápol az MTA (pl. sokkal több hír van az MTA oldalán), mióta ő az elnök. Az mondjuk igaz, hogy a jelenlegi farkasokkal nehéz ész érvekkel megküzdeni.

bölcsbagoly 2018.12.07. 09:35:28

@Bourbaki: ja, hiszen az MTA elnökség az nem állás, hanem funkció! DE az ELTE-re honnan került?
Ha számodra az MTA-nak a nők helyzete a tudományban, vagy az oktatás színvonala a prioritása, akkor te nagyon el lehetsz tévedve! Ugyanis a nők helyzete a nők tudományos tevékenységének az eredménye, mig az oktatás szervezése a kormány feladata. Jellemző, hogy az MTA által az új NAT létrehozására delegált Csépe -féle bizottság csúfos kudarcot vallott.

közösperonos átszállás 2018.12.07. 10:57:49

@bölcsbagoly: "DE az ELTE-re honnan került? "

Ez nagyon szórakoztató ám, hogy ha kérdezel egy hülyeséget és rámutatnak, akkor nem is kérdeztél hülyeséget, mert az IGAZI kérdés, az, amire GONDOLTÁL, na arra mi is a válasz, na mi?

(Amúgy még az is teljes káosz, hát hogy mehetne már vissza az MTA-elnökségből a Microsofthoz, mikor onnan 12 éve eljött?)

bölcsbagoly 2018.12.07. 13:07:46

@közösperonos átszállás: kérdeztem, hogy mikor? csak azt hogy honnan. Szállj vissza a másik vonatra, mert eltéveszteted az átszállást!-.)))

Bourbaki 2018.12.07. 13:29:27

@bölcsbagoly: Én se tudlak követni. Hogy jön ide a Microsoft? Valóban volt ott Lovász Lászlónak egy munkahelye, és nyilván jól is fizetett és egyéb szempontból is hasznos volt, de gazdag életútjának ez csak egy viszonylag rövid epizódja volt. Onnan hazajött Magyarországra, mert haza akart jönni, és az ELTE-n került fontos beosztásba. De már nyugdíjas korban van, úgyhogy szerintem leginkább csak nyugodtan akar kutatni, és így is fog tenni szerintem a jelenlegi funkciója után. Hogy az MTA-nak mi a prioritása, azt nem tudom, de Lovász László elnökként kiemelt figyelemmel kísérte az említett kérdéseket (nők helyzete a tudományban, a bölcsészettudományok megbecsülése, a közvélemény tájékoztatása). Ezek és mások alapján gondolom úgy, hogy Lovász László jó elnök, jól képviseli a magyar tudományosságot. Pl. gondolhatná és mondhatná azt, hogy a matematika és a fizika igazi tudomány, a szociológia és az irodalomtudomány nem az. Vagy gondolhatná és mondhatná azt, hogy a férfiak jobban rátermettek a tudományra, mint a nők. Vagy gondolhatná és mondhatná azt, hogy a tudományt a laikusok nem érthetik, nem kell velük foglalkozni. De nem mondja, és nem is gondolja. Sőt, az ellenkezőjét gondolja és mondja. Nem Lovász Lászlóval van a probléma, hanem Magyarország kormányával.

bölcsbagoly 2018.12.07. 13:49:48

@Bourbaki: Lovász egy idegen mentalitást hozott magával, amerikait. Nem azt mondom hogy rossz, de más körülmények közt alakult ki és odavaló, nem ide! Ez meglátszik Andy Vajna esetében is. Nyerik a magyar filmek sorra a nemzetközi díjakat, de a magyar közönségnek nem tetszenek csak a külföldi itészeknek.
A nők tényleg - tisztelet a kivételnek! - nem alkalmasak a kreatív tudományos munkára, csak annak rutin részére mint végrehajtók. Nem azért mert buták lenének, hanem mert másként működik az agyuk mint a férfiaké. Ezt a kvóta nő mentalitást is az USA-ból hozta Lovász.
Az MTA-nak 11 osztálya van, abból csak 4 humán jellegű (nyelv, társtud, jog és közgazdaság, matematika) , de ezek Lovász alatt átvették az MTA eszmei , sőt tényleges irányítását is. Innen a konfliktus a kormánnyal.
Ha te ezt fordítva gondolod, akkor biztos te is az említett 4 tudományterület egyikéhez tartozhatsz! Én meg a másik hét egyikéhez!

