Harmadik szempont

Közéleti kérdésekről szintézist keresőknek.

Utolsó kommentek:

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.08.25. 14:32:39

Hála Istennek, mára eldőlt ez a csata. Ti, Soros-hazaárulók buktatok.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

közösperonos átszállás 2018.12.14. 07:01:04

@bölcsbagoly: "A mi körlevelünket minden tag megkapja és mindenki referálhat benne az elmúlt évi munkájáról. Tehát teljes felmérése az egy éves tevékenységnek.
Nem lebecsülni, hanem utánozni kellene, nemde? "

Nos, foglaljuk ezt össze.

Van egy hírleveletek, amiben mindenkinek a munkájáról, aki csak számít, megírnak mindent. És hogy ezt kéne minden más területnek is.

Itt az IEEE society listje: www.ieee.org/communities/societies/index.html

39 db.

Ez ugye mind mérnöki terület, tehát a teljes tudományos skála egy nagyon pici szelete. Engem a 39-ből kis jóindulattal három, de inkább csak egy érint. Igen, annak van hírlevele, én is kapom mailben.

Annak a hírlevélnek kb. a tizede ha releváns nekem érintőlegesen, mert még ez a society is annyira durván tág területet ölel fel. Ezzel szemben ami nekem releváns lenne, az egy ilyen hírlevél minimum duplája, de inkább több lesz az; az öt-tízszeresét sem érzem durván túlzónak.

Azért gondoltam, hogy te a magyar kollégákra gondolsz, mert nemzetközi szinten egy hírlevél ma már túró; teljesen irreális. Ez van.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

közösperonos átszállás 2018.12.14. 06:48:00

@bölcsbagoly: "mindenki kaparjon a maga szemétdombján, az enyémen az a helyzet amit jeleztem, a tiéden meg kb. amit te tudsz."

Ehhez képest az előbb még ezt írtad nekem: "Nem lebecsülni, hanem utánozni kellene, nemde? "

Khm. :-)

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

közösperonos átszállás 2018.12.13. 16:34:49

@TothJanJ: És ez védhetetlen mindenki számára, aki nem épp a magyar kormány.

Ráadásul ezeket az embereket brutálisan túlnyomórészt más országoknak képezzük -- hát érdekel is engem, ha hagyományos kínai orvoslást tanítanak Magyarországon többezer üzbégnek, akik a képzés után visszamennek Üzbegisztánba? Pedig a hagyományos kínai orvoslás nem igazán hatékony, mondhatni kamu -- de az üzbég kanyit ide hozzák az országba.

Bejegyzés: Nem PC requiem a CEU kapcsán, de nem a CEU-ért.

TothJanJ 2018.12.12. 07:53:02

@közösperonos átszállás: A kormany is igy fogja fel szvsz, csak ok ertek- ideologia- es karakterkivitellel is szamolnak. Lenyegeben azt mondjak, hogy tobbet er ezt -politikailag aktiv, szabadelvu, hatalomkritikus, nemzetkozi halozatokba beagyazott, es ezen ertekeket / tulajdonsagokat tovabbterjeszteni kepes emberek kineveleset, fuggetlenul minden mastol amit meg ott kapnak- megszuntetni, mint megtartani minden egyebbel egyutt, amit mas teruleteken nyujtani tud az orszagnak.

Bejegyzés: Nem PC requiem a CEU kapcsán, de nem a CEU-ért.

