Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Utolsó kommentek:

Balublog30 2021.01.07. 12:32:31

Szánalmas, ócska, hazug gazemberek gyülekezete, az ellenzék. Bízom benne, hogy még legalább 100 évig nem fognak kormányozni!

Bejegyzés: A fal mellett lapulás szelleme, avagy az Orbán rezsim pszichopatológiája

bozgorgyerek 2020.12.29. 11:36:20

@6.Lenin: ezt a hozzászólást 2021 ben is el fogom olvasni egy gyöngyszem

Bejegyzés: Művész, orvos, pap - Mészáros Lőrincné a NER reneszánsz embere

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.08.25. 14:32:39

Hála Istennek, mára eldőlt ez a csata. Ti, Soros-hazaárulók buktatok.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

közösperonos átszállás 2018.12.14. 07:01:04

@bölcsbagoly: "A mi körlevelünket minden tag megkapja és mindenki referálhat benne az elmúlt évi munkájáról. Tehát teljes felmérése az egy éves tevékenységnek.
Nem lebecsülni, hanem utánozni kellene, nemde? "

Nos, foglaljuk ezt össze.

Van egy hírleveletek, amiben mindenkinek a munkájáról, aki csak számít, megírnak mindent. És hogy ezt kéne minden más területnek is.

Itt az IEEE society listje: www.ieee.org/communities/societies/index.html

39 db.

Ez ugye mind mérnöki terület, tehát a teljes tudományos skála egy nagyon pici szelete. Engem a 39-ből kis jóindulattal három, de inkább csak egy érint. Igen, annak van hírlevele, én is kapom mailben.

Annak a hírlevélnek kb. a tizede ha releváns nekem érintőlegesen, mert még ez a society is annyira durván tág területet ölel fel. Ezzel szemben ami nekem releváns lenne, az egy ilyen hírlevél minimum duplája, de inkább több lesz az; az öt-tízszeresét sem érzem durván túlzónak.

Azért gondoltam, hogy te a magyar kollégákra gondolsz, mert nemzetközi szinten egy hírlevél ma már túró; teljesen irreális. Ez van.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

közösperonos átszállás 2018.12.14. 06:48:00

@bölcsbagoly: "mindenki kaparjon a maga szemétdombján, az enyémen az a helyzet amit jeleztem, a tiéden meg kb. amit te tudsz."

Ehhez képest az előbb még ezt írtad nekem: "Nem lebecsülni, hanem utánozni kellene, nemde? "

Khm. :-)

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

közösperonos átszállás 2018.12.13. 16:34:49

@TothJanJ: És ez védhetetlen mindenki számára, aki nem épp a magyar kormány.

Ráadásul ezeket az embereket brutálisan túlnyomórészt más országoknak képezzük -- hát érdekel is engem, ha hagyományos kínai orvoslást tanítanak Magyarországon többezer üzbégnek, akik a képzés után visszamennek Üzbegisztánba? Pedig a hagyományos kínai orvoslás nem igazán hatékony, mondhatni kamu -- de az üzbég kanyit ide hozzák az országba.

Bejegyzés: Nem PC requiem a CEU kapcsán, de nem a CEU-ért.

TothJanJ 2018.12.12. 07:53:02

@közösperonos átszállás: A kormany is igy fogja fel szvsz, csak ok ertek- ideologia- es karakterkivitellel is szamolnak. Lenyegeben azt mondjak, hogy tobbet er ezt -politikailag aktiv, szabadelvu, hatalomkritikus, nemzetkozi halozatokba beagyazott, es ezen ertekeket / tulajdonsagokat tovabbterjeszteni kepes emberek kineveleset, fuggetlenul minden mastol amit meg ott kapnak- megszuntetni, mint megtartani minden egyebbel egyutt, amit mas teruleteken nyujtani tud az orszagnak.

Bejegyzés: Nem PC requiem a CEU kapcsán, de nem a CEU-ért.

TothJanJ 2018.12.12. 07:04:22

Szerintem azt kellene rendesen terjeszteni, hogy a professzori (egyetemi tanári) cím végső soron nem a tudományos teljesítménytől függ, ez megvalósítható alacsonyabb hatalmi szinten is. A kifejezések kiüresítése ellen vagy feltöltéséért harcolni még állami, vagy transznacionális vállalati szinten is hatalmas meló és több éves építkezés. Az MTAnak énszerintem az volna a hatékony állásfoglalása, hogy ha kivonulna az egyetemi tanári/professzori címek legitimálásából, pl. összeférhetetlenné tenné az akadémiai tagságot és az MTA doktori címet az egyetemi tanári/professzori kinevezéssel mindaddig, amíg ez a nemzetközi standerdekhez való mérés és a minisztériumi döntések alapján adományozott kinevezés megszüntetése nem teljesül. Hamár csinálni szeretne valamit; ezt ugyanis teljesen a hatalmában áll megtennie, saját magára vonatkozna. Namost csodák csodája, ezt a tagok valószínűleg nem szavaznák meg és a vezetés belebukna egy ilyen kísérletbe, azért, mert a legtöbbjüknek kellene az a pénz és nem mondana le a professzori bérről, és a helyett hogy kilépnének az MTAból inkább befoglalnák. Ha viszont ez a helyzet, akkor az MTA tagságilag lényegében azt mondja, hogy amíg megkapom azt a 3-400ezer forintot havonta addig nem érdekel, hogy a klubbnak amiben vannak hogyan változnak a felvételi szabályai. És ezt ők maguk mondják, most is, meg tegnap is, és holnap is ezt fogják.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.12. 01:00:05