Bourbaki 2018.12.07. 14:46:42

@bölcsbagoly: Lovász haladó mentalitást hozott magával, ami szembe megy a hazai maradi mentalitással, amilyen a tied is. Nem csak a nők nagy része, hanem a férfiak nagy része is alkalmatlan a kreatív tudományos munkára. Ezer emberből jó, ha egy lesz kutató. Azok az emberek, akik alkalmasak az ilyen munkára, támogatandók nemre, származásra, vallásra való tekintet nélkül. A nőkkel szembeni előítélet hátráltatja a női kutatókat, tehát őket segíteni kell. Ehhez jönnek a biológiai különbségek, amik további terheket rónak a nőkre (pl. egy csecsemőnek kezdetben sokkal nagyobb szüksége van az anyjára). Egyébként jól mondod, az MTA-nak 11 osztálya van, és Lovász Lászlónak mindegyiket képviselnie kell, ahogyan a kisebbségben levő női kutatókat is. Ezt jelenti a magyar tudományosság képviselete. A humán osztályok és a női kutatók kevésbé magyarok és kevésbé tudományosak, mint a természettudományos osztályok és a férfi kutatók. Egyébként a matematika közelebb áll a természettudományokhoz, mint a humán tudományokhoz. Nincs természettudomány matematika nélkül. Egyékbént Lovász Lászlónak nincs semmiféle konfliktusa az MTA-val és a magyar tudománnyal: Magyarország kormányának van velük konfliktusa. A tegnapi közgyűlésen egyébként 90 százalékos támogatást kapott az elnökség, tehát az általad emlegetett 7 osztály többsége is támogatta az elnökséget.

bölcsbagoly 2018.12.07. 15:15:15

@Bourbaki: tudom, mert egyetemi oktatóként mentem nyugdíjba. Jómagam is szívesen dolgoztam női munkatársakkal, de tapasztalhattam, hogy bár végrehajtóként kiválóak és megbizhatóbbak lehetnek, de a kreativitásuk az ötletelésben megakad. A férfiak közt jóval több aki ennél tovább tud lépni s ennek anatómiai és neurofiziológiai konkrét okai vannak. Ezen semmiféle segítséggel sem lehet változtatni, márpedig a tudományt a kreativitás viszi előre s nem a szorgalom. Szeretném látni Lovász sikereit a matematikus nők tömeges felhozatalában!-:)) Hogy csak más tudományágakra akarja rákényszeríteni a női kvótát az nem tűnik fair play-nek!
A matematika a filozófiához áll közel, elvont. S jó pár tudományág/terület van ami elég jól elvan elméleti matematika nélkül. Az enyéim pont ilyenek!
A tegnapi közgyűlésen a 365 tagból hányan is voltak jelen, vagyis hánynak a 90%-a adta áldását a matematikus-jogász-közgazdász levezető trió álláspontjára? (miért is nem volt köztük egy természet/élettan tudós vagy műszaki sem?)

közösperonos átszállás 2018.12.07. 15:29:39

@bölcsbagoly: "Innen a konfliktus a kormánnyal. "

Actually, a faszt. (Már elnézést a bloggazdától, de ez így egy terminus technicus.)

A kormány azt szeretné, hogy mindenki feküdjön be neki; egyszerűen innen a konfliktus a kormánnyal.

közösperonos átszállás 2018.12.07. 16:13:08

@bölcsbagoly: Ugyan már, ezt tényleg elhiszed te is, vagy csak nekünk akarod beadni? :-)

Ezt írtad: "Amúgy is, kitölti ezt a mandátumát s mehet vissza a MIcrosoft-hoz."

Ebből nehéz lesz kimászni (repülni).

bölcsbagoly 2018.12.07. 16:18:39

@közösperonos átszállás: jobb is lenne, mintha itt fertőzné a közhangulatot, de felőlem mehet Bécsbe is a kedvenc CEU-ja után!

bölcsbagoly 2018.12.07. 16:23:39

@közösperonos átszállás: a kormány azt szeretné, hogy az igényekkel együtt a teljesítés is nőjön, még az MTA kutatói részéről is! S mivel nem ez történik, kénytelen ragaszkodni az eredmények kontra pénz elvhez! Az nem megy, hogy fizess s mi ezért függetlenítjük magunkat! Neked a kötelességed hogy fizess, nekünk meg jogunk, hogy azt kezdjünk vele amit csak akarunk! Libsi tempó!

közösperonos átszállás 2018.12.07. 18:05:27

@bölcsbagoly: "a kormány azt szeretné"