TothJanJ 2018.12.12. 07:04:22

Szerintem azt kellene rendesen terjeszteni, hogy a professzori (egyetemi tanári) cím végső soron nem a tudományos teljesítménytől függ, ez megvalósítható alacsonyabb hatalmi szinten is. A kifejezések kiüresítése ellen vagy feltöltéséért harcolni még állami, vagy transznacionális vállalati szinten is hatalmas meló és több éves építkezés. Az MTAnak énszerintem az volna a hatékony állásfoglalása, hogy ha kivonulna az egyetemi tanári/professzori címek legitimálásából, pl. összeférhetetlenné tenné az akadémiai tagságot és az MTA doktori címet az egyetemi tanári/professzori kinevezéssel mindaddig, amíg ez a nemzetközi standerdekhez való mérés és a minisztériumi döntések alapján adományozott kinevezés megszüntetése nem teljesül. Hamár csinálni szeretne valamit; ezt ugyanis teljesen a hatalmában áll megtennie, saját magára vonatkozna. Namost csodák csodája, ezt a tagok valószínűleg nem szavaznák meg és a vezetés belebukna egy ilyen kísérletbe, azért, mert a legtöbbjüknek kellene az a pénz és nem mondana le a professzori bérről, és a helyett hogy kilépnének az MTAból inkább befoglalnák. Ha viszont ez a helyzet, akkor az MTA tagságilag lényegében azt mondja, hogy amíg megkapom azt a 3-400ezer forintot havonta addig nem érdekel, hogy a klubbnak amiben vannak hogyan változnak a felvételi szabályai. És ezt ők maguk mondják, most is, meg tegnap is, és holnap is ezt fogják.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.12. 01:00:05

@bölcsbagoly: na mondom hogy 80+ lesz az. Elhiszem h van amihez ertesz de ez nem az a tema megis huhogsz rola. Butasagokat foleg. Ja es epp a bloggazdanak magyarazod hogy huzzon el ami szinten kurva vicces de betudom az elemedett kornak.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.11. 21:19:14

@harmadikszem: sajnálatosan meg kell állapítanom, hogy a libsi észkombájnok egyik infantilis képviselője vagy. Pofátlan stílusban imitálsz vitát, ami főleg a vitapartner minősítéséből áll! TE idióta, mögöttem majd 60 év tanári/oktatói és kutatói munka áll, sikeres karrier után. Nincs szükségem ilyen kis niemandok kioktatásra! Mars a francba a brancsoddal együtt! Nem várok választ.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.11. 20:48:33

@bölcsbagoly: butaságokat vartyogsz kifele a csőrödön. Ennek semmi köze az egomhoz, annál inkább ahhoz, amekkora az önbizalmad a tudásodhoz képest. BTW kurva vicces, hogy olyasvalaki beszél egoról akinek bölcsbagoly a beceneve, jézusmária de tényleg. Nézz tükörbe hombre.

Tanszéki szoba, frissen beérkező folyóiratok, könyvek. Uhumm. Tippelhetek: te 70 (talán nyolcvan) pluszos vagy ugye? Akkor szerintem ebbe most ne menjünk bele, kicsit sok lenne veled a feladat és nekem erre most nincs időm.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.11. 17:09:41

@harmadikszem:
1. jómagam is publikálok, de a magyarul megjelent monográfiámat az érdeklődők több országból elkérték, mind keltről, mind nyugatról;
2. tudod, én inkább hiszek a saját szememnek! A tanszéki szobában tartjuk a frissen beérkező külföldi szakmai folyóiratokat, könyveket. Jó pár országból jönnek s majdnem a felük nem angolul van (oroszul, németül, olaszul, kínaiul, franciául, de akár más nyelveken is);
3. az említett körlevélben az országukban lezajlott tevékenységről beszámoló tagtársak felsorolják az utóbbi év termését publikációk terén is. No, abból is tisztán látom, hogy milyen sok van a saját nyelvükön s nem angolul! Ismét a saját szememnek hiszek!
4. a "felső-mocsolád" az esetemben az úgy látszik marha nagy érdeklődésre tart számot külföldön, ami a hivatkozások számában is megnyilvánul.
5r. nem ártana ha kevesebb szemed és több szerénységed lenne, a hatalmas egód mellett.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.11. 16:49:17

@bölcsbagoly: húha ez súlyosan gagyi volt, ezeket nemzetközi csoportok mérik kb 60 éve, valamint a WoS trend az ugyanez minden diszciplínában hacsak nem felső-mocsolád kanálisainak történeti dokumentumai a 16. században a kutatási területed mert azt mondjuk tényleg inkább magyarul érdemes. Az általam linkelt könyvet ha épp megnézted volna (nyilván nem) akkor láttad volna hogy Kazakhsztántól Taiwanon át Mexikóig elég széles a merítése ;)

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.11. 15:34:50

@harmadikszem: mindenki kaparjon a maga szemétdombján, az enyémen az a helyzet amit jeleztem, a tiéden meg kb. amit te tudsz. Amúgy, angol forrást hozni a témában nem éppen az elfogulatlanság jele!