@bölcsbagoly: na mondom hogy 80+ lesz az. Elhiszem h van amihez ertesz de ez nem az a tema megis huhogsz rola. Butasagokat foleg. Ja es epp a bloggazdanak magyarazod hogy huzzon el ami szinten kurva vicces de betudom az elemedett kornak.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.11. 21:19:14

@harmadikszem: sajnálatosan meg kell állapítanom, hogy a libsi észkombájnok egyik infantilis képviselője vagy. Pofátlan stílusban imitálsz vitát, ami főleg a vitapartner minősítéséből áll! TE idióta, mögöttem majd 60 év tanári/oktatói és kutatói munka áll, sikeres karrier után. Nincs szükségem ilyen kis niemandok kioktatásra! Mars a francba a brancsoddal együtt! Nem várok választ.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.11. 20:48:33

@bölcsbagoly: butaságokat vartyogsz kifele a csőrödön. Ennek semmi köze az egomhoz, annál inkább ahhoz, amekkora az önbizalmad a tudásodhoz képest. BTW kurva vicces, hogy olyasvalaki beszél egoról akinek bölcsbagoly a beceneve, jézusmária de tényleg. Nézz tükörbe hombre.

Tanszéki szoba, frissen beérkező folyóiratok, könyvek. Uhumm. Tippelhetek: te 70 (talán nyolcvan) pluszos vagy ugye? Akkor szerintem ebbe most ne menjünk bele, kicsit sok lenne veled a feladat és nekem erre most nincs időm.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.11. 17:09:41

@harmadikszem:
1. jómagam is publikálok, de a magyarul megjelent monográfiámat az érdeklődők több országból elkérték, mind keltről, mind nyugatról;
2. tudod, én inkább hiszek a saját szememnek! A tanszéki szobában tartjuk a frissen beérkező külföldi szakmai folyóiratokat, könyveket. Jó pár országból jönnek s majdnem a felük nem angolul van (oroszul, németül, olaszul, kínaiul, franciául, de akár más nyelveken is);
3. az említett körlevélben az országukban lezajlott tevékenységről beszámoló tagtársak felsorolják az utóbbi év termését publikációk terén is. No, abból is tisztán látom, hogy milyen sok van a saját nyelvükön s nem angolul! Ismét a saját szememnek hiszek!
4. a "felső-mocsolád" az esetemben az úgy látszik marha nagy érdeklődésre tart számot külföldön, ami a hivatkozások számában is megnyilvánul.
5r. nem ártana ha kevesebb szemed és több szerénységed lenne, a hatalmas egód mellett.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.11. 16:49:17

@bölcsbagoly: húha ez súlyosan gagyi volt, ezeket nemzetközi csoportok mérik kb 60 éve, valamint a WoS trend az ugyanez minden diszciplínában hacsak nem felső-mocsolád kanálisainak történeti dokumentumai a 16. században a kutatási területed mert azt mondjuk tényleg inkább magyarul érdemes. Az általam linkelt könyvet ha épp megnézted volna (nyilván nem) akkor láttad volna hogy Kazakhsztántól Taiwanon át Mexikóig elég széles a merítése ;)

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.11. 15:34:50

@harmadikszem: mindenki kaparjon a maga szemétdombján, az enyémen az a helyzet amit jeleztem, a tiéden meg kb. amit te tudsz. Amúgy, angol forrást hozni a témában nem éppen az elfogulatlanság jele!

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.11. 14:35:42

@bölcsbagoly: el sületlenség a javából; a francia, német nyelvű nemzetközi publikációk száma folyamatosan csökken évek óta (arányaiban), a spanyoloké is, csak ők közben létrehoznak kvázi-nemzetközi hálózatokat, mivel azért a spanyol az egy világnyelv, és van elég spanyolul olvasó.

mindez természetesen mit sem változtat azon, hogy az angol nyelvű (sőt, a kizárólagosan angol nyelvű) folyóiratok részaránya a magas presztízsű indexelő szolgáltatók adatbázisaiban (tipikusan a Web of Science illetve a Pubmed) _folyamatosan nő_, egyed diszciplínákban konvergál a 100 százalékhoz.

Szakirodalom gyanánt ajánlom a frissen megjelent Global Academic Publishing. Policies, Perspectives and Pedagogies kötetét (ed Curry & Lillis), 2018, Bristol, Multilingual Matters.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

Untermensch4 2018.12.11. 12:35:14

@bölcsbagoly: Mellesleg az anyanyelvi publikáció másoknak is apró előny ha ugyanaz az anyanyelvük...

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.10. 14:02:24

@közösperonos átszállás: tényleg, miért is csak angolul lehet publikálni korunkban? Lám a németek, franciák, spanyolok, stb. egyre inkább az anyanyelvükön publikálnak! Nézegess ilyen nyelvű szakfolyóíratokat , pl. az ELTE szakkönyvtáraiban/tanszékein bőven találsz belőlük. Ugyanis a kutatókat nem a közlés nyelve érdekli, hanem a téma ( s azt megismerik az angol nyelvű absztraktból)! S ha az vonzó az elolvasásra és felhasználásra, akkor mindent megtesznek hogy huturól is leforditsák/tassák.
Évente tartottok nemzetközi konferenciát amire a világ minden országából ahol művelik a tudományágadat s el is jön mindenki? No ezt kétlem! A mi körlevelünket minden tag megkapja és mindenki referálhat benne az elmúlt évi munkájáról. Tehát teljes felmérése az egy éves tevékenységnek.
Nem lebecsülni, hanem utánozni kellene, nemde?

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.10. 13:48:23

@közösperonos átszállás: értem és bőven van, félévszázad alatt gyűlt nálam is, anélkül, hogy ráhajtottam volna. Csak éppen tudom, hogy hogyan működik a dolog s s azt is, hogy akik védik, azok érdekeltek benne!

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia
süti beállítások módosítása