A kormány Palkovics szájával beszél, ő pedig eddig kizárólag udvariatlankodásra volt képes, nem mondott konkrétumokat. Azt mondta például, hogy visszatartom a pénzt, mert megtehetem (bár törvény szerint nem teheti meg), úgyis van megtakarított pénzetek, ha meg nincs, akkor megszívtátok. Azt is mondta, hogy valami valahol nem tetszett neki, így nem érzi úgy, hogy el kéne mennie arra a helyre, ahol megmondhatná, hogy mi is nem tetszik neki pontosan hol. Mikor azt vetették fel neki, hogy a csapkodása miatt esetleg tehetséges emberek hagyják el az országot (ami nyilván veszteség az országnak), azt tudta válaszolni, hogy óhatatlanul mindig szívják meg ártatlanok is.

Teljességgel megértem, hogy megpróbálsz elvárásrendszert, konzisztenciát, bármi értelmet találni a kormány intézkedései között, de elég rossz lehet neked, mert ott nincs semmi efféle. A kormánynak nincs tudománypolitikája, ha nem értjük tudománypolitikán azt, hogy minél kevesebbe kerüljön, nem számít, ezzel mit is vágnak tönkre közben. Ezt jobboldaliként elég szar lehet végignézni, de azért nem kéne magadnak hazudni csak emiatt.

"Az nem megy, hogy fizess s mi ezért függetlenítjük magunkat!"

Buta vagy.

Nem a kormány fizet, hanem az állam. És azért fizet, mert közérdek, hogy egy csomó dolgot úgy finanszírozzon, hogy konkrétan ne szóljon bele a költésbe.

bölcsbagoly 2018.12.07. 18:11:37

@közösperonos átszállás: a mandátuma alatt meg a kormány veszi át az állam helyét! Olyan meg nincs, hogy közérdek a kapott pénz elherdálása és a kormánynak ne legyen ebbe beleszólása! Ballibsi vágyálom!

közösperonos átszállás 2018.12.07. 19:07:24

@bölcsbagoly: "a mandátuma alatt meg a kormány veszi át az állam helyét!"

Bár ez is a sok Fidesz-mantra egyike, de nem. A kormány nem kapott mindenre (bármire) felhatalmazást csak azzal, hogy "az emberek erre szavaztak" (nem beszélve arról, hogy legutóbb ugyanennyien, sőt kicsit többen szavaztak arra, hogy bármit, csak ezt ne). Az államnak, és így a kormánynak is, az összes szavazót képviselnie kell. Fékek és ellensúlyok (melyek szintén az állam részei, viszont a kormányé, nyilván, nem), ilyesmik.

"Olyan meg nincs, hogy közérdek a kapott pénz elherdálása és a kormánynak ne legyen ebbe beleszólása!"

Palkovicsnak nem sikerült még kinyögnie, hogy mi is lenne a "herdálás".

Emellett "Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát.". Természetesen tudományos szabadság nincs anyagi autonómia nélkül; mikor a kormány mondja meg, mit kutathat és ki, az nem tudományos szabadság.

bölcsbagoly 2018.12.07. 19:26:21

@közösperonos átszállás: de biza a kormány minden törvényes intézkedésre felhatalmazást kapott! Nem tőletek, tőlünk, a szavazóitól!
Herdálás fizetést adni pl. olyan tudományos munkatársnak, aki egyetlen egyet sem, vagy csak egy vékonyka publikációt képes létrehozni egy év alatt, aki nem jár be az intézetbe, aki értékelhetetlen kutatómunkát végez, stb.
DE bizony nincs a világnak olyan kutatóintézete nyugaton vagy távol-keleten, ahol ne lenne központositva tervbe véve előre, hogy milyen projekteket fognak végrehajtani. Szerinted a kuratóriumoknak mi a szerepe ezekben?