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

harmadikszem · http://harmadikszempont.blog.hu/ 2018.12.11. 14:35:42

@bölcsbagoly: el sületlenség a javából; a francia, német nyelvű nemzetközi publikációk száma folyamatosan csökken évek óta (arányaiban), a spanyoloké is, csak ők közben létrehoznak kvázi-nemzetközi hálózatokat, mivel azért a spanyol az egy világnyelv, és van elég spanyolul olvasó.

mindez természetesen mit sem változtat azon, hogy az angol nyelvű (sőt, a kizárólagosan angol nyelvű) folyóiratok részaránya a magas presztízsű indexelő szolgáltatók adatbázisaiban (tipikusan a Web of Science illetve a Pubmed) _folyamatosan nő_, egyed diszciplínákban konvergál a 100 százalékhoz.

Szakirodalom gyanánt ajánlom a frissen megjelent Global Academic Publishing. Policies, Perspectives and Pedagogies kötetét (ed Curry & Lillis), 2018, Bristol, Multilingual Matters.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

Untermensch4 2018.12.11. 12:35:14

@bölcsbagoly: Mellesleg az anyanyelvi publikáció másoknak is apró előny ha ugyanaz az anyanyelvük...

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.10. 14:02:24

@közösperonos átszállás: tényleg, miért is csak angolul lehet publikálni korunkban? Lám a németek, franciák, spanyolok, stb. egyre inkább az anyanyelvükön publikálnak! Nézegess ilyen nyelvű szakfolyóíratokat , pl. az ELTE szakkönyvtáraiban/tanszékein bőven találsz belőlük. Ugyanis a kutatókat nem a közlés nyelve érdekli, hanem a téma ( s azt megismerik az angol nyelvű absztraktból)! S ha az vonzó az elolvasásra és felhasználásra, akkor mindent megtesznek hogy huturól is leforditsák/tassák.
Évente tartottok nemzetközi konferenciát amire a világ minden országából ahol művelik a tudományágadat s el is jön mindenki? No ezt kétlem! A mi körlevelünket minden tag megkapja és mindenki referálhat benne az elmúlt évi munkájáról. Tehát teljes felmérése az egy éves tevékenységnek.
Nem lebecsülni, hanem utánozni kellene, nemde?

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.10. 13:48:23

@közösperonos átszállás: értem és bőven van, félévszázad alatt gyűlt nálam is, anélkül, hogy ráhajtottam volna. Csak éppen tudom, hogy hogyan működik a dolog s s azt is, hogy akik védik, azok érdekeltek benne!

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

közösperonos átszállás 2018.12.10. 06:37:21

@bölcsbagoly: "A scientometriát a mennyiségre hajtók szorgalmazzák, ugyanis egyetlen korszakalkotó mű többet ér mint ezernyi IF-os , de különösebben újat nem hozó cikk! "

A Jóbarátokban hangzott el egyszer a következő párbeszéd:

- Én soha nem úgy gondoltam a pénzre, mint valami akadályra.
- Persze, mert neked van!