Bourbaki 2018.12.07. 22:12:23

@bölcsbagoly: "DE bizony nincs a világnak olyan kutatóintézete nyugaton vagy távol-keleten, ahol ne lenne központositva tervbe véve előre, hogy milyen projekteket fognak végrehajtani." Már korábban elmondtam máshol, hogy de bizony: a világ alapkutatóinak sehol a világon nem mondják meg, hogy mit kutassanak. Vannak projektek, amikhez sok pénz stb. kell, akkor nyilván ezt meg kell pályázni, de amúgy azt kutat a kutató, amit akar. Ez így van a világ legjobb intézeteiben és egyetemein is. És a tudománynak pontosan ez a jó: az alapkutatónak a saját szimatát kell követni. Egyébként az MTA intézeteiben minden évben minden kutatónak részletes beszámolót kell készítenie: hány cikkét fogadták el, hány előadást tartott meghívásra, hány cikket lektorált, mit kutatott az adott évben, mit tervez kutatni a következő évben, stb. Az MTA innováció-koncepciós dokumentumából (amit Palkovics irrelevánsnak minősített) kiderül, hogy Európa kutatóintézethálózatai közül egységnyi pénzösszegből az MTA intézetei hozzák ki a legtöbb eredményt és a legtöbb minőségi (ún. Q1-es) eredményt. Nyilván lehet még optimalizálni vagy egyéb módon javítani az MTA output-ján, de nem azon a barátságtalan és kapkodó módon, ahogy az ITM most próbálja. Egyelőre sanszosabb, hogy romlani fog az MTA teljesítménye, mert elmennek a legjobb kutatók. Egyébként a hazai egyetemeken sokkal nagyobb bajok vannak, ott kéne először rendet tenni. Illetve meg kellett volna akadályozni, hogy a CEU elmenjen, mert az óriási veszteség az országnak. Egyszerűen dilettáns a kormány.

Bourbaki 2018.12.07. 22:17:50

@bölcsbagoly: "A matematika a filozófiához áll közel, elvont." A matematika sokkal közelebb áll a fizikához, mint a filozófiához. Ez egyébként világos akkor, ha megnézed, mennyi matematikát tanulnak a filozófusok az egyetemen, és mennyit a fizikusok. Vagy fordítva: mennyi fizikát tanulnak a matematikusok az egyetemen, és mennyi filozófiát. A filozófiának van egy területe (a filozófiai logika), ami viszonylag közel áll a matematika egy területéhez (a matematikai logikához), ez minden.

Untermensch4 2018.12.07. 22:58:20

@bölcsbagoly: "Neked a kötelességed hogy fizess, nekünk meg jogunk, hogy azt kezdjünk vele amit csak akarunk!"
Pedig ugyanezt az adófizetőnek el kell fogadnia a kormánytól... a nemzetközileg mérhető eredményessége akármelyik kormányunknak mennyivel jobb mint a MTA egy hasonló összehasonlításban?

" a kormány minden törvényes intézkedésre felhatalmazást kapott! Nem tőletek, tőlünk, a szavazóitól!"
A JOG az ami nagyon közel áll a filozófiához, nem a matematika. A matematikával létrehozhatóak egzakt eredmények, a jog társadalmi konstrukció, tudományként olyan zárt gondolatmenetű mint a teológia.
Egy seggel nem lehet két lovat megülni, egzaktságra és jogra hivatkozni egyszerre... nem fog működni.

bölcsbagoly 2018.12.08. 07:33:19

@Bourbaki: ne okoskodj, nem a számtanról van szó, hanem az elméleti matematikáról! A kettő nem ugyanaz! Azért a filozófiával rokon, mivel gondolat boncolással foglalkozik mindkettő! No meg fogalmakkal játszanak legó játékot.

bölcsbagoly 2018.12.08. 07:44:57

@Bourbaki: Nem azt mondják meg, hogy mit, hanem mikor benyújtják jóváhagyásra a tervüket, megmondják, hogy mire kap pénzt és lehetőséget és mire nem! Fél évszázada foglalkozom alapkutatással s csak azért csinálhattam azt amit akarok/szeretek, mert a saját szabadidőmben és a saját zsebemből ment! Tanítás és oktatás mellett! DE ezt kevesen tehetik meg/akarják megtenni, de látom szerinted az MTA Intézeteinél állítólag - szerinted - mindenki azt kutat s annyit amit és amennyit akar. No pont ezért a zűrzavaros , anarchikus állapotért kell megreformálni az egész rendszert! Statisztikát meg mindenki tud hamisítani.
Alapkutatásban is csak annak van értéke, ami előre viszi a tudományt, új ismeretekkel bővítve azt s nem annak, ami századszorra bizonyítja ugyanazt, ismételten felfedezve a spanyolviaszt!