...ha érted. :-)

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

közösperonos átszállás 2018.12.10. 06:36:14

@Bourbaki: "de azt pont nem azzal kellene kezdeni, hogy az MTA intézeteihez hozzányúlunk"

Kezdeni semmiképpen, de azért azt igen mókásnak tartom, hogy ezek a giga-intézetek túlnyomórészt Pesten vannak (tudom-tudom, ATOMKI meg BRC, kettő a 15-ből, a költségvetés 15%-a). Ezen mindenképp változtatni kellene szerintem, mert nevetséges, hogy bármely tudományterületen (kivéve fizika meg biológia) az MTA a kutatási költségvetése 95%-át a fővárosban költi el, miközben ezt a 2000+-os években konkrétan semmi nem indokolja. (Tudom, vannak kutatócsoportok is kb. mindenhol, de azok éves költségvetése 10-30m Ft, a SZTAKI-é meg 1500m, és hát azok kb. fele is a fővárosban található.) Nyelvtudománnyal minden olyan városban lehet foglalkozni, ahol van bölcsészkar, és talán a közgazdaságtudomány sem fővárosi monopólium. Nyilván, Budapest szerepe minden területen kiemelt, de a felsőoktatás semmilyen más mutató szerint sem ilyen polarizált.

Persze Palkovicstól annyi fog telni, hogy a kutatóintézeteket hozzácsapja a legközelebbi egyetemhez, ami az ügy megoldása helyett annak konzerválását jelenti majd.

"A tudósok elnyomó többsége mindenesetre folyóiratokban publikál, és bizony nagy különbség van a folyóiratok között."

Ez amúgy erősen területfüggő, vannak, ahol a top konferenciák sem csak a pogácsákról szólnak.

@bölcsbagoly: "a tudósok túlnyomó többségének nincs olyan társasága amely évente körlevélben a tagokat arról, hogy a kollégák országonként mivel foglalkoztak, mit értek el, mit és hol publikáltak!"

Ó, nekünk sincs hírlevelünk, van viszont konferenciánk ugyanerre. Viszont ha bárki ezzel próbálná indokolni, miért nem fontos/érdemes angolul is publikálnia, bármiféle kutyaütő helyen akár, hát...

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

bölcsbagoly 2018.12.09. 15:09:14

@Bourbaki: a tudósok túlnyomó többségének nincs olyan társasága amely évente körlevélben a tagokat arról, hogy a kollégák országonként mivel foglalkoztak, mit értek el, mit és hol publikáltak!
Olyan sem igen van, hogy más szakág társaságának a honlapjáról letölthetőek lennének még a XIX-sz eleji cikkek is digitalizálva, a legutóbbi időkig.
Ezzel kompenzáljuk azt, hogy aránylag kevesen vagyunk összesen a világ minden tájáról, s hogy nincs saját nemzetközi folyóiratunk.
Ilyen helyzetben,m miért is lenne jelentősége annak, hogy ki hol publikált, ha úgyis hozzájutsz ha érdekel a téma?
A scientometriát a mennyiségre hajtók szorgalmazzák, ugyanis egyetlen korszakalkotó mű többet ér mint ezernyi IF-os , de különösebben újat nem hozó cikk!

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia

Bourbaki 2018.12.09. 14:57:32

@bölcsbagoly: Valami ilyesmi választ vártam tőled. A tudósok elnyomó többsége mindenesetre folyóiratokban publikál, és bizony nagy különbség van a folyóiratok között. Egy elsőrangú folyóiratban publikálni nem könnyű, és ez a minőség garanciája. Az MTA ezt számon tartja, ahogyan minden más rendes kutatóintézet és egyetem is ezt csinálja. Egy ERC interjún gyakran az első kérdés, hogy a megálmodott eredményeket milyen szintű újságba kalibrálja az illető (pl. lesz-e belőle Nature cikk). Palkovics szerint az MTA intézeteiben nem kellően magas szintű a kutatómunka, amit az MTA tételesen cáfolt. Lenne mit javítani a magyar tudományos életen, de azt pont nem azzal kellene kezdeni, hogy az MTA intézeteihez hozzányúlunk (pl. azért, mert az előző években azok már jelentős átvilágításon és átalakításon mentek át). Rombolni és csinálni a cirkuszt könnyű, míg építeni, alkotni nehéz. Részemről a téma befejezve.

Bejegyzés: Armageddont szimatol a Tudományos Akadémia