Bourbaki 2018.12.08. 20:50:30

@bölcsbagoly: "ne okoskodj, nem a számtanról van szó, hanem az elméleti matematikáról" Megkockáztatom, hogy egy sóhajnyival többet tudok az elméleti matematikáról, mint te. Maradjunk annyiban, hogy nincs fizika matematika nélkül, de van filozófia matematika nélkül (bár a filozófusoknak valóban hasznos matematikát tanulniuk, ahogy fizikát tanulniuk is hasznos). "az MTA Intézeteinél állítólag - szerinted - mindenki azt kutat s annyit amit és amennyit akar" Nem csak az MTA intézeteinél, hanem a világ összes kutatóintézetében és valamirevaló egyetemén megvan erre a lehetőség. Az "amennyit akar" persze nem stimmel: van egy alsó korlát, magyarán mérhető és rendszeres tudományos teljesítményt kell letenni az asztalra. Erről szólnak a beszámolók, a publikációk, a pályázatok, a díjak, stb. Az alapkutató új utat tör, ergo csak ő tudja vagy sejti, hogy merre kell továbbmenni. Sehol nem mondják meg, hogy mit csináljon az alapkutató. Az alapkutató találja ki a kutatás irányát, hogy egyáltalán merre menjen. Ezt vagy az alapfizetéséből teszi vagy - ha több pénzre, infrastruktúrára stb. van szüksége - pályázat útján. Megkérdezhetem, hogy hány Q1-es publikációd van?

bölcsbagoly 2018.12.09. 11:23:23

@Bourbaki: nem tartom számon, de nem is érdekel, ugyanis egy olyan tudományág művelője vagyok, amelynek 30 éve a saját tudományos társasága révén meg van oldva az a problémája, hogy a tagok tudomást szerezzenek egymás évi munkájáról és hozzájussanak az őket érdeklő dolgozatokhoz, könyvekhez, projektek eredményeihez. A megjelenés helyétől, a folyóirat rangjától és nyelvétől függetlenül. Nem a scientometria előtt esünk hasra!
Amúgy újabban a Research Gate is biztosíthatja a publikációk szabad megismerését, s belőle meg a Kudosból arról is értesülsz, hogy az elmúlt héten/hónapban ki is érdeklődött a munkád iránt s ki hivatkozott rá! Ez sokkal értékesebb számomra mint az IF szám s más scientometriai blődségek (ezek mind jó ötletként indultak az elmúlt évtizedekben, csak éppen a tudomány élősködőinek a tevékenysége folytán átestek a ló másik oldalára és öncélúvá váltak!). .

Bourbaki 2018.12.09. 14:57:32

@bölcsbagoly: Valami ilyesmi választ vártam tőled. A tudósok elnyomó többsége mindenesetre folyóiratokban publikál, és bizony nagy különbség van a folyóiratok között. Egy elsőrangú folyóiratban publikálni nem könnyű, és ez a minőség garanciája. Az MTA ezt számon tartja, ahogyan minden más rendes kutatóintézet és egyetem is ezt csinálja. Egy ERC interjún gyakran az első kérdés, hogy a megálmodott eredményeket milyen szintű újságba kalibrálja az illető (pl. lesz-e belőle Nature cikk). Palkovics szerint az MTA intézeteiben nem kellően magas szintű a kutatómunka, amit az MTA tételesen cáfolt. Lenne mit javítani a magyar tudományos életen, de azt pont nem azzal kellene kezdeni, hogy az MTA intézeteihez hozzányúlunk (pl. azért, mert az előző években azok már jelentős átvilágításon és átalakításon mentek át). Rombolni és csinálni a cirkuszt könnyű, míg építeni, alkotni nehéz. Részemről a téma befejezve.

bölcsbagoly 2018.12.09. 15:09:14

@Bourbaki: a tudósok túlnyomó többségének nincs olyan társasága amely évente körlevélben a tagokat arról, hogy a kollégák országonként mivel foglalkoztak, mit értek el, mit és hol publikáltak!
Olyan sem igen van, hogy más szakág társaságának a honlapjáról letölthetőek lennének még a XIX-sz eleji cikkek is digitalizálva, a legutóbbi időkig.
Ezzel kompenzáljuk azt, hogy aránylag kevesen vagyunk összesen a világ minden tájáról, s hogy nincs saját nemzetközi folyóiratunk.
Ilyen helyzetben,m miért is lenne jelentősége annak, hogy ki hol publikált, ha úgyis hozzájutsz ha érdekel a téma?
A scientometriát a mennyiségre hajtók szorgalmazzák, ugyanis egyetlen korszakalkotó mű többet ér mint ezernyi IF-os , de különösebben újat nem hozó cikk!